#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/07/2008 15:26
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Καραμανλής δεν έπρεπε να απαντήσει...

Αποτελεί μεγάλο λάθος εξωτερικής και εθνικής πολιτικής η απάντηση Καραμανλή στον Γκρούεφσκι και όσα προκλητικά και ανιστόρητα έθεσε για «μακεδονική μειονότητα» κλπ.

Καταρχήν ο κ. Καραμανλής κατέστησε με τον τρόπο αυτό τον πρωθυπουργό των Σκοπίων απευθείας συνομιλητή του πρωθυπουργού της Ελλάδος και μάλιστα για θέματα πουν άπτονται της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας της. Ενώ μέχρι τώρα η Ελλάδα συνομιλούσε με τα Σκόπια μόνο για το θέμα της ονομασίας κι αυτό υπο την αιγίδα (δια μέσου) άλλων, όπως ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ. Έκανε δηλαδή ο κ. Καραμανλής το θέμα διμερή υπόθεση. Αν τώρα απαντήσει ο Γκρούεφσκι στην επιστολή Καραμανλή (όπως τρέμει η Αθήνα) τι θα κάνει ο κ. Καραμανλής; Θα συνεχίσει και θα μονιμοποιήσει και νομιμοποιήσει τον διάλογο; Απαντώντας εξάλλου απορριπτικά στις αιτιάσεις του Γκρούεφσκι για «μακεδονική μειονότητα» δεν είναι σαν να αποδέχεται (αναγνωρίζει) ότι υφίσταται παρόμοιο θέμα;

Προσέξτε ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες αυτής της άστοχης ενέργειας του κ. Καραμανλή. Ως γνωστόν ο Γκρούεφσκι έθεσε και θέμα «περιουσιών». Τι απάντησε ο κ. Καραμανλής; «Οιοσδήποτε θα μπορούσε να κάνει χρήση της δυνατότητας νομίμου προσφυγής στα Δικαστήρια, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο». Παρέπεμψε δηλαδή τις χιλιάδες των Σκοπιανών που ετοιμάζουν, υπο την καθοδήγηση της κυβέρνησής τους, μαζικές προσφυγές, στα διεθνή δικαστήρια. Καταλαβαίνετε λοιπόν τι κλίμα έχει να δημιουργηθεί διεθνώς σε βάρος της Ελλάδος.

Μια και μόνο έπρεπε να ήταν η στάση του Έλληνα πρωθυπουργού: Δεν συζητάμε καν παρόμοια θέματα, δεν παζαρεύουμε ούτε και την ονομασία πλέον, αφού με την επιστολή του Γκρούεφσκι δικαιώνεται η Ελλάδα στην πάγια θέση της για τις αλυτρωτικές διεκδικήσεις των Σκοπίων. Και με κανέναν τρόπο δεν έπρεπε να στείλει ο ίδιος την απάντηση. Να έβαζε κάποιον άλλο και ούτε καν τη Ντόρα. Τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ Κουμουτσάκο για παράδειγμα, ή τον πρέσβη της Ελλάδος στα Σκόπια. Και ο απεσταλμένος μας στις υπο το Νίμιτς συνομιλίες έπρεπε ήδη να έχει αποχωρήσει. Και όχι μόνον. Η Ελλάδα έχει πλέον κάθε δικαίωμα να καταγγείλει την Ενδιάμεση Συμφωνία της 13ης Σεπτεμβρίου 1995. Τι προέβλεπε αυτή η συμφωνία; Ότι τα υπάρχοντα σύνορα είναι σεβαστά και ότι τα Σκόπια θα σταματήσουν κάθε αλυτρωτική διεκδίκηση ελληνικού εδάφους ή  ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας. Με την επιστολή όμως του Γκρούεφσκι, τα Σκόπια παρεμβαίνουν τώρα απροκάλυπτα στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδος και η Αθήνα στρέφει και το άλλο μάγουλο.

Και ξέρετε γιατί έστειλε τελικά την επιστολή ο κ. Καραμανλής, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν εισηγήσεις περί του αντιθέτου; Επειδή βγήκε τάχα ο Λοβέρδος του ΠΑΣΟΚ και «έκαψε» το θέμα λέγοντας ότι δεν πρέπει να στείλει την επιστολή. Εμείς πάλι γιατί πιστεύουμε ότι όλα είναι συνεννοημένα; Και ότι όλα ακόμα και η εθνική πολιτική θυσιάζονται στον βωμό της Ζήμενς και των σκανδάλων από τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να απομακρυνθεί η προσοχή του κόσμου;  

ΣΧΟΛΙΑ

 1. John avatar
  John 20/07/2008 15:57:16

  Τα Σκόπια δεν έχουν πολύ μέλλον και εννοώ το 60% του εδάφους που ελέγχεται ακόμα από τη κεντρική κυβέρνηση γιατί το υπόλοιπο βρίσκεται ήδη στον Αλβανικό έλεγχο.

  Σύντομα θα εξαναγκαστούν να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου διαταράσοντας τις σχέσεις τους με τη Σερβία ενώ παραλλήλως η οικονομική κρίση θα τους τσακίσει. Μην ξεχνάται ότι η συντριπτική πλειονότητα των εισαγωγών καυσίμων τους περνά από τη Θεσαλονίκη και μία "λευκή απεργεία" στο λιμάνι θα τους καταστρέψει οικονομικά.
  Δεν χρειάζονται εμπάργκο και άγαρμπες ενέργειες. Απλώς οι τελωνειακοί να τηρούν ΟΛΟΥΣ τους κανονισμούς και διατυπώσεις στο λιμάνι για όλα τα προιόντα που πηγαίνουν για την ΠΓΔΜ.

  Σε συνδυασμό με μία Ελληνό-Βουλγαρική και Ελληνό-Σερβική συννενόηση θα πάνε αδιάβαστοι.

  Η καλύτερη περίοδος για αυτό είναι μετάξύ Σεπτεμβρίου 2008- Νοεμβρίου πρίν δηλαδή τις Αμερικανικές εκλογές ή κατά τη διάρκεια του επεικείμενου πολέμου με το Ιράν.

  Έχει φανεί πλέον ότι με το κράτος αυτό δεν μπορούμε να συγκατοικίσουμε και αποτελεί απειλή για την ασφάλειας της χώρας. Συνεπώς ορθολογικά σκεπτόμενοι πρέπει να τελειώνουμε με αυτούς.


