#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/01/2010 20:51
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο «Καποδίστριας 2» έγινε «Καλλικράτης», αλλά δεν μας είπαν: ποιος θα πληρώσει το…μάρμαρο;Είδαμε τον κ. Ραγκούση νωρίτερα να διαβάζει στο Υπουργικό Συμβούλιο τις βασικές αρχές του σχεδίου Καλλικράτης για τη νέα διοικητική δομή της Χώρας. Τον ακούσαμε να απαριθμεί με στόμφο μια σειρά από νέα όργανα (Αντιδημάρχους τοπικούς – αντιδημάρχους θεματικούς, Συνήγορο του Δημότη, επιτροπές διαβούλευσης, να Ειδική Γραμματεία στο Υπουργείο Εσωτερικών, μια σειρά από αντίστοιχα όργανα στις Περιφερειακές Αυτοδιοίκησεις κλπ.). Και αρχίσαμε όλοι να διερωτώμαστε που θα βρούμε τα λεφτά για τέτοια πολύπλοκα και πολυδάπανα σχήματα εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Κάτι ψέλλισε ο κ. Ραγκούσης για χρηματοδότηση από το ΦΠΑ (άρα μάλλον πάμε για μεγάλη αύξηση, αφού ήδη το 2% του φόρου πηγαίνει στις Νομαρχίες), για τροποποίηση και αξιοποίηση του ΕΣΠΑ (στη μέση της 4ης προγραμματικής περιόδου!), ενώ, το κείμενο που δίνει το Υπουργείο Εσωτερικών στη δημοσιότητα κάνει ρητά λόγο για φορολογική αποκέντρωση και θεσμοθέτηση τοπικών και περιφερειακών φόρων, μέσω των οποίων θα εξασφαλισθούν μόνιμοι πόροι για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Χρειάζονται περισσότερα για να καταλάβουμε ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο για τις …ερασιτεχνικές εργολαβίες αυτού του Καλλικράτη; Ο δημότης βέβαια, οπότε σίγουρα χρειάζεται εκείνος ο συνήγορος του δημότη που καθιερώνουν!

Το  νομοσχέδιο

Με το νομοσχέδιο για τη «Νέα αρχιτεκτονική για την Αυτοδιοίκηση και την αποκεντρωμένη Διοίκηση», επέρχονται βαθιές και ριζικές αλλαγές στη δομή διοίκησης της χώρας.

Συγκεκριμένα, επιβάλλεται ευρεία συγχώνευση των Δήμων -ο αριθμός τους περιορίζεται περίπου sτο 1/3 των σημερινών κι απομένουν περί τους 370-, καταργούνται οι Νομοί, ως αυτόνομες διοικητικές μονάδες- μετατρέπονται σε νομαρχιακά διαμερίσματα- όπως και οι Νομάρχες.

Στη θέση τους θεσπίζονται οι Περιφέρειες, με αιρετά όργανα τον Περιφερειάρχη, τον αντιπεριφερειάρχη και την Περιφερειακή Εκτελεστική Επιτροπή.

Αντί των 76 Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που σήμερα αποτελούν τις Νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, η χώρα θα διαιρεθεί σε 13 Περιφέρειες και τα επίπεδα διοίκησης θα μειωθούν, επιφέροντας αυταπόδεικτη μείωση δαπανών και γραφειοκρατίας.

Σύμφωνα με μία γενική προσέγγιση εφαρμογής των κριτηρίων, από τους 1034 ΟΤΑ θεμελιώνονται λιγότεροι από 370 Δήμοι.

Ταυτόχρονα καταργούνται περίπου 4000 από τα περίπου 6.000 Νομικά Πρόσωπα και Δημοτικές Επιχειρήσεις των Δήμων.

Επίσης, θεμελιώνονται έως 7 Γενικές Διοικήσεις που αντικαθιστούν τις 13  κρατικές περιφέρειες.  Οι γενικές διοικήσεις θα έχουν όσες αρμοδιότητες δεν μπορούν να παραχωρηθούν από το Σύνταγμα τις τοπικές αυτοδιοικήσεις, αλλά και ευαίσθητες αρμοδιότητες, όπως την μετανάστευση, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Εσωτερικών

Τέλος, καθιερώνεται Ειδική Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας των Ο.Τ.Α. και κάθε δαπάνη των δήμων θα ελέγχεται προκαταβολικά ενώ θα υπάρξει υποχρεωτική ανάρτηση των διοικητικών αποφάσεων.

Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ακόμα ότι θα υπάρξει πρόβλεψη για την κατανομή των πόρων με γεωγραφικά, οικονομικά και πληθυσμιακά κριτήρια και ανακοίνωσε ότι οι πόροι της τοπικής αυτοδιοίκησης θα συνδεθούν εφεξής με το ΦΠΑ έτσι ώστε η αυτοδιοίκηση να συμβάλλει και αυτή στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Κονδύλια ύψους 650 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ αναθεωρούνται και προσαρμόζονται και θα προσληφθεί το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό από νομικούς, οικονομολόγους και μηχανικούς που θα στελεχώσουν την τοπική αυτοδιοίκηση υπό τον όρο ότι τα στελέχη αυτά θα παραμένουν επί δεκαετία στους δήμους στους οποίους θα εργάζονται.

Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι θα δημιουργηθούν ηλεκτρονικά δημοτικά ΚΕΠ, θα αρχίσει να αξιοποιείται η "έξυπνη" κάρτα δημότη, ενώ οι δήμοι θα εξοπλιστούν με ATM τα οποία θα συνδεδεμένα με το ηλεκτρονικό ΚΕΠ και θα παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες 24 ώρες το 24ωρο επί 365 μέρες.

Τέλος, θα δημιουργηθεί διοικητική "βοήθεια στο σπίτι" για τους δημότες που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις δημοτικές υπηρεσίες και θα θεσμοθετηθεί ο "δημοτικός ανταποκριτής", δηλαδή ο πολυδύναμος υπάλληλος που θα εξυπηρετεί τους κατοίκους με αξιοποίηση και των νέων τεχνολογιών.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. «Κασσάνδρα» avatar
  «Κασσάνδρα» 10/01/2010 21:19:45

  4-5 δις χρειάζονται σε πρώτη φάση, εννοείτε μηδέν στο πηλήκιο από οικονομικής πλευράς όποτε αερολογίες και φούσκες είναι τα περισσότερα, τόσα και αλλά τόσα είχαν πει ότι θα γίνουν στο Καποδίστρια και δεν έγινε τίποτα.

  • Soustom avatar
   Soustom @ «Κασσάνδρα» 10/01/2010 21:39:22

   Περίμενε αύριο και όλη τήν εβδομάδα να δείς τήν αντίδραση τών αγορών.'Εχουμε να δανειστούμε και κάτι ομόλογα νομίζω...Μετά θα φταίνε οι ξένοι δανειστές πού θά κάνουν πανηγύρι..
   Δηλαδή ό Καλλικράτης, Καποδίστριας ή οπως θέλουν να λέγεται είναι ΤΟ ΜΕΙΖΟΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ;;
   Βρέ μήπως όλοι αυτοί είναι ΒΑΛΤΟΙ ή ΒΛΗΤΟΊ;;;;;;;;
   Η επιστήμη σηκώνει τά χέρια ψηλά (και εμείς τά πόδια)

 2. ΠΕΤΡΟΣ ΧΑΣΑΠΗΣ avatar
  ΠΕΤΡΟΣ ΧΑΣΑΠΗΣ 10/01/2010 21:46:18

  Παιδιά,
  Όταν ακούτε πολλά όργανα και πάλι όργανα και κόντρα όργανα καθώς και διορισμένους συνηγόρους κ.λ.π., πείτε απλά ΑΝΤΙΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
  Οι γνήσιες τοπικές δημοκρατίες έχουν σαν βάση τη λαϊκή συνέλευσή τους που εκλέγει τα τοπικά όργανα και ελέγχει τη λειτουργία τους. Τα υπόλοιπα είναι συγκεντρωτισμός του κερατά και παραμύθια για αφελείς.

 3. XAPLAS avatar
  XAPLAS 10/01/2010 22:38:40

  Οι ελεγκτες της Ε.Ε. γιατι δεν ασχοληθηκαν-ενοχληθηκαν με αυτα τα εξοδα?

 4. sintonistis avatar
  sintonistis 10/01/2010 23:49:48

  ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΕΞΟΔΑ... ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2. ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΘΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

  • sintonistis avatar
   sintonistis @ sintonistis 10/01/2010 23:52:21

   ειναι πολυ απλο

 5. abebab avatar
  abebab 11/01/2010 12:30:54

  [Το αλίευσα στο «Δελτίο των 11», δεν έχω ιδέα από αυτοδιοικητικά για να το αξιολογήσω, όποιοι ξέρουν ας το κρίνουν :]

  Η Ελλάδα των Περιφερειών (της Ευρώπης)
  Όταν άκουσα για 13 περιφέρειες που θα αντικαταστήσουν τους υπάρχοντες Νομούς κάτι θυμήθηκα. Και πράγματι, η ΕυρωΧούντα , είχε ήδη χωρίσει την Έλλάδα σε 13 περιφέρειες .

  http://www.perifereies.gov.gr/contents.asp?id=42

  Ελπίζω ο George να έχει μεγαλύτερη φαντασία....

  Αναρωτιέμαι, σε έναν κόσμο χωρίς Ελλάδα, Σκόπια, δεν ταιριάζει πανέμορφα το Περιφέρεια Βόρειας Μακεδονίας...;

  Και για να πάμε και λίγο παρακάτω...

  Αν στο μέλλον, «έτσι ξαφνικά...» που λέει και το άσμα, διαπιστωθεί ότι θα είναι καλύτερο να αλλάξει το όλο σχέδιο και η Ευρωχούντα, κάνει μία περιφέρεια αυτής της Μακεδονίας, ...δεν θα είναι υπέροχο;

  Και για πάμε ίσως πιο κάτω....πολύ πιο κάτω...

  ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΕΝ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΕΥΡΩΠΑΙΟ ΠΟΛΙΤΗ, να το πω σε μία ακατανόητη γλώσσα για τον George και τον Ragousi .... «δεν πηγάζει μέσα από την καρδιά του (μτφ)»,

  ΟΤΑΝ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΑ ΘΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ, ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΊΕΣ;
  ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΣΤΑ ΠΡΩΗΝ ΜΕΛΗ;

  ΩΣ ΒΛΑΚΕΝΤΙΟΣ ΞΑΝΑΡΩΤΩ...

  ΟΤΑΝ Η ΕΕ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΑ ΘΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ, ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΊΕΣ; ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΣΤΑ ΠΡΩΗΝ ΜΕΛΗ;

  ΑΖ.ΑΖ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.