#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/10/2010 22:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Δρυϊδισμός επίσημη θρησκεία στην ΒρετανίαΚαι ενώ εμείς μαλώνουμε μεταξύ μας για το αν οι αρχαιολάτρες είναι και ειδωλολάτρες, και για το αν ο ελληνισμός είναι συνυφασμένος με τον δωδεκαθεϊσμό ή τον χριστιανισμό, και για το αν για όλα μας φταίνε οι Εβραίοι ή οι μάρτυρες του Ιεχωβά, έρχεται η Βρετανία και αναγνωρίζει ως επίσημη θρησκεία τον . .. Δρυϊδισμό!

Ο Δρυϊδισμός λοιπόν αναγνωρίστηκε ως κανονική και νόμιμη θρησκεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με όλα τα απαραίτητα παρεπόμενα, δηλαδή την φοροαπαλλαγή της, και τη δυνατότητα φορολογικών εκπτώσεων για όσους προσφέρουν δωρεές στην «εκκλησία» των Δρυίδων. Η βρετανική κυβέρνηση αναγνώρισε πως η κελτική ειδωλολατρική πίστη, που ξεκίνησε στην Ιρλανδία πριν από χιλιάδες χρόνια, είναι αυτόνομη θρησκευτικό δόγμα, και δικαιούται να απολαμβάνει τα ίδια προνόμια που απολαμβάνουν και άλλα πιο διαδεδομένα δόγματα.

Η κρατική επιτροπή που μελέτησε το ζήτημα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «το Δίκτυο Δρυϊδισμού δημιουργήθηκε με γνώμονα τη φιλανθρωπία, και τη προώθηση της θρησκευτικότητας προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος». Οι Δρυίδες προσπαθούν να πετύχουν την αναγνώρισή τους εδώ και πέντε χρόνια, οπότε και κατέθεσαν την απαραίτητη αίτηση. Τα τελευταία χρόνια αρκετοί είναι οι Βρετανοί που στρέφονται προς τον Δρυιδισμό, εξαιτίας κυρίως της οικολογίας, και της λατρείας της φύσης την οποία προβάλουν οι σύγχρονοι Δρυίδες ιερείς.

S.A.  (AFP)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. vassilis avatar
  vassilis 02/10/2010 23:23:34

  Τωρα εκτος απο το κουτοχορτο των αλλων χριστιανικων και μη θρησκειων θα τρωμε και γκι!

  • Misha avatar
   Misha @ vassilis 02/10/2010 23:27:44

   To κουτόχορτο του επιστημονισμού υπερβαίνει κάθε προηγούμενο

  • Anonymous avatar
   Anonymous @ vassilis 03/10/2010 00:44:43

   Α ρε Βασιλη προχωρημενε, λυπησου μας εμας τους φτωχους που δεν εχουμε ακομα αποβαλει τη πιστη...

  • ΝΙΚΟΣ avatar
   ΝΙΚΟΣ @ vassilis 03/10/2010 12:23:23

   Είναι τόσο υπερφίαλη η απόφανση "περί κουτόχορτου" για όσους θρησκεύονται που εμπίπτει στην κατηγορία της ΥΒΡΕΩΣ (με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου)και άρα αυτοαναιρείται χωρίς να χρειάζεται άλλο σχόλιο...

  • Θεσσαλονικιός avatar
   Θεσσαλονικιός @ vassilis 03/10/2010 13:31:42

   Μια ακόμη απόδειξη πως οι πλέον φανατισμένοι θρησκόληπτοι είναι οι άθεοι!

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Θεσσαλονικιός 03/10/2010 13:34:40

    Όποιος αρρωσταίνει να πηγαίνει να τον διαβάζουν στα μοναστήρια. Να μη μασάει το κουτόχορτο του επιστημονισμού των γιατρών.

   • Δημήτρης avatar
    Δημήτρης @ Θεσσαλονικιός 03/10/2010 13:48:12

    Άλλο επιστήμη άλλο επιστημονισμός.
    Μάθε πρώτα πόσοι σοβαροί επιστήμονες είναι πολύ μα πάρα πολύ πιστοί και μετά μίλα. Οι άθεοι είναι μάλλον εξαίρεση που
    επιβεβαιώνει τον κανόνα.

   • Misha avatar
    Misha @ Θεσσαλονικιός 03/10/2010 15:28:21

    S.A.

    Εσύ όταν ερωτεύεσαι ή νοιάζεσαι τα παιδιά σου μετράς και την ωκυτοκίνη σου;

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Θεσσαλονικιός 03/10/2010 15:30:42

    Μόνο εφόσον αυτή επηρεάζει τον πίσω λωβό της υπόφυσής μου, Μόνο τότε.

   • Misha avatar
    Misha @ Θεσσαλονικιός 03/10/2010 15:35:51

    Λοιπόν, εφόσον δεν μετράς την ωκυτοκίνη ή τη ντοπαμίνη που εκκρίνει ο εγκέφαλος σου όταν ερωτεύεσαι, πίνεις δυο ποτήρια κρασί ή αγκαλιάζεις τα παιδιά σου, άσε τα επιστημονιστικά τερτίπια για τα εργαστήρια.

    Στη ζωή το καλύτερο φάρμακο , καλύτερο και αποτελεσματικότερο από κάθε χάπ, είναι το placebo effect

 2. petros avatar
  petros 03/10/2010 00:05:43

  Η Βρετανία της παρακμής και οι ΗΠΑ των παραθρησκειών παράδειγμα προς μίμηση ;
  Απλά με την εισαγωγή τέτοιων νεοεποχίτικων και νεοταξικών θρησκευτικών κινημάτων, να μην απορεί κανείς αν σε μερικά χρόνια η Ευρώπη και η Αμερική γίνουν χώρες ισλαμικές ... Δεν είναι τυχαίο ότι εκατοντάδες "άδειοι" ευρωπαίοι γίνονται μουσουλμάνοι κάθε χρόνο...Πολεμώντας τον χριστιανισμό η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ, οδηγεί στην "ανεξιθρησκία" και στην παγκόσμια θρησκεία...'Ολα τα φαινόμενα παρακμής προς τα κεί οδηγούν. Παγκόσμια διακυβέρνηση, νεοεποχίτικα θρησκευτικά και παραθρησκευτικά κινήματα, κλπ...

  • athamas avatar
   athamas @ petros 03/10/2010 02:21:23

   Ε όχι και *ΝΕΟ*...«οτιδήποτε» οι δρυΐδες!

   ΠαμΠΑΛΑΙΟ είναι, χιλιάδων χρόνων.

   Στο διά ταύτα...

   *Απόλυτο δικαίωμα* του καθενός είναι να πιστεύει όπου και ότι θέλει, και να θέλει αυτό που πιστεύει να είναι επίσημη θρησκεία όπως όλες οι άλλες.

   Αν αυτό που πιστεύει δεν παραβιάζει την ελεύθερη βούληση των συνανθρώπων του και δεν παραβιάζει τους νόμους του κράτους ειναι ελεύθερος να το πιστεύει.

   Ότι λιγότερο από αυτό είναι ανελευθερία και ρατσισμός.

   Και όχι προσωπικά ΔΕΝ είμαι αρχαιολάτρης ούτε δωδεκαθεϊστής ούτε .. δρυΐδηοπαδός ή όπως αλλοιώς.

   Είμαι Ορθοδοξος Χριστιανός.
   Ίσως όχι περισσότερα αλλά ούτε και λιγότερο από όλους τους άλλους Ορθόδοξους Χριστιανούς.

 3. petros avatar
  petros 03/10/2010 00:11:50

  Και κάτι άλλο. Από πότε ολοκληρωτικές θρησκευτικές ομάδες τύπου "μαρτύρων Ιεχωβά" θεωρούνται ως "θρησκεία" ; Μιλάμε για σέκτες, που έχουν εξασκηθεί στο mind control,δηλαδή στη πλήρη υποταγή στο ΔΣ μιας αμερικάνικης εκδοτικής εταιρίας,με θρησκευτικό μανδύα. Οι "μάρτυρες του Ιεχωβά" δεν ψηφίζουν και δεν στρατεύονται, γιατί θεωρούν ως μόνη νόμιμη κυβέρνηση του Θεού στη γη το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας Σκοπιά στο Μπρούκλιν και καλούν το κόσμο να υποταχθεί σε αυτό για να γλιτώσει τη επικείμενη σφαγή του στον Αρμαγεδώνα από τον ίδιο τον Χριστό και τα "στρατεύματά" του. Αυτή την παραθρησκευτική σέκτα, πρέπει να "διαφημίζουμε" ή να "ανεχόμαστε" ;

  • Γλίτσας avatar
   Γλίτσας @ petros 03/10/2010 00:17:48

   Πές και για τους παλιοημερολογίτες, πέστα όλα και μη σταματάς. Μη φοβάσαι. Μίλα Πετράν. Μίλα και για τους αντβεντιστές της έβδομης ημέρας που λέγεται πως παίρνουν εντολές από κάποιον τούρκο μασώνο στην Βολιβία.

  • athamas avatar
   athamas @ petros 03/10/2010 02:39:07

   Στο mind-control δεν έχουν εξασκηθεί μόνον οι σέχτες των Ιεχωβάδων.
   Στο mind-control, στο human manipulation ή αλλοιώς στην χειριστικότητα
   έχουν εξασκηθεί και πάρα πολλές οργανώσεις - θρησκευτικός ή παραθρησκευτικές όπως θές πές τες -
   Ορθοδόξων αλλά και πολλοί σύγχρονοι μοναχοί αντιβαίνοντες προφανέστατα αυτό το ίδιο το Ορθόδοξο πνεύμα
   της Ορθοδοξίας που επί χιλιετίες σέβεται ΑΠΟΛΥΤΑ το αυτεξούσιο και την ελεύθερη βούληση του κάθε ανθρώπου
   και δεν αναγκάζει ούτε εκβιάζει ούτε κάν προσπαθεί κάτι τέτοιο με κανέναν τρόπο και για κανέναν λόγο.

   Και για όσα γράφω έχω ιδία προσωπική αντίληψη του θέματος μή αμφισβητήσιμη.

   Η οποιαδήποτε προσπάθεια εκβίασης της ελεύθερης βούλησης του οιουδήποτε ανθρώπου είναι κατακριτέα
   είτε αυτή γίνεται από ισλαμιστές είτε από δρυΐδες είτε από ιεχωβάδες είτε απο Ορθόδοξους.

  • Misha avatar
   Misha @ petros 03/10/2010 15:32:45

   athamas

   H εκπαιδευση των σεκτών συμπίπτει εντυπωσιακά με την εκπαίδεσυη του σύγχρονπου μάρκετινγκ.
   Κάθε πολυεθνική είναι και μια σέχτα, κάθε σεχτα είναι και μια μικρή ή μεγαλύτερη πολυεθνική.

 4. petros avatar
  petros 03/10/2010 00:25:22

  Αυτές οι ομάδες ισχυρίζονται ότι πήραν "θεία αποκάλυψη" από τον Θεό και φέρνουν διδασκαλίες ότι το "τέλος" πλησιάζει. Από τον 19ο αιώνα έχουν δώσει πλήθος ψεύτικων προφητειών και ελέγχουν πλήρως τα μέλη τους με την τρομοκρατία ότι δεν θα σωθούν, εάν δεν υπακούουν στη σέκτα.
  Τα υπόλοιπα που λες είναι ανακρίβειες και άσχετες με την ιστορία των διαφόρων παραθρησκευτικών κινήσεων.Βασίζονται όλες σε αυτοαποκαλούμενους "μεσσίες" ή "προφήτες" και απαιτούν πλήρη υποταγή και αφοσίωση.
  Με τους παλαιοημερολογίτες έχουμε κοινή πίστη, αλλά διαφορετική διοικητική οργάνωση.Δεν νομίζω με θέματα, όπως σύγχρονα παραθρησκευτικά ολοκληρωτικά κινήματα ,να χρειάζεται βραδιάτικα να κάνουμε αναλύσεις ή λογοπαίγνια.

 5. antiochos avatar
  antiochos 03/10/2010 00:28:49

  AΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗ ΦΑΙΔΡΗ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΑΚΗ ΤΩΝ ΝΕΟΕΠΟΧΙΤΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΖΕΙ ΣΕ ΚΑΘΕ
  ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΣΗΣ "ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ","ΕΘΝΙΚΩΝ" ΑΣΤΕΙΟΤΗΤΩΝ.
  ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΕΙΚΟΝΙΖΟΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ "ΜΝΗΜΕΙΟ".
  ΕΞΑΙΡΕΙΤΑΙ Ο ΓΡΑΦΙΚΟΣ,ΚΑΛΟΚΑΓΑΘΟΣ ΚΥΡΙΟΣ.

  " Η αποκάλυψη που θα κάνει το περιοδικό National Geographic στο τεύχος του Ιανουάριου θα συνταράξει τον κόσμο της αρχαιολογίας και να ανοίξει το 2010 με μία από τις μεγαλύτερες επιστημονικές απάτες στην ιστορία. Σε ένα άρθρο με τίτλο “ Stonehenge, η μεγάλη απάτη”, στην online έκδοση των ΗΠΑ, ο αρχαιολόγος Mike Parker Pearson θέτει επί τάπητος τα αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι το 90% των λίθων στο Στόουνχεντζ που βλέπουμε σήμερα δεν είναι απο την αρχική κατάρτιση και τοποθετήθηκαν αργότερα διάφορες, σαν “ αποκατάσταση”, ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου. Έχει και την αλληλογραφία μεταξύ των ανθρώπων και των Βρετανικών αρχών από το 1898 και μετά που φαίνεται η απάτη των Αγγλων. Μεταξύ των εγγράφων που υπέβαλε ο Parker Pearson είναι γράμματα, σχέδια, σκίτσα του έργου και μια συλλογή φωτογραφιών που δεν είχαν μέχρι σήμερα δει το φως της δημοσιότητας . Πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις πρέπει να σημειωθεί ότι ήταν στην υπηρεσία της Αυτού Μεγαλειότητας . “ Πρέπει να οικοδομήσουμε κάτι μεγάλο”, διαβεβαίωνε ο πρώτος μηχανικός το Φεβρουάριο του 1901 σε μια επιστολή του , “ Η Ουαλία πρέπει να έχει ένα μνημείο στο μυαλό όλων των ανθρώπων.
  Ο συντάκτης του άρθρου, ο καθηγητής Parker Pearson, έχει πάνω από δέκα χρόνια αφιερωμένα στη μελέτη αυτού του μνημείου και είναι ο πρώτος που θα αναγνωρίσει, με κάποια αμηχανία, ότι ο ίδιος υπήρξε θύμα μιας σειράς ψεμάτων που διήρκεσαν πάνω από εκατό χρόνια.
  Ενας μυστηριώδης χαρακτήρας που ονομαζόταν Gowland, ο οποίος είχε εργαστεί σε μια πρώτη “ αποκατάσταση” του μνημείου το 1901, φαίνεται να είναι ο εμπνευστής της απάτης. Επίσημα έγγραφα αναγνωρίζουν τον William Gowland ως μηχανικό που το 1901 βοήθησε την αποκατάσταση του μνημείου αλλά και προσθεσε δεκάδες πέτρες ακόμα. «Υάρχουν δεκάδες επιστολών μεταξύ της κυβέρνησης και του Gowland στις οποίες περιγράφονται λεπτομερώς το διεξοδικό σχέδιο να μετατρέψουν την περιοχή σε πόλο έλξης με βάση τον πολιτισμό, και να γίνουν τα πάντα με απόλυτη εχεμύθεια” "

  • hellasatt avatar
   hellasatt @ antiochos 03/10/2010 00:58:45

   Αντίοχε, είσαι σίγουρος για τις πηγές σου;Το άρθρο που αναφέρεις αναφέρεται ως φάρσα και δε δημοσιεύθηκε πουθενά παρά μόνο σε κάποιο blog ενός ισπανού. Μπορείς να είσαι πιο λεπτομερής; Όχι ότι όσα αναφέρονται δεν μπορεί να έχουν δόση αληθείας...

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ antiochos 03/10/2010 01:42:27

   Φάρσα ενός Ισπανού ήταν σε στυλ πρωταπριλιάτικου αστείου.

   Το ξαναγραψα και στο τόπικ με τους ψηφοφόρους από τον Σείριο.Ελέγχετε τις πηγές σας καλά, προτού θεωρήσετε κάτι ως δεδομένο.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ antiochos 03/10/2010 09:18:58

   Αντίοχε, είσαι αδιάβαστος. Ούτε αντινιούζ δεν διαβάζεις; Δες αυτό, και δες και την ημερομηνία:h**p://www.antinews.gr/?p=29527

 6. Ηλίας avatar
  Ηλίας 03/10/2010 01:07:11

  Ναι σε κάθε θρησκεία που δε βγάζει παγκάρι. Μια χαρά μου φαίνονται οι τύποι.

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ Ηλίας 04/10/2010 18:39:46

   Όντως, οι θρησκείες πρέπει να έχουνε καμιά πολυεθνική πίσω τους να τους χρηματοδοτεί.

   • Alkimos avatar
    Alkimos @ TopGunZ 04/10/2010 18:49:09

    Οι θρησκείες είναι το εκτροφείο των «θηραμάτων» για τους …κυνηγούς (κερδοσκόπους). Βλέπε σχετική αναφορά, εδώ: h**p://alkimosarchive.wordpress.com/2010/04/28/speculators/

 7. antiochos avatar
  antiochos 03/10/2010 01:20:02

  Ηλίας
  Πανω απ ολα η ελευθερια της σκεψης και του λογου.
  Αλλα για το παγκαρι να το "ψαξεις" λιγο. θα εκπλαγεις με τους εισπρακτικους μηχανισμους αυτων των σεχτων.

  • Aravas avatar
   Aravas @ antiochos 04/10/2010 18:11:14

   Σιγά μην εκπλαγούμε. Εδώ έχουμε ζήσει την ελληνική ορθόδοξη εκκλησία σε φουλ οικονομική δράση. Θα εκπλαγώ μόνο όταν δω μία άλλη εκκλησία να έχει περισσότερα από την δικιά μας.

 8. antiochos avatar
  antiochos 03/10/2010 01:22:17

  HELLASATT
  Θα επανελθουμε.Μηπως ειναι η μονη απατεωνια του κεντρου "αναβιωσης "εθνικων" θρησκειων";

 9. perifanos deksios avatar
  perifanos deksios 03/10/2010 04:27:29

  παιδιά σπουδάζω στη σκωτία και οι περισσότεροι φίλοι μου σκωτσέζοι είναι παγανιστές..δεν καταλαβαίνω που είναι το πρόβλημα..ανεξιθρησκία δεν έχουμε??

  • hellasatt avatar
   hellasatt @ perifanos deksios 03/10/2010 10:57:23

   Ασφαλώς, δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα. Απλά εμένα μου φαίνεται ολίγον φαιδρό...

   • Aravas avatar
    Aravas @ hellasatt 04/10/2010 18:13:32

    Εννοείς φαιδρότερο από έναν άνθρωπο που δεν έχει κάνει σεξ ποτέ του αλλά επιμένει ότι είναι "φυσιολογικός" και είναι σε θέση να σου πει πως και πότε να κάνεις σεξ;

    Ο καθένας να κοιτάει τα χάλια του παρακαλώ.

 10. Δευκαλίων Κωνστ. Βατιμπέλλας avatar
  Δευκαλίων Κωνστ. Βατιμπέλλας 03/10/2010 08:13:42

  Από ποιους να ζητήσουμε άδεια για ν’ αναγνωρίσει την ύπαρξή μας σαν ΄Ελληνες Εθνικούς; Από την ΔΟΓΜΑΤΙΚΗ εβραιοχριστιανική θρησκεία πού θέλει πρόβατα, δούλους και απογόνους του Αβραάμ; Από την εβραιόδουλη πολιτική εξουσία πού θέλει υπηκόους και όχι πολίτες; Πέστε μου από ποιόν πρέπει να ζητήσουμε άδεια για την ύπαρξή μας; Το ότι υπάρχουμε το ξέρουμε εμείς, το ξέρουν και οι κατακτητές μας, αλλά κάνουν το κορόϊδο, νομίζουν ότι αγνοώντας μας, δεν υπάρχουμε.
  Το 1992 έλαβα από τα πρωτοδικείο Αθηνών την άδεια δημιουργίας ομάδος Ελλήνων Εθνικών και το 2001 έκανα αίτηση στον Ο.Η.Ε. διά αναγνώριση υπάρξεως Ελληνικής Φυλής, ότι απάντηση πήρατε εσείς, την ίδια απάντηση επήρα κι εγώ.
  Λοιπόν για τελευταία φορά αναφέρομαι σχετικώς με την Ελληνική ΛΑΤΡΕΙΑ και όχι ΘΡΗΣΚΕΙΑ, δεν είμαστε ΔΟΓΜΑΤΙΚΟΙ, αλλά ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΟΙ, δεν είμαστε θρησκευόμενοι, αλλά λάτρεις, δεν είμαστε εικονολάτρες ούτε ειδωλολάτρες, τώρα εσείς πού αλληθωρίζετε, με το ένα μάτι κοιτάζετε τον Ελληνισμό και με το άλλο τον εβραιχριστιανισμό, να ξέρετε ότι δεν είναι δυνατόν να εστιάσετε στο ένα από τα δύο. Και μην αρχίσετε τα παραμύθια σας περί του ΕΛΛΗΝΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ, διότι φανερώνετε ότι πάσχετε από την γνωστή ψυχολογική ασθένεια.
  Κατωτέρω αναφέρω το πιστεύω των Ελλήνων Εθνικών:
  ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

  Υπό Δευκαλίωνος Κων. Βατιμπέλλα

  • Πιστεύω είς την Μονάδα και είς την Αόριστον Δυάδα, πού σαν ζεύγη αντιπαλότητος δημιούργησαν την ανεκδήλωτον Παγκόσμιον Ενέργειαν.

  • Πιστεύω είς την παρθένον ΄Υλην, την αντρόπιαστον, την αποτελουμένην εκ των τεσσάρων στοιχείων, Πύρ, Αήρ, ΄Υδωρ, Γήν.

  • Πιστεύω είς την Φύσιν, την Παντοδύναμον, την ψυχήν της ΄Υλης, εκδηλουμένης με την συμμετοχή του ΄Ερωτος και της Παγκοσμίου Ενεργείας γεννώντας τους δώδεκα, του Ουρανίου Ολύμπου, Θεούς, τους θέσαντας τάξιν είς την αταξίαν του Σύμπαντος, δια μέσου του Κάλλους, της Αρμονίας και της Δικαιοσύνης.

  • Πιστεύω είς τους Δώδεκα ΄Ελληνας Θεούς, πού είναι οι εκδηλώσεις της δυναμικής ενεργείας της Φύσεως, δημιουργώντας, φυλάττοντας και τηρώντας τους Φυσικούς Νόμους του Κόσμου.

  • Πιστεύω είς τον ΄Ανθρωπο, πού είναι η Ζεύξις των Θεών και της ΄Υλης. Είναι οι συνεχείς επαναλήψεις της δημιουργίας εκ του ανεκδηλώτου είς το εκδηλωμένο, και η προσπάθειά του μέσω των συνεχών ενσαρκώσεών του, να γνωρίση και να εξομοιωθή προς το Θείον και να συγχωνευθή με τις εκδηλωμένες ενεργειακές δυνάμεις της Φύσεως.

  • Πιστεύω είς το αθάνατον πνεύμα και ομοούσιον γένος των Ελλήνων, το εκ των εβραίων διωκόμενον επί αιώνων, προς αφανισμόν, το ταφέν υπό των εβραιοχριστιανών επί δέκα επτά αιώνων και επανελθόν επί των ημερών μας ενανθρωπίζει τους δούλους και τα πρόβατα του Γιαχβέ.

  • Προσδοκώ πάλιν Φοίβος ελεύσεται και εξελληνίσει τους Ρωμιούς.

  Δευκαλίων Κωνστ. Βατιμπέλλας

  • Misha avatar
   Misha @ Δευκαλίων Κωνστ. Βατιμπέλλας 03/10/2010 10:39:10

   και μες το θάμπος το θαμπό παίρνω αμπάριζα να μπώ και με πετάνε ΟΞΩ...
   Αλι, αλί και τρισαλί βαρέθηκα πια τη ζωή τους πόνους και τα μίση ...
   Αλι, αλί και τρισαλί φωνάξτε τώρα τον Αλή να με καρατομήσει

  • F avatar
   F @ Δευκαλίων Κωνστ. Βατιμπέλλας 03/10/2010 11:11:30

   Μόνο πού ἡ λέξη "Ἐθνικοὶ" εἶναι ἀπόδοση στὰ ἑλληνικὰ ἀκριβῶς τῆς ἑβραϊκῆς goyim (ἀγγλιστί gentiles) καὶ ούδέποτε χρησιμοποιοῦνταν ἀπὸ τοὺς Ἕλληνες.

  • Αρράκις الراقص avatar
   Αρράκις الراقص @ Δευκαλίων Κωνστ. Βατιμπέλλας 03/10/2010 13:24:39

   Το τελευταίο ειδικά το θεωρώ προσωπικά προσβλητικό. Δεν χρειάζομαι κανένα παπάρα να με "εξελληνίσει", όποιος κι αν είναι αυτός. Ηλίθιοι δούλοι νεοταξίτες. Ψάξτε λίγο παραπάνω πώς ξεκίνησε ο "Δαυλός" το 1982 και τι ρόλο έπαιξε η Hellenic American Union

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ Δευκαλίων Κωνστ. Βατιμπέλλας 03/10/2010 13:53:51

   Πως θα πάρεις από τον ΟΗΕ αναγνώριση υπάρξεως ελληνικής φυλής αφού το έθνος των ελλήνων απαρτίζεται από διαφορετικές φυλετικές ομάδες ήδη από την 2η χιλιετία π.Χ.
   Οι όροι Πελασγοί, Αχαιοί, Ιωνες, Αιολείς, Δωριείς σου θυμίζουν κάτι ;
   Δεν μιλάμε δε για τα κατοπινά χρόνια του Βυζαντίου και ειδικά της Τουρκοκρατίας που η εθνολογική σύσταση του ελλαδικού χώρου θύμιζε βαβέλ.

   Kατά τ΄άλλα στα πλαίσια της ανεξιθρησκείας πρέπει κάθε άνθρωπος να μπορεί να έχει τα πιστεύω του και να ασκεί τις λατρευτικές του συνήθειες.

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ Δευκαλίων Κωνστ. Βατιμπέλλας 04/10/2010 18:42:22

   Από την Πόλη έρχομαι και στην κορφή κουκιά σπέρνω. Ποιος σου είπε ρε ταγάρι πως οι Έλληνες αυτοπροσδιορίζονταν ως Εθνικοί. Κρυφοεβραίε! Είστε που είστε κομπλεξικοί είστε και αμόρφωτοι!

 11. anonymos avatar
  anonymos 03/10/2010 10:48:33

  Ο καθένας είναι ελέυθερος να πιστεύει ή να μην πιστεύει όπου θέλει. Υπάρχει ένας τεράστιος πλούτος γνώσεων που χάθηκε με την έλευση των ταλιμπάν του χριστιανισμού που κατέστρεψαν και δολοφόνησαν ότι δεν μπορούσαν να καταλάβουν ή ότι έρχοταν σε αντιθεση με την απλοική μορφή πίστης που θεράπευαν (Δεστε το έργο ΥΠΑΤΙΑ).
  Ομως και η ειδωλολατρία δεν είναι λύση γιατι αναγει σε θρησκεία πολλές δοξασίες που στερούνται οποιασδηποτε βασεως στην σύγχρονη κοινωνία

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ anonymos 04/10/2010 18:43:22

   Τι να σου πω ρε μάστορα, τόσα χρόνια χριστιανός, τον όρο ταλιμπάν δεν το βρήκα σε ιερό κείμενο, για σπρέχαρε καμιά πηγή να φωτιστώ και εγώ ο αμόρφωτος.

 12. Alkimos avatar
  Alkimos 03/10/2010 15:07:30

  Τα σχόλια κάποιων εδώ μέσα φανερώνουν ένα είδος μισαλλοδοξίας και ρατσισμού, που δεν συνάδει με άλλες αντικειμενικές τοποθετήσεις τους. Τι συμβαίνει; Γιατί τόσο «ευαίσθητοι» σε ότι αφορά την θρησκευτική πίστη; Γιατί τέτοιος φανατισμός υπέρ της Ορθοδοξίας; Πόσοι από τους «φανατικούς Ορθόδοξους» εδώ μέσα, γνωρίζουν έστω τις στοιχειώδεις διαφορές των θρησκειών; Τι είναι αυτό που καθορίζει το σωστό ή το λάθος; Διότι αν δεν υπάρχει έστω βασική γνώση της ιδίας πίστης, αλλά υπάρχει εντούτοις αποστροφή για κάθε «ξένο», αυτό λέγεται ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ και ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑ, πράγματα ασύμβατα για έναν υγιώς σκεπτόμενο άνθρωπο, που έχει την αξίωση να τον παίρνουν στα σοβαρά οι συνομιλητές του, και να έχει βαρύτητα η γνώμη του!

  • Misha avatar
   Misha @ Alkimos 03/10/2010 15:17:30

   «...Θεοτόκο, μητέρα του παντός, το καύκημα της παρθενίας, το καύκημα της αρετής και της αγαθότης, προστρέχομεν, οι αμαρτωλοί, οι αδύνατοι, εις την εσπλαχίαν της αγαθότης σου, να λυπηθείς τους αθώους εκείνους οπού φέρνουν την αμαρτωλή τους προσευκή ΄λικρινώς εις τον παντουργόν και εις την βασιλείαν του να τον περικαλέσεις, Θεοτόκο μου, να σηκώσει την δίκια του οργή οπού ΄χει σε μας τους αχάριστους και να φέρει πίσου την ευκή του και την ευλογία του οπού την στερεθήκαμεν από την κακία μας και ΄διοτέλεια μας και εγίναμεν η παλιόψαθα της κοινωνίας, και εγίναμεν καθώς φαινόμαστε ως την σήμερον· το έλεός του είναι άβυσσος της θαλάσσης, και τους ανόητους εμάς και τους ΄διοτελείς να μας ενώσει και να μας φωτίσει και να μας δώσει εις το εξής πατριωτικά και αγαθά αιστήματα δια την πατρίδα μας και θρησκεία μας, και πίστη καθαρά να ΄χομεν εις τον παντουργό μας και εις την βασιλείαν του, να μας σώσει εδώ και εις την παντοτινή ζωή»

   Στρατηγός Μακρυγάννης

   Γι αυτό είμαστε «μισαλλόδοξοι» και «φανατικοί», γιατι όταν μιλάμε για Ορθόδοξη Εκκλησία μιλάμε για τον πολιτισμό που μας όρισε και μάς κράτησε ζωντανούς, για τη μήτρα που μάς γέννησε και τα μαστάρια που βυζάξαμε το γάλα της Ρωμιοσύνης. Γι αυτό....

   • Alkimos avatar
    Alkimos @ Misha 03/10/2010 15:27:10

    Άρα, σύμφωνα με αυτή τη λογική, όσοι δεν γεννήθηκαν από την ίδια μήτρα και δεν βυζάξανε από τα ίδια μαστάρια… στον Καιάδα!
    Δεν θυμίζει αυτό κάτι από μουτζαχεντίν και τζιχάντ; Πάντως κάθε άλλο παρά σε οικουμενικό ελληνισμό παραπέμπει!

   • Misha avatar
    Misha @ Misha 03/10/2010 15:30:42

    Ο Καιάδας δεν υπάρχει στη δική μας παράδοση.Ψάξε σε αυτούς που έσφαζαν παιδάκια στους βωμούς του Λυκαίου όρους.
    Όσοι δε βύζαξαν από το γάλα της Ρωμιοσύνης ας αρκεστούν στα μοχίτο του λάιφ στάιλ και ας κρατησουν τις πολυπολιτισμικότητες για τα όνειρα τους.

   • Alkimos avatar
    Alkimos @ Misha 03/10/2010 16:29:15

    Το θέμα που ανοίγεις φίλε μου έχει μεγάλη «ουρά» και δεν μπορεί να αναπτυχθεί μέσα στα πλαίσια κάποιων σχολίων… Θα ήθελα μόνο να τονίσω, πως το κακό δεν βρίσκεται στο να αγαπά κάποιος τον τόπο του και να υποστηρίζει το «δικό του». Το πρόβλημα ξεκινά, όταν ο ίδιος αρχίζει να βλέπει τους «διαφορετικούς» ως …εξωγήινα όντα, ως απειλή, ως εκπροσώπους του «κακού». Σε αυτή την περίπτωση χάνει η ελληνικότατη λέξη «αλτρουισμός» την σημασία της και άρα την αιτία της ύπαρξης της στα λεξικά της ελληνικής γλώσσας. Ο αλτρουισμός δεν είναι δυνατόν να περιοριστεί μόνο μέσα εθνικά πλαίσια διότι τότε θα βρεθούμε πολύ κοντά σε αυτό που είχε ονομαστεί «εθνικοσοσιαλισμός», κάτι που κανείς σώφρων άνθρωπος δεν νομίζω να έχει …νοσταλγήσει.
    Όταν καταφέρουμε να δεχτούμε το γεγονός ότι αποτελούμε μέρος ενός συνόλου και αποδεχτούμε την διαφορετικότητα του άλλου, χωρίς μισαλλοδοξίες, ετικέτες και ιδεολογικά συρματοπλέγματα, τότε θα μπορούμε να μιλάμε πραγματικά για πολιτισμό. Ας ξεκινήσουμε όμως απ’ αυτό που οι αρχαίοι δάσκαλοι ονόμαζαν ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ. Διότι για να κρίνουμε το «διαφορετικό» πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε ποιοι είμαστε εμείς και ποιο είναι το «δικό μας»! Τότε θα γίνουμε ποιο δυνατοί και θα αντικρίζουμε την αλήθεια κατάματα χωρίς δισταγμούς. Τότε θα πάψουμε να επικαλούμαστε αρνητικές ιδιότητες όπως «φανατισμός» και «μισαλλοδοξία», διότι θα μιλάμε πλέον από θέση ισχύος, την ακατανίκητη ισχύ της αλήθειας!

   • Misha avatar
    Misha @ Misha 03/10/2010 17:07:32

    Στις εκκλησίες μας σημερα ακούστηκε από το ευαγγέλιο το παρακάτω απόσπασμα:

    «Όπως θέλετε να σας συμπεριφέρονται οι άνθρωποι, έτσι ακριβώς να τους συμπεριφέρεστε κι εσείς. Γιατί, αν αγαπάτε αυτούς που σας αγαπούν, ποια εύνοια περιμένετε από το Θεό; Αφού και οι αμαρτωλοί αγαπούν αυτούς που τους αγαπούν. Κι αν κάνετε καλό σ΄ αυτούς που σας κάνουν καλό, ποια εύνοια περιμένετε από το Θεό; Και οι αμαρτωλοί το ίδιο κάνουν. Αν δανείζετε σ΄ όσους ελπίζετε να σας τα επιστρέψουν, ποια εύνοια περιμένετε από το Θεό; Και οι αμαρτωλοί δανείζουν στους ομοίους τους για να τα πάρουν πίσω. Αντίθετα, εσείς ν΄ αγαπάτε τους εχθρούς σας, να κάνετε το καλό και να δανείζετε, χωρίς να περιμένετε να πάρετε πίσω τίποτε. Κι έτσι, ο Θεός, που είναι καλός ακόμα και με τους αχάριστους και τους κακούς, θα σας ανταμείψει με το παραπάνω και θα σας κάνει παιδιά του. Να είστε λοιπόν σπλαχνικοί, όπως σπλαχνικός είναι κι ο Θεός Πατέρας σας.»

   • Alkimos avatar
    Alkimos @ Misha 03/10/2010 17:17:09

    «Όπως θέλετε να σας συμπεριφέρονται οι άνθρωποι, έτσι ακριβώς να τους συμπεριφέρεστε κι εσείς.» Τα ποιο απλά αλλά και ποιο ανθρώπινα λόγια που ακούστηκαν ποτέ! Αν είχαν ακολουθήσει όλοι οι λεγόμενοι χριστιανοί (παγκόσμια) αυτή την προτροπή, δεν θα είχαμε φτάσει στα χάλια που είμαστε σήμερα…

   • Misha avatar
    Misha @ Misha 03/10/2010 17:27:29

    Eίχε πει ο Γκάντι κάτι παρόμοιο:

    «Η επί του Όρους oμιλία του Χριστού είναι το ωραιότερο κείμενο που έχω διαβάσει ,ενώ οι χριστιανοί είναι οι χειρότεροι άνθρωποι που έχω γνωρίσει»

    ή κάπως έτσι , αν θυμάμαι καλά

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Misha 03/10/2010 17:27:42

    Misha says:
    03/10/2010 at 17:07

    "Στις εκκλησίες μας σημερα ακούστηκε από το ευαγγέλιο το παρακάτω απόσπασμα: ...."

    Ότι ακούστηκε ακούστηκε, το θέμα είναι ποιος το άκουσε; Και αν το άκουσε, ποιος το εφαρμόζει; Οι "πιστοί" της Κυριακής πάντως, σίγουρα όχι.

   • Misha avatar
    Misha @ Misha 03/10/2010 17:31:50

    Σ.Α.

    Οι εντολές του Χριστού -και μάλιστα η εντολή της αγάπης στους εχθρούς-είναι ανεφάρμοστες με τις ανθρωπινες δυνάμεις.

    Χρειάζεται άνωθεν «ντόπα» για να «κάτσεις κάτω από τη μπάρα»

 13. ΚΟΥΡΙΤΑΣ avatar
  ΚΟΥΡΙΤΑΣ 03/10/2010 16:00:14

  ΚΑΠΟΙΕ ΚΑΝΕΙΣ ΛΑΘΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΕΛΑΣΓΟΙ ΟΙ ΔΩΡΙΕΙΣ ΑΧΑΙΟΙ ΙΩΝΕΣ ΑΙΟΛΕΙΣ Κ.Λ.Π. ΑΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΘΝΟΤΗΤΑ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ Π.Χ.ΟΠΩΣ ΟΙ ΠΟΝΤΙΟΙ ΟΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΚΛΠ. ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗΣ ΕΘΝΟΤΗΤΑΣ ΑΛΛΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΜΕΡΗ ΠΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΟΛΟΝ ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΣ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΤΡΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΤΙ ΔΗΛΑΔΗ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΘΑ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΑΙΩΝΙΟΣ ΕΝΩ ΟΣΟΙ ΠΙΣΤΕΨΟΥΝ ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΓΙ ΑΥΤΟ ΜΗΝ ΛΕΣ ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ ΣΤΟΝ ΦΟΒΟ

  • petros avatar
   petros @ ΚΟΥΡΙΤΑΣ 03/10/2010 17:50:44

   Θα απαντήσω σε μερικά σοβαρά σχόλια.
   1) Οι δρυίδες και οι άλλες παλιές πολυθεϊστικές θρησκείες ( δωδεκάθεο κλπ ) αναβίωσαν από το κίνημα της Νέας Εποχής και τη Θεοσοφία.Τώρα το πως και το γιατί, ας ψάξουν άλλοι να το βρουν.

   2) Η Οθωμανική Αυτοκρατορία αναγώνριζε μόνο θρησκευτικές μειονότητες και όχι εθνικές, δηλαδή Χριστιανούς και Εβραίους. Η ειδωλολατρία απαγορεύεται από το Κοράνι. Οι θρησκευτικές μειονότητες είχαν το δικαίωμα ύπαρξης με τη καταβολή φόρων. Η Ανταλλαγή πληθυσμών της Συνθήκης της Λοζάνης μιλάει για Ελληνες Ορθοδόξους Χριστιανούς και για μουσουλμάνους.
   Τα Συντάγματα της Επανάστασης είναι ξεκάθαρα :
   «Οσοι αυτόχθονες κάτοικοι της επικράτειας της Ελλάδος πιστεύουσιν εις Χριστόν εισίν Ελληνες»
   Και είναι λογικό γιατί δεν υπήρχαν Έλληνες μη χριστιανοί ή πολυθεϊστές. Απο κει και πέρα ο καθένας έχει το δικαίωμα να πιστεύει ότι θέλει και να λέει ότι θέλει, μακριά από τον αληθινό Θεό. Νομίζω ότι η Παλιά Διαθήκη, σε αντίθεση με ότι λέγεται, είναι ένα πολύ διδακτικό βιβλίο, για το τι πάθαινε και παθαίνει ο Ισραήλ, ως λαός, κάθε φορά που απομακρυνόταν από τον αληθινό Θεό. Οποιαδήποτε ομοιότητα για τις συμφορές του σύγχρονου ανθρώπου και της σύγχρονης Ελλάδας είναι, εντελώς, τυχαία.

   3) Ο Θεός δεν τιμωρεί. Αυτά τα λένε οι σέκτες τύπου μαρτύρων του Ιεχωβά. Ο Θεός δημιουργεί αγαπητικά ελεύθερα πλάσματα. Ο παράδεισος ή η κόλαση είναι πνευματικές καταστάσεις, που σημαίνουν - στην Ορθόδοξη Θεολογία- την παρουσία του Θεού,που σε άλλους δημιουργεί μια μακαριότητα και σε άλλους δημιουργεί μια εσωτερική "κόλαση". Όμως αυτό δεν αποτελεί επιλογή του Θεού, αλλά επιλογή του ανθρώπου με τις πράξεις του, τα έργα του απέναντι στο συνάνθρωπό του.
   Αυτό, ως σκέψη, δεν έχει καμία σχέση με επίγειες "βασιλείες" όπως φαντάζονται οι σέκτες, ούτε με αληθινές σφαγές τύπου Αρμαγεδώνα που "προφητεύουν" οι ψευτομάρτυρες παραθρησκευτικών ομάδων. Ούτε οι αναπαραστάσεις της κόλασης με φωτιές και καζάνια είναι αποδεκτές στην Ορθόδοξη θεολογία. Δυστυχώς, είναι τέτοια η άγνοια της ορθόδοξης πίστης, και γι' αυτό οι περισσότεροι βρίσκονται μακριά.

   Τεράστια ευθύνη της επίσημης ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ που είναι ΑΠΟΥΣΑ.
   ΑΠΟΥΣΑ από όλα τα δρώμενα της Ελληνικής κοινωνίας. Αντί ο Αρχιεπίσκοπος να αγκαλιάζεται με πρωθυπουργούς και υπουργούς, έπρεπε να υψώσει φωνή διαμαρτυρίας για τις πληγές που ανοίγει
   το μνημόνιο στην Ελληνική κοινωνία και στις ασθενέστερες τάξεις.
   Αντί η Εκκλησία να σκέφτεται τι θα πουν τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ, έπρεπε να σταθεί στο πλάι του λαού, που - πάνω από κόμματα ή ιδεολογίες- υποφέρει. Την απουσία της Εκκλησίας εκμεταλλεύονται επαγγελματίες δημαγωγοί και λαοπλάνοι, ψευτομεσσίες, ψευτοπροφήτες για να σύρουν ανθρώπους στα λεγόμενα ψυχοναρκωτικά των παραθρησκειών.

   4) Από την άλλη η Εκκλησία δεν φοβάται αυτές τις παραθρησκείες. Μοναδικοί χαμένοι είναι όσοι μπλέκουν με αυτές και απομακρύνονται από τον Θεό. Προσωρινά θα νοιώσουν μια επίπλαστη "ευτυχία", η οποία μέρα με τη μέρα θα μετατρέπεται είτε σε τυφλό μίσος και εκδικητικότητα, είτε σε μοναξιά και αίσθηση αδιεξόδου. Θα αρχίσουν, σταδιακά, οι συγκρούσεις και οι απογοητεύσεις. Ο άνθρωπος θα ψάχνεται και θα αναζητεί ψεύτικα στηρίγματα σε ψεύτικους παραδείσους ή θα πιστεύει άκριτα τους "καθοδηγητές" του.
   Χωρίς Θεό η ζωή γίνεται κόλαση από τώρα. Γι' αυτό και πολλές σέκτες οδηγούν τα θύματά τους στη τρέλα, στα ψυχιατρεία, στην απόγνωση, σε ομαδικές αυτοκτονίες, στην απελπισία, στη διάλυση των οικογενειακών δεσμών κλπ.

