Ο Ερντογάν ξεκινά «πόλεμο» για να αποδομήσει την ιστορική συμφωνία του Καΐρου
09/11/2014 11:49
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Ερντογάν ξεκινά «πόλεμο» για να αποδομήσει την ιστορική συμφωνία του Καΐρου

Η Άγκυρα απαιτεί να σταματήσουν οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ με αντάλλαγμα να σταματήσει το «Μπαρμπαρός» να σουλατσάρει στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως ακριβώς το περιμέναμε. Ο Σουλτάνος Ερντογάν ξεκινά ήδη «πόλεμο» προκειμένου να αποδομήσει την ιστορική συμφωνία του Καΐρου. Είτε με ειρωνικά σχόλια στον τουρκικό τύπο είτε με έμμεσα μηνύματα σε Αθήνα και Λευκωσία, αποδεικνύει ότι η προκλητική του στάση θα συνεχιστεί και μπορεί να κλιμακωθεί επικίνδυνα.

Όπως αναφέρουν κυπριακές εφημερίδες η Άγκυρα απαιτεί ουσιαστικά από τον πρόεδρο Αναστασιάδη να σταματήσει τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ με αντάλλαγμα να σταματήσει το «Μπαρμπαρός» να σουλατσάρει στην Ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια στιγμή στέλνει μήνυμα στην Αθήνα ότι δεν θα κάνει πίσω για το φυσικό αέριο. Η επικίνδυνη αυτή κλιμάκωση ενδεχομένως να έχει πολύ δρόμο αυτό, ελπίζουμε όλοι μόνο διπλωματικό. Διότι οι Τούρκοι είναι συνηθισμένοι στους παλικαρισμούς και δεν αποκλείεται να κάνουν κάτι στα νερά του Αιγαίου. Ειδικά τώρα που οι ξένοι δεν ξεκαθαρίζουν τη στάση του για το τι θέλουν στη Μεσόγειο. ΗΠΑ και Βρετανία παραμένουν απλοί θεατές στην τουρκική προκλητικότητα ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν, θέλοντας να είναι απέναντί τους, κάλεσε τον Αναστασιάδη να επισκεφτεί τη Μόσχα σε μια κίνηση με ιδιαίτερους συμβολισμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο Φιλελεύθερος, η Τουρκία απαιτεί από την Κύπρο να αναστείλει όλες τις έρευνές της για τον εντοπισμό και εξόρυξη υδρογονανθράκων με αντάλλαγμα της απόσυρση του Barbaros από την κυπριακή ΑΟΖ. Η νέα αυτή προκλητική στάση της Τουρκίας απορρίπτεται σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Λευκωσίας και από την κυπριακή και από την ελληνική και από την αιγυπτιακή κυβέρνηση. Η Τουρκία εμφανίζεται δήθεν πρόθυμη όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος να αναστείλει τις έρευνές της που διεξάγει δήθεν με εξουσιοδότηση του ψευδοκράτους στην περιοχή νοτίως της νήσου στα τεμάχια που βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ. Μία τέτοια όμως πρόταση στοχεύει στην εξουδετέρωση των σχεδιασμών της κυπριακής δημοκρατίας στο πεδίο της ενέργειας θέτοντας σε ομηρία το φυσικό αέριο της Μεγαλονήσου. Στοχεύει πρωτίστως να διασφαλίσει η Άγκυρα την εφαρμογή των δικών της σχεδιασμών. Οι τουρκικές κινήσεις δεν είναι τίποτε άλλο από την πάγια τακτική των εκβιασμών και των απειλών για να θέσουν ένα νέο δίλημμα προς τη Λευκωσία: είτε θα αρχίσει η συζήτηση για την συνδιαχείρηση του φυσικού πλούτου είτε τερματίζονται οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. Μία τέτοια πρόταση δεν συζητείται καν από τη Λευκωσία.

Όπως αναφέρει το Έθνος της Κυριακής, ο «σουλτάνος» Ερντογάν οδήγησε τη χώρα του σε διπλωματική απομόνωση στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή. Πάγωσε τις σχέσεις με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ψυχράθηκε με τον Πούτιν λόγω της στάσης του στην Κριμαία και τη Συρία, έκανε καχύποπτο ακόμη και τον Ομπάμα και προχωράει σε επίδειξη δύναμης επιλέγοντας ως «εύκολο στόχο» την Κύπρο.

