#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/02/2011 23:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Κολοκοτρώνης έγινε Τεό, η Μπουμπουλίνα Lady Gaga και ο Κανάρης μπάρμαν στο Super ParadiseΧαμός γίνεται στα μπλογκς και όχι μόνο με τον συγγραφέα Πέτρο Τατσόπουλο. Αιτία, ένα «αστείο» του Πέτρου Τατσόπουλου στο facebook, ο οποίος απαντώντας σε χιουμοριστικό σχόλιο «φίλου» του για τη σειρά του 1821 που προβάλλεται στο ΣΚΑΙ (έλεγε “μην μας βγάλετε και τον Κολοκοτρώνη gay”), έγραψε πως ήταν και  μάλιστα αρραβωνιασμένος gay.

Δεν ήξερε ότι το facebook είναι η σύγχρονη κουτσομπόλα, ότι είναι ένα δημόσιο φόρουμ και ακόμη χειρότερα γραπτό. Είναι τόσο αφελής ο κάποτε φέρελπις συγγραφέας. Ασφαλώς και όχι. Άλλωστε φρόντισε να «κατεβάσει» τη σελίδα του και πλέον να διασκεδάζει με τα σχόλια και τις ύβρεις που του εξακοντίζουν οι "θερμόαιμοι". Έπρεπε να γίνει ντόρος με τη σειρά. Να ακουστεί, να γίνει σαματάς από τα μπλογκς και έτσι να κάνει «νούμερα» σε τηλεθέαση η δεύτερη πιο ακριβή παραγωγή στην ελληνική τηλεόραση, μετά το «Νησί». Παράλληλα θα γίνει γνωστός και σε ένα ευρύτατο τηλεοπτικό κοινό, συμπεριλαμβανομένων των πιστών υπηκόων της Ελένης Μενεγάκη.

Τώρα που το σκέπτομαι η τηλεοπτική καριέρα του Πέτρου Τατσόπουλου ομοιάζει με την καριέρα του ως συγγραφέα. Άφησε πολλές προσδοκίες στην αρχή, αλλά μετά ξέμεινε από ιδέες, έμπνευση, παρέλυσε στην εξέλιξη, τρόμαξε στην ιδέα του χρόνου που αδυσώπητα φεύγει. Ίσως πάλι γιατί ανήκει, όπως ο ίδιος έχει γράψει στους «οργίλους» (και όχι οργισμένους) συγγραφείς της ύστερης μεταπολίτευσης. Όταν πέρασε η μπόρα της εφηβικής οργής, η εξελιγμένη για την εποχή του τεχνική, δεν έφτανε για να τον κατατάξει στην κορυφή των εγχώριων συγγραφέων

Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά  που μετέρχεται ενός τέτοιου τεχνάσματος ο κύριος Τατσόπουλος. Στο μυθιστόρημα «Τιμής ένεκεν»  ο Υπουργός Πολιτισμού Βασίλης Διαμαντάκος είναι κάτι περισσότερο από μια παραπομπή στον Βαγγέλη Βενιζέλο και την θητεία του στην Μπουμπουλίνας. Είναι μια φωτογραφία του, με καθόλου κολακευτικές για τον Υπουργό αναφορές.

Προκειμένου λοιπόν να πουλήσει μια δουλειά, κάνουμε τον Κολοκοτρώνη Τεό , τη Μπουμπουλίνα Lady Gaga,  τον Κανάρη να ανάβει φωτοβολίδες ως μπάρμαν στο  Σούπερ Παραντάις στη Μύκονο. Ακούστε συγκλονιστικά στοιχεία που θα φέρει στο φως η σειρά: η Αγία Λαύρα δεν έγινε ποτέ και η Επανάσταση εμπεριείχε δύο εμφυλίους. Πρωτάκουστα πράγματα δηλαδή. Αν βαριέστε την τηλεόραση αλλά και τα επιστημονικά ιστορικά βιβλία διαβάστε την αντιηρωική τριλογία του Καραγάτση («Ο Κοτζαμπάσης του Καστρόπυργου», «Αίμα χαμένο και κερδισμένο» και τα «Στερνά του Μίχαλου») γραμμένα καμιά εξηνταριά, χρόνια πριν. Άλλωστε ο ήρωας είναι όχι απλά ανθρώπινος, όχι απλά εξωμότης αλλά και πρόγονος σε ευθεία γραμμή του συγγραφέα.  Βέβαια ο Καραγάτσης δεν ήταν αριστερίζων και επί δεκαετίες, παρέμενε σε μια σχετική αφάνεια . Είχε όμως ένα τεράστιο σε όγκο έργο, το οποίο έπιασε ορισμένες απάτητες για σχεδόν όλους τους σύγχρονους συγγραφείς.

Τώρα κατά πόσο πρέπει να μας απασχολούν σικέ (από τη μία πλευρά) διαμάχες είναι ένα σοβαρό ερώτημα. «Στον μπούτζον μας» που θα έλεγε και ο γιος της καλογριάς. Ή μήπως δεν ήταν γιος της; Τι λένε οι αργοπορημένοι  για κάτι παραπάνω από έναν αιώνα πολέμιοι του Παπαρρηγόπουλου επί του θέματος; Τέλος τους ενημερώνω ότι διακρίνω εδώ και καιρό στοιχεία μεγαλοιδεατισμού στο έργο του Βαλαωρίτη, σε περίπτωση που ξεμείνουν από καυτές τηλεοπτικές ιδέες.

Μικρός Οδυσσέας

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 03/02/2011 23:59:43

  Μικρέ Οδυσσέα,
  Παίζουμε το παιγνίδι του.
  Αναζητά δημοσιότητα για το επόμενο βιβλίο του.
  Επι τη ευκαιρία,την Τετάρτη η ΕΤ1 είχε ένα πολύ καλό αφιέρωμα στον ΕΘΝΙΚΟ ΠΟΙΗΤΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΒΑΛΑΩΡΙΤΗ.

  • Σοσιαληστής avatar
   Σοσιαληστής @ Κώστας Ροδινός 04/02/2011 00:09:40

   Σωστό παλιό το κόλπο βρίζουμε την θρησκεία ή κάτι ελληνικό ή σύμβολο και μετά μου την πέφτουν οι φασίστες και οι φανατικοί στηρίξτε με.

  • Μικρός Οδυσσέας avatar
   Μικρός Οδυσσέας @ Κώστας Ροδινός 04/02/2011 00:12:19

   Τι πράγμα είναι αυτό με τη δημοσιότητα; Εθισμός χειρότερος από τον τζόγο, το τσιγάρο και τις καλλίπυγες ...

   • occultist avatar
    occultist @ Μικρός Οδυσσέας 05/02/2011 02:28:19

    Ερώτηση στον Μ.Ο
    Ειμαι φάν του τσιγάρου και των καλλίπυγων, κινδυνεύω να εθιστώ και στην ......τατσοπουλίδα;

    • Μικρός Οδυσσέας avatar
     Μικρός Οδυσσέας @ occultist 05/02/2011 22:17:25

     Τώρα είδα την ερώτηση. Τρίτος ο τζόγος. Μετά πέφτεις στα βαριά: δημοσιότητα, τηλεόραση, δημόσιες σχέσεις

     • Χαλκιδέος avatar
      Χαλκιδέος @ Μικρός Οδυσσέας 02/03/2011 13:04:42

      Εξάλλου είναι γνωστό ότι η ελληνική τηλεόραση είναι μοναδική στο να σε μετατρέπει από σκέτο μηδενικό σε νούμερο περιωπής!

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ Κώστας Ροδινός 04/02/2011 10:21:28

   Εκεί στην ΕΤ1 τους ξεφεύγουνε κάτι εκπομπές πότε, πότε, οι οποίες δεν εντάσσονται στο πνεύμα των "νέων καιρών". Πράγματι, πολύ ωραία εκπομπή.
   Τώρα, σε ότι αφορά τα λογοτεχνικά πράγματα ίσως ποτά δεν υπήρχε τέτοια πληθώρα περιοδικών, τέτοια πληθώρα εκδόσεων και τέτοια έλλειψη ταλέντου. Για να βρει κανείς κάτι αξιόλογο πρέπει να κάνει το χρυσοθήρα και να ψάχνει. Κατανάλωση και διασπορά ημιμάθειας έχουμε μάλλον.
   Μικρέ Οδυσσεύ, έχω κάποιες μικρές ενστάσεις για τον Καραγάτση γενικώς αλλά δεν είναι της παρούσης. Η τριλογία που αναφέρεις είναι όντως αξιόλογη, και μάλλον πολύ καλύτερη από τα "διάσημα" μυθιστορήματά του. Όταν θα αποκτήσει το antinews στήλη κριτικής λογοτεχνίας, τα ξαναλέμε.

 2. TopGunZ avatar
  TopGunZ 04/02/2011 00:05:24

  Μην βλέπετε την σειρά του, μη διαβάζετε τα έργα του, μην ασχολείστε με την ύπαρξη του στον κυβερνοχώρο. Οι πόρνες της διανόησης μαραζώνουν όταν το φως δεν λούζει πια τις γυάλινες χάντρες τους.

 3. φωτεινη avatar
  φωτεινη 04/02/2011 00:10:01

  θεωρω ρατσιστικο να χρησιμοποιειται ο χωρος της ομοφυλοφιλιας στην αναζητηση αναγνωρισιμοτητας και γκλαμουρ απο στερημενους σε ιδεες συγγραφεις.βεβαια αλλες δηλωσεις του κυριου ,οπως το οτι θελει να αναφερονται σε αυτον ως η ...η του Βουκεφαλα και η ομολογια του οτι μπαινει συνεχεια σε «πατριωτικα σαιτ»και εχει παθει ενα ειδος εθισμου απο αυτα, με κανουν να πιστευω οτι ισως και ο ιδιος ειναι θυμα αυτης της κοινωνικης Φαλλοκρατικης Σεξιστικης ιδεολογιας και ισως να ειναι φερελπυς μελος του ιστορικου πολιτιστικου συλλογου «Η Ωραια Και Το Τερας»

  • SPYROS T. avatar
   SPYROS T. @ φωτεινη 04/02/2011 00:19:45

   "χρησιμοποιειται ο χωρος της ομοφυλοφιλιας στην αναζητηση αναγνωρισιμοτητας".......

   Εμμμμ, τί να μας κάνει το ΔΝΤ μετά...???

   Είναι πολύ "λίγο" το ΔΝΤ για εμάς...

   • man8os avatar
    man8os @ SPYROS T. 04/02/2011 00:22:08

    ΔοΝηΤης που του χρειαζεται...

 4. SPYROS T. avatar
  SPYROS T. 04/02/2011 00:15:49

  Τελικά, όλα τα αναρχοκομμούνια όπως ο Τατσόπουλος, έχουν πολλά συμπλέγμτα (κοινώς κομπλεξ)...

  Αφού δεν μπορεί το παιδί τί ασχολείται με τη συγγραφή κτλ...;;;

  Δεν ψάχνει καμιά δουλειά να βγάλει τα προς το ζειν;;;

  Κλείνοντας θα ήθελα να ρωτήσω:

  Καλά, υπάρχει άνθρωπος που βλέπει αυτή τη σειρά;;;

  Εγώ μόλις άκουσα τη φράση "μια σύγχρονη εκδοχή των γεγονότων" (ειδικά τη λέξη "σύγχρονη"), άλλαξα κανάλι και μάλιστα έκοψα και τις ειδήσεις στο συγκεκριμένο κανάλι.

  • Σταύρος avatar
   Σταύρος @ SPYROS T. 04/02/2011 00:22:59

   Σπύρο χαλάρωσε, χαλαρά!!!
   Δεν θα τους χωρέσει όλους το ελικόπτερο.
   Όλο και κάτι (πολύ!!!) θα περισσέψει!
   Τότε θα μιλήσουν οι κολοκοτρωναίοι, if you know what I mean ;-)))

   • Σταύρος avatar
    Σταύρος @ Σταύρος 04/02/2011 11:30:40

    πολλοί!!! (ήθελα να γράψω)

 5. Konstantinos avatar
  Konstantinos 04/02/2011 00:17:16

  Αδίκως προσπαθεί. Από όσους είδαν το πρώτο επεισόδιο (ανάμεσά τους κι εγώ) ούτε οι μισοί δεν θ'αντέξουμε και τα υπόλοιπα.

 6. Σοσιαληστής avatar
  Σοσιαληστής 04/02/2011 00:23:01

  Επρεπε να κλήσεις με Καραΐσκάκη όμως.

  • Μικρός Οδυσσέας avatar
   Μικρός Οδυσσέας @ Σοσιαληστής 04/02/2011 00:39:05

   Σωστή η παρατήρηση

 7. φωτεινη avatar
  φωτεινη 04/02/2011 00:29:32

  οθωμανολατρης ο κυριος.τιποτα παραπανω ,τιποτα παρακατω.μην το κανουμε και θεμα,δικιο εχετε.

  • Μικρός Οδυσσέας avatar
   Μικρός Οδυσσέας @ φωτεινη 04/02/2011 00:40:36

   Δεν ξέρω αν λατρεύει κάτι πέρα από τον εαυτό του. Πάντως γράφει καλά. Χάνει λίγο στην πλοκή αλλά γράφει καλά

 8. φωτεινη avatar
  φωτεινη 04/02/2011 01:06:47

  λατρευει τον εαυτο του μεσω των οθωμανων.με αλλα λογια ναρκισσισμος με τις ...προεκτασεις του.

 9. Κάποιος avatar
  Κάποιος 04/02/2011 01:39:33

  Ακούστε τι έγραψε ένας άλλος μισέλληνας, θολοκουκουλτιάρης αριστεριστής ιστορικός, ο Πλούταρχος (όχι ο γνωστός τραγουδιστής, ο άλλος...), για τον ήρωα της Σαλαμίνας, Θεμιστοκλή και για τον Δίκαιο Αριστείδη, προκειμένου να κάνει ντόρο και να πουλήσει πολλούς παπύρους απ'το βιβλίο του "Βίοι Παράλληλοι".

  " δι' ἣν εὐθὺς ἐξ ἀρχῆς τοῦ πρωτεύειν ἐφιέμενος ἰταμῶς ὑφίστατο τὰς πρὸς τοὺς δυναμένους ἐν τῇ πόλει καὶ πρωτεύοντας ἀπεχθείας, μάλιστα δὲ Ἀριστείδην τὸν Λυσιμάχου, τὴν ἐναντίαν ἀεὶ πορευόμενον αὐτῷ. καίτοι δοκεῖ παντάπασιν ἡ πρὸς τοῦτον ἔχθρα μειρακιώδη λαβεῖν ἀρχήν• ἠράσθησαν γὰρ ἀμφότεροι τοῦ καλοῦ Στησίλεω, Κείου τὸ γένος ὄντος, ὡς Ἀρίστων ὁ φιλόσοφος ἱστόρηκεν. [2] ἐκ δὲ τούτου διετέλουν καὶ περὶ τὰ δημόσια στασιάζοντες."

  Με λίγα λόγια μας λέει, ότι η αιτία της ιστορικής πολιτικής κόντρας μεταξύ των δύο μεγάλων ανδρών ήταν, ότι είχαν ερωτευτεί τον ίδιο γκόμενο.

  Κι άλλος κόσμος για super paradise.Γεμίζει το βαπόρι.

  • Μικρός Οδυσσέας avatar
   Μικρός Οδυσσέας @ Κάποιος 04/02/2011 01:50:50

   Πάντως δεν χρησιμοποίησα κανέναν από τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιείς (θολοκουλτουριάρης κτλ). Δεύτερον βάζεις στο μίξερ διαφορετικές ιστορικές εποχές όπως λέει κι ο Τατσόπουλος.
   Δεν θα αντέξω τόσες αποκαλύψεις. Η παιδεραστία δεν ήταν κοινωνικά απαράδεκτη στην Αρχαία Ελλάδα; Συγκλονιστικό και πρωτότυπο

   • Κάποιος avatar
    Κάποιος @ Μικρός Οδυσσέας 04/02/2011 09:32:20

    Το ποστ μου απευθύνονταν γενικά σε όσους σπεύδουν να κάνουν ιστορική κριτική εκ του προχείρου και όχι μόνο στο συγκεκριμένο άρθρο.
    Οι χαρακτηρισμοί σαφώς δεν είναι δικοί σου αλλά διαβάζονται συχνά πυκνά σε σχολιασμό παρομοίων θεμάτων.

    Το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει κρίνουμε ένα ιστορικό έργο με βάση το τι μας αρέσει ή όχι, αλλά με βάση τις ιστορικές πηγές.
    Πάρε για παράδειγμα τον μύθο της Αγίας Λαύρας, που ανέφερες.
    Οι περισσότεροι απόφοιτοι του παλιού "καλού" σχολείου του "Ελλάς-Ελλήνων-Χριστιανών" μεγάλωσαν με την βεβαιότητα, ότι οι πρωτεργάτες αγωνιστές του '21 αντάμα με τον δεσπότη Π.Π.Γερμανό σήκωσαν το λάβαρο της Επανάστασης στην μονή Αγ.Λαύρας την 25η Μαρτίου του 1821.
    Είναι φυσιολογικό να παθαίνουν σοκ αργότερα, όταν βγαίνει στο φως η πραγματική ιστορία που καταρρίπτει το ιστορικό πλαστογράφημα, που ήθελε εκ των υστέρων να συνδέσει με το στανιό την Εκκλησία, που είχε αφορίσει την Επανάσταση και πολλούς κορυφαίους αγωνιστές, με την Επανάσταση.
    Ούτε η ημερομηνία είναι ορθή, ούτε ο τόπος, ούτε τα πρόσωπα, ούτε αυτή καθαυτή η ουσία.

    "...Αντί λοιπόν φιλελευθέρων εφάνησαν μισελεύθεροι, και αντί φιλογενών και φιλοθρήσκων εφάνησαν μισογενείς, μισόθρησκοι και αντίθεοι, διοργανίζοντες, φευ, οι ασυνείδητοι με τα απονενοημένα κινήματά των την αγανάκτησιν της ευμενούς κραταιάς βασιλείας εναντίον των ομογενών μας υπηκόων της, και σπέυδοντες να επιφέρωσι κοινόν και γενικόν τον όλεθρον εναντίον παντός του γένους.................Εκείνους δε τους ασεβείς πρωταιτίους και απονενοημένους φυγάδας και αποστάτας ολεθρίους να τους μισήτε και να τους αποστρέφεσθε και διανοία και λόγω, καθότι και η εκκλησία και το γένος τους έχει μεμισημένους, και επισωρέυει κατ' αυτών τας παλαμναιοτάτας και φρικωδεστάτας αράς ως μέλη σεσηπότα, τους έχει αποκεκομμένους της καθαράς και υγιαινούσης χριστιανικής ολομελείας ως παραβάται δε των θείων νόμων και κανονικών διατάξεων, ως καταφρονηταί του ιερού χρήματος της προς τους ευεργέτας ευγνωμοσύνης και ευχαριστίας, ως εναντίοι ηθικών και πολιτικών όρων, ως την απώλειαν των αθώων και ανευθύνων ομογενών μας ασυνειδήτως τεκταινόμενοι, αφωρισμένοι υπάρχειεν και κατηραμένοι και ασυγχώρητοι, και μετά θάνατον άλυτοι, και τω αιωνίω υπόδικοι αναθέματι, και αυτοί, και όσοι τοις ίχνεσιν αυτών κατηκολούθησαν του λοιπού, αν μη θελήσωσιν εννοήσαι την αρπαγήν και απάτην, και επιστραφήναί τε και βαδίσαι την ευθείαν της σωτηρίας οδόν, αν δεν αναλάβωσιν, ό εστι, τον εντελή χαρακτήρα του ρεαγιαδικού αυτών επαγγέλματος...".

    Απόσπασμα από το κείμενο του αφορισμού του Α.Υψηλάντη και των συνοδοιπόρων του.

    • lampros avatar
     lampros @ Κάποιος 04/02/2011 18:01:45

     Το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει κρίνουμε ένα ιστορικό έργο με βάση το τι μας αρέσει ή όχι, αλλά με βάση τις ιστορικές πηγές.
     Πάρε για παράδειγμα τον μύθο της Αγίας Λαύρας, που ανέφερες.
     Οι περισσότεροι απόφοιτοι του παλιού “καλού” σχολείου του “Ελλάς-Ελλήνων-Χριστιανών” μεγάλωσαν με την βεβαιότητα, ότι οι πρωτεργάτες αγωνιστές του ’21 αντάμα με τον δεσπότη Π.Π.Γερμανό σήκωσαν το λάβαρο της Επανάστασης στην μονή Αγ.Λαύρας την 25η Μαρτίου του 1821.
     Είναι φυσιολογικό να παθαίνουν σοκ αργότερα, όταν βγαίνει στο φως η πραγματική ιστορία που καταρρίπτει το ιστορικό πλαστογράφημα, που ήθελε εκ των υστέρων να συνδέσει με το στανιό την Εκκλησία, που είχε αφορίσει την Επανάσταση και πολλούς κορυφαίους αγωνιστές, με την Επανάσταση.
     Ούτε η ημερομηνία είναι ορθή, ούτε ο τόπος, ούτε τα πρόσωπα, ούτε αυτή καθαυτή η ουσία.