   • TopGunZ avatar
    TopGunZ @ petros 04/10/2010 18:49:34

    Φίλτατε, πραγματικά σας συγχαίρω. Μερικοί νομίζουν ότι η Θεία Κωμωδία του Αλιγκιέρι είναι κομμάτι της πίστης μας, ενώ πολλοί ξεχνάνε ότι "καλός παπάς, κακός παπάς, πύλη παραδείσου", όχι προς δικαιολόγηση των ανθρώπων της Εκκλησίας, αλλά για να θυμόμαστε τι πρεσβεύει Αυτή η ίδια.

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ ΚΟΥΡΙΤΑΣ 03/10/2010 18:48:16

   ΚΟΥΡΙΤΑΣ μπερδεύεις την μυθολογία με την ιστορία.
   Οσο τεκμηριωμένο επιστημονικά είναι ότι καταγόμαστε από τον Αδαμ και την Ευα άλλο τόσο είναι το ότι καταγόμαστε από τον Δευκαλίωνα και την Πύρρα.

   Και δεν μίλησα για εθνότητες αλλά για φυλές απαντώντας στο σχόλιο του Βετιμπέλλα περί ελληνικής φυλής.
   Οι έννοιες έθνος και φυλή δεν είναι υποχρεωτικό να ταυτίζονται.

 14. Greco avatar
  Greco 03/10/2010 17:22:22

  @misha
  ακομα να καταλαβεις οτι ο χριστιανισμος-οπως και το ισλαμ- πηγε την ανθρωποτητα 1000 χρονια πισω?

  εισαι σιγουρος οτι ο ιησους χριστος ηθελε να δημιουργησει μια νεα θρησκεια η οποια εξελιχθηκε οπως εξελιχθηκε?

  καλο θα ναι να μην αντιδρας σαν νευροσπαστος σε οποιον σου θιγει τις αποψεις,η διαλεκτικη γεννηθηκε σ'αυτον τον τοπο

  • Misha avatar
   Misha @ Greco 03/10/2010 17:29:19

   Ξύδι, βγάζει καλό βαλσαμικό και η Καλαμάτι.

   Θα σου πρότεινα ιχωρ αλλά το πινει όλο ο μπουμπουκος και δε περισσεύει

   • Greco avatar
    Greco @ Misha 03/10/2010 17:38:03

    η απάντησή σου,δειχνει ποσο ταλιμπαν εισαι

    ο χειροτερος συνδυασμος ξερεις σε εναν ανθρωπο ειναι της ημιμαθειας με το φανατισμο

    να μαθεις να σεβεσαι και τις πεποιθησεις των αλλων οπως σου επιτρεπουν και οι αλλοι τις δικες σου

   • Misha avatar
    Misha @ Misha 03/10/2010 19:12:25

    @Greco

    «Μου λέγει», γράφει, ο Mακρυγιάννης για τη συνάντηση του με ενα ξένο ονόματι Μαλέρμπυ «ένα θα σας βλάψει εσάς, το κεφάλαιον της θρησκείας, όπου είναι αυτείνη η ιδέα σ’ εσάς πολύ τυπωμένη». Του απαντά μεταξύ άλλων ο Μακρυγιάννης: «Του κάκου κοπιάζει η Ευρώπη… ότι χωρίς αρετή και θρησκεία δεν σχηματίζεται κοινωνία… και πράμα τζιβαϊρικόν πολυτίμητο, όπου το βαστήξαμεν εις την τυραγνία του Τούρκου, δεν το δίνομε τώρα, ούτε το καταφρονούμεν οι Έλληνες». Τον συμβουλεύει ο στρατηγός να μην μιλάει περί θρησκείας στους Έλληνες. «Αυτός», όμως, «ήλθε ως κατηχητής. Πήγε εις τας επαρχίας κι άρχισε πάλε την κατήχησήν του… κι αν δεν σωφρονίζεται και ξαναμιλούσε διά θρησκεία, θα’ μεναν τα κόκαλά του εις την Ελλάδα και τότε θα’ λεγαν θεριά τους Έλληνες – διατί δεν θέλουν ν’ αλλάξουν την θρησκείαν τους».

    (Mακρυγιάννη «Απομνημονεύματα», εκδ. Ζαχαρόπουλος, σελ. 729-730).

  • athamas avatar
   athamas @ Greco 03/10/2010 17:45:13

   Μην είσαι καθόλου σίγουρος ότι «ο χριστιανισμός πήγε τον κόσμο 1000 χρόνια πίσω»
   Κανένας και τίποτε δεν μπορεί να μας βεβαιώσει αυτό που γράφεις, είναι προσωπική σου και μόνο εκτίμηση και τίποτε άλλο.
   Εγώ σου λέω πως αν χωρίς την έλευση του Θεανθρώπου πριν 2.000 χρόνια ο κόσμος δεν θα ήταν όπως είναι σήμερα αλλά όπως ήταν πριν 10.000 χρόνια, *αν* θα υπήρχε κάν ο κόσμος μας.

   Αν με ρωτήσεις «πως μπορώ να αποδείξω αυτό που ισχυρίζομαι» θα σου απαντήσω «με τον ίδιο τρόπο που εσύ μπορείς να αποδείξεις αυτό που εσύ ισχυρίζεσαι».

   Θέλοντας να πω με αυτό πως κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει πως θα ήταν ο κόσμος σήμερα αν είχε γίνει ή δεν είχε γίνει το ..«οτιδήποτε»

   Και βέβαια κατά την δική μου γνώμη ο κόσμος βρίσκεται εκεί που βρίσκεται αποκλειστικά και μόνον για έναν λόγο:

   «Επειδή *δεν* ακολούθησε το παράδειγμα και τις εντολές Εκείνου!»

   Ο κόσμος προτίμησε να συνεχίσει να ζεί στην πρό Χριστού εποχή.
   Και σήμερα πολλοί άνθρωποι ακόμα και χριστιανοί και ασυνειδητοποίητοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί ζούν στην πρό Χριστού εποχή.
   Ζεί η ανθρωπότητα όπως ζούσε και πριν την έλευση του Ιησού.
   Σαν να μην πάτησε ποτέ στην γή Εκείνος.

   Οπότε, έχοντας η ανθρωπότητα κάνει τις επιλογές της, - δλδ να ΜΗΝ ακολουθήσει Εκείνον και να ζήσει όπως ζούσε πριν την έλευσή Του - δεν μπορεί να ζητάει τα ρέστα από Εκείνον για τις δικές της επιλογές.

   ΑΝ η ανθρωπότητα σύμπασα είχε ακολουθήσει τις εντολές και το παράδειγμα του Ιησού σήμερα ο κόσμος δεν θα βρίσκονταν στο χείλος της ολοκληρωτικής καταστροφής, προφανώς κατά την δική μου άποψη. Δεν θα συνέχιζε να ζεί σε μια ζωώδη κατάσταση με τον νόμο της ζούγκλας να επικρατεί σε όλα τα επίπεδα της ανθρώπινης ζωής.

   Η αιτία λοιπόν όλων των δεινών της ανθρωπότητας δεν είναι ο χριστιανισμός.
   Η αιτία όλων των δεινών που ζεί η ανθρωπότητα έγκειται στο ότι επέλεξε να πορευτεί έξω απ τον Χριστό.
   Δικαίωμά της προφανώς.
   Αρκεί όπως προανέφερα να μην ζητάει και τα ρέστα από πάνω.

   • Greco avatar
    Greco @ athamas 03/10/2010 17:52:19

    δεν αμφισβητω τα λογια του ιησου,ειναι γεματα ανθρωπισμο

    αλλα ο κοσμος ειχε πορευτει αιωνες χωρις τον χριστιανισμο ως επισημη "παγκοσμια θρησκεια" και μαλιστα εφθασε και στο "ελληνικο θαυμα"

    ο σημερινος μας πολιτισμος ακομα δεν εχει φθασει στα επιπεδα σκεψης της κλασικης ελλαδος

    δυστυχως οι ηγετες του χριστιανισμου βυθισαν την πνευματικα εξελιγμενη ευρωπη σε ενα σκοταδι αιωνων με ιερες εξετασεις και πνευματικη,αλλα και πολιτισμικη καταπιεση.Και αυτο νομιζω ειναι κοινως παραδεχτο σημερα

    το πες μονος σου,οτι τα κηρυγματα του δεν εισακουστηκαν

    γιατι αραγε η "εκρηξη" σκεψης και αμφισβητησης ξεκινησε με τον πληθωνα γεμιστο και επειτα με το κινημα της αναγεννησης? τυχαιο?

   • TopGunZ avatar
    TopGunZ @ athamas 04/10/2010 18:54:31

    Και τι σχέση αγαπητέ μου έχουνε οι Πάπες με τον Χριστιανισμό? Την επίφαση πίστης? Αν εγώ ντυθώ γιατρός και αρχίσω να χειρουργώ με αλυσοπρίονο θα απεμπολήσουμε την Επιστήμη της Ιατρικής? Ή μήπως να απαλλαγούμε από τη Δημοκρατία επειδή οι σημερινοί εκπρόσωποί της εξαπατούν τον λαό?

    Και οι τέχνες προόδευσαν επί Βυζαντίου και οι επιστήμες.

 15. δαιμονάκι avatar
  δαιμονάκι 03/10/2010 17:47:39

  δικαίωμα του καθενός να πιστεύει σε όποια θρησκεία θέλει.....

  • petros avatar
   petros @ δαιμονάκι 03/10/2010 17:58:45

   Φυσικά...
   Δικαίωμα του να λατρεύει όποιον "θεό" θέλει, είτε αυτός λέγεται το κόμμα του, είτε αυτός λέγεται το χρήμα, είτε όπως αυτός λέγεται.
   Απλά όλα αυτά μας οδήγησαν στο σημερινό χάλι. Δεν έφερε ο Χριστιανισμός τους δύο παγκοσμίους πολέμους, ούτε την καταστροφή του περιβάλλοντος και του πλανήτη...

   Τέλος πάντων, ένα είναι σίγουρο : όσο υποχωρεί ο Χριστιανισμός στην Ευρώπη, τόσο θα αυξάνεται το Ισλάμ, γιατί εκεί η "διαφορετικότητα" και η "ανεκτικότητα" υπάρχουν όσο είναι μειοψηφία. Τότε θα δούμε πόσο πίσω πήγε την ανθρωπότητα ο Χριστιανισμός με το Βυζάντιο που σταμάτησε το Ισλάμ σε Ανατολή και Δύση. Μέχρι τότε ( λίγα χρόνια απέμειναν ) εσείς "συνεχίστε" να εξορκίζετε για όλα τα "κακά" τον Χριστιανισμό, την Εκκλησία...
   Μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας, μόνοι μας σκάβουμε το λάκκο μας.

   • Greco avatar
    Greco @ petros 03/10/2010 18:08:17

    πολιτικα θα συμφωνησω
    το ισλαμ πρεπει να ανακοπει...

    αυτο βεβαια δε μας εμποδιζει να βλεπουμε και τα δικα μας...

 16. nicname@ta lefta iparhoun.gap avatar
  nicname@ta lefta iparhoun.gap 03/10/2010 18:01:51

  ...εμείς εδώ μάλλον θα αναγνωρίσωμε τον (πολιτικό)Αυνανισμό σαν επίσημο δόγμα....με αρχιερέα τον GAP , επίσκοπο τον Καρατζαφέρη , ιεροδιακόνισα την ..Ντόρα και ιεροκύρηκα τον Κουβέλη(Φώτιο)

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ nicname@ta lefta iparhoun.gap 04/10/2010 18:55:54

   Αλλά ως ναούς τι θα έχουμε? Τα γυμναστήρια του αρχιερέα ή τα σκυλάδικα του πατρός αυτού?

 17. athamas avatar
  athamas 03/10/2010 18:41:49

  @petros
  Το έργο της Εκκλησίας είναι ένα: να σώζει ψυχές.

  Όλα τα άλλα είναι πάρεργα.
  Η κοινωνική πρόνοια *δεν* είναι δουλειά της Εκκλησίας αλλά του κράτους.
  Η εξωτερική πολιτική *δεν* είναι δουλειά της Εκκλησίας αλλά της πολιτείας.
  Η πολιτική γενικά *δεν* είναι δουλειά της Εκκλησίας αλλά των πολιτικών.

  κ.ο.κ.

  Σήμερα πολλοί βαπτισμένοι Ορθόδοξοι ακολουθουν άλλες θρησκείες και δόγματα και αιρέσεις όπως ινδουϊσμό, βουδισμο, δωδεκαθεϊσμό, τους χιλιαστές, τους σαηεντολόγους κλπ κλπ.

  Γιατί;

  Επειδή όλοι αυτοί τους εξαπατούν;
  Η δική μου άποψη είναι πως όχι.

  Ακολουθούν αυτές τις θρησκείες, αιρέσσεις, δόγματα κλπ επειδή η Οθρόδοξη Εκκλησία *δεν* αποτελεί γι αυτούς παράδειγμα προς μίμησιν. Αναφέρομαι προφανώς στα πρόσωπα της σημερινής Εκκλησιαστικής ιεραρχίας τα οποία πολλές φορές με τα έργα τους και τους τρόπους τους γίνονται παράδειγμα προς αποφυγήν.
  Ωραία κηρύγματα, λιμουζίνες, χρυσάφια, και εν ταυτώ κήρυγμα για την ακτημοσυνη αλλά και σε κάθε Ορθόδοξο Χριστιανό.
  Ασυμβατότητα μεταξύ λόγων και έργων.
  Ενασχόληση με τα του κόσμου πολύ πέραν του εντελώς αναγκαίου.

  Και ο άνθρωπος αν και βαπτισμένος δεν ξέρει τι του γίνεται, βλέπει και όσα βλέπει, απηυδίζει και ψάχνεται αλλού. Το ότι ψάχνεται είναι καλό. Η Εκκλησία όμως δεν φροντίζει να του καλύψει αυτό το κενό που ψάχνει να καλύψει αλλού. Αν και μέλος της. Έχει να ασχοληθεί με τους Αμάν, με το Μακεδονικό, με τα κτήματά της, με τα χρυσάφια της και τα ακίνητά της βλέπεις και που χρόνος για τον ταλαίπωρο και για την πονεμένη ψυχή;
  Και δεν αναφέρομαι βέβαια στα δωράκια που πάνε κάποιοι στις γιορτές στους νοσηλευόμενους παρουσία των καναλιών. Αυτό δεν είναι ενδιαφέρον για τις πονεμένες και τις διψασμένες ψυχές.

  Και αν δεν υπήρχαν κάποια γεροντάκια σαν τον Πορφύριο και τον Παΐσιο και κάποιους άλλους αυτού του μεγέθους αναστήματα που ουσιαστικά κρατάνε την Εκκλησία εδώ και δεκαετίες, ο αριθμός όσων θα είχαν αναζητήσει αλλού πνευματικές διεξόδους θα ήταν ακόμη μεγαλύτερος.

  Η Εκκλησία οφείλει να είναι παράδειγμα!
  Οι Ιεράρχες οφείλουν να είναι παράδειγμα!
  Οι Χριστιανοί οφείλουν στον βαθμό που τους αναλογεί να είναι ζωντανό παράδειγμα!

  Και όταν λέω παράδειγμα εννοώ παράδειγμα προς μίμησιν όχι προς αποφυγήν.

  Αντί λοιπόν η Εκκλησία, η Ιεραρχία και εμείς οι πιστοί να βγαίνουμε σε κυνήγι .. δρυίδων, αιρετικών, μουσουλμάνων. ινδουιστών, βουδιστών, σαηεντολόγων κ.ο.κ. και να αναλωνόμαστε σε μια πολεμική που το μόνο που τελικά πετυχαίνει είναι να διαφημίζει περισσότερο αυτές τις θρησκείες, αιρέσεις κλπ *οφείλουμε_να_γίνουμε_παράδειγμα_προς_μίμησιν!*.

  Και αντί να μπλαμπλάρουμε και να προσπαθούμε να πείσουμε τον καθέναν τι να κάνει και τι να μην κάνει, και αντί να προσπαθούμε με ωραία λόγια και κηρύγματα να μαζέψουμε κόσμο στο πολιτικό κόμμα που ονομάζεται Εκκλησία - γιατί λίγο πολύ εκεί την καταντήσαμε - και αντί να κατηγορούμε την Α ή την Β αίρεση ας φροντίσουμε να γίνουμε παράδειγμα!

  Τι να τα κάνεις τα ωραία λόγια και τα κηρύγματα όταν σε βλέπει ο καθένας να τσακώνεσαι με τον Τσίπρα και τους Αμάν στα κανάλια;

  Και να αφήσουμε τον καθε άνθρωπο ελεύθερο και ανεπηρρέαστο να επιλέξει μόνος του.
  Αν εμείς οι Ορθόδοξοι είμαστε καλύτεροι απ τους όποιους άλλους θα μας δούν και θα έρθουν.
  Αν έχουμε καταντήσει παράδειγμα προς αποφυγήν όσο και να κατηγορούμε τους άλλους, όσο και να διαφημίζουμε τους εαυτούς μας δεν πρόκειται να πείσουμε.
  Μόνο με τα λόγια ο άνθρωπος δεν πείθεται, θέλει κσι έργα σύμφωνα με τα ωραία κηρύγματα.

  «ουκ εν πειθοίς ανθρωπίνης σοφίας λόγοις αλλ' εν αποδείξει πνεύματος και δυνάμεως»

  Μας λείπει εμάς το πνεύμα και η δύναμις και απόλυτα εκκοσμικευμένη η Εκκλησία και εμείς οι σύγχρονοι Ορθόδοξοι προσπαθούμε να πείσουμε «εν πειθοίς ανθρωπίνης σοφίας λόγοις»

  Γι αυτό και μας εξισώνουν με τις άλλες θρησκείες επειδή ακριβώς μεταχειριζόμαστε ανθρώπινη σοφία αντί για το «εν αποδείξει Πνεύματος και δυνάμεως»

  Εξεπέσαμε στην εκκοσμίκευση.
  Αν δεν αρθούμε στο ύψος του Πνεύματος οι άνθρωποι θα συνεχίζουν να ψάχνονται αλλού.
  Και εμείς θα συνεχίζουμε να κατηγορούμε τους νεοεποχίτες, τους δρυίδες και τους λοιπούς παρατρεχάμενους.

  Παραδείγματα προς μίμησιν!
  Αυτό ψάχνει σήμερα ο άνθρωπος.
  Και δεν θέλει να τον πείσεις για τίποτε, ούτε για το λάθος ούτε για το σωστό.
  Θέλει να δεί μόνος του, να κρίνει μόνος του και να επιλέξει μόνος του εν τη απολύτω ελευθερία του τι θα ακολουθήσει.

  Και η Ορθόδοξη Εκκλησία και ο κάθε Ορθόδοξος Χριστιανός οφείλει να γίνει μόνο ένα πράγμα:
  «Η καλύτερη επιλογή!»
  ..για καθέναν που αναζητεί την Αλήθεια και το Φώς.
  Είτε αυτός είναι βαπτισμένος, είτε όχι, είτε Ορθόδοξος είτε αλλόθρησκος είτε αιρετικός.
  Όταν ο Ορθόδοξος και η Ορθοδοξία θα είναι η καλύτερη επιλογή του ελεύθερα και αβίαστα θα την ακολουθήσει.

  Άλλος τρόπος που να σέβεται το αυτεξούσιο του ανθρώπου απλά δεν υπάρχει.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ athamas 03/10/2010 18:45:22

   Αν εμφανίζονταν σήμερα ο Ιησούς, θα πάθαινε τα ίδια που έπαθε και τότε από τους τότε ιερείς. Απλά πράγματα.

   • athamas avatar
    athamas @ Strange Attractor 03/10/2010 18:48:59

    Δυστυχώς, συμφωνώ απόλυτα.
    Δυστυχώς.

 18. ΚΟΥΡΙΤΑΣ avatar
  ΚΟΥΡΙΤΑΣ 03/10/2010 19:53:36

  ΠΡΟΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ ΗΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΜΥΘΟΣ ΠΧ.ΤΡΟΙΑ. Η ΜΗΠΩΣ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΩ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΙ ΄΄ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ΄΄ ΟΤΙ ΚΑΤΑΓΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΘΗΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΜΥΘΟΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΕΚ ΠΡΩΤΗΣ ΟΨΕΩΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΥΘΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΑΣΩΣΕΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΩ ΟΤΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΑΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΒΛΑΚΕΣ ΝΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΕ ΠΑΡΑΜΥΘΑΚΙΑ ΕΝΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΞΗΓΟΥΣΑΝ ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΟΥΤΕ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΒΑΣΙΖΟΤΑΝ ΣΕ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΟΤΑΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Κατά τον Αριστοτέλη, Μετεωρολογικά, 352β, 2
  « αλλ' ώσπερ ο καλούμενος επί Δευκαλίωνος
  κατακλυσμός, και γαρ ούτος περί το Ελληνικόν
  εγένετο τόπον μάλιστα, και τούτου περί την Ελλάδα την
  αρχαίαν, αύτη δ' έστιν η περί Δωδώνην και τον Αχελώον,
  ούτος γαρ πολλαχού το ρεύμα μεταβέβληκεν, ώκουν γαρ οι
  Σελλοί ενταύθα και οι καλούμενοι τότε μεν Γραικοί νυν δ'
  Έλληνες. Όταν ούν γένηται τοιαύτη υπερβολή όμβρων, . . . » ΟΥΤΕ ΕΓΩ ΜΙΛΗΣΑ ΓΙΑ ΕΘΝΗ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΦΥΛΗ ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΠΟΝΤΙΟΙ ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΟΙ ΚΡΙΤΕΣ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΚΛΠ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗΣ ΦΥΛΗΣ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΩΡΙΕΙΣ ΟΙ ΙΩΝΕΣ ΟΙ ΑΧΑΙΟΙ ΚΛΠ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗΣ ΦΥΛΗΣ Στα αποσπάσματα που ακολουθούν, ο Πίνδαρος και ο Απολλόδωρος αποκωδικοποιούν την αναγέννηση της Ελληνικής φυλής, μετά την κάθαρση που προκλήθηκε από τον μεγάλο κατακλυσμό.

  Ο Δευκαλίων αφού ταξίδεψε εννέα ολόκληρα μερόνυχτα μέσα εις την θάλασσα, προσέκρουσε εις τον Παρνασσόν. Έκει, αφού σταμάτησαν οι βροχές, βγαίνοντας έξω θυσιάζει εις τον Φίξιον Δία. Ο Ζευς έστειλε τον Ερμή σ' αυτόν και τον παρακίνησε να διαλέξει ότι θέλει. Αυτός διάλεξε να δημιουργηθούν σ' αυτόν τον τόπο άνθρωποι. Και αφού διέταξε ο Ζευς να σηκώσει λίθους και να τους ρίξει πάνω από το κεφάλι του, αυτούς που έρριπτε ο Δευκαλίων γίνονταν άνδρες και αυτούς που έρριπτε η Πυρρά γίνονταν γυναίκες. Απ' όπου ονομάστηκαν μεταφορικά και λαοί από το Λάος που σημαίνει λίθος.

  (Απολλόδωρος, Βιβλιοθήκη, 1, 48, 10)


  Το ίδιο γεγονός μας εξιστορεί και ο Πίνδαρος:

  Φέρνεις εις την πόλιν την γλώσσα της Πρωτογένειας, δία να κατέβουν η Πυρρα και ο Δευκαλίων εις τον Παρνασσόν, όπου με την βούλησιν τον υψηλοβρόντου Διός έκτισαν πρώτα ιερόν, και χωρίς λίθους έκτισαν λίθινον γόνον από το ίδιο έθνος· και οι γόνοι ονομάστηκαν λαοί.

  (Πίνδαρος, Ολυμπία, 9, 42)

  Ο Ζευς και ο Ερμής δημιουργούν στην κορυφή του Παρνασσού τους πρώτους ανθρώπους, προσφέροντας και πάλι τον δικό τους γόνο. Η Πυρρά και ο Δευκαλίων διασώζονται διότι ήταν αμόλυντοι και καθαροί. Όταν το σκάφος τους προσάραξε στην κορυφή του Παρνασσού, ο Ζευς τους πρόσταξε να ρίξουν λίθους, χτίζοντας λίθινους γόνους από το δικό τους έθνος,

  Το όνομα Δευκαλίων φανερώνει τον κάλλιστο άνδρα του Διός, ενώ το όνομα Πυρρα, φανερώνει το πύρινο ηλιακό σπέρμα, τον νέο γόνο που θα φιλοξενήσει στα σπλάχνα της η πρώτη γυναίκα δια να επέλθουν τα νέα ελληνικά φύλλα.

  Ο Απολλόδωρος συνεχίζει την αφήγηση του, εξιστορώντας την καταγωγή των ελληνικών φύλων και καταρρίπτοντας τις σιωνιστικές θεωρίες περί καταγωγής των Ελλήνων από την ανύπαρκτη ινδοευρωπαϊκή φυλή περί καθόδου των Δωριέων κ.λ.π

  Το πρώτο παιδί που έρχεται στο φως από τα σπλάχνα της Πυρράς, μετά την γονιδιακή παρέμβαση του ιδίου του Διός είναι ο 'Έλλην, 9.500 χρόνια πριν από την Έλευση του Ιησού Χριστού στην γη. Από τον Δευκαλίωνα και την Πυρρά γεννιούνται παιδιά, πρώτον εκ των οποίων ήταν ο Έλλην, δια τον οποίον λένε ότι γεννήθηκε από τον Δία, δεύτερος ο Αμφικτύων ο οποίος βασίλευσε μαζί με τον Κραναό εις την Αττική και είχε κόρη την Πρωτογένεια.

  Απ' αυτήν και τον Δία γεννήθηκε ο Αέθλιος. Από τον Έλληνα και την νύμφη Ορσηίδα γεννήθηκε ο Δούρος, ο Ξούθος και ο Αίολος. Αυτός λοιπόν ο Έλλην, από τον εαυτόν του ονόμασε Έλληνες αυτούς που ονομάζονται γραικοί και εις τα παιδιά του διαμοίρασε την χωράν και ο Ξούθος παίρνοντας την Πελοπόννησο, από την Κρέουσα την κόρη τον Ερεχθέα, γέννησε τον Αχαιό και τον Ίωνα, από τους οποίους ονομάζονται οι Αχαιοί και οι Ίωνες, ο Δώρος δε παίρνοντας την χωράν πέραν από την Πελοπόννησο, από τον εαυτόν τον ονόμασε τους κατοίκους Δωριείς, ο δε Αίολος βασιλεύοντας εις τους τόπους γύρω από την Θεσσαλία, τους κατοίκους ονόμασε Αιολείς.

  (Απολλόδωρος, Βιβλιοθήκη, 1, 49, 1

  Αυτή είναι η γενεαλογία της ελληνικής φυλής, αυτή είναι η αγαθογονία που συντελείται στην κορυφή του Παρνασσού αμέσως μετά τον μεγάλο κατακλυσμό. Είναι η περίοδος που εμφανίζονται στο προσκήνιο της ιστορίας, οι Αιολείς, οι Δωριείς, οι Ίωνες. οι Αχαιοί, οι Θεσσαλοί, οι Μακεδόνες και οι Κρήτες.

  Εγγονός του Λώρου, του υιού του Δευκαλίωνος, είναι ο Αστερίας ο οποίος βασίλευσε στην Κρήτη. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Ζευς υπό μορφή πάλλευκου ταύρου, απήγαγε την Ευρώπη και μεταφέροντας την στην πλάτη του έφθασε στην Κρήτη. Εκεί την κατέστησε μητέρα του Μίνωος, του Ραδαμάνθεως και του Σαρπηδόνος και κατόπιν την νύμφευσε με τον βασιλέα της νήσου Αστέρια, που ήταν τρισέγγονος του Δευκαλίωνος. Ο υιός που γεννήθηκε από τον Μίνωα ονομάστηκε και πάλι Δευκαλίων. Η λέξη Μίνωα, με αφομοίωση του (α) εις (ε), μετατρέπεται σε Μι- νώε.

  Η λέξη νώε προέρχεται από το νωί, που είναι ποιητικός τύπος του νω, και κατά την αττική-ιωνική διάλεκτο σημαίνει, εμείς οι δύο.

  νώι δέ χαζώμεσθα, Διός δ' άλεώμεθα μηνιν.

  Και εμείς οι δύο (ο Άρης και η Αθηνά) να φύγουμε, του Διός η οργή μην μας πλακώσει.

  (Ιλιάς, 5, 34)

  Η λέξη Δευκαλ-ίων, όπως και η λέξη Μίνωας, εμπεριέχει το συνθετικό νώε, διότι η κατάληξη της λέξης -ίων, με αναγραμματισμό γίνεται νωί ή νώε. Η Ετυμολογία του ονόματος Δευκαλίων, προέρχεται από τα συνθετικά Δευ και καλίων. Το Δευ γίνεται και Ζευ (λεξικό Libell Scot). ενώ το καλίων, σημαίνει ο καλύτερος, ο ξεχωριστός. Άρα η λέξη Δευκαλίων, σημαίνει ο ξεχωριστός, ο καλύτερος άνδρας του Διός.

  Η λέξη Νώε αναγραφόμενη με ο αντί για ω, γίνεται Νόε, και σημαίνει ο έμφρων άνθρωπος που μπορεί και να εν-νοεί, ότι πρώτα απ' όλα είναι άνθρωπος.

  Στο απόσπασμα που ακολουθεί, ο Άγιος Ιουστίνος αποκαλύπτει ότι ο Νώε πράγματι ταυτίζεται με τον Δευκαλίωνα.

  ... αλλά το πυρ το της κρίσεως κατελθόν ανέδην πάντα διέκρινεν, ως και πρότερον ο κατακλυσμός μηδένα λιπών άλλ' η τον μόνον σύν τοίς ιδίοις παρ' ήμίν καλουμενον Νώε, παρ' ύμίν δέ Δευκαλίωνα.

  ...αλλά το πυρ της κρίσεως ερχόμενο από ψηλά αφθόνως θα διέλυε τα πάντα, όπως και παλαιότερα ο κατακλυσμός, ο οποίος δεν άφησε κανέναν παρά μόνον αυτόν που από εμάς τους ίδιους ονομάζεται Νώε, ενώ από εσάς Δευκαλίων.

  (Άγιος Ιουστίνος, Απολογία Β', Ί, 2)

  Την ταύτιση του Νώε με τον Δευκαλίωνα επισημαίνει και ο Φίλων ο Αλεξανδρινός.

  μετά αδικίας ζήσασαι ενός άνδρός ούκ άξιαι δικαιοσύνη σνμβιουντος. τούτον "Έλληνες μεν Δευκαλίωνα, Χαλδαίοι δέ Νώε έπονομάζουσιν, έφ' ού τον μέγαν κατακλυσμόν συνέβη γενέσθαι.

  Επειδή έζησαν μετά αδικίας δεν είναι άξιες ενός ανδρός ο οποίος ζει με δικαιοσυνην. Αυτόν οι μεν Έλληνες ονομάζουν Δευκαλίωνα, οι δε Χαλδαίοι Νώε, κατά τον οποίον, συνέβη να πραγματοποιηθεί ο μεγάλος κατακλυσμός.

  (Φίλων ο Αλεξανδρινός, Περί Άθλων και Επιτιμιών, 23)

  Οι Ιουδαίοι οικειοποιήθηκαν τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνος ο οποίος πραγματοποιήθηκε οκτώ χιλιάδες χρόνια πριν την εμφάνιση τους στο προσκήνιο της ιστορίας.

  ΑΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΙΟΥΔΑΙΟΙ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΡΝΙΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΑΛΙΑ

 19. ΚΟΥΡΙΤΑΣ avatar
  ΚΟΥΡΙΤΑΣ 03/10/2010 20:03:04

  ΚΑΙ ΑΝ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΥΘΟΙ ΑΣ ΜΑΣ ΔΩΣΕΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΙΑ ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΟΤΙ ΚΑΤΑΓΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΝΔΟΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΜΟΝΟ

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ ΚΟΥΡΙΤΑΣ 03/10/2010 20:39:14

   Το βασικό στοιχείο είναι η γλώσσα.

   Υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα γραπτού λόγου απ΄τον 17ο αι πΧ και μετά στον ελλαδικό χώρο, και συγκεκριμενα πινακίδων γραμμικής Β (15ος αι πΧ) που έχει αποκρυπτογραφηθεί και που αποκαλύπτουν κοινές ρίζες με την αρχαία ινδική γλώσσα.

   Για παράδειγμα:

   Οι αριθμοί 2,3,7,8,9 στην Ελληνική, Ινδική και Λατινική και στην ιαπωνική που δεν ανήκει στις ινδοευρωπαικές γλώσσες.

   Ελληνική Ινδική Λατινική Ιαπωνική
   δύο dνa duo futatsu
   τρεῖς trayas trēs mittsu
   ἑπτὰ sapta septem nanatsu
   ὀκτώ asta octo yattsu
   ἐννέα nava novem kokonotsu

   To γ΄ ενικό του ρήματος εἰμί στη Ελληνική, Ινδική, Λατινική, Γερμανική, Ρωσσική είναι αντίστοιχα:
   ἐστί astί est ist jestĭ

   Μυκ. Ελληνική Νέα ελληνική Ινδικη
   ἀγρός ἀγρός ajras
   ἱερός ἱερός isiram
   μήν μήνας mās
   νέFος νέος/νιός návah
   πατήρ πατέρας pitā

   Εννοείται πως υπάρχουν εκατοντάδες τέτοια παραδείγματα.
   Παράθεσα εντελώς δειγματοληπτικά μερικά.

   Το γεγονός επίσης ότι στην ελληνική γλώσσα επιβίωσαν λέξεις ή καταλήξεις που δεν απαντώνται στον ινδοευρωπαικό κλάδο γλωσσών υποδεικνύει ότι υπήρχε προελληνικό υπόστρωμα (καταλήξεις σε σσος -ττος -νθος -μνα, λέξεις δάφνη, θάλασσα κτλ),δηλαδή αυτοί που αποκαλούνταν συλλήβδην απ'τον Ηρόδοτο ως Πελασγοί.

   Επίσης τα αρχαιολογικά δεδομένα και οι ιστορικές πηγές ήδη από την αρχαιότητα μιλούν για μετακινήσεις μεγάλων φυλετικών ομάδων και εκτοπίσεις ντόπιων πληθυσμών στον ελλαδικό χώρο κατά την διάρκεια της 2ης χιλιετίας πΧ.

   Δεν νομίζω ότι ο Ηρόδοτος και ο Θουκυδίδης που υποστηρίζουν στο ιστορικό τους έργο τα παραπάνω δεδομένα να ήταν νεοταξίτες ή εβραιοσιωνιστές.

 20. ΚΟΥΡΙΤΑΣ avatar
  ΚΟΥΡΙΤΑΣ 03/10/2010 23:10:04

  ΔΗΛΑΔΗ Ο ΗΡΟΔΟΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΘΟΥΚΙΔΙΔΗΣ ΥΠΟΝΝΟΟΥΝ ΟΤΙ ΚΑΤΑΓΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΝΔΙΑ;ΚΑΙ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΔΕΧΤΩ ΟΤΙ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΝΔΙΚΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΑΡΤΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΣΤΙΣ ΙΝΔΙΕΣ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΟΙ ΠΑΝΤΕΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 21. ΚΟΥΡΙΤΑΣ avatar
  ΚΟΥΡΙΤΑΣ 03/10/2010 23:15:07

  ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΝ Η ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΦΟΙΝΙΚΗΚΗ Η ΙΝΔΟΕΥΡΩΠΑΙΚΗ

  • Σωτήρης avatar
   Σωτήρης @ ΚΟΥΡΙΤΑΣ 04/10/2010 01:45:12

   Ποια γραμμική; διότι υπάρχουν 2 ξέρεις.
   Ο Ventris απέδειξε ότι η γραμμική Β είναι ελληνική. Τελεία και παύλα.
   Για την Α, δεν έχει διαβαστεί ακόμη.
   Μάλλον μπερδεύτηκες... Ίσως θες να πεις για το αν το αλφάβητο είναι ελληνικής ή φοινικικής προέλευσης.
   Όσο για τα όσα λες για την ινδική γλώσσα... μάλλον δεν έχεις ασχοληθεί με το θέμα. Κανείς δεν λέει ότι η ελληνική προέρχεται από την ινδική. Είναι παρακλάδια... αδελφές γλώσσες.
   Δεν το αφίνεις καλύτερα;

 22. ΚΟΥΡΙΤΑΣ avatar
  ΚΟΥΡΙΤΑΣ 03/10/2010 23:42:32

  Οί Φοινικιστές καί Ινδοευρωπαϊστές ΔΟΓΜΑΤΙΖΟΥΝ γιά νά πείσουν έχουν

  Ή μικρόζωη αυτή θεωρία περί Φοινίκων, καθιερώθηκε στήν Ευρώπη σέ μία εποχή πού όπως γράφει ό Άγγλος κλασσικός S.G. Rembroke στό έργο τού (The legacy of Greece, oxford university press 1994) λέγει : «Στούς φοίνικες εδίδετο ρόλος ενδιαμέσων πού ξέφευγε από οποιαδήποτε πληροφορία τής Ιστορίας. Ένας ρόλος δηλαδή μεταφορέα τής σοφίας καί τού πολιτισμού τού «περιουσίου λαού πρός τούς απολίτιστους καί δή στούς Έλληνες».

  Τά Φοινικικά ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΦΩΝΗΕΝΤΑ - ΕΙΧΑΝ ΜΟΝΟ ΣΥΜΦΩΝΑ καί αυτά Ελλιπώς , ούτε Φ,Χ,Ψ,Ξ
  ΗΤΑΝ ΣΥΛΛΑΒΑΡΙΟΝ ... Τί γίνεται μέ τα Ελληνικά : υιοί,αιεί,ία,οίαι,ώιον

  Τά 16 ΓΡΑΜΜΑΤΑ τά βρήκε ό Παλαμήδης καί τά άλλα 8 ό Σιμωνίδης καί Επίχαρμος

  Τά θεμέλια τής λεγομένης Ινδοευρωπαϊκής θεωρίας έχουν αρχίσει νά κλονίζωνται, ενώ ήδη ολοκάθαρα ακούγονται οί τριγμοί τής ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΩΣ.

  Ή σανσκριτική χωρίζεται στήν Βεδική πρό τού 500πχ καί τήν μεταβεδική. Υπήρξε γλωσσα ιερατείου καί ποτέ δέν τήν μίλησαν. Μέ ποιόν τρόπο οί Έλληνες τών Μυκηναϊκών χρόνων υποτίθεται ότι ήρθαν σέ επαφή μέ αυτές τίς αππόκρυφες ρίζες ?
  ΤΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΣΟΚΑ ΑΝΑΓΟΝΤΑΙ ΜΟΛΙΣ ΣΤΟΝ 3πχ αιώνα

  Ή γλωσσολογική σύγκριση γιά νά είναι έγκυρη καί ακριβής πρέπει νά είναι σύγχρονη καί όχι διαχρονική. Είναι ΑΠΑΤΗ αυτή ή βοήθεια τής σύγκρισης τών Σανσκριτικών τού 1000πχ μέ τά Ελληνικά τού 8πχ αιώνος, τά Λατινικά τού 5ου αιώνος πχ, τά γοτθικά τού 4ου αίωνος πχ κτλ..

  Ό Γάλλος Μπουφαρτίγκ «Οί Ελληνικές ρίζες τής Γαλλικής γλώσσας» εκδ.Ελευθεροτυπία, σελ 12 :
  Η Ύπαρξη μίας φυλής – φάντασμα
  Πού μιλούσε τήν συμβατική γλώσσα φάντασμα, τής οποίας ΚΑΝΕΝΑ ΓΡΑΠΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ

  Γερμανός Γλωσσολόγος Franz Bopp «Συγκριτική Γραμματική» 1833 :
  -Ή σανσκριτική στηρίζεται στά Ελληνιά καί όχι τά Ελληνικά στά Σανσκριτικά
  -Δέν μπορώ νά επιδοκιμάσω τήν «Ινδοευρωπαϊκή θεωρία»

  Krutwing Sagredo καθ.Ελληνικής Φιλολογίας ( Halcon 1993 Ιανουάριος) : «ή Ινδική λογοτεχνία αναπτύχθει τόν 3-5 αιώνα μχ . Οί αναφορές σέ αρχαιότερες ημερομηνίες ώς πρός τίς βέδες είναι μόνο ΘΕΩΡΙΑ.

  Γερμανός Ινδολόγος Max Miller : «ή Ελληνική είναι αρχαιοτέρα τής Σανσκριτικής καί επι πλέον όλοι οί συντακτικοί καί γραμματικοί τύποι είναι ανώτεροι καί μεγαλυτέρας αξίας»

  Ινδός Καθ. Α.Chakraborty Απρίλιος 1994 : «ή Σανσκριτική ΔΕΝ είναι τόσο αρχαία ΟΣΟ χρειάζεται γιά νά τής αποδοθή ή μητρότης τής Ελληνικής»

  Ινδική Εφημερίς Πουρνίμα Σαμμελάν Σεπτ.1994 φύλλο 21 : «Οί Έλληνες ερχόμενοι από τόν Καύκασο, άφησαν απογόνους στήν χώρα μας»

  Καθηγητής P.Chantraine : « Γιά καθαρά Πανάρχαιες Ελληνικές λέξεις καταβάλλεται αγωνιώδης προσπάθεια προκειμένου νά προσαρμοσθούν σέ Σανσκριτικές...μέ τήν λέξη άρουρα essai de rapprochement de Skr.urvara = moisson κάνουν δηλαδή προσπάθεια νά συνδεθεί μέ τό Σανσκ. Urvana πού σημαίνει θερισμός. Στήν λέξη άναξ ενώ παραδέχεται ότι ότι οί Φρύγες τήν πήραν από τούς Έλληνες, αναφέρει έν τούτοις ότι αναζητείται «ινδοευρωπαϊκή» ετυμολογία.

  Όταν ή Σανσκριτική άρχισε νά γράφεται , δανείσθηκε από την Ελληνική τίς απαραίτητες ΓΙΑ ΓΡΑΦΗ ΛΕΞΕΙΣ όπως τήν μελάνη (mela) καί τό όνομα τής γραφίδος (kalama)

  ΕΠΙ ΤΑ ΚΡΕΙΤΤΟΝΑ ΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΤΑΣ ΑΦΟΜΟΙΩΣΕΙΣ

  Colin Renfrew «Αρχαιολογία καί Γλώσσα» :
  Ή μητέρα τών γλωσσών είναι ή πρωτοΕλληνική γλώσσα

  Britanica εκδ.1974, τόμος 6, σελ 1059 στό άρθρο ΕΥΡΩΠΗ :
  Αρχαιότερος λαός στόν χώρο τής Μεσογείου , είναι ό λαός τής Κεντρικής Ελλάδος καί Αιγαίου.

