Ο Κυριάκος υπέγραψε για 7.000 απολύσεις στο Δημόσιο; Θα τις κάνει όμως;
13/07/2014 11:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Κυριάκος υπέγραψε για 7.000 απολύσεις στο Δημόσιο; Θα τις κάνει όμως;

Τους έκανε τα… μούτρα κρέας ο Κυριάκος Μητσοτάκης των εκπροσώπων των δανειστών κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν το Σάββατο. Ο υπουργός υποσχέθηκε ότι θα φύγουν σε πέντε μήνες γύρω στις 7.000 δημόσιοι υπάλληλοι και τώρα πρέπει να υλοποιήσει μια πολύ σημαντική δέσμευση μέσα σε πέντε μήνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα «γατόνια» της επικοινωνίας που έχει η οικογένεια Μητσοτάκη πέρασαν στα μέσα ενημέρωσης που ελέγχουν ότι ο Κυριάκος… έσωσε την Ελλάδα από τις απολύσεις που ζητούσε η τρόικα και για το 2015. Όμως σαν τον Αγιο Γεώργιο ο Μητσοτάκης κάρφωσε το τροικανό τέρας και έσωσε το Δημόσιο για άλλη μια φορά.

Θα τις κάνει άραγε τις απολύσεις που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και καιρό; Ή μήπως ο νέος εκπρόσωπος της κομματοκρατίας και του πελατειακού συστήματος θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να μην πειραχθεί η «ιερή» αγελάδα;

Κι αντί ο κ. Μητσοτάκης να έχει προωθήσει την ανατροπή του δημοσίου τομέα, αντί να κάνει την αξιολόγηση που πρέπει, αντί να διώξει τους ανίκανους κι όχι γιατί το θέλει η τρόικα, συνεχίζει να παίζει καθυστέρηση και να κάνει δήθεν σκληρές διαπραγματεύσεις που πάντα είναι επιτυχημένες.

Υπενθυμίζεται ότι το Μνημόνιο προβλέπει ότι το διάστημα 2013 -2014 θα πρέπει να πραγματοποιηθούν 15.000 απολύσεις. Το 2013 έγιναν 3.600 απολύσεις. Άλλες 5.000 έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2014 και προήλθαν από σχολικούς φύλακες (1.400), εργαζομένους στον ΕΟΠΥΥ (2.500), δημοτικούς αστυνομικούς (200), εκπαιδευτικούς των ΕΠΑΛ (100), καταργήσεις 21 Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (100) καθώς και από καταργήσεις θέσεων σε διάφορα υπουργεία (100).

Μένουν επομένως άλλες 6.500 απολύσεις και η κυβέρνηση θα πρέπει σύντομα να γεμίσει τις «δεξαμενές» με υπαλλήλους απ' όλο το δημόσιο τομέα. Η δύσκολη εξίσωση είναι από το που θα βρεθούν οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τον εντοπισμό υπαλλήλων που έχουν διοριστεί και εργάζονται με πλαστά πιστοποιητικά. Ωστόσο, ο αριθμός των συγκεκριμένων εργαζόμενων που πιθανότατα θα φύγουν από το δημόσιο είναι μικρός και θα πρέπει να αναζητηθούν άλλες δεξαμενές.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει βάλει στο μικροσκόπιο τις συμβάσεις που μετατράπηκαν από ορισμένου σε αορίστου χρόνου και υπολογίζονται σε πάνω από 40.000. Μειώσεις προσωπικού αναμένεται να γίνουν και σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου αλλά κι έπειτα από τις συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και φορέων του δημοσίου.

Σημαντικός είναι ο αριθμός των εργαζόμενων που πιθανότατα θα απομακρυνθούν από τις δημοτικές επιχειρήσεις των ΟΤΑ όλης της χώρας.

Άγνωστο είναι βεβαίως τι θα γίνει με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων καθώς η ΑΔΕΔΥ έχει μπλοκάρει τη διαδικασία και το Δημόσιο έχει προσφύγει στα δικαστήρια κατά της «λευκής» απεργίας που κάνει το συνδικαλιστικό όργανο.

Αναλυτικά, οι απολύσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα θα προέλθουν από τις εξής πηγές:

· Από την εκδίκαση των πειθαρχικών υποθέσεων. Υπάρχει εντατικοποίηση των εργασιών των πειθαρχικών συμβουλίων, ενώ είναι ενδεικτικό ότι το πρώτο εξάμηνο του 2014 οδηγήθηκαν στην έξοδο 500 επίορκοι.

· Από τους ελέγχους που διεξάγονται από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τον εντοπισμό υπαλλήλων που έχουν διοριστεί και εργάζονται βάσει πλαστών πιστοποιητικών.