     Κουταμάρες ολκής.

     Καταρχήν, οι εορταστικές ημερομηνίες δεν επιλέγονται για την ιστορική τους ακρίβεια δευτερολέπτου, αλλά για την συμβολική σημασία τους.

     Αν δεν το γνωρίζεις, ούτε τα γεγονότα της 4ης Ιουλίου (independence day) της Αμερικής έλαβαν χώρα όντως την 4η Ιουλίου.

     Δεύτερον, η 25η Μαρτίου ως επίσημη ημερομηνία έναρξης της επανάστασης είχε αποφασιστεί από τα πριν, ασχέτως τι έγινε τελικά:


     Ο Τρικούπης: «[Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης] εμελετα ν’ αρχίση τα ένοπλα κινήματά του την 25 Μαρτίου, ημέραν του Ευαγγελισμού, ως ευαγγελιζομένην την πολιτικήν λύτρωσιν του ελληνικού έθνους».

     Τα ίδια μας λέει και ο Κολοκοτρώνης: «Εις τα ’20 με ήλθαν γράμματα από τον Υψηλάντη δια να είμαι έτοιμος, καθώς και όλοι οι εδικοί μας. 25 Μαρτίου ήτον η ημέρα της γενικής επαναστάσεως».

     Ο Ν. Σπηλιάδης αναφέρει επίσης: «Εξομολογηθέντες μετέλαβον των αχράντων μυστηρίων, ο Κολοκοτρώνης και οι περί αυτόν, οι οποίοι δεν ήλθον εις την Πελοπόννησον ειμή δια να κινήσωση την επάνάστασιν την 25 Μαρτίου, ως ημέραν προσδιορισμένην να λάβωσι τα όπλα απανταχού οι Έλληνες». (...)

     Γι’ αυτό και στην σύσκεψη της Βοστίτσας αυτή η ημερομηνία ανακοινώθηκε από τον Παπαφλέσσα ως η ημερομηνία για τον ξεσηκωμό, αυτή και στην σύσκεψη των οπλαρχηγών της Ρούμελης, στην Λευκάδα. Οι Ρουμελιώτες μάλιστα, σε αντίθεση με τον σκεπτικισμό των προκρίτων του Μοριά, την δέχτηκαν αμέσως και με μεγάλον ενθουσιασμό, ξεκινώντας ευθύς όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες. Έτσι, παρά το ότι στην Μολδοβλαχία είχε κηρυχθεί η επανάσταση από τον Υψηλάντη ήδη από τις 24 του Φλεβάρη, στον Μοριά και στην Ρούμελη ο Κολοκοτρώνης και όλοι οι άλλοι καπεταναίοι περίμεναν υπομονετικά να έρθει η «προσδιορισμένη» και γι’ αυτούς ημέρα, ώστε να «κινήσουν» και εκείνοι με την σειρά τους τον «ξεσηκωμόν» Τους πρόλαβαν όμως τα γεγονότα, και τελικά η επανάσταση ξεκίνησε δυο τρεις μέρες νωρίτερα από την «προσδορισμένην» και γεμάτη συμβολισμούς ημέρα.
     Κοντολογής, η ημερομηνία της 25ης Μαρτίου όχι μόνον δεν ορίστηκε εκ των υστέρων, για να ικανοποιηθεί η εκκλησία, αλλά, αντίθετα, η 25η Μαρτίου ως ημερομηνία για την έναρξη της επανάστασης ορίσθηκε εκ των προτέρων, και συγκεκριμένα το 1820 από τον ίδιο τον Αλέξανδρο Υψηλάντη. Το γιατί η επανάσταση ξεκίνησε τελικά δυο τρεις μέρες «προ της προσδιορισθείσης ημέρας» είναι πράγματι ένα ζήτημα, το οποίο όμως δεν διέλαθε της ιστορικής επιστήμης ήδη από τον 19ο αι., η οποία και προέβη στις ανάλογες έρευνες και αναλύσεις.


     Άλλη σαχλαμάρα το κείμενο του αφορισμού --που το παραθέτεις έτσι, χωρίς το πλαίσιο της εποχής και τις συνθήκες. Την τύχη που περίμενε τους ανθρώπους του πατριαρχείου από τους Τούρκους με το ξέσπασμα της επανάσταση γιατί δεν την γράφεις; Το ότι ο Κοραής ήταν επίσης ενάντιος στην τότε διακύρηξη της επανάστασης, γιατί δεν το γράφεις;

     • Κάποιος avatar
      Κάποιος @ lampros 04/02/2011 19:51:03

      Θα σε ρωτήσω μερικά πολύ απλά πράγματα κι αν θες μου απαντάς.

      Βρίσκονταν ο δεσπότης Π.Π.Γερμανός στην μονή Αγ.Λαύρας στις 25 Mαρτίου 1825 ;
      Κηρύχθηκε επίσημα η επανάσταση του 1821 εκείνη την ημέρα με ή χωρίς τον δεσπότη Π.Π.Γερμανό στην συγκεκριμένη μονή ;

      Το ζήτημα δεν είναι το ότι γιορτάζεται η 25η Μαρτίου συμβολικά, ως ημερομηνία έναρξης της Επανάστασης του 1821, αλλά η ιστορική κοπτοραπτική που έγινε με αφορμή την συμβολική αυτή ημερομηνία, με δεσπότες,μοναστήρια,λάβαρα και αγωνιστές.

      Οσον αφορά τον αφορισμό του Α.Υψηλάντη, του Μ.Σούτσου και των εξεγερμένων Ελλήνων από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, σαφώς έπαιξε ρόλο το κλίμα τρομοκρατίας της εποχής.
      Ωστόσο με την λογική του φόβου των αντιποίνων, δεν θα έπρεπε να ξεκινήσει ποτέ την επανάσταση ο Υψηλάντης με τον Ιερό του Λόχο, ούτε να τον ακολουθήσουν στην συνέχεια οι άλλοι οπλαρχηγοί στην υπόλοιπη Ελλάδα.

      Και κάτι ακόμα.
      Ο Σουλτάνος όταν πληροφορήθηκε την επαναστατική δράση της Φιλικής εταιρείας, σε συνδυασμό με τις στρατιωτικές ενέργειες του Α.Υψηλάντη, πίεσε τον σεχουλισλάμη να εκδώσει φετφά γενικής σφαγής των ρωμιών αλλά εκείνος αρνήθηκε (μετά κι από τις προσωπικές παραινέσεις του Γρηγορίου), πληρώνοντας τελικά την θαρραλέα πράξη του με παύση απ'τα καθήκοντα του, εξορία και θάνατο.
      Τελικά δεν εκδόθηκε σχετική φετφά παρά μόνο για τους πρωταίτιους των επαναστατικών κινήσεων, πιθανώς λόγω του φόβου της Πύλης για αντίποινα των Ρώσων(βάσει της συνθήκης του Κιουτσούκ Καιναρτζή).
      Ακολούθησε η αποκήρυξη και ο αφορισμός των επαναστατών από την κληρικολαϊκή σύσκεψη.
      Μετά βέβαια την κήρυξη της επανάστασης και στον Μοριά ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς, που είχαν υπογράψει τον αφορισμό βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν ως αντίποινα,και μεταξύ αυτών ο Γρηγόριος ο Ε'.

      Και μια τελευταία ερώτηση πάνω στο θέμα, που επίσης αν ξέρεις μου απαντάς.
      Το οικουμενικό πατριαρχείο έχει άρει τυπικά τους αφορισμούς κατά της ελληνικής επανάστασης και των αγωνιστών της ;

     • Κάποιος avatar
      Κάποιος @ Κάποιος 04/02/2011 20:04:49

      Και κάτι ακόμα.
      Οταν ο Γρηγόριος ο Ε' αφόριζε το 1806, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη μαζί με άλλους καπετάνιους του Μοριά, και πάλι αντίποινα φοβόταν ;

      Υπάρχουν ακόμη κι άλλοι αφορισμοί στην λίστα, για να έχουμε να λέμε...

     • Μικρός Οδυσσέας avatar
      Μικρός Οδυσσέας @ Κάποιος 04/02/2011 20:32:16

      Ήταν ο Πατριάρχης ενήμερος για τις κινήσεις του Παπαφλέσσα στο Μοριά?

     • Κάποιος avatar
      Κάποιος @ Κάποιος 04/02/2011 21:00:27

      Δεν το γνωρίζω.
      Πάντως ένα πολύ γνωστό πρόσωπο στην συγκεκριμένη ιστορία ο Π.Π.Γερμανός είχε εκφραστεί πολύ αρνητικά σχετικά με την προσωπικότητα και τις ενέργειες του Παπαφλέσσα χαρακτηρίζοντας τον ως «απατεών και εξωλέστατος περί ουδενός άλλου φροντίζων ειμή πώς να πλουτήση εκ των αρπαγών».
      Γενικά οι αρχιερείς και οι κοτζαμπάσηδες ήταν πολύ διστακτικοί απέναντι στα σενάρια ανοιχτής αντιπαράθεσης με τους Τούρκους.

     • Μικρός Οδυσσέας avatar
      Μικρός Οδυσσέας @ Κάποιος 05/02/2011 15:43:06

      φοβερά ντοκουμέντα φέρνετε. από την ανάρτηση κιόλας σας παρέπεμψα σε ένα μυθστόρημα που τα εξιστορεί όλα αυτά και πολλά άλλα

     • Misha avatar
      Misha @ Κάποιος 05/02/2011 20:47:18

      Κάποιε

      Δλδ αν γιορταζόταν στις 17 Μάρτη το ξεκίνημα της Επανάστασης από την Αρεόπολη τι θα άλλαζε;
      Εκεί ορκίστηκαν οι οπλαρχηγοί στην εκκλησιά των Ταξιαρχών με τους δεσποτάδες και τους παπάδες και την επαναστατική σημαία «Ταν ή επί τας».
      Επελέγη η ημέρα του Ευαγγελισμού στις 25 Μάρτη,για λόγους συμβολισμού αλλά και σχεδιασμού της επανάστασης.
      Μη ξεχνάς πως η Ελλαδική Εκκλησία μετέθεσε και την γιορτή της Σκέπης της Παναγιάς (κορυφαία γιορτη στη ρωσική ορθοδοξία) από την 1η στις 28 Οχτώβρη για να συμπίπτει με το ΟΧΙ και τις μνημες για τις επεμβάσεις της Παναγίας στον πόλεμο με τους ιταλούς (καταγεγραμμένες και σε επίσημο έγγραφο του άγγλου πρέσβυ της εποχής εκεινης)

      Λοιπόν , τι ενοχλεί με τον εορτασμό στην Αγια Λαυρα στις 25 Μαρτιου; Ο συμβολισμός; Η ταυτιση της εθνεγερσίας με την Εκκλησία και τον Ευαγγελισμό;
      Θα άλλαζε κάτι αν γιορταζόταν στις 17 Μαρτιου στους Ταξιάρχες της Τζίμοβας και διαβαζόταν ο όρκος των τρελομανιατών:
      «Ορκίζομαι,εις το όνομα του Παντοδύναμού μας Θεού,
      εις το όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού
      και της Αγίας Τριάδος,να χύσω και την υστέραν ρανίδα του αίματός μου,υπέρ πίστεως και Πατρίδος.

      Ορκίζομαι,να μη βλέψω εις τα όπισθεν εάν δεν αποδιώξω τον εχθρόν της Πατρίδος και της Θρησκείας μου.
      Ορκίζομαι,«Ταν ή επί Τας» και «Νίκη ή Θάνατος»
      υπέρ Πίστεως και Πατρίδος.

      Ποιες είναι αλήθεια , οι επιδιώξεις όσων ενοχλούνται από την 25 η Μαρτιου;

     • Κάποιος avatar
      Κάποιος @ lampros 04/02/2011 21:19:34

      "Το ότι ο Κοραής ήταν επίσης ενάντιος στην τότε διακύρηξη της επανάστασης, γιατί δεν το γράφεις;"

      Δεν ήταν ενάντιος, απλά πίστευε ότι οι συνθήκες δεν ήταν κατάλληλες την δεδομένη στιγμή, ώστε ο αγώνας να στεφθεί με επιτυχία,φοβούμενος πως οι Έλληνες δε θα μπορέσουν ν' αυτοδιοικηθούν και θα αναγκαστούν να ζητήσουν προστασία ξένης δύναμης.
      Γεγονός το οποίο συνέβη.

      Παρόλα αυτά υποστήριξε ενεργά τους ξεσηκωμένους Ελληνες γράφοντας μάλιστα, «το θηκάρι ερρίφθη πλέον μακριά και το σπαθί δεν θα ξαναεισέλθει».
      Ουσιαστικά αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους διδασκάλους και πνευματικούς αφυπνιστές του Γένους.

     • Μικρός Οδυσσέας avatar
      Μικρός Οδυσσέας @ Κάποιος 05/02/2011 15:55:24

      Και φανατικός πολέμιος του Καποδίστρια από το Παρίσι...

     • Μικρός Οδυσσέας avatar
      Μικρός Οδυσσέας @ Μικρός Οδυσσέας 05/02/2011 21:09:57

      Ασφαλώς. Στη θεωρία από το Παρίσι κι ο άλλος με το μπάχαλο. Αν ενθυμούμαι καλώς ό Καποδίστριας είχε ζητήσει όλες τις εξουσίες για 7 έτη. Μετά με την αντιβασιλεία την εξουσία την είχαν 3, ήταν καλύτερα.

     • Misha avatar
      Misha @ Κάποιος 05/02/2011 20:25:12

      Κάποιε

      Κοραής προς τον μητρ.Ουγγροβλαχίας Ιγνάτιο

      «Μόνον του Ευαγγελίου η διδαχή μπορεί να σώσει την αυτονομίαν του Γένους. Η θρησκεία μας έχει τοσούτον εξαίρετον παρά τας λοιπάς θρησκείας χαρακτήραν θεότητος, ότι το βιβλίον είναι εν αυτώ χάρτης και της επίγειου και της ουρανείου πολιτείας, ζώντος και αποθανόντος μόνος ο χάρτης ούτος αρκεί να μας σώσει». «Ο ιερός ημών κλήρος δύναται πολύ να συνεργήσει εις την θεραπείαν της Ελλάδος, όσοι μάλιστα εξ αυτών μετέχουν οπωσούν από σοφίαν προγονικήν και γνωρίζουν ακριβώς την χριστιανική παιδεία, ήτις δεν είναι άλλη παρά η εν δικαιοσύνη παιδεία. Οι τοιούτοι μπορούν να κατορθώσουν την θεραπείαν τόσον ευκολώτερα όσο κρατούν το όργανον της θεραπείας εις τα χείρας των, την επ’ εκκλησίας κήρυξιν και εξήγησιν του Ευαγγελίου»

    • Νικηφόρος Ουρανός avatar
     Νικηφόρος Ουρανός @ Κάποιος 04/02/2011 21:14:44

     Τα περί αφορισμού θέλουν μια διερεύνηση.
     Η πλευρά της Εκκλησίας υποστηρίζει ότι ο αφορισμός ήταν εικονικός και εν πάση περιπτώσει έγινε μετά από πιέσεις του σουλτάνου , ο οποίος απείλησε την σφαγή όλων των Ελλήνων της Πόλης.
     Πράγματι τα νέα για την επανάσταση στη Μολδοβλαχία έκανε τον Μαχμούτ να εκμανεί. Η μανία του στράφηκε κατά των Ελλήνων στην Πόλη .Άρχισαν οι σφαγές σε μεγάλη μάλιστα έκταση. Έχουμε μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων επ' αυτού , 'οπως οι περιηγητές. (Βλ. Κυριάκου Σιμόπουλου , Πώς είδαν οι ξένοι περιηγητές το 1821). Κοινή παραδοχή όλων είναι ότι η ζωή των χριστιανών δεν είχε καμιά αξία. Καθημερινά γίνονταν εκτεταμένες σφαγές, ο δε Γερμανός Streit κινδύνευσε και ο ίδιος.Σώθηκε τελευταία στιγμή καθώς κατέφυγε στην Γερμανική Πρεσβεία.
     Ερώτηση : Ο πατριάρχης δεν είχε ευθύνη για τη σωτηρία των αόπλων ; Μπορούσε να αρνηθεί τον αφορισμό;
     Επί του αφορισμού.
     Βουλή των Ελλήνων .Συνεδρίασις 290 της 3ης Αυούστου 1864 ( Εφημερίς των Συζητήσεων τη Βουλής, σελ. 352- 352 και Δ. Πετρακάκου, Κοινοβουλευτική Ιστορία της Ελλάδος,τ. Α΄ Αθήναι 1935 , σσ. 217-218). Ο βουλευτή Ρήγας Παλαμήδης αναφέρεται στα γεγονότα του 1821 και λέει ότι τοβράδυ του αφορισμού εκλήθη από τον πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄, ο οποίος γνώριζε ότι φεύγει για τον Μοριά, και του ζήτησε να μεταφέρει τα αφοριστικά γράμματα στους μητροπολίτες και του δήλωσε ότι προέβη στην πράξη αυτή για να σώσει τον άοπλο Γένος στην Πόλη, "ρίπτον στάχτη εις τα όμματα των τυράνων". Την πληροφορία αυτή την ειχε ήδη δημοσιεύσει ο Παναγιώτης Σούτσος το 1852 στα πλαίσια συζητήσεως , με τη δήλωση ότι ήταν παρών όταν ο πατριάρχης έλεγε τα λόγια αυτά στον Παλαμήδη ( Αιών,24 Μαϊου 1852, φ.1260).
     Πώς αξιολογούνται όλα αυτά ;
     Τότε γιατί ο απαγχονισμός του;

  • Έρεβος avatar
   Έρεβος @ Κάποιος 04/02/2011 11:44:12

   Δεν πιστεύω Κάποιε να είσαι και συ γνήσιος απόγονος των αρχαίων ελλήνων;

   • Κάποιος avatar
    Κάποιος @ Έρεβος 04/02/2011 11:52:24

    Αυτήν την ερώτηση να την απευθύνεις σ' αυτούς που γράφουν για αρχαιοελληνικό DNA.
    Πάντως το "χούι" δεν ήταν αποκλειστικό προνόμιο τους.
    Αποτελεί διαχρονικό διαφυλετικό και διαπολιτισμικό μεράκι.

    • ierofantis avatar
     ierofantis @ Κάποιος 04/02/2011 22:09:47

     Επειδή μάλλον έχω το χούϊ και είμαι μερακλής, μπορείς να μου εξηγήσεις αγαπητέ φίλε πως καταλήγεις στο συμπέρασμα σου;

    • ierofantis avatar
     ierofantis @ Κάποιος 04/02/2011 22:09:48

     Επειδή μάλλον έχω το χούϊ και είμαι μερακλής, μπορείς να μου εξηγήσεις αγαπητέ φίλε πως καταλήγεις στο συμπέρασμα σου;

 10. Tem avatar
  Tem 04/02/2011 01:43:44

  Υπάρχουν και ορισμένοι ηλίθιοι που πιστεύουν ότι ο Τατσόπουλος εξιστορεί τα πραγματικά γεγονότα. Και όσο υπάρχουν ηλίθιοι θα υπάρχουν και Τατσόπουλοι. Ντροπή και αίσχος

 11. Σπύρος avatar
  Σπύρος 04/02/2011 01:48:24

  Ε καλά..
  Ας πεί κάποιος τού ατάλαντου τού Πετράκη οτι ο Κολοκοτρώνης ειχε δυό γκόμενους παρέα..

  Και οτι τρία ζευγάρια αρ@ίδια Αρματωλών είναι πολύ πιό παραγωγικά απο τά μαραζιασμένα τών σούργελων πού υποκλίνονται στό Μνημόνιο..

  Σγά ρε μήν φρικάρουμε μέ τίς παπαριές τού Τατσόπουλου και τού Βερέμη(ΕΛΙΑΜΕΠ έτσι??Μην ξεχνιόμαστε)..

