#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/12/2013 10:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Κάντας ανοίγει ξανά το σκάνδαλο SiemensΓια μια ακόμη φορά το μείζον πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης, αυτό της μεγάλης γερμανικής εταιρείας, Siemens, επανέρχεται στην επικαιρότητα μετά από τα όσα καταθέτει στη Δικαιοσύνη ο Αντώνης Κάντας.

Πρόκειται για το σκάνδαλο που, αν και έχουν περάσει σχεδόν επτά χρόνια, δεν έχει καταλήξει ακόμη σε δίκη, ενώ η ίδια η Siemens, την έχει “γλιτώσει” πολύ φτηνά μετά την συμφωνία που έκλεισε με το ελληνικό Δημόσιο πέρυσι. Συμφωνία, που ακόμα και αυτά τα απειροελάχιστα που έχει δεσμευτεί να κάνει η εταιρεία, δεν τα έχει υλοποιήσει. Πόσο μάλλον, αφού δεν την πιέζει το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο έχει αναλάβει, με εκπροσώπους του μάλιστα, να ελέγχει την εφαρμογή της συμφωνίας.

Ο Κάντας λοιπόν, στην κατάθεσή του “καρφώνει” δύο πρόσωπα, τα οποία συναντώνται και στο σκάνδαλο της Siemens: Τους Παύλο Νικολαΐδη και τον ... Όσβαλντ, τον κύριο τραπεζικό “εγκέφαλο” των μαύρων ταμείων της γερμανικής εταιρείας, μεταξύ των άλλων, και για την Ελλάδα.Το εντυπωσιακό που προκύπτει από αυτά τα σημεία της κατάθεσης (εκτός του ότι η Siemens εμπλέκεται και σε μίζες για εξοπλιστικά προγράμματα -κάτι που άπαντες γνώριζαν), είναι ότι διαχρονικά λειτουργούσαν κυκλώματα που προσέφεραν διευκολύνσεις σε κάθε ενδιαφερόμενο διαπλεκόμενο ο οποίος είτε ήθελε να “μιζώσει” μέσω κάποιας οφσόρ ή τραπεζικού λογαριασμού, είτε ήθελε να βγάλει μαύρα χρήματα στο εξωτερικό ή να κρύψει τις μίζες του. Μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση είναι και ο Οσβαλντ. Να σημειωθεί πως ο Κάντας τον εμπλέκει ως διαχειριστή των παράνομων πληρωμών του.

Ξανά μπροστά στη Siemens

Ιδού τι αναφέρθηκε γι’ αυτόν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο Siemens: “Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας εκτός του Πρόδρομου Μαυρίδη (σ.σ. από τους βασικούς διαχειριστές των “μαύρων ταμείων” της Siemens στην Ελλάδα) εξετάστηκε και ο διαχειριστής των λογαριασμών του, Jean Claude Oswald, από την ελβετική εισαγγελία. (...) Ο Oswald δεν περιοριζόταν στη διαχείριση των λογαριασμών του Πρόδρομου Μαυρίδη. Είχε επίσης συστήσει στην Ελλάδα ένα δίκτυο υπό την εποπτεία του, ώστε αν κάποιος ήθελε να μεταφέρει χρήματα στο εξωτερικό χωρίς να αφήσει ίχνη της συναλλαγής, προσέτρεχε σε αυτόν και παρέδιδε τα χρήματα μετρητά σε ενδιάμεσους. Οι ενδιάμεσοι παρέδιδαν τα μετρητά στον Oswald και αυτός στο Πρόδρομο Μαυρίδη, ο οποίος τα διαχειριζόταν για τον χρηματισμό των Ελλήνων κρατικών υπαλλήλων”.

Για τον Παύλο Νικολαΐδη, ο Α.Κάντας κατέθεσε ότι “στα τέλη του 2002 μου ζήτησε να του καταβάλω κάποια από τα χρήματα που πήρα από το Δαφέρμο (σ.σ.προμήθεια ρωσικών αντιαρματικών). Ο Κάντας υποστηρίζει πως ο τελευταίος του είπε: “Άσε τον Νικολαΐδη, τον έχω τακτοποιήσει καλά” Ακόμα, σε άλλο σημείο της απολογίας του κατέθεσε ότι είχε λάβει προμήθεια από τον Π.Νικολαΐδη για την προμήθεια των MIRAGE 2000-5. Σε αυτό το σημείο αναφέρει τον «κύριο Χούμπαυλη που είχα ακούσει ότι ήταν εκπρόσωπος της DASSAULT στην Ελλάδα, τον οποίο όμως δεν γνώριζα ούτε είχα δει κατ΄όψη».

