#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/11/2007 18:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Καραμανλής μιλάει τώρα και για ... τρίτη θητεία

 Αυτό κι αν είναι είδηση. Για πρώτη φορά ο Καραμανλής έχει αρχίσει τελευταία να μιλάει σε στενούς συνεργάτες του και για «τρίτη τετραετία». Και επειδή αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ άλλη φορά (από όσο θυμόμαστε εμείς τέλος πάντων) λέει επίσης ότι «ακόμα κι αν χάσει, θα είναι εδώ». Γιατί τα λέει αυτά ο Πρωθυπουργός; Καταρχήν αισθάνεται ασφαλής σε κομματικό επίπεδο, επειδή κάλυψε τα νώτα του δίνοντας ατύπως στη Ντόρα το «δακτυλίδι της διαδοχής». Η Ντόρα λειτουργεί πλέον ως ο κύριος μέτοχος της διαδοχής στη  ΝΔ, αφού εξουδετερώθηκαν όλοι οι αντίπαλοί της (βλέπε εδώ) και η ίδια αισθάνεται τόσο ασφαλής ώστε να μην δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στον Καραμανλή. Θα περιμένει τη δική της σειρά επειδή όσο ο Καραμανλής είναι ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος στη βάση της ΝΔ, αυτή δεν μπορεί να κινηθεί. Όσον αφορά τα άλλα κόμματα, είναι γεγονός ότι ο Καραμανλής έχει απέναντί του το …«μεγάλο κενό». Κανείς δεν τον απειλεί και με τον Γιώργο μάλλον τα έχουν βρει για τη σειρά διαδοχής στο Μαξίμου - όπως δείχνει η στάση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ μέχρι σήμερα (βλέπε εδώ). Βέβαια και όπως έχουμε ξαναπεί δωράκια πολιτικής αυτοϋπονόμευσης δεν χαρίζει κανείς σε κανέναν. Αλλά προς το παρόν αυτή είναι η κατάσταση.

Έτσι για μια ακόμα φορά ο Καραμανλής κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό με μια ασθμαίνουσα και ανεπαρκή κυβέρνηση. Και δεν είναι μόνο η απουσία αντιπολίτευσης που τον καθιστά παντοδύναμο. Υπερ του λειτουργεί και η …απογοήτευση της κοινής γνώμης. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι ο κόσμος είναι απογοητευμένος, αλλά αυτό τον οδηγεί μόνο στην πολιτική αδράνεια. Η εικόνα της «κακής ΝΔ» συμπληρώνεται από εκείνη του «κακού ΠΑΣΟΚ» και ο κόσμος κάθεται σπίτι του και βλέπει τηλεόραση. Έτσι το κατάφερε κι αυτό η ΝΔ. Εκείνο το «όλοι ίδιοι είναι» λειτουργεί τώρα υπερ της κυβέρνησης.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 24/11/2007 19:05:16

  Δε μας δίνεις και τη σειρά με την οποία θα κυβερνήσουν Ντόρα και Γιωργάκης? Αν τα έχει βρει και με τους δύο τότε ποιος θαγίνει πρωθυπουργός και με ποια σειρά. Αν ο Γιωργάκης χάσει άλλη μια φορά θα πάει σπίτι του. Τη Ντόρα δεν τη θέλει ο κόσμος οπότε με εκλογές πρωθυπουργός δε γίνεται. Πρέπει να κάνει ότι έκανε ο Σημίτης. Να βάλει τη Ντόρα αρχηγό στη μέση της τετραετίας όμως και μετά να χάσει η Ντόρα από το Γιωργάκη. Οπότε η Ντόρα καίγεται δια παντός όπως ο πατέρας της που κάηκε στα 3,5 χρόνια.
  Περίεργα μου φαίνονται όλα αυτά και δε βλέπω να γίνεται κάτι. Προβλέπω μόνο ότι σε βάθος χρόνου πάμε σε νέο σχήμα.