  • Misha avatar
   Misha @ Σπύρος 04/02/2011 13:47:19

   ΕΛΙΑΜΕΠ : επιδοτουμενο από τον Σορος , κανονικά και με τον νόμο παρακαλώ!

   h--p://bit.ly/eB6j1C

 12. Μικρός Οδυσσέας avatar
  Μικρός Οδυσσέας 04/02/2011 02:06:17

  Και για να μην με κατατάξει -ο κάποτε φέρελπις συγγρφέας- και εμένα στους θρασύδειλους που γράφουν με ψευδώνυμο, τα στοιχεία μου είναι στη διάθεση του εφόσον τα ζητήσει.

 13. S.T. avatar
  S.T. 04/02/2011 02:28:11

  αυτά τα "αστεία" του Τατσό, θα τα ζήλευε και ο Αριστοφάνης!
  πόσο μικροί είναι όλοι τους ,φαίνεται από τις αντιδράσεις τους.

  Ας είναι καλά ο απλός κόσμος που ξεσηκώθηκε, και απ'ό,τι φαίνεται κάποιοι τρόμαξαν για τις ακροαματικότητες και τις πωλήσεις των βιβλίων τους...

 14. NTINOS avatar
  NTINOS 04/02/2011 02:31:21

  ΜΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΟΣ ΚΟΥΡΝΙΑΧΤΟΣ .
  Ο ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑΚΙΑ...

 15. Χαρίλαος avatar
  Χαρίλαος 04/02/2011 06:36:46

  O TopGunZ είπε:
  .
  Να συμπληρώσω...  Switch-Off

  Χαρίλαος

 16. Χαρίλαος avatar
  Χαρίλαος 04/02/2011 06:40:52

  Ο TopGunZ είπε...
  Οι πόρνες της διανόησης μαραζώνουν όταν το φως δεν λούζει πια τις γυάλινες χάντρες τους...
  Να συμπληρώσω:
  Καί της πολιτικής!
  Switch-Off

  Τώρα ελπίζω να μπεί σωστά
  Χαρίλαος

 17. Χαρίλαος avatar
  Χαρίλαος 04/02/2011 06:47:20

  Άργησες...

  Χαρίλαος

 18. Θεσσαλονικιός avatar
  Θεσσαλονικιός 04/02/2011 08:33:30

  Αφιερωμένο εξαιρετικά στους κ.κ. Τατσόπουλο και Βερέμη:

  "Άνδρες αφάνησαν και αυταί αι δρεπανηφόροι Μανιάτιδες, και άξιον μνήμης το εξής ανδραγάθημα μιας εξ αυτών. Θερίζων ο γέρων Βοζίκης τον επί της παραλίας αγρόν του συνελήφθη αίφνης υπό δύο Αιγυπτίων. Καταγινομένων δε εις δέσμευσίν του, επέπεσεν η συνθερίζουσα θυγάτηρ του, Πανώρηα, έκοψε δια του δρεπάνου της τον λάρυγγα του ενός και βοηθουμένη υπό του πατρός της εφόνευσε τον άλλον."

  Σπυρίδωνος Τρικούπη
  Ιστορία της Έλληνικής Επαναστάσεως

  Το περιστατικό αναφέρεται στην ανεπιτυχή προσπάθεια του Ιμπραήμ να καταλάβει τη Μάνη. Οι άνδρες Μανιάτες πολέμούσαν στον Αλμυρό το στρατό του Ιμπραήμ, ο οποίος δολίως έστειλε με πλοία απόσπασμα 1.500 ανδρών στην περιοχή του Οιτύλου για να βρει τη Μάνη αφρούρητη. Βρήκε όμως την Πανώρηα ....

  • kiki avatar
   kiki @ Θεσσαλονικιός 04/02/2011 10:30:42

   @ Θεσαλλονικιε,
   Και αν ξαναφανουν κατα δω, παλι την ιδια τυχη θαχουν.
   Εχουμε βεβαια και απογονους των προσκυνημενων σε Τουρκους, που συνεχιζουν την παραδοση , αλλα ειναι λιγοι, και τους ξερουμε.

   • kiki avatar
    kiki @ kiki 04/02/2011 10:31:37

    @ Θεσσαλονικιος, διορθωση.

 19. Rote Phane avatar
  Rote Phane 04/02/2011 09:23:08

  Δεν τον ξερω τον κυριο.
  Ολα τα αλλα μπορει να ειναι "κομμουνι" αγαπητε μου SPYRO δεν ειναι.
  "Κομμουνι ηταν ενας Βαρναλης, ενας Ριτσος, ενας ....., αλλα οπωσδηποτε ΟΧΙ ΑΥΤΟΣ!

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Rote Phane 04/02/2011 11:33:19

   Τον επαίνεσε για το "θάρρος" του (!) ο Κώστας Βαξεβάνης σε άρθρο του στο Κουρδιστό Πορτοκάλι. Ο Βαξεβάνης είναι γνωστός Συριζαίος και λαθρολάγνος, δημοσιογράφος που πρώτα έχει βγάλει τα συμπεράσματά του και μετά φτιάχνει ένα "ρεπορτάζ".

 20. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 04/02/2011 09:58:20

  ........και ο Μακρυγιαννης - Καιροσκοπος... !
  Μασκαραδες.

  ΠΠ

 21. empedocle avatar
  empedocle 04/02/2011 10:39:56

  Πολλές φορές οι ιδιότητες που αποδίδουμε σε άλλα πρόσωπα,είναι ιδιότητες ή χαρακτηριστικά που έχουμε εμείς μέσα μας και τα προβάλλουμε σε άλλους ανθρώπους,για να τα "ξορκίσουμε".
  Φυσικά το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η ολοένα και περισσότερη συσσώρευση απωθημένων.

  Αν λοιπόν αυτός ο τσόγλανος που λέγεται τατσό(πουλος) βλέπει παντού ομοφυλόφιλους,κάτι σημαίνει για τα "θέλω" του,που απ'ό,τι φαίνεται συμβαδίζουν με τις τραβεστί απόψεις του.

  *ερώτηση : γιατί λέτε κι εσείς τη λέξη gay από τη στιγμή που έχουμε το Ελληνικότατο "ομοφυλόφιλος" και το ακόμη πιο Ελληνικό π****ης,αυτό που είναι ο τατσό δηλαδή ? Είναι βλάκες αμερικανάκια αυτοί που λένε gay,είναι ανάγκη να το λέτε κι εσείς ?

 22. Rote Phane avatar
  Rote Phane 04/02/2011 10:48:29

  Το π@@@της ειναι αραβικο και καθολου ελληνικο!!

  • empedocle avatar
   empedocle @ Rote Phane 04/02/2011 11:12:05

   Να σου πω την αλήθεια δεν το γνώριζα αυτό και σε ευχαριστώ για την πληροφορία !
   Πάντως έχουμε το "ομοφυλόφιλος",πιο καλά ακούγεται από το...γκέϊ !!

   • TED avatar
    TED @ empedocle 04/02/2011 11:23:03

    Επίσης αν δεν απατώμαι το "μπ.νές" είναι τουρκικής προελεύσεως.

  • Κοντη Λιζα avatar
   Κοντη Λιζα @ Rote Phane 05/02/2011 01:57:47

   Λαθος! Τουρκικη λεξη ειναι. Συνώνυμο του η εποισης τουρκικη ibne που εφθασε επίσης με παραφθορα στη γλωσσα μας.

 23. hifi avatar
  hifi 04/02/2011 10:50:40

  Γαι να έχεις "δημόσια άποψη" πρέπει, ή

  να έχεις ωραία βυζιά

  ή

  να λες υπερ-σαχλαμάρες.

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ hifi 04/02/2011 10:52:33

   η να εισαι τοιουτος.. ντιριντχτας.. μεσα στην καλη χαρα .

   ΠΠ

 24. Hercules! avatar
  Hercules! 04/02/2011 10:51:00

  Δια τι να το κρυψωμεν αλλωστε, και γω μασησα παιδια και του εσουρα κατι καντηλια... Μετανοιωσα ομως, οχι γιατι ξεφτιλλησα την ανατροφη μου αλλα γιατι εδωσα χρονο και σκεψη σε καποιον που δεν την αξιζει. Τελος παντων, νερο στο μυλο τους δεν ξαναριχνω, προτιμω να συσπειρωνομαι με τα e-φιλαρακια μου εδω μεσα ... κι αλλου!

 25. Μικρός Οδυσσέας avatar
  Μικρός Οδυσσέας 04/02/2011 10:52:07

  Πήγαινε μια βόλτα από την Αρεόπολη (Τσίμοβα) να δεις από που ξεκίνησε η επανάσταση. Αυτά όμως είναι γνωστά επί δεκαετίες. Εϊναι αστεία η αναμόχλευση τους. Διάβασε τον Κοτζαμπάση του Καστρόπυργου

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ Μικρός Οδυσσέας 04/02/2011 11:40:50

   Γνωστά επί δεκαετίες είναι σ' αυτούς που ασχολούνται σοβαρά με την ιστορία.
   Αν βγεις και ρωτήσεις δέκα έλληνες πολίτες στον δρόμο για την 25η Μαρτίου, οι μισοί θα σου πουν ότι γιορτάζουμε το "ΟΧΙ" στους Γερμανούς το '40 και οι άλλοι μισοί την κήρυξη της Επανάστασης του '21 στην Αγ.Λαύρα από τον ΠΠ.Γερμανό.

   • Μικρός Οδυσσέας avatar
    Μικρός Οδυσσέας @ Κάποιος 04/02/2011 11:56:53

    Η άποψη σου υποκρύπτει έναν ελιτισμό. Δεν έχω την ίδια αίσθηση για τις γνώσεις του κόσμου. Γιατί κόσμος δεν είναι μόνο το τηλεοπτικό κοινό.

    • Κάποιος avatar
     Κάποιος @ Μικρός Οδυσσέας 04/02/2011 12:15:49

     Δεν είναι θέμα ελιτισμού.
     Είναι θέμα "γραμμής" που είχε περάσει επί χρόνια προκειμένου να θεμελιωθεί στις συνειδήσεις των Ελλήνων το κίβδηλο δημιούργημα του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού.
     Ο μέσος Ελληνας πιστεύει ότι η "σωστή" ιστορία είναι αυτή που μάθαινε στα σχολικά εγχειρίδια και στο κατηχητικό.

    • Μικρός Οδυσσέας avatar
     Μικρός Οδυσσέας @ Μικρός Οδυσσέας 04/02/2011 12:43:28

     Μπερδεύεις κάποιες έννοιες. Υπήρχαν άνθρωποι που μιλούσαν ελληνικά και ήταν και χριστιανοί στα χρόνια του Μεσαίωνα; Γιατί κίβδηλος ο ελληνοχριστιανικός πολιτισμός;
     Ωραία το λέει η Αρβελέρ: οι Έλληνες ήταν οι μόνοι από τους Βαλακανικούς λαούς που δεν απελευθέρωσαν την κοιτίδα τους, την έδρα τους,. την Πόλη
     Η όλη κριτική σου θα είχε υπόσταση 30 χρόνια πριν.

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ Κάποιος 04/02/2011 12:35:01

    Eδώ νομίζουν πολλοί Έλληνες ότι την Ελλάδα το 1944 την απελευθέρωσε το ΕΑΜ και ότι τη Χούντα την έριξε το Πολυτεχνείο. Και ότι το ΚΚΕ είναι πατριωτικό κόμμα.

    • Κάποιος avatar
     Κάποιος @ ΒΙΣ 04/02/2011 12:49:41

     Δυστυχώς πέρα από τους Ναζί το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ δεν μπόρεσε να διώξει και τους άγγλους αποικιοκράτες μαζί με τους ταγματασφαλίτες και γερμανοτσολιάδες συμμάχους τους.

    • Misha avatar
     Misha @ ΒΙΣ 04/02/2011 13:52:04

     ΒΙΣ

     κατά τη γνωμη σου ποιος απελευθερωσε την Ελλάδα το 1944;
     Ο Παπανδρέου που έφτασε δυο βδομάδες μετά την αναχωρηση των Ναζί; Οι Άγγλοι και ο Τσωρτσιλ;
     Ή η ελληνική εθνική αντίσταση;

    • ΒΙΣ avatar
     ΒΙΣ @ ΒΙΣ 04/02/2011 14:10:27

     Η αναγκαστική αποχώρηση του γερμανικού στρατού κατοχής λογω ήττας στο ανατολικό μέτωπο και αποβασης στη Νορμανδία + η συνθηκολόγηση της Ιταλίας απελευθέρωσαν την Ελλάδα.
     Οχι το ΕΑΜ, βέβαια. Η έννοιες του ΕΑΜ ήταν άλλες, το πώς θα φέρει το ΚΚΕ στην εξουσία.

    • Misha avatar
     Misha @ ΒΙΣ 04/02/2011 14:16:46

     Δλδ η νικη του Κοκκινου Στρατού έδιωξε τους Γερμανούς.Αν έχαναν οι Ρωσοι θα είχαμε τον Χιτλερ πλανητάρχη. Αυτή είναι μια πραγματιστική προσέγγιση.Στη νικη αυτη και η μάχη της Κρήτης και η ελληνική εθνική αντισταση που απασχολούσε μεγάλες δυνάμεις του Άξονα, έπαιξαν σημαντικό ρόλο. Αν καθόμασταν ησυχοι όπως οι Αλβανοί, οι Βουλγαροι, οι Δανοί, οι Ολλανδοί, οι Νορβηγοί θα ήταν , πιθανότατα, διαφορετική και η τροπή του Β ΠΠ.

    • Κοντη Λιζα avatar
     Κοντη Λιζα @ ΒΙΣ 05/02/2011 01:38:29

     @ΒΙΣ
     Σωστος!
     @Misha
     ...Δλδ η νικη του Κοκκινου Στρατού έδιωξε τους Γερμανούς....Οχι ακριβως. Το ΕΑΜ αφησε να περασουν υποχωρώντας οι Γερμανοι απο την Ελλαδα χωρις να τους ριξουν ουτε μια τουφεκια. Θα μπορουσαν να τους κόψουν τον κ...ο. Δεν το εκαναν. Τετοια συμφωνια ειχαν. Και ο απωτερος σκοπος; Οι Εγγλέζοι ηθελαν να συγκεντρωθουν στην Γιουγκοσλαβια για να ζορισουν τον Τιτο ωστε να κανουν αποβαση συμφωνα με την συμφωνια στης Γιαλτας. Συμφωνια που εσυ ισως να γνωριζεις αλλα ολα τα κουμμουνια που γνωρισα στα φοιτητικα μου καμωνοντουσαν οτι δεν υπαρχει και μας βριζανε και προβοκατορες στην συνεχεια. Ποιοι; Οι εν δυναμει πρακτορες της Σοβιετικης Ρωσσίας. Αυτος που υποχρεωσε τους Γερμανους να αναδιπλωθούν ήταν ο Παττον. Ο οποιος οχι μονο δεν αφέθηκε να μπει στο Βερολινο αλλα ειχε και τραγικο θανατο σε ενα τυχαιο ατυχημα.

    • Misha avatar
     Misha @ ΒΙΣ 05/02/2011 20:01:05

     Λίζα ,
     Αν ο Κόκκινος Στρατός δεν καθήλωνε και δεν αποδεκάτιζε στη συνέχεια τις πιο επίλεκτες μονάδες του Ράιχ, ποιος Πάττον και Μοντγκόμερυ ...;;;

     Είναι αλήθεια πως και ο ΕΛΑΣ έπεσε πολλές φορές στις λούμπες που τού έστησαν οι «σύμμαχοι» Αγγλοι, μανούλες στο «διαίρει και βασίλευε». Ήταν τόσο βρωμικος ο ρόλος τους , που ακομα και ο αντικομμουνιστής Γρίβας που τους έζησε στον εμφύλιο, κατέβηκε στην Κυπρο να τους πολεμήσει.

  • Misha avatar
   Misha @ Μικρός Οδυσσέας 04/02/2011 13:39:15

   Οδυσσεύ, ναι στην Τσίμοβα στην Εκκλησιά των Ταξιαρχών που σώζεται ακόμα (λιγο πιο κάτω έχει ένα ξυλόφουρνο με φοβερά καρβέλια)....

   Αλλά λίγο νωρίτερα , 24 Φλεβάρη , στο Ιάσι ο μητροπολίτης Βενιαμίν είχε βλογήσει τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, το στρατό και τις σημαίες του.

   • Μικρός Οδυσσέας avatar
    Μικρός Οδυσσέας @ Misha 04/02/2011 14:23:41

    Σωστός Misha, με έχει φάει ο τοπικισμός

 26. Μικρός Οδυσσέας avatar
  Μικρός Οδυσσέας 04/02/2011 10:58:05

  Τεράστιο σε όγκο το έργο του Καραγάτση, κάποια μυθιστορήματα εξαιρετικά, κάποια μέτρια, πολύ μπροστά σε κάθε περίπτωση από την εποχή του. Μην ξεχνάς ότι απεβίωσε το 1960

 27. Έρεβος avatar
  Έρεβος 04/02/2011 11:03:54

  Και ας υποθέσουμε ότι έτσι είναι τα πράγματα. Δηλαδή ότι ο Κολοκοτρώνης ήταν gay και η Μπουμπουλίνα lady gaga. Λέμε ας υποθέσουμε.

  Είναι ώρα να αναδείξει κανείς το θέμα αυτό τώρα;
  Με την Ελλάδα μπατιρημένη, γεμάτη με εκατομμύρια λαθρομετανάστες και τους Τούρκους στην πιο πλεονεκτική θέση απέναντί μας εδώ και δεκαετίες;

  Πως να μας βγάλεις τώρα από το μυαλό ότι η όλη προσπάθεια δεν είναι ξένος δάκτυλος που πατάει στην θέληση κάποιων ντόπιων "καλοθελητάδων" με φίλια προς τους Τούρκους και στους gay αισθήματα;

  • empedocle avatar
   empedocle @ Έρεβος 04/02/2011 11:12:46

   Όχι,δεν θα το υποθέσουμε καν.
   Πειράζει ?

 28. Μικρός Οδυσσέας avatar
  Μικρός Οδυσσέας 04/02/2011 11:09:40

  Με το ντόρο που δημιουργήθηκε έως και ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε βουλευτής του ΛΑΟΣ επί του θέματος. Τζάμπα διαφήμιση

 29. αμφισβητίας avatar
  αμφισβητίας 04/02/2011 11:20:11

  Eκείνο που κάνει εντύπωση ειίναι οτι κανένας απο τους λεγομενους πανεπιστημιακούς ή ακαδημαϊκούς δεν παίρνει επίσημη θεση για να κατακεραυνώσει ολες αυτές τις καινοφανείς ιδέες. Προφανώς η σωτηρία της ψυχής ειναι μεγάλο πραγμα.Το εύκολο φαίνεται ειναι να διατηρήσεις την θεσούλα και τον μισθουλάκο σου και να μην διαφωνείς με αυτους που σε ανεδειξαν.
  Η λεξη “διανοητής” εχει καταντήσει συμβολική.
  Θα βρεθεί ομως λυση. Απλως η κύηση οταν κραταει πολυ εκδηλώνεται σαν καζάνι που βραζει και καίει ανεξελεκτα………τους εφησυχασμενους.
  Απάντηση

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ αμφισβητίας 04/02/2011 11:30:54

   H Aγγελομάτη-Τσουγκαράκη, που είναι πολυ καλή ιστορικός, εξέφρασε διαφωνίες.

  • Μικρός Οδυσσέας avatar
   Μικρός Οδυσσέας @ αμφισβητίας 04/02/2011 18:09:26

   Η έννοια της πνευματικής ηγεσίας δεν υφίσταται πλέον...

 30. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 04/02/2011 11:29:54

  Διαβάστε τα "Καπάκια" του Κωστή Παπαγιώργη και παρατήστε τον wannabe ιστορικό (made by Veremis-ELIAMEP) Τατσόπουλο.

  • Tassos avatar
   Tassos @ ΒΙΣ 04/02/2011 12:08:45

   Καταπληκτικό!

  • Κοντη Λιζα avatar
   Κοντη Λιζα @ ΒΙΣ 05/02/2011 02:03:39

   Ακριβως. Ο οποιος Παπαγιωργης εξηγει πολυ καλα γιατι οι οπλαρχηγοι έχασαν το παιχνιδι οταν μπερδευτηκαν στο αγωνα οι Πασοκοι της εποχης. Οι φαναριωτες και οι Φραγκοσπουδαγμενοι που λειτουργησαν πρακτορικα.

 31. Γιάννης_Άλιμος avatar
  Γιάννης_Άλιμος 04/02/2011 11:32:55

  Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει το επίσης ελληνικότατον, "οπισθογεμής"...