Για τον Α.Κάντα και τον Π.Νικολαΐδη, αναφέρεται σε κείμενο της Εξεταστικής για το σκάνδαλο Siemens: “Διερεύνηση των παρακάτω εμβασμάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς τα οποία συνδέονται ενδεχομένως με τις συμβάσεις για Patriot (σ.σ. αμερικανικό αντιαεροπορικό σύστημα, του οποίου είχαν αναλάβει κομμάτια η Siemens και η Ιντρακόμ) και ΕΡΜΗΣ ΙΙ (σ.σ. σύστημα επικοινωνιών του ελληνικού στρατού).

Α. Έμβασμα €500.000 σε τραπεζικό λογαριασμό που διατηρούσε στη DRESDEN BANK στην Ελβετία ο Αντώνιος Κάντας, προερχόμενο από την MARTHA OVERSEAS, εταιρεία του Πρόδρομου Μαυρίδη, στις 24-03-2003. Ο Αντώνιος Κάντας είχε διατελέσει αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών στο ΥΠΕΘΑ, από τα τέλη του 1996 έως τις αρχές του 2002, την περίοδο δηλαδή που ΥΕΘΑ ήταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

Β. Έμβασμα 5.000.000 δρχ. σε τραπεζικό λογαριασμό του Παύλου Νικολαϊδη στη UBS από λογαριασμό, διαχειριστής του οποίου ήταν ο Ηλίας Γεωργίου (σ.σ. εκ των διαχειριστών των “μαύρων ταμείων” της Siemens στην Ελλάδα, πρίν από τον Μαυρίδη), τον Ιούλιο του 2000. Ο Νικολαϊδης, προσωπικός φίλος του πρώην ΥΕΘΑ, Τσοχατζόπουλου, από τη δεκαετία του ’70, ήταν Αντιπρόεδρος της ΕΒΟ από το 1999 έως το 2002, στέλεχος της SIEMENS από το 1961 έως το 1981 και υπεύθυνος οικονομικού στο ΠΑΣΟΚ από το 1974 έως το 1978”.

Το δίκτυο Όσβαλντ

Άκρως διαφωτιστικά είναι οι αναφορές της Εξεταστικής για Όσβαλντ-Μαυρίδη. Μεταξύ των άλλων αναφέρεται: “Ο κ.Πρόδρομος Μαυρίδης άνοιξε έναν εταιρικό λογαριασμό στις 20.12.2000 στο όνομα της εταιρείας Martha Holdings με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και δύο χρόνια αργότερα στις 31.10.2003 έναν άλλο εταιρικό λογαριασμό για την νεότερη εταιρεία Martha Overseas με έδρα τον Παναμά, η οποία διαδέχθηκε την προηγούμενη στη διαδικασία της ροής μαύρου χρήματος. Τους παραπάνω λογαριασμούς άνοιξε στην Dresdner Bank, με την καθοδήγηση της θυγατρικής εταιρείας της τράπεζας Firstrust. Ο τραπεζικός διαχειριστής των λογαριασμών του κ. Πρόδρομου Μαυρίδη στην τράπεζα Dresdner, ήταν ο Jean Claude Oswald και η εταιρεία Firstrust, οι οποίοι γνώριζαν ότι οι παραπάνω εταιρείες δεν είχαν δραστηριότητα εμπορική και είχαν ιδρυθεί αποκλειστικά και μόνο για να καλυφθεί η ύποπτη δραστηριότητα του κ. Πρόδρομου Μαυρίδη. (...) Το δίκτυο που υποστήριζε αυτήν την διαδικασία στην Ελλάδα απαρτιζόταν σύμφωνα με τον Oswald (καταθέσεις Oswald την Άνοιξη του 2006 στον Ελβετό εισαγγελέα Ochsner) από χρηματιστές, δικηγόρους, τραπεζίτες και επιχειρηματίες. Ενεργό ρόλο στο συντονισμό του σχεδίου αυτού έπαιζε ο ίδιος ο Oswald, ο οποίος ομολογεί ότι ερχόταν στην Ελλάδα τρείς έως τέσσερις φορές το χρόνο”.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 30/12/2013 10:48:23

  Να το ανοίξουν πάλι και να ορισθούν άμεσα εισαγγελείς ,γιατί θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα το κάνει και τότε τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα.

 2. Στέργιος avatar
  Στέργιος 30/12/2013 11:54:56

  Η οποία γερμανική δικαιοσύνη είναι τόσο αδέκαστη και τόσο ανεξάρτητη, που στον Χριστοφοράκο επέβαλε την τρομερή και φοβερή ποινή να πάει για ύπνο χωρίς επιδόρπιο και να μη δει τηλεόραση για ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο!

