22/08/2009 13:04
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Ο Καλοπροαίρετος Τσάρος και οι Απείθαρχοι Άρχοντες» - μαθήματα λαϊκισμού από την ΜόσχαΩς πρόεδρος, ο Putin είχε εισάγει μια σειρά από τηλεοπτικές εκπομπές στις οποίες δινόταν η ευκαιρία σε απλούς πολίτες να θέσουν διάφορα ζητήματα απευθείας στον πρόεδρο. Μέχρι το τέλος της θητείας του, οι εκπομπές αυτές είχαν σπάσει κάθε ρεκόρ όσον αφορά στον αριθμό των ερωτημάτων που μεταδόθηκαν (2.5 εκατομμύρια, ή ένα για κάθε 50 Ρώσους πολίτες) αλλά και για αυτά που απαντήθηκαν από τον ίδιο τον Putin (δεκάδες).

Ο σημερινός πρόεδρος Dmitry Medvedev όμως, δεν κατάφερε να φθάσει τις επιδόσεις του «τηλεοπτικού» του προκατόχου, ακόμα και χρησιμοποιώντας στημένους καλεσμένους και έχοντας πρότερη γνώση των ερωτήσεων.

Για αυτό και δημιουργήθηκε ένα νέο είδος τηλεοπτικής εκπομπής, κατάλληλης για τον Medvedev. Αφορά σε συγκεντρώσεις πολιτών  που αναμετρώνται απέναντι σε διάφορους τοπικούς αξιωματούχους. Βασικά πρόκειται για μια εκπομπή χαμηλού γούστου που θα μπορούσε κάλλιστα να ονομάζεται «Ο Καλοπροαίρετος Τσάρος και οι Απείθαρχοι Άρχοντες». Έχει σχεδιαστεί με βάση τον φθηνό κίτρινο λαϊκισμό και χρησιμοποιεί την συνταγή που έκαναν διάσημη κάποιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι όπως ο Yury Goryachev στο Ulyanovsk επί εποχής του ανεκδιήγητου προέδρου Boris Yeltsin.

Ως μέρος της εκπομπής αυτής, ο πρόεδρος τηλεφωνεί υποτιθέμενα ανυποψίαστους πολίτες με σκοπό να λύσει τα προβλήματά τους και να «μαλώσει» τους αμελείς αξιωματούχους του. Σε μια ανατολική επαρχία, διέταξε την κατασκευή μιας υπέργειας διάβασης πεζών. Σε μια κωμόπολη του Bryansk έδωσε εντολή για την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης του έργου υδροδότησης, και σε ένα αγρόκτημα του Rostov, απαίτησε την άμεση  εγκατάσταση συστήματος παροχής φυσικού αερίου. Ένα χαρακτηριστικό δείγμα της ρητορικής του είναι και το εξής: «Προσέξτε πως θα το φτιάξουν τώρα. Αν κάτι δεν γίνει  καλά, πείτε μας και εμείς θα στείλουμε τους ίδιους τους αρμόδιους με τα φτυάρια επιτόπου για να κατασκευάσουν την αερογέφυρα από μόνοι τους…».

Με το που άρχισε να προβάλλεται  η εν λόγω εκπομπή «εικονικής πολιτικής», αυτό που τελικά έχασε πόντους, είναι  το κατεξοχήν μέσο «εικονικής πραγματικότητας» του Κρεμλίνου, ο διαδικτυακός ιστότοπός του. Καμία αναφορά επί των επαφών του προέδρου με τους πολίτες δεν έχει αναρτηθεί στην επίσημη προεδρική  ιστοσελίδα από τον περασμένο Νοέμβριο. Η πρώτη ανάρτηση εμφανίσθηκε μετά από 5 μήνες (τον Ιούλιο), και αφορούσε στην τοποθέτηση ενός νέου επικεφαλής των δημοσίων επικοινωνιών της προεδρίας.

Το μπλόγκ του Medvedev παρουσίασε πρόσφατα ένα καλό παράδειγμα της επιτυχίας του προσωπικού διαλόγου με τους πολίτες. Όπως περιγράφεται, ένας κάτοικος του Saratov απέστειλε μια επιστολή διαμαρτυρίας στον πρόεδρο η οποία, μέσα στα πλαίσια της γραφειοκρατικής παράδοσης, δεν έφθασε ποτέ στα χέρια του αλλά κατέληξε στους … ίδιους τους τοπικούς αξιωματούχους για τους οποίους και  ο πολίτης διαμαρτυρόταν! Αυτοί απάντησαν στον πολίτη προτείνοντάς του να παραιτηθεί από την δουλειά του εθελοντικά. Αυτός συμμορφώθηκε αλλά έστειλε και μήνυμα στο μπλόγκ του προέδρου περιγράφοντας το περιστατικό. Η άμεση αντίδραση ήταν η παρέμβαση του  κυβερνήτη του Saratov ο οποίος, μεταξύ άλλων,  επανέφερε τον άνθρωπο στην εργασία του. Η ιστορία τελικά έκλεισε με μια οριστική απόλυση. Αυτήν του επικεφαλής επί των επικοινωνιών….

Ποιο είναι το συμπέρασμα από όλα αυτά; Όσο η κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα που αναφύονται μέσα από μεθόδους «εικονικής πολιτικής», τόσο τίποτα δεν πρόκειται να βελτιωθεί. Τα πράγματα μάλλον θα χειροτερεύουν.

http://www.moscowtimes.ru/article/1016/42/380875.htm

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Strange Attractor avatar
    Strange Attractor 22/08/2009 14:50:17

    Φαντάζομαι μια παρόμοια τηλεοπτική εκπομπή στα καθ ημάς με συντονίστρια την Πάνια και τον Γιακουμάτο με τον Ψωμιάδη και τον Κουλούρη κ.ά. να δίνουν άμεση τηλεοπτική λύση στα προβλήματα του απλού λαού.... Και να τρέμουν οι διάφοροι τεμπέληδες δημόσιοι λειτουργοί. Μπρρ..... (Προτείνω μουσική υπόκρουση Καρβέλα και καίριες παρεμβάσεις από παράγοντες του τόπου στυλ Κακέτση, Τσαλίκη, Θώδη και Κατμαν) Ίσως θα μπορούσε να κάνει εμβόλιμες βαθυστόχαστες φιλοσοφικές αναλύσεις και η Β. Μπάρμπα με τη συνδρομή του Νότη (the thinker) Σφακιανάκη. Ακούει το ALTER;
    Προτείνω ως σπόνσορα την ΖΙΜΕΝΣ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.