  • Μικρός Οδυσσέας avatar
   Μικρός Οδυσσέας @ Γιάννης_Άλιμος 04/02/2011 11:35:12

   Υπάρχουν και τα περιφραστικά " το σηκώνει το σακάκι" ή "την καίει τη βάτα" (με το τσιγάρο)

   • Γιάννης_Άλιμος avatar
    Γιάννης_Άλιμος @ Μικρός Οδυσσέας 04/02/2011 12:06:11

    Για το "το σηκώνει το σακκάκι" μπορώ να έχω ερμηνευτική άποψη. Για το "την καίει την βάτα", μήπως να με βοηθούσες λίγο;

    • Μικρός Οδυσσέας avatar
     Μικρός Οδυσσέας @ Γιάννης_Άλιμος 04/02/2011 12:49:47

     Η βάτα στο σακάκι καίγεται αν όπως κρατάς το τσιγάρο στα δάχτυλα, σπας "χαριτωμένα" τον καρπό , με κίνδυνο να κάψεις το σακάκι στο ύψος του ώμου. Ελπίζω να βοήθησα χαχαχαχα

     • Γιάννης_Άλιμος avatar
      Γιάννης_Άλιμος @ Μικρός Οδυσσέας 04/02/2011 16:13:58

      χαχαχαχαχαχα. Νόστιμο...

  • TED avatar
   TED @ Γιάννης_Άλιμος 04/02/2011 11:38:36

   Να θυμήσω και το λαϊκότερο "πισωγλέντης", καθώς και το επιτηδευμένο "τερψίπρωκτος"...

   • Μικρός Οδυσσέας avatar
    Μικρός Οδυσσέας @ TED 04/02/2011 12:52:40

    Το επιτηδευμένο τα "σπάει" χαχαχα

   • ierofantis avatar
    ierofantis @ TED 04/02/2011 22:15:48

    "Καταπυγών" και "Ευρύπρωκτος" στα αρχαία...

 32. Λαζαρος avatar
  Λαζαρος 04/02/2011 12:21:19

  στο ντοκ αναφερεται και για κρυφο σχολειο ανυπαρκτο νομιζω..κατι που δεν ισχυει αφου υπαρχουν μαρτυριες περι το 1822(αλλα και αργοτερα στην κατεχομενη ακομα ηπειρο) για αυτο κατα την διαρκεια της οθωμανικης κατοχης και παραλληλα με τα οποια κανονικα σχολεια υπηρχαν(κυριως στις μεγαλες πολεις)και τα οποια βρισκονταν υπο τον ελεγχο της οθωμανικης εξουσιας...
  εξαλλου για το γεγονος στην Λαυρα πραγματι αμφισβητειται αναφερεται ενας γαλλος σε αυτο μονο,αλλα δεν αμφισβητειται και υπαρχουν δεκαδες μαρτυριες για αλλες ορκομωσιες που γιναν με την εναρξη της επανασταση διασπαρτες σε ολη την επαναστατημενη ελλαδα..(σε μια απο αυτες ο παλαιων πατρων συμμετειχε σε ορκωμοσια επαναστατων στην πατρα)....ειπωθηκαν αυτα απο το ντοκ?

  εν παση περιπτωσει δεν η πρωτη φορα που η ιδεολογια διαπλεκεται με την ιστορια...και εχουμε δει τι συμβαινει κατα καιρους με αυτο το παντρεμα...

  • Λαζαρος avatar
   Λαζαρος @ Λαζαρος 04/02/2011 12:21:59

   υπο την πιεση τη ςοθωμανικης εξουσιας πιο σωστα

 33. gEO75 avatar
  gEO75 04/02/2011 12:21:48

  Τέλος πάντων.....
  Από τα λίγα που καταλαβαίνω είναι ότι σε εποχές δύσκολες που η πατρίδα έχει ανάγκη ένα Λεωνίδα, έναν Κολοκοτρώνη, Καραϊσκάκη, έναν Παύλο Μελά, Δαβάκη ή Τσιγάντε, φτάσαμε στον σημείο να δοξάζουμε τον Εφιάλτη, τον Τσολάκογλου, τον Σάκη και την Τζούλια!

  Πάνω απ΄όλα, μην ξεχνάμε: He who controls the present, controls the past. He who controls the past, controls the future. (G. Orwell)

  • Μικρός Οδυσσέας avatar
   Μικρός Οδυσσέας @ gEO75 04/02/2011 12:45:08

   Καταπληκτικό το απόφθεγμα

 34. φωτεινη avatar
  φωτεινη 04/02/2011 12:28:59

  εγω παντως σε ενα σχολιο παλια που εγραφε απειρα συνωνυμα για το ειδος διαβασα μια που δεν την ειχα ακουσει ποτε και δεν την καταλαβα.το φωραει το κολαν .καποιος να μου την εξηγησει?εχει σχεσει με το σχιζει το κολαν?

  • TED avatar
   TED @ φωτεινη 04/02/2011 15:44:51

   Διακρίνω κάποιο υπονοούμενο για τον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς;

 35. Κάποιος avatar
  Κάποιος 04/02/2011 12:43:50

  Καμιά ιστορική πηγή δεν υπάρχει υπέρ της ύπαρξης του κρυφού σχολείου επί Τουρκοκρατίας.
  Υπάρχουν μόνο μεταγενέστερες έμμεσες μαρτυρίες.
  Αυτό δεν το γράφω εγώ αλλά ειδικοί ιστορικοί όπως ο Βλαχογιάννης.
  Αυτό βέβαια θα πουν κάποιοι, ότι είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες.
  Σε πόσους ;

  Ο ίδιος ο Κοσμάς ο Αιτωλός αναφέρει το 1779: "...έως τριάκοντα επαρχίας περιήλθον. δέκα σχολεία ελληνικά εποίησα, διακόσια δια κοινά γράμματα.."
  Ο Μ .Γεδεών (ένας από τους βαθύτερους γνώστες των εκπαιδευτικών θεμάτων απί Τουρκοκρατίας) αναφέρει :"Το τρίωρον έξω της Κων/πόλεως χωρίον Πύργος, αρκετόν πληθυσμόν ελληνικόν αριθμούν, είχε όχι σχολείον και διδάσκαλον, αλλ'οικοδόμημα σχολείου το 1782. μοι επιβάλλεται να φρονώ ότι, ουδεμία κωμόπολις εστερείτο σχολείου και διδασκάλου."

  • Misha avatar
   Misha @ Κάποιος 04/02/2011 12:50:15

   Κάποιε

   Ο άη Κοσμάς έφτιαχνε σχολεία εκεί όπου προφανώς δεν υπήρχαν!!

   Εχει γινει μεγάλη συζήτηση γι αυτά τα ζητηματα με αφορμή το ρεπούσειον άγος:
   h--p://www.antibaro.gr/node/395

   • Κάποιος avatar
    Κάποιος @ Misha 04/02/2011 12:56:22

    Δεν λέω ότι η ελληνική παιδεία ανθούσε επί Τουρκοκρατίας.
    Αυτό όμως είναι πολύ διαφορετικό από την άποψη ότι, μόνο στα μοναστήρια και στα ξωκκλήσια μάθαιναν κρυφά γράμματα τα ελληνόπουλα.
    Εκτός κι αν ιστορικοί και λόγιοι, όπως ο Γεδεών, ο Βλαχογιάννης και ο Παπαρηγόπουλος συγκεκριμένα, που γράφει για αναβίωση της ελληνικής παιδείας κατά τον 17ο αι και για την ίδρυση αρκετών σχολείων, είναι άκυροι.

    • Misha avatar
     Misha @ Κάποιος 04/02/2011 13:04:00

     Ποιος είπε ότι ΜΟΝΟ στα κρυφά σχολειά διδασκονταν τα ελληνόπουλα; Όμως η αμφισβήτηση της ύπαρξης ΚΑΙ αυτού του τύπου σχολειών είναι μεγάλο ψέμμα.

     • Κάποιος avatar
      Κάποιος @ Misha 04/02/2011 13:08:53

      Μisha ψέμα θα είναι αν βρεθούν ιστορικές πηγές που το επιβεβαιώνουν.
      Σου επαναλαμβάνω ότι αυτό δεν το κατέβασα από την κούτρα μου.
      Το επιβεβαιώνουν ιστορικοί που έχουν ασχοληθεί ειδικά με το συγκεκριμένο θέμα.

      Αλλά ακόμα κι αν δεχθούμε ότι σε κάποιες περιοχές υπήρχαν τέτοιου είδους σχολεία για ειδικούς λόγους, θα αποτελούσαν την εξαίρεση, αλλά όχι τον κανόνα.

     • Misha avatar
      Misha @ Κάποιος 04/02/2011 13:16:35

      Διαβασε το λινκ που σου παρέθεσα.
      Ακουσε και τον Σαράντο Καργάκο:
      h--p://www.youtube.com/watch?v=m9tSSCU16OY

     • Misha avatar
      Misha @ Κάποιος 04/02/2011 13:22:16

      Να σου πω και το άλλο από πρόσφατη εμπειρία.
      Στη Σοβιετική Ενωση καταστράφηκαν χιλιάδες ναοί και μοναστήρια , θανατώθηκαν δεκάδες χιλιάδες κληρικοί και μοναχοί.
      Οι χριστιανοί έπαψαν να συναθροίζονται και να λατρεύουν τον Θεό; Όχι, πολλοί από αυτούς έκαναν στα κρυφά τις λειτουργίες τους , περίπου όπως συνέβαινε και συμβαίνει ακόμα με τους κρυπτοχριστιανούς της Ανατολίας.
      Κρυφές εκκλησιές και κρυφά σχολειά υπήρξαν και υπάρχουν ακόμα. Δεν το λέει η γραφίδα κάποιου που έζησε πριν αιώνες αλλά η σημερινή , ζωσα πραγματικότητα.

     • Κοντη Λιζα avatar
      Κοντη Λιζα @ Κάποιος 05/02/2011 02:14:28

      @Misha
      Στην Σοβιετικη Ρωσσια με την επανασταση απαγορεύτηκαν ολες οι θρησκειες. Εκτος απο μια. Ο αντισημητισμος τιμωρειτο επι ποινη θανατου. Ο λυκος του Κρεμλινου Λαζαρ Καγκανοβιτς (αδελφος της γκομενας του Σταλιν Ροζας) που στο τελος τον φαρμακωσε γκρεμισε τον ναο του σωτηρος στην Μόσχα για να αφήσει τον θεο άστεγο και σταυρωσε μια καλογρια μπροστα απο το μοναστηρι της. Αυτα και άλα πολλα ειναι τα εργα και οι ημερες της συμμοριας που για πολλα χρονια ηταν θιασος στην υπηρεσια καποιων άλλων και παραμυθιαζε το κοσμο με ανυπαρκτα ιδανικα.

      Οσο για τα περι ανυπαρξιας του κρυφου σχολειου και λοιπα ως ιστορικων η αστικων μυθοι ειναι παγια γραμμη και ιδεολογηματα του ΣΥΡΙΖΑ. Στα πλαισια της εθνικης αποδομησης.

     • Κοντη Λιζα avatar
      Κοντη Λιζα @ Κάποιος 05/02/2011 15:12:36

      ...Τι σχέση έχουν επίσης οι διώξεις των χριστιανών επί Στάλιν (που δεν κυνηγούσε μόνο αυτούς αλλά και τους Εβραίους, τους πολιτικούς του αντιπάλους, τους...
      Σταλιν; Μα εγω δεν μιλησα για Σταλιν αλλα για Καγκανοβιτς και Μπολσεβικικη επανασταση. Αν γνωριζεις κατι αλλο διαψευσε με, αλλιως αστο. Πολλα χρονια τα ψαχνω. Απο τα 556 (;) μελη του Ανωτατου σοβιετ που καταργησε ολα τα άλλα ;-) οι 500 (;) ηταν Εβραιοι. Αυτα οσον αφορα την αντιπροσωπευση του πλυθυσμου της Ρωσσιας στο Σοβιετ. Και οι εβραιοι που κυνηγηθηκαν αν κυνηγηθηκαν ηταν προσωπικοι αντιπαλοι του Τζουγκασβιλι. Δεν ειχε να κανει με θρησκεια.

      Παραβαλε δε με τις ΗΠΑ σημερα οπου οι Εβραιοι ειναι το 3% του πλυθυσμου και δες τις θεσεις τους σε κυβερνησεις, πανεπιστημια, μεντια, εκατομυριουχους και γενικα αυτο που λεμε ελιτ.

      Αυτες οι ιστοριες που αναμασας για την Ελλ. επανασταση μας τις εχουν πει κα αλλοι παλαιοτερα. Για την 25η Μαρτιου, το κρυφο σκολειο, τους Αρβανιτες κλπ. Οποτε το θεμα στην συνεχεια τιθεται για ποιο λογο γινεται αυτο. Παρουσιαζεται ξεκομενο ενα γεγονος για να αναποδογυρισει την ισχυουσα αποψη. Κατι σαν το συνωστισμο της Σμυρνης ενα πραγμα. Και αυτο δεν εχει καλο σκοπό. Αν δεν το καταλαβαινεις θα πρεπει να εισαι αφελης.

     • Misha avatar
      Misha @ Κάποιος 05/02/2011 18:44:34

      Κάποιε

      δεν είναι συμψηφισμοί.Είναι ιστορικές καταγραφές για το τρόπο που αντιδρούν οι μειονότητες όταν καταπιέζονται, ώστε να διασώσουν την πολιτισμική τους ιδιοπροσωπεία. Όταν λές πως δεν υπήρχε κρυφό σχολειο επι τουρκοκρατίας είναι το ίδιο πράγμα σα να λες πως δεν υπάρχουν έλληνες στη Βόρειο ήπειρο ή κρυπτοχριστιανοί στη Τουρκία ή την Κίνα ή την Βόρειο Κορέα!
      Στη Βόρειο Ηπειρο (έχω μιλήσει με τους πρώτους φυγάδες από εκεί) απαγορευόταν να κάνουν δημόσια το σταυρό τους, να κατέχουν εικόνες ή ελληνικές σημαίες, επί ποινή καταναγκαστικών έργων ή και θανάτου. Κι όμως πολλοί φύλαγαν εικόνες και καντήλια στα κατωγια , σε σεντούκια, σε σπηλιές και μάθαιναν τα παιδιά τους να σέβονται τα ιερά και όσια των προγόνων τους.
      Αν αυτό δεν είναι «κρυφό σχολειο» και μάλιστα εν μέσω 20ω αιώνι τότε ποιό είναι;

     • Κάποιος avatar
      Κάποιος @ Κάποιος 06/02/2011 00:29:33

      Misha πραγματικά δεν κατανοώ τι είναι αυτό που δεν καταλαβαίνεις.
      Ενώ μιλάμε για την εκπαίδευση επί Τουρκοκρατίας και αναφέρω πληροφορίες από ειδικούς μελετητές σχετικά με την λειτουργία σχολείων σε πολλές ελληνικές κοινότητες, εσύ μου μιλάς για θρησκευτικές ελευθερίες και κρυπτοχριστιανούς στην Β.Ηπειρο και την Β.Κορέα.
      .

     • Misha avatar
      Misha @ Κάποιος 06/02/2011 20:49:50

      Κάποιε

      Μιλάμε για την εκπαίδευση υπο καθεστώς αλλόθρησκης κατοχής. Και υπ αυτό το καθεστώς καταπίεσης και στέρησης στοιχειωδών ελευθεριών , ΠΑΝΤΟΤΕ , δημιουργούνται «κρυφά σχολειά» όπου οι υπο κατοχή πληθυσμοί μεταφέρουν τα πολιτισμικά τους δεδομένα στις νέες γενιές!!!

      Εκτός αν θέλετε να μάς πείτε πως επί τουρκοκρατίας είχαμε άνεση κι ελευθερία.
      Δυστυχώς όμως σας διαψεύδει ακόμα και η τραγική σύγχρονη πραγματικότητα: οι νεο-οθωμανοί του Αττίλα έδιωξαν τη δασκάλα Ελένη Φωκά από το χωριο και το σχολείο στα κατεχόμενα όπου διδασκε τα λιγοστά ελληνόπουλα σε καθεστώς «κρυφού σχολειου»

  • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
   ΝΙΚΟΛΑΣ @ Κάποιος 04/02/2011 15:04:28

   Τουρνάς - Δάντης "Κρυφό Σχολειό"
   http://www.youtube.com/watch?v=ELxVnHbz_u4&feature=related
   ....
   Κρυφό σχολειό φτιάχνει η ανάγκη κι η αλήθεια
   κι η περηφάνια με τα κάγκελα μπροστά
   Τύραννοι κι άρπαγες και ψεύτες με μανία
   πλαστογραφούν όσα ωραία και σωστά.
   ...
   Μωρέ για πότε μιλάει;

 36. η Dimi avatar
  η Dimi 04/02/2011 13:46:55

  Ο τουρκικός «πολιτισμός» και η «τεχνική διοβελισμού» (σούβλισμα)
  (αποσπάσματα) Πηγή: Eλληνικές Γραμμές 01/11/2004 | 17:51

  Η λεπτομερής περιγραφή βρίσκεται στο Γαλλικό Grand Dictionnaire:
  «To βασανιστήριο του διοβελισμού ένα από τα φοβερότερα εφευρήματα της ανθρώπινης θηριωδίας, είναι το σούβλισμα του κατάδικου σε ξύλινο πάσσαλο.
  Ξαπλώνουν το θύμα καταγής μπρούμυτα με τα πόδια πολύ ανοικτά και τα χέρια δεμένα στην ράχη. Για να ακινητοποιηθεί εντελώς και να μη διαταράσσεται η εργασία του δημίου στερεώνεται στη ράχη του μελλοθάνατου ένα σαμάρι επάνω στο οποίο κάθεται ένας από τους βοηθούς του.

  Ο δήμιος, αφού προετοιμάσει την είσοδο με λίπος, πιάνει το παλούκι με τα δύο του χέρια και το μπήγει όσο βαθύτερα μπορεί και ύστερα το χτυπάει με κόπανο ώστε να εισχωρήσει πενήντα ή εξήντα εκατοστά. Ανασηκώνει τότε τον σουβλισμένο και το στερεώνει στο χώμα αφήνοντας το θύμα να ξεψυχήσει καρφωμένο. Καθώς ο δύστυχος δεν μπορεί να κρατηθεί από πουθενά το παλούκι βυθίζεται, εξαιτίας του βάρους του σώματος , όλο και πιο πολύ και τελικά βγαίνει ή από τη μασχάλη ή από το στήθος ή από το στομάχι.
  Κι ο θάνατος που θα τερματίσει το αποτρόπαιο μαρτύριο αργεί. Αναφέρονται περιπτώσεις παλουκωμένων που έζησαν τρεις ημέρες σ αυτή την θέση. Η διάρκεια του βασανισμού εξαρτάται από την σωματική διάπλαση του ατόμου και την κατεύθυνση που δίνεται στον πάσαλο. Αυτό εξηγείται εύκολα. Από έναν εκλεπτυσμό της φρικαλέας θηριωδίας τους φροντίζουν μα μην είναι αιχμηρό το παλούκι αλλά αμβλύ και κάπως στρογγυλεμένο στην άκρη.

  Επειδή, η αιχμή θα περνούσε τα όργανα κατά την διολίσθηση του παλουκιού και θα προκαλούσε τον άμεσο θάνατο. Η στρογγυλεμένη όμως απόληξη του πασσάλου παραμερίζει τα σπλάχνα, τα μετακινεί χωρίς να εισχωρεί στους ευαίσθητους ιστούς παρά τους εφιαλτικούς πόνους που προκαλεί η συμπίεση των νεύρων η ζωή παραμένει για ορισμένο χρόνο.

  Επειδή, είναι προφανές ότι αν το παλούκι, αντί να ακολουθήσει τον άξονα του σώματος, εισχωρήσει λοξά δεν θα βγει από το στέρνο ή την μασχάλη αλλά θα τρυπήσει το υπογάστριο. Κι έτσι αφού παραμείνει άθικτη η θωρακική χώρα και δεν πλήττονται βασ όργανα η ζωή θα παραταθεί περισσότερο».

  «Ζων ο κατάδικος ετίθετο επί ανεστραμμένου σάγματος ύπτιος, δεμένος χείρας και πόδας, δύο ρωμαλέοι δήμιοι εκάθoντο επ’ αυτού, τρίτος εστήριζεν εις τον πρωκτόν ξύλινον οβελόν όμοιον με τας σούβλας ας μεταχειριζόμεθα δια το ψήσιμον των αρνιών του Πάσχα, και τέταρτος δια σιδηράς ή ξυλίνης σφύρας εκτύπα του οβελού το οπίσθιον, εωσούν η ακωκή εξήρχετο εκ της κεφαλής ή θατέρας των ωμοπλατών καθ’ ην τυχαίως ελάμβανεν διεύθυνσιν. Εάν ο οβελός εξήρχετο εκ της αριστεράς ωμοπλάτης ο ούτω βασανιζόμενος απέθνησκε μετ ολίγον, εάν δε εκ της δεξιάς έζη και τρεις και τέσσερας ημέρας.
  Τρεις όλας ημέρας εβασανίσθη ούτως ο αείμνηστος Διάκος και ήθελεν βασανισθή έτι πλέον εάν οίκτου δεν τω έθραυε δια σφαίρας το κρανίον εις άτακτος».

