#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/04/2011 08:02
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Θάνατος του Ευρώ
Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους έχει φέρει στην επιφάνεια όλα τα λάθη, τα ψέματα, και τα νομικίστικα παραθυράκια, που εφαρμόσθηκαν κατά την καθιέρωσή του πριν από χρόνια. Ένας λόγος που το νόμισμα ακόμη υποφέρει, είναι η κακή πίστη που συνόδευσε τη δημιουργία του.

Για να πλασάρουν την ιδέα του ευρώ στη δεκαετία του `90, οι δημιουργοί του έδωσαν πολλές υποσχέσεις. Στους Γερμανούς υποσχέθηκαν ένα ισχυρό (σαν το μάρκο) νόμισμα. Στους Γάλλους υποσχέθηκαν ένα παγκόσμιο εργαλείο βελτίωσης της εσωτερικής ανταγωνιστικότητας. Στους Ιταλούς και στους Ισπανούς υποσχέθηκαν νομισματική σταθερότητα και αέναα χαμηλά επιτόκια.

Παρά τις καλοπροαίρετες αυτές υποσχέσεις, η ευρωζώνη αποδείχθηκε ευάλωτη σε κρίσεις. Μέσα όμως σε ένα κλίμα άρνησης, οι Ευρωπαίοι ποτέ δεν σκέφτηκαν να φτιάξουν έναν μηχανισμό αντιμετώπισης μιας τυχόν κρίσης. Αντ` αυτού, επέμεναν σε κάποιες  άστατες αρχές, όπως την απαγόρευση εξόδου από τη ζώνη, την απαγόρευση πτώχευσης, και την απαγόρευση της οικονομικής διάσωσης.

Η τρέχουσα κρίση ξεκίνησε όταν οι μακροοικονομικές ανισορροπίες της ΕΕ συγκρούστηκαν με το άσχημα ελεγχόμενο, και ελλιπώς χρηματοδοτούμενο τραπεζικό σύστημα. Οι Γερμανοί που είχαν μεγάλες αποταμιεύσεις, επένδυσαν στην Ισπανία και στην Ιρλανδία. Με αυτή τη μεγάλη εισροή κεφαλαίων, οι χώρες αυτές είδαν την αγορά ακινήτων τους να εκρήγνυται, και τελικά να οδηγεί σε φούσκες.

Στην αρχή, το πρόβλημα ήταν του ιδιωτικού και όχι του δημόσιου τομέα. Δεν ήταν κρίση χρέους. Μάλιστα, η Ισπανία και η Ιρλανδία είχαν πλεόνασμα στους προϋπολογισμούς τους, και δημοσιονομικά ήταν μια χαρά. Η Πορτογαλία ήταν σχεδόν στην ίδια κατάσταση με τη Γαλλία και τη Γερμανία. Μόνο η Ελλάδα είχε να αντιμετωπίσει μια κλασική δημοσιονομική κρίση, με ένα έλλειμμα της τάξης του 15% του ΑΕΠ το 2009.

Αυτό που μεγέθυνε τη κρίση ήταν οι πολιτικές αποφάσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Το μεγαλύτερο σφάλμα ήταν η απόφαση τον Οκτώβριο του 2008, μετά τη κατάρρευση της Lehman Brothers, να ακολουθηθεί μια πολιτική chacun-pour-soi (ο καθένας για πάρτη του), απέναντι στη τραπεζική κρίση. Η κάθε χώρα εγγυήθηκε για τις τράπεζές της. Έτσι όμως, η κρίση μετατράπηκε σε δημοσιονομική και εθνική. Αν είχε επιλεγεί η λύση μιας ενιαίας πανευρωπαϊκής διάσωσης των τραπεζών, η κρίση θα παρέμενε ιδιωτική και περιορισμένη. Έτσι θα ήταν πολύ πιο εύκολη η αντιμετώπιση της μοναδικής τότε δημοσιονομικής κρίσης, αυτής της Ελλάδας.

Στη συνέχεια, τα προβλήματα μεγεθύνθηκαν, αφού οι ηγέτες εστίασαν στα συμπτώματα, και όχι στις αιτίες που προκάλεσαν το πρόβλημα. Αναγνώρισαν τα εθνικά χρέη, και όχι τις τράπεζες ως τη ρίζα του προβλήματος, και ως την απειλή για το ευρώ. Η συνταγή της λιτότητας που επέλεξαν δεν βοηθά καθόλου στο αληθινό πρόβλημα. Όλοι οι μηχανισμοί διάσωσης που έστησαν από τότε, έχουν να κάνουν με περικοπές και μειώσεις δημοσίων δαπανών, παρά με τον εξορθολογισμό του τραπεζικού συστήματος. Και έτσι το πρόβλημα παραμένει. Στην Αμερική, το πρόγραμμα Troubled Asset Relief Program (TARP) κατάφερε να καταπραΰνει τη τραπεζική κρίση, αναγκάζοντας τις τράπεζες να δεχτούν κρατικά χρήματα. Στην Ευρώπη, το σύστημα τραπεζών παραμένει εύθραυστο. Και πιο εύθραυστο παραμένει το γερμανικό τραπεζικό σύστημα. Οι συνολικές ανάγκες κεφαλαιοποίησης των τραπεζών της ευρωζώνης, αγγίζει τα €500 δισ. Μια ευρωπαϊκή πολιτική στα πρότυπα της TARP θα μπορούσε να απαλύνει τη κρίση, και γιατί όχι να την τερματίσει. Δυστυχώς όμως, υπάρχουν πολιτικά εμπόδια. Κάποιες ελίτ της ΕΕ δεν συνειδητοποιούν τη φύση του προβλήματος. Η παραδοσιακή ευρωπαϊκή μέθοδος αντιμετώπισης μιας τραπεζικής κρίσης είναι να μη γίνεται τίποτα, και να περιμένουμε για την ανάκαμψη. Και αν έχεις και κάποιες υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις οικονομολόγων σε σχέση με τις αξίες ακινήτων, τα εθνικά χρέη, και την ανάπτυξη, τότε μπορείς να ισχυριστείς ακόμη κι ότι το τραπεζικό σύστημα δεν κινδυνεύει. Δυστυχώς όμως δεν είναι έτσι.

Φταίνε και οι πολύ στενές σχέσεις με τις τράπεζες και τις αντίστοιχες εθνικές τους κυβερνήσεις. Στη Γερμανία, οι 6 τράπεζες με τη μεγαλύτερη ανάγκη κεφαλαίων, είναι κολλητές με τις τοπικές κυβερνήσεις. Στην Ισπανία, οι τράπεζες  ελέγχονται από ισχυρά συμφέροντα με δεσμούς στα δυο μεγάλα κόμματα. Το ίδιο ισχύει για τις τράπεζες της Ιρλανδίας και τη προηγούμενη κυβέρνηση του κόμματος Fianna Fail.

Η ύπαρξη αυτών των στενών πολιτικών σχέσεων μεταξύ τραπεζών και κυβερνήσεων, είναι ο βασικός λόγος που τον Οκτώβριο του 2008, οι ηγέτες της ευρωζώνης αποφάσισαν τη διάσωση των τραπεζών σε εθνικό επίπεδο, καθώς κανένας δεν ήθελε να «ντροπιάσει» τις τράπεζες  της χώρας του, εκθέτοντάς τις σε μια αντικειμενική αξιολόγηση. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Peer Steinbrück ήταν σαφής όταν δήλωνε πως η χώρα του αντιτίθεται στο να δοθούν εξουσίες ελέγχου στην ΕΕ, αφού έτσι η κυβέρνηση θα έχανε τον έλεγχο των τραπεζών.

