02/06/2008 18:42
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Ζορμπάς τι κάνει;

Έγραφε η Ελευθεροτυπία το περασμένο Σάββατο για «επτά ύποπτες  συμβάσεις της Siemens Ελλάς με δύο αμφίβολης υπόστασης αρμενικές εταιρείες που έχουν μπει στο στόχαστρο του εισαγγελέα Π. Αθανασίου και ερευνάται σε ποιους πραγματικά κατέληξαν 2,7 εκατ. ευρώ που πληρώθηκαν από τη Siemens με τη δημιουργία μιας αληθοφανούς νόμιμης αιτίας». Σήμερα, να παρουσιάσουμε εμείς ορισμένα επιπλέον στοιχεία για αυτή τη σοβαρή υπόθεση. Πρόκειται για δώδεκα τιμολόγια που εξέδωσε μια κάποια εταιρεία, Silvi, από τον Ιούλιο του 2006 έως το Δεκέμβριο του ιδίου έτους. Τα χρήματα στέλνονταν από τη Siemens μέσω της Deutsche Bank στην Αρμενία για έργα, τα οποία ουδέποτε έκαναν οι εταιρείες, στις οποίες στέλνονταν τα χρήματα (!). Τα τιμολόγια της Silvi –που, ως όλα δείχνουν, ήταν μαϊμού- αναλυτικά έχουν ως εξής:1.Στις 12-7-06, 90.000 ευρώ. 2.Την 1η Αυγούστου του ιδίου έτους, 225.000 ευρώ. 3.Την 1η Σεπτεμβρίου, 39.400 ευρώ. 4.Την ίδια ημέρα, 135.000 ευρώ. 5.Στις 9-9-2006, 147.750. 6.Την ίδια ημέρα, 65.833 ευρώ. 7.Στις 11-9-2006, 9.850. 8.Στις 19-9, 164.583. 9.Την ίδια ημέρα, 98.750. 10.Στις 8-12-2006, 97.500. 11.Στις 12-12, 243.750. 12. Στις 15-12, 146.250. Σύνολο: 1.200.333 ευρώ. Και για να μην χανόμαστε, σε δραχμούλες 414.114.885.

«Χειριστής» των συμβάσεων, γράφει η εφημερίδα, «ήταν ο Διονύσης Δενδρινός, ο οποίος μετά την αποχώρηση του Π. Μαυρίδη (Απρίλιος του 2006) ανέλαβε για μερικούς μήνες την ευθύνη της Γενικής Διεύθυνσης Τηλεπικοινωνιών της Siemens». Το σημαντικότερο είναι ωστόσο, ότι «το αντικείμενο της σύμβασης αφορούσε υποκατασκευαστικό έργο της Siemens στη Armentel, που ήλεγχε ακόμα ο ΟΤΕ και θα εκτελούσε η Silvi. Σύμφωνα με πληροφορίες από το εσωτερικό της Armentel, η φερόμενη ως υπανάδοχος της Siemens δεν είναι γνωστή, ούτε έχει παραδώσει έργο, και μάλιστα σχετικό με τη χωροθέτηση κεραιών. Το έργο αυτό έχει εκτελεσθεί και παραδοθεί με μελέτη της Cosmote στην Armentel, ενώ η Silvi δάνεισε εξοπλισμό αξίας 4.000 ευρώ!». Η αρμένικη εταιρεία τηλεπικοινωνιών, ως γνωστόν, πουλήθηκε στους Ρώσους.

Όλα αυτά τι δείχνουν; Πως, ούτε λίγο ούτε πολύ, τα λεφτά τα έστελνε η Siemens δήθεν στην Αρμενία, αλλά από εκεί πήγαιναν σε κάποιους λογαριασμούς, είτε για να γεμίσουν «μαύρα ταμεία» μιζών, είτε για να γεμίσουν τσέπες. Το πιθανότερο, και τα δύο. Επειδή λοιπόν ώσπου να ερευνήσει η Δικαιοσύνη τα τιμολόγια θα έχουμε αποδημήσει εις Κύριον, μήπως μπορεί να ασχοληθεί ο Ζορμπάς με το θέμα, επειδή οι δικοί του μηχανισμοί ελέγχου έχουν αποδείξει ότι είναι ταχύτεροι;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. MURGOS avatar
  MURGOS 02/06/2008 20:05:29