  Γιά τους αμφισβητίες του παγκοσμίως αναγνωρισμένου Θαύματος του 1821 και τους υποστηρικτές της Ουδέποτε φιλικά προσκείμενης στην Ελλάδα, «πολιτισμένης» τουρκιάς.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ η Dimi 04/02/2011 14:19:44

   Αναφέρεται και ανασκολοπισμός (παλούκωμα) ανώνυμου νεομάρτυρα στην Κωνσταντινούπολη με τον τρόπο αυτό, κατά περιγραφή δυτικοευρωπαίου διπλωμάτη, αυτόπτη μάρτυρα. Ενας τούρκος αξιωματούχος είχε κλείσει την αρραβωνιαστικιά του στο χαρέμι, αυτός πήγαινε κρυφά και την έβλεπε και τους συνέλαβαν οι Τούρκοι. Ωστόσο, του χάριζαν τη ζωή αν εξισλαμιζόταν και αυτός αρνήθηκε. Ο πασάς είπε ότι θα τους άφηνε να φύγουν μαζί αν εξισλαμίζονταν και οι δύο και εκείνος αρνήθηκε (η κοπέλλα δεχόταν, προκειμένου να σωθεί). Στο τέλος η αρραβωνιαστικιά του τον καταριόταν, γιατί χανόταν και εκείνη εξαιτίας της εμμονής του στον χριστιανισμό. Ηταν παλουκωμένος πάνω από ένα εικοσιτετράωρο μέχρι να ξεψυχήσει.
   Η περιγραφή υπάρχει στον τόμο Ι΄ της Ιστορίας του Ελληνικού Έθνους της Εκδ. Αθηνών ("Ο Ελληνισμός υπό ξένη κυριαρχία").
   Μετά από τέτοια φοβερά γεγονότα, ακόμα μερικοί αντιχριστιανοί εμπαθείς αδυνατούν να καταλάβουν ότι χάρη στην πίστη μας εξακολουθούμε και υπάρχουμε σήμερα σαν έθνος. Αλλά ξέχασα, τους διεθνιστές δεν τους ενδιαφέρει το έθνος, τους ενδιαφέρει η 4η Διεθνής.

   • η Dimi avatar
    η Dimi @ ΒΙΣ 04/02/2011 16:22:32

    BIΣ, οι εκ του ασφαλούς «προοδευτικοί» άθεοι, έπρεπε να ζουν το 1821, γιά να μάθουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει: «Αλή Πασάς επέρασε με δέκα οκτώ χιλιάδες, φέρνει μπαλτάδες και σουγλιά και παλουκώνει».

  • Μικρός Οδυσσέας avatar
   Μικρός Οδυσσέας @ η Dimi 04/02/2011 15:17:37

   Φρικτή η αφήγηση του μαρτυρίου.

   • Misha avatar
    Misha @ Μικρός Οδυσσέας 04/02/2011 15:45:24

    Όταν την πρωτοδιάβασα πριν 2 χρόνια περίπου κόντεψα να λιποθυμήσω

    BIΣ

    Θνκς για την πληροφορία!

 37. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 04/02/2011 13:53:44

  Σαν σήμερα, 4 Φεβρουαρίου 1843, έφυγε ο Γέρος...

  Ὅταν ἀποφασίσαμε να κάμομε τὴν Ἐπανάσταση, δεν ἐσυλλογισθήκαμε οὔτε πόσοι εἴμεθα οὔτε πὼς δεν ἔχομε ἅρματα οὔτε ὅτι οἱ Τούρκοι ἐβαστούσαν τὰ κάστρα καὶ τάς πόλεις οὔτε κανένας φρόνιμος μᾶς εἶπε: “ ποῦ πάτε ἔδω να πολεμήσετε μὲ σιταροκάραβα βατσέλα;”, ἀλλὰ ὡς μία βροχὴ ἔπεσε εἰς ὅλους μας ἡ ἐπιθυμία τῆς ἐλευθερίας μας, καὶ ὅλοι, καὶ ὁ κλῆρος μας καὶ οἱ προεστοὶ καὶ οἱ καπεταναίοι καὶ οἱ πεπαιδευμένοι καὶ οἱ ἔμποροι, μικροὶ καὶ μεγάλοι, ὅλοι, ἐσυμφωνήσαμε εἰς αὐτὸ τὸ σκοπὸ καὶ ἐκάμαμε τὴν Ἐπανάσταση.

  Εἰς τὸν πρῶτο χρόνο τῆς Ἐπαναστάσεως εἴχαμε μεγάλη ὁμόνοια καὶ ὅλοι ἐτρέχαμε σύμφωνοι. Ὁ ἔνας ἐπῆγεν εἰς τὸν πόλεμο, ὁ ἀδελφὸς τοῦ ἔφερνε ξύλα, ἡ γυναῖκα τοῦ ἐζύμωνε, τὸ παιδὶ τοῦ ἐκουβαλοῦσε ψωμὶ καὶ μπαρουτόβολα εἰς τὸ στρατόπεδον καὶ ἐὰν αὐτὴ ἡ ὁμόνοια ἐβαστοῦσε ἀκόμη δύο χρόνους, ἠθέλαμε κυριεύσει καὶ τὴν Θεσσαλία καὶ τὴν Μακεδονία καὶ ἴσως ἐφθάναμε καὶ ἕως τὴν Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τοὺς Τούρκους, ὀποῦ ἄκουγαν Ἕλληνα καὶ ἔφευγαν χίλια μίλια μακρά. Ἑκατὸν Ἕλληνες ἔβαζαν πέντε χιλιάδες ἐμπρός, καὶ ἕνα καράβι μίαν ἁρμάδα. Ἀλλὰ δεν ἐβάσταξε!..

  Ἤλθαν μερικοὶ καὶ ἠθέλησαν να γένουν μπαρμπέρηδες εἰς τοῦ κασίδη τὸ κεφάλι. Μας πονοῦσε τὸ μπαρμπέρισμα τους. Μὰ τὶ να κάμομε; Εἴχαμε καὶ αὐτουνὼν τὴν ἀνάγκη. Ἀπὸ τότε ἤρχισεν ἡ διχόνοια καὶ ἐχάθη ἡ πρώτη προθυμία καὶ ὁμόνοια. Καὶ ὅταν ἔλεγες τὸν Κώστα νὰ δώσει χρήματα διὰ τάς ἀνάγκας τοῦ ἔθνους ἤ να ὑπάγει εἰς τὸν πόλεμο, τοῦτος ἐπρόβαλλε τὸν Γιάννη. Καὶ μ’ αὐτὸν τὸν τρόπο κανεὶς δεν ἤθελε οὔτε να συνδράμει οὔτε να πολεμήσει. Καὶ τοῦτο ἐγίνετο, ἐπειδὴ δεν εἴχαμε ἕνα ἀρχηγὸ καὶ μίαν κεφαλή. Ἀλλὰ ἔνας ἔμπαινε πρόεδρος ἕξι μῆνες, ἐσηκώνετο ὁ ἄλλος καὶ τὸν ἔριχνε καὶ ἐκάθετο αὐτὸς ἄλλους τόσους, καὶ ἔτσι ὁ ἔνας ἤθελε τοῦτο καὶ ὁ ἄλλος τὸ ἄλλο. Ἴσως ὅλοι ἠθέλαμε τὸ καλό, πλὴν καθένας κατὰ τὴν γνώμη του. Ὅταν προστάζουνε πολλοί, ποτὲ τὸ σπίτι δεν χτίζεται οὔτε τελειώνει.

 38. Μικρός Οδυσσέας avatar
  Μικρός Οδυσσέας 04/02/2011 15:14:55

  Ρώτησε ο Γέρος τους νεόκοπους ιστορικούς όταν τα έλεγε αυτά;

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ Μικρός Οδυσσέας 04/02/2011 15:31:41

   Όχι, γιατί δεν είχε facebook τότε ούτε twitter.

 39. Μικρός Οδυσσέας avatar
  Μικρός Οδυσσέας 04/02/2011 15:16:11

  Το μάζεψε το όλο θέμα ο Τατσόπουλος σήμερα σε πρωινή εκπομπή? Το είδε κανείς?

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ Μικρός Οδυσσέας 04/02/2011 15:53:44

   Γιά τον εν λόγω, φαίνεται και είναι ατέλειωτη η δυστυχία να ζει και να ξοδεύει το οξυγόνο της γης, δίχως να υπάρχει.

 40. Μικρός Οδυσσέας avatar
  Μικρός Οδυσσέας 04/02/2011 15:31:35

  Λοιπόν λέει. Σαχλό χοντρό αποτυχημένο αστείο, μεθοδευμένη πολιτική αλητεία (;;;) ήμουν με τις ηλεκτρονικές μου πυτζάμες (!!!) και αφού δίνει τις εξηγήσεις, μας μιλά και για τη συνέχεια της σειράς.
  Άντε να με πείσετε τώρα ότι δεν είναι θέμα προώθησης της σειράς.
  Στοιχηματίζω ότι το επόμενο μυθιστόρημα του θα έχει μέσα και τα "πατριωτικά μπλογκς" όπως τα λέει.
  Του εύχομαι να είναι το καλύτερο του, γιατί προσωπικά θα το διαβάσω.

 41. Misha avatar
  Misha 04/02/2011 15:33:52

  Έπρεπε να μπουκάρει στην Ελβετία, να πάρει όλο το μπακιρι,να τελειώνει το καλαμπούρι μια κι έξω.

 42. αλλήθωρος avatar
  αλλήθωρος 04/02/2011 20:52:57

  Πώς του ξέφυγε του Τατσόπουλου ότι κι εκείνος ο Οδυσσέας Ανδρούτσος και ο άλλος ο Γιώργης ο Καραϊσκάκης, όλο με λευκές φουστίτσες κυκλοφορούσαν...

  • Αφροδίτη avatar
   Αφροδίτη @ αλλήθωρος 05/02/2011 16:27:02

   Καθόλου δεν του ξέφυγαν, απλά πληρώνεται καλά για να συνεχίσει τη σαπουνόπερα αλά Ελληνικά, σε συνέχειες, αποκαθηλώνοντας τους ήρωες της Ιστορίας μας. Άλλωστε οι σάχλες του βρήκαν πανεύκολα τηλεοπτική "ελληνική" στέγη. Πάντα κυκλοφορούσαν κάτι τέτοια εφιαλτάκια, έτοιμα να πουλήσουν και τη μάνα τους, προκειμένου να είναι παρόντα στο μιντιακό παιχνίδι και παράλληλα να τα πιάνουν χοντρά από τα γνωστά κέντρα.

 43. Κάποιος avatar
  Κάποιος 04/02/2011 21:48:02

  Αποσπάσματα από την Ελληνική Νομαρχία (1806).
  ΑΝΩΝΥΜΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΣ.

  ΒΙΒΛΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ - ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΟΙ ΤΗΣ ΤΥΡΑΝΝΙΑΣ
  Δύο αἴτια εἶναι, ὦ Ἕλληνές μου ἀκριβοί, ὁποὺ μέχρι τῆς σήμερον μᾶς φυλάττουσι δεδεμένους εἰς τὰς ἁλύσους τῆς τυραννίας, εἶναι δὲ τὸ ἀμαθὲς ἱερατεῖον καὶ ἡ ἀπουσία τῶν ἀρίστων συμπολιτῶν...

  Ὦ σὺ μιαρὰ Σύνοδος τῆς Κωνσταντινουπόλεως, εἰς τί ὁμοιάζεις, ἤθελα νὰ ἠξεύρω ἀπὸ ἐσὲ τώρα ὁποὺ σὲ ἐρωτῶ, εἰς τί, λέγω, ὁμοιάζεις τοὺς ἱεροὺς καὶ θείους ἀποστόλους τοῦ λόγου τῆς σοφίας τοῦ Ἰησοῦ Χριστοῦ; Ἴσως εἰς τὴν ἔνδειαν καὶ ἀφιλοκέρδειαν, ὁποὺ ἐκεῖνοι ἐκήρυττον; Ἀλλ᾿ ἐσὺ εἶσαι γεμάτη ἀπὸ χρήματα, ὁποὺ καθημερινῶς κλέπτεις ἀπὸ τοὺς ταλαιπώρους χριστιανούς. Ἴσως εἰς τὴν ἐγκράτειαν καὶ χαλιναγωγίαν τῶν παθῶν; Ἀλλ᾿ εἰς ποῖον μεγάλον ξεφάντωμα δὲν εὑρίσκεται μέρος ἀπὸ τοὺς συγκλήτους σου, καὶ ποῖος ἀπὸ αὐτοὺς δὲν λατρεύει δύο καὶ τρεῖς ἀρχοντίσσας μὲ ἄκραν ἀναισχυντίαν καὶ σχεδὸν φανερά ;

  Σύ, λοιπόν, ὦ Σύνοδος, ἀγκαλὰ καὶ νὰ φέρῃς τοὺς τίτλους τῆς ἁγιωσύνης καὶ τὰ σημεῖα τῆς ἀρετῆς, οὐχί, οὐχί, ποσῶς δὲν ὁμοιάζεις τὰ ὑποκείμενα, ὁποὺ προσπαθεῖς νὰ παρησιάσῃς. Σὺ εἶσαι μία μάνδρα λύκων, ὁποὺ δὲν ὑπακούεις τὸν ποιμένα σου καὶ κατατρώγεις τὰ ἀθῶα καὶ πολλὰ ἥμερα πρόβατα τῆς ὀρθοδόξου ἐκκλησίας. Ὡς τοιαύτην λοιπὸν θέλω σὲ νομίσει εἰς τὸν παρόντα μου λόγον, καὶ ἂν ἡ ἀμάθεια τῶν Ἑλλήνων καὶ ἡ ἀπειρία αὐτῶν ἐφύλαξεν μέχρι τῆς σήμερον εἰς μακαριότητα τὸ ἀνυπόφορον κράτος σου, τὸ φῶς τῆς μαθήσεως καὶ ὁ ἥλιος τῆς ἀληθείας θέλουσι σᾶς ἀποδείξει εἰς τοὺς ὀφθαλμοὺς ὅλων, ὄχι καθὼς προσποιεῖσθε νὰ εἶσθε, ἀλλὰ καθὼς εἶσθε τωόντι. Καὶ θέλουσι σᾶς διδάξει ἐνταυτῷ τὴν ἀληθῆ ὁδὸν τῆς ἀρετῆς καὶ ἱερατικῆς διαγωγῆς.

 44. Κάποιος avatar
  Κάποιος 04/02/2011 22:30:24

  Από το γεγονός ότι η ομοφυλοφιλία δεν χαρακτήριζε μόνο τα ήθη της αρχαίας ελλάδας αλλά και άλλων πολιτισμών, άσχετα με το αν ήταν κοινωνικά αποδεκτή ή όχι.

  • ierofantis avatar
   ierofantis @ Κάποιος 04/02/2011 22:44:18

   Την σύγχρονη έννοια της ομοφυλοφιλίας, δείχνεις να την γνωρίζεις.

   Την έννοια του θεσμού της Εραστείας, σε αντιδιαστολή με την έννοια της Κιναιδείας, στον αρχαίο ελληνικό κόσμο, τη γνωρίζεις;

   • Κάποιος avatar
    Κάποιος @ ierofantis 04/02/2011 23:27:36

    Θεσμός εραστείας και κιναιδείας δεν υπήρξε στην αρχαία Ελλάδα.
    Οι όροι που χρησιμοποιείς αποτελούν νεολογισμούς.
    Προφανώς αναφέρεσαι στον διαχωρισμό μεταξύ "πλατωνικού" και σαρκικού έρωτος.
    Αυτός ο δαχωρισμός ίσχυε χωρίς να αποκλείει απαραίτητα ο ένας τον άλλον.
    Πάντως η ομοφυλοφιλία με την μορφή της παθητικότητας, του εκθηλυσμού ή της πορνείας ήταν κοινωνικά κατακριτέα και ενίοτε ποινικά κολάσιμη.
    Οπωσδήποτε η κάθε κοινωνία κρίνεται με τα μέτρα και τα ήθη της εποχής της και επουδενί μειώνονται, κατά την γνώμη μου, τα πολιτιστικά, πνευματικά και αλλα επιτεύγματα της, από την σεξουαλική συμπεριφορά και συνήθειες των μελών της.

   • Κάποιος avatar
    Κάποιος @ ierofantis 05/02/2011 00:38:25

    Το έγραψα και πριν ότι η στερεοτυπική εικόνα του εκθηλυσμένου ομοφυλόφιλου, που έρχεται στο μυαλό μας, όταν ακούμε σύγχρονους όρους όπως gay κτλ, δεν ήταν αποδεκτή κοινωνικά στην αρχαία Ελλάδα, ούτε σαν εικόνα, ούτε σαν ερωτική πρακτική.
    Προφανώς είχαν τους δικούς τους τρόπους και μορφές εκδήλωσης της σεξουαλικότητας τους.

    Ωστόσο όταν διαβάζουμε περιστατικά όπως, της τυραννοκτονίας από τον Θουκυδίδη, ή της πολιτικής κόντρας μεταξύ Αριστείδη και Θεμιστοκλή, από τον Πλούταρχο, που αυτοί οι ιστορικοί τα συνδέουν άμεσα με ερωτικά κίνητρα, δεν θεωρώ κακό να σχολιαστούν, γιατί φανερώνουν πολλά για την ανθρώπινη φύση, που μάλλον δεν έχει αλλοιωθεί παρά το πέρασμα μερικών χιλιάδων ετών.
    Και σαφώς οι αναφορές αυτές δεν τους μειώνουν ως προσωπικότητες, όπως και την προσφορά τους στα κοινά.

    Οπότε ακόμα κι αν η φάρσα για τον Κολοκοτρώνη αποδεικνυόταν αληθής, με κανέναν τρόπο δεν θα μειώνονταν η προσωπικότητα του και η συνεισφορά του.
    Το μοναδικό πράγμα που θα θίγονταν ίσως, θα ήταν οι ιδεοληψίες ορισμένων, που κατηγοριοποιούν τους ανθρώπους και τα έργα τους ανάλογα με την σεξουαλικότητα ή τις πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις τους και την φυλή τους.

   • ierofantis avatar
    ierofantis @ ierofantis 05/02/2011 01:09:55

    Θα ήθελα ειλικρινά να μου υποδείξεις το σχετικό χωρίο στον Πλούταρχο και το συγκεκριμένο βιβλίο του, για να το μελετήσω, διότι εξ όσων έχω υπόψη μου δεν προκύπτει έτσι αβίαστα ότι πχ η πολιτική κόντρα μεταξύ Αριστείδη και Θεμιστοκλή, από τον Πλούταρχο, εξηγείται με ερωτικά κίνητρα. Το ίδιο και για τα περί Θουκυδίδη...

    Εκτός και αν όσα αναφέρεις δεν προέρχονται από το πρωτότυπο - στο οποίο επίτηδες επιμένω - αλλά από ερμηνεία σύγχρονων συγγραφέων, οπότε θα μου επιτρέψεις να είμαι δύο φορες επιφυλακτικότερος.

    Κατά τα λοιπά, το χιούμορ και η φάρσα είναι αρετές. Όταν όμως ένα αστείο τείνει στην ηθελημένη διαστρέβλωση της ιστορικής πραγματικότητας, με συνείδηση του λάθους, προκειμένου να ικανοποιηθεί η μεγαλομανία ανύπαρκτων τύπων μέσω αστήρικτων ιδεοληψιών, τότε το πράγμα εκφεύγει του αστείου και της φάρσας και οδηγείται στην ενσυνείδητη διαστροφή.

    Εν κατακλείδι, αντιλαμβάνομαι την ανάγκη κάποιων να δικαιολογήσουν την παρουσία τους, κάπου. Αντιλαμβάνομαι την σεξουαλική ή όποια άλλη ιδιαιτερότητά τους. Αντιλαμβάνομαι ότι και οι ομοφυλόφιλοι ή οι φίλοι αυτών, εκκινούμενοι τις περισσότερες φορές από πολιτικά, κοινωνικά ή άλλα ελατήρια, επιδιώκουν πάσει θυσία να βάλουν τους ομοφυλόφιλους στο κάδρο της ιστορικής καταγραφής ως σημαίνουσες προσωπικότητες, βαφτίζοντας κατά το δοκούν ως ομοφυλόφιλο κάθε μεγάλη ή μικρότερη προσωπικότητα του αρχαίου κόσμου. Δεν αντιλαμβάνομαι όμως και ανθίσταμαι στην δημιουργία πεποίθησης στο κοινό, ότι οι αρλούμπες τους είναι θέσφατα και ότι κατέχουν την απόλυτη αλήθεια, τη στιγμή που η παραπομπή στις, πενιχρές, όπως είπα παραπάνω σωζόμενες αρχαίες πηγές, έστω και έτσι, τους διαψεύδουν.