  Ι.Θωμόπουλος 1912 «Πελασγικά» : Οί ετεοκρήτες εισέδυσαν στήν Ασία καί ίδρυσαν βασίλεια

  J.T.HOOKER Άγγλος Ελληνιστής (εισαγωγή στήν Γραμμική Β’ εκδ.ΜΙΕΤ 1994) :
  Οί Μυκηναίοι διείσδυσαν όλο καί βααθύτερα στήν Δυτική Μεσόγειο, Σαρδηνία, Ιβηρία, Σικελία καί στό εσωτερικό τής Μικράς Ασίας


  Διόδωρος Σικελιώτης (1,27)
  Αρριανός Ινδική, 5 :
  Περί τούς Αργοναύτας καί τόν Δίιόνυσον καί έτερα πολλά τών έν τοίς παλαιοτάτοις χρόνοις πραχθέντων & Έλληνες άφησαν απογόνους στήν Ινδική, ερχόμενοι από Καύκασο

  Ηρόδοτος Ζ,150 : Από Περσέα καί Ανδρομέδα γεννήθηκε ό Πέρσης

  Κορνήλιος Νέπως (Βίοι Hannibal κεφ 3,4) : «…ad Alpes venit , quae Italiam ab Gallia seiungunt , quas nemo umquam cum exercitu ante cum practer Herculem Graium transierat , quo facto is hodie saltus Graius appelatur ..»
  Παντού λοιπόν επήγαν οί Έλληνες , αυτό είναι ιστορικό γεγονός
  Τό ότι άλλοι ήρθαν στήν Ελλάδα, αυτό είναι ελπίδα τών κομπλεξικών ανθελλήνων


  Κικέρωνας : «PISISTRATUS PRIMUS HOMERI LIBROS CONFUSOS ANTEA SIE DISPONISSE … UT NUNC HABEMUS (DE ORATORE III 137)
  Είχαμε λοιπόν αλφάβητον πολύ πρίν τά ψυχολογικά χρονικά όρια τών Φοινικιστών

  Τάκιτος : «Arcade ab Evandro dedicerum litteras, et forma litteris Latinis» Annales 11,14
  Οί Έλληνες δηλαδή κατείχαν γραφή πρίν τούς Αρχαϊκούς χρόνους

  ΤΟ Ε είναι στούς Δελφούς από τό 2500πχ

  Στόν δίσκο τής Φαιστού φαίνονται καθαρά τά Α,Β,Ε,Η,Υ

  ΠΑΝΑΡΧΑΙΑ ΕΞΕΛΙΓΜΕΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΦΗ Όμηρος Ζ169
  Οί ψυχικές καί έντονες καταστάσεις δέν διεγείρονται από πικτογραφίες καί ιερογλυφικά

  Πλούταρχος «Περί Σωκράτους δαιμονίου» 577F : Πίνακα χαλκούν έχοντα γράμματα πολλά θαυμαστά , παμπάλαια..

  Γραφή οί Έλληνες έχουν από τήν Μυθική εποχή :
  ΑΙΣΧΥΛΟΣ , Ικέτιδες 946 καί Προμηθέας 455
  ΣΟΦΟΚΛΗΣ , Τραχίναι 156
  ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ , Ιππόλυτος 865
  , Ιφιγένεια έν αυλίδι 33
  ΣΤΟΒΑΙΟΣ , περί γραμμάτων ΠΑ΄

  Ηρόδοτος – Κλειώ 58 : «Τό δέ Ελληνικόν γλώσση μέν , επεί τέ εγένετο , αεί ποτέ τή αυτή διαχράται ....»

  Κικέρων « Οί Θεοί διαλέγονται , τή τών Ελλήνων γλώττη χρώνται »


  Στράβων καί Ευήμερο : «ταύτα ού ποιητών πλάσματα εστίν, ουδέ συγγραφέων, αλλά γεγενημένων ίχνη καί προσώπων καί πράξεων»


  ή ινδοευρωπαϊκή θεωρία εστηρίχθη σέ γλωσσολογικά τεκμήρια καί όχι αρχαιολογικά. Αντίθετα από τήν επικρατούσα πρακτική

  οί ινδοευρωπαϊστές επεχείρησαν νά προσαρμόσουν αρχαιολογικά τεκμήρια στήν θεωρία των καί όχι νά εκπονήσουν μία θέσι στηριζομένη στά τεκμήρια αυτά.

  Ή πρακτική αυτή απετέλεσε καί αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία.


  Τό σημαντικώτερο Ελληνικό ιερογλυφικό είναι ό δίσκος τής Φαιστού, ό οποίος δέν είναι χαραγμένος αλλά παρουσιάζει αποτυπώματα από μικρές σφραγίδες καί θεωρείται τό πρώτο βήμα στήν τυπογραφία.

  Ή ανάλυση τών σχημάτων καί τής μορφής τών γραμμάτων τού Ελληνικού αλφαβήτου πού μέ παραστατικότητα καί εικονιστική ακρίβεια περιγράφουν ώς προφορά καί συμβολισμοί τήν Ελληνική ρίζα καί τίς λέξεις ή αντικείμενα ή έννοιες πού εκπροσωπούν, οδηγεί στήν συσχέτιση τών συμβόλων μέ τά Ελληνικά γλωσσικά στοιχεία. Τό γεγονός αυτό εντάσσει αφ’εαυτό τά γράμματα τής Ελληνικής στό γλωσσικό σύστημα τής Ελληνικής καί αποδεικνύει ότι τά γράμματα μόνον τήν Ελληνική γλώσσα καί τίς σημασίες της εκφράζουν. Ή μεγαλοφυής αυτή ανακάλυψη τήν οποία δυστυχώς ή επιστήμη αγνοή, μολονότι αποτελεί συνέχεια καί ολοκλήρωση τής λησμονημένης Πλατωνικής προσεγγίσεως τού προβλήματος τής γλώσσης (Κρατύλος). Διαλύει οριστικά τήν θεωρία ότι ή Ελληνική γλώσσα προήλθε από άλλη, δεδομένου ότι αποδεικνύεται ώς ή μόνη μή συμβατική γλώσσα, ή μόνη δηλαδή πού παρουσιάζει αιτιώδη σχέση μεταξύ τού συμαίνοντος καί τού συμαινομένου.

  Στήν «φοινικική» τό Ελληνικό Α σημαίνει βόδι καί λεγόταν άλεφ μέ φωνητική αξία σίγμα. Τό Β σημαίνει καλύβα καί λεγόταν μπέθ, τό Γ σημαίνει καμήλα καί λεγόταν γκιμέλ. Καμία σχέση λοιπόν μέ ήχο, εικόνα καί σχήμα μεταξύ τού συμαίνοντος καί συμαινομένου.

  Ό Δαμιανός Στρουμπούλης, στήν μελέτη τού ( Γέννηση καί ερμηνεία τής Ελληνικής Γραφής, Αθήναι 1987) γράφει χαρακτηριστικά : «από παιδιά διδασκόμαστε ότι οί Έλληνες δανείστηκαν τήν γραφή από τούς Φοίνικες. Πώς όμως οί Έλληνες ένας λαός τόσο εκφραστικός, πρωτότυπος, εικονολάτρης, πολυμήχανος, είναι δυνατός νά αποτύπωσε τόν προφορικό του λόγο μέ δανεικά σχήματα, ξένα πρός τόν δικό του ψυχικό κόσμο, τίς δικές του εκδηλώσεις καί φυσικά εντελώς μηχανικά».
  Ή επιστήμη εσφυρηλατήθηκε διά τών Ελληνικών καί ή γραμματική μας είναι Ελληνική εφεύρεση. Τά λογοτεχνικά μας έργα είναι Ελληνικά... καί όλες σχεδόν οί λέξεις είναι Ελληνικές». Ή Αγγλική γλώσσα μέ διάταγμα τού Ερρίκου Ε΄1422, περιέχει μόνο 27000αμιγείς Ελληνικές λέξεις καί 234000 πού έχουν πρώτο ή δεύτερο συνθετικό Ελληνική λέξη. Βάση τής Nomenclator Zoologicus ή ονοματολογία στήν ζωολογία έως τό 1994, είχε ανακαλύψει 337.789 γένη ζώων, έκ τών οποίων τά 196000 ονόματα ήταν αμιγείς Ελληνικά. Στήν ιατρική βάσει τού λεξικού Dorland1994 τό 68%, στήν βοτανολογία τό 60% βάσει τού λεξικού Δ.Καβαδία καί στήν επιστημονική καί τεχνική ορολογία τό 45% βάσει Mc Graw-Hill λεξικού, είναι λέξεις αμιγώς Ελληνικές.

 23. ΚΟΥΡΙΤΑΣ avatar
  ΚΟΥΡΙΤΑΣ 03/10/2010 23:43:44

  I. Α. Ζαρντέ στό «La Formation du peuple Grec», Παρίσιοι 1923 σελ 215 υποστηρίζει τήν Ελληνικότητα τού Αλφαβήτου.
  II. ό Γάλλος φιλόσοφος Ρενέ Ντυσσώ στό «Journal Asiatique» ,1,357,1905 υπεστήριξε πώς οί Φοίνικες έλαβον τό αλφάβητο από τούς Έλληνες : «Οί Βιωτοί ανέτρεψαν τό Α ώστε νά σχηματίζεται κεφαλή βοδιού(Βουγενής = Διόνυσος).
  III. Ό Evans στό «scripta minoa Oxford» 1909 υποστηρίζει σαφέστατα ότι οί Κρήτες μετέφεραν τά γράμματα στήν Φοινίκη.
  IV. Πλούταρχος «Συμποσιακά» εξηγεί τό θέμα τού Αλφα, λέγοντας πώς είναι πρώτοι οί Βοιωτοί τό παρέστησαν καί όχι οί Φοίνικες.
  V. Διόδωρος Σικελιώτης στό «Βιβλίον Ε΄74» λέγει : «Ταίς δέ Μούσαις δοθήναι παρά τού πατρός τήν τών γραμμάτων εύρεσιν καί τήν τών Επών σύνθεσιν τήν προσαγορευμένη ποιητικήν» - «τούς Φοίνικες ούκ εξαρχής ευρείν τά γράμματα, αλλά τούς τύπους τών γραμμάτων μεταθείναι μόνον, καί τή τε γραφή ταύτη τούς πλείστους τών ανθρώπων χρήσασθε καί διά τούτο τυχείν τής προειρημένης προσηγορίας».
  VI. Πολύβιος στά «Ιστορικά ΙΑ,4» λέγει : «Οίδού νόμος, ούκ έθος, ουλόγος ουχ έτερον ουδέν ήν κοινόν έκ φύσεως πρός αλλήλους (Φοινίκων καί Ελλήνων)».
  VII. Έρμαν Ντίλς Γερμανός Φιλόλογος στό «Προσωκρατικοί καί στό άρθρο Ορφεύς» αναφέρει:«οί Έλληνες όχι μόνο εγνώριζαν γραφή, αλλά έγραφαν τίς παρατηρήσεις καί τά διανοήματά των επί λεπτών σανίδων».
  VIII. Αργοναυτικά «στίχος 44 καί 104» βλέπουμε ότι : «Ό Ορφέας εξελόχευσε τόν ιερό λόγο είς Αίγυπτο καί Λιβύη.
  IX. Πέρσον καθηγητής Ουψάλας 1951, κατέληξε στό συμπέρασμα ότι ή γραφή είναι Κρητικής Καταγωγής (Γραμμική Α΄).
  X. Σούλτεν καθηγητής στό περί Νουμαντίας διαπίστωσε ότι ή γραφή ήταν έν χρήσει στήν Κρήτη από τό 2000πχ.
  XI. Βεντρις καί Τσάντγουικ (γλωσσολόγοι) αποκάλυψαν τήν Ελληνικότητα τής Γραμμικής Β΄
  XII. Ό Χουρμουσιάδης αρχαιολόγος τό 1994 έφερε στό φώς ξύλινη πινακίδα μέ χαραγμένα γράμματα τού 5260πχ (Καθημερινή 15294).
  XIII. Ό Καβαδίας (Ακαδημαϊκός) στό έργο του «Προϊστορική Αρχαϊολογία» αναφέρει πώς τό αλφάβητον είναι Ελληνικό.
  XIV. Τό ίδιο λέγει καί ο Αρβανιτόπουλος στό έργο του «Επιγραφική».
  XV. Ό ΣΠ. Μαρινάτος Καθηγητής Πανεπιστημίου στό έργο του «Αρχαϊος Κρητικός πολιτισμός» λέγει επίσης πώς τό αλφάβητον είναι Ελληνικό.
  XVI. Ό Παπαγιανόπουλος Καθηγητής Επιγραφολογίας 1939 έργο «Ό Μέγας Αλέξανδρος καί ό Παγκόσμιος Ελληνισμός» Ελληνικές εκδ, Δαρέμα σελ 146 υπεστήριξε πώς τό αλφάβητον κακώς πιστεύεται πώς είναι Φοινικικό.
  XVII. Ό Θεόδωρος Μπίρτ Γερμανός καθηγητής Ιστορίας στό έργο του «ό Μέγας Αλέξανδρος» βεβαιώνει γιά τήν Ελληνικότητα τού Αλφαβήτου.
  XVIII. Ό «Τσίλμερτ Μάρεϊ» Άγγλος Ιστορικός καί φιλόλογος αναφέρει πώς οί Έλληνες γνώριζαν πρώτοι γραφή.
  XIX. Ο Γερμανός Schneider στό «Der Kretische Ursprung des Phonizichen Alphabets» αναφέρει πώς Κρητικό είναι τό Αλφάβητον.
  XX. Θεόφιλος Βauger ό σημαντικότερος γλωσσολόγος τής Ευρώπης θεωρεί τούς Έλληνες ώς δημιουργούς τού αλφαβήτου λέγοντας τά εξής : «Άτοπον γάρ τόν θεμέλιον τής Ελληνικής διαλέκτου, βάρβαρων εύρημα λέγειν»-«Γραμματικού Χοιροβοσκού, Προλεγόμενα, p340»
  XXI. Ό Βίκο υποστηρίζει πώς είναι φληναφήματα τά περί τού αρχεγόνου Εβραϊκού αλφαβήτου καί ότι φυσικά τά γράμματα εδόθησαν από τούς Έλληνες στούς Εβραίους καί όχι αντίστροφα (Ουμπέρτο Έκο: «ή αναζήτηση τής Τέλειας Γλώσσας»).
  XXII. Τό Γαλλικό περιοδικό L’ EXPRESS INTERNATIONAL τ,2611, 19/8/2001 λέγει: «Ή ΕΛΛΑΣ τής οφείλουμε τά πάντα, Αλφάβητον, Δίκαιον, Δημοκρατία, Θέατρον, Αθλητισμόν, Φιλοσοφία, Μαθηματικά, Ιατρική, Ηθική, Αστρονομία, Τέχνη...»
  XXIII. Όλιβερ Ταπλιν καθ. Οξφόρδης , Οί Έλληνες εδραίωσαν τόν αλφαβητισμόν στήν καρδιά τού δυτικού πολιτισμού, γιαυτό καί ή λέξης έιναι Ελληνική από τά πρώτα δύο Ελληνικά γράμματα.
  XXIV. Χένρυ Μίλλερ (εκδ.Πλείας) λέγει : «ή Κνωσός κληροδότησε στόν κόσμο τήν πιό μεγαλοπρεπή κληρονομιά πού γνώρισε ό άνθρωπος τό αλφάβητον. Ή Κνωσσός υπήρξε κοσμική μέ τό αληθές νόημα τής λέξεως. Ό πολιτισμός πού αντιπροσωπεύει διαλύθηκε 1500χρόνια πρίν έλθη στή γή ό Σωτήρας, αφού κληροδότησε σέ ολόκληρο τόν Δυτικό κόσμο τό Αλφάβητο».
  XXV. New Webster Dictionary of English Language edition Grolier, New York , τό αλφάβητον είναι Ελληνικό
  XXVI. Διονύσιος Ζακυθηνός, τό αλφάβητον είναι Ελληνικό
  XXVII. Χάρης Λαμπίδης, τό αλφάβητον είναι Ελληνικόν
  XXVIII. Πώλ Φώρ στό «ή καθημερινή ζωή στήν Κρήτη τήν Μινωϊκή εποχή» Εκδ Ωκεανίς Αθήναι 1976 λέγει : « Τό Αλφάβητον είναι Κρητικής προελεύσεως».
  XXIX. Reinach στό «Les Celtes dans les valees du-po-et-du-Danube» λέγει πώς Μυκηναϊκό είναι τό Αλφάβητον.
  XXX. Burrews «The discoveries in Crete» Ό Έλλην ήτο ό Φοίνικας.
  XXXI. HUMEZ «Alpa to Omega» ψεύται οί Φοινικισταί
  XXXII. LODS « Πρό χριστιανική εποχή, Ελληνικές εκδ, Δίβρις σελ 109» Έλληνες δίδαξαν τό Αλφάνητον στούς Φοίνικες
  XXXIII. Dussaud « Les Civilisations prehelleniques dans le basin de la mere gee» Οί Έλληνες έδωσαν τό αλφάβητον στούς Φοίνικες.
  XXXIV. Ουϊλ Ντυράν «Ιστορία τού πολιτισμού» Ελλ.Εκδ Αθήναι 1965 τόμος Α. Τό αλφάβητον λέγει ό Ντυράν είναι Ελληνικόν.
  XXXV. Κάρολος Μπαίρλιτς «Μυστήρια από ξεχασμένους κόσμους» Ελλ,Εκδ, Ράπτης, σελ 253. Ελληνικόν τό Αλφάβητον.
  XXXVI. Ανδρέας Παπαγιαννόπουλος αρχαιολόγος-επιγραφολόγος, τό αλφάβητον λέγει είναι Ελληνικόν.
  XXXVII. Mario Pei Καθηγητής γλωσσολογίας στό Columbia University USA «Funk and Wagnalis New Encyclopedia» 1972 τόμος 13 σελ 451. Τό αλφάβητον ήτο Ελληνικό.
  XXXVIII. De Saussure «Course in general linguistuics» page 39, Ελληνικόν είναι τό Αλφάβητον.
  XXXIX. Αρβανιτόπουλος (1874-1938) εκδόσεις Εστία Αθήναι 1937 τόμος 1. Ελληνικόν τό Αλφάβητον.
  XL. Γεώργιος Σμίθ καί Μαυρίκιος Σμίτ 1872 καί 1876 επίσης συμφωνούν μέ τήν Ελληνική προέλευση τού Αλφαβήτου.
  XLI. Εφημερίς Βραδυνή 27387 γραφή από τό 8000 πχ
  XLII. Εφημερίς Ακρόπολις 17187 ό ΕΟΤ καταστρέφει αρχαιολογικά ευρήματα, εγχάρακτων παραστάσεων.
  XLIII. Εφημερίς Μεσημβρινή 251186 περί Ελληνικού Αλφαβήτου.
  XLIV. Κωνσταντίνος Τσάτσος Καθηγητής Πανεπιστημίου, Φιλόσοφος, Νομικός, Ποιητής. Τό Αλφάβητον είναι Ελληνικόν.
  XLV. Καθηγητής Στασινόπουλος, τό Αλφάβητον είναι Ελληνικόν.
  XLVI. ΙΛΙΑΣ 168 « Βασιλεύς Προίτος απέστειλε είς τόν πενθερόν του επιστολήν (σήματα Κάδμου).
  XLVII. Ευριπίδης (Αποσπ.578) Παλαμήδης,Επίχαρμος καί Σιμωνίδης εποίησαν τό Αλφάβητον.
  XLVIII. Γκεοργήεφ Βούλγαρος Ακαδημαϊκός συμφωνεί μέ τήν Ελληνική καταγωγή τού Αλφαβήτου.
  XLIX. Ζακλίν ντε Ρομιγί: Η γηραιότερη (ξεχάσαμε πότε υπερέβη τα 90 της) και επιφανέστερη ελληνίστρια, που διά βίου αγωνίζεται για τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών κειμένων και για την ευτυχία που μπορούν να προσφέρουν στην Ευρώπη, όπως η ίδια βεβαιώνει. Μετέχουσα στην εκστρατεία «ένα δένδρο για την Ελλάδα», με στόχο την αναδάσωση των καμένων του Αυγούστου, δηλώνει στον «Ελεύθερο Τύπο» των Αθηνών: «Πρόκειται ακριβώς για αλληλεγγύη! Για όσα ο πολιτισμός χρωστάει στην Ελλάδα. Ο ελληνικός πολιτισμός είναι σημείο αναχώρησης όλων των πολιτισμών του κόσμου»…
  L. Ενριέτα Βαλτέρ, Γαλλίδα Γλωσσολόγος « Είς τήν γλώσσα όλοι είμαστε Έλληνες».
  LI. ό Ηρόδοτος «σύν τώ χρόνω μεταβάλλοντας τήν γλώσσα, μετέβαλλον καί τόν ρυθμό τών γραμμάτων».
  LII. Ό ιστορικός Δούρις απέδιδε τά γράμματα στόν Φοίνικα, παιδαγωγό τού Αχιλλέως.
  LIII. Ό M.Minoide στήν πραγματεία του «Καλλιόπη» γράφει: «ό Πίνδαρος έχει τήν γνώμη πώς τά γράμματα εφευρέθησαν από έναν Αθηναίο ονόματι Στοίχος.
  LIV. S.G. Rembroke στό έργο τού (The legacy of Greece, oxford university press 1994) λέγει : «Στούς φοίνικες εδίδετο ρόλος ενδιαμέσων πού ξέφευγε από οποιαδήποτε πληροφορία τής Ιστορίας. Ένας ρόλος δηλαδή μεταφορέα τής σοφίας καί τού πολιτισμού τού «περιουσίου λαού πρός τούς απολίτιστους καί δή στούς Έλληνες».
  LV. Ό Δαμιανός Στρουμπούλης στήν μελέτη τού ( Γέννηση καί ερμηνεία τής Ελληνικής Γραφής, Αθήναι 1987) γράφει χαρακτηριστικά : «από παιδιά διδασκόμαστε ότι οί Έλληνες δανείστηκαν τήν γραφή από τούς Φοίνικες. Πώς όμως οί Έλληνες ένας λαός τόσο εκφραστικός, πρωτότυπος, εικονολάτρης, πολυμήχανος, είναι δυνατός νά αποτύπωσε τόν προφορικό του λόγο μέ δανεικά σχήματα, ξένα πρός τόν δικό του ψυχικό κόσμο, τίς δικές του εκδηλώσεις καί φυσικά εντελώς μηχανικά».
  LVI. Σουίδας στό λήμμα -Σαμίων δήμος- θεωρεί πώς τά γράμματα επινοήθησαν στήν Σάμο καί οί Αθηναίοι τά μετέφεραν στήν ανατολή.
  LVII. «τινές δέ φασί τούς χαρακτήρας τών στοιχείων τούς παρ’ημίν από Ερμού έν φοίνικος φύλλω γεγραμμένους καταπεμφθήναι τοίς ανθρώποις».
  LVIII. Ό Αριστείδης ό Ρήτωρ, ό έξ’Ανδριουπόλεως τής Μικράς Ασίας καταγόμενος τόν 2αί.μχ γράφει: «πάσαι γάρ πόλεις καί πάντα τών ανθρώπων τά γένη πρός ημάς καί πρός τήν ημετέραν δίαιταν καί φωνήν απέκλινε...Ηρακλέους στήλαι...Λιβύης...Βοσπόρω...Συρίας.. Κιλικίας, αλλά πάσαν τήν γήν...καί δί’ημών ομοφώνος γέγονε πάσα ή οικουμένη».
  LIX. Ό Γουίλ Ντυράν(1885-1981)φιλόσοφος, ιστορικός καί καθηγητής τού Πανεπιστημίου Κολούμπια, γράφει: «τό αλφάβητον μάς ήλθε στήν δύση διά τής Κύμης».

 24. ΚΟΥΡΙΤΑΣ avatar
  ΚΟΥΡΙΤΑΣ 03/10/2010 23:46:03

  Περί τά τέλη τού Μεσαίωνα, οπότε θρησκευτικός φανατισμός καί ό σκοταδισμός είχαν φθάσει σέ τέτοιο σημείο, ώστε νά θέλουν τήν κόρη τού Αγαμέμνονος Ιφιγένεια ώς κόρη τού Ιέφθα, τόν Δευκαλίωνα ώς Νώε, τόν Ορφέα ώς Μωησή ή σέ διαστροφές τούς Τειρεσία, τόν Φαέθωνα ώς Σατανά κτλ. Από το 1599 όμως με την επίσκεψη Άγγλων ιεραποστόλων στις Ινδίες, όπου σημειώθηκε μια μετακίνηση του γλωσσικού ενδιαφέροντος, από την εθνική γραμματική προς τη συγκριτική εξέταση των γλωσσών. Η ανάγκη που παρουσιάστηκε στους ιεραποστόλους να αποδείξουν ότι ή Ευρωπαϊκή γλώσσα (δηλαδή ή Ελληνική) πρέπει ντέ καί καλά νά προήλθε από κάποια Ασιατική, ώστε νά μάς οδηγήσουν στήν παλαιά διαθήκη καί νά ευχαριστούμε τούς καλούς εβραίους πού μάς έδωσαν γλώσσα νά μιλάμε.
  Οί Δυτικό-Ευρωπαίοι έπρεπε νά διαμορφώσουν μία θεωρία πού νά τούς κάνει ανώτερους έναντι τών υποτελών των. Εντάσσοντας λοιπόν τούς Έλληνες μέ τό «ζόρι» στήν ινδοευρωπαϊκή των ομοεθνία, επιτυγχάνουν νά συνδεθούν πολιτιστικώς μέ τούς Έλληνες, κλέβοντας ουσιαστικώς από τό μεγαλείο των. Από τήν άλλη θεωρούνται απόγονοί ενός πολιτισμού πού εγέννησε τόν Ελληνικό. Διεκήρυξαν λοιπόν μέ θράσος τήν ανωτερότητά των έναντι τών μή ινδοευρωπαϊκών λαών, τούς οποίους είχαν υπό τήν κυριαρχία των. Έτσι αυτοί πού καταπίεζαν καί απομυζούσαν τούς Ασιάτες καί Αφρικανούς, είχαν τήν θεωρία γιά νά στηρίξουν τίς πράξεις των. Ετόλμησαν μάλιστα νά συγκρίνουν τούς «δούλους» στήν Αρχαία Ελλάδα, μέ τούς Αφρικανούς δούλους πού χρησιμοποιούσαν καί επότιζαν μέ αίμα τίς φυτίες τών στήν Αμερική. Άς μήν ξεχνούμε τόν όρο πού χρησιμοποιούσαν οί Ευρωπαίοι γιά τούς λαούς εκτός Ευρώπης , άγριοι. Ήσαν δηλαδή μεταξύ ανθρώπου καί ζώου, εμπορεύματα κατάλληλα πρός διάθεσιν στίς μεγάλες αγορές δούλων, τών Βρεττανών καί άλλων πού τολμούν νά κάνουν σήμερα μαθήμα στούς Έλληνες γιά ανθρώπινα δικαιώματα κτλ.
  Συγγραφείς θεωρούν τήν ονομασία φοινίκεια γράμματα, έκ τού κόκκινου χρώματος μέ τό οποίο έγραφαν τότε. Άλλοι πάλι θεωρούν ότι ή ονομασία προέρχεται από τά φύλλα φοίνικος όπου έγραφαν. Μετά πάντως τόν κατακλυσμό τού Δευκαλίωνος, ουδείς εφύλαξε τά γράμματα είς τήν μνήμην, πλήν τών Πελασγών, τών άφ’Ελλάδος είς βαρβάρους πλανηθέντων. Άλλοι γραμματικοί τά γράμματα τά ονομάζουν ευκρινώς Πελασγικά. Άλλοι λένε πώς είναι Κρητικά τά γράμματα, άλλοι πώς είναι έκ τού παιδαγωγού τού Αχιλλέως, Φοίνικα, αλλά υπάρχουν καί άλλοι πού λέγουν πώς τά γράμματα τά έφερε ό Ερμής, χαραγμένα σέ φύλλα φοίνικος «τινές δέ φασί τούς χαρακτήρας τών στοιχείων τούς παρ’ημίν από Ερμού έν φοίνικος φύλλω γεγραμμένους καταπεμφθήναι τοίς ανθρώποις». Άλλοι πάλι συγγραφείς λέγουν πώς ό Σίσυφος βρήκε τά γράμματα. Ό Ευριπίδης καί ό Στησίχορος επιμένουν στόν Παλαμήδη, ενώ ό Σουίδας στό λήμμα -Σαμίων δήμος- θεωρεί πώς τά γράμματα επινοήθησαν στήν Σάμο καί οί Αθηναίοι τά μετέφεραν στήν ανατολή. Ή επιγραφή τής Πάφου σέ μία κρήνη, ή επιγραφή σέ αγγείο τών Δελφών «Αμφιτρύων μ’ανέθηκε λαβών από τηλεβοάων», ή μαρτυρία τού Ομήρου όταν αναφέρεται στόν Βελλερεφόντη «γράψας έν πίνακι πτυκτώ θυμοφθόρα πολλά», τά έργα τού Ορφέως, ή μαρτυρία τού Διονυσίου, μαθητή τού Αριστάρχου καί πολλά άλλα συνηγορούν στό ότι οί Έλληνες έγραφαν πολύ πρίν τόν Τρωικό πόλεμο, καί πολύ πρίν φυσικά εμφανισθούν στόν κόσμο οί Φοίνικες. Στήν αρχή οί Έλληνες είχαν 16γράμματα: Α,Β,Γ,Δ,Ε,Ι,Κ,Λ,Μ,Ν,Ο,Π,Ρ,Σ,Τ,Υ. Ό Σιμωνίδης πρόσθεσε τά Η,Ω,Ξ,Ψ καί ό Παλαμήδης πρίν από αυτόν είχε επινοήσει τά Θ,Φ,Χ,Ζ. Άν αυτό τελικά ήταν αλήθεια, ό Όμηρος τά εγνώριζε. Μερικοί αποδίδουν τήν εύρεση τών Θ,Φ,Χ,Ζ στόν Επίχαρμο τών Συρακουσών, πού υπήρξε σύγχρονος τού Κάδμου. «Φοινίκεια τά γράμματα ελέγοντο, ώς φήσιν..Ετεωνεύς καί Μένανδρος, ό ιστορικός, επειδή έν πετάλοις φοινικικοίς εγράφοντο, ή όπερ κρείττον εστίν ειπείν, ότι φοινίσσεται υπ’αυτών ό νούς, ήτοι λαμπρύνεται» (Bekker Anecd).

  Ή Ελληνική γλώσσα άλλωστε παρουσιάζει κανονική εξέλιξι :
  1. Πρώιμο στάδιο Εικογραφικό
  2. Ιερογλυφικό
  3. Συλλαβογραφικό
  4. Φθογγογραφικό.

  Η σφηνοειδής γραφή στο Μπεχιστούν της δυτικής Ινδίας δέν οδήγησαν ποτέ στό μεγαλείο τών Ελληνικών γραφών καί τούς Ομήρου.
  Τό Κυπριακό καί ή Γραμμική γραφή Β έχουν ήδη αποκρυπτογραφηθή καί εκφράζουν ολοκάθαρα τήν Ελληνική αδιάσπαστη γλώσσα. Ή Γραμμική Β αποτελεί εξέλιξη τής Γραμμικής Α(Τσικριτσής Γραμμική Β εκδ.Βικελαίας, ακόμα καί τό National Geographic συμφωνεί μέ τήν εξέλιξι αυτή εκδ.Ελλ.τ.6,1999) καί αποκρυπτογραφήθηκε από τούς Βέντρις καί Τσάντγουϊκ τό 1952. Τίς σχετικές πινακίδες βρήκε ό Evans τό 1900 στήν Κρήτη, αλλά καί αλλού όπως Κυκλάδες Επτάννησα, Στερεά Ελλάδα καί Πελοπόννησο.
  Πλάκες χαραγμένες έχουν βρεθή είς τό Αρκαλοχώρι τής Κρήτης. Ό Evans έξ’αρχής υποστηρίζει : «πώς ή Γραμμική Β καί τά συλλαβογράμματα εκφράζουν τήν Ελληνική γλώσσα. Λέγει πώς οί Φοίνικες παρέλαβαν τήν γραφή από τούς Κρήτες, οί οποίοι κατά τόν 13ον πχ αιώνα αποίκησαν τίς ακτές τής Παλαιστίνης ώς Φιλισταίοι». Περίπου τήν ίδια εποχή ό Ρενέ Ντυσσώ διατύπωσε τήν άποψι: «οί Φοίνικες είχον παραλάβει πρωιμώτατα τό αλφάβητον, παρά τών Ελλήνων, οίτινες είχον διαμορφώσει τούτο έκ τής Κρητομυκηναϊκής γραφής». Στήν ουσία οί Φοίνικες παρέλαβαν συλλαβάριο καί γιαυτόν τόν λόγο ποτέ δέν ανέπτυξαν αλφάβητο. Όπως τό πήραν έτσι καί παρέμεινε. Δηλαδή μέ τήν λέξη ΔΔΜΣ οί Φοίνικες καταλάβαιναν Διδυμαίος, Δαβίδ κ.ο.κ. Αντιθέτως ή Ελληνική φυσιολογική εξέλιξις κατέληξε στό σημερινό σύστημα γραφής, τό πρώτο καί μοναδικό δηλαδή αλφαβητάριο στήν παγκόσμια Ιστορία. Σπουδαίο στοιχείο πού έφερε ό Βέντρις ήταν τά δωρικά στοιχεία πού είχε Γραμμική Β, τοποθετώντας χρονικά τούς Δωριείς μετά τούς Μυκηναίους, δίδοντας άλλο ένα «χαστούκι» στίς ινδοευρωπαϊκές θεωρίες καί στίς καθόδους τών Δωριέων, ή τών Απάτσι, ή τών Ζουλού καί άλλων «Ελλήνων»πού μπορεί νά ήρθαν περί τό 1200πχ.
  Ανέκαθεν λοιπόν οί Δωριείς ήσαν στήν Πελοπόννησο καί γιαυτό κανένας ιστορικός δέν γράφει γιαυτούς. Ή μόνη κάθοδος πού γράφουν οί αρχαίοι συγγραφείς, είναι ή κάθοδος τών Ηρακλειδών καί εξιστορούν μέ αυτό, τήν επάνοδο τών εκδιωχθέντων έκ τής Πελοποννήσου απογόνων τού Ηρακλέους, είς τήν προγονικήν καί δωρικήν έκπαλαι Πελοπόννησον (Αριστοτέλης, Στράβων, Έφορος, Διόδωρος). Κάθοδος σημαίνει επιστροφή στήν πατρίδα, όπως επάνοδος. Κάθοδος τών Μυρίων σημαίνει επάνοδος, επιστροφή, επαναπατρισμός, υπό τόν Ξενοφώντα. Γιαυτό ακριβώς καί λέμε άνοδος καί πτώσις τής θερμοκρασίας καί όχι άνοδος καί κάθοδος τής θερμοκρασίας. Τό τελευταίο πάτημα τών Φοινικιστών ήταν άν τό αλφάβητο είναι Ελληνικό, τά ονόματα τών γραμμάτων θά έπρεπε νά ήσαν κλιτά. Όμως τά ονόματα τών στοιχείων «άκλιτα εισίν, οίον τό άλφα τού άλφα τώ άλφα, τό βήτα τού βήτα τώ βήτα κ.ο.κ. διότι εισίν αρχαί, αί δέ αρχαί καί ρίζαι τών πραγμάτων απλαί θέλουσι είναι καί αποίκιλοι, οίον ή λευκότητις απλή εστίν καί αποίκιλος...ίνα μή ευθεώς είς δυσχέρειαν αυτά περιβάλλωμεν καί συγχέωμεν αυτά είς ποικιλίαν περιβάλλοντες»(Comm.είς Διον.Θράκα Σχόλια Vaticana).

  Οί Έλληνες έγραφαν τεκμηριωμένα από τήν 6ην χιλιετία. Στό Δισπηλιό τής Καστοριάς ό καθηγητής τού Αριστοτελείου πανεπιστημίου Κ.Γ Χουρμουζιάδης, βρήκε πινακίδα τού 5260πχ, ή οποία χρονολογήθηκε μέ τίς πιό σύγχρονες μεθόδους καί βρίσκεται στό αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών. Αυτή ή πινακίδα εχαρακτηρίσθη ή πρώτη επιγραφή σέ όλο τόν κόσμο. Τρία χρόνια αργότερα ό έφορος τών προιστορικών καί κλασσικών αρχαιοτήτων «Α.Σαμψων» στό σπήλαιο τού Κύκλωπα στά Γιούρα τών βορείων Σποράδων ανακάλυψε θραύσματα αγγείων μέ γράμματα ίδια μέ τού σημερινού αλφαβήτου. Τά αγγεία αυτά χρονολογήθηκαν στό 4500πχ. Ό ίδιος αρχαιολόγος τό 1995 στήν Μήλο ανεκάλυψε πρωτοκυκλαδικά αγγεία τού μέσου τής 3ης χιλιετίας, πού είχαν χαραγμένα τά γράμματα Μ,Χ,Ν,Κ,Ξ,Π,Ο,Ε. Πρώτος ό Evans διατύπωσε τήν άποψι πώς ή γραφή καί τό αλφάβητο είναι καταγωγής Ελληνικής. Ό «Πόλ Φόρ» στό αμερικανικό περιοδικό «Αρχαιολογία» παραθέτει πινακίδες πού εβρέθησαν στό Κυκλώπειο τείχος τής Ιθάκης, Γραμμικής Α τού 2700πχ. Γιά παράδειγμα : Οί παλαιότερες Κινεζικές επιγραφές είναι τού 1450πχ, ενώ τά παλαιότερα Εβραϊκά γραπτά είναι τού 700πχ. Τά αρχαιότερα κείμενα τών Άγγλων ανάγονται στόν 8ον μχ αιώνα, τών Γερμανών τόν 4ον μχ αιώνα(τού επισκόπου Ουλφίλα), τών Γάλλων ανήκουν στόν 9ον μχ αιώνα (Les Serments de Strasbourg), τών Ιταλών τού 1150μχ (καντιλένα), τών Ισπανών τά παλαιότερα κείμενα ανάγονται στόν 10ον μχ αιώνα καί τών Πορτογάλων ανάγονται στόν 12ον αιώνα.
  Η Γόρτυνα υπήρξε πόλη πολύ παλαιά πόλις τής Κρήτης. Το όνομά της το έχει πάρει από τον ήρωα Γόρτυνα, γιο του Ραδάμανθυ (παλαιότερα λεγόταν Ελλωτίς και Λάρισσα). Δεν υπάρχουν στοιχεία για το αν υπήρχε κατά τη Μινωϊκή εποχή. Πολλοί είναι πάντως εκείνοι που τη θεωρούν σαν έδρα των πολύ παλαιών κατοίκων της Κρήτης (Hdeck). Το βέβαιο είναι ότι υπήρχε και φαίνεται ότι άκμαζε κιόλας κατά τους ηρωϊκούς χρόνους. Ο Όμηρος (Ιλ. Β, 646 και Οδ. Γ, 204) την ονομάζει "τειχιόεσσαν" και την αναφέρει μεταξύ των πόλεων της Κρήτης που είχαν φτάσει σε ιδιαίτερη άνθηση. Την αναφέρει επίσης ο Πλάτων στους "Νόμους" του (IV, 708) σαν εύπορη και ευνομούμενη πόλη. Αλλά και αρκετοί άλλοι. Η ακμή της κράτησε, με ορισμένες διακυμάνσεις φυσικά, ως το 863 μ.α.χ.χ. που καταλήθφηκε και καταστράφηκε από του Σαρακηνούς.
  Την εποχή της Ρωμαιοκρατίας η Γόρτυνα υπήρξε έδρα του Ρωμαίου διοικητή.
  Ο χώρος όπου βρισκόταν η παλαιά πόλη της Γόρτυνας βρίσκεται ακριβώς ανάμεσα στα σημερινά χωριά Άγιοι Δέκα και Μητρόπολη, δεξιά και αριστερά στον ποταμό Μητροπολιανό (τον παλαιό Ληθαίο) που προχωρεί και χύνεται στο Λιβυκό πέλαγος 90 στάδια, 16 δηλ. περίπου χιλιόμετρα νοτιότερα. 3. Στο χώρο αυτό μεταξύ των άλλων ευρημάτων βρέθηκε και η δωδεκάστηλη εκείνη "Μεγάλη επιγραφή" που αναφέραμε στην αρχή και που είναι περισσότερο γνωστή ως "Κώδιξ της Γόρτυνος".
  Η ανακάλυψη του βασικού τμήματός της οφείλεται στον ιταλό αρχαιολόγο Federico Halbherr που τη βρήκε με την καθοδήγηση (εξ αποστάσεως) ενός άλλου μεγάλου ιταλού αρχαιοδίφη, του Domenico Comparetti και τη σημαντική επί τόπου βοήθεια του γερμανού Ern. Fabricius. Η επιγραφή δεν βρέθηκε όλη μαζί. Ένα μικρό της κομμάτι που περιλάμβανε τους 15 πρώτους στίχους της 11ης στήλης το βρήκαν, στα μέσα περίπου του 19ου αιώνα, δύο Γάλλοι περιηγητές, ο Γ. Περρό και ο L. Thenon εντοιχισμένο σ' ένα νερόμυλο του χωριού Άγιοι Δέκα. Το τμήμα αυτό της επιγραφής αποτέλεσε για τον επιστημονικό κόσμο της εποχής την πρώτη νύξη για την ύπαρξη της επιγραφής.
  Είκοσι χρόνια αργότερα, ο Γάλλος επίσης B. Haussoulier, βρήκε εντοιχισμένο σ' ένα σπίτι του ίδιου και πάλι χωριού, νέο τμήμα της επιγραφής: εκείνο που περιλαμβάνει τους 15 πρώτους στίχους (αλλά μόνο τα αριστερά μισά μέρη τους της 7ης στήλης και μερικά γράμματα των στίχων 10 - 15 της 10ης στήλης). Η ουσιαστική όμως ανακαλύψη της επιγραφής οφείλεται στον F. Halbherr που αναφέραμε πιο πάνω. Αυτός ανέσκαψε συστηματικά την περιοχή και βρήκε, το 1884, τις τέσσερις πρώτες στήλες του Κώδικα της Γόρτυνος. Κατόπιν με τις οδηγίες του -γιατί ο ίδιος δεν μπόρεσε να συνεχίσει ως το τέλος τις ανασκαφές- ο Ern. Fabricius ανακάλυψε και τα υπόλοιπα τμήματα της σημαντικότητης αυτής επιγραφής που όταν ανακαλύφθηκε θεωρήθηκε σαν η μεγαλύτερη αρχαιολογική ανακάλυψη του περασμένου αιώνα. Η ερμηνεία της, έλεγαν τότε, πως θα απασχολούσε ψυχολόγους και νομικούς για μια ολόκληρη γενιά (Caillemer). Και αν όμως η σημασία της δεν είναι όμως τόση όση την φαντάστηκαν την εποχή της ανακάλυψης της, πάντως είναι πολύ μεγάλη: είναι η επιγραφή της Γόρτυνος μία από τις εκτενέστερες μέχρι σήμερα ανευρεθείσες ελληνικές επιγραφές, με κείμενο συνεχές και διατηρημένο σε άριστη κατάσταση. Αποτελείται από δώδεκα στήλες, κάθε μια από τις οποίες περιλαμβάνει 55 στίχους (πλην της δωδεκάτης που έχει μόνο 35). Αρχικά η επιγραφή στο σύνολό της θα περιλάμβανε γύρω στους 630 - 640 στίχους. Από τα κενά, που παρόλη την πληρότητά της παρουσίαζε όταν βρέθηκε, το ένα κατορθώθηκε να συμπληρωθεί χάρη στο τμήμα εκείνο που ο Thenon βρήκε και παρέδωσε το 1862 στο Λούβρο και τα άλλα χάρη στο τμήμα που ανακάλυψε, όπως πιο πάνω είπαμε, ο Haussoulier το 1879. Έτσι σήμερα φαίνεται ότι μόνο περίπου 30 στίχοι μας λείπουν: 15 από τη στήλη 10η και 15 από την 12η. Μη πλήρεις είναι επίσης και οι δέκα πρώτοι στίχοι της 9ης στήλης. Η επιγραφή είχε αρχικά τοποθετηθεί στο εσωτερικό του κυκλοτερούς τοίχου του δικαστηρίου της πόλης (Paoli). Αργότερα, επί Ρωμαϊκής εποχής, όταν οι νόμοι που περιέχονταν στην επιγραφή είχαν περιέλθει σε αχρηστία, οι λίθοι, πάνω στους οποίους ήταν χαραγμένο με κόκκινα γράμματα το κείμενο του Κώδικα, χρησιμοποιήθηκαν, με την ίδια όμως διάταξη που αρχικά είχαν, σαν οικοδομικό υλικό, για κάποιο άλλο οικοδόμημα, στα ερείπια του οποίου και τη βρίσκουμε σήμερα.
  Οι στήλες της επιγραφής έχουν ύψος 1,75 του μέτρου και πλάτος 0,69 (μερικές 0,67). Τα γράμματά τους είναι σκαλισμένα ωραία, ευδιάκριτα, ισόμετρα Γι' αυτό και η ανάγνωσή της θα ήταν εύκολη αν δεν υπήρχαν οι ιδιωματισμοί της Δωρικής διαλέκτου στην οποία είναι γραμμένες και οι καταστροφές που οπωσδήποτε παρουσιάζει σε ορισμένα μέρη.