  ΨΑΞΤΕ ΚΑΙ ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΚΟΥΚΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ Η ΣΗΜΕΝΣ ΑΕ ΣΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΟΤΑΝ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΙ ΠΑΙΖΟΤΑΝΕ ΑΠΟ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΣΗΜΕΝΣ ΑΘΗΝΩΝ ,ΑΠΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΤΗΣ ΣΗΜΕΝΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΤΕΤΖΗΔΕΣ ΣΤΟ ΕΡΕΒΑΝ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΗΘΗΚΕ Η ΙΔΙΑ Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΤΗΝ ΕΚΑΝΕ ΜΕ ΕΛΑΦΡΑ ΠΗΔΗΜΑΤΑΚΙΑ
  ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΑΠΕΙΛΟΥΣΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ

 2. mama teresa avatar
  mama teresa 02/06/2008 21:45:43

  ΑΣ ΨΑΞΟΥΝΕ ΝΑ ΒΡΟΥΝΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΕΑΡΟ ΠΟΥ ΔΙΗΥΘΥΝΕ ΤΗΝ ΑΡΜΕΝΤΕΛ, ΚΑΙ ΣΥΧΝΑΖΕ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ.....
  ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΕΠΤΑΝΗΣΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΠΟΥ ΖΟΥΣΕ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ.....

 3. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 02/06/2008 22:30:33

  "Αποκαλύψεις για Χριστοφοράκο από δύο συνεργάτες του

  Εως πρότινος η διοίκηση του κ. Μιχάλη Χριστοφοράκου στην εν Ελλάδι θυγατρική της Siemens δεν είχε «σκιαστεί» από ενδείξεις κακής διαχείρισης. Αλλά μετά τα μέσα Μαΐου, οπότε το νομικό τμήμα της μητρικής εταιρείας και η δικηγορική εταιρεία Debevoise & Plimpton κατέγραψαν τις καταθέσεις δύο κατώτερων υπαλλήλων –αλλά και οι δύο σε θέσεις-κλειδιά σε ό,τι αφορά τη συνεργασία τους με τον κ. Χριστοφοράκο– η εικόνα άλλαξε άρδην...

  Ο ένας υπάλληλος εργάζεται επί χρόνια στο λογιστήριο της θυγατρικής και σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στους Αμερικανούς δικηγόρους, πλήρωνε όλες τις δαπάνες του κ. Χριστοφοράκου. Αυτές περιελάμβαναν τα έξοδα του σπιτιού του, έως πτήσεις με ελικόπτερα και δαπάνες για κοινωνικές εκδηλώσεις, στις οποίες ναι μεν ο Χριστοφοράκος παρίστατο, αλλά δεν αφορούσαν σε «κοινωνικές υποχρεώσεις» της Siemens. Οι δαπάνες ήταν ορισμένες φορές αρκετά υψηλές, όπως την περίοδο του καλοκαιριού του 2006.

  Ο υπάλληλος εξήγησε στους Αμερικανούς νομικούς, ότι η δυνατότητα αυτή του κ. Χριστοφοράκου απέρρεε από μια απόφαση του Δ.Σ. της θυγατρικής εταιρείας που του επέτρεπε να διαχειρίζεται «εν λευκώ» ένα ποσοστό του εξαγωγικού τζίρου της εταιρείας που αθροιστικά έφτασε σύμφωνα με υπολογισμούς της Debevoise τα 2,9 εκατομμύρια ευρώ.

  Σύμφωνα με ρύθμιση του ελληνικού κράτους, από 1/1/97-31/12/2003 οι εξαγωγικές επιχειρήσεις μπορούσαν να διαχειρίζονται χωρίς παραστατικά το 2% του τζίρου τους έως 750 εκατομμύρια δραχμές, το 1% του τζίρου τους έως τρία δισ. δραχμές και το 0,5% του τζίρου τους για παραπάνω ποσό. Για μια εταιρεία του εύρους της Siemens Hellas, αυτό μεταφραζόταν σε ποσά που έφταναν σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως.

  Πολύ λίγες από τις πληρωμές που έγιναν σε αυτά τα πλαίσια είχαν αποτυπωθεί ορθώς, λογιστικά. Ο εν λόγω υπάλληλος έδινε στον κ. Χριστοφοράκο τα χρήματα «για δαπάνες του», όπως γίνεται και με τα περισσότερα στελέχη πολυεθνικών στην Αθήνα. Οταν κατέστη σαφές ότι θα αντιμετώπιζε τις απαιτήσεις της εταιρείας, τότε προσχώρησε στο πρόγραμμα επιείκειας.