· Από τους ελέγχους που διεξάγονται για παράνομες μετατροπές συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου (σ.σ. διάταγμα Παυλόπουλου κι όχι μόνο).

· Από όσους «διαθέσιμους» μετά τη λήξη του οκταμήνου δεν τοποθετηθούν σε νέες θέσεις.

· Από τη μείωση του προσωπικού σε «μεγάλα» Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. foros1 avatar
  foros1 13/07/2014 14:41:28

  πίσω από κάθε αριθμό, υπάρχουν άνθρωποι και οικογένειες. εσείς που γράφετε το άρθρο φαίνεται πως αισθάνεστε σίγουρος για την θέση σας, μακριά από εμάς και οι υπόλοιποι... ζωντανέψατε έναν σύγχρονο μινώταυρο, χωρίς κανένα ουσιαστικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, μόνο για ένα τερτίπι της τρόικας. φυσικά όλα τα παραπάνω δεν αφορούν αυτούς με τα πλαστά δικαιολογητικά και πτυχία.

  • Giorgis avatar
   Giorgis @ foros1 14/07/2014 04:10:19

   Αυτοί οι άνθρωποι που λες είναι μέλη του παρακάτω παραδείγματος. Σχολειό στη Αθηνα δηλώνει 300 μαθητές το απόγευμα ενώ έχει μονο 60. Έτσι το κράτος στέλνει δασκάλους να κάθονται ... και αυτοί έχουν οικογένειες αλλα ο φορολογούμενος πληρώνεικαι οι δυσβάσταχτοι φόροι κλείνουν ιδιωτικές εταιρίες και χάνουν πιο πολλοί τη δουλειά τους. Κάνετε ότι θέλετε, όσο δεν συμμαζεύεστε θα πληρώνεται και σεις και τα παιδιά σας

   • foros1 avatar
    foros1 @ Giorgis 14/07/2014 12:52:23

    και εγώ ξέρω στην πόλη μου 100 επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν. και λοιπόν; πετώντας την μπάλα στην εξέδρα δεν λύνονται τα προβλήματα. θέλει σωστούς ελέγχους, με λογική και χωρίς υστεροβουλία...

 2. ΔΗΜΗΤΡΗΣ avatar
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ 13/07/2014 15:21:12

  Αν τους απολυσει το Φθινόπωρο στις εκλογες θα λέτε ότι φταίει ο Κυριάκος για την συντριβή. Αν δεν τους απολύσει θα φταίει γιατί δεν υλοποίησε αυτό που υποσχέθηκε. Μάλλον εσείς έχετε προσωπικό θέμα με την συγκεκριμένη οικογένεια.

 3. dimitris avatar
  dimitris 13/07/2014 15:26:54

  Από τους 1992της "Βολής"θα διώξει κανέναν ή είναι όοολοι απαραίτητοι-τα(τα δικά μας τα παιδιά).

 4. Chr avatar
  Chr 13/07/2014 20:10:14

  Κατά την γνώμη μου η αναγκαστική χαμηλή βαθμολογία,που βαφτίζεται αξιολόγηση ,είναι λάθος 100%.Δεν μπορείς να πεις ότι σε ένα ποσοστό αναγκαστικά θα βάλεις χαμηλή βαθμολογία.Πρέπει πρώτα να κρίνεται ένα τμήμα και πρώτα ο manager και ο manager να κρίνει τους υφισταμένους του.Εχοντας σχέση με διοίκηση 26 χρόνια αδυνατώ να το καταλάβω.....

  • foros1 avatar
   foros1 @ Chr 14/07/2014 12:40:24

   δεν μπορείς να το καταλάβεις γιατί είναι απλά παρανοϊκό! και το ξέρουν και οι ίδιοι, αλλά ως συνήθως τα τελευταία χρόνια, βαφτίζουν το κρέας, ψάρι. σίγουρα ο ιστορικός του μέλλοντος θα έχει πολλά απίστευτα να γράφει για αυτούς που πήραν τέτοιες αποφάσεις.