 2. factorx avatar
  factorx 24/11/2007 19:55:26

  Εξάκτινε
  Κατ΄ αρχήν εξήγησε στους θαυμαστές σου στο blog μας, που με ρωτούν τι σημαίνει το ψευδώνυμο σου.
  Δεύτερον δεν μίλησα ποτέ για «σειρά Ντόρα- Γιωργάκη».
  Τρίτον, υπενθυμίζω παλαιότερο άρθρο στο «Αντι» (πέρυσι) για το τι πιστεύει η Ντόρα: «Η κ. Μπακογιάννη θεωρεί ότι οι πολύ καλές και μη αναστρέψιμες σχέσεις της (προσωπικές και πολιτικές) με τα εκδοτικά συγκροτήματα και το οικονομικό και επιχειρηματικό «καρτέλ» του πλούτου και της ισχύος σε στεριά και θάλασσα καθιστούν το δρόμο της προς την εξουσία, απόλυτα προδιαγεγραμμένο και σχετικά άνετο. Στηριζόμενος από όλες τις δυνάμεις της κεντροδεξιάς προς το παρόν, ο Κ. Καραμανλής κερδίζει και τις επόμενες εκλογές. Δεν θα εξαντλήσει όμως την τετραετία. Σε τρία χρόνια μετά την επανεκλογή του και πριν από την Τρίτη εκλογική αναμέτρηση παραιτείται από πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ και ανοίγει έτσι το δρόμο της διαδοχής του. Σε αντίθεση με το πέρασμα της εξουσίας από τον Κ. Σημίτη στον Γ. Παπανδρέου, η Ντόρα θα βρεθεί πρωθυπουργός σε τέσσερα χρόνια από τώρα (το αργότερο) και όχι υποψήφιος πρωθυπουργός, όπως ο Γ. Παπανδρέου, το χειμώνα του 2004»

 3. Τάκης avatar
  Τάκης 25/11/2007 11:58:40

  Βλέπω φίλε Factor X τη λαική βούληση δεν την λαμβάνεις καθόλου υπόψη κατά την ανάπτυξη του συλλογισμού σου, παρά μόνο μιλάς για αρεστές σχέσεις πολιτικών και επιχειρηματιών που αρκούν για να διαμορφώσουν τον μελλοντικό τοπίο της εξουσίας. Δεν νομίζεις ότι είναι λίγο στενόμυαλη η συγκεκριμένη προσέγγιση που αγνοεί τελείως το λαικό παράγοντα και την αγανάκτηση του για τις πρακτικές της δεξιάς. Ανατρέχοντας στην ιστορία, ένας άλλος Καραμανλής που κάποιοι τον αποκαλούν εθνάρχη βλέποντας το φαινόμενο του Ανδρέα Παπανδρέου το βάλε στα πόδια και αποσύρθηκε από την ενεργό πολιτική για να σώσει την υστεροφημία του. Τότε ήταν στο προσκήνιο η λαϊκή βούληση. Ίσως αυτός ο λαός να σηκωθεί επιτέλους από τον καναπέ και να ξαναπάρει αυτήν την κατάσταση στα χέρια του. Δυστυχώς όμως τέτοιες απόψεις σαν και τη δικιά σου μας βουλιάζουν ακόμα περισσότερο στον καναπέ και εξυπηρετούν το δημοφιλές είδος της εξαρτημένης δημοσιαγραφίας. Να τη χαίρεστε!

 4. factorx avatar
  factorx 25/11/2007 15:00:10

  Φίλε Τάκη,

  Προσπαθώ να καταλάβω πως «εξυπηρετώ το δημοφιλές είδος της εξαρτημένης δημοσιογραφίας» γράφοντας συνεχώς για ένα διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα που καθηλώνει, εκχυδαΐζει και αποπροσανατολίζει τη λαϊκή βούληση. Σ΄ αυτό το κομμάτι γράφω για το πώς σκέφτεται αυτήν την εποχή ο Καραμανλής και για τα συμπεράσματα από το γκάλοπ. Δυστυχώς, μέχρι να έρθει ο ηγέτης – φαινόμενο, ο λαός θα κάθεται στον καναπέ. Και ο «άλλος Καραμανλής» που λες «δεν το βαλε στα πόδια», αλλά βοήθησε όσο μπορούσε τον Ανδρέα. Κι αν θες το συζητάμε

 5. Τάκης avatar
  Τάκης 25/11/2007 16:08:28

  Όταν όμως συστηματοποιείται η παραγωγή δημοσιογραφικού λόγου που προδιαγράφει τις πολιτικές εξελίξεις με τη χρήση επιχειρημάτων που αντλούνται από τη σφαίρα των διαπλεκομένων και των υπόγειων διαδρομών, ο αποπροσανατολισμός της λαϊκής βούλησης γίνεται ακόμα πιο έντονος και πιο επικίνδυνος γιατί ακυρώνει στην ουσία κάθε υγιή πολιτικό προβληματισμό που πρέπει να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ανάλυση έκφρασης της λαϊκής κυριαρχίας και τις διακυμάνσεις αυτής.

  Όσο για τον Καραμανλή, τον φέρνω ως παράδειγμα για το πόσο σοφά έπραξε βλέποντας την αποδοχή που συγκέντρωνε ο Ανδρέας Παπανδρέου να καλπάζει και να φτάνει στα επίπεδα του 47-48% το 1981. Η πρόωση αποχώρηση του από την πρωθυπουργία θεώρω πως ήταν απόρροια της σωστής ανάγνωσης των επιταγών της λαϊκής βούλησης αλλά και της αντιλαμβάνομενης φθοράς που είχε υποστεί.
  Κάθε άλλη άποψη βέβαια καλοδεχούμενη.