Και ενώ η Γερμανία είναι απρόθυμη, η Ιρλανδία είναι ανήμπορη να διορθώσει το τραπεζικό της σύστημα. Μάλιστα, οι Γερμανοί παραδέχονται πως δεν μπορούν να ζητήσουν απ το κοινοβούλιο να διασώσει τις ασθενείς οικονομίες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, συγχρόνως με το τραπεζικό σύστημα.

Όσο όμως δεν παρουσιάζεται μια λύση στο τραπεζικό πρόβλημα, που να διαχωρίζει τα εθνικά χρέη από τα χρηματοπιστωτικά προβλήματα, η κρίση θα παραμένει, και μια πλημμύρα πτωχεύσεων θα είναι αναπόφευκτη. Το ξεκαθάρισμα του τραπεζικού τομέα μπορεί να είναι πανάκριβο και καθόλου δημοφιλές, είναι όμως απαραίτητο. Ακόμη και το συνολικό ποσό των €500 δισ. που χρειάζονται για διάσωση των τραπεζών, είναι λιγότερο από το 10% του συνολικού ΑΕΠ της ευρωζώνης. Η κάθε χώρα δεν μπορεί να το κάνει από μόνη της. Χρειάζεται μια πανευρωπαϊκή προσπάθεια, από πλευράς των χωρών που είναι στο ευρώ.

Προς το παρόν, η αναζήτηση λύσεων σε εθνικό επίπεδο, αποτρέπει την κοινή και οριστική επίλυση της κρίσης. Οι περισσότερες χώρες δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος του εγχειρήματος που ανέλαβαν κάποτε, εισάγοντας το ενιαίο νόμισμα. Και έτσι επανερχόμαστε στις αδυναμίες, στα λάθη, και στα ψέματα που υπήρχαν από την εποχή της εισαγωγής του. Αν οι Ευρωπαίοι δεν τα αντιληφθούν, θα συνεχίσουν να βασανίζονται. Το ευρώ δεν κινδυνεύει με κατάρρευση, ούτε η ευρωζώνη με διάλυση. Αυτό από το οποίο κινδυνεύει η ΕΕ είναι μια μόνιμη δυσλειτουργία, και διαίρεση της νομισματικής της ένωσης. Και αυτό είναι χειρότερο από την κατάργηση του ευρώ.

 

S.A. από Foreign

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νίκος avatar
  Νίκος 11/04/2011 09:10:42

  Καλημέρα σας.
  Παράξενε, δεν απέχει και πολύ απο την αλήθεια.
  Όντως, η υπόσχεση αενάως διαθέσιμων χαμηλών επιτοκίων όχι μόνο δεν έχει υπερκεράσει τις αντιφάσεις και δομικές δυσλειτουργίες αλλά, σε τοπικό Ελληνικό επίπεδο τις έχει αναδείξει ως τις θηλιές με τις οποίες το Ελλαδικό κράτος θα υποδουλωθεί ξανά. Η συμμετοχή σε σκληρά νομίσματα, όπως και αυτή σε πλούσια κλαμπ ως φτωχός συγγενής, απο μόνη της δεν αντικαθιστά την διττά κύρια πηγή, αιτία, όπως θέλετε πεστε το, ανάπτυξης και ευημερίας μίας χ'ωρας: α) την παρουσία σοβαρής εθνικής ελίτ και β) τον εσωτερικό δυναμισμό μιας κοινωνίας.
  Με βάση τα πιο πάνω θα πρέπει η εληνική ελιτ να μας εξηγήσει γιατί:
  1) τα -τάχα μου-πλεονεκτήματα της (ΠΑΘΗΤΙΚΗΣ) συμμετοχής στην ΕΕ και στο ευρώ έχουν γίνει θηλιά στο (εθνικό) λαιμό μας, και
  2) γιατί οι χώρες που δεν ανήκουν στο ευρω π.χ. η Σουηδία δεν υφίστανται την επίθεση των (θεοποιημένων) αγορών και γνωρίζουν σχετική οικονομική ανάπτυξη, και
  3) γιατί χωρες με φοβερές εσωτερικές αντιθέσεις που ούτε καν ανήκουν στην ΕΕ, όπως η Τουρκία, εν μέσω μάλιστα παγκοσμιοποιημένης συστημικής κρίσης γνωρίζουν οικονομική ανάπτυξη.

 2. drider avatar
  drider 11/04/2011 10:13:03

  Διαφωνώ με την ουσία της ανάλυσης που προτρέπει για ένα πανευραϊκό σχέδιο διάσωσης των τραπεζών. Όσο για το 10% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ που αναφέρεται ως πιθανό κόστος διάσωσης τους, ας το συγκρίνουμε ως ποσοστό με τις δαπάνες π.χ. για τη υγεία ή την παιδεία πανευρωπαϊκά. Έτσι για να έχουμε μια πρώτη αίσθηση του τι ακριβώς θα πληγεί, αν εφαρμοζόντουσαν τέτοιου είδους προτάσεις...

 3. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 11/04/2011 10:21:50

  Εδω ειναι ολο το θεμα !!
  "...ΗΠΑ...αναγκάζοντας τις τράπεζες να δεχτούν κρατικά χρήματα" τις κρατικοποιησαν με το ζορι !!!
  Εμεις τους κανουμε ενεσεις εγγυησεων 100Δις οταν εχουν κεφαλαιοποιηση 10-15 οι 5 μεγαλυτερες ολες μαζι ! Ποιος ειναι ο μακακας? οεο
  βεβαια στις ΗΠΑ "εσωσαν" οσες ειχαν αμεση η εμεση σχεση με την Goldman Sachs.... αλλα εστω !...
  Γιατι ως Κρατος να μην εχω 5 Τραπεζες να μου δινουν 2-3 Δις Ευρω κερδη το χρονο??? συν φορολογια συν αμεσο ελεγχο, συν συν συν Εγγυησεις-Credit... συν συν συν.

  ΠΠ

  • drider avatar
   drider @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 11/04/2011 10:59:22

   Το κόστος της κρατικοποίησης τους θα είναι μεγάλο, πόσο μάλλον αυτή τη περίοδο που δεν μας περισσεύουν και λεφτά. Κάποιες απλώς θα πρέπει να αφεθούν να κλείσουν... Αλλιώτικα ας συμπράξουν, αν μπορεί αυτό να τις διασώσει.

   Εσύ θα αγόραζες ζημιογόνες επιχειρήσεις; Το ρωτάω γιατί πιστεύω ότι οι ισολογισμοί τους είναι σε μεγάλο βαθμό επίπλαστοι. Π.χ. τί κερδοφορία θα είχανε οι τράπεζες αν αύριο το πρωί "εξαφανιζόντουσαν" οι εγγυήσεις του δημοσίου (που ήταν λάθως εξαρχής, κατά τη γνώμη, η απόφαση να δωθούν, ειδικά ελλείψει σοβαρών εχέγγυων από την πλευρά τους);

   • astral avatar
    astral @ drider 11/04/2011 12:08:55

    εφοσον ειναι μεγαλο το κοστος της κρατικοποιησης τους τι θα ελεγες για το κοστος επανακεφαλαιοποιησης τους.
    Τα λαμογια που εχασαν τα λεφτα των καταθετων με ψευτικες "επενδυσεις" να βαλουν το χερι στη τσεπη.