 5. Γιώργος avatar
  Γιώργος 13/07/2014 23:54:01

  Θα ευχαριστήσω για άλλη μία φορά την κυβέρνηση και φυσικά το συγκεκριμένο υπουργό. Αν με ρωτάτε τι με πείραξε σε όλη αυτή την ιστορία που ζω τον τελευταίο χρόνο, δεν είναι η διαθεσιμότητα. Εξάλλου μάλλον το ελληνικό δημόσιο δε χρειάζεται υπάλληλο πανεπιστημιακό με τρεις γλώσσες, μεταπτυχιακό, επιμορφώσεις, Η/Υ κλπ. Οι απόφοιτοι δημοτικού που πάντα έπαιρναν τα διπλά από μένα προφανώς χρειάζονται πολύ περισσότερο. Βλέπετε αυτοί δεν είχαν το "σκληρό" ΑΣΕΠ αλλά τα σκληρά κομματικά κριτήρια...Ψιλά γράμματα βέβαια όλα αυτά. Για τους μαθητές μας που σε ένα απόγευμα τούς πέταξαν στο δρόμο, ούτε κουβέντα. Άλλωστε, τι να τα κάνει τα γράμματα ο πτωχευμένος;;; Αυτό που ενοχλεί περισσότερο είναι ο διασυρμός! Θες να απολύσεις όσους μπήκαν αξιοκρατικά και να κρατήσεις όλα τα βύσματα;;; Δικαίωμά σου! Έχεις την εξουσία να το κάνεις και το κάνεις, με το φοβερό επιχείρημα της σωτηρίας της χώρας! Τουλάχιστον μη μας κατασυκοφαντείτε. Ζητείστε και μια συγγνώμη γιατί για άλλη μια φορά δε μπορείτε να τα βάλετε με την κομματική σας πελατεία, η οποία πραγματικά κατατρώει το δημόσιο και απλά χτυπάτε αδιακρίτως!!!! Η επερχόμενη λοιπόν εκλογική συντριβή θα έχει πολύ συγκεκριμένα ονοματεπώνυμα....και πολύ συγκεκριμένες αιτίες...

 6. Lamda avatar
  Lamda 14/07/2014 12:45:28

  Mε τους αργόμισθους, τρελούς και άχρηστους που δουλεύουν δήθεν στο δημόσιο τι θα γίνει, γιατί δεν τους στέλνουν στο σπίτι τους με ένα προνιακό επίδομα. Πόσους απολύουν κάθε χρόνο τα υπηρεσιακά συμβούλια λόγω παράβασης του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα; Επιτέλους μπορούν να βρεθούν περισσότεροι απο 6500 άχρηστοι (πρώτα απο όλα οι συνδικαλιστές που δεν εργάζονται, οι κάνοντας κατάχρηση των αδειών, οι οκνηροί,κλπ). Ας παύσουμε να επιβαρύνουμε τον κρατικό προϋπολογισμό (τον Έλληνα φορολογούμενο) με κηφήνες. Όσον αφορά την αξιολόγηση, δεν θα ανακαλύψουμε τον τροχό αλλά θα μεταφράσουμε νόμους και κανονισμούς (για το δημόσιο) πετυχημένων χωρών όπως οι ΗΠΑ. Το δημόσιο είναι το ίδιο παντού και υπηρετεί τον φορολογούμενο

  • Γιώργος avatar
   Γιώργος @ Lamda 14/07/2014 14:20:59

   Ακόμα και τώρα γίνεται υφαρπαγή ψήφων τάζοντας θέσεις. Στις εκλογές με παρακαλούσε ανηψιός μου (με ένα πτυχίο κάποιου ΙΕΚ) να ψηφίσω ξανά ΝΔ, γιατί κρητικός πολιτικός (από τους γνωστούς γόνους) του υποσχέθηκε ότι μόλις λίγο ηρεμήσουν τα πράγματα θα τον διορίσει...Τι μου λέτε; Το δυστύχημα τελικά δεν είναι η Τρόικα, αλλά οι δικοί μας οι πολιτικάντηδες. Καμία Τρόικα δε ζήτησε να απολυθούν πτυχιούχοι με μεταπτυχιακά και διδακτορικά. Αυτά ήταν εφευρέσεις των δικών μας ποιλιτικάντηδων, προκειμένου να σώσουν τα πελατάκια τους. Όσον αφορά την περίφημη αξιολόγηση πάλι αλά ελληνικά θα εφαρμοστεί. Θα κοιτάξουν να μεταθέσουν αυτούς που θέλουν σε μικρά τμήματα που δε θα υπαχθούν στην αξιολόγηση. Από κει κι έπειτα ψάχνουμε με τη λογική να βρούμε άκρη. Έχουμε και λέμε: σε μια υπηρεσία με 100 άριστους με υποχρεώνεις να βάλω στους 15 κάτω από τη βάση και στους 25 μόνο άριστα, ενώ σε μια υπηρεσία με 100 άχρηστους με υποχρεώνεις να κρατήσω τους 85!!!! Θα το έκανε ποτέ αυτό ιδιώτης; Όχι και πάλι όχι!Επειδή μου έτυχε όλον αυτόν το χρόνο να γνωρίσω κάμποσους από τους ακριβοπληρωμένους συμβούλους δύο υπουργείων που κάνουν προτάσεις, διαπραγματεύονται και καθορίζουν τις ζωές μας κι επειδή βαρέθηκα να ακούω απαντήσεις του τύπου "δεν το γνωρίζαμε", ή "δεν το σκεφτήκαμε", ένα έχω να πω: Τζάμπα κουραζόμαστε κύριοι. Αφήστε το να πάει στα βράχια να τελειώνουμε... Προσωπικά πια προτιμώ να με κυβερνάει ξένοι επίτροποι. Πιστεύω ότι τουλάχιστον θα είναι δικαιότεροι...