   • Κάποιος avatar
    Κάποιος @ ierofantis 05/02/2011 01:39:48

    ” ταχὺ μέντοι καὶ νεανικῶς ἔοικεν ἅψασθαι τοῦ Θεμιστοκλέους τὰ πολιτικὰ πράγματα καὶ σφόδρα ἡ πρὸς δόξαν ὁρμὴ κρατῆσαι. δι' ἣν εὐθὺς ἐξ ἀρχῆς τοῦ πρωτεύειν ἐφιέμενος ἰταμῶς ὑφίστατο τὰς πρὸς τοὺς δυναμένους ἐν τῇ πόλει καὶ πρωτεύοντας ἀπεχθείας, μάλιστα δὲ Ἀριστείδην τὸν Λυσιμάχου, τὴν ἐναντίαν ἀεὶ πορευόμενον αὐτῷ. καίτοι δοκεῖ παντάπασιν ἡ πρὸς τοῦτον ἔχθρα μειρακιώδη λαβεῖν ἀρχήν· ἠράσθησαν γὰρ ἀμφότεροι τοῦ καλοῦ Στησίλεω, Κείου τὸ γένος ὄντος, ὡς Ἀρίστων ὁ φιλόσοφος ἱστόρηκεν. [2] ἐκ δὲ τούτου διετέλουν καὶ περὶ τὰ δημόσια στασιάζοντες. οὐ μὴν ἀλλ' ἡ τῶν βίων καὶ τῶν τρόπων ἀνομοιότης ἔοικεν αὐξῆσαι τὴν διαφοράν. πρᾷος γὰρ ὢν φύσει καὶ καλοκαγαθικὸς τὸν τρόπον ὁ Ἀριστείδης, καὶ πολιτευόμενος οὐ πρὸς χάριν οὐδὲ πρὸς δόξαν, ἀλλ' ἀπὸ τοῦ βελτίστου μετὰ ἀσφαλείας καὶ δικαιοσύνης, ἠναγκάζετο τῷ Θεμιστοκλεῖ τὸν δῆμον ἐπὶ πολλὰ κινοῦντι καὶ μεγάλας ἐπιφέροντι καινοτομίας ἐναντιοῦσθαι πολλάκις, ἐνιστάμενος αὐτοῦ πρὸς τὴν αὔξησιν. ”
    Βίοι Παράλληλοι/Θεμιστοκλής


    LIV "τὸ γὰρ Ἀριστογείτονος καὶ Ἁρμοδίου τόλμημα δι' ἐρωτικὴν ξυντυχίαν ἐπεχειρήθη, ἣν ἐγὼ ἐπὶ πλέον διηγησάμενος ἀποφανῶ οὔτε τοὺς ἄλλους οὔτε αὐτοὺς Ἀθηναίους περὶ τῶν σφετέρων τυράννων οὐδὲ περὶ τοῦ γενομένου ἀκριβὲς οὐδὲν λέγοντας. [2] Πεισιστράτου γὰρ γηραιοῦ τελευτήσαντος ἐν τῇ τυραννίδι οὐχ Ἵππαρχος, ὥσπερ οἱ πολλοὶ οἴονται, ἀλλ' Ἱππίας πρεσβύτατος ὢν ἔσχε τὴν ἀρχήν. γενομένου δὲ Ἁρμοδίου ὥρᾳ ἡλικίας λαμπροῦ Ἀριστογείτων ἀνὴρ τῶν ἀστῶν, μέσος πολίτης, ἐραστὴς ὢν εἶχεν αὐτόν. [3] πειραθεὶς δὲ ὁ Ἁρμόδιος ὑπὸ Ἱππάρχου τοῦ Πεισιστράτου καὶ οὐ πεισθεὶς καταγορεύει τῷ Ἀριστογείτονι. ὁ δὲ ἐρωτικῶς περιαλγήσας καὶ φοβηθεὶς τὴν Ἱππάρχου δύναμιν μὴ βίᾳ προσαγάγηται αὐτόν, ἐπιβουλεύει εὐθὺς ὡς ἀπὸ τῆς ὑπαρχούσης ἀξιώσεως κατάλυσιν τῇ τυραννίδι. [4] καὶ ἐν τούτῳ ὁ Ἵππαρχος ὡς αὖθις πειράσας οὐδὲν μᾶλλον ἔπειθε τὸν Ἁρμόδιον, βίαιον μὲν οὐδὲν ἐβούλετο δρᾶν, ἐν τρόπῳ δέ τινι ἀφανεῖ ὡς οὐ διὰ τοῦτο δὴ παρεσκευάζετο προπηλακιῶν αὐτόν. [5] οὐδὲ γὰρ τὴν ἄλλην ἀρχὴν ἐπαχθὴς ἦν ἐς τοὺς πολλούς, ἀλλ' ἀνεπιφθόνως κατεστήσατο: καὶ ἐπετήδευσαν ἐπὶ πλεῖστον δὴ τύραννοι οὗτοι ἀρετὴν καὶ ξύνεσιν, καὶ Ἀθηναίους εἰκοστὴν μόνον πρασσόμενοι τῶν γιγνομένων τήν τε πόλιν αὐτῶν καλῶς διεκόσμησαν καὶ τοὺς πολέμους διέφερον καὶ ἐς τὰ ἱερὰ ἔθυον."
    Θουκυδίδης, ΙΣΤΟΡΙΩΝ ΣΤ.

   • ierofantis avatar
    ierofantis @ ierofantis 05/02/2011 02:16:07

    @ Professor Moriarty & Κάποιος.

    Φίλε Προφέσσορα, ευτυχώς, κάτι έχουμε διαβάσει και εμείς στη ζωή μας...

    Φαινεται όμως από το ύφος σου, με το καλημέρα, ότι μάλλον κατέχεις την ύπατη γνώση, οπότε σου αφήνω τον χώρο για να ξεδιπλωθεί το γνωστικό σου μεγαλείο.

    Λοιπόν, αν έκανες τον κόπο να διαβάσεις από την αρχή τον διάλογό μου με τον Κάποιο, θα διαπίστωνες ότι και εγώ έχω τοποθετηθεί ότι ομοφυλοφιλία υπήρχε, όντως, αλλά από πουθενά, εξ όσων έχω μελετήσει εγώ, και δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να μου έχει διαφύγει κάποιο χωρίο, δεν προκύπτει σε μένα, ότι ως πρακτική ή συνήθεια, γίνονταν αποδεκτή κοινωνικά ή νομικά.

    Μάλλον το αντίθετο θα έλεγα. Επρόκειτο για κάτι που εμφανώς λοιδωρούνταν, ποινικώς κολάζονταν και ηθικώς αποφεύγονταν. Παρά ότι υπήρχε.

    Συνήθως στη μελέτη μου διαβάζω από το αρχαίο κείμενο. Τυχαίνει και γνωρίζω λίγα αρχαία. Συνοδεύω όμως την μετάφραση μου πάντα με τη βοήθεια γραμματικής και ετυμολογικού λεξικού (Ριντελ - Σκόττ). Φαντάζομαι ότι και εσείς καλοί φίλοι κάνετε το ίδιο.

    Γνωρίζω δε καλώς ότι η έννοια του εραστή στην αρχαία γραμματεία δεν ταυτίζεται με αυτή του γιουσουφακίου ή του π**στη, και είμαι επιφυλακτικός με τα χωρία όπου εμφανίζονται οι τύποι αυτής της λέξης (σαν αυτά που παρέθεσε ο Κάποιος), διότι συχνά γίνεται το λάθος να συνδέεται η εραστεία δύο άνδρών (συχνά πρεσβύτερο με νεότερο) με την ομοφυλοφιλία.

    Κατά τα λοιπά, ένας ερασιτέχνης ερευνητής σαν και του λόγου μου, είναι υποχρεωμένος όπως ορθά παρατηρείς, να θέτει την μελέτη του υπό το πρίσμα των κοινωνικών, οικονομικών, πολιτικών, νομικών και κοινωνιολογικών συνθηκών και αντιλήψεων της εποχής και των χαρακτήρων που μελετά. Στο πλαίσιο αυτό, προσπαθώ να είμαι φειδωλός στις εκφράσεις μου και δεν πετάω μια κουβέντα για τέτοια θέματα, χωρίς επιφυλάξεις ή χωρίς να τη ζυγίσω.

    Είμαι ανοικτός στο διάλογο και στα επιχειρήματα. Δεν δέχομαι όμως νουθεσίες ή καταγγελτικό λόγο και τον επιστρέφω.

    Τέλος, αναφερόμενος στα χωρία που παρέθεσε ο Κάποιος

    "...ἠράσθησαν γὰρ ἀμφότεροι τοῦ καλοῦ Στησίλεω.."

    "...γενομένου δὲ Ἁρμοδίου ὥρᾳ ἡλικίας λαμπροῦ Ἀριστογείτων ἀνὴρ τῶν ἀστῶν, μέσος πολίτης, ἐραστὴς ὢν εἶχεν αὐτόν..."

    Από τα ανωτέρω, ειλικρινά, έχετε καταλάβει κάτι περί ομοφυλοφιλίας; Τσακωθήκανε για το "ελαφάκι";

    Έλεος παιδιά, έλεος.

 45. Σφηκες ! avatar
  Σφηκες ! 04/02/2011 23:01:59

  Η ΨΩΛH του Βουκεφάλα ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ "ΨΑΡΗ"!

  Μια ζωή η Αριστεράντζα, αυτό το ευρύκωλο θηλυκό που πλέον δεν είναι "φέτα" του ελληνικού κοινοβουλίου, αλλά -πως λέμε- η κουρελού της οποιας Ελληνικής χαλασμένης πραγματικότητας, αποζητά το ρόλο του θυματος, του κυνηγημένου, του Δεξιόπληκτου, της πτωχής πλην τιμίας μιξοπαρθένου που της εναντιώνεται ο κάθε ακροδεξιοφασίστας...
  Εναντι οιουδήποτε τιμήματος, ακόμα και της ιδιας της της προσωπικότητας!
  Η πρόκληση οργής είναι από τα τερτίπια για να εξαγοραστεί το φωτοστέφανο του αριστερομάρτυρος.
  Ποιος ανεκτά υγιής άνθρωπος δεν θα αντιδρούσε στις παπαρολογίες αυτουνου του Αυτοαποκαλούμενου Ψωλή, ακόμα και του Βουκεφάλα!
  Μια Ψαρή που ούτε στο νυχάκι της δεν φτάνει την αυθεντική!

  "Σταυρώστε με, σταυρώστε με στα χέρια σας σηκώστε με!"

  Χάρι του κάνουμε ακόμα και να τον φτύσουμε! Οι ροχάλες μας ειναι το λίπασμα που θρέφει και γιγαντώνει το "τίποτα" , σε "Σπουδαίο"!

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Σφηκες ! 05/02/2011 00:55:44

   "Μια ζωή η Αριστεράντζα, αυτό το ευρύκωλο θηλυκό που πλέον δεν είναι “φέτα” του ελληνικού κοινοβουλίου, αλλά -πως λέμε- η κουρελού της οποιας Ελληνικής χαλασμένης πραγματικότητας, αποζητά το ρόλο του θυματος, του κυνηγημένου, του Δεξιόπληκτου, της πτωχής πλην τιμίας μιξοπαρθένου που της εναντιώνεται ο κάθε ακροδεξιοφασίστας…"
   Έγραψες!!!!
   Μόνο που πλέον η Αριστεράντζα έχει χάσει και την αίγλη της προοδευτικότητας και τη γοητεία του καινούριου που είχε πριν από μερικά χρόνια. Είναι σαν τη γριά φτιασιδωμένη πόρνη που έχει κοιμηθεί με τη μισή πόλη και που προκαλεί πια γέλιο ή αηδία.

 46. ierofantis avatar
  ierofantis 05/02/2011 00:10:52

  Σε ότι αφορά την εραστεία και κιναιδεία, θα σε παραπέμψω έν αρχή στον Ξενοφώντα (Λακεδαινομίων Πολιτεία, Συμπόσιον και Απομνημονεύματα) στον Πλούταρχο (Βίοι Παράλληλοι - Λυκούργος) στον Μάξιμο τον Τύριο (Διαλέξεις), στον Πλάτωνα (Νόμοι) και βεβαίως στον λόγο του Αισχίνου (Κατά Τιμάρχου), όπου από το πρωτότυπο κείμενο (αν δεν γνωρίζεις αρχαία, ένα καλό λεξικό θα σε βοηθήσει να διαβάσεις από το πρωτότυπο), αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο αρχαίος κόσμος, ή τουλάχιστον η αρχαία Ελλάδα, δεν ήταν ο παράδεισος του gay...

  Επίσης, από αυτά που έχουν γραφτεί συλλογικά και συνολικά στην αρχαία ελληνική γραμματεία, νομίζω ότι γνωρίζεις ότι μόλις ένα 3 % έχει διασωθεί μέχρι τις μέρες μας. Συνεπώς, είναι λιγάκι παρακινδυνευμένο επιστημονικά, να υποστηρίζει με βεβαιότητα κανείς, από τα ελάχιστα αποσπάσματα της αρχαιοελληνικής γραμματείας που μας έχουν διασωθεί και ομιλούν περί "ομοφυλικών" σχέσεων, ότι αυτό δήθεν ήταν διαδεδομένη πρακτική ή καθιερωμένη συνήθεια ή ακόμη και αποδεκτή νομικά πράξη.

  Τέλος είναι αλήθεια ότι η νέα ελληνική και η παραφθορά των εννοιών στο διάβα του χρόνου δεν αποδίδει με αδιαμφισβήτητο τρόπο και απόλυτη σαφήνεια στον περιστασιακό ερευνητή, την ουσία, που ίσχυε και στον αρχαίο κόσμο.

  Ότι δηλαδή ομοφυλοφιλία υπήρχε και τότε, όπως υπάρχει και σήμερα. Αυτόι δεν γίνεται να το αντιπαλέψει κανείς. Όμως τίποτε δεν μας οδηγεί στο αυθαίρετο κατ' εμέ συμπέρασμα, ότι η ομοφυλοφιλία ήταν περισσότερη ή ποιοτικά εντονότερη στην αρχαία Ελλάδα από ότι στον σύγχρονο κόσμο και, όπως πολύ εύστοχα παρατηρείς, νομοθετικά τουλάχιστον, στην Αθήνα που το γνωρίζουμε (και ίσως και στη Σπάρτη, επαγωγικά, με βάση αυτά που καταθέτει ο Ξενοφών), τιμωρούνταν με θάνατο, ιδιαίτερα όταν αφορούσε νέους ή παιδιά.

  Το νόημα της παρέμβασής μου δεν ήταν να σε επιπλήξω και νομίζω ότι το αντιλαμβάνεσαι. Απλώς ήθελα να καταθέσω τον αντίλογο, ιδίως όταν από την αρχή της τοποθέτησής σου, φαίνεσαι να λαμβάνεις σαφώς απόλυτη θέση.

 47. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 05/02/2011 00:52:35

  1. Παλουκώματα στο Βυζάντιο δεν αναφέρονται, τουλάχιστον ως επίσημη ποινή. Πάντως, πουθενά δεν έχω συναντήσει τέτοια ποινή σε κείμενα. Στους Οθωμανούς ήταν επίσημη ποινή, ακόμα και μέσα στην Κωνσταντινούπολη.
  2. Επειδή τα "φιλάνθρωπα" καθεστώτα που υποστηρίζεις είχαν διάφορες μεθόδους να αντιμετωπίζουν τους εχθρούς του λαού, που πλέον είναι γνωστές, θα περίμενα κάποια αυτοκριτική, ή τουλάχιστον λίγη ντροπή.
  Δεν νομίζω ότι διαφέρετε και πολύ από ναζιστές. Από την ίδια μηδενιστική μήτρα έχετε βγει.

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ ΒΙΣ 05/02/2011 01:19:54

   Πραγματικά οι βυζαντινοί είχαν μόνο θανατώσεις με αποκεφαλισμό, πυρά, απαγχονισμό, καταποντισμό, εκδορά, θανάτωση σε κοχλαστό νερό, βραστό λάδι ή πίσσα, ανασταύρωση, φαρμάκωμα κτλ.

   Γράφει ενδεικτικά ο Κ.Παπαρηγόπουλος σχετικά με τις διώξεις των Παυλικιανών από τους βυζαντινούς:"Τους μεν ξύλω ανήρτων, τους δε ξίφει παρεδίδουν, τους δε τω τη θαλάσση βυθώ."

   Να μην μιλήσουμε για τους ακρωτηριασμούς και τις εκτυφλώσεις που ήταν στην ημερησία διάταξη.
   Ενα σωρό βυζαντινά παρατσούκλια έχουν βγει από τέτοιες πρακτικές ακρωτηριασμών.

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ Κάποιος 05/02/2011 02:20:24

    Eλα ρε σταλινικέ που σε πείραξαν οι αποκεφαλισμοί και οι πνιγμοί στη θάλασσα. Πλάκα έχεις.
    Κάτι ξέρετε εσείς από κοψίματα λαιμών, ή μήπως όχι;
    Δεν μιλάς σε κάνενα αγράμματο κνιτάκι, από αυτά τα χαζά που βάζετε να μοιράζουν το Ριζοσπάστη έξω από το μετρό...

    • ΒΙΣ avatar
     ΒΙΣ @ ΒΙΣ 05/02/2011 02:22:27

     Σε πείραξαν τα βασανιστήρια το 1000 μ.Χ, όταν εσείς τα κάνατε μέχρι χτες.
     Λίγη ντροπή πουλάνε πουθενά;
     Να είστε ευγνώμονες γιατί κανονικά με την ιδεολογία που πρεσβεύετε θα έπρεπε να είστε εκτός νόμου. Μεγάλη χάρη σας κάνει το αστικό καθεστώς.

    • Κάποιος avatar
     Κάποιος @ ΒΙΣ 05/02/2011 09:50:18

     Από τις σχολές Μπουμπούκου έχεις αποφοιτήσει και επιχειρηματολογείς κατ'αυτόν τον τρόπο ;

     Γράφω πληροφορίες σχετικά με τα βασανιστήρια και τους τρόπους θανατώσεως στο Βυζάντιο και εσύ ανταπαντώντας, μου κολλάς αυθαίρετα την ταμπέλα του σταλινικού ταυτίζοντας με, με τα όποια εγκλήματα έγιναν την σταλινική περίοδο με σκοπό να ακυρώσεις τις προθέσεις και την αξιοπιστία μου και άρα τα γραφόμενα μου.

     Δηλαδή εγώ είμαι κορόιδο, που βγάζω τα μάτια μου παραθέτωντας πηγές και ιστορικά επιχειρήματα, αντί να σου κολλάω εκ του ασφαλούς ταμπέλες και να απαξιώνω έτσι τα λεγόμενα σου.