 6. Spyros avatar
  Spyros 25/11/2007 18:21:55

  Η κυρίαρχη ιδεολογία είναι η ιδεολογία της άρχουσας τάξης. 'Η μήπως δεν είναι έτσι; Και η ιδεολογία του καναπέ, ποιανού είναι; Αλλά θα πείτε και η Αριστερά του καναπέ είναι. Γιατί δηλαδή, η υπάρχουσα Αριστερά δεν είναι ενταγμένη στο σύστημα και κομμάτι του;

 7. σε 10 χρόνια δεν θα το θυμούνται avatar
  σε 10 χρόνια δεν θα το θυμούνται 25/11/2007 19:39:44

  Από την Κυριακάκτικη για το ονομαζόμενο "Μακεδονικό":

  ΝΕΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΓΙΑ ΣΚΟΠΙΑΝΟ
  Συνάντηση για το θέμα των Σκοπίων θα έχει η Ντόρα Μπακογιάννη με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ν. Μπερνς στα μέσα της εβδομάδας, στη Μαδρίτη, στο περιθώριο της υπουργικής διάσκεψης των χωρών-μελών του ΟΑΣΕ. Εκεί θα γίνει προσπάθεια να «ξεκαθαριστεί το τοπίο» σε δύο συνδεόμενα και σοβαρά θέματα για την Ελλάδα: της ονομασίας της ΠΓΔΜ και του καθεστώτος του Κοσόβου.

  **Οι συνομιλίες αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ για τα Σκόπια, Μ. Νίμιτς, ετοιμάζει τις βαλίτσες του, στις αρχές Δεκεμβρίου για Σκόπια και Αθήνα, προκειμένου να διαπιστώσει ποια τύχη επιφυλάσσουν τα δύο μέρη στις προτάσεις που έχει καταθέσει.

  **Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δείχνει να μην θεωρεί την εκκρεμμότητα της τελικής ονομασίας των Σκοπίων ως ένα από τα «ουσιαστικά κριτήρια» για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αν και εισηγείται, παρασκηνιακά, στα Σκόπια να συναινέσουν σε λύση. Το γεγονός ότι μια τέτοια τοποθέτηση θεωρητικά «δίνει φτερά» στα Σκόπια να επιμένουν στην αδιαλλαξία τους στο θέμα της ονομασίας, δεν σημαίνει όμως ότι η Αθήνα θα μπορούσε να υποχωρήσει από τη θέση της.

  **Ηδη στο ΝΑΤΟ το σχετικό κείμενο αξιολόγησης της ΠΓΔΜ για την πιθανή ένταξή της διαμορφώνεται με τα σημεία διαφοροποίησης της ελληνικής πλευράς σε ό,τι αφορά κυρίως στα θέματα σχέσεων καλής γειτονίας, ανοιχτά ενόψει πιθανού ελληνικού βέτο, αν τα Σκόπια δεν συναινέσουν σε συμβιβαστική λύση.

  **Ο Μ. Νίμιτς ετοιμάζεται να διαπραγματευθεί κατ' ουσίαν με τα Σκόπια για το πλαίσιο των προτάσεών του τις οποίες -ως γνωστόν- η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο απέρριψε ως προς το θέμα της ονομασίας, επιμένοντας στη διεθνή χρήση της συνταγματικής ονομασίας. Μοναδική «παραχώρηση»; Να συμφωνήσει σε μια σύνθετη ονομασία, την οποία, ωστόσο, θα χρησιμοποιεί διμερώς μόνον η Αθήνα.

  **Είναι άγνωστο αν ο κ. Νίμιτς θα πιέσει την ΠΓΔΜ σε έναν συμβιβασμό και αν θα κάνει «προσφορές» για να τον πετύχει. Η Αθήνα, όμως, είναι έτοιμη για εντατικές διαβουλεύσεις ώστε να μην υπάρχει κανένα αδιευκρίνιστο σημείο, αν αναγκαστεί να προχωρήσει στην υποβολή βέτο στο ΝΑΤΟ.

  **Στη χώρα μας, πάντως, ο κ. Νίμιτς θα συναντήσει αντιδράσεις για τη συμφωνία σε σύνθετη ονομασία. Ηδη από τη βόρειο Ελλάδα οι μακεδονικές ενώσεις ζητούν συνάντηση μαζί του προκειμένου να του εξηγήσουν ότι δεν μπορεί να ακούει μόνον την πλευρά των Σκοπίων και να μην ακούει τους Ελληνες Μακεδόνες που αριθμούν πάνω από 2,5 εκατομμύρια παγκοσμίως. Ηδη 1.300 υπογραφές επιστημόνων, ακαδημαϊκών, πολιτικών κ.ά. έχουν συγκεντρωθεί σε κείμενο με σκοπό να ενημερωθεί ο ΟΗΕ, η Ε.Ε. τα κράτη-μέλη και άλλοι διεθνείς οργανισμοί.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.