  Αυτή του η «προσχώρηση» δεν τον απαλλάσσει ωστόσο από ποινικές ευθύνες και πιθανότατα για να «προλάβει» τον ανακριτή εμφανίστηκε την περασμένη Πέμπτη στον ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ κ. Παν. Αθανασίου. Στη διάρκεια της εξέτασής του, ο υπάλληλος επιβάρυνε τους κ. Χριστοφοράκο και Δενδρινό μιλώντας για συμβόλαια που είχε υπογράψει ο κ. Δενδρινός το καλοκαίρι του 2006 «για την ΑΡΜΕΝΙΑ» ως εντεταλμένος για το τμήμα τηλεπικοινωνιών. Ηταν, σύμφωνα με τον ίδιο, συμβόλαια που έμοιαζαν πολύ με εκείνα του στελέχους της Siemens Ράινχαρντ Σίκατσεκ με τα οποία «παράγονταν» μίζες για το έργο των Ολυμπιακών Αγώνων.

  Η δεύτερη περίπτωση αφορά στενή συνεργάτιδα του κ. Χριστοφοράκου από εκείνες που περιγράφονται ως «αφοσιωμένες». Και αυτή εκλήθη από την αμερικανική δικηγορική εταιρεία και ρωτήθηκε σε σχέση με πληρωμές που είχαν γίνει από ένα δικό της μικρό ταμείο «για τα καθημερινά» και αφορούσαν δαπάνες για υπηρεσίες σε κάποιο πολιτικό πρόσωπο. Η ίδια κατέθεσε στην αμερικανική εταιρεία ότι έκανε αυτές τις πληρωμές «για τη φύλαξη του προσώπου αυτού» μετά εντολές του κ. Χριστοφοράκου. Η πολιτική των ανέλεγκτων προσωπικών δαπανών χωρίς στην ουσία παραστατικά, «κληροδοτήθηκε» στον κ. Χριστοφοράκο από τον προκάτοχό του. Αλλά όταν η Siemens εισήχθη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης «όλα αυτά έπρεπε να καταργηθούν» είπε στην «Καθημερινή» συνεργάτης της μητρικής εταιρείας στο Μόναχο", ("Καθημερινή, 1-6-08).

 4. exon avatar
  exon 02/06/2008 23:49:02

  ο κ. εισαγγελέας έχει επιλεκτική όραση αν (εκτός Αρμενίας) δεν βλέπει, Ρουμανία, Κύπρο, Βουλγαρία, Νιγηρία. anyway αληθεύει οτι στέλεχος της Αρμεντέλ με εκκεντρικούς (sic) τρόπους έχει φτιάξει καταπληκτική συλλογή έργων τέχνης που εξήγαγε παράνομα απο την χώρα?

 5. Le canard avatar
  Le canard 03/06/2008 00:12:32

  Ωραίος ο exon!

 6. Le canard avatar
  Le canard 03/06/2008 00:45:07

  Η γραμματέας του Χριστοφοράκου μίλησε στον εισαγγελέα για επιταγή που έδωσε η ίδια μετά από την έγκριση του Χριστοφοράκου (πρωην επικεφαλής της Ζημενς Ελλας) σε πολιτικό κόμμα. Δεν διευκρίνισε σε ποιό. ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ; Είπε επίσης, οτι η ίδια με οδηγίες του Χριστοφοράκου προωθούσε αποδείξεις στο λογιστήριο της Ζημενς για "δωράκια" σε πολιτικούς, όπως οικοσκευή, ηλεκτρονικός εξοπλισμός, κ.λ.π. Πω, πω, πω γυφτιά!!!! Παναγία μου. Τουλάχιστον να τα'παιρναν σε ζεστό χρήμα σε βαιλιτσάκια ή σε λογαριασμούς, όχι τέτοια γυφτιά! Ακούς εκεί οικοσκευή. Οι φτωχομπ...