  Υ.Γ Εάν υπάρξει προσφυγικό ρεύμα και έρθει και ο Γκρουέφσκι αναλαμβάνω να τον φιλοξενήσω στο εξοχικό μου όπου διαθέτω και κοτέτσι (Σλάβικη λέξη!).


  Υ.Γ 2 γνωρίζει το Ελληνικο ΥΠΕΞ ότι ορισμένοι τίτλοι σπουδών του Γκρούεφσκι είναι ψεύτικοι και αποκτήθηκαν με τη βοήθεια "Αμερικανών φίλων" όπως λένε αρκετοί σε Βαλκανικές χώρες;

 2. aionios avatar
  aionios 20/07/2008 16:03:53

  IQ ΡΑΔΙΚΙΟΥ

 3. anonymos avatar
  anonymos 20/07/2008 16:17:24

  Όποια και αν είναι η αιτία της ηλίθιας αυτής απάντησης (ο συντάκτης της επιστολής άραγε ποιος είναι;) το αποτέλεσμα είναι σαφές: Η χώρα προδόθηκε εκ των έσω (όπως πάντα). Και τα αποτελέσματα της προδοσίας θα φανούν πολύ σύντομα.

  Αλήθεια πόσες ελληνικές επιχειρήσεις υπάρχουν στα Σκόπια. Και γιατί;

 4. ΝΑΚ avatar
  ΝΑΚ 20/07/2008 16:22:29

  Νομίζω οτι κι εδώ το φταίξιμο είναι του.... ΠΑΣΟΚ !

 5. Nick avatar
  Nick 20/07/2008 16:46:42

  Θα ήταν ορθότερο να τον αποκαλούσε Γρούγιο και να μίλαγε για μερικούς εγκληματίες πολέμου που γίνονται... ήρωες στη χώρα τους!

  Α, και για τα πετρέλαια, ουράνια και χρυσά ρε γμτ!

 6. aionios avatar
  aionios 20/07/2008 16:51:21

  Μπορούσε να χαρακτηρίσει το ΥΠΕΞ την επιστολή απαράδεκτη και να την επιστρέψει όπως είθισται διπλωματικά. Να πει πως δυναμιτίζει τις συνομιλίες και ότι οι συντάκτες της (έτσι αόριστα)πρεσβεύουν αναχρονιστικές αντιλήψεις, αντιλήψεις του Χθες.
  Αυτό το λεξιλόγιο χρησιμοποιεί ο Ανύπαρκτος καθημερινά θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει και εδώ.
  "ΣΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΡΧΗΓΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΗΝΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ,Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ" Πού τα είδες αυτά μεγάλε!!!

 7. exarxos avatar
  exarxos 20/07/2008 17:23:39

  Παιδιά μην τρελαθούμε τελείως.
  Τέτοια υψηλού επίπεδου εξωτερική πολιτική όπως αυτή των τελευταίων χρόνων είχαμε πολλά χρόνια να δούμε στην χώρα μας.
  Από εποχή Α. Παπανδρέου. Μην τα ισοπεδώνουμε όλα.
  Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι επ` αυτής συμφωνεί 100% και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που έχει "φάει" με το κουτάλι τα εξωτερικά θέματα.
  Για να πω και την ταπεινή μου γνώμη, αυτός είναι και ο συμβουλάτορας του Καραμανλή.

 8. aionios avatar
  aionios 20/07/2008 17:41:09

  Συμφωνείς δηλαδή με τον εαυτό σου!!!
  6 λεπτά σε πήρε να γράψεις 2 σειρές?

 9. aionios avatar
  aionios 20/07/2008 17:44:10

  Για πες μας στην νέα επιστολή που ετοιμάζει ο Σλαβοβούλγαρος θα απαντήσει?

 10. provato avatar
  provato 20/07/2008 17:48:22

  Όταν η ΄΄αντιπαράθεση΄΄ είναι πλέον μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ(της παρούσας διοίκησης τους) με μαριονέτα λίγο ή πολύ την ΠΓΔΜ, τότε η ΄΄επιστολή΄΄ είναι ενταγμένη σε ένα πλαίσιο ενεργειών (που δεν γνωρίζουμε επακριβώς) με ξεκάθαρο στόχο την αποδυνάμωση κυριαρχίας της Ελλάδος στον βόρεια σύνορα με δημιουργία ή/και απειλή δημιουργίας ΄΄προβλημάτων΄΄ και προβλημάτων (Θράκη , ΄΄Μακεδονικό΄΄ , Τσάμηδες κτλ) ώστε να είμαστε πιο ευήκοοι σε πιέσεις και συμβιβασμούς και φυσικά λιγότερο ΄΄απρόβλεπτοι΄΄ στην πολιτική μας.
  Το αν η συγκεκριμένη απάντηση στην επιστολή του μικροφασίστα Σκοπιανού ήταν η ενδεδειγμένη κίνηση θα το δείξουν οι επόμενες πράξεις του θεάτρου του παραλόγου με τους βόρειους γείτονες.

  ΥΓ:Ο χρόνος κυλάει σε βάρος κάποιου (κάποιοι απο Αμέρικα δεν μπορούν να κρυφτούν κιόλας) και στο εν λόγω θέμα αυτός ο κάποιος ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ.
  ΥΓ2:Το θέμα δεν είναι τόσο οι προβλέψιμες διπλωματικές κινήσεις εκατέρωθεν όσο ΟΙ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ και όσο αφορά εμάς ,ως που μπορεί-θέλει η κυβέρνηση να φτάσει για να υπερασπιστεί την κυριαρχία μας όταν χρόνια τώρα είμαστε μονίμως ΄΄υποχωρητικοί΄΄ με εξαίρεση την τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ.

 11. aionios avatar
  aionios 20/07/2008 17:58:00

  Ο χρόνος κυλάει υπέρ μας.
  Κάθε ημέρα που περνάει 200 Σκοπιανοί παραλαμβάνουν βουλγαρικά διαβατήρια και από "Μακεδόνες" γίνονται Βούλγαροι για να αποκομίσουν τα δικαιώματα του ευρωπαίου πολίτη. Οι σκληροπυρηνικοί ψευτοΜακεδόνες
  θα σκληραίνουν τη στάση τους που θα φέρει την πόλωση με όλους τους γείτονες.