 4. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 11/04/2011 10:41:16

  *Πιο αυστηρά θέτουν τα κριτήρια οι ευρωπαϊκές αρχές για τα τεστ που διενεργούνται σε 90 τράπεζες φέτος, τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν στο τέλος Ιουνίου.

  ΠΠ

 5. Pl avatar
  Pl 11/04/2011 10:43:25

  Θα τραβήξουν την.....πρίζα (επιτέλους);


  Δυστυχώς, η Ελληνική οικονομία, βρίσκεται σε κώμα εδώ και αρκετό καιρό και βλέπεις τους δήθεν ειδικούς (Τροϊκα) να προσπαθούν να δώσουν ελπίδες στους πλησιέστερους συγγενείς(ελληνικός λαός), ότι ο ασθενής (Ελλάδα) μπορεί και να επιβιώσει...

  Δεν νομίζω πως τα πράγματα είναι έτσι...Κι αυτό το στηρίζω στο γεγονός ότι ακούω κάθε αηδία στα τηλεοπτικά κανάλια περί κουρέματος (haircut) και ένα σωρό άλλων λαμπρών ιδεών.

  Αφού το κούρεμα έγινε στην πρόσφατη Σύνοδο κορυφής, όπου το επιτόκιο μειώθηκε από το 5% στο 4% δηλαδή μια μείωση της τάξης του 20%. Έπειτα ακούω για την περίφημη επιμήκυνση. Κι αυτή έγινε, με πολύ όμορφο και σιωπηρό τρόπο, αφού πρώτα συμφωνήθηκαν και ξεπουλήθηκαν όλα τα φιλέτα....

  Άρα τι μένει; Αναρωτηθήκατε ποτέ;

  Μένει ο αποκεφαλισμός, πράγμα που θα γίνει με μαθηματική ακρίβεια μέσα στο επόμενο δίμηνο πλην συγκλονιστικού απροόπτου που κατά την άποψή μου δεν θα έρθει ποτέ...άρα πάμε σίγουρα για την αναδιάρθρωση του χρέους με ότι θλιβερό συνεπάγεται αυτού...και πιστέψτε με θα είναι πολύ δραματικά τα πράγματα.

  Να χρεοκοπήσουμε, δεν υπάρχει περίπτωση όπως σας ανέλυσα σε προηγούμενα άρθρα μου....για τον ένα και μοναδικό λόγο, ότι είμαστε οι καλύτεροι πελάτες και οι πιστωτές μας δεν πρόκειται (και δεν θέλουν) να χάσουν τα λεφτά τους.

  Εδώ λοιπόν που φτάσανε τα πράγματα, είναι πολύ ψυχοφθόρο αυτό το παραμύθι με την χρεοκοπία και την αναδιάρθρωση που όλο τη μελετάμε και όλο έρχεται και ξαφνικά τη γλιτώνουμε και μετά ξαναέρχεται...Φτάνει πια. Αν θεωρείται τον ασθενή σε κώμα, με τη συγκατάθεση του ελληνικού λαού τραβήξτε την πρίζα να τελειώνουμε...έτσι κι αλλιώς τα όργανα (δημόσια περιουσία) τα δωρίσατε ήδη...

  Πόσο μακάβριο είναι να ασελγείτε πάνω σε ένα άψυχο σώμα; Γιατί αν δεν το καταλάβατε κύριοι της εξουσίας, μας βγάλατε την ψυχή, δεν έμεινε και τίποτα άλλο...δεν έχουμε να δώσουμε τίποτα άλλο. Τα πήρατε όλα, τα φάγατε όλα και ρημάξατε μια ολόκληρη κοινωνία...Αυτό σας βάλανε τα μεγάλα αφεντικά σαν έργο και το πετύχατε απόλυτα...

  Και το κορυφαίο είναι, ότι καλέσατε και τον George Soros, να τον συμβουλευτείτε δήθεν...Επειδή όμως το ξέρω καλά το παιχνιδάκι σας, θα σας πω εγώ τι κάνατε...Ο κύριος αυτός, που είναι ο μεγαλύτερος κερδοσκόπος, ο άνθρωπος που ανέτρεψε δεκάδες κυβερνήσεις και έστειλε πολλούς λαούς στη φτώχεια, το 1981 επί του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου είχε προγραμματίσει τη χρεοκοπία μας και αγόρασε συμβόλαια ασφάλισης κινδύνου CDS, με λίγα λόγια πόνταρε στη χρεοκοπία μας την οποία ο ίδιος μεθόδευσε επί 30 χρόνια προσδοκώντας αμύθητα κέρδη (κερδοσκόπος γαρ).

  Όμως επειδή τώρα είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν πρόκειται να χρεοκοπήσουμε, ο κύριος αυτός χάνει τα πάντα, ότι σχεδίαζε τόσα χρόνια και όσα προσδοκούσε. Κι έτσι λοιπόν, τον φώναξαν εδώ για να του ζητήσουν συγνώμη που του χάλασαν το παιχνίδι και να τον αποζημιώσουν δίνοντάς του τα καλύτερα φιλέτα και ξεπουλώντας του τα πάντα...Ναι φίλες και φίλοι, αυτός μας πτώχευσε, αυτός μας γύρισε 50 χρόνια πίσω κι εμείς τον φέραμε σαν σωτήρα να μας συμβουλεύσει...

  ΑΙΣΧΟΣ....αυτοί είμαστε και δεν θα αλλάξουμε ποτέ...(δεν ελπίζω πια).

  Μιλτιάδης Χαραλάμπους

  http://www.market-talk.net/index.php/essay/article/10091/

 6. Παναγος avatar
  Παναγος 11/04/2011 10:52:56

  Αν έχετε blog αναρτήστε το προς ενημέρωση των αναγνωστών σας.

  Οι 15 ερωτήσεις είναι:

  1. Τι είναι ακριβώς αυτή η περιβόητη αναδιάρθρωση χρέους;
  2. Πότε και γιατί γίνεται αναδιάρθρωση χρέους;
  3. Τι συμβαίνει την επόμενη ημέρα της αναδιάρθρωσης χρέους;
  4. Είναι δυνατόν να θιγούν οικονομικά ή εθνικά συμφέροντα μέσα από μία αναδιάρθρωση χρέους;
  5. Για τους πολίτες τι επιπτώσεις υπάρχουν από μία αναδιάρθρωση χρέους;
  6. Οι ελληνικές τράπεζες, που έχουν στα χέρια τους ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, τι θα “πάθουν” όταν μέρος ή ολόκληρο το ποσό των ομολόγων αυτών... “κουρευτεί”; Θα αντέξουν; τι λένε τα νούμερά τους; Εάν δεν αντέξουν, τι θα συμβεί στον μέσο έλληνα;
  ...... και αλλα ενδιαφεροντα.
  Εδω:
  http://www.market-talk.net/index.php/essay/article/10090/

 7. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 11/04/2011 11:12:20

  Σημ: Το άρθρο είναι του Foreign Policy.