   • foros1 avatar
    foros1 @ Γιώργος 14/07/2014 18:06:21

    ...και κάτι ακόμη: ποιοι θα κάνουν πάρτι με τα κονδύλια για την αξιολόγηση; αληθεύει ότι ΜΟΝΟ για την αξιολόγηση σχολικών μονάδων θα "μοιραστούν" πάνω από 8 εκατομμύρια ευρώ; μήπως μιλάμε για "χορό" εκατομμυρίων που ετοιμάζονται να απολαύσουν "συνεργάτες" και "σύμβουλοι"; τελικά και τους δικούς μας θα προστατεύσουμε και με το αζημίωτο...

 7. Αρις θεος avatar
  Αρις θεος 14/07/2014 16:11:17

  Το πραγμα ειναι ευκολο & πολυ απλο, να βρουν στο Δημοσιο ποσες χιλιαδες ατομα & που τα εχει διορισει τοσα χρονια η οικογενεια Μητσοτακη & να τους απολυσει οπως τους εβαλε για να εχει & την συνειδηση της ησυχη. Βλεπεται ποσο ευκολα ειναι τα πραγματα.

 8. vasilis avatar
  vasilis 14/07/2014 17:02:02

  Καλά τα σχόλια όλων αλλά κανείς δεν ρωτάει από πού θα απολύσει ο Κυριάκος ?από το μαγαζί του πατέρα του?Τί πιστεύει ,και αυτό το συντηρούμε όλοι , ότι το δημόσιο είναι κτήμα των κυβερνώντων?...Αυτοί κατέστρεψαν ολόκληρη τη χώρα και έχουν τα ..μούτρα να απολύσουν τώρα?..Για να σοβαρευτούμε και να τους βάλουμε στη θέση...τους.Οσο για την κατάργηση....των απεργιών,αφού χρειάζεται το 51%,το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τα νομοσχέδια,αλλά όχι εκεί με 30% αλλα με 51%..επι των ψηφοφόρων, και όχι επι των ..βολευτών..Όχι αλλα μετρα κι άλλα σταθμα..

 9. ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΣ avatar
  ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΣ 14/07/2014 17:17:07

  Οι πρώτοι που θα πρέπει να απολυθούν όσοι διορίσθηκαν απο του βουλευτές 300 χ2 , με την τροπολογία Εβερτ επι ποσα χρόνια. Ας αρχίσουν απο αυτούς κ μετα βλέπουμε

 10. NESTORAS avatar
  NESTORAS 14/07/2014 21:53:40

  Στο δημόσιο η μοναδική ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις χάθηκε ανεπιστρεπτί. Το ΠΑΣΟΚ έπαιξε το χαρτί διαίρει και βασίλευε με συνέπεια οι εργαζόμενοι τόσο μεταξύ τους στο δημόσιο αλλά όσο και στον ιδιωτικό τομέα με αυτούς του δημοσίου να διαγκωνίζονται η ζωή σου ο θάνατός μου. Επικοινωνιακά πάλι οι κυβερνήσεις όπως και η παρούσα βρήκε εύκολο έδαφος καθώς το Δημόσιο είχε πάψει να παράγει κατά το μεγαλύτερο μέρος του μαζί με όλα τα πλαστά, παράνομα, πειθαρχικά κλπ...Οπότε ο άνεργος νέος με πτυχία τι θέλει; Νωπό αίμα (απόλυση του κηφήνα που έχει πιάσει την καρέκλα- στις πλείστες περιπτώσεις με την ελπίδα να την πιάσει αυτός μιας και πέτυχε και στο ΑΣΕΠ- τραγέλαφος δηλαδή). Ωστόσο, ούτε η κυβέρνηση ούτε η αντιπολίτευση έχει πείσει για κάποια ουσιαστική θέληση αλλαγής στο Δημόσιο. Μισθοδοσίες κομμένες, απολύσεις, και υποχρεωτική ποσόστωση από την μία πλευρά και να κρατήσουμε τάχα τα δικαιώματα των μεγαλοεργαζομένων, συνδικαλιστών από την άλλη. Κανένας δεν θέλει να προχωρήσει σε τομές, διατηρώντας τα κεκτημένα όπως και να διαμορφώνονται αυτά. Σε μια χώρα που υποχρεωτικά κάποιοι πρέπει να είναι ανεπαρκείς, μέτριοι και άριστοι η κάθε Τρόικα έχει πολλή δουλειά ακόμη...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.