 12. εκπληκτος τηλε-θεατης avatar
  εκπληκτος τηλε-θεατης 20/07/2008 18:06:26

  Κόψε τις βλακείες Factor.
  Καλά τα πήγαινες ως τώρα..

 13. a avatar
  a 20/07/2008 18:08:01

  Επειδη εγω δεν ειμαι διπλωματης, το μονο που μπορω να πω ειναι τι θα ηθελα. Θα ηθελα να μην του δώσει τοση σημασια, δεν την αξίζει. Απο κει και περα θα υπαρξει συνεχεια καθως θα παρει ο Καραμανλης και αλλη απάντηση και θα πρέπει να ξανα απαντησει κοκ. Θα δειξει στο κοντινο μελλον, ποσο λαθος ήταν αυτή η απάντηση..

 14. διπλωμάτης avatar
  διπλωμάτης 20/07/2008 18:18:29

  Αν γνωρίζατε ποίοι κάνουν κουμάντο στο ΥΠΕΞ θα είχατε αλλάξει χώρα....

 15. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 20/07/2008 18:21:41

  "ΕΜΕΙΣ πάλι γιατί πιστεύουμε ότι όλα είναι συνεννοημένα;". Γιατί, απλά, έτσι είναι...

  Αυτό το έγραψα πριν διαβάσω τα σχόλια. Τώρα, λέω, επιπλέον, ότι ο Φάκτορας έχει δίκιο, γιατί ξαναβγήκαν στην κυκλοφορία τα ...μπλε "trollεϋ"!

  "Φιδισιο", λοιπόν, DFTT, παίδες!

 16. Νίκος avatar
  Νίκος 20/07/2008 18:34:17

  ΠαραγονταΧ

  Εχεις απολυτο δικιο. Ειναι βαρετο να συμφωνουμε αλλα πρεπει να ειπωθει.

  Δεν επρεπε καν να τιμησει τον Γρουιο με απαντηση. Και τι το ηθελε αυτο το «Οιοσδήποτε θα μπορούσε να κάνει χρήση της δυνατότητας νομίμου προσφυγής στα Δικαστήρια, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο».

  Δηλαδη αν ελθω εγω ως γειτονας σου και απαιτησω τμημα του οικοπεδου σου, με φανταστικους ενοικιαστες εντος, πραξη καθ'ολα παρανομη, θα με συμβουλευες να παω σε εξωθεσμικο (μη εθνικο αρα υποπτο) δικαστηριο στο δικαστηριο νομιμοποιωντας ετσι την απαιτηση μου;

  Μην τρελλαθουμε κιὀλας.

 17. Νίκος avatar
  Νίκος 20/07/2008 18:37:52

  ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΜΕΡΙΚΟΙ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΞΕΡΟΛΕΣ ΣΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΡΧΗΓΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ "ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΗΝΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ,Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ.
  Ο ΜΙΚΡΟΠΙΛΙΤΙΚΟΣ ΕΛΙΓΜΟΣ ΤΟΥ ΛΟΜΒΕΡΔΟΥ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΤΙΛΗΠΤΟΣ ΜΟΝΟ ΣΕ ΑΥΛΕΣ ΜΕ ΚΑΤΙΝΕΣ".

  Ανωνυμε, μη γραφεις με κεφαλαια βρε αδερφε. Ειναι ισοδυναμο της φωνασκιας. Δεν εμαθες απο δικτυακη δεοντολογια; (ανευ προσωπικου παθους και φοβου).

  ΠαραγονταΧ, κανε κατι.

 18. ΠΔύο avatar
  ΠΔύο 20/07/2008 18:52:49

  Ο Τσερβενκόφκσι δεν πήγε πρόσφατα στην Αλβανία και συζήταγε για χρήση του λιμανιού του Δυρραχίου;

  Έχετε την απάντησή σας για το εγγύς μέλλον.

 19. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 20/07/2008 19:06:14

  TIΠOTA ΔEN EINAI TYXAIO: Από την κορυφή ώς τον πάτο, σαπίλα..
  ***

  "Τεκτονισμός και κράτος Σκοπίων"

  To 2005 η Ηνωμένη Μεγάλη Στοά της Αγγλίας, δημιούργησε, από το μηδέν, με μεγάλη φροντίδα και ταχύτητα μια νέα Μεγάλη Στοά, σ' ένα νέο μικρό κράτος της Ευρώπης και έσπευσε να εγκαταστήσει με πανηγυρικούς τύπους, αλλά και να αναγνωρίσει άμεσα. Οι διεθνείς τεκτονικοί κύκλοι παρατήρησαν ότι κάτι τέτοιο, η ΗΜΣΤΑ κάνει κάθε εκατό χρόνια. Το όνομα με το οποίο αναγνωρίσθηκε αυτή η μεγάλη Στοά δεν ταυτίζεται με το όνομα του κράτους, στο οποίο ανήκει και με το οποίο το κράτος αυτό συμμετέχει στον Ο.Η.Ε.. Το κράτος αυτό στον Ο.Η.Ε. ονομάζεται F.Y.R.O.M., αλλά η Μεγάλη Στοά του, που δημιουργήθηκε και αναγνωρίσθηκε εσπευσμένα και από το τίποτα, ονομάζεται Μεγάλη Στοά της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.

  Όλοι αντιλαμβάνονται τη σημασία των ενεργειών των Άγγλων. Το πρόβλημα όμως δεν είναι τα συμφέροντα των Άγγλων. Το μέγα πρόβλημα του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ Τεκτονισμού είναι ότι δεν αντέδρασε. Εκπρόσωποι ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ Τεκτονικών Μεγάλων δυνάμεων συμμετείχαν σε διεθνή fora, μαζί με εκπρόσωπους της Μεγάλης Στοάς της γειτονικής χώρας και δεν αντέδρασαν για το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, όταν και στην τελευταία μουσική αθλητική διεθνή συνάντηση, οι Έλληνες αξίωναν και πετύχαιναν τη συμμετοχή των εκπροσώπων της γείτονος, με το όνομα που είναι ενταγμένη στον Ο.Η.Ε.

  Η διοίκηση της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος, επί πολλούς μήνες, ερωτάται τι έχει κάνει με το θέμα του ονόματος της Μεγάλης Στοάς της F.Y.R.O.M. και σιωπά.

