06/10/2010 15:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Επίτροπος Rhen επιχειρεί να δικαιολογήσει τις αστοχίες της τρόικας

Ο Επίτροπος κ. Rhen επικαλείται γνωστά δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας για να δικαιολογήσει την αστοχία εκτιμήσεων της τρόικας για πληθωρισμό και ανεργία"
-
Απάντηση Επιτρόπου Rhen στον Ευρωβουλευτή ΝΔ κ. Γιώργο Κουμουτσάκο


Έμμεση αλλά και σαφής παραδοχή αδυναμίας ασφαλών εκτιμήσεων και μακροοικονομικών προβλέψεων από την τρόικα λόγω των σοβαρών δημοσιονομικών και εξωτερικών ανισορροπιών της χώρας, προκύπτει από την απάντηση του Επίτροπου Rhen σε πρόσφατη ερώτηση του Ευρωβουλευτή ΝΔ κ. Γιώργου Κουμουτσάκου. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του είχε θέσει το θέμα της αξιοπιστίας προβλέψεων της τρόικας για  θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, όπως ο πληθωρισμός και η ανεργία, μετά από τη δημόσια αναθεώρηση των εκτιμήσεων αυτών εκ μέρους της τρόικας.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Rhen αφού τάσσεται υπέρ "σαρωτικών οικονομικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων με αυστηρούς όρους", αποδέχεται εμμέσως ότι οι εκτιμήσεις της τρόικας για την πορεία του πληθωρισμού στην Ελλάδα δεν επιβεβαιώθηκαν.

"Όλες οι μακροοικονομικές προβλέψεις και προβολές ενέχουν κινδύνους", αναφέρει ο κ. Rhen. Στην απάντησή του αναλύει τους λόγους που οδήγησαν στην εσφαλμένη εκτίμηση της τρόικας για την πορεία του πληθωρισμού. Αναφέρει ο κ. Rhen:

" - Λόγω εμπροσθοβαρών μεγάλων αυξήσεων της έμμεσης φορολογίας, οι οποίες μετακυλίστηκαν σε όλο τους σχεδόν το ύψος στο επίπεδο των τιμών, αυξήθηκε ταχύτερα από το αναμενόμενο το ποσοστό πληθωρισμού τιμών καταναλωτή. Ως εκ τούτου, κατέστη αναγκαία η προς τα άνω αναθεώρηση του προβλεπόμενου ποσοστού πληθωρισμού για το 2010.
- Ο υψηλός βαθμός μετακύλισης των αυξήσεων των έμμεσων φόρων στις τελικές τιμές μαρτυρεί έλλειψη ανταγωνισμού και την παρουσία δομών ολιγοπωλιακής αγοράς στην ελληνική οικονομία. "

Σημειώνεται ότι ο κ. Rhen αποφεύγει να δώσει απάντηση για τη σοβαρή απόκκλιση των εκτιμήσεων σχετικά με την πορεία της ανεργίας, που κυριολεκτικά καλπάζει στη χώρα μας.

Με αφορμή την απάντηση του Επιτρόπου Rhen, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε:

" - Ο Επίτροπος κ. Rhen επικαλείται γνωστές σε  όλους δομικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας για να δικαιολογήσει εκ των υστέρων τη σοβαρή απόκκλιση των εκτιμήσεων της τρόικας για θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη, όπως η πορεία του πληθωρισμού και η ανεργία στην Ελλάδα.
- Από την άλλη πλευρά, ορθώς τονίζει τα προβλήματα ανταγωνισμού και τις στρεβλώσεις στην ελληνική οικονομία, όπως η παρουσία δομών ολιγοπωλιακής αγοράς.
- Επιβεβαιώνεται έτσι η ορθότητα της σταθερής θέσης της Νέας Δημοκρατίας ότι πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η αύξηση των επενδύσεων και η εκρίζωση των στρεβλώσεων της ελληνικής οικονομίας. Όχι τα στείρα ταμειακά μέτρα της κυβέρνησης, με αποκορύφωμα την περικοπή συντάξεων που οδηγούν τελικά σε φαύλο κύκλο βαθιάς ύφεσης την οικονομία".

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 06/10/2010 18:46:52

  Η ΕΕ και όλες οι δομές της φανερώνουν με την κρίση την αναξιοπιστία τους αλλά και την ανικανότητά τους, αλλά προσπαθούν να μας πείσουν πόσο καλά κάνουν τη δουλειά τους λέγοντας πως αν ήταν ισχυρότεροι θα τα έκαναν καλύτερα.

 2. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 06/10/2010 20:30:28

  Αναρωτιέμαι πως πήρε Πτυχίο ο κος Ρεν! Χρειαζόταν πολλή μελέτη για να αντιληφθεί κανείς ότι, ακριβώς επειδή η αγορά της Ελλάδος είναι "ρηχή" (ή δεν το ήξερε ούτε αυτό;;;), το σύνολο των φόρων θα βάραινε τον τιμάριθμο; Ή, ότι, αφού η μεν ελάχιστη βιομηχανία μας πνέει τα λοίσθια, η δε οικονομία μας συντηρείται από το εμπόριο, η ύφεση (όχι μόνο των αριθμών αλλά και των προσδοκιών, μετά από τις "προσπάθειες" του ΓΑΠ!) θα έφερνε υπέρμετρες απολύσεις;
  Πραγματικά, τον τελευταίο καιρό, ψάχνω εις μάτην να βρώ σοβαρές αναλύσεις, από σοβαρούς επιστήμονες, που να υιοθετούνται από την Κυβέρνηση. Αντί γι'αυτό βλέπω άσχετους με την οικονομία πολιτικάντηδες ή, έστω σχετικούς μεν, αλλά πρώτα πολιτικάντηδες, να κάνουν τους χαζούς, ή να μας περνάνε όλους για χαζούς. Έλεος ! Να παραδεχτούμε ότι τα κάναμε σκατά, αλλά ας παραδεχτούν κι'αυτοί (ντόπιοι και ξένοι), ότι βάλθηκαν να μας γδάρουν (κι εμείς τους δώσαμε το εργαλείο-κυβέρνηση γι' αυτό).

 3. 11888 avatar
  11888 07/10/2010 02:29:21

  Το προγραμμα του ΔΝΤ δεν εχει καμμια σχεση με οικονομια.Ειναι ενας αιματηρος τροπος για να εισπρατονται τα δανεια απο τους τοκογλυφους και τιποτα παραπανω γιαυτο και εφαρμοζεται χωρις αλλαγες σε οποια χωρα πεφτει στα χερια του.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.