Ο Tούρκος ηγέτης, «μεθυσμένος» από την αλαζονεία απέρριψε τις κατευναστικές παρεμβάσεις που έγιναν από διάφορες πλευρές και μέσω σημαντικού πολιτικού παράγοντα με τον οποίο είχε επαφή την περασμένη εβδομάδα έστειλε στην ελληνική κυβέρνηση ένα ξεκάθαρο μήνυμα: «Δεν πρόκειται να κάνω πίσω στο θέμα του φυσικού αερίου στην Κύπρο».

Εν τω μεταξύ, με ειρωνικά και πικρόχολα σχόλια επιστημόνων σχολιάστηκε η τριμερής συμφωνία Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου τα τουρκικά ΜΜΕ. Τα τουρκικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν την συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής του Καΐρου ως ένα μπλοκ τριών χωρών με πολλά κοινά συμφέροντα αλλά χωρίς πολλές ελπίδες και ότι η Τουρκία θα αντιδράσει όταν έρθει η ώρα. Αναφέρουν ακόμη ότι η Τουρκία είναι μόνη της στο θέμα της ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα υποχωρήσει. Αναφέρουν επίσης ότι η Αθήνα προσπαθεί να μεταφέρει το αέριο στην ίδια την Ελλάδα μέσω της Κρήτης παρακάμπτοντας πλήρως την Τουρκία. Διακυβεύονται όχι τα δικαιώματα του ψευδοκράτους αλλά της ίδιας της Τουρκίας. Ο ειδικός για θέματα ενέργειας στο Ινστιτούτο Σκέψης του 21ου Αιώνα Βαρόλ Σεβίμ αναφέρει στο πρακτορείο Ανατολού ότι η Αίγυπτος είχε την μεγαλύτερη ενεργειακή της κρίση αλλά πούλησε το 2008, αέριο στο Ισραήλ. Τώρα θα ξεκινήσει να αγοράζει αέριο από το Ισραήλ και σημείωσε «τα χαρτιά άλλαξαν χέρια η Αίγυπτος διαπραγματεύεται με την «Νότια Κύπρο» για να πάρει υγροποιήμένο αέριο. Και για την «Νότιο Κύπρο» η Αίγυπτος είναι καλό παζάρι επειδή από το 2016 θα πουλά αέριο στην διεθνή αγορά»

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Naruto avatar
  Naruto 09/11/2014 14:19:36

  Η άποψη μου ειναι οτι ο σουλτάνος θα περιοριστεί στις γνωστές προκλήσεις δεδομένου οτι δεν έχει το πράσινο φως απο USA . Εκτός αυτού δεν έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στους στρατιωτικούς που σε ένα πόλεμο θα καταστούν ανεξέλεγκτοι με οτι αυτό συνεπάγεται για τον ίδιο τον σουλτάνο και το κόμμα του . Όσον αφορά την χώρα μας φαίνεται να αφήνει τα φοβικά σύνδρομα και να συμπεριφέρεται επιτέλους σαν κυρίαρχο κράτος . Ήταν απολύτως προβλέψιμο οτι η σύγκρουση με τον οθωμανικό μεγαλοϊδεατισμό θα ήταν αναπόφευκτη . Ας ελπίσουμε οτι όλοι οι θιγόμενοι θα συνασπιθούν και θα δείξουν στο σουλτάνο τα όρια του .

 2. Διογένης avatar
  Διογένης 09/11/2014 17:47:53

  Η Τουρκία επιχειρεί να κάνει στην Κύπρο ό,τι έκανε και στο Αιγαίο το 1976. Που κατάφερε να αναστείλει "προσωρινά" τις ελληνικές έρευνες πέραν των 6 μιλίων και οι ελληνικές έρευνες έχουν ανασταλεί έκτοτε στην ουσία για πάντα. Ο Ελληνισμός δεν πρέπει να πέσει και δεύτερη φορά στην ίδια παγίδα, πόσο μάλλον που σήμερα έχει τόσα διεθνή ερείσματα στο συγκεκριμένο θέμα. Από εκεί και πέρα, η Τουρκία δεν είναι μόνον από θέμα συμμαχιών "μόνη". Είναι και νομικά μόνη. Δεν μπορεί να πει "γιατί δεν με φωνάζετε και εμένα", διότι δεν έχει υπογράψει το δίκαιο της θάλασσας. Πολύ απλά, θα (πρέπει να) της πουν, "υπογράψτε πρώτα κι εσείς το δίκαιο της θάλασσας, και μετά ελάτε να συζητήσουμε, διότι εμείς εδώ οι τρεις με το δίκαιο της θάλασσας συζητάμε".