 25. ΚΟΥΡΙΤΑΣ avatar
  ΚΟΥΡΙΤΑΣ 03/10/2010 23:50:22

  Το αλφάβητο που χρησιμοποιείται σε αυτή περιλαμβάνει 19 μόνο γράμματα. Λείπουν δηλ. Τα γράμματα Η, Ξ, Φ, Χ, Ψ και Ω που τα αντικαθιστούν τα Ε, ΚΣ, Π, ΠΣ και Ο. Περιλαμβάνει επίσης και το δίγαμμα: F.
  Η ερμηνεία της προκάλεσε πολλές συζητήσεις, προτάθηκαν δε σχετικώς αρκετές αναγνώσεις. Επρόκειτο περί παλαιάς επιγραφής. Σ' αυτό συνετέλεσε και το ότι οι λέξεις είχαν χαραχθεί βουστροφηδόν, δηλ. από δεξιά προς τα αριστερά και ύστερα από τα αριστερά προς τα δεξιά κ.ο.κ. (σημειωτέον ότι και οι κολόνες επίσης της επιγραφής διαβάζονται αρχίζοντας από τη δεξιά κολόνα και προχωρώντας προς τα αριστερά) καθώς και η αρχαϊκή μορφή (σχήμα) πολλών γραμμάτων. Έτσι στην αρχή ανήγαγαν την επιγραφή πρό 3000 ετών τουλάχιστον. O Comparetti όμως καί Caillemer έπεσαν νά τήν βγάλουν σχεδόν στόν αιώνα τού Περικλέους, γιά νά μήν χαλάσει ή μόδα πού θέλει τούς Έλληνες νά ξύπνησαν ένα πρωί κάπου στόν 5ον αιώνα πχ καί νά τά ανακάλυψαν όλα, χωρίς παρελθόν καί αιώνες δουλειάς. Οι δυσκολίες που παρουσιάζει η χρονολόγηση του Κώδικα της Γόρτυνος οφείλονται στο ότι συμπλέκονται σε αυτή στοιχεία και σχήματα από τη μια μεριά αρχαϊκά και από την άλλη δικαιϊκοί θεσμοί εξαιρετικά εξελιγμένοι (Caillemer). Επιχείρημα υπέρ εκείνων που δέχονται την αρχαιότητα του Κώδικα της Γόρτυνος θα μπορούσε να αποτελέσει και το γεγονός ότι δεν γίνεται πουθενά λόγος στην επιγραφή περί εγγράφων. Βέβαια όταν χαράχτηκε ο Κώδικας της Γόρτυνος, η γραφή είχε βρεθεί (αφού ο Κώδικας είναι γραμμένος).
  Γιά νά φθάσουν οί Έλληνες στήν δημιουργία αλφαβήτου, χρειάστηκαν νά ξεκινήσουν από πρωτόγονες γραφές, μέχρι νά καταλήξουν στήν τελειότητα πού γνωρίζουμε σήμερα. Οί Μινωίτες αρχικώς χρησιμοποιούσαν ένα είδος γραφής ιερογλυφικής. Κατόπιν χρησιμοποίησαν τήν Γραμμική (Α) καί μέ τήν επικράτηση τών Αχαιών καθιερώθηκε ή Γραμμική (Β). Ή αποκρυπτογράφηση τής Γραμμικής Β έγινε από τόν Άγγλο ασυρματιστή Ventris, επιβεβαιώνοντας ότι στήν εποχή αυτή, μιλούσαν στήν Κνωσσό τήν ίδια γλώσσα μέ αυτή πού μιλούσαν οί Αχαιοί. Τά ιερογλυφικά άρχισαν νά δημιουργούνται στήν Κρήτη από τούς Έλληνες, διότι μόνον Ελληνόφωνοι εδημιούργησαν πολιτισμό στό νησί. Τά Ελληνικά ιερογλυφικά είναι αυτόνομη εφεύρεση καί έχουν εικονογραφικό καί φωνητικό χαρακτήρα. Κάθε Ελληνικό ιερογλυφικό παριστάνει ένα αντικείμενο μέ φωνητική αξία. Ή διαφορά τών Ελληνικών διαλέκτων δημιούργησε καί τήν διαφορά τών Γραμμικών Α καί Β, οί οποίες εμφανίζονται πρός τό παρόν νά αντιπροσωπεύουν τίς κυριότερες διαλέκτους στόν προιστορικό Ελληνικό χώρο. Δέν είναι παράξενο πού στήν Θεσσαλία έχουμε ιερογλυφικά ή απλά γραμμικά μέ άλλη φωνητική αξία, ή οποία αναφέρεται στήν ονομασία τού ιδίου αντικειμένου στό τοπικό γλωσσικό ιδίωμα. Τήν γραμμική τήν δημιούργησαν γιά νά έχουν τήν γραμμική παράσταση αντικειμένου καί όχι τήν εικόνα, διότι ή δεύτερη ήθελε γιά νά γραφή καλλιτεχνικό χέρι καί επομένος είναι χρονοβόρα. Ή στασιμότητα στήν έρευνα τών γραμμικών γραφών οφείλεται στό ότι κανένας εκούσια ή ακούσια δέν αντιλήφθη ότι οί φωνητικές αξίες ακολουθούν τά γλωσσικά ιδιώματα καί ότι κάθε μετάφραση λέξεων πρέπει νά ακολουθή πάλι τό τοπικό ιδίωμα, τό οποίο ομιλείται ακόμα καί σήμερα στό κάθε γεωγραφικό διαμέρισμα τού Ελληνικού κόσμου μέ τίς έννοιες πού είχε κάθε λέξη στήν Μινωϊκή καί Μυκηναϊκή εποχή. Μέ αφορμή τήν ανάγνωση καί μετάφραση τής ιερογλυφικής γραφής στόν θησαυρό τών Αηδονίων, τίς φωτογραφίες τών οποίων δημοσίευσε ή Κυριακάτικη 28/01/96 αντιληφθήκαμε τόν τρόπο μέ τόν οποίο γράφονται τά Ελληνικά ιερογλυφικά καί οί γραμμικές. Στήν παράσταση τής σφενδόλης στό ιερογλυφικό, είχαμε τήν λέξη sare ή λέξη προέρχεται από τήν σαρίρ.
  Κατά τόν Ησύχιο λέξη Λακώνων καί σημαίνει κλάδος φοίνικος. Πράγματι στήν επιγραφή έχουμε γυναίκα νά κρατά κλαδί φοίνικα. Έχουμε λοιπόν χρήση τής πρώτης συλλαβής τής λέξεως μέ τήν οποία ονόμαζαν τόν φοίνικα καί μέ τήν εικόνα του νά περιστάνεται σ’αυτήν τήν περίπτωση μέ τό συλλαβόγραμμα sa. Γνωρίζοντας ότι όλες οί γραφές αποτυπώνουν τήν αρχαία Ελληνική στίς κατά τόπους διαλέκτους, αρχίζουμε νά εξετάζουμε τά ιερογλυφικά καί κατεπέκταση τά συλλαβογράμματα τής Α καί Β. Ή προσπάθεια αποτυπώσεως όσων ό Έλληνας έβλεπε μέ τό μάτι, μάς κάνει νά συμπεραίνουμε πώς τά ιερογλυφικά ήταν χιλιάδες. Σέ σχέση πάλι μέ τίς διαλέκτους τά συλλαβογράμματα αυξάνονται, καθότι μέ τήν ίδια εικόνα αποδίδονται πολλές φωνητικές αξίες.
  Ένα συλλαβόγραμμα παριστάνεται μέ αρκετές εικόνες λόγω πληθώρας ονομάτων καί αντικειμένων πού αρχίζουν μέ τό ίδιο συλλαβόγραμμα. Έχοντας τήν πλουσιοτέρα σέ λέξεις γλώσσα, μπορούμε νά υπολογίσουμε πόσα θά ήταν τά ιερογλυφικά καί τά συλλαβογράμματα. Παραδείγματα :


  • ΜΟ (γραμ.Β) κεφάλι μόσχου = ΜΟ – σχος
  • ΚΟ (γραμ.Β ) καρπός κολιάνδρου = ΚΟ – λίανδρος
  • ΚΙ (γραμ. Β) σχέδιο κανάτας = Κύ – λΙξ
  • ΝΙ ( γραμ. Β ) σχέδιο σύκου = ΝΙ – κύλεα (είδος σύκου στήν Κρήτη)
  • Ι ( ιερογλ.) σχέδιον καρφιού = Η – λάρΙον
  • ΚΥ (γραμ. Α,Β) σχέδιον πουλιού πετάμενου = ΚΥ – κνίας είναι είδος αετού
  • Υ (γραμ. Α,Β ) σχέδιο πηδαλίου πλοίου = Υ – αξ (πηδάλιο)
  • ΝΑΥ (ιερογλ.) σχέδιο πλοίου = ΝΑΥ – ς
  • ΤΙ ( ιερογλ. καί γραμ. Α,Β) σχέδιο τρίποδα = ΤΙ – βην (τρίποδας)

  Γραμμική γραφή.

  Κάθε γραφή της οποίας τα σημεία είναι γραμμικά σχήματα.
  Το αρχαιότερο είδος γραφής, που βρίσκουμε σε ελληνική περιοχή, είναι το κρητικό. Στην Κρήτη ανακαλύφτηκαν τρία συστήματα γραφής, η ιερογλυφική, η γραμμική Α και η γραμμική Β. Τα συστήματα αυτά γραφής χρησιμοποιήθηκαν στην Κρήτη καί σέ όλη τήν Ελλάδα, καί οδήγησαν στό αλφάβητο.
  Ο Άγγλος αρχαιολόγος Άρθουρ Έβανς (1851-1941) έστρεψε την προσοχή του στη Μεγαλόνησο και το 1900 άρχισε ανασκαφές στο λόφο «Κεφάλα» της Κνωσού. Από τις ανασκαφές αυτές ήρθε στο φως ένας μεγάλος αριθμός πήλινων πινακίδων με σύμβολα γραμμικής γραφής. Στη γραμμική μινωική αυτή γραφή ο Έβανς διέκρινε δύο φάσεις: τη γραμμική Α, που προηγείται χρονικά, και τη γραμμική Β. Η πρώτη φάση της γραμμικής μινωικής γραφής τοποθετείται χρονικά μεταξύ του 1750 και του 1450 π.Χ., περίπου, ενώ η δεύτερη φάση παρουσιάζεται στην Κρήτη γύρω στα 1400 π.Χ. Αξίζει να σημειωθεί ότι πινακίδες με τη γραμμική γραφή Α βρέθηκαν σ’ ολόκληρη την Κρήτη, ενώ πινακίδες με τη γραμμική γραφή Β προέρχονται μόνο από την Κνωσό.
  Η μεγάλη συλλογή κειμένων σε γραμμική γραφή Α αποτελείται από 150 περίπου πήλινες πινακίδες, που βρέθηκαν στη νότια Κρήτη, στη σημερινή Αγία Τριάδα. Οι πινακίδες αυτές, πολλές από τις οποίες είναι κομματιασμένες, φαίνεται ότι είναι κυρίως κατάλογοι γεωργικών προϊόντων. Άλλες πινακίδες σε γραμμική γραφή Α βρέθηκαν στη Φαιστό, στην Κνωσό, στο Παλαιόκαστρο, στις Αρχάνες και σ’ άλλες τοποθεσίες της Κρήτης.
  Τα σύμβολα της γραμμικής γραφής Α μπορεί να διαιρεθούν σε τέσσερις κατηγορίες:
  α) Αριθμητικά και μετρικά.
  β) Φωνητικά.
  γ) Σύνθετα.
  δ) Ιδεογράμματα.
  Η διαφορά και η διάκριση των φωνητικών συμβόλων και των ιδεογραμμάτων δεν είναι πάντοτε σαφής.
  Για τη γραμμική γραφή Β ο Έβανς είχε εκφέρει τη γνώμη ότι ήταν σε χρήση μόνο στην Κνωσό και ότι εξαφανίστηκε μετά την καταστροφή του ανακτόρου της κατά τις αρχές του 14ου αιώνα π.Χ. Ο Έβανς έκανε την υπόθεση ότι η γραμμική γραφή Β είναι ένα είδος «βασιλικής ορθογραφίας», που αναπτύχθηκε από τους γραφείς του ανακτόρου και χρησιμοποιήθηκε μόνο στην Κνωσό. Η θεωρία όμως αυτή αμφισβητείται, καθώς βρέθηκαν πινακίδες σε γραμμική γραφή Β και στην ηπειρωτική Ελλάδα.
  Η σχέση του συστήματος της γραμμικής Α και της γραμμικής Β δεν είναι δυνατό να καθοριστεί με ακρίβεια, όπως δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί επακριβώς και ο χρόνος που άρχισαν και σταμάτησαν τα δύο συστήματα γραφής στην Κρήτη. Πιθανόν και τα δύο αυτά συστήματα γραφής να χρησιμοποιούνταν παράλληλα για κάποιο χρονικό διάστημα. Στην ηπειρωτική Ελλάδα, και συγκεκριμένα στη Θήβα, Μυκήνες, Ορχομενό, Τίρυνθα, Ελευσίνα και άλλες περιοχές, βρέθηκαν σύμβολα πάνω σε πιθάρια, όμοια με τα σύμβολα της γραμμικής γραφής Β. Πήλινες όμως πινακίδες σε γραμμική γραφή Β βρέθηκαν στο μυκηναϊκό ανάκτορο κοντά στην Πύλο κατά τις συστηματικές ανασκαφές που έγιναν από τον Carl Blegen το 1939. Τις πινακίδες αυτές της Πύλου εξέτασε και δημοσίευσε το 1955 ο Emmet Bennet. Όπως είναι ευνόητο, η ανακάλυψη των ενεπίγραφων πινακίδων, τόσο στην Κρήτη, όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα, προκάλεσε τεράστιο ενδιαφέρον. Πολλοί επιστήμονες προσπάθησαν να αποκρυπτογραφήσουν τα κείμενα των πινακίδων αυτών, χωρίς ικανοποιητικά και θετικά αποτελέσματα. Αυτός όμως στον οποίο ανήκει η δόξα της αποκρυπτογράφησης των πινακίδων σε γραμμική γραφή Β είναι ο Άγγλος αρχιτέκτονας Μ. Βέντρις. Στο Βέντρις είχαν κάνει μεγάλη εντύπωση οι εργασίες του Έβανς και εργάστηκε επίμονα και με μεγάλο ζήλο, για να αποκρυπτογραφήσει τη γραμμική Β. Η μεγάλη του προσπάθεια αμείφτηκε. Το 1952 δημοσίευσε τα συμπεράσματά του, με τα οποία αποδείχνει ότι η γραμμική γραφή Β είναι ελληνική γραφή. Η γραφή αυτή ονομάζεται πλέον «μυκηναϊκή». Οι πινακίδες όμως που διαβάστηκαν δε μας δίνουν ένα ιστορικό κείμενο, αλλά είναι όλες κατάλογοι των αντικειμένων και των περιουσιακών στοιχείων που είχαν οι άρχοντες και οι μεγαλέμποροι της εποχής εκείνης. Συνεπώς οι πινακίδες δε μας δίνουν πραγματικές ιστορικές πληροφορίες.
  Τα σημεία της γραμμικής γραφής Β, που παρουσιάζει μεγάλη συγγένεια με την κυπριακή, μπορεί τώρα να διαιρεθούν σε δύο βασικά είδη:
  α) ιδεογράμματα
  β) συλλαβογράμματα.
  Η γραμμική γραφή Β είναι βασικά συλλαβική γραφή. Διάφοροι επιστήμονες έχουν εκφράσει ορισμένες αμφιβολίες για τις φωνητικές αξίες, που απέδιδε ο Βέντρις στα γραφικά σύμβολα και για τους κανόνες ανάγνωσης των κειμένων που πρότεινε. Γενικά όμως σήμερα δεχόμαστε την αποκρυπτογράφηση του Βέντρις.
  Είναι γνωστό ότι η γλώσσα δεν είναι μόνο αξία αυτή καθαυτή αλλά και φορέας αξιών. Η αποκρυπτογράφηση της γραμμικής γραφής Β από το Βέντρις έριξε φως στην ιστορία του αρχαιότατου ελληνικού πολιτισμού, που υπήρχε στην ηπειρωτική Ελλάδα και στην Κρήτη πολλούς αιώνες πριν από την ομηρική εποχή. Παρά το ότι οι πινακίδες σε γραμμική γραφή δεν περιέχουν πραγματικές ιστορικές πληροφορίες, βεβαιώνουν ότι η γλώσσα αυτή είναι η ελληνική και διαφωτίζουν πολλά σημεία του ιδιωτικού και κοινωνικού βίου των Ελλήνων κατά τη δεύτερη χιλιετία π.Χ.

 26. ΚΟΥΡΙΤΑΣ avatar
  ΚΟΥΡΙΤΑΣ 03/10/2010 23:51:29

  Τό σημερινό αλφάβητο είναι τό επικρατήσας Ιωνικόν-Αττικόν. Κάθε Ελληνική πόλις-κράτος διέθετε ιδικόν της αλφάβητον. Οί πολύ μικρές παραλαγές τού κάθε αλφαβήτου τό έκαναν νά διαφέρει κάπως από τά υπόλοιπα. Τό Ιωνικόν είχε αρχικώς 27 γράμματα, τό Κορινθιακόν διέθετε 24 γράμματα, τό Κρητικόν 21, τής Μιλήτου 24, τό Χαλκιδικόν 25. Αυτό ακριβώς έλαβαν οί Λατίνοι καί πού τώρα τό χρησιμοποιεί όλος ό κόσμος. Από Ελληνικό αλφάβητο κατάγονται επίσης τό Ετρουσκικόν, τό Κυριλλικόν, τό αρχαίο Φρυγικόν, τής Λυκίας, τό Λυδικόν, τό Αρμενικόν, τό Κοπτικόν, τό Γοτθικόν, τό Ρουμανικόν(παρόμοιο τού Λατινικού).

  ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ  -Φίλιππος έκ Συαγγελών καί τόν Ισωκράτη (λόγος Αρχιδάμου).
  • -«Τού γηγενούς γάρ ειμί εγώ παλαίχθονος, ίνις Πελασγός, τήσδε γής αρχηγέτης..»(Αισχ.Ικετ.250) -«Γλαυκόπιον τήν Ακρόπολιν οί αρχαίοι, ή τό έν Ακροπόλει τής Αθήνας ιερό. Από Γλαύκου τινός αυτόχθονος, έ τώ τόπω τούτω κατοικήσαντος..»(μαθ.Ελλ.γλώσσης Γ΄σ97).
  • -«Υπόληψιν είχον οί παλαιοί, ώς έκ δρυών καί πετρών τών ανθρώπων γεγονότων» (λεξ.Ησύχιος, λήμμα ).
  • -«Ετεοκρήτες, οί ώς αληθώς Κρήτες, οί αυτόχθονες» (->>- Γ΄σ97).
  • -«Εύμηλος: ό πρώτος κτίτωρ καί βασιλεύς τών Πατρών, αυτόχθων»(ιστορ.Α.Κων/δη).
  • -«Νιόβης καί Διός παίς Άργος εγένετο..καί Πελασγός, αφ’ ού κληθήναι τούς Πελοπόννησον οικούντας Πελασγούς»(Απολλοδ.Β΄1).
  • -«Μακεδονία ή χώρα, από Μακεδόνος καί Θυίας τής Δευκαλίωνος, ώς φήσιν Ησίοδος ό ποιητής: Ή δ’υποκυσσαμένη Διί γείνατο τερπικεραύνω υίε δύω, Μάγνητα, Μακηδόνα θ’ίππιοχάρμην, οί περί Πιερίην καί Ούλυμπον δώματ’έναιον»(Στ.Βυζάντιος).
  • -«Φαιστός, πόλις Κρήτης, εκτίσθη υπό Φαίστου τού Ροπάλου, Ηρακλέους παιδός»(Στ.Βυζαντ.).
  • -«Τύρινς: οί δ’Άργος τ’είχον Τίρυνθα τε τειχιόεσσαν.. Από Τίρυνθος τής Άλω θυγατρός, ήτις Αμφιτρύωνος ήν αδελφή. Εκαλείτο δέ πρότερον Αλιείς» (Στ.Βυζαντ.).
  • -«Φολέγανδρος, νήσον τών Σποράδων, από Φολεγάνδρου τού Μίνως»(Στ.Βυζαντ.).
  • -«τεττιγοφόρας ή τεττιγοφόρος: ούτω εκαλούντο οί Αθηναίοι επειδή αφόρουν χρυσούς τέττιγας ώς σύμβολον ότι ήσαν αυτόχθονες»(Ίππης1331 καί λεξικόν Liddel Scott χρυσέος τέττιξ).
  • -«Κεκροπίδα τέττιγα πλόκων υπέρ..γαίης γηγενέες..»(Γρηγόριος Νανζιανζηνός-Έπη).
  • Ηρόδοτος Ι 57
  • Θουκυδίδης ΙΙ 17
  • Ευριπίδης ΙΩΝ στ.589
  • Σουϊδας – Ερεχθεύς
  • Ηρόδοτος XIII 73
  • Παυσανίας Αρκαδ.38,1


  Ό Γκρέηβς στό βιβλίο του «Ελληνικοί μύθοι» αναφέρει ότι σύμφωνα μέ τό Πάριο χρονικό, ή αλλαγή από «Γραικοί» (αυτοί πού λάτρευαν τήν Γραία Θεά) σέ Έλληνες (από τόν κοινό πρόγονο τών πατριαρχικών φυλών, τόν Έλληνα), πραγματοποιήθηκε περί τό 1600πχ. Επανερχόμενοι στό πλαίσιο τής προιστορικής Ελλάδος καί συγκεκριμένα στόν Όμηρο : οί Λύκιοι καί οί Κάρες γεννοκρατούσαν από τήν Κρήτη (ιλ.6,152 καί οδ.11,235). Ό Κορδάτος στήν «Μεγάλη Ιστορία τής Ελλάδος» αναφέρει ότι στίς δύο πλευρές τού Αιγαίου καί στήν Κρήτη, ζούσαν οί Πρώτοι Έλληνες, πού αποτελούνταν από τίς φυλές τών Πελασγών, τών Λελέγων, Φρύγων καί Κάρων. Ό Ευριπίδης (Ορέστης 615) τοποθετεί τόν Λέλεγα νοτιοδυτικά τής Σπάρτης καί τού προσδίδει τήν εφεύρεση τού Μύλου. Ό Πολυκάων είναι υιός του καί ιδρυτής τής πόλεως Μεσσηνίας.

  Ό Έλληνας έτρωγε κρέας από τά 11-12εκατ.έτη πρίν. Ό βιοφυσικός Δρ.Αναστάσιος Τουσίμης, ερευνητής στήν NASA, μετά από ηλεκτρονομικροσκοπική εξέταση απέδειξε πώς ή διατροφή τών τότε Ελλήνων ήταν τό κρέας καί οί καρποί. Ό Έλλην ήτο κυνηγός καί τροφοσυλλέκτης. Ό Έλλην Μακεδών θά ανακαλύψει τήν φωτιά, καί χάρις στό δώρο τού Προμηθέως ό Έλλην θά αποκτήσει ένα πανίσχυρο όπλο. Τά νέα όπλα του πού τώρα φτιάχνει χρησιμοποιώντας τήν φωτιά, τού δίδουν μεγάλο πλεονέκτημα σέ σχέση μέ τά άλλα ζωικά είδη. Κατόπιν αρχίζει νά αλιεύει καί ανακαλύπτει τήν γεωργία.
  Οί Έλληνες κατοικούσαν στήν ύπαιθρο καί κοντά σέ λίμνες ή θάλασσα. Οί περισσότερες παλαιολιθικές θέσεις δέν βρίσκονται κάν κοντά σέ σπήλαια. Γιαυτό καί τά σπήλαια δέν παρουσιάζουν τό πλήθος τών βραχογραφιών πού υπάρχουν στό Λεσκώ στήν Γαλλία καί στήν Αλταμίρα στήν Ισπανία. Ό Έλλην από εκείνους τούς χρόνους εντάσσεται στήν φύση, ενώ οί Ευρωπαίοι παραμένουν κλεισμένοι σέ σπήλαια. Ό Έλλην λοιπόν τό βράδυ ξάπλωνε καί κοιτούσε τόν ουρανό, ενώ οί άλλοι άνθρωποι έβλεπαν πέτρες. Γιαυτό άλλωστε ή αστρονομία εξελίσσεται πρώτα είς τήν Έλλάδα, όπως βέβαια καί όλες οί άλλες επιστήμες καί τέχνες. Στήν περίοδο από 10εκατ.έτη έως 200000έτη οί Έλληνες έφτιαχναν χειροπέλεκεις, ενώ στήν Αχαλλαία περίοδο καί στήν μέση παλαιολιθική 200000-35000πχ επικράτησε ή Λεβαλουά τεχνική, ή οποία θεωρείται ορόσημο τής μεταβάσεως από τήν Αχαλλαία στήν επόμενη Μουστέρια. Αυτή είναι καί ή εποχή πού εμφανίζεται ό Νεάντερταλ, χωρίς βέβαια νά κάνει αισθητή τήν παρουσία του είς τήν Ελλάδα. Κατόπιν έρχεται ή Ύστερη παλαιολιθική περίοδος 35-10000πχ. Τήν εποχή αυτή οί άνθρωποι κατασκεύαζαν εξελιγμένα εργαλεία. Λεπίδες. Ό σύγχρονος αυτός άνθρωπος, ό Homo Sapiens υπερισχύει τού Νεαντερτάλιου επιδεικνύοντας τεράστια νοητική ικανότητα. Ή πρώτη παγετώδης περίοδος άρχισε πρίν 600εκτ.έτη, ενώ ή τελευταία άρχισε πρίν από 9εκτ. έτη καί συνεχίζεται έως σήμερα. Ή γή έφθασε νά καλύπτεται από πάγους μέχρι καί σέ ποσοστό 32%. Eίναι πάντως γεγονώς ότι στήν περιοχή τής Ελλάδος τό κλίμα ήτο ηπιώτερο, ακόμα καί σέ ακραιφνώς παγετώδη φάσι. Γιαυτόν ακριβώς τόν λόγο εγεννήθη εδώ ό πολιτισμός.

  Τό μεγαλύτερο όπλο τών Ελλήνων ήταν ή επαφή των μέ τήν θάλασσα Τεκμηριωμένα διέσχιζαν τήν θάλασσα, τό Αιγαίο από τό 8000πχ μεταφέροντας οψιδιανό από τίς Κυκλάδες στήν Πελοπόννησο. Ό Έλλην ναυτικός διεπεραιώθη καί στό έτερον σκέλος τής Ελλάδος, στήν Μικρά Ασία καί ήταν αυτός πού ήρθε σέ επαφή μέ τούς Ανατολίτες καί όχι τό αντίστροφο.

  Οί Έλληνες από τό 8000πχ αρχίζουν νά συγκροτούν αγροτικούς οικισμούς, οί οποίοι σταδιακώς επεξετάθηκαν καί τό 6000πχ λαμβάνει χώρα στήν Ελλάδα ένα γεγονός παγκοσμίου σημασίας,
  ή ίδρυση τής πρώτης πόλεως, τού Σέσκλου.

  Αυτή ή πρώτη πόλις οδήγησε στό άστυ τών κλασσικών χρόνων. Οί Έλληνες τού Σέσκλου οργανώθηκαν στενότερα καί ανέπτυξαν κοινωνικούς δεσμούς καί θεσμούς όπως Βασιλεία, στρατός κτλ. Ή πόλις αναπτύχθηκε περιμετρικώς τής Ακροπόλεως, πού ήταν ή έδρα τού ηγέτου αλλά καί τού στρατού. Αναπτύσσεται στήν Ελλάδα μία δομή κοινωνίας πού διέπει τούς Έλληνες έως τήν υστεροβυζαντινή εποχή. Στήν συνέχεια γεννάται τό εμπόριο καί τό 5000πχ εμφανίζεται τό πρώτο οδικό δίκτυο στήν Ευρώπη καί παγκοσμίος (Ραφήνα-Νέα Μάκρη-Μαραθών). Οί ναυτικοί αυτοί οικισμοί εξελίσσονται σέ πόλεις καί διεξάγουν εμπόριο μέ τήν νησιωτική Ελλάδα. Ή Καθηγήτρια τού Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Παντελιάδου, λέγει πώς οί εμπορικές επαφές ήταν εκτεταμένες μεταξύ νήσων καί Αττικής μέσω ενός εκτεταμένου θαλασσίου επικοινωνιακού δικτύου. Οί Έλληνες κατεργάζονταν τό μέταλλο, τόν χρυσό καί τόν άργυρο. Δέν είναι τυχαία τά λόγια λοιπόν τού Αιγύπτιου ιερέος Μανέθωνος πρός τόν Σόλωνα, τά οποία σώζει ό Πλάτων στόν «Τιμαίο» : «φθόνος ουδείς ώ Σόλων, αλλά θά σού τά είπω όλα, γιά χάρι σου καί γιά χάρι τής πόλεως σου, αλλά γιά χάρι τής θεάς, πού επροστάτευσε, ανέθρεψε καί εκπαίδευσε τόν δικό μας καί τόν δικό σας τόπο, αρχίζοντας από εσάς 1000χρόνια πρίν, όταν πήρε τό σπέρμα σας από τήν Γή... Ή διάρκεια τού πολιτισμού μας σύμφωνα μέ τά ιερά μας βιβλία είναι 8000έτη». Άρα σύμφωνα μέ τόν Αιγύπτιο ιερέα 8000χρόνια πρίν τόν Σόλωνα ξεκινά ό Αιγυπτιακός πολιτισμός, ενώ ό Ελληνικός 1000 χρόνια πρίν τόν Αιγυπτιακό. Επομένος ό Ελληνικός πολιτισμός ξεκινά περί τό 9500πχ, όπως άλλωστε φωνάζουν γεωλογικές, κλιματολογικές, αρχαιολογικές

 27. ΚΟΥΡΙΤΑΣ avatar
  ΚΟΥΡΙΤΑΣ 03/10/2010 23:52:42

  καί ιστορικές μαρτυρίες. Μεταξύ 9-7000πχ εδημιουργήθησαν οί πρώτοι στρατοί. Αποτέλεσμα τής ιδιοκτησίας πού έπρεπε νά προστατευθή. Στόν Σέσκλο ό Βασιλέας είχε ένοπλη φρουρά, τόσο γιά τήν προστασία τού ιδίου όσο καί νά προστατεύη τήν πόλι. Ό τότε στρατός πρέπει νά διέθεται 1000 άνδρες, έκ τόν οποίων οί 100 θά ήταν μόνιμη ένοπλη δύναμις. Τά όπλα πού είχαν ήσαν τό τόξο, τό ακόντιο καί ή σφενδόνη. Επίσης είχαν τό ρόπαλο, γνωστός ώς κεφαλοθραύστης, τό δόρυ καί τό εγχειρίδιο, πρόγονος τού σπαθιού. Από τήν 5ην χιλιετία όμως οί Έλληνες αναπτύσσουν ραγδαία τά όπλα μέ τήν επεξεργασία τών μετάλλων. Οί πρώτες ασπίδες κάνουν τήν εμφανισή των καί τά πρώτα βλήματα ή οβίδες τής ιστορίας. Πήλινες βλιδοφόρες οβίδες, πού κατά τήν πρόσκουσί των στό έδαφος, εθραύεντο καί τά κομμάτια λειτουργούσαν όπως τά θραύσματα τών χειρομβοβίδων σήμερα. Σημαντικό επίσης εύρημα είναι ή ανακάλυψη ιππάριου από τά 10-11 εκατ.χρόνια πρίν. Οί Έλληνες λοιπόν ζούσαν μέ ίππους έξ αρχής τής ιστορίας των, πράγμα πού κάνει ακόμα πιό ψευδή τόν ισχυρισμό τών ινδοευρωπαϊστών πώς εκείνοι έφεραν τήν εξημέρωση τού ίππου στήν Ελλάδα, μερικούς αιώνες πρίν τόν Όμηρο.
  Οί Έλληνες είχαν νά μεταφέρουν ψάρια από τά πλοία πρός τά σπίτια, γεωργικά προϊόντα από τά χωράφια πρός τά σπίτια, πέτρες γιά τά τείχη, καί παρ’όλα αυτά δέν είχαν εξημερώση τά άλογα. Πώς όμως οί ινδοευρωπαίοι νομάδες, πού τό μόνο πού είχαν νά μεταφέρουν ήταν ή πεθερά των, εξημέρωσαν εκείνοι πρώτοι τόν ίππο ; Σέ βραχογραφία τού Παγγαίου 4500πχ, απεικονίζεται έφιππος άνδρας. Επίσης οί απεικονίσεις τών Κενταύρων από τούς νεολιθικούς χρόνους καί οί πληροφορίες τού Ομήρου καί Ξενοφόντος περί ιππικής ικανότητος τών Ελλήνων, αποδεικνύουν τήν χρήση ίππου στήν Ελλάδα, πολύ πρίν κάθε άλλο λαό. Υπάρχει καί ή λεμβόσχημη πυξίδα από τήν Κύπρο τού 3000πχ, όπου εικονίζει ιππείς. Στήν Σουμερία πού δέν ζούσαν άλογα, τά άρματα ήταν γνωστά από τό 2600πχ(Λάβαρο τής Ούρ). Στήν Ελλάδα πού ζούσαν ανέκαθεν πώς ήταν δυνατόν νά μήν είχαν εξημερωθή. Ό καθηγητής Αραβαντινός σέ συνέδριο στήν Γερμανία έφερε στό φώς πινακίδες γραμμικής Β΄, πού είχαν αναφορές σέ ίππους.
  Ακόμα καί ό τροχός θεωρείται από τούς ινδοευρωπαϊστές εφεύρεση τών ινδοευρωπαίων. Αφού όμως εκείνοι χρησιμοποιούσαν άμαξες γιά νά περάσουν τίς αδιαπέραστες οροσειρές τού Καυκάσου καί τά Μικρασιατικά υψίπεδα γιατί δέν θά μπορούσαν οί Ελληνικές νά κινηθούν στήν Αττική, στήν Θεσσαλία καί Μακεδονία όπου υπάρχουν καί δημιουργούνται οί πρώτοι «δρόμοι» καί τό πρώτο οδικό πέρασμα στήν ιστορία. Οί πεζοι άλλωστε περνάνε ανάμεσα από θάμνους καί πέτρες. Οί τροχοί όμως δέν περνούν, γιαυτό χρειάζονταν ένα άνοιγμα, έναν καθαρισμό από εμπόδια. Οί Έλληνες από τό 5000πχ κατασκεύαζαν αγγεία τόσο τέλεια πού είναι αδύνατον νά θεωρηθούν μή τροχήλατα. Λόγω τού κλίματος δέν έχουν διασωθή κεραμικοί τροχοί, αλλά έχουν διασωθεί τά έργα πού εποιήθησαν σέ αυτούς. Ή Αλεξάνδρα Βόσκοβιτς θεωρεί βέβαια τήν ύπαρξι ξυλίνων κεραμικών τροχών στήν νεολιθική Ελλάδα. Στό εργαστήρι κεραμέως τού Σέσκλου, στήν Ακρόπολιν έχουν βρεθή αγγεία τά οποία είναι εμφανέστατα τροχήλατα. Επίσης στήν Θεσσαλία καί στό Φράχθι έχουν βρεθή αγγεία τής Μέσης Νεολιθικής εποχής τύπου urfirnis, τά οποία υποτίθεται πώς πολύ αργότερα τά μάθαμε από τήν Μεσοποταμία. Όσο γιά τήν γνώση κατεργασίας μετάλλου, στήν Ελλάδα από τήν 6ην χιλιετία οί Έλληνες κατεργάζονταν μέταλλα. Αυτό αποδεικνύουν πολλά χρυσά κοσμήματα σέ ολόκληρη τήν Ελληνική επικράτεια. Ή μετάβασις από τήν επεξεργασία τού χρυσού σέ αυτήν τού χαλκού καί τού ορείχαλκου αργότερα, έγινε σύμφωνα μέ όλες τίς ενδείξεις ομαλώς μεταξύ τών μέσων τής 4ης καί τών αρχών τής 3ης χιλιετίας. Οί πολιτισμοί τής στέππας καί λόγω τού νομαδικού βίου, δέν θά μπορούσαν νά παρουσιάσουν παρόμοια ενασχόλησι. Ή ανάπτυξη τεχνογνωσίας προϋποθέτει σταθερή εγκατάσταση ενός πληθυσμού σέ περιοχή πλούσια σέ πρώτες ύλες, ή τουλάχιστο σέ μία περιοχή πού θά ήταν προσβάσιμες οί απαραίτητες ύλες. Αυτό τό πλεονέκτημα τό διατηρούσε μόνο ό Ελληνικός πληθυσμός σέ παγκόσμιο επίπεδο, αφού όλες οί ύλες ήταν μέσα στά πόδια του, καί ώς ό μόνος ναυτικός λαός, είχε τήν δυνατότητα νά μεταφέρει γνώσι σέ άλλους λαούς πού συχνά επισκεπτόταν. Ή ινδοευρωπαϊκή άφιξη από Βορρά είναι εντελώς αστήρικτη καί βασίζεται σέ υποθέσεις καί μόνο. Άλλωστε δέν άφησαν τίποτα ώς σημάδι πολιτισμού στήν βόρειο Βαλκανική, από όπου πέρασαν. Κανένα εύρημα τού πλουσίου ινδοευρωπαϊκού πολιτισμού δέν έχει ευρεθή. Στούς δέ τόπους εγκαταστάσεώς των, δέν άφησαν ούτε ίχνος. Επίσης οί καταστροφές πού έγιναν τήν 3ην χιλιετία περιορίζονταν στίς παράκτιες περιοχές. Ακριβώς γιά τόν λόγο αυτόν, γιά νά ανταπεξέλθουν έναντι αυτού τού επιχειρήματος, επενόησαν τήν έκ θαλάσσης εισβολή.
  Πού βρήκαν όμως τά πλοία; Οί γηγενείς γιατί δέν τούς σταμάτησαν; Πώς ανέχτηκε ένας ναυτικός λαός από τήν 8η χιλιετία νά ηττηθή από εισβολείς άπειρους στήν ναυτιλία; Τό καλοκαίρι τού 480πχ 200 πλοία τού Ξέρξου καταβυθίζονται στόν βόρειο Ευβοϊκό, ενώ 2500χρόνια πρίν, οί ινδοευρωπαίοι μέ σχεδίες διέχιζαν τό Αιγαίο, καί οί τότε κάτοικοι, έν όψει τής απειλής περιορίσθησαν στήν παρατήρησι τού άκακου στόλου σχεδιών τών εισβολέων. Μπορεί βέβαια καί νά φοβόνταν νά ναυμαχίσουν, γιατί ώς γνωστό στήν Βόρειο Βαλκανική καί στίς στέππες οί φοβεροί ινδοευρωπαίοι είχαν σχολές ναυτικών δοκίμων. Οί Έλληνες βέβαια, αφού ήρθαν ώς ινδοευρωπαίοι, έμαθαν από τούς Αιγυπτίους καί τούς διαβόητους Φοίνικες νά κατασκευάζουν πλοία καί νά ναυσιπλοούν. Ή ιστορία όμως λέει άλλα : τό Αιγαίο ήταν θάλασσα μέ μεγάλη κίνηση καί αυτό τεκμηριώνεται από τά χιλιάδες ευρήματα στίς Κυκλάδες, στίς ακτές τής Πελοποννήσου, στήν Λήμνο, στήν νησίδα Δοκό κτλ. Εκεί ανακαλύφθη ναυάγιο τού 3000πχ τό οποίο ήταν έμφορτο καί πήγαινε πρός Κυκλάδες. Υπάρχουν επίσης ευρήματα τηγανόσχημα, σκεύη, σφραγίσματα κτλ, αλλά καί βραχογραφίες στό Παγγαίο. Στά 4000-3000πχ ιδρύονται πόλεις όπως ή Πολιόχνη στήν Λήμνου, ή Τροία, αί Μυκήναι, αί Θήβαι, ενώ συμπτωματικά ιδρύεται ή πρώτη δυναστεία τών Φαραώ στήν Αίγυπτο, από κάποιον Μίν (Μήν) καί στήν Μεσοποταμία αρχίζει ή ανάπτυξη τού Σουμεριακού πολιτισμού. Ακόμα δυστυχώς δέν έχουν εφευρεθή οί Φοίνικες. Στό Σέσκλο όμως από τό 6000πχ ανεπτύχθη πολιτισμός. Στήν Πολιόχνη ευρέθησαν ορείχαλκες αιμές δοράτων καί πέλεκυς τού 2400πχ. Ακόμα όμως δέν είχαν προλάβει νά έρθουν ινδοευρωπαίοι νά διδάξουν τήν κατεργασία χαλκού καί ορείχαλκου. Ή Πολιόχνη πρωτοϊδρύθηκε τό 3700πχ καί τά επόμενα 500χρόνια κατέστη τό μεταλλουργικό κέντρο τής Ελλάδος, λειτουργώντας ώς σταθμός εμπορίας μετάλλων, τά οποία έρχονταν από τήν Κολχίδα. Δέν ήταν άλλωστε τυχαίο ότι ή νήσος ήταν αφιερωμένη στόν Ήφαιστο. Από εκεί άλλωστε επέρασαν οί Μινύες Αργοναύτες, κατά τό ταξείδι των πρός τήν Κολχίδα, σέ μία προσπάθεια εξερευνήσεως μετάλλων καί δή χρυσού. Έως τήν ανακάλυψη τής πόλεως, όλα θά παρέμεναν μύθος, όπως πολλοί προσπαθούσαν νά πείσουν. Τά ευρήματα τής Λήμνου είναι όμοια μέ τής Τροίας στήν πρώτη φάση. Ή Τροία τού Πριάμου, τό «Άγιο κάστρο» δέν ήταν παρά αποικία τών Λημνίων, οί οποίοι επεχείρησαν νά ελέγξουν τίς εμπορικές οδούς, πού είχαν διανοιγή από τούς Αργοναύτες στόν Ελλήσποντο. Μέ τόν τρόπο αυτό μάς παρέχεται μία έμμεση χρονολόγησις τής Αργοναυτικής εξτρατείας καί τού Τρωικού πολέμου(πρίν τό 3000πχ καί τά δύο γεγονότα), τού οποίου τώρα οί λόγοι είναι καταφανείς, καί μάλλον οί πιό συνηθισμένοι στήν παγκόσμια πολεμική ιστορία (οικονομικοί λόγοι).


  Στήν Ελληνική ιστορία ουδέποτε παρουσιάζεται κενό.