 8. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 11/04/2011 11:12:46

  Οταν κανεις μπιζνες αγοραζεις στον πατο... δεν αγοραζεις στο ναδιρ.
  Οι επενδυτες που θα ερθουν για τα ακινητα... θα ερχοντουσαν πριν 4 χρονια?? ΟΧΙ !!
  Εμεις το θα κανουμε καλε μου φιλε?? Πολιτικη η μπιζνες??
  Εαν εσυ θελεις να πληρωνεις τις εγγυησεις ειναι δικαιωμα σου, εγω δε θελω !!! Θελω οσα πληρωνω να εχουν αντικρυσμα!!! θελω Μετοχες τους. ( αν οχι... να μου κουρεψουν τα Δανεια μου !!! ) ;)

  "Για ν’ αποκτήση κανείς γρόσια, άλλος τρόπος δεν είναι, πρέπη νάχει μεγάλη τύχη, να εύρη στραβόν κόσμο, και να είναι αυτός μ’ ένα μάτι, δεν του χρειάζονται δύο. Πρέπει να φάη σπίτια, να καταπιή χωράφια, να βουλιάξη καράβια, με τριανταέξ τα εκατό θαλασσοδάνεια, το διάφορο κεφάλι." -Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης.

  ΠΠ

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 11/04/2011 12:07:45

   * ζενιθ..

   ΠΠ

  • drider avatar
   drider @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 11/04/2011 12:14:13

   Οι εγγυήσεις είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα απεχθούς χρέους, για να επιστρέψω σε προηγούμενη συζήτησή μας...

 9. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 11/04/2011 11:15:11

  Σημερα το Δολλαριο ειναι 1,446 !!!! ΤΥΧΑΙΟ ???
  Το Πετρελαιο 127,2 $
  Ο Χρυσος.. ακουσον ακουσον... 1.469,50

  Ο Σορος ειναι Σορος !!.....

  ΠΠ

 10. JOHN avatar
  JOHN 11/04/2011 11:37:05

  Πως ειναι δυνατον να δοθουν λυσεις σε μη εθνικο επιπεδο οταν στην Ευρωπη υπαρχουν διασταυρωμενα συμφεροντα των κρατων μελλων?Ποια ευρωπαικη αλληλεγγυη και πρασινα αλογα?Συμφεροντα ειναι ολα για την επικρατηση των οικονομικα ισχυρων και το στραγγαλισμο των αδυνατων.Μηπως απο τα πακετα ¨σωτηριας¨δεν κερδιζουν, ετσι για φιλανθρωπια τα δινουν? Ολη η ιστορια με τα μνημονια δεν γινεται για να μη¨κατσουν¨οι μεγαλες Ευρωπαικες τραπεζες που κρατουν στα χερια τους ομολογα χρεοκοπημενων κρατων?Η κριση δεν ηλθε απο μονη της,τη δημιουργησαν,την αφησαν να ανδρωθει με την ανοχη τους εξυπηρετοντας τα μεσοπροθεσμα συμφεροντα τους και οταν ευθασε στο απροχωρητο την αφεισαν να σκασει με τα γνωστα θυματα.Τωρα οσοι γραφικοι θελουν αλληλεγγυη ας τη περιμενουν απο τη Μερκελ,το Σαρκοζι,το Τρισε και τους υπολοιπους της παρεας στο τελος κατι μπορει να μεινει.

 11. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 11/04/2011 11:38:36

  Οι Αμερικανοί δεν διέσωσαν με απευθείας "ένεση" καμμία Τράπεζα τους και αυτό ήταν σωστό. Το μόνο σωστό που κανανε, στην κρίση αυτή.
  Γιατί να κάνει η Ευρώπη το λάθος που δεν έκαναν οι Αμερικανοί;
  Διασώζοντας κράτη, σώζονται έμμεσα και οι τράπεζες (τα ομόλογα, stupids) και μάλιστα με πολύ φθηνότερο κόστος για το φορολογούμενο.
  Oι νεοφιλελέυθεροι προτιμούν διάσωση απευθείας των τραπεζών από το μεμονωμένο εθνικό κράτος, και όχι κρατών με συλλογική Κοινοτική δράση, για ένα και μόνο λόγο: Διότι σώζοντας τράπεζες κάθε κράτος χωριστά, οι κοινωνικές ομάδες που εκφράζονται από αυτούς (η αστική τάξη του επιμέρους εθνικού κράτους και τα ανώτερα μεσοστρώματα) θα ξαναπάρουν πίσω ότι δίνουν με τη φορολογία, και μάλιστα με "υψηλό τόκο" - ως μερίσματα, bonus κτλ. Η διάσωση τραπεζών είναι αναδιανομή από κάτω προς τα πάνω.
  Ενώ η διάσωση κρατών με συλλογική δράση διαχέει τους πόρους πραγματοποιώντας αντίστροφη αναδιανομή από πάνω προς τα κάτω, και μάλιστα σε κλίμακα Ένωσης και όχι μεμονωμένου κράτους.
  Ούτως ή άλλως αναδιανομή θα γίνεται, και ο καθένας προτιμά την από την πλευρά του συμφέρουσα εκδοχή. Φυσικά, η μία μορφή είναι κοινωνικά απαράδεκτη ενώ η άλλη μορφή κοινωνικά σκόπιμη.

  • Παναγος avatar
   Παναγος @ Ο Θείος 11/04/2011 11:52:13

   Θειε
   ==
   Have a look here plesae:
   ==

   The credit default swap era

   Αμέσως μετά την έκδοση των πακεταρισμένων ομολόγων χαμηλής εξασφάλισης, πολλοί κατάλαβαν ότι κάτι στραβό πάει να γίνει. Έτσι λοιπόν άρχισαν όλοι που είχαν αγοράσει αυτά τα ομολόγα να αγοράζουν credit default swaps (CDS). Τα CDSs (credit default swaps) είναι ασφαλιστικά συμβόλαια που σου εξασφαλίζουν το κεφάλαιο σου αν το ομόλογο δεν πάει καλά. Πολλές επενδυτικές τράπεζες αναγκαστικά πούλαγαν και CDSs προκειμένου να μπορούν να πουλήσουν και την ομολογιακή έκδοση. Άλλες όπως η AIG τα πούλαγαν διότι το έκαναν για πολλά χρόνια.

   Επειδή δεν υπήρχε πρόβλημα για πολλά χρόνια, το να πουλάς swaps έγινε ένα πολύ ανταγωνιστικό παιχνίδι. Τα premiums έπεσαν πάρα πολύ διότι όλοι τα πούλαγαν. Οπωσδήποτε ήθελε μπορούσε να πουλήσει ένα τέτοιο συμβόλαιο και να εισπράξει ένα premium. Εταιρείες όπως η Primus Guaranty φτιάχτηκαν ειδικά για να πουλάνε CDS και άλλες όπως η Radian Group πλάσαραν τα λεγόμενα «Basel-friendly» swaps.