 3. Padron avatar
  Padron 09/11/2014 19:21:36

  Αν η κυβέρνηση έχει σκοπό να κάνει μαξιμαλιστικές δηλώσεις, τύπου Τρόικα, και μετά όπισθεν να ξέρει πως έχει χάσει όχι απλά κυριαρχία, αλλά εδάφη ή ύδατα. Η μόνη απάντηση πρέπει να είναι "anytime and anyplace" κατα τα πρότυπα της Π.Α. Οποιαδήποτε υπαναχώρηση σε θέμα κυριαρχικών δικαιωμάτων, θα πληρωθεί πανάκριβα. Και η συγκλησή πολιτικών αρχηγών για Εθνικά θέματα, έπρεπε να έχει συγκληθεί χθές.

 4. Απονενοημένος Διάβημας avatar
  Απονενοημένος Διάβημας 09/11/2014 21:17:13

  Η επόμενη κίνηση που απαιτείται απο την Ελληνική & Ελληνοκυπριακή πλευρά ,είναι να "επικοινωνήσει" με όλους τους τρόπους και πρός όλες τις κατευθύνσεις ,και κυρίως την παγκόσμια κοινή γνώμη ,ότι θεωρεί δεδομένο πως τα κοιτάσματα της Κυπριακής ΑΟΖ ανήκουν ΚΑΙ στους Τουρκοκυπρίους , αλλα είναι η Τουρκική κατοχή της Β.Κύπρου που τους εμποδίζει να ωφεληθούν απο αυτά.

  • in medias res avatar
   in medias res @ Απονενοημένος Διάβημας 10/11/2014 10:49:18

   Η Κύπρος, ως γεωγραφικός χώρος, δεν είναι ασύντακτη, δεν ζουν σ' αυτήν σκόρπια άτομα. Στην Κύπρο υπάρχει ένα και μοναδικό νόμιμο κράτος. Το δικαίωμα εκμετάλλευσης κοιτασμάτων σε ΑΟΖ ανήκει στο κράτος που την έχει ανακηρύξει και οριοθετήσει. Οι Τούρκοι μόνοι τους εξαιρούν τους Τουρκοκύπριους, μη αποδεχόμενοι την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αν οι Τούρκοι θέλουν πράγματι "μερίδιο" για τους Τουρκοκύπριους, ας διώξουν το "Barbaros" για να επαναληφθούν κατ' αρχάς οι συνομιλίες και, εν συνεχεία, ας διαπραγματευθούν με καλή πίστη για την εκ νέου πολιτική οργάνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 5. Μάρξανδρος avatar
  Μάρξανδρος 09/11/2014 22:42:22

  Η σύγκριση Ελλάδας (1987)-Κύπρου (2014) είναι ατυχής καθότι στην κυπριακή ΑΟΖ "τρέχουν" ήδη συμβόλαια με Noble, ΕΝΙ-KOGAZ, TOTAL. Η πλατφόρμα της Noble βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ από το 2011. Επίσης, η Hulliburton δουλεύει ήδη στην Κύπρο. Μιλάμε για εταιρίες των Dick Cheney και λοιπών Γερακίων.

  • Άπαντα Επιστάμενος avatar
   Άπαντα Επιστάμενος @ Μάρξανδρος 09/11/2014 23:25:32

   Έχεις δίκιο.