  Κάθε επόχή διαδέχεται τήν άλλη ομαλώς. Οί Έλληνες από τήν δημιουργεία τού ανθρώπου έως σήμερον, κατοικούν συνεχώς αυτήν τήν γή. Οί Παλαιολιθικές θέσεις βρίσκονται σέ όλη τήν Ελλάδα : Τρίλλια, Πετράλωνα, Μάνη, Θεόπετρα, Ροδόπη, Δράμα, Περδίκκα Ηπείρου, Νέα Νικομήδεια, Ελάτεια, Σέσκλο, Αττική, Διμήνι, Κυκλάδες, Λέρνη, Κρήτη, Λέσβο κτλ. Ή έννοια τής πατρίδος παρουσιάσθηκε πρώτα στίς αυτές τίς περιοχές, στούς πρώτους οικισμούς, στίς πρώτες Ελληνικές πόλεις. Άλλωστε ή λέξη Ελλάς είναι δηλωτικό μίας περιοχής μεταξύ τής σημερινής Φθιότιδος καί Θεσσαλίας.
  Ή χώρα τού Αχιλλέως είναι ό τόπος όπου γεννήθηκε ή Ελλάς πρό χιλιάδων ετών. Από τότε συνεχίζει νά ζεί σέ πείσμα πολλών εχθρών καί «φίλων».
  Στά τέλη τού 18ου αιώνα ένας Βρεττανός δικαστής στίς Βρεττανικές Ινδίες Ουίλλιαμ Τζόουνς απεφάνθη πώς ή σανσκριτική ήταν ή κοινή μητέρα όλων τών γλωσσών. Ό πραγματικός θεμελιωτής τής Ινδοευρωπαϊκής θεωρίας ήταν ό Γερμανός Φράντς Μπόπ 1791-1867. Ό Μπόπ φοιτητής τό 1813 έζησε τήν αναβίωση τού Γερμανικού εθνικισμού μέ τήν συντριβή τών Πρώσσων στίς μάχες Ιένας, Άουερσταντ. Κατόπιν ή νίκη τών Πρώσσων στήν Λειψία έδωσε τήν υπερηφάνεια στούς Γερμανούς πού κορυφώθηκε δέ στό Βατερλώ τό 1815. Οί Έλληνες μέ τόσο προηγμένο πολιτισμό γιά τήν εποχή καί τόσο ανώτερο από τών ινδοευρωπαίων στίς Ουκρανικές στέππες, πώς επέτρεψαν στούς εισβολείς νά έλθουν καί νά εγκατασταθούν στήν γή των. Από τήν 5ην χιλιετία οί Έλληνες διέθεταν στρατό μέ όπλα, αλλά οί νομάδες μέ τά ρόπαλα κατάφεραν νά εισέθουν είς τήν Ελλάδα. Πώς ένας ναυτικός λαός μέ κωπήλατα καί ιστιοφόρα επέτρεψε σέ εισβολείς νά διασχίσουν τό Αιγαίο μέ μονόξυλα καί σχεδίες. Εκτός βέβαια άν οί ινδοευρωπαίοι έφτιαξαν πολεμικά ικανότερα στίς στέππες τού Καυκάσου ή στίς πεδιάδες τής κεντρικής Ευρώπης. Οί ινδοευρωπαιστές θεωρούν ώς αρχική των κοιτίδα τήν βόρεια Ινδία ή τόν Καύκασο στίς αρχές τής 3ης χιλιετίας. Πρώτο των θύμα υπήρξε ό πολιτισμός τών Χαράπα στίς εκβολές τού Ινδού. Εκεί ήκμασε έως τό 2500πχ ή πόλις Μοχέντζο Ντάρο. Οί κάτοικοι τεκμηριωμένα είχαν επαφή μέ τούς Σουμέριους πού βρίσκονταν στό απόγειο τής δόξης των, καθώς καί μέ τόν πολιτισμό τών Ντιλμούν, στό σημερινό Μπαχρέϊν. Στό Ντιλμούν έχουν ανακαλυφθή εγχειρίδια καί ξίφη Ελληνικού υποδείγματος, τής πρώιμης Μυκηναϊκής περιόδου. Ό Διώδορος ό Σικελιώτης γράφει μία μαρτυρία τών συγχρόνων κατοίκων τής Υεμένης, σύμφωνα μέ τήν οποία ήσαν απόγονοι Ελλήνων. Τήν εποχή αυτή μάλιστα οί Σουμέριοι ιδρύουν πόλεις κράτη, οί οποίες πολεμούν μεταξύ των, αλλά καί κατά γειτόνων βαρβάρων μέ φάλαγγες δορυφόρων. Στούς ινδοευρωπαίους αποδίδουν τήν εξημέρωσι τού ίππου, τήν κατεργασία τού χαλκού καί τήν εύρεση τού τροχού στήν περιοχή μεταξύ Υπερκαυκάσου καί Τουρκμενιστάν. Αυτοί λοιπόν απεφάσισαν νά μεταναστεύσουν σέ πιό θερμό κλίμα. Αυτοί λοιπόν οί πολιτισμένοι πού μάς έφεραν τά φώτα, αφού κατάστρεψαν τό Μοχέντζο Ντάρο, ίδρυσαν στήν Ινδία τόν δικό των πολιτισμό. Άλλοι κλάδοι των εκινήθησαν σέ άλλες περιοχές, όπως τό Ιρακινό υψίπεδο, αλλά καί τίς έφορες περιοχές μεταξύ Τίγρητος καί Ευφράτου. Οί Σουμέριοι λοιπόν καί οί λαοί τής Μέσης ανατολής εδιδάχθησαν από τούς ινδοευρωπαίους. Άλλο τμήμα των εκινήθη πρός Βαλκανική χερσόνησο. Αυτοί πού αργότερα ήταν οί «Έλληνες»,
  ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

 28. ΚΟΥΡΙΤΑΣ avatar
  ΚΟΥΡΙΤΑΣ 03/10/2010 23:53:34

  κατέβηκαν νοτιώτερα καί οί «πρωτοέλληνες» εγκαταστάθηκαν στήν Ρουμανία, όπου αναμίχθησαν μέ τούς εντοπίους. Αφού οί «Έλληνες» έμειναν εκεί γιά μερικούς αιώνες κατέβηκαν νοτιώτερα στήν σύγχρονη επικράτεια τής Ελλάδος. Έτσι οί ινδοευρωπαϊστές περιορίζουν τόν Ελληνικό πολιτισμό στά 4000έτη συνολικά. Τό όλο σχεπτικό πάσχει καί πάσχει πολύ. Ό Χρ. Ντούμας καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών παραδέχεται πώς οί μεγάλοι πολιτισμοί αναδείχθησαν εκεί όπου οί περιβαλλοντικές συνθήκες ευνόησαν τήν συγκέντρωση πληθυσμών. Οί περίοδοι τήξεως καί πήξεως τών πάγων, μεταξύ τών διαφόρων κατακλυσμών (-τρείς έκ τών οποίων καταγράφησαν είς τήν Ελληνική παράδοσι ώς τού Ωγύγου, τού Δαρδάνου καί τού Δευκαλίωνος-) έχουν άμεση σχέση μέ τήν ανάπτυξη τού πολιτισμού. Από τήν στιγμή λοιπόν πού έως τήν Ύστερη παλαιολιθική εποχή οί περιοχές τού όρους Αίμου ήσαν καλυμμένες από πάγους, ουδείς ηδύνατο νά ευδοκιμήση σέ αυτές. Οί δέ παγετώνες εκτείνονταν σέ όλο αυτό τό γεωγραφικό πλάτος. Άρα ή κοιτίδα τών ινδοευρωπαίων, τόν μόνο πολιτισμό πού θά μπορούσε νά δημιουργήση άν έμενε εκεί θά ήταν τών Εσκιμόων. Ό πολιτισμός γιά νά αναπτυχθή θέλη Εύκρατο κλίμα. Ό πολιτισμός τού 3000πχ τών Κουργάν πού επικαλούνται, δέν έχει αφήσει ούτε ένα πειστικό τεκμήριο τής υπάρξεώς του. Ακόμα καί μετά τούς Ελληνιστικούς χρόνους τό πολιτιστικό χάσμα μεταξύ Μεσογείου καί στεππών είναι παραπάνω από εμφανές. Ακόμα καί οί Σκύθες γνωστοί είς τούς Έλληνας τών κλασσικών χρόνων, ήταν τόσο επηρεασμένοι από τόν Ελληνικό πολιτισμό πού όλα σχεδόν τά ευρήματά των εκεί νά μήν ξεχωρίζουν από τά Ελληνικά. Άρα επειδή οί Σκύθες ακολουθούσαν τόν Ελληνικό πολιτισμό σημαίνει τί; Hσαν απλώς λάτρεις τού Ελληνικού πολιτισμού ή ήσαν αυτοί πού ανέπτυξαν τόν κλασσικό πολιτισμό τών Ελλήνων ; Όταν λοιπόν ή νεολιθική Ελλάς είχε φθάσει σέ τέτοιο βαθμό ώστε νά εντοπίζουμε σήμερα λείψανα οδών, πόσο άραγε είχαν προχωρήσει οί νομάδες μετανάστες από τίς στέππες ; Ενώ στήν Ελλάδα έχουμε τήν εμφάνιση τής πόλεως-κράτος, στίς στέππες πρέπει νά περάσουν χιλιάδες χρόνια ακόμα γιά νά γίνει αυτό. Οί βελτίωση τών συνθηκών διαβιώσεως οδήγησε σέ πληθυσμιακή αύξηση, καί αυτή οδήγησε στήν ανάγκη αναπτύξεως μεθόδων σιτίσεως καί υδρεύσεως μεγαλων μαζών. Έτσι λοιπόν στίς Ελληνικές πόλεις πρώτα, αναπτύσσονται αρδευτικά έργα καί υδρευτικά δίκτυα, αλλά καί οχυρώσεις γιά τήν προστασία τών κεκτημένων. Ανακαλύφθηκε ή γεωργία καί ή κτηνοτροφία. Στήν Ελλάδα αρχαιολογικώς αποδεδειγμένα ή γεωργία ενεμφανίσθη στήν Νικομήδεια τής Μακεδονίας από τό 7000πχ. Τέλος αναπτύχθηκε ή ιδέα τού πολίτου-οπλίτου ένα νεοσύστατο παραγωγικό κεφάλαιο. Αυτοί οί Άρειοι (Άριοι), οί ευγενείς πολεμιστές εμφανίζονται στήν Ελλάδα από τήν νεολιθική εποχή έως καί σήμερα. Στήν Πολιόχνη τής Λήμνου, μία έκ τών αρχαιοτέρων πόλεων τής Γηραιάς Ήπείρου (πρό τού 3000πχ), μετά από ανασκαφές Ιταλών, έδειξε τήν ύπαρξη προιστορικού Βουλευτηρίου. Αυτή λοιπόν ήταν ή κοινωνική οργάνωσι τών προιστορικών Ελλήνων. Ωστόσο ό καθηγητής Πελεκίδης στό βιβλίο «Αρχαία Ελληνική Ιστορία», λέγει : «πώς τό καλό κλίμα δέν είναι πάντα αναγκαία συνθήκη γιά τήν ανάπτυξη πολιτισμού. Οί Τούρκοι γιά παράδειγμα βρίσκονται στίς ακτές τής Ανατολικής Μεσογείου από τόν 15ον αιώνα, αλλά παρ’όλα αυτά δέν ανέπτυξαν ποτέ ναυτιλία». Οί Έλληνες όμως εντεταγμένοι ανέκαθεν στό φυσικό αυτό περιβάλλον πού τούς εξέθρεψε καί τούς εγέννησε, εκμεταλλεύθησαν ότι αυτό διέθετε. Από τό 8000πχ καί τά ευρήματα στό Φράχθι τής Ερμιονίδος δείχνουν τήν ικανότητα τών Ελλήνων νά ναυσιπλοούν από τότε. Επίσης οί βραχογραφίες τού Παγγαίου καί Στρόφιλα, αλλά καί τών ακτών τίς Αττικής, επιβεβαιώνουν τήν πανάρχαια Ελληνική ναυτιλία. Πήλινα ομοιώματα πλοίων ευρέθησαν ακόμα καί στήν απομακρυσμένη από τήν Θάλασσα Θεσσαλία. Σκεύος τηγανόσχημο τής Σύρου τού 2800πχ, εικονίζει κωπήλατο σκάφος 24 κωπών συνολικά, τό οποίο ομοιάζει σκανδαλωδώς μέ τριακόντορο. Τό πλοίο είχε υπερυψωμένη πλώρη καί τρόπιδα. Τήν ίδια εποχή στίς στέππες δέν ανιχνεύονται διαδικασίες όμοιες μέ εκείνες πού οδήγησαν πρός τήν οργάνωση πρωτοαστικών κοινωνιών.

  Οί πολιτισμοί τής στέππας καί λόγω τού νομαδικού βίου, δέν θά μπορούσαν νά παρουσιάσουν παρόμοια ενασχόλησι. Ή ανάπτυξη τεχνογνωσίας προϋποθέτει σταθερή εγκατάσταση ενός πληθυσμού σέ περιοχή πλούσια σέ πρώτες ύλες, ή τουλάχιστο σέ μία περιοχή πού θά ήταν προσβάσιμες οί απαραίτητες ύλες. Αυτό τό πλεονέκτημα τό διατηρούσε μόνο ό Ελληνικός πληθυσμός σέ παγκόσμιο επίπεδο, αφού όλες οί ύλες ήταν μέσα στά πόδια του, καί ώς ό μόνος ναυτικός λαός, είχε τήν δυνατότητα νά μεταφέρει γνώσι σέ άλλους λαούς πού συχνά επισκεπτόταν. Ή ινδοευρωπαϊκή άφιξη από Βορρά είναι εντελώς αστήρικτη καί βασίζεται σέ υποθέσεις καί μόνο. Άλλωστε δέν άφησαν τίποτα ώς σημάδι πολιτισμού στήν βόρειο Βαλκανική, από όπου πέρασαν. Κανένα εύρημα τού πλουσίου ινδοευρωπαϊκού πολιτισμού δέν έχει ευρεθή. Στούς δέ τόπους εγκαταστάσεώς των, δέν άφησαν ούτε ίχνος. Επίσης οί καταστροφές πού έγιναν τήν 3ην χιλιετία περιορίζονταν στίς παράκτιες περιοχές. Ακριβώς γιά τόν λόγο αυτόν, γιά νά ανταπεξέλθουν έναντι αυτού τού επιχειρήματος, επενόησαν τήν έκ θαλάσσης εισβολή.
  Πού βρήκαν όμως τά πλοία; Οί γηγενείς γιατί δέν τούς σταμάτησαν; Πώς ανέχτηκε ένας ναυτικός λαός από τήν 8η χιλιετία νά ηττηθή από εισβολείς άπειρους στήν ναυτιλία; Τό καλοκαίρι τού 480πχ 200 πλοία τού Ξέρξου καταβυθίζονται στόν βόρειο Ευβοϊκό, ενώ 2500χρόνια πρίν, οί ινδοευρωπαίοι μέ σχεδίες διέχιζαν τό Αιγαίο, καί οί τότε κάτοικοι, έν όψει τής απειλής περιορίσθησαν στήν παρατήρησι τού άκακου στόλου σχεδιών τών εισβολέων. Μπορεί βέβαια καί νά φοβόνταν νά ναυμαχίσουν, γιατί ώς γνωστό στήν Βόρειο Βαλκανική καί στίς στέππες οί φοβεροί ινδοευρωπαίοι είχαν σχολές ναυτικών δοκίμων. Οί Έλληνες βέβαια, αφού ήρθαν ώς ινδοευρωπαίοι, έμαθαν από τούς Αιγυπτίους καί τούς διαβόητους Φοίνικες νά κατασκευάζουν πλοία καί νά ναυσιπλοούν. Ή ιστορία όμως λέει άλλα : τό Αιγαίο ήταν θάλασσα μέ μεγάλη κίνηση καί αυτό τεκμηριώνεται από τά χιλιάδες ευρήματα στίς Κυκλάδες, στίς ακτές τής Πελοποννήσου, στήν Λήμνο, στήν νησίδα Δοκό κτλ. Εκεί ανακαλύφθη ναυάγιο τού 3000πχ τό οποίο ήταν έμφορτο καί πήγαινε πρός Κυκλάδες. Υπάρχουν επίσης ευρήματα τηγανόσχημα, σκεύη, σφραγίσματα κτλ, αλλά καί βραχογραφίες στό Παγγαίο. Στά 4000-3000πχ ιδρύονται πόλεις όπως ή Πολιόχνη στήν Λήμνου, ή Τροία, αί Μυκήναι, αί Θήβαι, ενώ συμπτωματικά ιδρύεται ή πρώτη δυναστεία τών Φαραώ στήν Αίγυπτο, από κάποιον Μίν (Μήν) καί στήν Μεσοποταμία αρχίζει ή ανάπτυξη τού Σουμεριακού πολιτισμού. Ακόμα δυστυχώς δέν έχουν εφευρεθή οί Φοίνικες. Στό Σέσκλο όμως από τό 6000πχ ανεπτύχθη πολιτισμός. Στήν Πολιόχνη ευρέθησαν ορείχαλκες αιμές δοράτων καί πέλεκυς τού 2400πχ. Ακόμα όμως δέν είχαν προλάβει νά έρθουν ινδοευρωπαίοι νά διδάξουν τήν κατεργασία χαλκού καί ορείχαλκου. Ή Πολιόχνη πρωτοϊδρύθηκε τό 3700πχ καί τά επόμενα 500χρόνια κατέστη τό μεταλλουργικό κέντρο τής Ελλάδος, λειτουργώντας ώς σταθμός εμπορίας μετάλλων, τά οποία έρχονταν από τήν Κολχίδα. Δέν ήταν άλλωστε τυχαίο ότι ή νήσος ήταν αφιερωμένη στόν Ήφαιστο. Από εκεί άλλωστε επέρασαν οί Μινύες Αργοναύτες, κατά τό ταξείδι των πρός τήν Κολχίδα, σέ μία προσπάθεια εξερευνήσεως μετάλλων καί δή χρυσού. Έως τήν ανακάλυψη τής πόλεως, όλα θά παρέμεναν μύθος, όπως πολλοί προσπαθούσαν νά πείσουν. Τά ευρήματα τής Λήμνου είναι όμοια μέ τής Τροίας στήν πρώτη φάση. Ή Τροία τού Πριάμου, τό «Άγιο κάστρο» δέν ήταν παρά αποικία τών Λημνίων, οί οποίοι επεχείρησαν νά ελέγξουν τίς εμπορικές οδούς, πού είχαν διανοιγή από τούς Αργοναύτες στόν Ελλήσποντο. Μέ τόν τρόπο αυτό μάς παρέχεται μία έμμεση χρονολόγησις τής Αργοναυτικής εξτρατείας καί τού Τρωικού πολέμου(πρίν τό 3000πχ καί τά δύο γεγονότα), τού οποίου τώρα οί λόγοι είναι καταφανείς, καί μάλλον οί πιό συνηθισμένοι στήν παγκόσμια πολεμική ιστορία (οικονομικοί λόγοι).


  Στήν Ελληνική ιστορία ουδέποτε παρουσιάζεται κενό.

  Κάθε επόχή διαδέχεται τήν άλλη ομαλώς. Οί Έλληνες από τήν δημιουργεία τού ανθρώπου έως σήμερον, κατοικούν συνεχώς αυτήν τήν γή. Οί Παλαιολιθικές θέσεις βρίσκονται σέ όλη τήν Ελλάδα : Τρίλλια, Πετράλωνα, Μάνη, Θεόπετρα, Ροδόπη, Δράμα, Περδίκκα Ηπείρου, Νέα Νικομήδεια, Ελάτεια, Σέσκλο, Αττική, Διμήνι, Κυκλάδες, Λέρνη, Κρήτη, Λέσβο κτλ. Ή έννοια τής πατρίδος παρουσιάσθηκε πρώτα στίς αυτές τίς περιοχές, στούς πρώτους οικισμούς, στίς πρώτες Ελληνικές πόλεις. Άλλωστε ή λέξη Ελλάς είναι δηλωτικό μίας περιοχής μεταξύ τής σημερινής Φθιότιδος καί Θεσσαλίας.
  Ή χώρα τού Αχιλλέως είναι ό τόπος όπου γεννήθηκε ή Ελλάς πρό χιλιάδων ετών. Από τότε συνεχίζει νά ζεί σέ πείσμα πολλών εχθρών καί «φίλων».
  Στά τέλη τού 18ου αιώνα ένας Βρεττανός δικαστής στίς Βρεττανικές Ινδίες Ουίλλιαμ Τζόουνς απεφάνθη πώς ή σανσκριτική ήταν ή κοινή μητέρα όλων τών γλωσσών. Ό πραγματικός θεμελιωτής τής Ινδοευρωπαϊκής θεωρίας ήταν ό Γερμανός Φράντς Μπόπ 1791-1867. Ό Μπόπ φοιτητής τό 1813 έζησε τήν αναβίωση τού Γερμανικού εθνικισμού μέ τήν συντριβή τών Πρώσσων στίς μάχες Ιένας, Άουερσταντ. Κατόπιν ή νίκη τών Πρώσσων στήν Λειψία έδωσε τήν υπερηφάνεια στούς Γερμανούς πού κορυφώθηκε δέ στό Βατερλώ τό 1815. Οί Έλληνες μέ τόσο προηγμένο πολιτισμό γιά τήν εποχή καί τόσο ανώτερο από τών ινδοευρωπαίων στίς Ουκρανικές στέππες, πώς επέτρεψαν στούς εισβολείς νά έλθουν καί νά εγκατασταθούν στήν γή των. Από τήν 5ην χιλιετία οί Έλληνες διέθεταν στρατό μέ όπλα, αλλά οί νομάδες μέ τά ρόπαλα κατάφεραν νά εισέθουν είς τήν Ελλάδα. Πώς ένας ναυτικός λαός μέ κωπήλατα καί ιστιοφόρα επέτρεψε σέ εισβολείς νά διασχίσουν τό Αιγαίο μέ μονόξυλα καί σχεδίες. Εκτός βέβαια άν οί ινδοευρωπαίοι έφτιαξαν πολεμικά ικανότερα στίς στέππες τού Καυκάσου ή στίς πεδιάδες τής κεντρικής Ευρώπης. Οί ινδοευρωπαιστές θεωρούν ώς αρχική των κοιτίδα τήν βόρεια Ινδία ή τόν Καύκασο στίς αρχές τής 3ης χιλιετίας. Πρώτο των θύμα υπήρξε ό πολιτισμός τών Χαράπα στίς εκβολές τού Ινδού. Εκεί ήκμασε έως τό 2500πχ ή πόλις Μοχέντζο Ντάρο. Οί κάτοικοι τεκμηριωμένα είχαν επαφή μέ τούς Σουμέριους πού βρίσκονταν στό απόγειο τής δόξης των, καθώς καί μέ τόν πολιτισμό τών Ντιλμούν, στό σημερινό Μπαχρέϊν. Στό Ντιλμούν έχουν ανακαλυφθή εγχειρίδια καί ξίφη Ελληνικού υποδείγματος, τής πρώιμης Μυκηναϊκής περιόδου. Ό Διώδορος ό Σικελιώτης γράφει μία μαρτυρία τών συγχρόνων κατοίκων τής Υεμένης, σύμφωνα μέ τήν οποία ήσαν απόγονοι Ελλήνων. Τήν εποχή αυτή μάλιστα οί Σουμέριοι ιδρύουν πόλεις κράτη, οί οποίες πολεμούν μεταξύ των, αλλά καί κατά γειτόνων βαρβάρων μέ φάλαγγες δορυφόρων. Στούς ινδοευρωπαίους αποδίδουν τήν εξημέρωσι τού ίππου, τήν κατεργασία τού χαλκού καί τήν εύρεση τού τροχού στήν περιοχή μεταξύ Υπερκαυκάσου καί Τουρκμενιστάν. Αυτοί λοιπόν απεφάσισαν νά μεταναστεύσουν σέ πιό θερμό κλίμα. Αυτοί λοιπόν οί πολιτισμένοι πού μάς έφεραν τά
  ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

 29. ΚΟΥΡΙΤΑΣ avatar
  ΚΟΥΡΙΤΑΣ 03/10/2010 23:54:39

  φώτα, αφού κατάστρεψαν τό Μοχέντζο Ντάρο, ίδρυσαν στήν Ινδία τόν δικό των πολιτισμό. Άλλοι κλάδοι των εκινήθησαν σέ άλλες περιοχές, όπως τό Ιρακινό υψίπεδο, αλλά καί τίς έφορες περιοχές μεταξύ Τίγρητος καί Ευφράτου. Οί Σουμέριοι λοιπόν καί οί λαοί τής Μέσης ανατολής εδιδάχθησαν από τούς ινδοευρωπαίους. Άλλο τμήμα των εκινήθη πρός Βαλκανική χερσόνησο. Αυτοί πού αργότερα ήταν οί «Έλληνες», κατέβηκαν νοτιώτερα καί οί «πρωτοέλληνες» εγκαταστάθηκαν στήν Ρουμανία, όπου αναμίχθησαν μέ τούς εντοπίους. Αφού οί «Έλληνες» έμειναν εκεί γιά μερικούς αιώνες κατέβηκαν νοτιώτερα στήν σύγχρονη επικράτεια τής Ελλάδος. Έτσι οί ινδοευρωπαϊστές περιορίζουν τόν Ελληνικό πολιτισμό στά 4000έτη συνολικά. Τό όλο σχεπτικό πάσχει καί πάσχει πολύ. Ό Χρ. Ντούμας καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών παραδέχεται πώς οί μεγάλοι πολιτισμοί αναδείχθησαν εκεί όπου οί περιβαλλοντικές συνθήκες ευνόησαν τήν συγκέντρωση πληθυσμών. Οί περίοδοι τήξεως καί πήξεως τών πάγων, μεταξύ τών διαφόρων κατακλυσμών (-τρείς έκ τών οποίων καταγράφησαν είς τήν Ελληνική παράδοσι ώς τού Ωγύγου, τού Δαρδάνου καί τού Δευκαλίωνος-) έχουν άμεση σχέση μέ τήν ανάπτυξη τού πολιτισμού. Από τήν στιγμή λοιπόν πού έως τήν Ύστερη παλαιολιθική εποχή οί περιοχές τού όρους Αίμου ήσαν καλυμμένες από πάγους, ουδείς ηδύνατο νά ευδοκιμήση σέ αυτές. Οί δέ παγετώνες εκτείνονταν σέ όλο αυτό τό γεωγραφικό πλάτος. Άρα ή κοιτίδα τών ινδοευρωπαίων, τόν μόνο πολιτισμό πού θά μπορούσε νά δημιουργήση άν έμενε εκεί θά ήταν τών Εσκιμόων. Ό πολιτισμός γιά νά αναπτυχθή θέλη Εύκρατο κλίμα. Ό πολιτισμός τού 3000πχ τών Κουργάν πού επικαλούνται, δέν έχει αφήσει ούτε ένα πειστικό τεκμήριο τής υπάρξεώς του. Ακόμα καί μετά τούς Ελληνιστικούς χρόνους τό πολιτιστικό χάσμα μεταξύ Μεσογείου καί στεππών είναι παραπάνω από εμφανές. Ακόμα καί οί Σκύθες γνωστοί είς τούς Έλληνας τών κλασσικών χρόνων, ήταν τόσο επηρεασμένοι από τόν Ελληνικό πολιτισμό πού όλα σχεδόν τά ευρήματά των εκεί νά μήν ξεχωρίζουν από τά Ελληνικά. Άρα επειδή οί Σκύθες ακολουθούσαν τόν Ελληνικό πολιτισμό σημαίνει τί; Hσαν απλώς λάτρεις τού Ελληνικού πολιτισμού ή ήσαν αυτοί πού ανέπτυξαν τόν κλασσικό πολιτισμό τών Ελλήνων ; Όταν λοιπόν ή νεολιθική Ελλάς είχε φθάσει σέ τέτοιο βαθμό ώστε νά εντοπίζουμε σήμερα λείψανα οδών, πόσο άραγε είχαν προχωρήσει οί νομάδες μετανάστες από τίς στέππες ; Ενώ στήν Ελλάδα έχουμε τήν εμφάνιση τής πόλεως-κράτος, στίς στέππες πρέπει νά περάσουν χιλιάδες χρόνια ακόμα γιά νά γίνει αυτό. Οί βελτίωση τών συνθηκών διαβιώσεως οδήγησε σέ πληθυσμιακή αύξηση, καί αυτή οδήγησε στήν ανάγκη αναπτύξεως μεθόδων σιτίσεως καί υδρεύσεως μεγαλων μαζών. Έτσι λοιπόν στίς Ελληνικές πόλεις πρώτα, αναπτύσσονται αρδευτικά έργα καί υδρευτικά δίκτυα, αλλά καί οχυρώσεις γιά τήν προστασία τών κεκτημένων. Ανακαλύφθηκε ή γεωργία καί ή κτηνοτροφία. Στήν Ελλάδα αρχαιολογικώς αποδεδειγμένα ή γεωργία ενεμφανίσθη στήν Νικομήδεια τής Μακεδονίας από τό 7000πχ. Τέλος αναπτύχθηκε ή ιδέα τού πολίτου-οπλίτου ένα νεοσύστατο παραγωγικό κεφάλαιο. Αυτοί οί Άρειοι (Άριοι), οί ευγενείς πολεμιστές εμφανίζονται στήν Ελλάδα από τήν νεολιθική εποχή έως καί σήμερα. Στήν Πολιόχνη τής Λήμνου, μία έκ τών αρχαιοτέρων πόλεων τής Γηραιάς Ήπείρου (πρό τού 3000πχ), μετά από ανασκαφές Ιταλών, έδειξε τήν ύπαρξη προιστορικού Βουλευτηρίου. Αυτή λοιπόν ήταν ή κοινωνική οργάνωσι τών προιστορικών Ελλήνων. Ωστόσο ό καθηγητής Πελεκίδης στό βιβλίο «Αρχαία Ελληνική Ιστορία», λέγει : «πώς τό καλό κλίμα δέν είναι πάντα αναγκαία συνθήκη γιά τήν ανάπτυξη πολιτισμού. Οί Τούρκοι γιά παράδειγμα βρίσκονται στίς ακτές τής Ανατολικής Μεσογείου από τόν 15ον αιώνα, αλλά παρ’όλα αυτά δέν ανέπτυξαν ποτέ ναυτιλία». Οί Έλληνες όμως εντεταγμένοι ανέκαθεν στό φυσικό αυτό περιβάλλον πού τούς εξέθρεψε καί τούς εγέννησε, εκμεταλλεύθησαν ότι αυτό διέθετε. Από τό 8000πχ καί τά ευρήματα στό Φράχθι τής Ερμιονίδος δείχνουν τήν ικανότητα τών Ελλήνων νά ναυσιπλοούν από τότε. Επίσης οί βραχογραφίες τού Παγγαίου καί Στρόφιλα, αλλά καί τών ακτών τίς Αττικής, επιβεβαιώνουν τήν πανάρχαια Ελληνική ναυτιλία. Πήλινα ομοιώματα πλοίων ευρέθησαν ακόμα καί στήν απομακρυσμένη από τήν Θάλασσα Θεσσαλία. Σκεύος τηγανόσχημο τής Σύρου τού 2800πχ, εικονίζει κωπήλατο σκάφος 24 κωπών συνολικά, τό οποίο ομοιάζει σκανδαλωδώς μέ τριακόντορο. Τό πλοίο είχε υπερυψωμένη πλώρη καί τρόπιδα. Τήν ίδια εποχή στίς στέππες δέν ανιχνεύονται διαδικασίες όμοιες μέ εκείνες πού οδήγησαν πρός τήν οργάνωση πρωτοαστικών κοινωνιών.

 30. ΚΟΥΡΙΤΑΣ avatar
  ΚΟΥΡΙΤΑΣ 04/10/2010 00:09:09

  Αν σκεφθούμε το πλήθος των αγωνισμάτων, που περιγράφει ο Όμηρος στα έπη του και συγκεκριμένα στα άθλα επί Πατρόκλω, μας παραξενεύει το γεγονός οτι τον 8ο π.Χ. αι. διεξήγετο μόνον ένα αγώνισμα, αυτό του δρόμου. Επίσης, είναι ακατανόητο το οτι στον κατάλογο του Ίππίου η ιπποδρομία αρχίζει με το τέθριππο και όχι με την συνωρίδα, διότι το ευκίνητο αυτό άρμα είναι σύνηθες όχημα της αρχούσης τάξεως και μόνο αυτό το είδος υπήρχε βάσει των αρχαιοτέρων αναθημάτων, τα οποία ευρέθησαν στην Ολυμπία. Αυτές λοιπόν καθώς και άλλες ανακολουθίες, ωδήγησαν στο να αμφισβητηθή η χρονολογία ενάρξεως των Ολυμπιακων αγώνων ήδη από την αρχαιότητα. Ο ίδιος δε ο Παυσανίας επιβεβαιώνει ότι όταν ο Ίφιτος ανανέωσε τους αγώνες, ο κόσμος είχε ξεχάσει τι γινόταν παλαιότερα. Με την πάροδο του χρόνου όμως άρχισαν να θυμούνται τα αγωνίσματα και κάθε φορά που εθυμούντο κάτι έκαναν και μια προσθήκη στους αγώνες. Έτσι φαίνονται να ξεκινούν οι αγώνες πρώτα με το αγώνισμα του δρόμου, στο όποιο ανεδείχθη νικητής ο Ηλείος Κόροιβος. Εάν μελετήσουμε όμως προσεκτικά τις πληροφορίες που μας παραδίδει ο Παυσανίας, διαπιστώνουμε οτι τόσο ο βασιλεύς με τον όποιο ξεκινούν οι Ολυμπιακοι αγώνες (Ίφιτος), όσο και ο πρώτος νικητής (Κόροιβος), καθώς και ο συντάκτης του καταλόγου των Ολυμπιονικων (Ιππίας) κατάγονται από την Ηλεία. Εύλογα θεωρούμε γίνεται αντιληπτή μία τοπικιστική προπαγάνδα (ως αποτέλεσμα της προαιώνιας Ελληνικής διχόνοιας), τα ίχνη της οποίας αναζητούνται τουλάχιστον στον 8ο π.Χ. αι., αλλά ταλαιπωρούν ακόμη τους Νεοέλληνες. Όσον αφορά στο δεύτερο επιχείρημα, σύμφωνα με το οποίο οι πρώτοι νόμοι συνετάχθησαν από τον Ζάλευκο και τον Δράκοντα τον 7ο π.Χ. αι., ούτε και αυτό φαίνεται να ευσταθή. Η αρχαιότερα καταγραφή νομοθεσίας βάσει των αρχαίων ελληνικών πηγών είχε γίνει από τον Μίνωα. Ο Όμηρος αναφέρει στην Οδύσσεια103 οτι σ Μίνως «εννέωρος βασίλευε Διος μεγάλου οαριστής». Σύμφωνα με μία ερμηνεία του επιθέτου «εννέωρος», ο Μίνως κάθε εννέα χρόνια πήγαινε ψηλά στο ορός του Διος (Δίκτη, Ιδαίον άντρον), από όπου και παρελάμβανε τους νόμους της πόλεως από τον ίδιο τον θεό. Έπειτα βάσει των αιρετών αντιπροσώπων του θεού στην γη, δηλαδή του Μίνωος, του Ραδαμάνθυος, και της εκτελεστικής μηχανής τους, του Τάλω, οι πολίτες υπάκουαν στους νόμους. Την γνώσι αυτή διέδωσαν οι Κρήτες, σύμφωνα με τον Διόδωρο τον Σικελιώτη μέχρι την νοτιοανατολική Αραβική χερσόνησο, οπού οι κάτοικοι της, μιλούσαν ακόμη στην εποχή του την Κρητική γλώσσα, και προς επίρρωσιν των ισχυρισμών τους έδειχναν και επιγραφές, τις όποιες έλεγαν, εχάραξε ο Ζευς, όταν έμενε ανάμεσα στους ανθρώπους.104

  Όσον άφορα στα ομηρικά έπη, και επειδή δεν είναι του παρόντος να αναλύσουμε το ομηρικό ζήτημα, η γενικώς αποδεκτή θεωρία οτι αυτά χρονολογούνται στον 8ο π.Χ. αι., διότι τότε εδιδάχθησαν οι Έλληνες την γραφή, φαίνεται να καταρρέη έπειτα από τις νέες αρχαιολογικές ανακαλύψεις, που ανεφέρθησαν προηγουμένως.105 Ειδικά το πτυκτό πινάκιο, που ανεσύρθη από τον βυθό της θαλάσσης στις Μικρασιατκές ακτές, αποδεικνύει την ύπαρξι τετραδίων υψηλής αισθητικής και ποιότητος κατά τους Μυκηναϊκούς χρόνους. Η ανακάλυψις της γραφικής ύλης υποδεικνύει λοιπόν έμμεσα και την γνώσι της γραφής επί τετραδίου ήδη από τον 14ο π.Χ. αι. Έτσι επιβεβαιώνεται και ο Χόρστ Μπλανκ, ο όποιος είπε ότι σήμερα ένα μεγάλο μέρος φιλολόγων κλίνει προς την ύπόθεσι οτι η σύνταξις των ομηρικών επών είχε ήδη καταστήσει απαραίτητη την γραπτή παγίωσι του κειμένου... οι ραψωδοί κουβαλούσαν μαζί τους το γραπτό χειρόγραφο αντίτυπο τους.106

  Η δημιουργία του αλφαβήτου και η προέλευσις των ονομάτων ήταν προφανώς ένα πρόβλημα, που είχε απασχολήσει και τους Αρχαίους Έλληνες. Θα λέγαμε οτι οι ρίζες της γενέσεως της επιστήμης της γλωσσολογίας θα πρέπει ήδη να αναζητηθούν στην εποχή, κατά την οποία έζησε ο Πλάτων. Με το έργο του «Κρατύλος η Περί Ονοματων Όρθότητος», ο μέγας φιλόσοφος θέτει τον προβληματισμό σχετικά με το εάν η γλώσσα είναι «φύσει» η «έθει», δηλαδή εάν είναι φυσικό δημιούργημα, οπότε η γνώσις των πραγμάτων καθίσταται αντικειμενική η δημιούργημα του ανθρωπίνου πνεύματος, οπότε μόνον υποκειμενική γνώσις είναι δυνατή.107 Εάν φθάσουμε στην ουσία των ονομάτων, που τα έχει πλάσει η ίδια η φύσις, τότε θα έχουμε την αντικειμενική γνώσι. Διότι, σύμφωνα με τον Πλάτωνα, για να είναι ένα όνομα ορθό, πρέπει να είναι τέτοιο, που να φανερώνη την ουσία του πράγματος. Τα ονόματα είναι μία πράξις μιμήσεως με την βοήθεια της φωνής. Αλλά η μίμησις αυτή δεν πρέπει να είναι μίμησις της φωνής ή του ήχου ή του χρώματος του πράγματος, αλλά μίμησις με γράμματα και συλλαβές της ουσίας του πράγματος. Τα δε ονόματα τα χρησιμοποιούμε ως όργανα με τα οποία καθορίζουμε την φυσική υπόστασι των πραγμάτων. Το ίδιο συμβαίνει και με τα στοιχεία του αλφαβήτου: τα εκφωνούμε με ονόματα και δεν τα προφέρουμε αυτά τα ίδια σαν φθόγγους εκτός από τέσσερα δηλαδή το Ε και το Ι και το Ο και το Ω. Στα άλλα όμως φωνήεντα και τα άφωνα, γνωρίζεις ότι αφού προσθέσουμε κι άλλα γράμματα τα προφέρουμε κάνοντας τα έτσι ονόματα. Αλλά, έως ότου εκφράσωμε την δύναμι, που φανερώνει αυτό, δηλαδή κάθε στοιχείο, είναι ανάγκη να προσθέτωμε γράμματα, ώστε να σχηματισθή το όνομα, που θα μας φανερώνη την ουσία του καθαρά. Παραδείγματος χάριν το «βήτα». Βλέπεις ότι ενώ προσετέθησαν σε αυτό τα γράμματα Η, Τ, Α, καθόλου δεν έβλαψαν ώστε να μη φανέρωση με ολόκληρο όνομα την φύσι του στοιχείου αυτού την οποίαν ήθελεν ο νομοθέτης να εκφράση. Έτσι κατωρθώθη με επιτηδειότητα να δοθούν στα γράμματα ονόματα.108

  Γράφοντας σήμερα εις την Έλληνικήν γλώσσα σύμφωνα με τον καθηγητή Αρβανιτόπουλο, μεταχειριζόμεθα τα εκ μακραίωνος παραδόσεως γνωστά 24 γράμματα του Ελληνικού αλφαβήτου, τα οποία οι αρχαίοι Έλληνες ωνόμαζαν ως εξής: άλφα, βήτα, γάμμα, δέλτα, ει, ζήτα, ήτα, θήτα, ιώτα, κάππα, λάμβδα, μυ, νυ, ξει, ου, πει, ρω, σίγμα, ταυ, υ, φει, χει, ψει, ω. Τέσσερα από αυτά τα γράμματα, μετωνομάσθησαν αργότερα από τους αρχαίους γραμματικούς, προκειμένου να γίνουν σαφέστερα. Το ει έγινε ε ψιλον, το ου, ο μικρόν, το υ, υ ψιλόν, και το ω, ω μέγα. Οι ονομασίες αυτές ευρίσκονται ήδη στα Σχόλια εις την Γραμματικήν Τέχνην του Διονυσίου του Θρακός και χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα από τους Νεοέλληνες αναλλοίωτες.109 Γράφοντας λοιπόν σήμερα εις την Έλληνικήν Γλώσσαν, διατηρούμε ζωντανή μία γραμματική 2.406 ετών (2003 + 403/2), επειδή το 403/2 π.Χ. -όταν επώνυμος άρχοντας των Αθηναίων ήταν ο Ευκλείδης - ο ρήτωρ, πολιτικός, συγγραφεύς και στρατηγός Αρχίνος υπέβαλε πρότασι με την οποία καθωρίζοντο τα 24 γράμματα του αλφαβήτου για την συγγραφή των επισήμων κειμένων και την διδασκαλία των παιδιών. Η πρότασις έγινε τότε αποδεκτή στην Εκκλησία του Δήμου και κα θιερώθηκε ως νόμος. Όταν λοιπόν γράφουμε σήμερα με κεφαλαία γράμματα Ελληνικά, είναι σαν να χρησιμοποιούμε την κεφαλαιογράμματη γραφή του Αρχίνου, ηλικίας 2.406 ετών.110

  Βάσει λοιπόν της μεταρρυθμίσεως του Αρχίνου, οι Ελληνικές επιγραφές διαιρούνται σε Προευκλειδείους (δηλ. προ του 403 π.Χ.), και σε Μετευκλειδείους (δηλ. μετά το 403 π.Χ.). Η ομάδα των προευκλειδείων επιγραφών διακρίνεται σε τοπικά αλφάβητα, το Αττικονησιωτικόν ή Αττικόν, το Ιωνικόν, το Κορινθιακόν και το Χαλκιδικόν η Δυτικόν λόγω της εκτεταμένης διαδόσεως του στην Δύσι111 μέσω των εκεί Ελληνικών αποικιών.112 Ιδιαιτέρως σπουδαία θέσι για την έξέλιξι της Ελληνικής γλώσσης στην σύγχρονη γεωπολιτική κατάστασι έχει η διάδοσις του Χαλκιδικού αλφαβήτου κατά την διάρκεια των υστέρων γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων. Σύμφωνα με τον Αρβανιτόπουλο, η γραφή του χαλκιδικού αλφαβήτου, μετεδόθη πρωϊμώτατα στους ντόπιους Ιταλικούς λαούς και δη στους Τυρρηνούς (Έτρούσκους), Λατίνους, Οϋμβρίους, Όσκους, Φαλίσκους και κυρίως στους Ρωμαίους. Έτσι ανεπτύχθη από το χαλκιδικό αλφάβητο το Λατινικό. Αυτό μετέδωσαν αργότερα οι Ρωμαίοι στους λαούς της Δυτικής Ευρώπης και έτσι και αυτοί οι άποικοι τους το μεταχειρίζονται μέχρι σήμερα. Προς επίρρωσιν των λεγομένων μας παραθέτουμε ένα απόσπασμα από ένα δοκίμιο του Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου του Σικάγου κ. Ι. Καλαρά: Mathematic and geometric theorems and axioms, both practical and theoretic were analyzed by mathematicians. Alphanumeric systems with cryptic or mnemonic coding have been developed. Geometric schemes like the prism, the pyramid, the circle, the parallilogram and other isometric schemes like the pentagon, hexagon, octagon, are analyzed periodically. With diagrams, the periphery, the perimetry, the diameter and the dichotomy are studied.113

  Άρα γε γνωρίζει η κ. Διαμαντοπούλου όταν υποστηρίζη τα περί εισαγωγής της Αγγλικής ως επισήμου γλώσσης του Ελληνικού κράτους, οτι όλα τα αλφάβητα των Ευρωπαϊκών εθνών κατάγονται από το Ελληνικό Χαλκιδικό αλφάβητο;114 Εμείς οι Νεοέλληνες δε, εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε ένα αλφάβητο, το οποίο ιστορικά μαρτυρείται (προς το παρόν) από τον 8ο π.Χ. αί. Η καταγωγή δε της γραμματικής και του συντακτικού της Ελληνικής γλώσσης χάνεται στα βάθη των αιώνων, όπως αναδύεται μέσα από τις κλιτές λέξεις και τους επιθετικούς προσδιορισμούς των πινακίδων της Γραμμικής Β΄.