   Σύμφωνα με το Basel Accord, οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να έχουν το 8% της αξίας των δανείων που δίνουν για ενδεχόμενο μη πληρωμής. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες όμως χρησιμοποίησαν τα CDSs σαν παραθυράκι για να αποφύγουν τους κανόνες της κεφαλαιακής επάρκειαςΠρόσφατα έγινε η εκκαθάριση και διακανονισμός στα CDS της Lehman. Από τα $400 και πλέον δις σε CDS που υπήρχαν, η συνολική ζημιά στους παίχτες ήταν μόνο $6 δις. Ο λόγος είναι διότι οι περισσότεροι είχαν πάρει θέσεις και από τις δυο πλευρές και απλά ακυρωθήκαν μεταξύ τους τα περισσότερα συμβόλαια. Τo ίδιο όμως δεν έγινε στην AIG. Η AIG πούλαγε θέσεις μόνο από μια πλευρά και ειδικά στις ευρωπαϊκές τράπεζες. H AIG είχε ειδικευτεί σε ευρωπαίους πελάτες. Μόνο το 2007 ο ευρωπαϊκές τράπεζες αγόρασαν από την AIG ασφάλεια αξίας $426 δις. Ήταν ασφάλεια έναντι στεγαστικών δανείων; ΟΧΙ. Σύμφωνα με το Basel Accord, οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να έχουν το 8% της αξίας των δανείων που δίνουν για ενδεχόμενο μη πληρωμής. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες όμως χρησιμοποίησαν τα CDSs σαν παραθυράκι για να αποφύγουν τους κανόνες της κεφαλαιακής επάρκειας. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες αγόραζαν από την AIG CDSs για να δείξουν στις νομισματικές αρχές ότι το ρίσκο των δανείων που έδιναν δεν το είχαν αυτοί πλέον αλλά η AIG και άρα, δεν έπρεπε να βάλουν στην άκρη το 8% των δανείων που έλεγε ο κανονισμός αλλά πολύ λιγότερα. Στην συνεχεία έδιναν περισσότερα δάνεια. Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτό ανέβαζε κατά πολύ την μόχλευση. Μάλιστα, η AIG έλεγε στις ίδιες τις τράπεζες ότι χρησιμοποιώντας CDSs μπορούν νόμιμα να βάλουν στην άκρη χρήματα αξίας μόνο το 1.6% των δανείων που δίνουν αντί του 8%.

   Όλα δούλευαν ωραία και καλά μέχρι που η AIG έχασε την ΑΑΑ πιστοληπτική της ικανότητα. Όταν έγινε αυτό οι πάντες ζήτησαν από την AIG να αύξηση τα κεφάλαια της για να καλύψει χασούρες. Την επόμενη μέρα η Fed έβαλε $85 δις στην AIG και στην συνέχεια άλλα $37 δις. Αν η Αμερική είχε αφήσει την AIG να πέσει, κατά πάσα πιθανότητα το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη θα είχε καταρρεύσει ολοκληρωτικά! Το νερό όμως μπήκε στο αυλάκι και τώρα οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν τα κεφάλαια τους αλλά και παράλληλα να πουλήσουν χρεόγραφα και να μειώσουν κατά πολύ την μόχλευση τους. Το ίδιο βέβαια και για τις Αμερικανικές τράπεζες άλλα σε πολύ λιγότερο βαθμό. Μάλιστα δε, ενώ στην Αμερική το πρόβλημα το έχουν οι επενδυτικές τράπεζες και λίγες μεγάλες τράπεζες που είχαν μεγάλη έκθεση σε στεγαστικά ομολόγα, στη Ευρώπη το πρόβλημα το έχουν σχεδόν όλες οι τράπεζες ανεξάρτητα από το αν ασχολήθηκαν με στεγαστικά ομόλογα η όχι!!!!!

   Η κατάληξη είναι ότι, ενώ τα default swaps φτιάχτηκαν σαν ασφαλιστικά εργαλεία να προφυλάσσουν επενδυτές από ζημίες, κατάντησαν να είναι παραθυράκια για να μπορούν πολλές τράπεζες (ιδίως ευρωπαϊκές) να αποφύγουν τους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας. Επιπλέον, αύξησαν την όρεξη για ρίσκο διότι υποτίθεται ότι κάποιος ήταν προφυλαγμένος ενώ όπως αποδείχτηκε στην πράξη, οι αντισυμβαλλόμενοι δεν είχαν τα κεφάλαια για να προσφέρουν αυτή την κάλυψη.

   Τέλος υπάρχει ένα άλλο θέμα με τα default swaps … πολλές φόρες είναι πολλαπλά από την αρχική έκδοση. Για παράδειγμα, φανταστείτε ότι ασφαλίζετε το αυτοκίνητο σας σε μια ασφαλιστική εταιρεία και μετά πάτε και σε άλλες 10 εταιρείες και παίρνετε την ίδια ασφάλιση. Αν όλοι κάνουν το ίδιο και ξαφνικά έχουμε πολλά δυστυχήματα, οι ασφαλιστές θα φαλιρίσουν. Ενώ για παράδειγμα τα στεγαστικά δάνεια χαμηλής εξασφάλισης είναι μερικές εκατοντάδες δις, τα default swaps που σχετίζονται με τα ομολόγα αυτά είναι δεκάδες τρις!!! Το αν αποδειχτεί στο τέλος ότι είναι πολλαπλά συμβόλαια από πολλές πλευρές όπως στην περίπτωση της Lehman δεν ξέρω, αλλά σε κάθε περίπτωση, ένα τόσο μεγάλο νούμερο είναι ένα αίνιγμα και ένα αγκάθι για την αγορά. Είναι αδύνατον το τραπεζικό σύστημα αλλά και η παγκόσμια οικονομία να μπορεί να πληρώσει τα στοιχήματα που έκαναν μερικοί γύρο από αυτά τα χρεόγραφα. Κάτι πρέπει να γίνει σύντομα (έχω μερικές προτάσεις στο τέλος


   h--p://e-rooster.gr/11/2008/1001

   • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
    ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Παναγος 11/04/2011 12:04:58

    ΑΚΡΙΒΩΣ !!!!!!!
    Μπραβο Πανάγο.

    ΠΠ

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Παναγος 11/04/2011 12:06:13

    Έτσι. Τι λέμε, από πολύ καιρό;
    Αυτό που αποκαλούν "αγορά", δεν είναι αγορά αλλά καζίνο.
    Και μάλιστα με πειραγμένη ρουλέτα.
    Πέρα από ένα όριο η μόχλευση είναι ρωσική ρουλέτα.
    Τώρα τι μας λένε; Κάντε "κούρεμα" στα ομόλογα δημόσιου χρέους και μετά βουλώστε με λεφτά των φορολογουμένων την τρύπα που θ' ανοίξει το κούρεμα στις τράπεζες.
    Μα η άλλη, και πολύ μεγαλύτερη τρύπα, από το τζόγο της πειραγμένης ρουλέτας, είναι ήδη ανοιχτή. Χάσκει. A propos Ιρλανδία: 700 δις Ευρώ τρύπα, για τραπεζικό σύστημα κράτους 6 εκατομμυρίων. Ή δες τι κάνει η Deutsche Bank: Πλειστηριάζει σαν τρελή κατοικίες στις ΗΠΑ, μιά και έχει στο ντουλάπι βουνά ολόκληρα από πακεταρισμένα στεγαστικά, και subprime και "ακριβά" της Φλόριντα.
    Μη τρελαθούμε κι όλας. Τρελάθηκε το γαιδούρι κι εμάς μας ενοχλεί το σκληρό σαμάρι;

   • drider avatar
    drider @ Παναγος 11/04/2011 12:32:16

    Και όπως έχει γράψει ο Θείος (μπορεί να με απατά η μνήμη μου), οι εγγυήσεις χρησιμοποιήθηκαν σε ένα βαθμό και για να εξισορροπήσουν τη χασούρα από αποτυχημένες επενδύσεις των ελληνικών τραπεζών σε βαλκανικές χώρες (πλην Τουρκίας).