  Η Ελληνική κοινωνία επί χρόνια παρακολουθεί και αξιολογεί. Ο Ελληνικός Τεκτονισμός από την ίδρυσή του έχει έντονο πατριωτικό και κοινωνικό προσανατολισμό. Η γενικευμένη και αποφασιστική συμμετοχή του Ελληνικού Ελευθεροτεκτονισμού στον Μακεδονικό Αγώνα έχει καταγραφεί από την ιστορία και αποτελεί παρακαταθήκη και περηφάνεια για τους Έλληνες Τέκτονες. Τα ίδια ισχύουν και για τον Κρητικό Αγώνα ..

  Τα κάστρα πάντα εκπορθούνται έσωθεν.

  Οι διοικήσεις των Ελληνικών Τεκτονικών σωμάτων, κατά ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΑΡΑΝΤΑ, περίπου χρόνια ήσαν, κατά κανόνα, ανίκανες και κατώτατες των περιστάσεων. Γι' αυτό τα εργαστήρια οδηγήθηκαν στην ερημία και το Τάγμα στο σχίσμα και στην περιθωριοποίηση. Απέτυχαν κυρίως να καλλιεργήσουν και να προβάλλουν την ΕΘΝΙΚΗ και κοινωνική προσφορά και διάσταση του Τάγματος. Απέτυχαν να εμπνεύσουν και να προσελκύσουν εκλεκτούς και δημιουργούς της κοινωνίας μας και βέβαια οι ελάχιστες εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν την παντοδυναμία του κανόνα.

  ΕΘΝΙΚΗ προσφορά δεν είναι μόνο να καταθέτεις ένα στεφάνι στο μνημείο του Ξάνθου και κοινωνική προσφορά δεν είναι μόνο να δωρίζεις χρήματα ..

  «…Αφελείς συμβολαιογράφοι και ανίδεοι μικροβιολόγοι που παίζουν με τα σπαθάκια και τις ποδίτσες τους…» έγραφε κορυφαίος Έλληνας χρονογράφος πριν τριάντα χρόνια. Δεν θέλω να σκεφτώ τι θα έγραφε σήμερα ..

  Απευθυνόμαστε στους λίγους πραγματικούς ΕΛΛΗΝΕΣ Ελευθεροτέκτονες που έχουν πια απομείνει σ' αυτή τη χώρα και τους ζητούμε να αντιδράσουν. Ο καθένας μας ας γίνει ένας πανίσχυρος πομπός του ΕΘΝΙΚΟΥ μηνύματος σ' όλο το κόσμο και να ενημερώσει για την αδικία σε βάρος της Ελλάδας...", "Οίαγρος", (ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΕΚΤΟΝΙΚΟ FORUM).

 20. μπάμιας avatar
  μπάμιας 20/07/2008 19:13:38

  τεκτονισμός; Να πας σύμβουλος στο Καραμανλή, έχει ανάγκη από τέτοια βαθυστόχαστα

 21. Alkimos avatar
  Alkimos 20/07/2008 19:16:30

  Παιδιά, ήρεμα! Μη χάνεται άλλη φαιά ουσία για ό,τι αφορά στον Γκρούγιο. Το άτομο ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία και είναι ολοφάνερο ότι μετά το Βουκουρέστι έχει χάσει πια την απευθείας επαφή με τη «Υψηλή Πύλη». Από τις σπασμωδικές κινήσεις που ακολούθησαν, είναι φανερό, ότι τις κατευθύνσεις τις παίρνει τώρα είτε από τις «ορντινάτσες» του State Department είτε είναι δικές του …εμπνεύσεις, που φανερώνουν και την πολιτική του «ποιότητά», που είναι το απόλυτο …κενό.
  Όσοι έχουν «εσωτερική πληροφόρηση» ή κατέχουν τον τρόπο που λειτουργεί ο διεθνής τεκτονισμός, και δει ο Αγγλικός, θα γνωρίζουν πως όταν κάποιος αστοχήσει στην ολοκλήρωση μιας αποστολής, απλά αποκαθηλώνεται. Και ο Γκρούγιος απέτυχε.
  Ας ασχοληθούμε με τίποτα άλλο λοιπόν, ποιο σοβαρό, όπως είναι για παράδειγμα η εξωτερική μας πολιτική, γενικά…

 22. Alkimos avatar
  Alkimos 20/07/2008 19:25:15

  Και ας μη ξεχνάμε, ότι και ο τεκτονισμός δεν είναι αλάθητος, στις αποφάσεις του… Είναι άπυρα τα λάθη που έχει κάνει διαχρονικά και χρειάστηκε κατόπιν να ανασκευάσει! Και στην υπόθεση αυτή, σας διαβεβαιώνω, ότι ΕΚΑΝΕ ΛΑΘΟΣ!!!

 23. Ο Χαζος του χωριου avatar
  Ο Χαζος του χωριου 20/07/2008 19:59:32

  Αν εχουν τοσες στοες στα Σκοπια,να τους στειλουμε τον Μινοταυρο να τελειωνουμε με δαυτους...

 24. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 20/07/2008 20:49:44

  Ο πρωθυπουργός (ή μάλλον ο σύμβουλός του) κάνει ότι μπορεί να μας περάσει το ιματζ ότι «ασχολείται» και «παράγει έργο». Εγώ πιστέυω ότι ο άνθρωπος σκυλοβαριέται, και εμείς είμαστε ψάρια που αμόλησε αέρια προς τα Σκόπια και ασχοληθήκαμε.

 25. μποστ (ψεύτικος) avatar
  μποστ (ψεύτικος) 20/07/2008 20:51:50

  μιν τσακόνεσται δι ορθογραφίαν.
  Μου αρεσει το «απυρον» μου θυμίζει την «αφλογιστία» που παθαίνουν τα πολεμικά μπροστά στην Σέριφο.