  Η Ελληνική γλώσσα έγινε ωστόσο για πρώτη φορά παγκόσμια, ένα είδος lingua franca της εποχής, μέσα από τα μεγάλα εξερευνητικά ταξείδια και τις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των διαδόχων του. Και την Κοινήν Ελληνική Λαλιά ως μέσα στην Βακτριανή την πήγαμεν, ως τους Ινδούς (Κ. Π. Καβάφης). Οι Ρωμαίοι κατακτητές των Ελλήνων, μαγεμένοι από το υψηλό επίπεδο του Ελληνικού πολιτισμού, θα υποταχθούν με την σειρά τους σε αυτόν αντί να τον υποτάξουν, όπως είπε ένας Γάλλος ιστορικός του προηγουμένου αιώνος. Έτσι θα επιβιώση η Ελληνική γλώσσα μέχρι τους Βυζαντινούς χρόνους στους Έλληνες-Βυζαντινούς, όπως μας αποκαλεί το ίδιο το Κοράνι. Χάρι σε αυτούς θα διασωθή η Ελληνική γραφή και μέσω της αντιγραφής των κειμένων πολλών αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων. Εάν δεν είχαν μεσολαβήσει αυτοί, θα ήταν δυσχερέστατη η μεταγραφή των Ελληνικών γραμμάτων, τα όποια την περίοδο του Μεσαίω-νος εθεωρούντο ακατανόητα, όπως τα ιερογλυφικά.

  Άλλωστε την συμβολή όλων των Ελλήνων διαχρονικά για την σωτηρία της γλώσσης έχει υμνήσει με τον δικό του μοναδικό τρόπο ο Οδ. Ελύτης:

  Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Όμηρου.

  Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου, με τα πρώτα Δόξα Σοι!

  Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου, με τα πρώτα λόγια του Ύμνου!


  πάνω από ένα χρόνο πριν

 31. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 04/10/2010 00:12:49

  70τόσα σχόλια; Τι έγινε ρε παιδιά; Σιγά πια...

 32. ΚΟΥΡΙΤΑΣ avatar
  ΚΟΥΡΙΤΑΣ 04/10/2010 00:26:59

  Υπάρχει ή άποψη πώς κάπου κάπως κάποτε, οί Έλληνες πήραν τίς γνώσεις των από λαούς τής Ανατολής, τού Βορρά, τής Δύσεως, τού Νότου, ίσως καί από λαούς άλλων πλανητών, αρκεί νά μήν ήταν δικές των καί κατόπιν εθεμελίωσαν μέ τάξη μέν αλλά φαντασία δέ όλες τίς θετικές καί κλασσικές επιστήμες. Όσο καί άν ψάξει κάποιος δέν υπάρχει περίπτωση νά βρεί ούτε έναν - ούτε έναν σημαντικό αστρονόμο μέ συγγράμματα πού νά έστειλε «έξ ανατολών τό φώς» στούς Έλληνες.
  Ζακλίν ντε Ρομιγί: Η γηραιότερη (ξεχάσαμε πότε υπερέβη τα 90 της) και επιφανέστερη ελληνίστρια, που διά βίου αγωνίζεται για τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών κειμένων και για την ευτυχία που μπορούν να προσφέρουν στην Ευρώπη, όπως η ίδια βεβαιώνει. Μετέχουσα στην εκστρατεία «ένα δένδρο για την Ελλάδα», με στόχο την αναδάσωση των καμένων του Αυγούστου, δηλώνει στον «Ελεύθερο Τύπο» των Αθηνών: «Πρόκειται ακριβώς για αλληλεγγύη! Για όσα ο πολιτισμός χρωστάει στην Ελλάδα. Ο ελληνικός πολιτισμός είναι σημείο αναχώρησης όλων των πολιτισμών του κόσμου»… Μόνο τους τίτλους των δεκάδων βιβλίων της που εκδόθηκαν και στα ελληνικά να διαβάσει κανείς, αντιλαμβάνεται το εύρος και το βάθος του παθιασμένου έρωτά της. Διότι, όπως έγραφε στον «Αλκιβιάδη» της: «Η δημοκρατία δεν μπορεί να συμβιβαστεί με αξίες σε κατάπτωση. Και γι' αυτό, η ποιότητα της παιδείας, με την οποία διαμορφώνονται οι άνθρωποι του μέλλοντος, έπρεπε να είναι η πρώτη φροντίδα των πολιτικών που αγαπούν τη δημοκρατία, πράγμα που όπως φαίνεται δεν συμβαίνει»

  Ό Μεγάλος Schiller ποιητής καί ιστορικός, ιατρός καί φιλόσοφος σέ μία έκρηξη απορίας γράφει :
  «Kαταραμένε Έλληνα, τά βρήκες όλα, φιλοσοφία, γεωμετρία, φυσική, αστρονομία, τίποτα δέν άφησες γιά εμάς».

  Ό Herder πού εγνώρισε στόν Goethe τούς θησαυρούς τής Ελληνικής σοφίας, σημειώνει :
  «Όπως τά άνθη στολίζουν τήν γή καί οί αστέρες τόν ουρανό, έτσι καί ή Ελλάς κοσμεί τήν οικουμένη».

  Ό Goethe αφού μελέτησε χρόνια τούς Έλληνες συγγραφείς, καταλήγει :
  «Ότι είναι ό νούς καί ή καρδιά γιά τόν άνθρωπο,
  είναι ή Ελλάς γιά τήν ανθρωπότητα».

  Ό Shelley γράφει :
  «όλοι είμαστε Έλληνες. Νόμοι, φιλολογία, θρησκεία, τέχνες, έχουν τίς ρίζες των είς τήν Ελλάδα».

  Χαρακτηριστική είναι ή φράση τού μεγάλου χημικού Berthelot :
  «Οί Έλληνες απήλλαξαν τίς φυσικές επιστήμες από τό μυστήριο καί τήν μαγεία καί ίδρυσαν τήν λελογισμένη επιστήμη τής φύσεως, όπως τήν εννοούμε σήμερα».


  Στό ίδιο κλίμα βρίσκονται καί οί: Γαλιλαίος, Κοπέρνικος, Kepler, Pascal, Lavoisier, Laplace, Helmholtz, Lamarque, Darwin, Arrhenius, Lemaitre, Poincare, Einstein, Evans, Σλήμαν, Νίτσε, Μπίρτ, Σνάϊντερ, Ρενέ Ντισό καί άλλοι.
  Αυτοί λοιπόν οί μέγιστοι τού πνεύματος καί τών επιστημών, δίδουν απάντηση σέ ουρανοκατέβατες αυθεντίες τύπου Φαλλμεράυερ, πού μέ σφεντόνες στά χέρια ανύπαρκτων Δαβίδ, νομίζουν πώς θά νικήσουν τόν γίγαντα Ελληνικό πολιτισμό Γολιάθ. Οί Έλληνες δέν χρησιμοποιούν τά μαθηματικά γιά νά ξαναβρούν τά χωράφια των μέσα στήν λάσπη τού Νείλου, αλλά τά χρησιμοποιούν γιά νά εξερευνήσουν δρόμους άβατους καί αιώνιους. οί Έλληνες δέν παρατηρούσαν τά αστέρια γιά νά οδηγηθούν σέ κάποιον Θεό, αλλά γιά νά κατανοήσουν τό σύμπαν καί τό πώς αυτό λειτουργεί.
  Ή διανόηση τών αρχαίων Ελλήνων επιστημόνων είναι αναντίρρητα μία πηγή ζωογόνος. Τό έργο των άντεξε στό χρόνο επειδή ήταν μεστό καί ολοκληρωμένο καί έγινε ή αφετηρία καί τό έναυσμα γιά όλο τόν κόσμο, δίδοντας τά πρότυπα γιά τίς σύγχρονες θεωρίες καί τήν βάση όλων τών ορολογιών.
  Αυτοί λοιπόν οί Δαβίδ τής παγκοσμίου διανοήσεως χτυπούν σήμερα τόν αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό στόν προσωπικό του βίο,
  χωρίς ίχνος αληθείας.
  Ή κλασσική εποχή δέν ήταν ή αρχή καί τό τέλος τής Ελληνικής διανοήσεως. Ό εμπρησμός τής περίφημης βιβλιοθήκης τής Αλεξανδρείας, αλλά καί άλλων, είχε ώς αποτέλεσμα τήν καταστροφή πάνω από 700000 συγγράμματα. Από τά ελάχιστα πού σώθηκαν μπορούμε νά αντλήσουμε κάποιες πληροφορίες καί νά εκτιμήσουμε τό μέγεθος τής γνώσεως πού κατείχον οί πρόγονοι ημών. Ή διαπίστωση τής σφαιρικότητος τής γής, καί ή ανακάλυψη τών κινήσεων τών ουρανίων σωμάτων, τά ημερολόγια, οί αριθμοί (1,2,3...), ή στερεομετρία, ή γεωμετρία, ή άλγεβρα, ή φυσική, ή χημεία, ή αστρονομία καί άλλα, δέν είναι δυνατόν νά έγιναν μέσα σέ δύο αιώνες, ξεκινώντας από τό μηδέν. Τά αρχαιολογικά ευρήματα πανάρχαιων Ελληνικών περιόδων, όπως τής Μινυακής, Μινωικής καί Μυκηναϊκής, μάς δίδουν αποδείξεις περί γνώσεων υψηλού επιπέδου σέ πολύ παλαιά χρόνια. Ή συγκέντρωση όλων αυτών τών γνώσεων έδωσε τό πλεονέκτημα σέ σπουδαία πρόσωπα τής κλασσικής εποχής, νά πατήσουν σέ αυτές τίς γνώσεις καί νά τίς αναπτύξουν σέ επιστήμες σέ σύντομο χρόνο. Τό ίδιο συμβαίνει καί μέ τήν ποίηση. Δέν είναι δυνατόν νά ξεκινά ή ποίηση στήν Ελλάδα μέ ≈ 25000 στίχους τού Ομήρου τόν 8ον π.χ.αιώνα. Ή λογική θέλει εκατοντάδες χρόνια πρίν, τήν δημιουργία μικρών ποιημάτων 5-10 στίχων καί κατόπιν τήν ανάπτυξή των.
  Τά έργα όμως αυτών καί άλλων ακόμη Ελλήνων καλλιτεχνών τί απέγιναν ; Έπαθαν ότι ακριβώς καί τά βιβλία, ελεηλατήθησαν, ανηρπάγησαν, εκλάπησαν, κατεστράφησαν. Τό 156πχ οί Ρωμαίοι λεηλατούν τήν Κόρινθο. Ό Στράβων γράφει ότι οί Ρωμαίοι στρατιώται έρριπτον τούς πίνακες κάτω καί χρησιμοποιώντας τους ώς τάβλι έπαιζαν ζάρια. Πολλά έργα πού εξαφανίσθησαν κάπου στήν Ευρώπη, έμειναν γνωστά μέ άλλα ονόματα : Ελγίνεια (τά μάρμαρα τού Παρθενώνος), ή Παριζιάνα (ή τοιχογραφία τής Κνωσσού), ό Πρίγκηψ μέ τά κρίνα (ό νεαρός Μινωίτης), ό ιππέας τού Rampin(τό περίφημο άγαλμα τού Αθηναίου ιππέως, τού οποίου τήν κεφαλή κατείχε ένας γάλλος διπλωμάτης, ή Αφροδίτη τού Kaufman (τού Πραξιτέλη), ή Αφροδίτη τής Arl(έργο πάλι τού Πραξιτέλη),τό βάζο τού Francois (αγγείο τού Εργοτίμου), τά μπρούτζινα αγάλματα τού Ρηγίου τής Κ.Ιταλίας, οί πολεμισταί τού Riace (έργο τού Φειδία), ή Θεά τού Βερολίνου (είναι από τήν Κερατέα Αττικής). Aναβαπτίζονται αγγεία όπως : Πινάκιον τής Βοστώνης (έργο Πασέου 4ος αί.πχ), ό Κρατήρ τού Βερολίνου (τού Ευφρονίου), τό αγγείον τής Tarquinia (τού Φειντίου), τό πινακίδιον τής Οξφόρδης γράφει πάνω «Μιλτιάδης Καλός». Ή Οινοχόη τού Goluchow, απεικονίζει αυλητήν. Ό Κρατήρ τής Νέας Υόρκης, απεικονίζει τόν Σαρπηδόνα νεκρό. Ό Ψυκτήρ τού Λονδίνου, απεικονίζει σατύρους. Τά αγγεία τού αγίου Βαλεντίνου, απεικονίζει τήν γλαύκα τής Αθηνάς. Οί Κρατήρες τής ομάδος Otchet, απεικονίζει Έρωτες. Οί Κρατήρες τής ομάδος L.C. απεικονίζει τήν Ερωτοστασίαν καί ό Krater Falaieff, απεικονίζει τόν Διόνυσον. Οί αμφορείς Nola καί μία αριστουργηματική κύλιξ, φέρει τό όνομα Gotha. Ό Ζωγράφος τού Dutuit (απεικονίζει σάτυρον καί μαινάδες), ό Ζωγράφος τού Scheurleer (ελληνικά γυμνά). Οί Ζωγράφοι τού Winchester, Herrow, Matsch, Tyszkiewicz, Κοπεγχάγης, Βόννης, Leningrad, Providence, Vill Giulia, Bologna, Spreekel, Γενεύης, Deepne, Clevend, Sabouroff, Bowdoin, Καρσρούης, Lewis, Czartoryski, Goghill, Christie, Barclay, Shubalov, Mannheim, Marlay, Wurzburg, Bozanquet, Suesula, Jena, Pourtales, Filottrano αντιστοίχως απεικονίζουν : άλτην, έρωτα, Ηρακλή, Αθηνά, Ίππαρχο, ελάφι, Αθηνά νίκη, Ερμή, Διόνυσο, Απόλλωνα Άρτεμιδα, Επτά επί Θήβας, Κάδμο, Αχιλλέα, σατύρους, οπλίτη, Απόλλωνα, Αθηνά, κανηφόρους, Ηώ, Μαινάδα, αυγή, Κώμονα, Ινώ καί Φρύξο, Αταλάντη, Ίωνα καί Κρέουσα, οπλίτη, Ήλιο καί Σελήνη, οδίτην, προσφορά είς νεκρόν, Γιγαντομαχία, Σάτυρον, Νηρηίδα, Ελευσίνια, Διόσκουρους. Οί πρώτοι είναι ξένοι ζωγράφοι καί τά δεύτερα είναι τά έργα τών Ελλήνων αρχαίων ζωγράφων πού κατάκλεψαν. Πρόκειται περί απωθημένης μανίας, ευσεβείς πόθοι καί πιθηκισμοί σέ όλο των τό μεγαλείο. Αυτοί πού κατηγορούν συνεχώς τούς Έλληνας, αποδεικνύονται αντιγραφείς καί κλέφτες. Όχι μόνο κλέβουν τό έργο τών Ελλήνων, αλλά τολμούν νά τό παρουσιάσουν ώς δικό των. Ή Ελληνική ζωγραφική είναι ή λογική τής γραμμής. Ζωγράφος σημαίνει ό απεικονίζων διά τής γραφίδος τήν ζωή (καί φύσιν, αλλά φύσις εστί ζωή). Ή Ελληνική γλυπτική είναι ή λατρεία τής συμμετρίας, ή Ελληνική αρχιτεκτονική είναι ή γεωμετρία τού μαρμάρου. Ή Ελληνική τέχνη τών ψηφιδωτών, εκτελείται από τόν ψηφοθέτη, ψηφωτή. Όλα τά δυτικά μωσαϊκά είναι απομιμήσεις τών Ελληνικών. Τό μωσαϊκό, προέρχεται από τήν λέξι Μουσείον, μουσιακόν. Αργότερα οί Έλληνες αντί γιά ψηφίδες εχρησιμοποίησαν τεμάχια υάλου. Από τήν μέθοδο αυτήν κατάγονται τά βιτρώ, πού ή λέξη είναι Fειδώ+ τρύω, τό βλέπειν διά μέσου. Στήν Κόρινθο βρέθησαν τοιχογραφίες από γυαλί καί θεωρούνται από τά σπάνια ευρήματα. Πήραν όμως τόν δρόμο τής συντηρήσεως, δηλαδή τής εξαφανίσεως (Καθημερινή 27/02/2000).
  Ή ιστορία αυτή έχει αρχίσει από πολύ παλαιά. Λίγα τά όσα γνωρίζουμε, περισσότερα τά όσα αγνοούμε. Όταν ό Ξέρξης πυρπολεί τάς Αθήνας συγκεντρώνει καί παίρνει μαζί του τά βιβλία τών Αθηναίων, όπου ό Αλέξανδρος τά βρίσκει στήν Περσέπολι καί οί διάδοχοί του τά στέλνουν πίσω στόν τόπο πού ανήκουν. Τά περισσότερα όμως είχαν χαθεί γιά πάντα. Ήδη ό Πλούταρχος στόν Βίο Νουμά, αναφέρει ότι ό επιφανής Ρωμαίος νομοθέτης είχε «συνταφή μέ ιεράς κύρβεις», δηλαδή βιβλία, έκ τών οποίων τά περισσότερα Ελληνικά. Όταν μετά από 400 έτη έγινε εκταφή τών ευρεθέντων συγγραμμάτων, αναγνώναι μέν αυτά λέγεται Πετίλιος, στρατηγών τότε, πρός δέ τήν σύγκλητον διεμήνυσε ότι δέν επετρέπετο νά κοινοποιηθούν είς τό πλήθος τά γραπτά : «μή όσιον έκπυστα πολλοίς τά γεγραμμένα γενέσθαι διό καί κομισθείσας είς τήν αγοράν τά βύβλους, κατακαήναι». Ό Αριστοτέλης είχε κληροδοτήσει τά βιβλία του είς τόν Θεόφραστον, αυτός δέ είς τόν Νηλέα. Ωρισμένα έξ αυτών μεταφέρθησαν στήν Ασία καί τών περισσοτέρων τά ίχνη χάνονται. Τά εναπομείναντα έξ αυτών αγόρασε ό Φιλόσοφος Απελλικών, τήν βιβλιοθήκη τού οποίου απήγαγε τό 83πχ ό Σύλλας όταν εξεπόρθησε τό κλεινόν άστυ. Τά βιβλία αυτά εκληρονόμησε ό Φαύστος ό οποίος τά εξεποίησε λόγω
  πάνω από ένα χρόνο πριν
  Αχιλλέας χρεών. Έκτοτε θεωρούνται εξαφανισμένα. Είς τήν Ρώμη είχε επίσης μεταφερθή ή σπουδαιοτάτη βιβλιοθήκη τού Βασιλέα τής Μακεδονίας Περσέως, μετά τήν ήττα του από τόν Αιμίλιο Παύλο, τό 168πχ. Τότε λοιπόν ετέθησαν επισήμως τά θεμέλια τών Ρωμαϊκών βιβλιοθηκών, οπότε καί ή Δύσις εγνώρισε τήν λέξη βιβλιοθήκη: Bibliotheca, bibliothque, biblioteca, biblothek. Έκτοτε οί Ρωμαίοι εξελίσσονται είς μεγάλους κυνηγούς βιβλίων, κατηγορούντες τούς άλλους βαρβάρους διά τήν τυχόν απώλεια πολύτιμων συγγραμμάτων. Ή πλουσιοτάτη σέ Ελληνικά συγγράμματα βιβλιοθήκη τού Βησσαρίωνος, κατέληξε στήν βιβλιοθήκη τού Μάρκου στήν Βενετία. Ή διασημότερη όμως καταστροφή ήταν τής θρυλικής βιβλιοθήκης τής Αλεξανδρείας, τής πρώτης τράπεζας δεδομένων, ή οποία φιλοξενούσε από 700.000-1000000 τόμους βιβλίων. Τό 47πχ ό Ιούλιος Καίσαρ τήν έκαψε γιά πρώτη φορά. Μετά τό 391μχ κατ’εντολήν τού αυτοκράτορος Θεοδοσίου ξανακάϊκε, ώσπου τό 640μχ κατεστράφη οριστικώς από τόν Εμίρη Άμρ ίμπν Άλ Άς, ώς περιέχουσα βιβλία άχρηστα πρός τήν σοφία τού Κορανίου. Γιά νά καή όλο τό υλικό τής βιβλιθήκης πού είχε απομείνει από τίς προηγούμενες καταστροφές, απαιτήθηκαν 6 ολόκληροι μήνες. Από πυρκαϊές καί λεηλασίες αφανίσθηκε καί ή ισάξια τής Αλεξάνδρειας, βιβλιοθήκη τής Περγάμου. Τά βιβλία τής Εφέσου μετακόμισε είς Ρώμην ό γνωστός Λούκουλος, ονομαστός τόσο γιά τά γεύματά του όσο καί γιά τήν πλουσιωτάτη ιδιωτική του βιβλιοθήκη. Από πυρκαϊά καταστρέφεται καί ή βιβλιοθήκη Αντιοχείας, επί Ιοβιανού (360μχ). Αλλά όπως γράφει καί ό Λουτσιάνο Κάμφορα «οί πυρκαϊές δέν ξεσπάνε από μόνες των..».Στήν πυρκαϊά τού Καπιτωλίου τής Ρώμης, επί Σύλλα, καίγονται ιερά βιβλία τής Κιμαίας Σίβυλλας τά οποία είχε αγοράσει ό Ρωμαίος Βασιλεύς Ταρκουίνιος, αντί ολόκληρης περιουσίας. Από τά πολυάριθμα συγγράμματα τού Γαληνού, τά περισσότερα καταστρέφονται από φωτιά στόν ναό τής Ειρήνης στή Ρώμης. Κατά τήν καταστροφή τής Βαγδάτης καίγεται καί ή γεμάτη Ελληνική σοφία βιβλιοθήκη της, από τό τάγμα τών Ασσασίνων καί τόν ηγέτη των Άλ Γκαζάλι. Οί βιβλιοθήκες τής Κων/λεως, όπου φυλάσσονται τά εναπομείναντα αρχεία τής αρχαίας Ελληνικής σοφίας καί αίγλης, δέν πρόκειται βεβαίως νά γλυτώσουν τήν συστηματική καταστροφική μανία. Επί Ζήνωνος Ισαύρου (5ος αί.μ.χ.)πυρπολείται έξ εμπρησμού ή φημισμένη βιβλιοθήκη τού Ιουλιανού, ή οποία αριθμούσε 120.000 τόμους. Κατά τήν άλωση τό 1204μχ ή καταστροφική μανία τών Φράγκων σταυροφόρων εξαφανίζει μαζί μέ τά αγάλματα τής Ελληνικής τέχνης καί τά αθάνατα πνευματικά δημιουργήματα τής Ελληνικής αρχαίας σοφίας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μέχρι τό 1204μχ, στίς βιβλιοθήκες τής Πόλεως ευρίσκοντο ακέραιες οί 100 τραγωδίες τού Αισχύλου, οί 123 τού Σοφοκλέους καί οί 92 τού Ευριπίδου. Τελικά απέμειναν 7 τού πρώτου, 7 τού δευτέρου καί 18 τού πιό τυχερού Ευριπίδου. Οί καταστροφές βέβαια πού έγιναν τό 1453μχ αποτελείωσαν ότι είχε απομείνει μετά κόπου καί βασάνων. Βέβαια οί Τούρκοι «δέν είχαν σκοπό» νά καταστρέψουν βιβλία, αλλά μή έχοντας δεί ποτέ πρίν τέτοια πράγματα, σκέφτηκαν πόσο χρήσιμα θά ήταν στόν καθαρισμό τού πρωκτού, αφού έως τότε τόν καθάριζαν μέ τά χέρια των. Τό 1555μχ ό πρεσβευτής τής Βιέννης στήν Πόλιν, διαλέγει 240πολύτιμα βιβλία, από τά χιλιάδες πού υπήρχαν κάποτε, καί τά αποστέλλει στήν κυβέρνησί του. τό 1741μχ Γάλλοι αρχαιοκάπηλοι φορτώνουν πλοία στήν Θεσσαλονίκη, λεηλατώντας τό άγιον Όρος, όπως καταγγέλει ό Βενετός πρόξενος Μ.Φέρρο.Ακόμη καί ό Ιβάν ό Τρομερός συγκεντρώνει μέ «Τρομερή» μανία Ελληνικά βιβλία, τά οποία λίγο πρίν τόν θάνατό του (1584μχ) φροντίζει νά εξαφανίση. Σήμερα οί Ρώσοι ακόμα προσπαθούν νά ανεύρουν τήν χαμένη βιβλιοθήκη τού Ιβάν. Περίφημη υπήρξε καί ή βιβλιοθήκη τού Πατριαρχίου τών Ιεροσολύμων. Αφανίσθηκε καί αυτή από επιδρομές τών Περσών. Οί καταστροφές όμως συνεχίζονται έως καί τίς ημέρες μας. Ή βιβλιοθήκη τής Κέρκυρας μέ 40000 τόμους, πυρπολήθηκε κατά τόν βομβαρδισμόν τού 1943, ενώ ή βιβλιοθήκη τής Ζακύνθου καταστρέφεται ολοσχερώς από πυρκαϊά τό 1953.Καί σήμερα στήν Αθήνα τού 21ου αιώνος, είναι κοινό μυστικό ότι από τήν Εθνική Βιβλιοθήκη έχουν «κλαπή» 200000 τόμοι. Τό 1888 ό Σπύρου Λάμπρου στήν Βουλή τών Ελλήνων λέγει : «στό Άγιο Όρος έχουν καταστρέψει όλα τά αρχαία Έλληνικά συγγράμματα. Τά σκίζουν, τά πουλούν, ακόμα τά χρησιμοποιούν γιά νά τυλίγουν τούς Άρτους»
  ! Καί γεννάται τό ερώτημα :
  -Ποιός καταστρέφει συστημα τικά τά βιβλία μας ;
  -Ποιός κλέβει μεθοδικά τήν σοφία μας ;
  -Ποιός εξαφανίζει γιά νά σφετερισθή κατόπιν τίς πνευματικές πρωτιές τών Ελλήνων πρωτοπόρων ;
  (παράδειγμα Κοπέρνικος-Αρίσταρχος).


  Επί Τιβερίου ό Έλλην θαλασσοπόρος Ίππαλος ανακάλυψε τά μυστικά τών Μουσώνων καί πλοία Ελληνικά έφθασαν στήν νότια Ινδία τών Ταμίλ, αλλά καί ακόμα πάρα πέρα. Ή χρυσή χερσόνησος απετέλεσε σταθμό στά Ελληνικά εμπορικά. Ό Κ.Α. Αθανασιάδης στό βιβλίο του «Αί ναυτικαί εξερευνήσεις κατά τήν αρχαιότητα» εκδ.Παπαζήση, 1969 αναφέρει ότι επί τής Βασιλείας Ανδριανού οί Έλληνες ναυτικοί έφθαναν έως τήν Κώρουλα, μετά στήν Πάλαυρα, διανύοντες 9450 στάδια. Κατόπιν από τό βόρειο άκρο τού κόλπου τής Βεγγάλης κατέπλεαν στήν Σάδα καί διανύοντας 3500 στάδια έφθαναν στήν Ταμάλα. Από εκεί μόλις 1600 στάδια χρειάζονταν γιά τήν χρυσή χερσόνησο (Ταϋλάνδη). Οί πόλεις αυτές αντιστοιχούν σήμερα στίς πόλεις Ράμρι, Σαντογουέϋ, Μπασέϊν, Ραγκούν καί Θάτον. Αργότερα ό Αλέξανδρος ό θαλασσοπόρος, μέ τούς ετήσιους μουσώνες διέπλευσε τόν κόλπο τού Σιάμ καί έφθασε στήν Καμπότζη μετά από 20 ημέρες ταξιδίου. Ό Στράβων στήν περιγραφή τής Ασίας καί τών λαών ανατολικά από τούς Βασιλείς τής Βακτριανής, Σήρους καί Φρύνους, ομοιάζει μέ τίς περιγραφές τών Κινεζικών χρονικών γιά πολέμους μέ τούς «βαρβάρους» τής δύσεως κατά τούς πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες. Ή «εφημερίδα» τής Κινεζικής αυλής στούς 3000 τόμους της αναφέρει αποστολές εμπορικές από τήν δύση κατά τό 97μχ, 166μχ, 226μχ μέ αρχηγό κάποιον Λούν (Λούν στά Κινέζικα, Λέοντα στά Ελληνικά) καί τό 286μχ γιά τελευταία φορά. Ή γέννηση μάλιστα τού Βουδισμού Μαχαγιάνα τόν 4ον καί 5ον αιώνα μχ, οφείλεται κατά μεγάλο βαθμό στήν Ελληνική κοσμοθέαση. Ό Βουδισμός δέν εισχώρησε στήν Κίνα από τήν Ινδική χερσόνησο, αλλά από τήν Ελληνιστική Γκαντάρα καί τά έργα τέχνης τής εποχής,όπως γιά παράδειγμα τά αγάλματα τής Θεάς Κάνον πού παραπέμπουν άμεσα σέ Ελληνιστικά πρότυπα. Τελικά ή Βραχμανική Κάστα ανέλαβε πάλι τήν εξουσία καί τό Βουδιστικό ρεύμα στράφηκε στήν ανατολή καί συγκεκριμένα στήν χρυσή χερσόνησο. Τήν δυνατότητα αυτή όμως τήν είχαν μόνο τά Ελληνικά πλοία πού ήταν τά μόνα αξιόπλοα σέ ανοιχτή θάλασσα. Οί Ρωμαίοι βέβαια διέθεταν πλοία όμοια μέ τά Ελληνικά, αφού καί εκείνων οί ναυπηγοί ήτο Έλληνες, αλλά ήταν άτολμοι σέ τέτοιες εξερευνητικές αποστολές. Προτιμούσαν ώς συνέταιροι νά χρηματοδοτούν τίς αποστολές. Κορυφή όλης αυτής τής προσπάθειας αποδείξεως τής Ελληνικής παρουσίας στήν Βιρμανία καί Ταϋλάνδη είναι ή παρουσία στό εθνικό μουσείο τής Μπακόγκ, μεγάλων καζανιών ή χαλκίων τυμπάνων πού φέρουν τόν Ήλιο τής Βεργίνας περιτοιχισμένο από μαιάνδρους. Ό Edward Schafer στό βιβλίο του «The Vermillion Birds» γράφει πώς μία φυλή τού Βιετνάμ οί Chams ονομάζουν τούς Βιετναμέζουν Yavanas-Yuon, αλλά μέ αυτήν τήν λέξη ώς γνωστό περιέγραφαν οί Ινδοί τούς Έλληνες. Ή ανεπαρκής όμως έρευνα γιά τό πώς αναπτύχθησαν οί περιοχές αυτές καί οί λαοί αυτοί δέν δίδουν τήν δυνατότητα κατανοήσεως τών ιστορικών συμβάντων πού εθεμελίωσαν τών πολιτισμό των. Αυτά τά εμπορικά ταξίδια, προϋπέθεταν γνώσεις ναυτιλίας, ικανές νά δώσουν τήν δυνατότητα στούς Έλληνες νά ταξιδέψουν από τήν Ισλανδία έως τίς Ινδίες καί ακόμα μακρύτερα.
  Οι Έλληνες πρίν απο χιλιάδες χρόνια εγνώριζαν ότι η γή έχει σχήμα σφαιροειδές, εγνώριζαν τις κινήσεις της, ώς και τις φαινομενικές της κινησεις (Αριστ. Τοπ 1.1). Ο Ορφεύς στούς «ύμνους στην Αστρονομία» και «φυσικά» και ο Μουσαίος στην «σφαίρα» αναφέρουν σχετικώς. Επίσης ο Θαλής «κατέλιπεν Ναυτική αστρολογίαν»,«Περί τροπής» και «Περί ισημερίας» και ο Αναξίμανδρος εβεβαίωνε «σφαίριν περιφυήναι τώ περί τήν γή αέρι..». Απο χιλιάδες γεωγράφους και μαθηματικούς, μόνο από 200ους γνωρίζουμε απλώς το όνομά των και μερικούς τίτλους έργων των. Μας απέμειναν μόνον τα «γεωγραφικά» του Στράβωνος, η «γεωγραφική υφήγησις» του Πτολεμαίου και πληροφορίες απο κάποιους «ελάσσονες» όπως τον Αγαθήμερο. Μετά δέ τον Μαρίνον και το κλείσιμο των σχολών της Αθήνας, επέρχεται το βαθύ Γιαχβεδικό σκότος.
  • Αδέσμευτος τής Κυριακής 29121996 : Οί Αιγυπτιακές αρχές παγώνουν τίς έρευνες τής Λιάνας Σουβαλτζή στήν Σίουα. Ενώ ή κυρία Σουβαλτζή βρισκόταν στό τελευταίο στάδιο τής ανασκαφής, οί αρχές τής Αιγύπτου τήν παγώνουν, ενώ ό Σημίτης καί ό Έβερτ δέν τήν δέχονται στά γραφεία των. Τήν στιγμή ό Στεφανόπουλος δηλώνει πώς ή ανασκαφή αυτή είναι υψίστης εθνικής σημασίας. Ό Χόσνι Μουμπάρακ ενοχλημένος από τήν Ελληνική Πρεσβεία καί τόν πόλεμο Ελληνικού κράτους καί Σουβαλτζής, δηλώνει ότι ή ανασκαφή θά δοθεί σέ ξένους. Ή Σουβαλτζή βρήκε Βασιλικό Μακεδονικό τάφο 51 μέτρων μήκους καί 10,25 μέτρων πλάτους. Δωρικού τύπου τού 4ου αιώνος. Πρόκειται γιά τόν μεγαλύτερο Μακεδονικό τάφο πού έχει βρεθεί. Μέ μετοπη περίτεχη καί σκαλιστή διακόσμηση, ενώ ήτο απροσπέλαστος στούς τυμβωρύχους. Στήν περιοχή αυτή ό Αλέξανδρος είχε αναγορευθεί γιός τού Άμμωνος Ρά. Ή υπόθεση είναι στά δικαστήρια έως σήμερα τό 2008, ενώ περιμένουν πότε θά πεθάνει ή Σουβαλτ

 33. Κάποιος avatar
  Κάποιος 04/10/2010 00:30:52

  ΚΟΥΡΙΤΑΣ δεν νομίζω να εννοείς ως διάλογο το να κάνεις copy-paste σεντόνια αγνώστου προελεύσεως.Τουλάχιστον μπες στον κόπο να αναφέρεις το όνομα του συγγραφέα, για να ξέρω με ποιον θα έχω αντίλογο, αφού δεν προτιμάς να τα πεις εσύ με δικά σου λογια.

 34. ΚΟΥΡΙΤΑΣ avatar
  ΚΟΥΡΙΤΑΣ 04/10/2010 00:48:03

  ΒΛΕΠΕΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΠΡΟΕΛΕΥΣΕΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΝΟΜΑΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΡΑΦΕΩΝ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΙΕΘΝΩΣ ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΩΝ;ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ COPY PASTE ΠΟΙΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΡΟΥΣΩ ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΤΟΣΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΕΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΕΝΔΟΞΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΕΧΕΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΣΕ ΤΟΥΣ ΑΦΟΡΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΜΗΠΩΣ ΜΑΘΕΙΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΝ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΚΑΤΑΠΙΝΟΥΜΕ ΑΜΑΣΗΤΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΙΣΤΕΥΑ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΔΗΛΑΔΗ ΟΣΑ ΜΑΣ ΕΙΧΑΝ ΜΑΘΕΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΓΑΛΟΝΟΝΤΑΣ ΟΜΩΣ ΑΡΧΙΣΑ ΝΑ ΨΑΧΝΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΒΡΗΚΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΓΙ ΑΥΤΟ ΜΗΝ ΑΠΟΡΙΠΤΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΣΒΕΥΕΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ Η ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΠ ΤΗΝ ΙΔΕΟΛΗΨΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΣΜΟΑΝΤΙΛΗΨΗ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΡΩΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ KAI AΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ COPY PASTE

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ ΚΟΥΡΙΤΑΣ 04/10/2010 01:30:34

   Ο καθένας που έχει κάποιες στοιχειώδεις γνώσεις ιστορίας και αρχαιολογίας μπορεί να πάρει στοιχεία απο εδώ και από κει και να κάνει κοπτοραπτική στα μέτρα του προκειμένου να βγάλει τα συμπεράσματα που θέλει.
   Δηλαδή παίρνω ένα μανίκι από τον Ηρόδοτο, ένα μπατζάκι από τον Ησίοδο, ένα πέτο από τον Πλάτωνα μία φόδρα από μυθολογία και πάει λέγοντας, και τα πετσοκόβω για να φτιάξω ένα κουστουμάκι στα μέτρα μου.

   Θα σου δώσω μια συμβουλή και αν θελεις ακολούθησε την.
   Τέτοιου είδους κείμενα που κάνουν κοπτοραπτική απο 100 διαφορετικούς συγγραφείς και πετάνε σκόρπιες πληροφορίες, και πονοκέφαλο θα σου δημιουργήσουν καθώς τα διαβάζεις και μασημένη τροφή θα φας.
   Πάρε τα βιβλία του Ηροδότου, του θουκυδίδη, του Ξενοφώντα, του Πλουτάρχου,του Παυσανία κτλ και διάβασε τα αυτούσια.
   Πάρε επίσης την Ιστορία του Ελληνικού Εθνους απο την Εκδοτική Αθηνών που αποτελεί ένα πλήρες και ολοκληρωμένο έργο γραμμένο από εκατοντάδες καθηγητές πανεπιστημίων και ακαδημαικούς που χρησιμοποιείται ως εγχειρίδιο και για πανεπιστημιακούς φοιτητές.
   Ακόμα προτίμησε να διαβάσεις κάποιο βιβλίο από αυτά που παραθέτει ως βιβλιογραφία ο συντάκτης του κειμένου που παρέθεσες για να σχηματίσεις ιδίαν άποψη.

   Επί της ουσίας αν μπω στην διαδικασία να αντικρούσω ένα-ένα τα επιχειρήματα που έχεις κάνει copy-paste μέσα σε 1 με 2 λεπτά, τα οποία έχει κάνει με την σειρά του copy-paste και στην συνέχεια κολάζ ο συντάκτης του κειμένου μέσα σε λίγες ώρες ή μέρες, θέλω κανά μήνα και βλέπουμε, για να τα μελετησω και να πάρεις ολοκληρωμένη απάντηση.

  • Σωτήρης avatar
   Σωτήρης @ ΚΟΥΡΙΤΑΣ 04/10/2010 01:53:09

   Το άλλο το αρχαιοελληνικό το έχεις ακούσει;
   ΤΟ ΛΑΚΩΝΙΖΕΙΝ ΕΣΤΙ ΦΙΛΟΣΟΦΕΙΝ!

   Α να κι ένα άλλο...
   ΤΡΙΚΥΜΙΑ ΕΝ ΚΡΑΝΙΩ!

   Τι εκφυλισμός της ελληνικότητας η ημιμάθεια των νεοεποχιτών...

 35. ΚΟΥΡΙΤΑΣ avatar
  ΚΟΥΡΙΤΑΣ 04/10/2010 02:52:56

  Ε ΡΕ ΦΙΛΕ ΤΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΑΝ ΕΣΥ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙΣ ΚΟΠΤΟΡΑΠΤΙΚΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΓΝΩΣΤΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΛΩΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΣΥΝΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ.ΑΛΛΑ ΝΑ ΠΑΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΨΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΔΩΣΑΝ ΤΙΣ ΕΔΡΕΣ ΟΧΙ ΠΡΟΤΙΜΩ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΩ ΕΓΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΑΛΩ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΡΕΠΟΥΣΗ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΚΑΝΑΝ ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΔΡΑΓΩΝΑΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΛΠ.Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΔΙΑΛΕΓΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΝΕΙ.ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΞΑΝΑΛΕΩ ΝΑ ΑΦΟΡΙΖΕΙΣ Η ΝΑ ΜΕΙΩΝΕΙΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Η ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΟ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΟΤΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ;ΓΙ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΓΕΜΙΣΕΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΠΑΤΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ;ΚΑΙ ΜΗΝ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΩ ΣΕ ΟΠΟΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΣ ΘΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΝΕΟΚΟΠΟΥΣ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ.ΓΙ ΑΥΤΟ ΣΟΥ ΛΕΩ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΣΧΗΜΟΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΠΟΥ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΝΑ ΜΗΛΙΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΠΙΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΕΚ/ΕΥΡΩ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΟΥΝ ΑΜΕΠΤΟΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΑΖΕΙ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΑΝ ΘΕΣ ΑΥΡΙΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑΤΙ ΔΟΥΛΕΥΩ ΠΟΛΥ ΠΡΩΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ.

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ ΚΟΥΡΙΤΑΣ 04/10/2010 11:01:01

   Αν διαβάζεις από τις πηγές, πράττεις πολύ καλά.
   Το θέμα είναι ότι παρέθεσες πριν ένα κείμενο αγνώστου προελεύσεως που δεν αποτελεί πρωταρχική πηγή πληροφοριών αλλά απλά ένα δυσανάγνωστο συμπίλημα.

   Γνωρίζω πολύ καλά οτι υπάρχουν πολλές επιστημονικές απόψεις και διχογνωμίες πάνω σε ιστορικά και αρχαιολογικά ζητήματα.
   Υπήρχαν κυρίαρχες απόψεις που διδάσκονταν στα σχολεία και στα πανεπιστήμια που κάποια στιγμή καταρρίφθησαν από την νεώτερη έρευνα, όπως για παράδειγμα η αποκαλούμενη κάθοδος των Δωριέων.
   Ετσι είναι η επιστήμη.Με βάση τα δεδομένα και τις μελέτες σχηματίζεται μια εικόνα ή οποία μπορεί να αλλάξει αν προκύψουν νέα δεδομένα.
   Η θεωρία περί Ινδοευρωπαίων δεν είναι ούτε αξίωμα, ούτε ευαγγέλιο.Απλά είναι η επικρατέστερη στην επιστημονική κοινότητα γιατί δεν έχει βρεθεί κάποια άλλη επαρκέστερη προς το παρόν που να εξηγεί συνολικά τα μέχρι στιγμής δεδομένα κυρίως της συγκριτικής γλωσσολογίας.

   Αλλο θέμα όμως είναι ο επιστημονικός διάλογος και άλλο το συνομωσιολογικό παραλήρημα περί (ΕΛ)λήνων,ιπτάμενων δίσκων από τον Σείριο, κτλ

   Οσον αφορα την εκπαίδευση αναγνωρίζω την χαμηλή ποιότητα ορισμένων σχολικών εγχειριδίων.Είναι γνωστό ότι η παιδεία νοσεί.
   Εχω ξαναγράψει πως σε τομείς όπως η παιδεία πρέπει να αποφασίζει υπερκομματικό συμβούλιο και οι μεταρυθμίσεις να έχουν βάθος τουλάχιστον δεκαετίας και όχι να βγαίνει ο κάθε μαθητευόμενος μάγος υπουργος και να κάνει κάθε 4 χρόνια οτι του κατέβει με συνέπεια το χάος που ζούμε.