 3. Μωρίας εγκώμιον avatar
  Μωρίας εγκώμιον 30/12/2013 12:02:30

  Τελικά ανεξάρτητα από το ποιό κόμμα ήταν στην εξουσία όλοι μαζί ΠΑΣΟΚ & ΝΔ ήταν μιά ευχάριστη παρέα, οι υπόγειες διαδρομές της διαπλοκής λειτουργούσαν απρόσκοπτα, σε αντίθεση με το πραγματικό κράτος που πάντα βρισκόταν σε χειμαιρεία νάρκη .... μπράβο μας και να τους χαιρόμαστε. Ομως εκείνο το ερώτημα που μένει αναπάντητο είναι γιατί ο Σαμαράς που προφανώς γνώριζε και γνωρίζει το τεράστειο μέγεθος της διαπλοκής και της σαπίλας αφενός δέχτηκε να συνεργαστεί με το πασοκ και μάλιστα μέχρι προσφάτως θυσιάζεται για τον Βάγγο και δεύτερον δέχτηκε να κλείσει ο φάκελλος της Siemens. Θα ρωτούσε ένας αδαής περί τα πολιτικά, άξιζε κύριε Σαμαρά όλο αυτό απλά και μόνο για να γίνετε πρωθυπουργός των συγκαλήψεων και όχι των αποκαλύψεων όπως περίπενε η πλειοψηφία του ελληνικού λαού?

  • tk avatar
   tk @ Μωρίας εγκώμιον 30/12/2013 14:05:05

   Εύλογο το τελευταίο ερώτημα...

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Μωρίας εγκώμιον 30/12/2013 14:19:05

   Το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Ελλάδος είναι δομημένο έτσι, ώστε να εκπορνεύει όποιον εισέλθει στο κλαπ των κυβερνώντων. Και τον ίδιο τον Χριστό!
   Αν δεν θεσπιστούν αρχές διαφάνειας και Κράτους Δικαίου, όποιοι και να βγουν στην κυβέρνηση τα ίδια θα έχουμε.

  • Απογοητευμένος Πολίτης avatar
   Απογοητευμένος Πολίτης @ Μωρίας εγκώμιον 30/12/2013 16:32:47

   Εύλογο ουσιατικό και αμείλικτο το ερώτημα που τείθεται, παρ΄ όλο που πλέον όλοι υποψιαζόμαστε τι γίνεται!

 4. ωρε μανα μου avatar
  ωρε μανα μου 30/12/2013 18:10:35

  Την υπόθεση Siemens που ανοίγει ο Κάντας, γιατί την είχαν κλείσει ΝΔ-ΠΑΣΟΚ,Σαμαράς-Βενιζέλος με εκείνο τον επαίσχυντο συμβιβασμό;;;;;;;

 5. falcon avatar
  falcon 30/12/2013 21:30:41

  Όσο ο κ. Γεωργιόπουλος του βαθέως ΠΑΣΟΚ παραμένει στην Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών η Ν.Δ δεν πείθει για κάθαρση της διαφθοράς.

 6. Paris avatar
  Paris 31/12/2013 01:07:59

  Το θέμα είναι πιό σοβαρό.Θα πρέπει να εξεταστεί αν ο νύν επικεφαλής των προμηθειών και αντισταθμιστικών του ΥΕΘΑ, κατείχε θέση ευθύνης την επίμαχη περίοδο ως εν ενεργεία αξιωματικός, σχετική με τις υπό έλεγχο συμβάσεις,έτσι όπως διαμορφώνεται το σκηνικό,διότι δημιουργείται ασυμβίβαστο .Η θέση θα πρέπει άμεσα για λόγους διαφάνειας και εξασφάλισης της διαδικασία ελέγχου να καλυφθεί έστω και προσωρινά,λόγω των συνθηκών από δικαστή.

  • falcon avatar
   falcon @ Paris 31/12/2013 15:51:59

   Διετέλεσε Διευθυντής πολιτικής σχεδίασης με ευθύνη επί των προμηθειών την επίμαχη περίοδο και Υπαρχηγός στο ΓΕΑ για όσους δεν γνωρίζουν. Ξεκίνησε ως πράσινος αφισοκολητής στην Ανδραβίδα με το χαϊδευτικό ΄΄Ποκοπίκος΄΄

 7. Τί να λέμε; avatar
  Τί να λέμε; 31/12/2013 01:54:34

  Να παραφράσω ένα τραγούδι των Μόντυ Πάϋθονς:
  Siemens,siemens, siemens , the country I always wanted to be...

  Καλή χρονιά χωρίς τη Φεουδαρχία των τελευταίων 80 (εμ)ετών...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.