 26. Αθ. Κλάρας avatar
  Αθ. Κλάρας 20/07/2008 21:26:55

  H επιστολή Γκούεφσκι ήταν ένα δώρο των Αμερικάνων, το οποίο είχε δύο παραλήπτες. Αφ’ ενός προοριζόταν για εσωτερική κατανάλωση στο γειτονικό κράτος και αφ’ ετέρου έδινε την ευκαιρία στον Καραμανλή να εκτονώσει την εσωτερική κρίση. Εάν τα πράγματα πήγαιναν καλά στα εσωτερικά μπορεί και να αγνοούσε την επιστολή, όμως έχει την πλάτη του κολλημένη στον τοίχο. Για να περισώσει το image του έπρεπε να απαντήσει ο ίδιος. Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται…

 27. Alkimos avatar
  Alkimos 20/07/2008 21:49:29

  Σε ευχαριστώ «ανώνυμε» φίλε των 8:25 για την επισήμανση του ...ατοπήματος. Και όσo για τα σχόλιά σου, ελπίζω να μην σημαίνουν ότι μου ...απαγορεύεις από σήμερα την εμφάνισή μου στο διαδίκτυο...

 28. Φιδίας avatar
  Φιδίας 20/07/2008 21:50:18

  Βοήθεια, πλάκωσαν τα τρολάκια απο τα υπόγεια του ΥΠΕΞ!

  Μην τα ταίζετε, παιδιά

  Πάντως Φακτορ, διαβάζουν το μπλογκ απο όλα τα "πόστα" πλέον (διασταυρωμένο αυτο). Μακάρι να αρχίσουν να παίρνουν και καμιά ιδέα (οι άσχετοι!!!)

 29. Alkimos avatar
  Alkimos 20/07/2008 21:52:03

  Sorry, 8:34 ήθελα να γράψω… (νέο ...ατόπημα, τελικά είμαι ασυγχώρητος).

 30. miaouth avatar
  miaouth 21/07/2008 00:04:13

  Αναρωτηθήκατε άραγε πόσο ΔΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ είναι ο παρακάτω φανταστικός διάλογος;
  - Κώστα, λέω ότι ήρθε καιρός να τους πουλήσουμε λίγη μούρη, εσύ στους δικούς σου κι εγώ στου δικούς μου.
  - Καλή ιδέα Νίκολα, αλλά άν το αρχίσω εγώ, θα γίνω πάλι κακός όπως έγινε τότε κατά λάθος εκείνος ο γκαντέμης, και το αποτέλεσμα το ξέρεις, και σας βολεύει. Δεν ξαναπιάνομαι κορόιδο.
  - Μήν ανησυχείς Κώστα, τώρα θα κάνω εγώ το τζερτζελέ. Άλλωστε, αφού εμείς κερδίζουμε, σηκώνει να κάνουμε και δυό τρείς φιγουρατζίδικες τρίπλες παραπάνω. Κι εσύ συνάδελφε, έχεις ζήμενς, έχεις γκερμανό, έχεις κουμπάρους, άσε να ξεχαστεί ο κόσμος με λίγο θέαμα.
  - Καλά, κάνε όπως καταλαβαίνεις, θα σου απαντήσω κι εγώ πολύ σκληρά.
  - Ευνόητο. Πάντως και για μένα δεν είναι εύκολο, θα μου την πέσει ο πρόεδρος. Το χειρότερο είναι ότι Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι θα απορούν που το βρίσκω τόσο θράσος και θα νομίζουν ότι είμαι τρελάρας σαν το Μπερλουσκόνι ή το Σαρκοζύ καλή ώρα.
  - Τα δικά μου τα τετραπέρατα, σίγουρα θα νομίσουν ότι σε βάζει η Κόντι και ο Μπούσσι. Καλή ιδέα ο τζερτελές, αλλά με το όνομα τελικά τί θα κάνουμε;
  - Άσε να βγάλει μετά το φίδι από την τρύπα ο Παπανδρέας με τον Τσερβένκοφσκι. Άλλωστε, έτσι που βγαίνουν τώρα εκεί σε σάς τα γκάλοπ, σε μπελάδες θέλεις να μπλέξεις;

 31. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 21/07/2008 01:41:24

  Τι σημαίνει "μπουραντάς";

 32. ΠΔύο avatar
  ΠΔύο 21/07/2008 01:48:54

  Παρακαλούνται οι σχολιαστές να προμηθευτούν αρκετές κούτες ΝΟΥΝΟΥ. Σε λίγο θα μας βομβαρδίσουν οι Γερμανοί.

 33. ant avatar
  ant 21/07/2008 03:42:14

  Μα ο Κωστάκης δεν απάντησε στους "εκεί". Στους "εδώ" απάντησε, ότι και καλά είναι μάγκας (τσάμπα) και δεν αφήνει προκλητικές επιστολές αναπάντητες. Όλο και κάποια ψηφουλάκια θα τσίμπησε από την μεγαλειώδη απάντηση.

 34. Σαος avatar
  Σαος 21/07/2008 08:57:11

  Λυπάμαι που ο Καραμανλής απέδειξε αυτά που του προσάπτουν. Τελικά είναι και αυτός ένας τροχός στο σύστημα που καθοδηγούν οι αμερικάνοι. Θυμηθείτε τους χάρτες του αμερικάνικου Πενταγώνου που δείχνουν την Μακεδονία μας ως κατεχόμενο "Μακεδονικό" έδαφος. Δεν θα με παραξενέψει αν μετά από κανένα χρόνο θα χρειάζομαι διαβατήριο για να πάω στο χωριό μου.

 35. PORTA PORTA avatar
  PORTA PORTA 21/07/2008 09:09:42

  Καλημερα,
  ο Γρουιος εστειλε επιστολη στον Μπαροζο !! Ζητα να προστατευσει τα δικαιωματα της μειονοτητας ! Εμας ποιος θα μας προστατευσει απο τις παπαριες του? να παρουμε κρανος με επιδοτηση?

  Για μπανια δε θα παει ο τυπος? Οι δικοι μας τι του φταινε? κριμα.