 36. ΚΟΥΡΙΤΑΣ avatar
  ΚΟΥΡΙΤΑΣ 04/10/2010 03:37:44

  http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=2451463&publDate=22/8/2004
  http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=2459424
  http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=2468333&publDate=5/9/2004
  ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΑΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΚΡΥΒΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΜΗΝ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΟΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΥΧΑΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ ΟΣΑ ΜΑΣ ΠΑΣΑΡΑΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΡΙΠΤΕΤΑΙ ΜΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΩΝ ΙΝΔΟΕΥΡΩΠΑΙΩΝ

 37. Δευκαλίων Κωνστ. Βατιμπέλλας avatar
  Δευκαλίων Κωνστ. Βατιμπέλλας 04/10/2010 07:28:03

  Προς ΚΟΥΡΙΤΑ
  Αγαπητέ μην ξεχνάς ότι οι μεγαλύτεροι εχθροί της Ελληνικής ΦΥΛΗΣ, υπήρξαν ανέκαθεν οι Εβραίοι, οι οποίοι είχαν μαθητεύσει σε Ελληνικές φιλοσοφικές σχολές και αυτά πού έμαθαν στις Ελληνικές σχολές τα έστρεψαν κατά των Ελλήνων και του Ελληνισμού. Δι’ αυτό σε παρακαλώ κράτα τις γνώσεις σου για τον εαυτόν σου και μην προσπαθείς ντέ και καλά να ξυπνήσεις του εχθρούς της Ελληνικής ΦΥΛΗΣ. Να είσαι σίγουρος ότι ή δεν πρόκειται να τα καταλάβουν, διότι δεν τους αφήνει ο φανατισμός ή εάν τα καταλάβουν, θα τα στρέψουν ενάντια στον Ελληνισμό.
  Σχετικώς τώρα με την Ελληνική Μυθολογία, πρέπει να γνωρίσουν οι πάντες, ότι δεν είναι παραμύθια για μικρά παιδιά, αλλά είναι Η ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.
  Δευκαλίων Κωνστ. Βατιμπέλλας

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ Δευκαλίων Κωνστ. Βατιμπέλλας 04/10/2010 11:09:11

   Ευτυχώς τουλάχιστον που εσύ δεν είσαι φανατικός και έχεις ανοιχτό μυαλό και δεν κινδυνεύεις να βγει κανένας Εβραίος από καμιά τρυπα μέσα από την γη και να σου πιει το αίμα.

 38. aengus avatar
  aengus 04/10/2010 11:10:57

  Μέσα στη δεύτερη πενηνταετία του 20ού αιώνα έγιναν πολλές ανασκαφές, πολλές έρευνες. Σημειώθηκαν τόσο μεγάλες επιτυχίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που ανατρέπουν άρδην πολλές καθιερωμένες «αλήθειες» στην Ιστορία. Ας περιοριστούμε μόνο στις ελληνικές επιτυχίες. Πρώτον, το 1952 αποκρυπτογραφήθηκε η γραμμική γραφή άλφα. Δεύτερον αποκρυπτογραφήθηκε, το 1998, -άσχετα αν αποκρύπτεται από το κατεστημένο πνευματικό ιερατείο - η γραμμική γραφή Β΄. Τρίτο, την τελευταία δεκαετία του 20ού αιώνα ήρθε στο φως της δημοσιότητας η ξύλινη πινακίδα του Δισπηλιού της Καστοριάς, ηλικίας 5.260 χρόνων π.Χ., με σήματα γραφής, πολλά από τα οποία μοιάζουν με τα συλλαβογράμματα της γραμμικής γραφής Β΄ και Α΄.
  Αυτά τα τρία στοιχεία προεκτείνουν την ελληνική Ιστορία σε βάθος 3-5 χιλιάδων χρόνων κι αυτόματα απορρίπτουν, διαλύουν στα «εξ ων συνετέθη», το φασιστικό μύθο των «Ινδοευρωπαίων» ή των «Αρίων», που στοιχειοθετήθηκε από τους ρατσιστές αποικιοκράτες του 19ου αιώνα κι έγινε σε συνέχεια σημαία του Χίτλερ που αιματοκύλισε την Ευρώπη. Κι όμως αυτός ο ολέθριος μύθος διδάσκεται στα σχολεία μας σαν γνήσιο ιστορικό γεγονός.

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ aengus 04/10/2010 11:23:36

   Η Γραμμική Β αποκρυπτογραφήθηκε το 1952 από τον Μάικλ Βέντρις με τη βοήθεια του κλασικού φιλολόγου Τζ.Τσάντγουικ.
   Η Γραμμική Α ακόμα δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί και δεν είναι ακόμα σίγουρο αν αποτελεί ελληνική γραφή (όπως η Γραμμική Β) ή σε ποια γλωσσική οικογένεια ανήκει.

   Ποιος είναι ο επιστήμονας που ισχυρίζεται ότι αποκρυπτογράφησε την Γραμμική Α ;

   • Σωτήρης avatar
    Σωτήρης @ Κάποιος 04/10/2010 14:31:14

    Ακριβώς έτσι είναι Κάποιε, με πρόλαβες.

 39. ΚΟΥΡΙΤΑΣ avatar
  ΚΟΥΡΙΤΑΣ 04/10/2010 14:25:31

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΟΛΙΣ ΣΧΟΛΑΣΑ.ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΚΑΠΟΙΕ ΠΟΤΕ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΟΝΝΟΗΣΑ ΟΤΙ ΠΡΟΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΗΡΕΙΟ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛ ΑΠΛΩΣ ΟΠΩΣ Ο ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ ΤΗΝ ΑΥΤΟΧΘΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Ο Ισοκράτης (436-338 π.Χ.), σχετικά με την καταγωγή των Ελλήνων, λέει: «Διότι κατοικούμε αυτήν την χώρα, χωρίς ούτε να εκδιώξουμε άλλους εξ αυτής ούτε να την καταλάβουμε έρημο ούτε να εγκατασταθούμε σε αυτήν ως ανάμεικτος ομάδα από διάφορα ανόμοια φύλα, απεναντίας είναι τόσον ευγενές και γνήσιο το γένος μας, ώστε τη χώρα, στην οποίαν είδαμε το πρώτο φως, εξακολουθούμε συνεχώς να κατοικούμε, διότι είμεθα αυτόχθονες και μόνον εμείς απ? όλους τούς άλλους έχομε το δικαίωμα να προσφωνούμε την πόλη μας με τις ίδιες λέξεις, δια των οποίων προσαγορεύομε τούς πλέον γνωστούς συγγενείς». ( Ισοκράτης, «Πανηγυρικός», 24 -25 )

  Σε αρχαία ελληνική: «....Ταύτην γάρ οικούμεν ούχ εταίρους εκβαλόντες ουδ? έρημον καταλαβόντες ούδ? εκ πολλών εθνών μιγάδες συλλεγέντες, αλλ?ούτω καλώς καί γνησίως γεγόναμεν, ώστ? εξ ήσπερ έφυμεν, ταύτην έχοντες άπαντα τόν χρόνον διατελούμεν, αυτόχθονες όντες καί τών ονομάτων τοίς αυτοίς οίσπερ τούς οικειωτάτους τήν πόλιν έχοντες προσειπείν: μόνοις γαρ ημιν των Ελλήνωντην αυτήν τροφόν και πατρίδα και μητέρα καλέσαι προσήκει?..» ( Ισοκράτης, «Πανηγυρικός», 24-25). ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΘΑ ΓΝΩΡΙΖΕ Ο ΙΣΟΚΡΑΤΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΖΟΥΝ 2500 ΧΡΟΝΙΑ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΙΚΗ Α ΣΕ ΠΡΟΤΡΕΠΩ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ 4 ΣΧΟΛΙΑ ΠΡΙΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ.

 40. Κάποιος avatar
  Κάποιος 04/10/2010 15:34:26

  Ο Ισοκράτης δεν ήταν ιστορικός αλλά ρήτορας και στον Πανηγυρικό του δεν γράφει ιστορία αλλά προσπαθεί να πλέξει το εγκώμιο της Αθήνας και να πείσει τους Ελληνες να ενωθούν υπό την σκέπη της αθηναικής ηγεμονίας για την από κοινού αντιμετώπιση των βαρβάρων.
  Οσον αφορα το εγκώμιο της εντοπιότητας, αφορά μόνο τους Αθηναίους και όχι όλους τους Ελληνες.

  Ο Ηρόδοτος που είναι ιστορικός, γράφει ότι οι Αθηναίοι εξεδίωξαν τους Πελασγούς από την Αττική (6,137)"Πελασγοί επείτε εκ της Αττικής υπό Αθηναίων εξεβλήθησαν, είτε ών δη δικαίως είτε αδίκως" αναφερόμενος σε μαρτυρία του Εκαταίου
  και στο Ζ,95 αναφέρει:[...]νησιῶται δὲ ἑπτακαίδεκα παρείχοντο νέας, ὡπλισμένοι ὡς Ἕλληνες, καὶ τοῦτο Πελασγικὸν ἔθνος. ὕστερον δὲ Ἰωνικὸν ἐκλήθη κατὰ τὸν αὐτὸν λόγον καὶ οἱ δυωδεκαπόλιες Ἴωνες οἱ ἀπ᾽ Ἀθηνέων."

  Ο δε θουκυδίδης, ένας απο τους εγκυρότερους και αντικειμενικότερους αρχαίους συγγραφείς γράφει:
  [1.2.1] φαίνεται γὰρ ἡ νῦν Ἑλλὰς καλουμένη οὐ πάλαι βεβαίως
  οἰκουμένη, ἀλλὰ μεταναστάσεις τε οὖσαι τὰ πρότερα καὶ
  ῥᾳδίως ἕκαστοι τὴν ἑαυτῶν ἀπολείποντες βιαζόμενοι ὑπό
  τινων αἰεὶ πλειόνων. [1.2.2]

  Και διαφοροποιείται από τον Ηρόδοτο στο εξής:
  [1.2.5] "τὴν γοῦν Ἀττικὴν ἐκ τοῦ ἐπὶ πλεῖστον διὰ τὸ λεπτόγεων
  ἀστασίαστον οὖσαν ἄνθρωποι ᾤκουν οἱ αὐτοὶ αἰεί".

  Υπάρχει όμως και ένα άλλο χωρίο στον Πανηγυρικό που καλό θα ήταν να το διαβάσουν προσεκτικά όλοι όσοι μιλούν για φυλές και για ράτσες.

  «Τοσούτον δ’ απολέλοιπεν η πόλις ημών περί το φρονείν και λέγειν τους άλλους ανθρώπους, ώσθ’ οι ταύτης μαθηταί των άλλων διδάσκαλοι γεγόνασι και το των Ελλήνων όνομα πεποίηκε μηκέτι του γένους, αλλά της διανοίας δοκείν είναι, και μάλλον Έλληνας καλείσθαι τους της παιδεύσεως της ημετέρας, ή τους της κοινής φύσεως μετέχοντας».

  δηλαδή...

  Είναι δε τόσο μεγάλη η απόσταση που χωρίζει την πολιτεία μας από τους άλλους ανθρώπους ως προς την πνευματική ανάπτυξη και την τέχνη του λόγου, ώστε οι μαθητές της έχουν γίνει διδάσκαλοι των άλλων και κατόρθωσε (η πολιτεία μας) ΩΣΤΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΟΛΟ ΟΧΙ ΠΛΕΟΝ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΑΛΛΑ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΥΨΩΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗ».

  Τα κεφαλαία απευθύνονται σε όσους πατριδοκάπηλους μιλούν για ελληνικό dna, ελληνική φυλή και τα συναφή.

  (Ισοκράτους Λόγοι, Πανηγυρικός, Μτφρ. Α. Μ. Γεωργαντοπούλου, Εκδόσεις Ζαχαρόπουλος, 1940.)

 41. ΚΟΥΡΙΤΑΣ avatar
  ΚΟΥΡΙΤΑΣ 04/10/2010 16:27:59

  ΠΡΩΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΣΟΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΟΣΑ ΛΕΝΕ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΘΟΛΟΚΟΥΛΤΟΥΡΙΑΡΗΔΕΣ ΔΕΣ ΑΥΤΟ http://www.youtube.com/watch?v=OxTLj3OqS8o&feature=player_embedded#! Πουθενὰ δὲν ἀναφέρει ὁ Ἰσοκράτης (οὒτε ἂλλος Ἓλλην συγγραφεὺς) ὃτι “Ἓλληνὲς εἰσι οἱ μετέχοντες τῆς Ἑλληνικῆς παιδείας”. Ἡ ρῆσις αὐτὴ, τὴν ὁποίαν κατά κόρον ἐξεμεταλεύθησαν τὰ Μ.Μ.Ε., εἶναι χαλκευμένη, παράφρασις, παρερμηνεία, διαστρεύλωσις τοῦ 50οῦ ἐδαφίου απὸ τὸν “Πανηγυρικὸν” τοῦ Ἰσοκράτους, τὸ ὁποῖον εἰς τὴν πραγματικότητα διατυπώνει, σαφῶς, τελείως αντίθετη ἒννοια. (Γι’ αὐτὸ δὲν ἐπιθυμοῦν κάποιοι νὰ διδάσκωνται τὰ ἀρχαῖα Ἑλληνικὰ εις τὰ σχολεῖα: γιὰ νὰ μποροῦν διάφοροι ἐπιτήδειοι, νὰ ἐρμηνεύουν τὰ ἀρχαῖα κείμενα ὃπως τοὺς βολεύει).


  Ὁ Ἰσοκράτης, λοιπὸν, πλέκων τὸ ἐγκώμιον τῆς πνευματικῆς αἲγλης τῶν Ἀθηνῶν, γράφει ἐπὶ λέξει:
  “.... ΤΟΣΟΥΤΟΝ Δ’ ΑΠΟΛΕΛΟΙΠΕΝ Η ΠΟΛΙΣ ΗΜΩΝ ΠΕΡΙ ΤΟ ΦΡΟΝΕΙΝ ΚΑΙ ΛΕΓΕΙΝ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, ΩΣΘ΄ ΟΙ ΤΑΥΤΗΣ ΜΑΘΗΤΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΙ ΓΕΓΟΝΑΣΙΝ, ΚΑΙ ΤΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΝΟΜΑ ΠΕΠΟΙΗΚΕ ΜΗΚΕΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΤΗΣ ΔΙΑΝΟΙΑΣ ΔΟΚΕΙΝ ΕΙΝΑΙ, ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΛΕΙΣΘΑΙ ΤΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ ΤΗΣ ΗΜΕΤΕΡΑΣ Η ΤΟΥΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΜΕΤΕΧΟΝΤΑΣ.”

  Τὸ ρῆμα “πεποίηκε” καὶ τὸ τὸ ἀπαρὲμφατον “δοκεῖν”, τὰ ὁποῖα χρησιμοποιεῖ ὁ Ἰσοκράτης, δὲν ἒχουν τεθῆ τυχαίως. Ὃπως παρατηρεῖ καὶ ὁ σχολιογράφος τῶν Κωδίκων, ὁ Ἰσοκράτης πάντοτε “σαφεῖ τῇ λέξει κέχρηται” (vita 1.10). Σημειωτέον δὲ, ὃτι συνεπλήρωνε καὶ ἐτελειοποιοῦσε τὸν “Πανηγυρικὸ” περισσότερο ἀπὸ δέκα ἒτη, προκειμένου νὰ τὸν ἀπαγγείλη κατὰ τὴν ἑκατοστὴν Ὀλυμπιάδα – τὸ 380 π.ν.χ.-, ὃπου, ὡς γνωστὸν, συμμετεῖχον ΜΟΝΟΝ Ἓλληνες.
  Τὸ ρῆμα “ποιῶ” σημαίνει κατασκευάζω, φτιάχνω, δημιουργῶ. Τό μέσον (μέση φωνὴ) “ποιούμαι” σημαίνει ὑπολαμβάνω, νομίζω: “συμφορὰν ποιοῦμαι” = θεωρῶ ὡς συμφορὰν (ἀνάλογες σημερινὲς ἐκφράσεις: “περιποιημένη συμπεριφορὰ”, “κατασκευασμεύνη ὑπόθεσις”, “φτιαχτὸ ζήτημα”.
  Τὸ δὲ ρῆμα “δοκῶ” σημαίνει ὑποθέτω, νομίζω, φαντάζομαι: δοκεῖ = φαίνεται, ἐν ἀντιθέσει πρὸς τὴν πραγματικότητα. “Τά δοκούντα –μόνον - τῷ δοκοῦντι εἶναι ἀληθῆ” τονίζει ὁ Πλάτων εἰς τὸν διάλογον “Θεαίτητος” (158 Ε).

  Ὁ Ἰσοκράτης λοιπὸν ἁπλῶς διαπιστώνει:
  “Ἡ πόλις μας (δηλαδή αἱ Ἀθῆναι, ἡ Ἑλλὰς Ἑλλάδος κατὰ τὸν Θυκυδίδη), τόσον ἒχει ἀφήσει πίσω της (“ἀπολέλοιπε”, “ἐξεπέρασε”) ὡς πρὸς τὴν φρόνησιν τοὺς ἂλλους ἂνθρώπους, ὣστε οἱ μαθηταὶ αύτῆς ἒγιναν διδάσκαλοι ἂλλων καὶ τὸ ὂνομα τῶν Ἑλλήνων πεποίηκε ( = ἐδημιούργησε τὴν πεποιημένην, πλαστὴν ὲντύπωσιν) δοκεῖν εἶναι ( =νὰ φαίνεται ὃτι εἶναι –δίχως ὃμως νὰ εἶναι) χαρακτηριστικὸν ὂχι πιὰ τοῦ γένους ἀλλὰ τῆς διανοίας καὶ νὰ ἀποκαλοῦνται Ἓλληνες (δὲν τοὺς ἀποκαλοῦμε ἐμεῖς) μᾶλλον οἱ μετέχοντες τής ἡμετέρας ἐκπαιδεύσεως παρὰ (οἱ μετέχοντες) τῆς κοινῆς φύσεως ( =γεννήσεως, καταγωγῆς).

  Δηλαδὴ, κάτι παρόμοιο μὲ αὐτὸ ποὺ γίνεται σήμερα μὲ τοὺς καθηγητὲς ξένων γλωσσῶν. Οἱ μαθηταὶ λένε: “ἡ γαλλίδα”, “ἡ γερμανίδα”, “ὁ ἂγγλος”, κ.ο.κ., ἐννοώντας τοὺς -Ἓλληνες- καθηγητὰς, οἱ ὁποῖοι διδάσκουν αὐτὲς τὶς γλῶσσες.

  Γι’αὐτὸ ἀκριβῶς ἡ Ἑλληνικὴ γλῶσσα ἐτακτοποίησε τὸ ἀνεφυὲν πρόβλημα, καθορίζοντας ὡς “ἑλληνίζοντας” (καὶ ὂχι “Ἓλληνας”) τοὺς ξένους τοὺς διδάσκοντας ἑλληνικὰ. Ἒτσι ἒχομε τοὺς “ἑλληνίζοντας” Ἰουδαίους, δηλαδὴ τοὺς ὁμιλοῦντας τὴν Ἑλληνικὴν, καὶ γενικῶς τοὺς συγγραφεῖς, οἱ ὁποῖοι εἰς τὰ κράτη τῆς Ἀνατολῆς, ἀλλὰ καὶ τῆς Δύσεως, ὡμιλοῦσαν, ἒγγραφον καὶ ἐδίδασκον τὰ Ἑλληνικὰ.

  “Ἑλληνιστὴς” μέχρι σήμερα, εἶναι ὁ ἑλληνόγλωσσος ἀλλοδαπὸς, ὁ καθηγητὴς τῶν Ἑλληνικῶν. Λόγου χάριν, ἡ Γαλλίδα ἑλληνίστρια Ζακλὶν ντὲ Ρομιγὺ, ὁ Ἱσπανὸς ἑλληνιστὴς Φεδερίκο Σαγρέδο, ὁ Ἱσπανὸς ἑλληνιστὴς Χουὰν Κοντὲρχ, καθηγητὴς εἰς τὸ πανεπισήμιο st. Andrews τῆς Σκωτίας, ὁ ὁποῖος ἀναγράφει εἰδήσεις στὴν ἀρχαία Ἑλληνικὴ γλῶσσα, στὸν ἱστοχῶρο του http://www.akwn.net/ κ.ἂ.

  Καὶ γιὰ νὰ μὴν ὑπάρξη τυχὸν παρεξήγησις γύρω ἀπὸ τὴν λέξι “μαθηταὶ” (οἱ ταύτης μαθηταὶ γεγόνασι διδάσκαλοι τῶν ἂλλων) διευκρινίζομε ὃτι οἱ μαθηταὶ οἱ ὁποίοι συνέρρεον εἰς τὶς Σχολὲς τῶν Ἀθηνῶν δὲν ἦσαν μόνον Ἓλληνες, ἀλλὰ καὶ ξένοι ἀπὸ Ἀνατολὴ καὶ Δύσι. Αὐτοὶ, γυρίζοντας στὶς πατρίδες των, ἐδίδασκον ἑλληνικὰ ὡς “Ἓλληνες διδάσκαλοι” καὶ μετέπειτα “ἑλληνοδιδάσκαλοι”.

  (Απόσπασμα επιστολής τής εξαιρέτου φιλολόγου Άννας Τζιροπούλου – Ευσταθίου, πρός τόν πρόεδρον τής Δημοκρατίας κ. Κων. Στεφανόπουλο, τήν 6η Νοεμβρίου τού 2000, η οποία εδημοσιεύθη σέ τεύχος τού περιοδικού “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ”)

 42. ΚΟΥΡΙΤΑΣ avatar
  ΚΟΥΡΙΤΑΣ 04/10/2010 17:15:05

  ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΗΡΟΔΟΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ  Ο Ηρόδοτος, σχετικά με τους εφευρέτες των γραμμάτων, λέει επακριβώς, τα εξής: «Οι δε Γεφυραίοι, οι οποίοι ήσαν οι Φονιάδες του Ίππαρχου, καθώς λένε αυτοί ήσαν από την Ερέτριαν, όμως, όπως εγώ υπολογίζω, αυτοί ήσαν Φοίνικες που ήρθαν μαζί με τον Κάδμο από τη Φοινίκη και κατοίκησαν στη χώρα που τώρα λέγεται Βοιωτία λαμβάνοντας ως μερίδιο την Τανάγρα. Από εκεί οι Γεφυραίοι διώχθηκαν από τους Βοιωτούς και κατέφυγαν στην Αθήνα. Οι Αθηναίοι τους δέχθηκαν ως πολίτες με περιορισμούς, επειδή έκαναν πολλά αξιόποινα πράγματα που το ακατανόμαστό τους δεν μου επιτρέπει να τα πω. Οι Φοίνικες δε αυτοί, αυτοί που ήρθαν μαζί με τον Κάδμο και μέρος τους ήσαν οι Γεφυραίοι, πολλά και διάφορα μέρη κατοικήσαντες σ' αυτήν την χώρα (την Βοιωτία), εισήγαγαν και την διδασκαλία στους Έλληνες και μάλιστα τα γράμματα, που δεν ήταν πριν γνωστά τους, νομίζω, αφού οι Φοίνικες λέγεται ότι είναι αυτοί που ανακάλυψαν τα γράμματα και οι Έλληνες στον χρόνο συγχρόνως με την αλλαγή της γλώσσας (της φωνής) μετέβαλαν και την διάταξη των γραμμάτων ("τον ρυθμόν"). Διαβιούντες τότε οι Ίωνες με τους Γεφυραίους παρέλαβαν από αυτούς τα γράμματα και λίγα απ' αυτά τα μεταρρύθμισαν και ως απ' αυτό, και δικαίως, τα μεταρρυθμισμένα, τα ονόμασαν Ιωνικά, μια και ήταν δικής τους εφεύρεσης και τα υπόλοιπα Φοινικικά ως εισαγωγής από τους Φοίνικες.... .... Εγώ ο ίδιος είδα Καδμήϊα γράμματα στο ιερό του Απόλλωνα του Ισμηνίου στη Θήβα της Βοιωτίας σε επιγραφές που στηρίζονταν σε τρίποδες, πολλά από τα οποία ήσαν όμοια με τα Ιωνικά….» (Ηρόδοτος, Tερψιχόρη 57 – 5)

  …………………………………………………………..

  «Οι δε Γεφυραίοι, των ήσαν οι φονέες οι Iππάρχου, ως μεν αυτοί λέγουσι, εγεγόνεσαν εξ Ερετρίης την αρχήν, ως δε εγώ αναπυνθανόμενος ευρίσκω, ήσαν Φοίνικες των συν Κάδμω απικομένων Φοινίκων ες γην την νυν Βοιωτίην καλεομένην, οικεον δε της χώρης ταύτης απολαχόντες την Ταναγρικήν μοίραν. Εντευθεν δε, Καδμείων πρότερον εξαναστάντων υπ' Αργείων, οι Γεφυραιοι ούτοι δευτέρα υπό Βοιωτών εξαναστάντες ετράποντο επ' Αθηνέων. Αθηναιοι δε σφεας επί ρητοισι εδέξαντο σφέων αυτων πολιήτας, πολλών τεων και ουκ αξιαπηγήτων επιτάξαντες εργεσται. Οι δε Φοίνικες ούτοι, οι συν Κάδμω απικόμενοι, των ήσαν οι Γεφυραιοι, άλλα τε πολλά οικίσαντες ταύτην την χώρην εσήγαγον διδασκαλία ες τους Έλληνες και δη τα γράμματα, ουκ εόντα πριν Ελλησι ως εμοί δοκέειν, πρώτα μεν τοισι και άπαντες χρέωνται Φοίνικες΄ μετά δε χρόνου προβαίνοντες άμα τη φωνή μετέβαλον και τον ρυθμόν των γραμμάτων. Περιοίκεον δε σφεας τα πολλά των χώρων τούτων τον χρόνον Ελλήνων Ίωνες", οι παραλαβόντες διδαχή παρά των Φοινίκων τα γράμματα, μεταρρυθμίσαντές σφεων ολίγα εχρέωντο, χρεώμενοι δε εφάτισαν, ώσπερ και το δίκαιον έφερε εσαγόντων Φοινίκων ες την Ελλάδα, φοινικήϊα κεκλησθαι.... ίδον δε και αυτός Καδμήϊα γράμματα εν τω ιρω του Απόλλωνος του Ισμηνίου εν Θήβησι τησι Βοιωτων επί τρίποσι τρισί εγκεκολαμμένα, τα πολλά ομοια εόντα τοισι Ιωνικοισι»... (Ηρόδοτος, Tερψιχόρη 57 - 59)

  …………………………………………………………………………….  Και επειδή ο Ηρόδοτος είπε τα ως άνω, σήμερα πολλοί ισχυρίζονται ότι οι ‘Έλληνες πήραν το αλφάβητο από τους Φοίνικες και οι Φοίνικες σχημάτισαν το αλφάβητό τους από ιδεογράμματα ως εξής: Alef - άλφα = κεφαλή βοδιού, beth - βήτα = οικία, gimel – γάμα = καμήλα, daleth – δέλτα – θύρα, he – χι = άγνωστο, βαβ - βήτα = καρφί, ζαγιν – ζήτα = όπλο, χεθ - ήτα = περίβολος, τεθ – θήτα = φράκτης, ιοντ – ιώτα = χείρα, καφ – κάπα = παλάμη, λαμεντ – λάμδα = βούκεντρο (μαστίγιο), μεμ – μι = ύδωρ, νουν – νι = ιχθύς ή φίδι, σαμεξ – ξι = άγνωστο, αγιν – όμικρον = μάτι, πε – πι = στόμα, σαδε = άγνωστο, κοφ = άγνωστο, ρες – ρω = κεφάλι, σιμ – σίγμα = δόντι, ταβ – τάφ = σημείο.

 43. ΚΟΥΡΙΤΑΣ avatar
  ΚΟΥΡΙΤΑΣ 04/10/2010 17:15:56

  ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΗΡΟΔΟΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΚΡΙΒΗ

  ΑΠΟ ΛΑΘΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ  Παρατηρώντας τα ως άνω λεγόμενα του Ηρόδοτου βλέπουμε ότι:

  1. Ο Ηρόδοτος μιλά όχι για εξακριβωμένα γεγονότα, αλλά για γεγονότα που υπολογίζει από μόνος του ότι συνέβηκαν ή ισχύουν (λέει: «ως εμοί δοκέειν….. αναπυνθανόμενος ευρίσκω…»), άρα ως τέτοια μπορεί να είναι και λάθος.

  Και είναι πράγματι λάθος και αυτό είπε από λάθος πληροφορίες είτε από λάθος υπολογισμούς (ο Πλούταρχος μιλά για σκόπιμη διαστρέβλωση), όπως θα δούμε πιο κάτω.

  2. Ο Ηρόδοτος λέει ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του αυτοί που δολοφόνησαν τον Ίππαρχο είναι και αυτοί που έφεραν μαζί με τον Κάδμο από τη Φοινίκη τα γράμματα στην Ελλάδα, δηλαδή οι Φοίνικες Γεφυραίοι.

  Ωστόσο σύμφωνα με τους Αριστοτέλη (Αθηναίων Πολιτεία, κεφ.18), Θουκυδίδη (Ιστορία Α, 20-21 και Ιστορία Στ 54 - 60), Πλάτωνα (Ίππαρχος 229 b – e) κ.α., καθώς και το Ψήφισμα του Δημοφώντος (Ανδοκίδης, "Περί των μυστηρίων" 96 - 98), ντοκουμέντα αδιάψευστα, ο Ίππαρχος δολοφονήθηκε όχι από Φοίνικες, αλλά από Αθηναίους, τους αδελφούς Αρμόδιο και Αριστογείτονα, κατά το κίνημα των δημοκρατικών εναντίον των τυράννων, γεγονός που ο Ηρόδοτος παντελώς αποσιωπά.

  Επομένως τα ως άνω λεγόμενα του Ηρόδοτου σχετικά με τους Γεφυραίους κτ.λ. είναι εκτός πραγματικότητας.

  Και το γιατί τα λέει όλα αυτά τα αναληθή πράγματα ο Ηρόδοτος είναι είτε από λάθος πληροφόρηση ή υπολογισμούς είτε από σκόπιμη διαστρέβλωση για τους λόγους που θα δούμε πιο κάτω να μας λέει ο Πλούταρχος.

  3. Ο Ηρόδοτος λέει ότι οι Γεφυραίοι, όταν πήγαν στην Αθήνα, εκτός από τη δολοφονία του Ίππαρχου έκαναν και πολλά άλλα άσχημα πράγματα που όμως δεν τα κατονομάζει με το αιτιολογικό του ακατονόμαστου.

  Ωστόσο σύμφωνα με το Ψήφισμα του Δημοφώντος , ντοκουμέντο αδιάψευστα, αλλά και τον Αριστοτέλη (Αθηναίων Πολιτεία, κεφ.18), το Θουκυδίδη (Ιστορία Α, 20-21 και Ιστορία Στ 54 - 60), τον Πλάτωνα (Ίππαρχος 229 b – e) κ.α., επί εποχής Ίππαρχου στην Αθήνα τα μόνα ακατονόμαστα γεγονότα που συνέβηκαν ήταν η τυραννική διακυβέρνηση και ο ανήθικος βίος (ήταν παιδεραστής, ομοφυλόφιλος κ.α.) του Ίππαρχου, κάτι που οδήγησε τους δημοκρατικούς (μαζί και οι αδελφοί Αρμόδιος και Αριστογείτων) να κάνουν κίνημα εναντίον τους και να τον δολοφονήσουν.

  Επομένως ο Ηρόδοτος και αποσιωπά σημαντικά γεγονότα για τη δημοκρατία και αποδίδει σε άλλους, στους Φοίνικες, όχι μόνο τη δολοφονία του Ίππαρχου, αλλά και τα ακατονόμαστα που έκανε ο ίδιος ο τύραννος των Αθηνών Ίππαρχος!

  Και το γιατί τα λέει όλα αυτά τα αναληθή πράγματα ο Ηρόδοτος είναι είτε από λάθος πληροφόρηση ή υπολογισμούς είτε από σκόπιμη διαστρέβλωση για τους λόγους που θα δούμε πιο κάτω να μας λέει ο Πλούταρχος.

  4. Ο Ηρόδοτος λέει ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, οι Έλληνες αρχικά δεν είχαν γραφή και ακολούθως έκαναν εισαγωγή της σημερινής γραφής από τη Φοινίκη. Ωστόσο και αυτό είναι μια αναληθής υπόθεση, γιατί:

  α) Αν οι Έλληνες είχαν πάρει τα γράμματα από τους Φοίνικες, η ελληνική και η Φοινικική γραφή θα είχαν ίδιο μηχανισμό, ίδιο είδος και ίδια ποσότητα γραμμάτων, κάτι που δεν ισχύει, όπως θα δούμε πιο κάτω.

  β) Από τις αρχαιολογικές ανασκαφές φαίνεται ότι οι Έλληνες είχαν γραφή πολύ πριν από τους Φοίνικες, την καλούμενη γραμμική γραφή Α’ και Β’.

  γ) Ο Διόδωρος Σικελιώτης (βίβλος 5, 56 – 74 κ.α.) λέει ότι εκείνοι που εφεύραν τα γράμματα ήσαν οι Πελασγοί (= οι πρόγονοι των Ελλήνων, σύμφωνα με Ηρόδοτο και Θουκυδίδη) και όταν λόγω κάποιου κατακλυσμού (του Κατακλυσμού του Δευκαλίωνας, όπως είπαν οι Αιγύπτιοι στο Σόλωνα, όταν τους είχε επισκεφτεί, σχετικά βλέπε και στον Τιμαίο του Πλάτωνα) χάθηκαν τα ελληνικά γραπτά μνημεία και έτσι βρήκαν την ευκαιρία οι Φοίνικες και ιδιοποιήθηκαν την εφεύρεσή τους. Το μόνο, λέει, που έκαναν οι Φοίνικες ήταν μερικές μετατροπές στα πελασγικά γράμματα και επειδή πολύ κόσμος χρησιμοποίησε κατόπιν αυτή τη γραφή των Φοινίκων, είχε ως συνέπεια πολλοί να ονομάζουν τα γράμματα Φοινικικά

 44. ΚΟΥΡΙΤΑΣ avatar
  ΚΟΥΡΙΤΑΣ 04/10/2010 17:16:56

  5. Ο Ηρόδοτος λέει ότι <>, άρα, υποθέτει ο Ηρόδοτος ότι οι Φοίνικες με τον Κάδμο εφεύραν το αλφάβητο από τη Φοινίκη και οι Ίωνες το μεταρρύθμισαν, όταν άλλαξε στο χρόνο η φωνή τους, για να προσαρμοστεί στη γλώσσα τους. Ωστόσο και αυτό είναι λάθος υπόθεση, γιατί:

  α) Η φωνή είναι φθόγγοι και οι φθόγγοι αφενός είναι ίδιοι σε όλες τις γλώσσες μ(λόγω των γλωσσικών δανείων και των ηχοποίητων λέξεων) και αφετέρου δεν αλλάζουν στο χρόνο (είναι κάτι ως τα στοιχεία οξυγόνο, υδρογόνο κ.τ.λ. στην ύλη), ώστε να απαιτείται αλλαγή του αλφάβητου. Απλώς αλλάζουν στο χρόνο οι φθογγικές συνθέσεις των συστατικών στοιχείων (ρίζας, θέματος κ.τ.λ.) των λέξεων με τα καλούμενα φθογγικά πάθη (δηλαδή με την πρόσθεση ή αφαίρεση ή αντιμετάθεση ή εναλλαγή φθόγγου σε μια λέξη) και αυτό είτε για ευφωνία (ευστομία) είτε για σημασιολογική διαφοροποίηση πρβ π.χ.: πυρί-α > σπύρτ-α, κόν-ις > σκόν-η, (σ)άλς > άλα-ς, άλλα-τος.. > αλάτ-ι, αλλατι-ού.. ιατρ-ός > γιατρ-ός, οικοκυρ-ά > νοικοκυρ-ά, μέρ-η > μέλ-η, καρδερίνα > γαρδέλι, μάζα > μαζτός – μαστός, αμαζόνα (χωρίς μαστό), δένδρον > δέντρ-ο….. πένης > πείνα, τρέμω > τρόμος, νέμω > νομή, νόμος… λέγω,εις,ει….

  Πιο απλά, αν καταργηθεί ένας φθόγγος από μια λέξη, υπάρχει σε άλλη και αν ένας φθόγγος μιας λέξης αλλάξει, αλλάζει σε άλλο που υπάρχει, πρβ: δέντρον > δέντρο, μέρη > μέλη, πένης > πείνα…. Ο λόγος και για τον οποίο, αν και αλλάζει κατά καιρούς η γλώσσα το αλφάβητο παραμένει το ίδιο.

  γ) Πράγματι ορισμένα γράμματα του ελληνικού αλφάβητου λέγονται Ιωνικά, αυτά είναι τα Ω, Η, όμως αυτά λέγονται έτσι όχι για τους λόγους που νομίζει - λέει ο Ηρόδοτος, αλλά επειδή αυτά υπήρχαν μόνο στο Ιωνικό αλφάβητο και όχι και στα στα αλφάβητα των άλλων ελληνικών πόλεων-κρατών (Δωριέων, Αιολέων, Κρητών κ.α.). Οι Ίωνες προσθέσανε αυτά τα γράμματα στο αλφάβητό τους, για τους τεχνικούς- εννοιολογικούς λόγους που είδαμε πιο πριν, αλλά και θα δούμε πιο κάτω, δηλαδή για υπόδειξη μέσω αυτών και των Ε & ΑΙ, Ι & ΕΙ & Υ.. πιο άνετα των μερών λόγου και των ομοήχων λέξεων, πρβ: καλώ & καλό, καλή & καλοί & καλεί …

  δ) Πράγματι πολλοί λαοί, όπως οι Εβραίοι, οι Αραβες κ.α. πήραν το αλφάβητό τους από τους Φοίνικες και ως εξ αυτού και δικαίως λένε ότι οι Φοίνικες ανακάλυψαν πρώτοι τα γράμματα. Όμως αυτό δε σημαίνει αυτόματα και ότι και οι Έλληνες πήραν τη γραφή τους (= τη γραφή που έχουν μετά από τη γραμμική) από τους Φοίνικες. Αυτό θα ίσχυε, αν οι δυο γραφές είχαν ίδιο μηχανισμό και ίδια ποσότητα και είδος γραμμάτων. Κάτι που δεν συμβαίνει, όπως είδαμε πιο πριν και ως θα δούμε και πιο κάτω.  Σημειώνεται ότι:

  1) Σύμφωνα με τους αρχαίους συγγραφείς (Διόδωρο, Στράβωνα, Ισοκράτη, Πλάτωνα, Ηρόδοτο κ.α.), οι Καδμείοι ή Θηβαίοι ήταν ένα φύλο που με αρχηγό τον Κάδμο είχε έρθει στην Ελλάδα από την Ερυθρά Θάλασσα (μέσω Αιγύπτου και Φοινίκης) και έκανε αποικία στη Βοιωτία, όπου έκτισε τη Θήβα ή Καδμεία. Επομένως: Α) Οι Καδμείοι ή Θηβαίοι δεν ήσαν Έλληνες, Έλληνες έγιναν μετά. Β) Όταν οι Καδμείοι ήρθαν στην Ελλάδα, έγραφαν όχι με την Ελληνική, αλλά με τη Φοινικική γραφή (λείψανα της οποίας είδε ο Ηρόδοτος, όταν πήγε στη Θήβα), όπως λέει ο Διόδωρος (5 , 58), Γ) Η γραφή των Καδμείων ή Θηβαίων είναι Φοινικικής καταγωγής και όχι η γραφή των άλλων Ελλήνων (Αθηναίων, Σπαρτιατών, Κρητών κ.α.).

  Οι Καδμείοι, οι Δαναοί και οι Εβραίοι ήσαν φύλα που από την Ερυθρά θάλασσα πήγαν στην Αίγυπτο. Από εκεί τους έδιωξαν οι Αιγύπτιοι και οι Καδμείοι πήγαν στην Φοινίκη (απ΄όπου και Φοίνικες), αλλά και στη Βοιωτία, οι Εβραίοι στην Ιουδαία και οι Δαναοί στην Πελοπόννησο.  2) Κανένας άλλος αρχαίος συγγραφέας δεν λέει ότι ο Κάδμος έφερε τα γράμματα από την Φοινίκη.

  3) Οι Καδμείοι (ή μετά Θηβαίοι», δεν βοήθησαν ποτέ τους Έλληνες εναντίον των βαρβάρων. Δηλαδή δεν έλαβαν μέρος στον Τρωικό πόλεμο και μήδισαν στα Περσικά και γι αυτό άλλωστε ο Ηρόδοτος τους αποκάλεσε βάρβαρους. Μάλιστα μετά τα Περσικά οι Θηβαίοι ή Καδμείοι γλύτωσαν την εξολόθρευσή τους από τους Έλληνες (απλώς οι Αθηναίοι τους έβαλαν φόρο υποτέλειας), επειδή οι Σπαρτιάτες τους ήθελαν βοηθούς τους προκειμένου να νικήσουν τους Αθηναίους που ήθελαν να πάρουν από τους Σπαρτιάτες την ηγεμονία των Ελλήνων. Ωστόσο μετά, όταν οι Καδμείοι αμφισβήτησαν και την ηγεμονία των Μακεδόνων επί των Ελλήνων, ο Μ. Αλέξανδρος κατάστρεψε ολοσχερώς την πόλη τους, την καδμεία (= η Θήβα), και έκτοτε έπαψε να υπάρχουν τα ονόματα «Καδμεία» και «Καδμείος» με την παλιά εθνική τους σημασία.

 45. ΚΟΥΡΙΤΑΣ avatar
  ΚΟΥΡΙΤΑΣ 04/10/2010 17:18:34

  Ο ΗΡΟΔΟΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΗΘΗΣ

  (Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ)  Σύμφωνα με το βιογράφο και φιλόσοφο Πλούταρχο (βλέπε το έργο του «ΗΘΙΚΑ ή Περί της Ηροδότου κακοηθείας»), ο Ηρόδοτος ήταν μεν πάρα πολύ καλός συγγραφέας, όμως έγραψε πολλά ανακριβή πράγματα, όπως ότι οι Γεφυραίοι, Έπαφος, ο Κάδμος, ο Ηρακλής, η Ιώ κ.α. ήταν Φοίνικες ή Αιγύπτιοι και όχι Έλληνες, κάτι για το οποίο ο Πλούταρχος δε συμφωνούσε και γι αυτό τον απεκάλεσε «Κακοήθη». Η αιτία, σύμφωνα με τον Πλούταρχο, για την οποία ο Ηρόδοτος έγραψε αυτά τα αναληθή πράγματα ήταν γιατί ο Ηρόδοτος είχε ζητήσει χρήματα από τους Θηβαίους, για να τους εκθειάζει και κείνοι δεν του έδωσαν και συνάμα, γιατί οι Θηβαίοι είχαν μηδίσει ή δε φέρθηκαν όπως έπρεπε στη μάχη των Θερμοπυλών (κάτι για το οποίο και ο Πλούταρχος δε συμφωνούσε, δικαιολογούσε όμως την αιτία που το έκαναν) και μ’ αυτό τρόπο ο Ηρόδοτος τους εκδικούνταν. Λέει συγκεκριμένα:

  «τον γαρ ΄Επαφον και την Ιώ και τον Ιασον και τον Αργον ολως αφηκε, φιλοτιμούμενος μη μόνο αλλους Ηρακλεις Αιγυπτίους και Φοίνικας αποφαίνειν, αλλά και τούτον τον Ηρακλή, ον αυτός τρίτον γεγονέναι φησίν, ε[ις βαρβάρους αποξενωσαι της Ελλάδος,.... (Πλούταρχος «Κακοήθειες Ηρόδοτου» 857, 14 F)

  «Αριστογείτονα μέντοι ουκέτι κύκλω και κακώς, αλλ΄αντικρυς δια πυλων εις Φοινίκην εξελαύνει, Γεφυραιον γεγονέναι λέγων ανέκαθεν΄ τους δε Γεφυραίους ουκ απ΄ Ευβοίας ουδ΄ Ερετριεις, ώσπερ οιονται τινες, αλλά Φοίνικας είναι φησιν, αυτός ούτω πεπυσμένος».... (Πλούταρχος «Κακοήθειες Ηρόδοτου» 860, 23, F)

  <> (864, 31 d)

  <> ( Πλούταρχος «Κακοήθειες Ηρόδοτου» 865, β)  Και έχει δίκιο ο Πλούταρχος να λέει αυτά που λέει (μπορεί να μην έχει δίκιο για το ότι ο Ηρόδοτος χρηματιζόταν, όμως έχει δίκιο για τα άλλα), γιατί:

  1) Όλοι εκείνοι (Ηρακλής, Κάδμος, Ευρώπη κ.τ.λ.) που ο Ηρόδοτος αποκαλεί βάρβαρους ή Αιγυπτίους και ο Πλούταρχος δεν συμφωνεί είναι πράγματι είτε Θηβαϊκής καταγωγής είτε από άλλες περιοχές που μήδισαν στα Περσικά. Παρέβαλε για παράδειγμα ότι ο Ηρακλής ήταν γιος της Θηβαίας Αλκμήνης, ο Κάδμος ήταν ιδρυτής, αλλά και πρόγονος των βασιλιάδων της Θήβας που μήδισαν στα περσικά κ.α.