 7. Από ΑΡΜΕΝΊΑ avatar
  Από ΑΡΜΕΝΊΑ 03/06/2008 16:04:24

  Η siemens την περίοδο 2005 -2006 χόρτασε λεφτά από την ΑΡΜΕΝΤΕΛ και όπως διαβάσαμε στις εφημερίδες κάποιους βοήθησε στα οικονομικά κενά τους (βλέπε μίζες)με 2.500.000 ευρώ.
  Βέβαια πρέπει επιτέλους να αρχίσει να ψάχνεται ο κ βουρλούμης με το νεοδημοκρατικό teem που εγκατέστησε υπό τον Φέτση στην ΑΡΜΕΝΤΕΛ αμέσως μετά την ανάληψη της διοίκησης του ΟΤΕ.
  Τις παρακάτω περιπτώσεις πρέπει να εξετάσει ο κ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ αφου Α Π Ο Δ Ε Δ Ε Ι Γ Μ Ε Ν Α οι εταιρείες SILVI AG LTD & BYURAKN LTD δεν προσέφεραν έργο για την ΑΡΜΕΝΤΕΛ
  ΠΟΙΟΙ ήταν οι πραγματικοί παραλήπτες κοινώς οι λαδομένοι ποντικοί
  μήπως :
  1 ο CEO μακαρίτης Φέτσης: ας αφήσουμε τις μπούρδες ίσως έτσι να δικαιωθεί μετά θάνατον αν τα έχουν πάρει άλλοι και να μην υπάρχει σκια υποψίας.
  2. Κάποιος από τα μέλη του ΔΣ της ΑΡΜΕΝΤΕΛ: δηλ ένας εκ των κ.κ. Μαυράκη( μέλος στο ΔΣ COSMOTE και πολλων άλλων θυγατρικών του ΟΤΕ ως και Γεν. Διευθυντής του ΟΤΕ), ΠΑΣΙΑ ( Νομικός ΣύμβουλοςΟΤΕ και Γεν. Διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών του ΟΤΕ)και ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ (Δ/νων Συμβουλος GLOBUL). Πραγματικά λίγο απίθανη η περίπτωση αυτή καθ όσον η φήμη τους και ο υπηρεσιακός βίος τους δεν έχει δώσει δικαιώματα για παρόμοιες σκέψεις.
  3. Ο Γενικός Διευθυντής τεχνικών Υπηρεσιων της ΑΡΜΕΝΤΕΛ ως ο εισηγητής ( Αποσπασμένος υπάλληλος ΟΤΕ εκ ΣΥΡΟΥ)
  4. Η ΕΠΟΠΤΕΎΟΥΣΑ θυγατρική υπό τον κ. ΤΣΑΜΑΖ.Ο συγκεκριμένος θεωρείται έντιμος, με τους παρακάτω απ αυτόν όμως τι γίνεται:
  5. Να τα τσέπωσαν τα στελέχη της SIEMENS μετά μάλιστα το μπάχαλο της μίζας, Ω ΧΑΙΡΕ ΜΙΖΑ, που συνέβαινε επί ΠΑΣΟΚ και δυστυχώς και επί ΝΔ, νομίζοντας ότι δεν θα ανακαλυφθεί το παραμικρό.
  Το γεγονός είναι ότι κάποιοι τα πήραν .
  ΑΣ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΌΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ ΟΙ ΣΚΙΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ( ΜΑΛΛΟΝ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΒΑΡΙΑ ΣΥΝΝΕΦΑ)
  Απλά νοιώθω δυστυχώς δικαιωμένος διότι το 2004 είχα ενημερώσει με επιστολή μου τον Πρωθυπουργό και όλη την ιεραρχία της ΝΔ ότι αυτά που θα συμβούν στην ΑΡΜΕΝΤΕΛ θα ωχριούν μπροστά στο σκάνδαλο του ΚΟΣΚΩΤΑ. Δυστυχως δεν με ακουσαν και απλά δικαιώνομαι,κοινώς με έγραψαν.
  Να τους ΧΑΙΡΟΣΑΣΤΕ
  ΥΓ που κολλάει ο νεαρός ceo ; οπως γραφετε έφυγε το 2002. ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ΡΙΧΝΕΤΕ ΛΑΣΠΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΊΤΕ.
  ΚΑΤΩ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ που λεει και γνωστή δημοσιογράφος που ξεσκέπασε την βρωμιά.
  δυστυχως το λαδι γλυστρά εκτός και αν απαλαγείτε δια βουλέύματος

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.