  ΠΠ

 36. χαμένη αξιοπρέπεια avatar
  χαμένη αξιοπρέπεια 21/07/2008 10:12:40

  Μήπως όλα αυτά συμβαίνουν γιατί δεν υπάρχει (δεν υπήρξε ποτέ) ενιαία εξωτερική πολιτική ανεξαρτήτου κόμματος ή υπάρχει έλλειψη πολιτικού και πατριωτικού αναστήματος?
  Για όσους θα ήθελαν να διαβάσουν ένα ενδιαφέρον άρθρο του Χρήστου Γιανναρά στην Καθημερινή.
  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_20/07/2008_278353

 37. isnogood avatar
  isnogood 21/07/2008 10:14:50

  Απο πρέσ:
  ΜΙΑ ΥΠΟΘΕΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟΝ ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ

  Κύριε Γκρουέφσκι

  Έλαβα το γράμμα σας προχθές και ομολογώ ότι μου προξένησε μεγάλη έκπληξη.
  Τελικά θα αποφασίσετε τι είστε τέλος πάντων;
  Από πού βαστά η σκούφια σας;
  Και εσείς, αλλά και ο υπότροφος σπουδαστής του ιδρύματος Κόκαλη, ο υπουργός των Εξωτερικών σας, ο κύριος Αντώνιο Μιλόσοσκι;
  Διότι δεν μπορεί κύριε πρωθυπουργέ να συζητάμε στη Νέα Υόρκη σήμερα για το όνομά σας και ΑΥΡΙΟ να έρθετε να μου πείτε:
  ‘Κώστα κοίταξε, έκανα λάθος τόσο καιρό, παρασύρθηκα, άλλαξα γνώμη, οι γονείς μου είναι Βούλγαροι, όπως και του πρώην πρωθυπουργού μου του Λιούπτσο Γκεοργκιέφκι, που μια μέρα ξύπνησε και πήγε στη Βουλγαρία, έβγαλε Βουλγαρική ταυτότητα και διαβατήριο και άλλαξε το επίθετό του κόβοντας τη σερβική κατάληξη φσκι και το έκανε Γκεοργκίεφ!’
  Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά κύριε Γκρουέφσκι.
  Αποφασίστε κάποτε, τι είστε πραγματικά!
  Εδώ μέχρι και ο πρώτος πρόεδρός σας, ο Κύρο Γκλιγκόρωφ είχε δηλώσει Βούλγαρος!
  Όπως ξέρω, το δήλωσε στις 13-8-1942 όταν έκανε αίτηση για να γίνει μέλος στο δικηγορικό σύλλογο των Σκοπίων.
  Στο κουτάκι με τη λέξη εθνικότητα, έγραψε Βουλγαρική.
  Εξάλλου, το ότι οι σημερινοί κάτοικοι των Σκοπίων, δεν έχουν καμία σχέση με την αρχαία Μακεδονία, το δήλωσε ο Γκλιγκόρωφ και μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.
  Το ίδιο έκαναν και αρκετοί διπλωμάτες σας στο εξωτερικό μέχρι σήμερα.
  Αν θέλετε να σας στείλω και τα ανάλογα βίντεο.
  Δεν μπορεί να με κοροϊδεύετε τώρα εσείς τόσο χοντρά!
  Ποιος την έχασε την Μακεδονία και την βρήκατε εσείς;
  Όπως λένε μέχρι σήμερα τα στοιχεία, τουλάχιστον 250.000 Σλαβόφωνοι, που εσείς τους λογαριάζετε ως δήθεν ψευτομακεδόνες, έχουν ΔΗΛΩΣΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ βγάζοντας βουλγαρικό διαβατήριο!
  Πόσοι κάτοικοί σας λέτε να δηλώσουν Έλληνες, όταν τους δώσω το δικαίωμα να αποκτήσουν ελληνικό διαβατήριο;
  Α και να μην ξεχάσω!
  Πείτε σε εκείνον τον ψευτομακεδόνα τον Μιλοσόσκι – ναι αυτόν που σπούδασε στην Αμερική με τα χρήματα του ιδρύματος…Κόκαλη- ότι πριν ασχοληθεί με την πολιτική, όταν αρθρογραφούσε στην τοπική εφημερίδα Utrinski Vesnik, θαύμαζε το Μακεδονοβουλγαρικό λόμπι του Καναδά και των ΗΠΑ και έγραφε άρθρα επαινώντας επίσης και τον δημοσιογράφο Zivko Adija, δηλωμένο Βούλγαρο και πολέμιο των Σέρβων!
  Ο κρυφοβούλγαρος!
  Τελικά κύριε πρόεδρε, σας βλέπω με μεγάλη συμπάθεια, γιατί μου θυμίζετε κάτι κρυφές αδελφές που έχουμε εμείς εδώ στην Ελλάδα!
  Βγείτε τουλάχιστον περήφανα και… δηλώστε το!
  Αντρίκια!
  Πείτε επιτέλους τι είστε!
  Δεν είναι τυχαίο ότι δυο πρώην πρωθυπουργοί σας έχουν δηλώσει ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ!
  Μαθαίνω επίσης, ότι ο κύριος Γκεοργκιέφσκι –μάλλον Γκεοργκίεφ είναι το σωστό- ζήτησε να έρθει ως ΠΡΕΣΒΗΣ της Βουλγαρίας στα Σκόπια!
  Καταλαβαίνω την σύγχυση και την αγωνία σας πρόεδρε Γκρουέφσκι – ή θα σας λέμε και εσάς κύριο …ΓΚΡΟΥΕΦ σε λίγα χρόνια;-, αλλά για να κρύβετε εσείς τη Βουλγάρικη καταγωγή σας τόσα χρόνια, δεν μπορώ να ανεχτώ να παραποιείτε την Ελληνική ιστορία.
  Αν θέλετε να παραμείνετε κράτος, να μπείτε στους Ευρωατλαντικούς θεσμούς και να μην κινδυνέψετε ΠΟΤΕ από τον Βουλγαρικό επεκτατισμό, η Ελλάδα θα σας συμπαρασταθεί.
  Αφήστε όμως κατά μέρος τις ανοησίες περί καταγωγής σας από τον Μέγα Αλέξανδρο!

  Πάντα με καλή διάθεση

  Κώστας Καραμανλής

  Υ.Γ.
  Παίζω και καλή μπάλα, όταν σταματήσεις τις χαζομάρες, παίζουμε ένα μονό.

 38. Helmut avatar
  Helmut 21/07/2008 11:27:48

  Βασικά το λάθος είναι ότι δέχτηκαν να παραλάβουν την επιστολή Γκρουέφσκι στο Μαξίμου.

  Έπρεπε ο θυρωρός να είχε ξαποστείλει τον ταχυδρόμο και να επιστραφεί η επιστολή στον Σκοπιανό πρωθυπουργό με την ένδειξη "ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΠΑΡΑΛΗΠΤΗΣ".