    Υπάρχει βέβαια και ένα μικρό θεματάκι με ελληνικές τράπεζες (ταχ. ταμιεύτηριο και εθνική, κρατικές!) που "στοιχηματίζανε" στην κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας... Το οποίο βέβαια έχει ήδη αναλυθεί επαρκώς στο αντινιούς.

 12. tiramola avatar
  tiramola 11/04/2011 11:49:56

  JP Morgan:Γιατί η ΕΚΤ βάζει "βέτο" σε χρεοκοπία

  Την ώρα που η σεναριολογία για μια πρόωρη αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας παίρνει φρενήρεις ρυθμούς, μια ανάλυση της JP Morgan που έγινε σε ανύποπτο χρόνο (δημοσιεύθηκε στις 18 Φεβρουαρίου) εξηγεί γιατί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει άκρως σοβαρούς λόγους να επιχειρήσει «μπλόκο» σε... οποιοδήποτε σενάριο αναδιάρθρωσης πριν τη λήξη του μνημονίου, το καλοκαίρι του 2013.


  Οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας επιχειρούν να ξεδιπλώσουν το «κουβάρι» που έχουν δημιουργήσει στην Ελλάδα, όπως και στην Ιρλανδία, οι τριγωνικές σχέσεις κυβέρνησης-τραπεζών - ΕΚΤ.
  Ένα «κουβάρι», που καθιστά απαγορευτική κάθε σκέψη για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πριν τη λήξη του μνημονίου, αφού σε αυτή την περίπτωση η πρώτη που έχει να χάσει πολλά είναι η ίδια η ΕΚΤ:

  - Οι ελληνικές τράπεζες έχουν, όπως και οι ιρλανδικές, σοβαρό πρόβλημα εξάρτησης από τις εγγυήσεις του Δημοσίου για το δανεισμό τους από την ΕΚΤ. Στα τέλη του περασμένου χρόνου, τονίζει η JP Morgan, έσπευσαν να λάβουν εγγυήσεις 25 δις. ευρώ για να καλύψουν τις «τρύπες» που θα δημιουργούσε φέτος το αυστηρότερο καθεστώς αποδοχής καλυμμάτων δανεισμού από την ΕΚΤ. Πέραν αυτών των εγγυήσεων, το Δημόσιο θα προσφέρει φέτος εγγυήσεις άλλων 30 δις. ευρώ, για να καλύψει τη ρευστότητα των τραπεζών.

  - Ουσιαστικά, τονίζει η JP Morgan, εάν χρησιμοποιηθούν και αυτές οι εγγυήσεις, τα καλύμματα δανεισμού που χρησιμοποιούν οι ελληνικές τράπεζες για να δανείζονται από την ΕΚΤ θα συνδέονται στο μεγαλύτερο μέρος τους με κρατικά ομόλογα και εγγυήσεις: 85 δις. ευρώ τίτλοι εγγυημένοι από το Δημόσιο, 45 δις. ευρώ κρατικά ομόλογα που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες και άλλα 8 δις. ευρώ ειδικά ομόλογα zero-coupon, που είχαν διατεθεί στις τράπεζες από το πρώτο «πακέτο» ενισχύσεων. «Η μεγάλη έκθεση της ΕΚΤ σε καλύμματα δανεισμού που συνδέονται με το Δημόσιο φέρνει την ΕΚΤ σε εξαιρετικά δυσμενή θέση σε περίπτωση αναδιάρθρωσης χρέους ή χρεοκοπίας», τονίζουν οι αναλυτές της JP Morgan.

  - Τι θα σήμαινε αυτό στην πράξη;
  Ότι αν μειωνόταν κατά 30% η ονομαστική αξία αυτών των ομολόγων («κούρεμα») θα χάνονταν περί τα 40 δις. ευρώ από την αξία των καλυμμάτων δανεισμού των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες θα αδυνατούσαν να καλύψουν αυτή τη διαφορά χωρίς να «βάλουν χέρι» στις καταθέσεις.
  Συνεπώς, η ζημιά αυτή θα έμενε στην ίδια την ΕΚΤ, η οποία θα είναι εκτεθειμένη σε ζημιά και από τις αγορές ελληνικών ομολόγων που έχει κάνει (αξία κτήσης 35 δις. ευρώ, ονομαστική αξία 50 δις. ευρώ), στην περίπτωση που το «κούρεμα» ήταν υψηλότερο και έφερνε την αξία των ομολόγων αυτών κάτω από το κόστος κτήσης τους από την ΕΚΤ.

  Είναι προφανές, ότι αυτή η τριγωνική σχέση κυβέρνησης - τραπεζών και ΕΚΤ υποχρεώνει τους κεντρικούς τραπεζίτες να προβάλουν «βέτο» σε μια πρόωρη αναδιάρθρωση του χρέους.

  Σημαίνει αυτό, ότι η ΕΚΤ έχει αποκλείσει οριστικά το σενάριο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους;
  Ασφαλώς όχι! Απλώς το τοποθετεί χρονικά στο 2013, δηλαδή μόλις λήξει το ήδη εφαρμοζόμενο μνημόνιο, γιατί τότε εκτιμά ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία απεξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από τις χρηματοδοτήσεις της ΕΚΤ.

  Πώς θα γίνει αυτό; Η JP Morgan εξηγεί στην ίδια ανάλυση, ότι η κεντρική τράπεζα θα πιέσει μέχρι τη λήξη του μνημονίου τις ελληνικές τράπεζες να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή κυρίως θυγατρικές σε χώρες του εξωτερικού, ώστε να περιορίσουν δραστικά τις ανάγκες τους για ρευστότητα και να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση.
  Επιπλέον, όσο θα περνά ο καιρός και θα εκταμιεύονται οι δόσεις του δανείου των 110 δις. ευρώ, θα αποπληρώνονται από αυτές τα ομόλογα που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες, ώστε στο τέλος του 2012 να έχουν μειωθεί αυτές οι θέσεις από 45 σε 28 δις. ευρώ και να επιστραφούν στην ΕΚΤ τα δανεικά που έχει δώσει με κάλυμμα αυτά τα ομόλογα.

  Είναι λοιπόν ζωτικής σημασίας για την ΕΚΤ να συνεχισθεί η εφαρμογή του μνημονίου, ώστε να δοθεί χρόνος για να αποσυνδεθεί η βόμβα στα θεμέλια του Ευρωσυστήματος, που δεν είναι άλλη από τις σχέσεις εξάρτησης των τραπεζών από την ΕΚΤ, με εγγυητή το Ελληνικό Δημόσιο.
  Αν παρ’ ελπίδα χρειασθεί μια γρήγορη αναδιάρθρωση του χρέους, επειδή η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας δεν θα επιτρέπει να συνεχισθεί η εφαρμογή του μνημονίου, η ΕΚΤ και οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να βρουν ένα εναλλακτικό σχέδιο, για να αποτρέψουν την «έκρηξη» αυτής της βόμβας.