     Λοιπόν διάβασε.
     Σταλινικός δεν είμαι, ούτε υπήρξα αν και καταλαβαίνω τους λόγους ύπαρξης του Στάλιν στην ιστορία, ως αντίβαρο στους δυτικούς φασίστες-χασάπηδες.
     Επίσης το να δηλώνεις κομμουνιστής ή να πιστεύεις στον κομμουνισμό σαν πολιτικο-οικονομική θεωρία, δεν σε κάνει αυτομάτως λάτρη του Στάλιν, ούτε υπέρμαχο των όποιων εγκλημάτων διέπραξε.
     Ούτε σε κατατάσσει επίσης αυτομάτως στα μέλη του ΚΚΕ.
     Κατανοητό ;

    • ΒΙΣ avatar
     ΒΙΣ @ ΒΙΣ 05/02/2011 11:42:40

     Ξέρεις γιατί έκανα τον συσχετισμό;
     Επειδή η λογική σου είναι ισοπεδωτική. Δεν κρίνεις ένα μεσαιωνικό κράτος με βάση σημερινές παραδοχές περί ποινών και δεν βλέπεις θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ Βυζαντίου και Οθωμανών ως προς τις δημόσιες ποινές. Μία τέτοια περιπτωση είναι ο ανασκολοπισμός, ο οποίος ΔΕΝ υπήρχε ως επίσημη δημόσια ποινή. Αν θες τώρα για άλλους τρόπους εκτέλεσης, ο αποκεφαλισμός νομίζω ότι ήταν κοινή πρακτική ακόμα και στους νεότερους χρόνους. Η δημόσια θραύση των οστών ήταν κοινή ποινή για δολοφόνους στη Γαλλία τουλάχιστον μέχρι και τον 18ο αιώνα.
     Στο Βυζάντιο έχουμε μόνο μία περίπτωση καψίματος αιρετικού, του αρχηγού των Βογομίλων (για λόγους πολιτικούς), με πρωτοβουλία του Αλεξίου Α΄ Κομνηνού, και έρχεται λίγα χρόνια αργότερα ο διάσημος κανονολόγος Θεόδωρος Βαλσαμών να το καταδικάσει.
     Σε άλλα σχόλιά σου έχεις αρνηθεί να δεις προφανέστατες διαφορές μεταξύ χριστιανισμού και ισλάμ. Αυτό δεν δείχνει νηφάλια σκέψη, ούτε καν επιστημοσύνη.
     Σε κάθε περίπτωση, κανείς εδώ δεν προέβαλε το Βυζάντιο ως πρότυπο για το σήμερα. Προσπαθώ και το οθωμανικό κράτος να μην το κρίνω με βάση σημερινές αντιλήψεις.
     Η έγνοια κομμουνιστών για "ανθρώπινα δικαιώματα" με βάζει πάντοτε σε σκέψεις, γνωρίζοντας καλά ότι ποτέ δεν μίλησαν όταν έπρεπε να μιλήσουν για καθεστώτα που επικαλούνταν την ιδεολογία τους (και τα οποία οι συντριπτική τους πλειονότητα λάτρευε ως επίγειους παραδείσους).
     Το Βυζάντιο δεν ισχυρίστηκε ποτέ ότι θα έφτιαχνε τον ουρανό επί της γης. Αντίθετα, οι ουτοπίες του 20ού αιώνα, είτε υπηρετώντας τον "υπεράνθρωπο" (εθνικοσοσιαλισμός), είτε τον "μαζάνθρωπο" (κομμουνισμός), και έχοντας τις "καλύτερες προθέσεις" (οι μεν για το έθνος-φυλή τους, οι άλλοι για όλη την ανθρωπότητα) δημιούργησαν μαζικές και προσωπικές τραγωδίες και μηχανισμούς καταστολής, τα οποία κανένα απολυταρχικό κράτος στο παρελθόν δεν είχε διανοηθεί ή επιτύχει.
     Από την άποψη αυτή, το μεσαιωνικό και απολυταρχικό βυζαντινό κράτος ήταν περισσότερο "φιλελεύθερο" ακόμα και από το μετριοπαθέστερο κομμουνιστικο καθεστώς του 20ού αιώνα.
     Και να συμπληρώσω ότι στην Ελλάδα δεν έχει αποτολμηθεί ποτέ σοβαρή συζήτηση για την ολοκληρωτική φύση του κομμουνισμού αυτού καθεαυτού.

    • Misha avatar
     Misha @ ΒΙΣ 05/02/2011 18:55:11

     BIΣ

     το καλά εσυ σκοτώθηκε νωρίς , το ξαναδιάβασα προσφατα...
     Ο Μίσσιος λέει εκεί για έναν βασανιστή που τον βασανιζε με φάλαγγα, πνιγμο κλπ ψέλνοντας τροπάρια !!!
     Οι εξουσίες είναι ίδια σκ...ά παντού...
     Μήπως ο Φράνκο δεν έκανε, μέχρι το 1980 σχεδόν, δημόσιους στραγγαλισμούς Βάσκων αυτονομιστών;
     Δεν είδαμε προσφατα τα φρικιαστικά βασανιστήρια των αμερικάνων στο Ιράκ;

 48. Professor Moriarty avatar
  Professor Moriarty 05/02/2011 01:38:35

  Ιεροφάντη, αυτά τα βρίσκεις χύμα στο διαδίκτυο και τα αντιγράφεις; Έχεις διαβάσει τα κείμενα; Το ότι υπήρχε ομοφυλοφιλία στην αρχαία Ελλάδα, δεν το αρνείται κανείς, ούτε οι ίδιοι οι αρχαίοι, οι οποίοι δεν ήταν καθόλου υποκριτές, αλλά αντιμετώπιζαν κατά πρόσωπο τις καταστάσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπήρχαν θεσμοί ομοφυλοφιλίας, ή γάμοι ομοφυλόφιλων. Δεν υπήρχε καν ο ανθρωπολογικός τύπος του σημερινού “πούστη”, δηλ. του εκθηλυμένου άνδρα. Η δε παιδεραστία τις περισσότερες περιπτώσεις τιμωρούνταν σκληρότατα στις αρχαίες ελληνικές πόλεις. Δεν υπήρχαν γιουσουφάκια, αυτά ήταν ανατολίτικες “πολιτιστικές” επιρροές. Το Βυζάντιο και η Τουρκοκρατία έφεραν νέα ερωτικά ήθη. Και μεγάλη υποκρισία.

  Πρώτα απ' όλα ο Θουκυδίδης λέει σε μία μεγάλη παρέκβαση στα σικελικά, ότι ο Ίππαρχος, αδελφός του τυράννου των Αθηνών Ιππία φονεύθηκε από τον Αρμόδιο και Αριστογείτονα, οι οποίοι ήταν εραστές, διότι και ο Ίππαρχος γούσταρε τον Αρμόδιο, αλλά εκείνος τον απέρριψε και ο Ίππαρχος πρόσβαλε την αδερφή του, κλπ, κλπ. Στο Συμπόσιο του Πλάτωνα έχει ένα σωρό αναφορές στον έρωτα μεταξύ ανδρών. Στον μύθο του Αριστοφάνη υπάρχει και η περίφημη πιά έκφραση “οι τοιούτοι” (“και γαρ τελειωθέντες μόνοι αποβαίνουσιν εις τα πολιτικά οι τοιούτοι” – ενδιαφέρουσα άποψη!)

  Το τι όμως σήμαινε η ανδρική φιλία και ο ρόλος του εραστή και το “παιδικά”, δεν είναι ερμηνεύσιμο με τα σημερινά κοινωνικά πρότυπα. Κάποια πράγματα φαίνονται ίδια, αλλά σε διαφορετικές κοινωνίες είναι τελείως άλλα. Πιθανότατα στις περισσότερες περιπτώσεις να μην υπήρχε καν σωματική επαφή. Σε ανδρικές και πολεμικές κοινωνίες, η φιλία μεταξύ ανδρών παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Αυτά είναι μεγάλη συζήτηση και προϋποθέτουν μία γνώση της κοσμοθέασης και της αισθητικής των αρχαίων για να γίνουν κατανοητά, πράγματα που δεν μαθαίνονται στα νεοελληνικά σχολειά.

  Το αστείο είναι ότι στην κριτική που κάνει ο Αριστοτέλης στην Σπαρτιατική κοινωνία, κεντρικό σημείο έχει η γυναικεία ομοφυλοφιλία. Γράφει ότι ενώ για τους άνδρες υπήρχαν πολύ αυστηροί νόμοι, οι Σπαρτιάτισσες ήταν “αμολημένες σκύλες” και τις θωρεί μάλιστα υπεύθυνες για την παρακμή της Σπάρτης! Λοιπόν ,οι αρχαίοι είναι ένας ολόκληρος κόσμος, που όμως δεν μπορεί να κατανοηθεί προβάλλοντας τα δικά μας πρότυπα επάνω του. Πάντως σίγουρα δεν είναι αυτό που μαθαίνουμε στα σχολεία, ή που βλέπουμε στις ταινίες, ή που περιγράφεται από τους επικρατούντες “ιστορικούς “ μύθους.

  Και τέλος πάντων, ποιός είναι αυτός ο Τατσόπουλος με αφορμή τον οποίον άρχισε αυτή η συζήτηση; Τον αγνοώ.

 49. Professor Moriarty avatar
  Professor Moriarty 05/02/2011 03:44:45

  Ίσως ήμουν λίγο απότομος, αλλά δεν μπορώ να κατανοήσω νεφελώδεις αναφορές σε Πλάτωνα και Μάξιμο τον Τύριο που απέχουν μερικούς αιώνες. Επειδή τον τελευταίο δεν τον έχω διαβάσει καθώς δεν έχω “ύπατη” γνώση, θα παραθέσω ως “ανθύπατος” το παρακάτω από τους Νόμους:

  “...ἐννοητέον ὅτι τῇ θηλείᾳ καὶ τῇ τῶν ἀρρένων φύσει εἰς κοινωνίαν ἰούσῃ τῆς γεννήσεως ἡ περὶ ταῦτα ἡδονὴ κατὰ φύσιν ἀποδεδόσθαι δοκεῖ, ἀρρένων δὲ πρὸς ἄρρενας ἢ θηλειῶν πρὸς θηλείας παρὰ φύσιν καὶ τῶν πρώτων τὸ τόλμημ' εἶναι δι' ἀκράτειαν ἡδονῆς. πάντες δὲ δὴ Κρητῶν τὸν περὶ Γανυμήδη μῦθον κατηγοροῦμεν ὡς λογοποιησάντων τούτων· ἐπειδὴ παρὰ Διὸς αὐτοῖς οἱ νόμοι πεπιστευμένοι ἦσαν γεγονέναι, τοῦτον τὸν μῦθον προστεθηκέναι κατὰ τοῦ Διός, ἵνα ἑπόμενοι δὴ τῷ θεῷ καρπῶνται καὶ ταύτην τὴν ἡδονήν.”

  Αν δεν υπήρχε η ομοφυλοφιλία, ποιός ο λόγος να γράφονται τέτοιες σκέψεις;

  Κατά τα άλλα δεν διαφωνούμε, τουλάχιστον ρητά. Αλλά έχω την εντύπωση ότι παρά την συμφωνία μας, εσύ αντιλαμβάνεσαι τα πράγματα μέσα από το πρίσμα του βυζαντινισμού.

  Η υποκρισία και η πουστιά εμφανίζεται κυρίως σε κοινωνίες που αρνούνται την σωματικότητα του πνεύματος και την πνευματικότητα του σώματος. Τότε πολλαπλασιάζονται και οι διαστροφές.

  Σίγουρα δεν υπήρχαν εκθηλυμένοι ή τραβεστί στις αρχαίες ελληνικές πόλεις, με εξαίρεση, μάλλον, τους Μακεδόνες. Ο Θεόπομπος λέει ότι συνήθιζαν να σέρνουν στα συμπόσια ανδρικές πόρνες. Επίσης χαρακτηρίζει τους εταίρους ως “ανδροφόνους” στη φύση, και “ανδροπόρνους” στα ήθη. Ουδείς βέβαια αρνείται ότι οι Μακεδόνες ήταν αξιόμαχοι, και ειδικά το ιππικό των εταίρων ήταν η τρομερότερη πολεμική τους μηχανή. Άλλα ήθη όμως.... Εξ άλλου αυτοί έπιναν και άκρατο οίνο.

 50. Κάποιος avatar
  Κάποιος 05/02/2011 10:02:14

  @Κοντή Λίζα.

  Ηταν συριζαίοι και αποδομητές του έθνους, ο Βλαχογιάννης, ο Γεδεών και ο Παπαρηγόπουλος ;
  Τι σχέση έχουν επίσης οι διώξεις των χριστιανών επί Στάλιν (που δεν κυνηγούσε μόνο αυτούς αλλά και τους Εβραίους, τους πολιτικούς του αντιπάλους, τους ομοφυλόφιλους κτλ) με το αν υπήρχαν κρυφά σχολεία επί Τουρκοκρατίας και αν σηκωσε ποτέ του ο Π.Π.Γερμανός επαναστατικό λάβαρο στην Αγ.Λαύρα.

  Τι συμψηφισμοί τραβηγμένοι από τα μαλλιά είναι αυτοί ;
  Η μήπως όσοι συμφωνούν με την μαρξιστική θεώρηση της ιστορίας είναι αυτομάτως σταλινικοί και φανατικοί με σκουριασμένα κονσερβοκούτια και δεν έχουν δικαίωμα να μιλάνε ;

 51. Εύμηλος avatar
  Εύμηλος 05/02/2011 11:00:42

  Οι συζητήσεις για το παρελθόν δείχνουν να ελκύουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον της Κοινής Γνώμης τα τελευταία χρόνια.
  Το εκπαιδευτικό σύστημα, οι θεσμικοί φορείς εν γένει, έχουν καλλιεργήσει στον κόσμο την πεποίθηση ότι η "αληθινή ιστορία" και δη η "αληθινή εθνική ιστορία" είναι αυτή που είτε διδάχτηκε κανείς στο σχολείο είτε καλλιέργησε η εθνική ιδεολογία και μόνο. Από την άλλη έχουμε τους αντιπάλους και τους αποδομητές αυτής της αντίληψης. Ειδκά οι δεύτεροι με τα ακραία κι ανιστόρητα, και καθ' υπερβολή προβαλλόμενα ιδεοληπτικά εν πολλοις επιχειρήματά τους δε διαφέρουν από τους αντίστοιχους των "εθνικοπατριωτικών ιδεοληπτικών αναγνώσεων του παρελθόντος". Σε όλες τις περιπτώσεις κοινός παρανομαστής είναι οι γενικεύσεις και υπεραπλουστεύσεις. Κι αυτό συμβαίνει διότι προκρίνεται η προβολή του ιδεολογήματος και η ιστορική ύλη, το λεγόμενο πραγματολογικό υλικό προσαρμόζεται ανάλογα. Ορθολογικά μπορεί κανείς να τα εξηγήσει. Είναι όλα προσεγγίσιμα κι ερμηνεύσιμα αρκεί να υπάρχει η τεκμηρίωση.
  Διακρίνει λοιπόν κανείς εξαρχής μια ιδεολογική ανάγνωση του παρελθόντος. Ιδιαίτερα όταν αυτή γίνεται με πρωθύστερα ερωτηματικά σχήματα για να εξυπηρετηθούν τρέχουσες πολιτικές αναγκαιότητες, προτεραιότητες ακόμη και σκοπιμότητες. Δεν είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Οι ιστορικοί δεν είναι τίποτε άλλο παρά διαχειριστές της μνήμης. Ο τρόπος, η μέθοδος που διαβάζουν το παρελθόν διαμεσολαβεί και την αντίστοιχη εικόνα του. Ο βαθμός της αντικειμενικότητάς τους όταν εξετάζουν ένα θέμα, ένα ζήτημα, εξαρτάται από το ποιά και πως θέτουν τα ερωτήματά τους. Και φυσικά από την τεκμηρίωση των απαντήσεών τους. Για παράδειγμα. Όταν αναζητούν απαντήσεις για ένα ζήτημα του 500 μΧ στο 2010, τότε είναι υποχρεομένοι να δουν πως έχει προσληφθεί το σχετικό γεγονός και ποιές αντιλήψεις έχουν αποκρυσταλλωθεί σχετικά με αυτό το 2010. Ποιοί μηχανισμοί κατασκευάζουν αυτέ και τις διαμεσολαβούν. Αν θέλει όμως να απαντήσει στο ερώτημα στη βάση της συγχρονία του 500 μΧ, πρέπει να αναζητήσει τις πρωτογενείς πηγές του σε εκείνη τη χρονική περίοδο. Ενδεχομένως τα ερωτήματά του να μην ισχύουν καν. Να μην έχουν τεθεί ποτέ και καθοιονδήποτε τρόπο το 500 μΧ και να είναι μόνο τέτοια του 2010. Σ' αυτή την περίπτωση έχουμε να κάνουμε με την ανάμνηση και πρόσληψη ενός γεγονότος. Ακριβώς εδώ αρχίζει η επινόηση κι η κατασκεή...

  Υστερόγραφο1: Οι τοποθετήσεις του "Κάποιος" όπως και του "ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ" φανερώνουν, "επαγγελματισμό" ιστορική παιδεία. Αλλα και τα ερωτήματα για το τι,πως κι αν είναι σημαντικά διότι φανερώνουν την πρόσληψη και τις αντιλήψεις για το παρελθόν. Και τα μεν και τα δε είναι ex eventu αντικείμενο μεθοδικής ιστορικής προσέγγισης και διερεύνησης.
  Υστερόγραφο2: Οι αναγνώσεις του παρελθόντος απαιτούν ψυχραιμία και αποστασιοποίηση.
  Υστερόγραφο3: Η έκφραση ακραίων κι ανιστόρητων θέσεων, εξυπηρετεί τον αποπροσανατολισμό από τα πραγματικά ερωτήματα και κατευθύνει τη συζήτηση "εκτός γηπέδου". Σαφώς υπηρετεί προεπιλεγμένες απαντήσεις κι ανιστορικούς στόχους.
  Εύμηλος, ὅ εστί μεθερμηνευόμενον κύριος πολλών προβάτων!

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Εύμηλος 05/02/2011 11:52:39

   "Ενδεχομένως τα ερωτήματά του να μην ισχύουν καν. Να μην έχουν τεθεί ποτέ και καθοιονδήποτε τρόπο το 500 μΧ και να είναι μόνο τέτοια του 2010. Σ’ αυτή την περίπτωση έχουμε να κάνουμε με την ανάμνηση και πρόσληψη ενός γεγονότος. Ακριβώς εδώ αρχίζει η επινόηση κι η κατασκευή...".

   Αυτό είναι ένα πολυ σημαντικό ζήτημα και εδώ γίνεται κυριολεκτικά κατάχρηση των μεθοδολογικών εργαλείων ως προς την ερμηνεία του παρελθόντος. Υπάρχουν πράξεις που είναι αποδεκτές σε μία κοινωνία μία συγκεκριμένη εποχή και σε άλλη κοινωνία άλλη εποχή δεν είναι αποδεκτές. Αλλά και πάλι, να δούμε και τον βαθμό κοινωνικής αποδοχής.
   Ας πούμε: Στην Ελληνική Επανάσταση τούρκοι αιχμάλωτοι σφαγιάστηκαν, ακόμα και τα γυναικόπαιδα. Αποτρόπαια πράξη, δεν θα διαφωνήσω. Ποιό όμως ήταν το κλίμα της εποχής, τί είχε προηγηθεί, σε ποιες συνθήκες συνέβη αυτό, ποιοι ήταν αυτοί που το διέπραξαν, είχαν καθοδήγηση από την εκτελεστική εξουσία ή ήταν πράξη άτακτων σωμάτων; Και να προχωρήσω πιο κάτω: Πόσο πιο εύκολα αποδεκτό ήταν το θέαμα σφαγιασμένων ανθρώπων, έστω και εχθρών, από ένα λαό κτηνοτρόφων και μικρογεωργών σε σύγκριση με μία εξαστισμένη κοινωνία όπως η δική μας, που έχει ως δεδομένο τον ειρηνικό βίο;

   • Μικρός Οδυσσέας avatar
    Μικρός Οδυσσέας @ ΒΙΣ 05/02/2011 15:51:51

    Η ολιστική θεώρηση των γεγονότων και της ιστορίας είναι αυτή που μας βοηθά να ξεύγουμε από την περιπτωσιολογία. Ο μαρξιστής Σβορώνος θεωρεί την πιο αγνή μορή του αγώνα, τον Μαυροκορδάτο.
    Πολύ ωραίο σχόλιο ΒΙΣ

   • Κάποιος avatar
    Κάποιος @ ΒΙΣ 05/02/2011 17:20:16

    Είσαι κάτοικος τουρκικής καταγωγής και μουσουλμάνος στην προεπαναστατική Ελλάδα και κατοικείς στον Μοριά.
    Ο πατέρας, ο παππούς και ο προπάππους σου είναι γεννημένοι στον ελλαδικό χώρο.
    Μαθαίνεις ότι έχουν ξεκινήσει επανάσταση οι γκιαούρηδες και σφάζουν μουσουλμάνους.
    Κλείνεσαι με την οικογένεια σου στο κάστρο της Τριπολιτσάς, για να γλιτώσεις και κάποια στιγμή δυστυχώς για σένα μπαίνουν μέσα οι άπιστοι και σφάζουν πάνω από 30.000 αμάχους μουσουλμάνους και εβραίους.