 39. Alkimos avatar
  Alkimos 21/07/2008 11:57:02

  Ένα συμπληρωματικό σχόλιο, με αφορμή την επίθεση του άγνωστου «φωστήρα», που μου συστήνει να (ξανα)μάθω γραφή, επειδή εντόπισε ένα ορθογραφικό λάθος (λόγω κεκτημένης ταχύτητας) σε σχόλιό μου.
  Συζητούνται εδώ μέσα κάποια πολύ σοβαρά θέματα, και κάποιοι παρείσακτοι παρεισφρύουν δημιουργώντας ...παράσιτα.
  Κάτι τέτοιες εξυπνάδες, από μερικούς υποχόνδριους «αγνώστους» αναγνώστες, είναι, που ίσως αποθαρρύνουν τους περισσότερους από τους χιλιάδες αναγνώστες των μπλόκς, να εκφράσουν την γνώμη τους, και πολλοί απ’ αυτούς καταφεύγουν σε λατινικούς χαρακτήρες ή στο τερατούργημα των «greeklish». Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε τους ίδιους και τους ίδιους σχολιαστές, και να χάνουμε τις σίγουρα σπουδαίες σκέψεις από άλλους φίλους αναγνώστες! Κρίμα... μόνο αυτό μπορώ να πώ.
  Για μια πιθανή ενθάρρυνση όμως προς όλους αυτούς τους διστακτικούς αναγνώστες, προτείνω το γνωστό τεστ:

  «Σνφμύωα με μαι έυρενα σοτ Πμανιπσητετο τυο Κμτρπιαιζ, δνε πεαιζι ρλόο με τι σριεά ενίαι τοθοπεμετενα τα γταμαμρά μσέα σε μαί λξηέ, αεκρί το πώτρο κια το ταελείτυο γάμρμα να ενιαί σητ στωσή θσέη.
  Τα υλοπιόπα μροπούν να ενίαι σε τχίυεας θιέεσς κια να μροπετίε να τςι δαβαιάεστε χρωίς πλβημόρα. Ατυό γνίταει γαιτί ο απρώνθονις εκέγλφοας δνε δαεβζιάι γάμρμα γάμρμα κθάε λξηέ αλλά τνη λξηέ σνα σνύλοο.»

  ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ και δικαίωμα στην έκφραση έχουν όλοι. Όσοι ενοχλούνται από κάποιες αισθητικές παρεκκλίσεις, μπορεί να συνεχίζουν να διαβάζουν την …ΕΣΤΙΑ!

 40. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 21/07/2008 13:58:08

  Πολλά γράφηκαν πιο πάνω για να αναλύσουν κάθε πραγματική και υποθετική πτυχή του θέματος, μεταξύ των οποίων και το διεθνές δικαστήριο για τις αποζημιώσεις ή και για επιστροφή ιδιοκτησιών, ακινήτων και δέν συμμαζεύεται, πρφος το οποίο προτρέπει ο Κωστάκης μας τους σκοπιανούς, μπάς και καταφέρει κάποια αδελφοποίηση.

  Και δέν σκέφθηκε ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ, του Σουφλιά και του Αλογοσκούφη συμπεριλαμβανομένων, να βοηθήσει την κατάσταση, λέγοντας ότι, ιδιοκτησία, ακίνητα κ.λ.π. δέν θα αναγνωρισθούν, άν δέν δηλωθούν στο εθνικό μας κτηματολόγιο. Και αυτά με την επίδειξη - κεκυρωμένο φωτοαντίγραφο της ταυτότητος.

  Εδώ σε θέλω bastard makedonsky να μας πείς με επίσημα στοιχεία πούθε κρατάει η σκούφια σου.

  Ο John - πρέπει να είναι ο ίδιος - ζήτησε να μάθει στο press.gr, άν δέν κάνω λάθος, την σχέση Πελία- Πελοπίδα. Ο Πελοπίδας ως γνωστόν είναι η νεοελληνική τροποποίηση του Πελία.

  ΠΕΛΙΑΣ λοιπόν = ΠΕΛΟΠΙΔΑΣ

 41. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 21/07/2008 14:57:06

  Σε συνέχεια του λινκ της "χαμένης αξιοπρέπειας", (και αφιερωμένο στον "Άλκιμο", για τα σωστά που είπε)...
  ***

  "Eνα Βλεμμα"

  Στην κόψη του Καιρού


  Με ρώτησαν γιατί τα γράφω «μαύρα», γιατί είμαι απαισιόδοξος. Δεν είμαι. Ούτε αισιόδοξος είμαι, καταστατικά. Είμαι και έτσι και αλλιώς, ανάλογα με τον καιρό, όπως όλοι.

  Εγραψα την περασμένη εβδομάδα ότι οι Ελληνες δεν έχουν πολλούς λόγους να αισιοδοξούν για το φθινόπωρο που έρχεται. Το συμπέρασμα αυτό το στήριζα σε γεγονότα και εκτιμήσεις, παρατηρούμενα και κατανοητά απ’ όλους: στη συνεχιζόμενη αποσάθρωση του πολιτικού σκηνικού, στην απαξίωση θεσμών και τη συνακόλουθη δυσπιστία απέναντί τους, στην οικονομική κρίση που βαθαίνει, στη διαφθορά που ποτίζει το κοινωνικό σώμα μέχρι και τα πιο χαμηλά στρώματα.

  Οσο παρατηρούσα, τόσο πιο ανοιχτό έβλεπα το οικοσύστημα, ευάλωτο στους έξωθεν ανέμους, κι έβλεπα τα θεμέλια του αδύναμα, την κοινωνία με λασκαρισμένους τους δεσμούς, με αποχαλινωμένο τον τυφλό ατομικισμό, με χαμηλές τις φιλοδοξίες, με επιβραβευόμενη τη χαμέρπεια.

  Ούτε απαισιόδοξος ούτε αισιόδοξος. Σκεφτικός.

  Και ανήσυχος.

  Οπως τόσοι και τόσοι που ακούω, που μου μιλούν, που συζητάμε.

  Ενας επιφανής επιχειρηματίας και ερασιτέχνης πολιτικός μου περιέγραφε στο τηλέφωνο, προχθές, την βαθιά του απογοήτευση από την αυτοδιοίκηση, από τη διαφθορά και την ανικανότητα που κατατρώνε το κύτταρο της δημοκρατίας.