  ΠΗΓΗ: Banksnews

 13. Kostas D avatar
  Kostas D 11/04/2011 12:28:42

  Μακαρι να ΔΙΑΛΥΘΕΙ Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ!!
  Να το καταργησουμε ολοι μαζι,
  η εστω να ξεκινησουμε οι Ελληνες, Ισπανοι, Πορτογαλοι, Ιρλανδοι....και επειτα
  θα ειμαστε ηδη, περισσοτερες χωρες με τα δικα μας Εθνικα νομισματα..
  Θα ειναι ισως δυσκολη διαδικασια τα πρωτα χρονια , ΑΛΛΑ θα ζησουμε μελλοντικα καλυτερα απ΄οτι τωρα με το ευρω..(το οποιο παντα θα φερνει και ενα καινουριο προβλημα..Μια χαρα ηταν η ΕΕ χωρις αυτο)
  Οπως ειπα και σε αλλη αναρτηση, ειναι πιστευω ενα αποτυχημενο Πειραματικο νομισμα.
  (ενδεχομενως δοκιμη/προαγγελος ενος "παγκοσμιου νομισματος" που δε θα γινει ΕΥΤΥΧΩΣ ουτε σε 5000 χρονια, ..)
  Αλλα με βαση την κοινη λογικη παντα, ειναι παρα πολυ δυσκολο εως αδυνατο
  να παρεις καποιες χωρες με ΤΕΛΕΙΩΣ διαφορετικες αναγκες, τελειως διαφορετικη ιστορια, τελειως διαφορετικη οικονομια, (που με βαση παλι την ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ "ομοιογενεια οικονομιων 27 χωρων " ΔΕΝ μπορει να γινει με τιποτα....)
  και να "ενωσεις τις οικονομιες τους"...... πιο ηλιθιο πειραμα δεν προκειται να
  υπαρξει.... εδω ακομα και 3-4 χωρες να ηταν εντος της ιδιας ηπειρου
  και δε θα γινοταν.... και θα γινει ενωση οικονομιων 27 και βαλε χωρων?????
  Ουτε κατα διανοια ΔΕΝ πετυχαινει, παντοτε θα προκυπτουν προβληματα.
  Και το βασικοτερο.....μας ρωτησε κανεις, εμας τους πολιτες, για το σε τι θελουν αυτοι να μετατρεψουν τα ΔΙΚΑ ΜΑΣ χρηματα, κοπους ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ...???????
  Το ευρω ειναι ενα ΑΙΣΧΟΣ!!!!!
  Κατι ξερουν οι Αγγλοι, οι Σουηδοι, οι Ουγγροι που δεν θελανε το ευρω, αλλα και η Πολωνια, αν δεν κανω λαθος που ΔΕΝ το θελει τωρα μετα την κριση....
  Υστερα ειναι και το εξης, θυμαστε ΟΛΟΙ τι ωραια που ζουσαμε με τις δραχμες??
  με το που μπηκε το ευρω επισημα απο το Μαρτιο του 2002, καθε χρονο ολο
  και δυσκολευανε τα πραγματα....ολοι ελεγαν "Αχ τωρα με το ευρω......"
  Ε ναι το ιδιο ειναι ενας ανθρωπος να κερδιζει 180.000 δραχμες..... με πολλα μηδενικα που βοηθαει ψυχολογικα και να αποταμιευει και τα μισα
  Και το ιδιο ειναι να παιρνει .....600 ψωροευρω????? και να μην μπορει να ζησει??

  ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΜΑΣ, ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ
  ΤΗΣ ΕΕ.....
  ΑΜΗΝ..
  Να το θυμομαστε ολοι...ΤΟ ΕΥΡΩ ΝΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ....(προσωπικα ελπιζω το συντομοτερο) αλλα μεχρι να καταργηθει, εμεις θα υποφερουμε απο τα οικονομικα πειραματα...."διασωσης της....ευρωζωνης" κτλ....
  Τα Εθνικα μας νομισματα ηταν ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΑ και ΑΝΤΕΞΑΝ πολεμους, κρισεις..
  ΦΕΡΤΕ ΤΑ ΠΙΣΩ!!!!!!!

 14. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 11/04/2011 12:41:38

  Δεν είναι ακριβώς έτσι. Δεν είναι αποτυχημένες οι επενδύσεις των ελληνικών τραπεζών σε βαλκανικές χώρες.
  H Βαλκανική αγορά έχει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης. Δεν κινδυνέυουν από φούσκα.
  Άλλες είναι οι αποτυχημένες κινήσεις: Θαλασσοδάνεια σε πεθαμένες εγχώριες (ή πρώην εγχώριες) επιχειρήσεις (π.χ. κάτι κλωστουφαντουργικές, media), υπερτιμημένες υποθήκες όψιμων στεγαστικών δανείων - μετά το 2005 κτλ.

  • drider avatar
   drider @ Ο Θείος 11/04/2011 13:48:13

   Τις οποίες βαλκανικές επενδύσεις, όπως εκτιμά το άρθρο για την JP Morgan που παραθέτει ο Tiramola, θα πρέπει να εγκαταλέιψουν οι ελληνικές τράπεζες, μέχρι να λήξει το μνημόνιο, για να ενισχύσουν τη κεφαλαιακή τους επάρκεια.

   Βέβαια δεν είμαι ειδικός σε θέματα στρατηγικής των τραπεζών για να εκτιμήσω την αξία του αναφερόμενης εκτίμησης... Ίσως και να έχεις δίκιο, ότι δηλαδή μια τέτοια κίνηση μπορεί και να έχει το αντίθετο ως προς το αναμενόμενο αποτέλεσμα, σχετικά με τη κεφαλαιακή τους επάρκεια.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ drider 11/04/2011 14:00:05

    Οι βαλκανικές θυγατρικές αποδίδουν κέρδη και διορθώνουν τους προυπολογισμούς. Πουλώντας τις, οι ισολογισμαί του επόμενου έτους μπορεί να "κοκκινίσουν" υπερβολικά.
    Από την άλλη, με τους νέους Basel κανονισμούς πρέπει να έχουν πυρήνα ιδίων κεφαλαίων 8% - άρα μπορεί να χρειασθούν ρευστό που θα το αποθεματοποιήσουν ως kernkapital.
    Είναι λεπτή η ισορροπία, και το κάθε "μαγαζί" ξέρει τα δικά του καλύτερα.

 15. Giannis_Analytis avatar
  Giannis_Analytis 11/04/2011 12:51:17

  Ligo akoma na antexi i Ellada (os telos tou xronou to poli). Tha erthi i geniki anadiarthosi tou Xrous se oli tin Eurozoni otan ftasi i Siera tis Ispanias. 1100 Dis. den boroun na sikosoun, ke akoma i Italia den ine mesa pou exi ekdosi parapano Omologa akoma apo tin Germania. Istorika ine panta etsi, pos o Plirotis (diladi i Germania) kapote tha sikosi ta xeria ke tha wgi apo to paixnidi. Ton Gpap tha ton wri aproetimasto i Katastasi.
  http://www.nytimes.com/interactive/2010/05/02/weekinreview/02marsh.html