 6. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 10/11/2014 11:51:02

  Αν έχουν αποφασιστεί και μοιραστεί τα πετρελαιοαέρια της ανατολικής μεσογείου, και όλα δείχνουν ότι αυτό έγινε, όποιος στέκεται εμπόδιο στην μοιρασιά και εκμετάλλευση πολύ απλά θα παραμεριστεί. Αν είναι ηγέτης και δεν συμμορφωθεί θα αλλάξει, υπάρχουν ένα σωρό επαναστάσεις χρωματιστές.Αν χρειαστεί αλλάζει και το κράτος , δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και αντίσταση. Ας θυμηθούμε την γεωγραφία και την πολιτική ιστορία της περιοχής μας , της νοτιοανατολικής μεσογείου. Όχι πολύ πίσω, μόλις πριν 4-5 χρόνια είναι αρκετά. Μετά ας βγάλουμε τα συμπεράσματα μας και τι πρόκειται να γίνει. Και σαυτό το ωραίο περιβάλλον, εκεί που κρίνεται το μέλλον της περιοχής μας για τα επόμενα 100 χρόνια εμείς ασχολούμαστε για το πως θα μετρούμε τις άγαμες θυγατέρες που διαβούν εν σύνταξη από τα 18 τους χρόνια και πως θα πάρουμε Νόμπελ ιατρικής φτιάχνοντας τυφλούς ταξιτζήδες . Δεν είναι εύκολα τα πράγματα για την Τουρκία. Αλλάξαν οι παγκόσμιοι συσχετισμοί. Οσο δεν υπήρχε συμφωνία για το μοίρασμα στην ΝΑ Μεσόγειο, μπορούσε να βρεί συμμάχους στο πάγωμα. Την βόλευε και περνούσε η άποψη αυτή επειδή βόλευε και τους μεγάλους. Σήμερα που άλλαξαν οι συνθήκες όποιος δεν αλλάξει με το καλό θα αλλάξει με καταστροφές. Πιθανόν να κάνουν λάθος επιλογές οι γείτονες. Δεν τους παίρνει όμως να πάνε κόντρα σε όλο τον πλανήτη και στα όσα έχουν καθοριστεί. Ακόμη και πολεμικά επεισόδια να γίνουν θα είναι οι χαμένοι της ιστορίας. Στο τέλος θα υποχωρήσουν, δεν γίνεται αλλιώς. Αυτή τη φορά είμαστε εμείς καβάλα στο κύμα, αρκεί να κρατηθούμε και να μην κάνουμε καμιά πατάτα. Επιλέξαμε σωστή πλευρά, τους νικητές της περιοχής και της αναμέτρησης, οπότε θα μείνουν λίγα φαγιά και για το δικό μας τραπέζι. Διαφορετικά θα μας πάρουν και το τραπέζι να το κάνουν οδοντογλυφίδες και εμείς θα μαζεύουμε τα πιάτα. Βέβαια θα πάρουν κάτι και οι γείτονες τούρκοι. Η γεωπολιτική τους έχει αδικήσει. Έχουν χιλιόμετρα ακτές σε μεσόγειο και αιγαίο και δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν τίποτε. Όταν τους τα πρόσφεραν όμως, όπως πχ το Καστελόριζο, οι μεγάλοι δεν το εκμεταλλεύτηκαν τις ευκαιρίες. Άλλο αυτό και άλλο το να θέλουν να τα πάρουν όλα ή να ακυρώσουν τα σχέδια και το μοίρασμα των ισχυρών. Αν ο "κουμπάρος" ερδογάνης δεν προσαρμοστεί στην πραγματική πραγματικότητα και αρχίζει να γίνεται κάτι σαν Λαφαζάνης που θα γκρεμίσει τον παγκόσμιο καπιταλισμό, τότε την έχουν άσχημα οι γείτονες. Η οίηση πάντα ακολουθείται από την νέμεσι. Οι θεοί της ελλάδος ήταν πάντα με τους ισχυρούς, το ήξεραν καλά οι πρόγονοι μας, εμείς καμιά φορά το ξεχνάμε.

 7. Δήμητρα Μ. avatar
  Δήμητρα Μ. 22/06/2015 14:34:12

  ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΩΝ ΨΑΡΩΝ 20-22 Ιουνίου, 1924. ΤΟ ΝΗΣΙ ΠΟΥ ΡΕΖΙΛΕΨΕ ΜΙΑ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ http://tinyurl.com/o7y6yym (πηγή: Εν Ελλάδι)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.