  ΠΑΛΙΟΙ ακτιβιστές και διανοούμενοι της γενιάς του Πολυτεχνείου, απ’ αυτούς που ΔΕΝ εξαργύρωσαν δάφνες κι ουλές, στήνουν μέιλινγκ λίστες, ΜΠΛΟΓΚ και μαζώξεις: στο σημερινό λεξιλόγιό τους δεν ακούω τίποτε από τα παλιά ξύλινα που συνήθιζαν• ακούω φωναχτή την ΑΓΩΝΙΑ, την ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ ΑΝΑ-ΖΗΤΗΣΗ, την διάθεση για ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ και ΑΝΑΤΡΟΠΗ.

  Αλλη ομάδα πρωτοβουλίας μαζεύει υπογραφές για ένα μανιφέστο αγωνίας και αναζήτησης, υπέρβασης, εν όψει της επετείου της 34ης επετείου της Γ΄ Ελληνικής ΔΗΜΟ-ΚΡΑΤΙΑΣ.

  Κι άλλοι, αλλού, αλλιώς.

  Η δυσθυμία, που στοίχειωνε πέρυσι το καλοκαίρι και φούντωσε με την περιβαλλοντική καταστροφή των πυρκαγιών, φέτος μετασχηματίζεται: σε οργή, σε αγωνία. Αλλά

  Η ΑΓΩΝΙΑ ΔΕΝ ΣΚΕΠΑΖΕΙ ΤΟ ΕΛΛΟΓΟ:

  ακούμε ήδη τις πρώτες προσκλήσεις για ΑΝΑσυγκρότηση του κοινωνικού, για ΑΝΑγέννηση του ηθικού, ΑΝΑκτηση του φαντασιακού, για ΑΝΑκτηση σωμάτων και ψυχών.

  Προφανώς, όλες αυτές οι φωνές, σκόρπιες προς το παρόν και ασύντακτες, αδύναμες, κάποτε και αφελείς, δεν θα ανατρέψουν το ισχύον σκηνικό ασυνάρτητου real estate και καφετέριας, μεγαλομανών και φτωχοδιάβολων, λουμπινών και λαμόγιων, ηττημένων και παραιτημένων. ΟΜΩΣ οι φωνές δείχνουν, όλο και καθαρότερα, ότι υπάρχει καθαρό βάθος κάτω από τη δυσώδη επιφάνεια.

  Η κρίση ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ είναι κυρίως κρίση των διαχειριστών της• η κρίση εμπιστοσύνης των θεσμών είναι κρίση των θεσμικών φυλάκων. Δεν είναι κρίση όλου του κοινωνικού σώματος.

  Προφανώς υπάρχουν υγιείς δυνάμεις στην κοινωνία, που πρώτες αυτές και κυρίως αυτές πλήττονται από την ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ και τη ΔΙΑΦΘΟΡΑ, από την ΟΚΝΗΡΙΑ και την ΚΕΝΟΔΟΞΙΑ. Αυτές οι δυνάμεις αντιδρούν τώρα, φωνάζοντας μεμονωμένα, ασύντακτα. Κι αυτές οι δυνάμεις αναστοχάζονται την κρίση, όχι σαν ήττα τους, αλλά σαν χρεοκοπία του τρέχοντος συστήματος κυριαρχίας•

  αναστοχάζονται τα όρια της αντιπροσωπευτικότητας και της μαζικής δημοκρατίας, τους τρόπους ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ έκφρασης, την οργάνωση σε σχηματισμούς π έ ρ α ν των πελατειακών κομμάτων.

  Αυτές οι διεργασίες είναι α ρ γ έ ς και β α σ α ν ι σ τ ι κ έ ς, οι φορείς τους ανακλώνται και λοξοδρομούν, πολλές πρωτοβουλίες θα σβήσουν προτού δώσουν έναν ώριμο καρπό. Αλλά όλες ρίχνουν σπέρματα αμφισβήτησης και μετασχηματισμού, επιχειρούν νέους τρόπους να βλέπουμε το κοινωνικό και το πολιτικό, ρισκάρουν λοξές πορείες.

  Προ ημερών, ένας πολύπειρος κοινωνιολόγος, έμπειρος μα όχι μαραμένος, μας έλεγε: Διαβάζετε τις αδέσποτες αφίσες στους δρόμους, παρακολουθείτε τα ΓΚΡΑΦΙΤΙ στους τοίχους, περπατάτε στα Εξάρχεια• θα ακούσετε τη βοή των πλησιαζόντων. Εχει δίκιο. ΟΙ ΤΟΙΧΟΙ ΜΙΛΑΝΕ όλο και περισσότερο, όλο και πιο εύγλωττα, όλο και πιο πλουραλιστικά:

  σε μια εποχή υπερεπικοινωνιακότητας, οι αρχαϊκοί τοίχοι είναι ακόμη το πιο ΛΑΪΚΟ, το πιο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ Μέσον: μιλάνε στον αμέριμνο περαστικό, ζωντανεύουν τον δημόσιο χώρο, κάνουν δραστικό και συνεχή έναν υπόκωφο διάλογο. Εως και το ΠΑΣΟΚ ανακάλυψε εκ νέου τους τοίχους, κολλάει μικρές αφίσες με εμπρηστικό περιεχόμενο, πλάι στον λήρο των αναρχικών. Να κι άλλα σημάδια...

  Δεν αισιοδοξώ. Δεν απαισιοδοξώ.
  Μονολογώ πάνω στην κόψη του Καιρού,
  γυρεύοντας τον χώρο ανάμεσα στους τοίχους και τον περαστικό,
  τον χώρο ανάμεσα στον λυρισμό του γκραφιτά και την έκπληξη του περιπλανητή της πόλης.

  ΓΥΡΕΥΩ την Πόλη",

  (ΝΙΚΟΣ Γ. ΞΥΔΑΚΗΣ, από την "Κ".
  -ΕΥΓΕ!, κ. Ξυδάκη)

 42. miaouth avatar
  miaouth 21/07/2008 15:38:37

  @"νήπιος γέρων"
  ΜΠΟΥΡΑΝΤΑΔΕΣ:
  Δες
  http://manolisvardis.wordpress.com/2008/02/04/04022008r/
  http://gym-filot.flo.sch.gr/library/ISTORIA%20FILOTA.htm

  και άλλα.
  Προσπάθησε και στο wikipedia (αλλά το Ελληνικό είναι δυστυχώε φτωχό ακόμα)

 43. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 21/07/2008 18:37:15

  @miaouth: Thanks!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.