    «Το ασκέρι όπου ήτον μέσα, το ελληνικό, έκοβε και εσκότωνε, από Παρασκευή έως Κυριακή, γυναίκες, παιδιά και άντρες, τριάνταδύο χιλιάδες. Το άλογό μου από τα τείχη έως τα σαράγια δεν επάτησε γη. Ελληνες εσκοτώθηκαν εκατό.»(Απομν. Θ.Κολοκοτρώνη)

    Ευτυχώς έχεις πρόχειρες κάποιες λίρες, λαδώνεις έναν γκιαούρη οπλαρχηγό έγκαιρα και διασώζεσαι τελικά με την οικογένεια σου.
    Καταφέρνεις με τα χίλια ζόρια να φτάσεις στην Πόλη για να ξαναρχίσεις την ζωή σου.
    Πως νιώθεις και τι λες στα παιδιά σου και στους γείτονες σου μουσουλμάνους για την εμπειρία σου ;
    Xαιρετάς τον ρωμιό φούρναρη στην γειτονιά σου ;
    Θα είναι κοινωνικά αποδεκτό για τους ομοίους σου, μουσουλμάνους τουρκικής καταγωγής, να αρχίσεις να μισείς και να κυνηγάς γκιαούρηδες, όπου τους βρεις ;

    Πως σου φαίνεται αυτή η ερμηνεία του παρελθόντος από την άλλη πλευρά ;
    Το ίδιο σενάριο φυσικά μπορεί να θεαθεί από την πλευρά ενός εβραίου κατοίκου ή ενός χριστιανού της Πόλης κατά τις διώξεις των μουσουλμάνων.

    Είναι πολύ εύκολο να βρίσκεις δικαιολογίες για ιστορικές φρικαλεότητες, του στυλ ή "άλλοι έκαναν χειρότερα", "αυτά γίνονται", "ήταν στο κλίμα της εποχής", κτλ.
    Αν το κάνεις ωστόσο, οφείλεις να δίνες τα ίδια ελαφρυντικά και στην άλλη πλευρά, διαφορετικά μεροληπτείς ασυστόλως.

   • Professor Moriarty avatar
    Professor Moriarty @ ΒΙΣ 05/02/2011 17:57:37

    Πώ, πώ κοιτάχτε τι έγραψε ένας ρατσιστής, ένας διαταραγμένος, ένας φασίστας, ένας "μπουμπούκος", ένας περιθωριακός που υμνεί την κτηνώδη βία. Αναμφιβόλως αυτά δεν συνάδουν με τις πεποιθήσεις του φιλειρηνικού ελληνικού λαού και την θέληση να ζήσουμε αρμονικά με τους μουσουλμάνους αδελφούς μας σε μία πολυπολιτισμική κοινωνία.

    Ὀλιγόστευαν οἱ σκύλοι,
    καὶ «Ἀλλά», ἐφώναζαν, «Ἀλλά»,
    καὶ τῶν Χριστιανῶν τὰ χείλη
    «φωτιά», ἐφώναζαν, «φωτιά».

    Λιονταρόψυχα, ἐκτυπιοῦντο,
    πάντα ἐφώναζαν «φωτιά»,
    καὶ οἱ μιαροὶ κατασκορπιοῦντο,
    πάντα σκούζοντας «Ἀλλά».

    • Κάποιος avatar
     Κάποιος @ Professor Moriarty 05/02/2011 18:38:59

     Γράφει κι άλλα:

     Κοίτα χέρια απελπισμένα
     πώς θερίζουνε ζωές!
     Χάμου πέφτουνε κομμένα
     χέρια, πόδια, κεφαλές.

     Και παλάσκες και σπαθία
     με ολοσκόρπιστα μυαλά,
     και με ολόσχιστα κρανία,
     σωθικά λαχταριστά.

     Προσοχή καμία δεν κάνει
     κανείς, όχι, εις τη σφαγή,
     πάνε πάντα εμπρός. Ω, φθάνει,
     φθάνει, έως πότε οι σκοτωμοί;

 52. Μικρός Οδυσσέας avatar
  Μικρός Οδυσσέας 05/02/2011 15:45:14

  Πολύ σκληρός είσαι αμί. Σουβλίζεις αρνιά κάθε Πάσχα και έχεις εξοικειωθεί με το θέαμα? Για ανθρώπους μιλάει το απόσπασμα

 53. thanasis avatar
  thanasis 05/02/2011 16:31:48

  βερεμης τατσοπουλος ρεμπουση ειναι οργανα της
  παγκοσμιοποιησης αλλα δεν θα τους κανουμε το χατηρι
  ουτε ο κολοκοτρωνης ουτε η μπομπουλινα δεν ειναι
  ο μεν ενας gay η δε αλλη γυναικα ελευθεριων ηθων
  αν τα πιστευουν αυτα γιατι λεν οτι ειναι ελληνες

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ thanasis 06/02/2011 20:35:26

   H Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, υπήρξε η Μεγάλη Ηρωϊδα της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821!

   Το 1811, όταν πέθανε ο δεύτερος σύζυγός της, η Μπουμπουλίνα ήταν 40 ετών, είχε επτά παιδιά από τους δύο συζύγους της και μεγάλη περιουσία σε Γη, μετρητά και πλοία.

   Εγινε μέλος της Φιλικής Εταιρείας στη Κωνσταντινούπολη και προετοιμάστηκε γιά την Ελληνική Επανάσταση. Aπό ξένες χώρες, αγόραζε όπλα και πολεμοφόδια τα οποία μυστικά φύλαγε στο αρχοντικό της. Είχε αναλάβει να συντηρεί, να αρματώνει και να πληρώνει τον στρατό, με δικά της χρήματα. Το ίδιο έκανε και με τα δικά της πλοία και τα πληρώματά τους.

   Τα δύο πρώτα χρόνια, η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα είχε ξοδέψει ολόκληρη τη προσωπική περιουσία της, γιά τον ιερό σκοπό της Επαναστάσεως!

   Ο εστεμμένος φιλλέληνας Λουδοβίκος Α' της Βαυαρίας, έστειλε στην Ελλάδα τον μεγάλο ζωγράφο της εποχής Peter Von Hess, για να εμπνευστεί από τα πεδία στα οποία εκτυλίχθηκαν οι σημαντικότερες μάχες του 1821. Ενα από τα πολύ γνωστά έργα του Hess, είναι η μορφή της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, η οποία απεικονίζεται στο καλαίσθητο, συλλεκτικό πλέον πενηντάδραχμο http://bit.ly/fq4KFq
   (image credit: alphalinenet.files)

   «Το Γένος ποτέ δεν υποτάχτηκε στον σουλτάνο.
   Είχε πάντα
   τον Βασιλιά του,
   τον Στρατό του,
   τα Κάστρα του.
   =
   Βασιλιάς του,
   ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς.
   Στρατός του,
   οι Αρματωλοί και Κλέφτες.
   Κάστρα του,
   Η Μάνη και Tο Σούλι.»
   ~Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

 54. Κάποιος avatar
  Κάποιος 05/02/2011 16:41:30

  Δεν ήταν πολέμιος του Καποδίστρια λόγω προσωπικής έχθρας, αλλά γιατί πίστευε ότι η συγκέντρωση όλων των εξουσιών σ'ένα άτομο είναι αντιδημοκρατική και προσομοιάζει με τυραννία και επίσης γιατί διαφωνούσε με την πολιτική του.

 55. Misha avatar
  Misha 05/02/2011 19:02:41

  Κάποιε

  Έγιναν και γίνονται εγκλήματα στο όνομα της εθνικής ανεξαρτησίας, καθαρότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της άρσης της καταπίεσης των δούλων...

  Αυτό είναι αναπόφευκτο (;) . Αλλά όταν συγκρίνουμε συστηματικές γενοκτονίες όπως αυτές των οθωμανών, με περιστατικά σαν της Τροπολιτσάς ή του Βραχωρίου, αδικούμε την αληθεια .

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ Misha 05/02/2011 19:11:34

   Δεν αδικείται καμία αλήθεια.
   Αλήθεια είναι οι σφαγές των χριστιανών, αλήθεια και οι σφαγές των μουσουλμάνων.
   Το μόνο που είναι υποκειμενικό είναι οι ερμηνείες μας πάνω στα ιστορικά γεγονότα.
   Αρκεί βέβαια αυτά να αποδεικνύονται με όσο το δυνατόν αντικειμενικές και αξιόπιστες ιστορικές πηγές.

   • Misha avatar
    Misha @ Κάποιος 05/02/2011 19:34:31

    Δεν είναι ίδιας έκτασης και διάρκειας οι σφαγές.
    Άλλο πραγμα η σχεδιασμένη γενοκτονία των Ελλήνων και των Αρμενίων και ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΛΛΟ , το ξέσπασμα των επαναστατημένων εναντίον των καταπιεστων τους.

    Είναι ψευδής και προπαγανδιστική η εξίσωση που επιχειρείς.

    • Κάποιος avatar
     Κάποιος @ Misha 05/02/2011 19:53:39

     Εκανα εγώ καμιά εξίσωση ;
     Eγώ είπα ότι σφαγή είναι να θανατώνεις 30.000 αμάχους, σφαγή και το να θανατώνεις 300.000 αμάχους.
     Δεν μετέφρασα το πρώτο ως παράπλευρες απώλειες, ενώ το δεύτερο ως εθνοκάθαρση.

     Επίσης είναι απανθρωπιά και βαρβαρότητα η επί 3 ημέρες λεηλασία της Κων/πολης, απανθρωπιά και βαρβαρότητα η επί 3 ημέρες λεηλασία της Τριπολιτσάς.
     Η τριών ημερών λεηλασία φυσικά δεν ήταν εφεύρεση των Οθωμανών.
     Ηταν το εθιμικό δίκαιο που τηρούσαν οι περισσότεροι στρατοί σε περίπτωση κατάληψης πόλεως χωρίς παράδοση.
     Τα ίδια έκαναν και οι Σταυροφόροι.

    • Misha avatar
     Misha @ Misha 05/02/2011 21:02:32

     Κάποιε

     Ακόμα κι εδω προσπαθείς να εξομοιώσεις!
     τρεις μέρες λές η σφαγη της Τρίπολης, τρεις και της Πόλης ! Δεν είναι όμως έτσι !
     Η σφαγή των ρωμιών κρατούσε 368 χρόνια , όχι τρεις μέρες.
     Αλλα μέτρα και άλλα σταθμά. Θυμίζεις τους ισραηλινους στην επιχειρηματολογία τους εναντίον των παλαιστινίων.

    • Κάποιος avatar
     Κάποιος @ Misha 06/02/2011 00:18:39

     Και πάλι σου λέω ότι δεν κάνω εξομοίωση.
     Αφού κράτησαν οι λεηλασίες 3 ημέρες σύμφωνα με το εθιμικό πολεμικό δίκαιο, τι θέλεις να γράψω, ότι η μία κράτησε 3 και η άλλη 30 μέρες;

 56. Professor Moriarty avatar
  Professor Moriarty 05/02/2011 19:06:04

  Αυτά είναι πριν. Και να πώς τελειώνει το splatter:

  Σὰν ποτάμι τὸ αἷμα ἐγίνη
  καὶ κυλάει στὴ λαγκαδιά,
  καὶ τὸ ἀθῶο χόρτο πίνει
  αἷμα ἀντὶς γιὰ τὴ δροσιά.

  Τῆς αὐγῆς δροσάτο ἀέρι,
  δὲν φυσὰς τώρα ἐσὺ πλιὸ
  στῶν ψευδόπιστων τὸ ἀστέρι·
  φῦσα, φῦσα εἰς τὸ ΣΤΑΥΡΟ!

  Ἀπ' τὰ κόκαλα βγαλμένη
  τῶν Ἑλλήνων τὰ ἱερά,
  καὶ σὰν πρῶτα ἀνδρειωμένη,
  χαῖρε, ὦ χαῖρε, Ἐλευθεριά!

  Αλλά, δεν μου λες τώρα, εκείνος ο τρίποδας του Αχιλλέα που άξιζε όσο τρία βόδια ή μια Βρισηίδα υπάρχει, ή είναι διαδόσεις της Κανέλλη; Και μην μας ποιήσεις πάλι τα τοιούτα γεώμηλα εις μέγεθος κολοκύνθης. Θέλω καθαρές απαντήσεις

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ Professor Moriarty 05/02/2011 19:39:18

   Μπορεί να μην αναφέρονται τρίποδες και άλογα ως ισότιμα λάφυρα αντί εμψύχων στην Α΄ραψωδία, αναφέρονται όμως στα Αθλα επί Πατρόκλω.
   (νηῶν δ᾽ ἔκφερ᾽ ἄεθλα λέβητάς τε τρίποδάς τε
   ἵππους θ᾽ ἡμιόνους τε βοῶν τ᾽ ἴφθιμα κάρηνα,
   ἠδὲ γυναῖκας ἐϋζώνους πολιόν τε σίδηρον).

   Εξάλλου πουθενά δεν διευκρινίζεται στο εν λόγω χωρίο, ότι ο Αγαμέμνονας απαιτεί έμψυχο αντάλλαγμα, παρά μόνο ισότιμο δηλαδή ίσης αξίας
   (ἀλλ᾿ εἰ μὲν δώσουσι γέρας μεγάθυμοι Ἀχαιοὶ
   ἄρσαντες κατὰ θυμὸν ὅπως ἀντάξιον ἔσται).
   Σου υπενθυμίζω ότι δεν ήταν κάτι το ασύνηθες η ανταλλαγή αιχμαλώτων με άλλα λάφυρα στα ομηρικά χρόνια.
   Οπότε μπορεί η Κανέλλη στο συγκεκριμένο θέμα να κάνει έναν συσχετισμό που δεν επιβεβαιώνεται ρητά από το ομηρικό κείμενο, παρόλα αυτά δεν αλλοιώνει την ουσία.

   Οσον αφορά τα "τοιούτα" και τους "τοιαύτους", εσύ έπλεξες τα μπούτια σου με την εκφορά της αντωνυμίας.

   • Professor Moriarty avatar
    Professor Moriarty @ Κάποιος 05/02/2011 20:33:08

    Καλά, εσύ δεν μπορείς να ξεχωρίσεις μία δεικτική, από μία δηκτική αντωνυμία, χα-χα-χα. Απολύτως ανεπαρκή και για αντικείμενο χοντρής πλάκας σε κόβω.....
    Όσο για τα “τοιούτα γεώμηλα” εις την αρχαία αρχοντορεμπετική διάλεκτο σημαίνουν: π@π@..@.

    Τελικά οι αριστεροί δεν έχετε καθόλου χιούμορ.

   • Professor Moriarty avatar
    Professor Moriarty @ Κάποιος 05/02/2011 20:47:09

    Όσο για τις απίθανες περιφράσεις του τύπου “δεν επιβεβαιώνεται ρητά από το ομηρικό κείμενο”, τι να πω, θυμίζουν αποφάσεις ΔΣ συνοικιακής οργανώσεως κνε, ή δικαιολογίες αδιάβαστου φοιτητή σε προφορική εξέταση. Τοιούτα γεώμηλα, δηλαδή. Ξαναδιάβασε, και έλα στην επόμενη εξεταστική στον Professor.

   • Κάποιος avatar
    Κάποιος @ Κάποιος 06/02/2011 00:15:14

    Χαίρομαι που η αδυναμία μου να κατανοήσω το λεπτεπίλεπτο χιούμορ σου, σε κάνει να ευθυμείς.
    Το γέλιο είναι υγεία.

 57. Μικρός Οδυσσέας avatar
  Μικρός Οδυσσέας 05/02/2011 20:53:22

  Α, κατάλαβα, έχεις κάνει διδακτορικό. Φαντάζομαι τον Τατσόπουλο να διαβάζει την ανάρτηση με τις δεκάδες απόψεις και τις εκατοντάδες βιβλιογραφικές παραπομπές....

 58. Μικρός Οδυσσέας avatar
  Μικρός Οδυσσέας 05/02/2011 21:12:39

  Παράλειψη: σε ευχαριστώ για τα βιβλία που αναφέρεις, έχω κάποιους υπόψη μου που θα ενθουσιαστούν αν το λάβουν δώρο

 59. Misha avatar
  Misha 05/02/2011 21:39:59

  l ami

  Δεν είναι έντιμο να παρουσιάζονται μισά τα πράγματα για την δημιουργία λαθεμένων και ξένων προς την αλήθεια εντυπώσεων. Γνωρίζω από πρωτο χέρι ανθρώπους που κατάγονται από μοναχούς , οι οποίοι εγκατέλειψαν το Αγιο Όρος και πολέμησαν στην επανάσταση!

  «Ευγενέστατε αρχηγέ και υπερασπιστά της Μακεδονίας κύριε κύριε Εμμανουήλ, την υμετέραν αυτής θεοφρούρητον ευγένειαν από ψυχής ευχόμενοι,εν Κυρίω προσαγορεύομεν
  Διαφυλλάτοι αυτήν Κύριος ο Θεός άνοσον, υγιά και ανωτέραν πάσης καιρικής περιστάσεως. ημείς και προλαβόντες, ευγενέστατε άρχων, την εγράψαμεν εξιστορήσαντες άπαντα τα διατρέξαντα δυστυχήματα των πέριξ χωρίων και τούτου του αγιωνύμου τόπου τα ήδη εξεκολουθούντα δεινά και επικίνδυνα, τα οποία (ο μη γένοιτο) επαπειλούσι την παντελή ερήμωσιν τούτου ημών του Αγίου Τόπου.
  Δια τούτο και επίτηδες απεστείλαμεν προ ημερών δύο πατέρας εκ των ενταύθα προς τε την ευγένειάν σας με γράμματα της Κοινότητος και πρός τον τιμιώτατον κύριον Ιωάννην Χριστοδούλου (ον και ολοψύχως ευχόμεθα), ιδεάσαντες και τον πανοσιολογιώτατον κύριον χαρτοφύλακα κυρ Νικηφόρον Ιβηρίτην, δια να συνδράμη και τας εξαιτήσεις μας. Ήδη δε και αύθις τυχόντες οκαζίων τον επίτηδες παρά του Καπετάν Ρήγα αποστελλόμενον καπετάν Στέριον λεγόμενον με γράμματα προς την ευγένειάν του, δια να αποκομίση ιμνάτι εις τους Βίγλας του Αγίου Όρους το από άντικρυ του Ολύμπου ελθόν και αριθμούμενον έως ανθρώπους πεντακόσιους με συμφωνίας λουφέδων. Διό και ημείς παρακαλούμεν όσον τάχιστα να προφθάση αυτή η δύναμις, δια να εξοστρακίσωμεν, τη βοηθεία της Κυρίας ημών Θεοτόκου, τους εχθρούς μας βαρβάρους, οπού μας φοβερίζουν καθημερινώς με την άφιξίν των και μελετώσιν τον τέλειον αφανισμόν και εξολόθρευσιν όλων των καλογήρων εκάστης τάξεως και πάντων των εν τω Όρει ευρισκομένων ορθοδόξων με θάνατον. Και αν αυτό το ιμνάτι δεν ήθελεν ευρεθή εδώ εις Κασσάνδραν, θέλητε προσπαθήσει να ειδοποιήσητε άντικρυ εις τον Όλυμπον δια να μας προφθάσωσι με τους ιδίους αυτούς σταλέντας, ή με άλλους, αν αυτοί εμίσευσαν, οπού ηθέλατε διορίσει εκ της νήσου, δια να μη γίνη τις αργοπορία και υποπέσωμεν εις κινδύνους ανιάτους.
  Και ταύτα μεν εν τοσούτω ευχετικώς τε και ικετευτικώς· είησαν δε τα έτη αυτής υγιεινά και σωτήρια.

  αωκα' Ιουνίου κε'.

  Της υμετέρας περιποθήτου υμίν ευγενείας
  Προς Κύριον διάπυροι ευχέται άπαντες οι εν τη κοινή συνάξει Προϊστάμενοι.

  Η επιστολή που παραθέτεις γραφτηκε μετά από ευθεία , γραπτη απειλή του Χασεκή:

  Προς τους Πατέρας της Μονής Εσφιγμένου, διαταγή.
  (Τ. Σ.).
  Εν είδει μουρασελέ σας γράφεται το παρόν εμού του Χασεκή Χαλήλ Βέη, Ζαπίτου του Αγίου Όρους·
  Προς εσάς άπαντας τους καλογήρους του μοναστηρίου Εσφιγμένου γνωστόν έστιν υμίν, ότι σήμερον επ' εδώ τοις Καρυαίς έφυγεν ο λεγόμενος Άρχοντας μετά του επαράτου και οπαδού του Νικηφόρου και ήλθον αυτού τους οποίους να τους πιάσηται και να μας τους στείλετε ομού και τον ηγούμενόν σας. Αν όμως και παρακούσητε εις τα γραφόμενά μου και δεν τους πιάσητε να μας τους στείλετε, ύστερον θέλετε μείνει αναπολόγητοι και εις το Δουβλέτι και εις εμένα. Προσέξατε καλώς να μη προφασισθήτε ακαίρως προφάσεις και ματαιολογίας, διότι εγώ κάνω το χρέος μου ως καλοθελητής του τόπου και του μοναστηρίου σας· όθεν και σεις δεν πρέπει να θελήσητε του αφανισμόν σας. Ούτω ποιήσατε εξ αποφάσεως και να μοί αποκριθήται εις τα γραφόμενά μου με τον ίδιον κομιστήν.

  1821 Νοεμβρίου 9, ημέρα Τετάρτη».

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.