 16. zackii avatar
  zackii 11/04/2011 13:04:55

  Στην Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ καμμιά οικονομική κρίση -ούτε καν το 2008 που έπληξε τις άλλες χώρες. Ότι έγινε ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι μετά από τόσες δεκαετίες αποβιομηχάνισης της χώρας, και τεχνητού ευδαιμονισμού.
  Ποιός δεν θυμάται τι έγινε την δεκαετία του '80. Κάθε προσπάθεια σοβαρής επένδυσης τινάχτηκε στον αέρα από την κυβέρνηση του ΑΓΠ, που εκμεταλλευόμενος τα κοινοτικά κονδύλια έγινε ισόβιος μονάρχης-γιατί μη γελιέστε αυτόν ψηφίζουν οι ΠΑΣΟΚΟΙ σήμερα και όχι το ΓΑΠ. Αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η MAVA (CITROEN) που έβγαζε τα PONY που διέπρεψαν όχι μόνο σαν ΙΧ, αλλά αγοράστηκαν και από τον Ελληνικό και ξένους στρατούς, η OPEL και η ΝΙΣΣΑΝ στο Βόλο ( μιά τρομερή γιά την εποχή επένδυση του Θεοχαράκη), η PIRELLI στην Πάτρα απαξιώθηκαν και τελικά έκλεισαν από την κρατική αδιαφορία, και το γεγονός ότι νόμος τότε ήταν το δίκιο του μουσάτου συνδικαλιστή πρασινοφρουρού.
  Τα λοίσθια επίσης πνέουν μέχρι σήμερα και βιομηχανίες που σε άλλα κράτη θα ήταν κοσμήματα και εξαγωγικοί αναπτυξιακοί βραχίονες της οικονομίας, όπως η ΕΛΒΟ και η ΠΥΡΚΑΛ γιά να μην αναφέρω τη STEYR. Και βέβαια έπρεπε να γίνει έτσι γιατί οι ξένοι έδιναν περισσότερες μίζες στις αγορές .
  Ποιός ξεχνάει επίσης τις επιδοτήσεις των αγροτών, που ανεξέλεγκτα -εδώ έχει τεράστια ευθύνη και η τότε ΕΟΚ- με μελέτες της πλάκας έπαιρναν τεράστια ποσά γιά ανύπαρκτα στρέμματα, ποσά που κατέληγαν στα ευαγή ιδρύματα -βλ. μπουζουκομάγαζα- της επαρχίας? Φίλος που δούλευε τότε στην INTERCAR (αντιπροσωπεία της BMW) μου έλεγε τότε ότι ξέροντας πότε έπαιρναν τις επιδοτήσεις οι αγρότες, φρόντιζαν να έχουν στοκ από αυτοκίνητα, γιατί είχαν τα λεφτά στο χέρι.
  Μετά ήρθε ο εκσυγχρονισμός, η αναδιανομή πλούτου με το χρηματιστήριο, το γιγάντωμα των εφημεριδάδων-μεγαλοεργολάβων, τα διακοποεορτοδάνεια και εδώ είμαστε τώρα, με ένα νέο ΑΓΠ, αλλά από την ανάποδη. Πιστεύει κανείς ότι θα γίνει ποτέ παραγωγική επένδυση στη Ελλάδα? Αν μου απαντούσε ναι, θα του έλεγα να πάει να εξεταστεί στο Αιγηνίτειο...αλλά δυστυχώς ούτε αυτό υπάρχει πιά...

  • Giannis_Analytis avatar
   Giannis_Analytis @ zackii 11/04/2011 13:31:59

   +1000!
   Tha borouse na gini antagonistikia i Ellada. Otan figi to Euro ke erthi i Draxmoula tha figi ke o Dikomatismos. Tota ta Palatia Aeros pou exktisan tha tinaxoun ston aera ke tha paroun ta pragmata tous ke tha figoun. Paradigmata iparxoun: Islandia (Irlandia ke Portogalia ine akoma stis Arxes).
   I Exousia THELI to Euro gia na epizisi, den exi na kani tipota me oikmonomiki Logiki alla Exousia.

 17. Giannis_Analytis avatar
  Giannis_Analytis 11/04/2011 13:25:01

  O Gpap pisteui stin Ameriki (as ipothetoume), ala oute i Ameriki ine empisti ke bori na boithisi. Exi dikia tis Krisi.
  To dollario ginete kommatia ta teleftea Xronia.Epipleon xanoun tous megaliterous ipostirixtes tous (japonia, xriazete tora ta lefta gia ton eafto tis ke den bori na agorasi amerikanika omologa) ke megales oikonomies apofeugoun to dollario p.x. Kina ke Rosia. Afto fainete stis Agores: To Euro aneweni giati ine o Monofthalmos anamesa tous Tyflous (Yen ke US dollar). I Anodos tou petreleou ke tou xrisou ine kata wathos endixi tis adinamias tou dollariou, ke apo eki tha erthoun prosthetes piesis stis Agores. To Euro pithano den tha tis antexi.

 18. Orestios avatar
  Orestios 11/04/2011 15:29:28

  Μόνο εκτός ευρώ η Ελλάδα μπορεί να επιβιώσει

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Orestios 11/04/2011 15:50:15

   Κατά Ινδικό Ωκεανό μεριά, Σρι Λάνκα ή απέναντι στη στεριά, Ταμίλ Ναντού. Έχουν καλά δικτυωμένη διασπορά στη Wall Street:
   h**p://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/0,1518,756180,00.html
   Ο τύπος, manager μεγάlου Hedge, έπαιρνε εσωτερική πληροφόρηση από πού αλλού; Goldmann Sachs, φυσικά. "Φτυάριζε", αλλά τον τσακώσανε οι "κακές" Ομοσπονδιακές αρχές.
   Δεν λέω, προσπαθώ να γίνω και του λόγου μου λιγάκι, τόσο δά ευρωσκεπτικιστής! Aλλά πρίν προλάβω, σκοντάφτω σε νέα shits της Goldmann και ξαναγίνομαι οσονούπω "εξτρεμιστής ευρωλιγούρης", που λέει και ο Ζουρ(λι)άρης.

 19. East avatar
  East 11/04/2011 17:18:03

  Κοινό νόμισμα χωρίς κοινή οικονομία, και κοινή οικονομία χωρίς κοινό κράτος, και κοινό κράτος χωρίς κοινό πολιτισμό, δεν γίνεται.

  Το εγχείρημα της ΕΕ απέτυχε, όπως απέτυχε και η ΕΣΣΔ και η Γιουγκοσλαβία.

  Διότι ήταν ομοσπονδίες εθνών-κρατών, και όχι εννιαίο κράτος, στηριγμένο σε κοινό πολιτισμό.

  Πέρα από αυτό, η κρίση στην Δύση οφείλεται στο ότι η Δύση δεν παράγει.

  Η Δύση έως τώρα, στηριζόμενη στην ισχύ της, ζούμε με τύπωμα νομίσματος και δάνειζε τον εαυτό της.

  Τώρα δεν μπορεί να το κάνει αυτό.

  Το κλείσιμο των συνόρων, οι αντιμεταναστευτκές πολιτικές, και η “πράσινη ανάπτυξη” ήταν η χαριστική βολή, διότι έτσι μειώθηκε δραστικά η παραγωγή.

  Η ΕΕ μπορεί να ξεπεράσει την κρίση αν αυξήσει δραστικά την παραγωγή, τους αυτοαπασχολούμενους, και αν αυξήσει δραστικά το εργατικό δυναμικό με εισαγωγή μεταναστών, και με κρατικοποιήσεις.

  Αν δεν τα κάνει αυτα, τότε έρχονται δραματικές μέρες για τους πολίτες της ΕΕ, οι οποίοι θα εξαθλιωθούν και θα γίνουν σκλάβοι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.