  2) Τα λεγόμενα του Πλούταρχου επιβεβαιώνονται όχι μόνο από τα λεγόμενα του Αριστοτέλη (Αθηναίων Πολιτεία, κεφάλαιο 18), του Θουκυδίδη (ιστορία Α, 19 – 20 και Ιστορία ΣΤ, 54 - 60), του Πλάτωνα (Ίππαρχος 229 b – e) κ.α., αλλά και από το Ψήφισμα του Δημοφώντος (Ανδοκίδης, "Περί των μυστηρίων" 96 - 98), αδιάψευστο ντοκουμέντο

 46. ΚΟΥΡΙΤΑΣ avatar
  ΚΟΥΡΙΤΑΣ 04/10/2010 17:19:08

  Ο ΗΡΟΔΟΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΗΘΗΣ

  (Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ)  Σύμφωνα με το βιογράφο και φιλόσοφο Πλούταρχο (βλέπε το έργο του «ΗΘΙΚΑ ή Περί της Ηροδότου κακοηθείας»), ο Ηρόδοτος ήταν μεν πάρα πολύ καλός συγγραφέας, όμως έγραψε πολλά ανακριβή πράγματα, όπως ότι οι Γεφυραίοι, Έπαφος, ο Κάδμος, ο Ηρακλής, η Ιώ κ.α. ήταν Φοίνικες ή Αιγύπτιοι και όχι Έλληνες, κάτι για το οποίο ο Πλούταρχος δε συμφωνούσε και γι αυτό τον απεκάλεσε «Κακοήθη». Η αιτία, σύμφωνα με τον Πλούταρχο, για την οποία ο Ηρόδοτος έγραψε αυτά τα αναληθή πράγματα ήταν γιατί ο Ηρόδοτος είχε ζητήσει χρήματα από τους Θηβαίους, για να τους εκθειάζει και κείνοι δεν του έδωσαν και συνάμα, γιατί οι Θηβαίοι είχαν μηδίσει ή δε φέρθηκαν όπως έπρεπε στη μάχη των Θερμοπυλών (κάτι για το οποίο και ο Πλούταρχος δε συμφωνούσε, δικαιολογούσε όμως την αιτία που το έκαναν) και μ’ αυτό τρόπο ο Ηρόδοτος τους εκδικούνταν. Λέει συγκεκριμένα:

  «τον γαρ ΄Επαφον και την Ιώ και τον Ιασον και τον Αργον ολως αφηκε, φιλοτιμούμενος μη μόνο αλλους Ηρακλεις Αιγυπτίους και Φοίνικας αποφαίνειν, αλλά και τούτον τον Ηρακλή, ον αυτός τρίτον γεγονέναι φησίν, ε[ις βαρβάρους αποξενωσαι της Ελλάδος,.... (Πλούταρχος «Κακοήθειες Ηρόδοτου» 857, 14 F)

  «Αριστογείτονα μέντοι ουκέτι κύκλω και κακώς, αλλ΄αντικρυς δια πυλων εις Φοινίκην εξελαύνει, Γεφυραιον γεγονέναι λέγων ανέκαθεν΄ τους δε Γεφυραίους ουκ απ΄ Ευβοίας ουδ΄ Ερετριεις, ώσπερ οιονται τινες, αλλά Φοίνικας είναι φησιν, αυτός ούτω πεπυσμένος».... (Πλούταρχος «Κακοήθειες Ηρόδοτου» 860, 23, F)

  <> (864, 31 d)

  <> ( Πλούταρχος «Κακοήθειες Ηρόδοτου» 865, β)  Και έχει δίκιο ο Πλούταρχος να λέει αυτά που λέει (μπορεί να μην έχει δίκιο για το ότι ο Ηρόδοτος χρηματιζόταν, όμως έχει δίκιο για τα άλλα), γιατί:

  1) Όλοι εκείνοι (Ηρακλής, Κάδμος, Ευρώπη κ.τ.λ.) που ο Ηρόδοτος αποκαλεί βάρβαρους ή Αιγυπτίους και ο Πλούταρχος δεν συμφωνεί είναι πράγματι είτε Θηβαϊκής καταγωγής είτε από άλλες περιοχές που μήδισαν στα Περσικά. Παρέβαλε για παράδειγμα ότι ο Ηρακλής ήταν γιος της Θηβαίας Αλκμήνης, ο Κάδμος ήταν ιδρυτής, αλλά και πρόγονος των βασιλιάδων της Θήβας που μήδισαν στα περσικά κ.α.

  2) Τα λεγόμενα του Πλούταρχου επιβεβαιώνονται όχι μόνο από τα λεγόμενα του Αριστοτέλη (Αθηναίων Πολιτεία, κεφάλαιο 18), του Θουκυδίδη (ιστορία Α, 19 – 20 και Ιστορία ΣΤ, 54 - 60), του Πλάτωνα (Ίππαρχος 229 b – e) κ.α., αλλά και από το Ψήφισμα του Δημοφώντος (Ανδοκίδης, "Περί των μυστηρίων" 96 - 98), αδιάψευστο ντοκουμέντο

 47. ΚΟΥΡΙΤΑΣ avatar
  ΚΟΥΡΙΤΑΣ 04/10/2010 17:20:16

  Ο ΗΡΟΔΟΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΗΘΗΣ

  (Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ)  Σύμφωνα με το βιογράφο και φιλόσοφο Πλούταρχο (βλέπε το έργο του «ΗΘΙΚΑ ή Περί της Ηροδότου κακοηθείας»), ο Ηρόδοτος ήταν μεν πάρα πολύ καλός συγγραφέας, όμως έγραψε πολλά ανακριβή πράγματα, όπως ότι οι Γεφυραίοι, Έπαφος, ο Κάδμος, ο Ηρακλής, η Ιώ κ.α. ήταν Φοίνικες ή Αιγύπτιοι και όχι Έλληνες, κάτι για το οποίο ο Πλούταρχος δε συμφωνούσε και γι αυτό τον απεκάλεσε «Κακοήθη». Η αιτία, σύμφωνα με τον Πλούταρχο, για την οποία ο Ηρόδοτος έγραψε αυτά τα αναληθή πράγματα ήταν γιατί ο Ηρόδοτος είχε ζητήσει χρήματα από τους Θηβαίους, για να τους εκθειάζει και κείνοι δεν του έδωσαν και συνάμα, γιατί οι Θηβαίοι είχαν μηδίσει ή δε φέρθηκαν όπως έπρεπε στη μάχη των Θερμοπυλών (κάτι για το οποίο και ο Πλούταρχος δε συμφωνούσε, δικαιολογούσε όμως την αιτία που το έκαναν) και μ’ αυτό τρόπο ο Ηρόδοτος τους εκδικούνταν. Λέει συγκεκριμένα:

  «τον γαρ ΄Επαφον και την Ιώ και τον Ιασον και τον Αργον ολως αφηκε, φιλοτιμούμενος μη μόνο αλλους Ηρακλεις Αιγυπτίους και Φοίνικας αποφαίνειν, αλλά και τούτον τον Ηρακλή, ον αυτός τρίτον γεγονέναι φησίν, ε[ις βαρβάρους αποξενωσαι της Ελλάδος,.... (Πλούταρχος «Κακοήθειες Ηρόδοτου» 857, 14 F)

  «Αριστογείτονα μέντοι ουκέτι κύκλω και κακώς, αλλ΄αντικρυς δια πυλων εις Φοινίκην εξελαύνει, Γεφυραιον γεγονέναι λέγων ανέκαθεν΄ τους δε Γεφυραίους ουκ απ΄ Ευβοίας ουδ΄ Ερετριεις, ώσπερ οιονται τινες, αλλά Φοίνικας είναι φησιν, αυτός ούτω πεπυσμένος».... (Πλούταρχος «Κακοήθειες Ηρόδοτου» 860, 23, F)

  <> (864, 31 d)

  <> ( Πλούταρχος «Κακοήθειες Ηρόδοτου» 865, β)  Και έχει δίκιο ο Πλούταρχος να λέει αυτά που λέει (μπορεί να μην έχει δίκιο για το ότι ο Ηρόδοτος χρηματιζόταν, όμως έχει δίκιο για τα άλλα), γιατί:

  1) Όλοι εκείνοι (Ηρακλής, Κάδμος, Ευρώπη κ.τ.λ.) που ο Ηρόδοτος αποκαλεί βάρβαρους ή Αιγυπτίους και ο Πλούταρχος δεν συμφωνεί είναι πράγματι είτε Θηβαϊκής καταγωγής είτε από άλλες περιοχές που μήδισαν στα Περσικά. Παρέβαλε για παράδειγμα ότι ο Ηρακλής ήταν γιος της Θηβαίας Αλκμήνης, ο Κάδμος ήταν ιδρυτής, αλλά και πρόγονος των βασιλιάδων της Θήβας που μήδισαν στα περσικά κ.α.

  2) Τα λεγόμενα του Πλούταρχου επιβεβαιώνονται όχι μόνο από τα λεγόμενα του Αριστοτέλη (Αθηναίων Πολιτεία, κεφάλαιο 18), του Θουκυδίδη (ιστορία Α, 19 – 20 και Ιστορία ΣΤ, 54 - 60), του Πλάτωνα (Ίππαρχος 229 b – e) κ.α., αλλά και από το Ψήφισμα του Δημοφώντος (Ανδοκίδης, "Περί των μυστηρίων" 96 - 98), αδιάψευστο ντοκουμέντο

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ ΚΟΥΡΙΤΑΣ 04/10/2010 17:26:15

   KOYΡΙΤΑ

   Ευχαριστούμε γιά όλο αυτό τον ιστορικό πλούτο που καταθέτεις

 48. ΚΟΥΡΙΤΑΣ avatar
  ΚΟΥΡΙΤΑΣ 04/10/2010 17:24:02

  Συγκεκριμένα ο Αριστοτέλης λέει τα εξής: «Ο Πεισίστρατος, ένας δίγαμος στρατηγός που κατέλαβε δια των όπλων την εξουσία των Αθηνών, όταν πέθανε πήραν την εξουσία οι γιοι του, ο Ιππίας και ο Ίππαρχος (από νόμιμο γάμο του Πεισίστρατου) και ο Ιοφών και ο Ηγησίστρατος ή Θεσσαλός ( από παράνομο γάμο). Οι αδελφοί αυτοί, και ως πάντα μας λέει ο Αριστοτέλης, πέρα του ότι ήσαν τύραννοι (αντιδημοκρατικοί ή χουντικοί λέμε σήμερα) ήσαν και ανήθικοι. Ο Ίππαρχος έρεπε σε παιδικούς έρωτες (δηλ. ήταν παιδεραστής ως θα λέγαμε σήμερα) και ο Ηγησίστρατος ήταν ψεύτης, υβριστής και ομοφυλόφιλος που αγάπησε ερωτικά ("ερασθείς") τον Αρμόδιο. Μάλιστα επειδή ο Αρμόδιος δεν ανταποκρινόταν στις ανώμαλες ορέξεις του Ηγησίστρατου, ο τελευταίος δε συγκρατούσε την οργή του, αλλά και κατά τα άλλα δείκνυε προσβλητική στάση κατά του πρώτου. Τον αποκάλεσε και δημοσίως μαλάκα ("λοιδορήσας τι τον Αρμόδιον ως μαλακόν όντα" ) και εμπόδισε την αδελφή του στο να πάει στη γιορτή των Παναθηναίων ως κανηφόρος παρθένος. Όλα αυτά εξόργισαν τα αδέλφια Αριστογείτονα και Αρμόδιο και τους φίλους τους, με συνέπεια να λάβουν μέρος στο ανατρεπτικό κίνημα των δημοκρατικών εναντίον των τυράννων την ημέρα της πομπής (λιτανείας) των Παναθηναίων. Ωστόσο οι δημοκρατικοί πραξικοπηματίες παρατηρώντας στην πομπή τον τύραννο Ιππία να συνομιλεί στην Ακρόπολη φιλικά με έναν δημοκρατικό πραξικοπηματία (φίλο του Αριστογείτονα), νόμισαν ότι αυτός τους πρόδιδε και θέλοντας να κάνει κάτι ο Αρμόδιος πριν συλληφθεί, πρόλαβε και φόνευσε τον Ίππαρχο στο Λεωκόριον, βλάπτοντας έτσι το όλο ανατρεπτικό κίνημα των δημοκρατικών. Στη συνέχεια από τα δυο αδέλφια φονεύθηκε επιτόπου ο Αρμόδιος και ο Αριστογείτονας κλείστηκε στη φυλακή, όπου αργότερα το φόνευσε και αυτόν ο Ιππίας,... Ακολούθως, και ως πάντα λέει ο Αριστοτέλης, όταν αποκαταστάθηκε η δημοκρατία, θεσμοθετήθηκε ο εκάστοτε πολέμαρχος να διοργανώνει επιτάφιους αγώνες προς τιμή των πεσόντων στις μάχες και να κάνει επιμνημόσυνες τελετές για τον Αρμόδιο και Αριστογείτονα. ("Αθηναίων Πολιτεία" , Κεφ. 18)  Το ψήφισμα της Αθηναϊκής βουλής λέει επακριβώς τα εξής:

  ‘Εδοξε τη βουλή και τω δήμω.....

  Εάν τις δημοκρατίαν καταλύη τήν Αθήνησιν.....

  Εάν δε τις κτείνων τινά τούτων αποθάνη ή επιχειρών, ευ ποιήσω αυτόν τε και τούς παίδας τούς εκείνου καθ άπερ Αρμόδιον τε και Αριστογείτονα και τούς απογόνους αυτών...

  (Ανδοκίδης, "Περί των μυστηρίων" 96 - 98)


  Σημειώνεται επίσης ότι:

  Α) Πιθανόν ο Ηρόδοτος να αποσιώπησε – παραποίησε τη διαμάχη μεταξύ των Αθηναίων δημοκρατικών και αντιδημοκρατικών (τυράννων), καθώς και τον ανήθικο βίο των Τύραννων Πεισιστρατιδών, επειδή τα γεγονότα αυτά ήταν κάτι που αδικούσε τη μεγάλη ιστορία και πολιτισμό της Αθήνας, κάτι που δεν έβρισκε λογικό ο Πλούταρχος.

  Β) Αν και ο Ηρόδοτος αποσιώπησε τον ανήθικο βίο των Τύρρανων της Αθήνας κ.τ.λ., όταν πήγε στην Αθήνα έγινε αποδεκτός με τιμές ακόμη και από τους δημοκράτες Αθηναίους. Και αυτό, επειδή στα βιβλία του, αν και μη Αθηναίος, υμνεί - εκθειάζει όλους τους Αθηναίους για τον πολιτισμό και την ιστορία τους, και ιδιαίτερα για τη νίκη τους εναντίων των βαρβάρων και πολυπληθέστερων Περσών.

  Ο ΔΙΟΔΩΡΟΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ (ΚΑΔΜΕΙΟΙ κ.α.)

  ΟΙΚΕΙΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΝΟΗΣΕΙΣ  Ο Διόδωρος Σικελιώτης, απαντώντας σε όποιον έχει την άποψη ότι οι Φοίνικες εφεύραν τα γράμματα, λέει ότι οι Φοίνικες δεν ήταν οι εφευρέτες των γραμμάτων και αριθμών, αλλά οι Πελασγοί (= οι πρόγονοι των Ελλήνων, σύμφωνα με Θουκυδίδη και Ηρόδοτο) και απλώς το μόνο που έκαναν ήταν να αλλάξουν τη μορφή των γραμμάτων και, καθώς η πλειοψηφία των ανθρώπων χρησιμοποίησε αυτό το είδος των γραμμάτων, γι αυτό τους δόθηκε η ονομασία φοινικικά, πρβ:

  «… Στους Έλληνες λέγεται ότι πρώτος ανακάλυψε τους ρυθμούς και το τραγούδι ο Λίνος και όταν ο Κάδμος έφερε από τη Φοινίκη τα λεγόμενα γράμματα, πρώτος αυτός μετέφερε στην ελληνική γλώσσα, όρισε την ονομασία του καθενός και χάραξε το σχήμα τους. Γενικώς όλα μαζί τα γράμματα ονομάστηκαν Φοινικικά, επειδή μεταφέρθηκαν στους Έλληνες από τους Φοίνικες, ειδικά όμως, επειδή πρώτοι οι Πελασγοί χρησιμοποίησαν τους φερόμενους χαρακτήρες προσαγορεύτηκαν Πελασγικά……. Ο Λίνος, λοιπόν, λένε πως συνέταξε με Πελασγικά γράμματα αφήγημα με τις πράξεις του πρώτου Διόνυσου και τους λοιπούς μύθους και το άφησε στα απομνημονεύματά του. Με τον ίδιο τρόπο χρησιμοποίησαν τα Πελασγικά γράμματα ο Ορφέας και ο Προναπίδης, που ήταν δάσκαλος του Ομήρου και εμπνευσμένος τραγουδοποιός. Το ίδιο και ο Θυμοίτης…. (Διόδωρος Σικελιώτης, βίβλος 3, 67)

  «… Οι Ηλιάδες ( = οι αρχαίοι κάτοικοι της Ρόδου) αναδείχθηκαν ανώτεροι από όλους στη μόρφωση και κυρίως στην αστρονομική. Εισηγήθηκαν πολλά σχετικά με τη ναυτιλία και όρισαν τον χωρισμό της ημέρας σε ώρες….. Ο (Ρόδιος) Ακτίς βάζοντας πλώρη για την Αίγυπτο ίδρυσε εκεί τη λεγόμενη Ηλιούπολη, δίνοντας το όνομα του πατέρα του (Ήλιου). Από αυτόν έμαθαν αργότερα οι Αιγύπτιοι τα θεωρήματα της αστρονομίας. Όταν, όμως, έγινε ο κατακλυσμός στην Ελλάδα, από τις βροχοπτώσεις χάθηκαν οι περισσότεροι άνθρωποι. Μαζί με εκείνα συνέβηκε να καταστραφούν και τα γραπτά μνημεία και γι αυτή την αιτία, οι Αιγύπτιοι, βρίσκοντας την ευκαιρία, ιδιοποιήθηκαν όλα τα περί αστρονομίας και επειδή, λόγω της άγνοιάς τους, οι Έλληνες δεν μπορούσαν πλέον να επικαλεσθούν τις γραπτές μαρτυρίες, ενισχύθηκε η άποψη ότι πρώτοι οι Αιγύπτιοι ανακάλυψαν τα άστρα. Με τον ίδιο τρόπο, μολονότι οι Αθηναίοι ίδρυσαν πόλη στην Αίγυπτο, που την ονόμαζαν Σαίνς, το γεγονός ξεχάστηκε λόγω του κατακλυσμού. Γι αυτές, λοιπόν, τις αιτίες πολλές γενιές αργότερα ο Κάδμος του Αγήνορα θεωρήθηκε ότι πρώτος αυτός έφερε τα γράμματα από τη Φοινίκη στην Ελλάδα και από τον καιρό του Κάδμου και στο εξής πίστευαν για τους Έλληνες πως έκαναν πάντα συμπληρωματικές ανακαλύψεις στην επιστήμη των γραμμάτων, καθώς ένα είδος καθολικής άγνοιας κατείχε τους Έλληνες…….(Διόδωρος Σικελιώτης. βίβλος 5, 57)  «…φασίν τους Φοίνικας ουκ εξ αρχής ευρείν, αλλά τους τύπους των γραμμάτων μεταθείναι μόνον…». (Διόδωρος, Σικελιώτης, βίβλος 5, 57 - 74 ).

  …Στις Μούσες, δόθηκε από τον πατέρα τους, η ανακάλυψη των γραμμάτων και η σύνθεση των επών, η λεγόμενη ποιητική. Σε εκείνους που λένε πως οι Σύριοι είναι οι εφευρέτες των γραμμάτων, πως οι Φοίνικες τα έμαθαν από εκείνους και τα παρέδωσαν στους Έλληνες και πως αυτοί οι Φοίνικες ήταν εκείνοι που έπλευσαν με τον Κάδμο στην Ευρώπη και πως γι αυτό οι Έλληνες ονομάζουν τα γράμματα Φοινικικά, απαντούν πως οι Φοίνικες δεν ήταν οι αρχικοί εφευρέτες και πως το μόνο που έκαναν ήταν να αλλάξουν τη μορφή των γραμμάτων και, καθώς η πλειοψηφία των ανθρώπων τα χρησιμοποίησε αυτό το είδος των γραμμάτων, γι αυτό τους δόθηκε η παραπάνω ονομασία»…… (Διόδωρος Σικελιώτης. βίβλος 5, 74)  Παράλληλα, ο Διόδωρος Σικελιώτης αναφέρει και ότι σύμφωνα με όσα του είπε ο επιγραμματοποιός Δοσιάδης, τα γράμματα είναι εφεύρεση των Κρητών. "Δοσιάδης δε εν Κρήτη φησίν ευρεθήναι αυτά (τα γράμματα)… ( Διόδωρος, Ε. Μπέκερ, "Ελλ. Ανέκδοτα" ΙΙ 783,14)

 49. ΚΟΥΡΙΤΑΣ avatar
  ΚΟΥΡΙΤΑΣ 04/10/2010 17:44:30

  ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΠΟΣΜΑΣΜΑ ΤΩΝ ΟΣΩΝ ΛΕΕΙ Ο ΗΡΟΔΟΤΟΣ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ Ο MARTIN BERNAL[ΚΑΤΑ ΣΥΜΠΤΩΣΗ ΕΒΡΑΙΟΣ]ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΗΞΕΙ ΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΙΓΥΠΤΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΟΙΝΟΙΚΕΣ Ο BERNAL επικαλείται και διαστρεβλώνει τις αδιασταύρωτες συγκεχυμένες πληροφορίες που είχε παρουσιάσει ο Ηρόδοτος από Αιγυπτιακές και Φοινικικές πηγές (21). Ισχυρίζεται ανακριβώς ότι κατά τον Ηρόδοτο (22) τον 5ο αιώνα οι Έλληνες πίστευαν γενικώς ότι η Ελλάς είχε αποικιστεί από την Αίγυπτο στην αρχή της ηρωικής εποχής. Αλλά στο αρχαίο κείμενο ο Ηρόδοτος δεν αναφέρει κανέναν εποικισμό από Αιγυπτίους, ούτε παρουσιάζει τους προπάτορες του αναφερομένου Ακρισίου ως ομιλούντες άλλη πλην της Ελληνικής γλώσσης (23). Βεβαίως αφήνει ερωτηματικά για τις πράξεις των (24), προφανώς εξαιρετικές, για τις οποίες οι Έλληνες Δωριείς τους έκαναν βασιλείς. Όμως, δεν προκύπτει από πουθενά ότι ήταν εθνικώς Αιγύπτιοι (25). Είναι βέβαιο ότι ο Ηρόδοτος περιγράφει κάποιον μύθο που άκουσε στην Αίγυπτο, ο οποίος δεν απηχεί την ιστορική αλήθεια.

  Επίσης, ο Bernal αποδέχεται ακρίτως την αυθαίρετη εκτίμηση του Ηροδότου για γεγονότα που συνέβησαν προ χιλιετιών, όπως ότι η Πελασγική γλώσσα δεν ήταν Ελληνική, επειδή σε δύο τουλάχιστον θεωρούμενες πελασγικές πόλεις της εποχής του δεν ομιλείτο η Ελληνική. Έτσι, επειδή οι Αθηναίοι εθεωρούντο Πελασγοί πριν γίνουν Έλληνες, θα είχαν αναγκαστεί να αλλάξουν την γλώσσα τους (26). Το συμπέρασμα είναι αυθαίρετο και παράλογο. Διότι Πελασγοί ήταν το γενικό όνομα των κατοίκων του Αιγαιακού χώρου σε μια πολύ μεγάλη και απροσδιόριστη χρονική περίοδο που διήρκεσε πολλές χιλιετίες. Η δε αφήγηση του Ηροδότου είναι νεφελώδης και υποδεικνύει ατεκμηρίωτες θεωρίες. Γι’ αυτό και ο Πλούταρχος αφιέρωσε ένα ειδικό βιβλίο στα ψεύδη (κακοήθεια) του Ηροδότου (27).

  Επίσης, ο Bernal προβάλλει τον αυθαίρετο ισχυρισμό ότι ο Κέκρωψ και ο Ερεχθεύς ήταν Αιγύπτιοι εποικιστές της Αττικής, ενώ είναι γνωστό ότι όλοι οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν τον Κέκροπα και τον Ερεχθέα ως αυτόχθονες, διαδόχους παλαιοτέρων ηγεμόνων διαφόρων οικισμών της Αττικής. Το ίδιο πράττει και για τις Ελληνικές θεότητες, θεωρώντας ότι είχαν αιγυπτιακή προέλευση. Σήμερα η επιστημονική έρευνα έχει απορρίψει εντελώς αυτήν την άποψη. (28)

  ΞΕΧΑΣΕΣ ΒΕΒΑΙΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΕΙΠΕ Ο ΗΡΟΔΟΤΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΕΥΘΕΙΑ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ Σ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΘΕΤΕΙ Ο ΗΡΟΔΟΤΟΣ ΠΕΡΙ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΝΑ ΣΚΟΡΠΟΘΥΛΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΓΩΝΙΕΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΣΥΧΡΟΝΩΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ «το ελληνικόν εόν όμαιμόν τε και ομόγλωσσον και θεών ιδρύματα κοινά και θυσίαι ήθεά τε ομότροπα» (Ηρόδοτος, Ουρανία 144). Δηλαδή: «υπάρχει και το ελληνικό έθνος από το ίδιο αίμα και με την ίδια γλώσσα μ΄ εμάς, με το οποίο έχουμε κοινά ιερά των θεών και κοινές θυσίες και ήθη κοινά» (μετάφραση Άγγελου Βλάχου, «Γαλαξίας» 1971).

 50. ΚΟΥΡΙΤΑΣ avatar
  ΚΟΥΡΙΤΑΣ 04/10/2010 18:09:08

  ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΗΡΟΔΟΤΟΥ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΚΑΙ Ο Martin Bernal[ΚΑΤΑΣΥΜΠΩΣΗ ΕΒΡΑΙΟΣ] ΓΙΑ ΝΑ ΙΣΧΥΡΙΣΤΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΠΡΟΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΥΠΤΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΟΙΝΟΙΚΕΣ επικαλείται και διαστρεβλώνει τις αδιασταύρωτες συγκεχυμένες πληροφορίες που είχε παρουσιάσει ο Ηρόδοτος από Αιγυπτιακές και Φοινικικές πηγές . Ισχυρίζεται ανακριβώς ότι κατά τον Ηρόδοτο τον 5ο αιώνα οι Έλληνες πίστευαν γενικώς ότι η Ελλάς είχε αποικιστεί από την Αίγυπτο στην αρχή της ηρωικής εποχής. Αλλά στο αρχαίο κείμενο ο Ηρόδοτος δεν αναφέρει κανέναν εποικισμό από Αιγυπτίους, ούτε παρουσιάζει τους προπάτορες του αναφερομένου Ακρισίου ως ομιλούντες άλλη πλην της Ελληνικής γλώσσης . Βεβαίως αφήνει ερωτηματικά για τις πράξεις των , προφανώς εξαιρετικές, για τις οποίες οι Έλληνες Δωριείς τους έκαναν βασιλείς. Όμως, δεν προκύπτει από πουθενά ότι ήταν εθνικώς Αιγύπτιοι . Είναι βέβαιο ότι ο Ηρόδοτος περιγράφει κάποιον μύθο που άκουσε στην Αίγυπτο, ο οποίος δεν απηχεί την ιστορική αλήθεια.

  Επίσης, ο Bernal αποδέχεται ακρίτως την αυθαίρετη εκτίμηση του Ηροδότου για γεγονότα που συνέβησαν προ χιλιετιών, όπως ότι η Πελασγική γλώσσα δεν ήταν Ελληνική, επειδή σε δύο τουλάχιστον θεωρούμενες πελασγικές πόλεις της εποχής του δεν ομιλείτο η Ελληνική. Έτσι, επειδή οι Αθηναίοι εθεωρούντο Πελασγοί πριν γίνουν Έλληνες, θα είχαν αναγκαστεί να αλλάξουν την γλώσσα τους . Το συμπέρασμα είναι αυθαίρετο και παράλογο. Διότι Πελασγοί ήταν το γενικό όνομα των κατοίκων του Αιγαιακού χώρου σε μια πολύ μεγάλη και απροσδιόριστη χρονική περίοδο που διήρκεσε πολλές χιλιετίες. Η δε αφήγηση του Ηροδότου είναι νεφελώδης και υποδεικνύει ατεκμηρίωτες θεωρίες. Γι’ αυτό και ο Πλούταρχος αφιέρωσε ένα ειδικό βιβλίο στα ψεύδη (κακοήθεια) του Ηροδότου .

  Επίσης, ο Bernal προβάλλει τον αυθαίρετο ισχυρισμό ότι ο Κέκρωψ και ο Ερεχθεύς ήταν Αιγύπτιοι εποικιστές της Αττικής, ενώ είναι γνωστό ότι όλοι οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν τον Κέκροπα και τον Ερεχθέα ως αυτόχθονες, διαδόχους παλαιοτέρων ηγεμόνων διαφόρων οικισμών της Αττικής. Το ίδιο πράττει και για τις Ελληνικές θεότητες, θεωρώντας ότι είχαν αιγυπτιακή προέλευση. Σήμερα η επιστημονική έρευνα έχει απορρίψει εντελώς αυτήν την άποψη
  ΒΕΒΒΑΙΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΞΕΧΝΑΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΗΡΟΔΟΤΟΥ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΕΥΘΕΙΑ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΣΟΥ ΑΛΛΑ ΕΠΙΣΗΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΟΣΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ Ο ΗΡΟΔΟΤΟΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΓΩΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΠΟ ΔΕΚΑΔΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ ΚΑΙ ΣΥΧΡΟΝΩΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ ΧΑΡΑΧΤΗΡΙΣΤΙΚΑ [ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΕΘΝΟΣ ΕΟΝ ΟΜΑΙΜΟΝ ΤΕ ΟΜΟΓΛΩΣΣΟΝ ΟΜΟΤΡΟΠΟΝ ΚΟΙΝΑ ΤΕ ΠΑΤΡΙΑ ΙΕΡΑ]

 51. ΚΟΥΡΙΤΑΣ avatar
  ΚΟΥΡΙΤΑΣ 04/10/2010 18:52:49

  ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΟΥΚΙΔΙΔΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΘΕΤΕΙΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΕΝΩ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΟΙΚΟΙ ΔΗΛΑΔΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΩΣ ΝΟΜΙΜΟ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟ ΤΗΣ ΓΗΣ ΠΟΥ ΖΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΞΑΙΣΙΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΑΛΛΑ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΑΥΤΟ ΒΕΒΑΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΚΟΠΙΑ ΟΤΙ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΕΡΓΟ ΕΞΙΣΤΟΡΕΙ ΤΟΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΠΟΥ ΤΟΣΣΑ ΔΕΙΝΑ ΕΠΕΦΕΡΕ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΝ ΔΙΑΚΑΤΕΧΕΙ ΕΝΑ ΠΝΕΥΜΑ ΠΙΚΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΙΣΜΟΥ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΕΝΑΝ ΦΘΟΝΟ ΚΑΙ ΠΙΚΡΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΩΘΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΜΙΛΑΕΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΕΠΟΙΚΟΙ ΟΧΙ ΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ Ο Θουκυδίδης ήταν ο πρώτος ιστορικός που επιχείρησε να απαλλάξει την ιστορία του από το μυθικό στοιχείο (ανεξάρτητα αν δεν το πετυχαίνει πάντα), κάτι που δεν το συναντάμε στους προηγούμενους απ΄αυτόν ιστοριογράφους. Προσέγγισε, επίσης, κριτικά πολλές από τις πηγές του και ασκούσε κριτική σε μια σειρά από γεγονότα, των οποίων, μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, αναζητούσε τις αιτίες και κάποτε προέβλεπε και τις συνέπειές τους.
  Πέρα απ΄αυτό, θα πρέπει να εξαρθεί και το ιστορικό του ήθος ,που μπορεί μεν να χωλαίνει σε πολλές περιπτώσεις, όπως θα δείξουμε παρακάτω , όμως είναι πολύ καλύτερο ή, αν θέλετε, προτιμότερο, έστω και στην ανεπάρκειά του, από εκείνο που ελάχιστα διέθεταν σύγχρονοι και νεότεροί του ιστορικοί, όπως για παράδειγμα, ο Ξενοφών και ο Πολύβιος ο Μεγαλοπολίτης. Επομένως, υπ΄αυτά τα δεδομένα,ο Αθηναίος ιστορικός Θουκυδίδης, "αφήνει πίσω του" μια πλειάδα από αρχαίους ιστορικούς (ίσως και όλους) και "βάζει τα γυαλιά" σε άλλους μεταγενέστερους με αυτόν ή σύγχρονους με μας. Αυτά, όμως, αρκούν, για να χαρακτηρίσουμε τον Αθηναίο πολίτη και στρατηγό, ως τον άριστο (άρα και ως πρότυπο για μίμηση) στορικό; Η απάντηση είναι, αναμφισβήτητα, όχι.

 52. ΚΟΥΡΙΤΑΣ avatar
  ΚΟΥΡΙΤΑΣ 04/10/2010 18:53:58

  Αν μπορούσαμε να απαλλαγούμε απο την πλύση εγκεφάλου που έχουμε υποστεί όλες οι γενιές (και όχι μόνο οι ιστορικοί) για το Θουκυδίδη και επιχειρούσαμε να προσεγγίσουμε κριτικά και με αντικειμενκή πρόθεση το έργο του , θα διαπιστώναμε πως πολλές από τις πανθομολογούμενες απ' τους άλλους ιστορικές αρετές του, όχι μόνο λείπουν, αλλά η απουσία τους είναι, θα λέγαμε, κραυγαλέα. Η περίφημη αντικειμενικότητά του, ας πούμε, που είναι άμεσα συνυφασμένη με ό,τι θεωρούμε άριστο ιστορικό ήθος, σε πολλές περιπτώσεις λείπει από την ιστορία του. Και αν σκεφτεί κανείς ότι στη συγγραφή του δεν κάνει συχνά χρήση αυτής της βασικής αρετής (εργαλείο), που πρέπει απαρέγκλιτα να διαθέτει ο ιστορικός , αντιλαμβάνεται την έκταση της ελλειμματικότητας του ιστορικού του έργου. Ο Θουκυδίδης μπορεί να είναι "πατέρας" της επιστημονικής ιστορίας, αλλά δεν είναι "επαγγελματίας" ιστορικός.
  Η διαπίστωση αυτή γίνεται φανερή από τις πρώτες κιόλας σελίδες των βιβλίων του και είναι διάσπαρτη μέχρι την τελευταία.Ο Θουκυδίδης συγγράφει την ιστορία του , ως Αθηναίος ιστορικός και όχι ως ιστορικός. Η "εθνική" -φυλετική του ιδιότητα, και αν δεν απορροφάται εντελώς από τη δεύτερη, αυτή του ιστορικού, όμως την επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό. Αυτό είναι και το σημαντικότερο μειονέκτημα του ιστορικού.
  Μιλάμε, φυσικά, γι αυτό που είναι εμφανές και διαπιστωμένο στο έργο του, γιατί, αν προστεθεί σε αυτό και η αδυναμία μας να ελέγξουμε (λόγω έλλειψης συγκριτικών πηγών) ,αν όντως τα γεγονότα που παραθέτει έγιναν έτσι ακριβώς και όχι αλλιώς, τότε τα πράγματι δυσκολεύουν πολύ για τον Αθηναίο ιστορικό. Οι δημηγορίες του, για παράδειγμα, που καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος του έργου του, είναι καταγραμμένες με ακρίβεια ή παρατίθενται κατά προσέγγιση ; (Πιθανότερο το δεύτερο μόνο και μόνο, επειδή η εποχή εκείνη δε διέθετε πρόσφορα τεχνικά μέσα καταγραφής του προφορικού λόγου).
  Τότε, λοιπόν, πώς μπορούμε με τόση μεγάλη ευκολία να αποδίδουμε τέτοια και τόσα ιστορικά εύσημα σε έναν ιστορικό συγγραφέα,που ποτέ του δεν απεκδύθηκε τον εθνικό του "τρίβωνα"; Μήπως το ιστορικό ανάστημά του δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλο,όπως για λόγους σκοπιμότητας και προκατάληψης το παρουσίασαν οι καθεστωτικοί ιστορκοί; Μήπως ήρθε, επιτέλους, η ώρα να αναθεωρηθούν οι παραδοσιακές απόψεις για τη σημασία του έργου του Αθηναίου ιστορικού και να επαναπροσδιοριστεί η αξία του;Η ιστορία έχει υποστεί τα χειρότερα των δεινών , κυρίως από εκείνους που την κατέγραψαν από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η απόδοση "τα του καίσαρος τω καίσαρι" στην εποχή μας φαίνεται να είναι σε όλο το εύρος του επιστητού πρώτη προτεραιότητα. Κι αν αυτό είναι απαραίτητο να γίνει παντού, στην ιστορία πρώτο.

 53. ΚΟΥΡΙΤΑΣ avatar
  ΚΟΥΡΙΤΑΣ 04/10/2010 18:56:16

  Ακολουθεί σε μετάφρση η παράθεση κάποιων αποσπασμάτων (παράγραφοι) απο το πρώτο βιβλίο των ιστοριών του Θουκυδίδη και ο σχολιασμός τους.Σ΄αυτά φαίνεται καθαρά η στράτευση του ιστορικού στον πατριωτισμό,ο οποίος στη συγγραφή του προτάσσει τον Αθηναίο και όχι τον ιστορικό. 1 [Τα προγενέστερα γεγονότα και τα έτι παλαιότερα δεν δύνανται να εξακριβωθούν σαφώς, ένεκα της παρόδου πολλού χρόνου. Αλλά από τεκμήρια, τα οποία, ωθών την έρευνάν μου μέχρι του απωτάτου παρελθόντος, κρίνω αξιόπιστα, άγομαι να πιστεύσω ότι δεν υπήρξαν μεγάλα, ούτε υπό πολεμικήν, ούτε υπό άλλην έποψιν.στερα γεγονότα και τα έτι παλαιότερα δεν δύνανται να εξακριβωθούν σαφώς, ένεκα της παρόδου πολλού χρόνου. Αλλά από τεκμήρια, τα οποία, ωθών την έρευνάν μου μέχρι του απωτάτου παρελθόντος, κρίνω αξιόπιστα, άγομαι να πιστεύσω ότι δεν υπήρξαν μεγάλα, ούτε υπό πολεμικήν, ούτε υπό άλλην έποψιν.}


  Αλλά ποια είναι αυτά τα τεκμήρια που τα θεωρεί αξιόπιστα ο ιστορικός; Δεν θα έπρεπε να μας τα κατονομάσει, έστω και επιγραμματικά; Ήταν γραπτά κείμενα, ιστορίες παλαιότερων συγγραφέων, δηλαδή; Και αν ναι, γιατί δε μας διασώζει τουλάχιστον τα ονόματά τους, όπως θα έκανε κάθε καλοπροαίρετος, ευσυνείδητος και προπαντός "επαγγελματίας" ιστορικός; Μήπως κατέγραφαν αλλιώς εκείνοι τα γεγονότα και εν πάση περιπτώσει δεν ήταν συμπατριώτες του ή φίλα προσκείμενοι στην πατρίδα του; ΄Ηταν, μήπως, αυτά τα τεκμήρια προφορικές παραδόσεις και έργα ποιητών (το πιθανότερο), τα οποία θεωρεί ως αξιόπιστα και τα οποία, μάλιστα, τα αναγορεύει σε ιστορικές πηγές σε πολλά σημεία της συγγραφής του ; (Παράδειγμα, τα έπη του Ομήρου, για την αξιοπιστία των οποίων ελάχιστες αμφιβολίες φαίνεται να έχει, γι΄αυτό και δοθείσης ευκαιρίας τα μνημονεύει, ως ιστορικές πηγές).
  Όπως και αν έχει το πράγμα, πάντως, ο ιστορικός ειναι απόλυτα πεπεισμένος πως τα παλιότερα γεγονότα, είτε ήταν πολιτικά είτε στρατιωτικά είτε άλλα, κρίνονται ήσσονος σημασίας ,για να μνημονευθούν στην ιστορία του και οπωσδήποτε κατώτερα του πελοποννησιακού πολέμου. Αλλά, γιατί ο τρωικός πόλεμος ήταν κατώτερος για την εποχή του (και σε τι από τον πελοποννησιακό;) Ή, γιατί οι αποικισμοί δεν ήταν μεγάλης σημασίας ιστορικά γεγονότα-σταθμοί, (ώστε να σταθεί αναλυτικότερα σ΄αυτούς), συγκρινόμενα με άλλα συγχρονά του μη πολεμικά γεγονότα; Γιατί αρκείται σε μια επιγραμματική περιγραφή του φαινομένου των αποικισμού και επισημαίνει όχι και τις πειστικότερες αιτίες του?

 54. ΚΟΥΡΙΤΑΣ avatar
  ΚΟΥΡΙΤΑΣ 04/10/2010 18:57:07

  Ο ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ ΩΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΘΗΝΑΙΟΣ (Κυριακή,31/5/09)
  29.05.09
  Αν θέλαμε να διατυπώσουμε ποσοστιαία τις απόψεις των καθεστωτικών ιστορικών, παλιότερα και σήμερα, για το Θουκυδίδη,σχεδόν το 100% αναφέρεται μόνο με διθυραμβικούς ύμνους στο έργο του. Συνήθως, του επιδαψιλεύουν ιστορικές αρετές, όπως αντικεμενικότητα, άμεμπτο ιστορικό ήθος, κριτική αντίληψη-προσέγγιση των γεγονότων και όχι απλή εξιστόρησή τους, διορατικότητα, μεστός λόγος ,καλλιέπεια στη γλώσσα του, κ.α. Τον θεωρούν, επίσης, ως τον "πατέρα" της επιστημονικής ιστορίας (αντιδιαστέλοντάς τον με τον "πατέρα" της ιστορίας Ηρόδοτο) και τον σημαντικότερο ιστορικό της αρχαιότητας.

  Δε θα μπορούσε κανείς να διαφωνήσει με όλες τις παραπάνω απόψεις. Ο Θουκυδίδης ήταν ο πρώτος ιστορικός που επιχείρησε να απαλλάξει την ιστορία του από το μυθικό στοιχείο (ανεξάρτητα αν δεν το πετυχαίνει πάντα), κάτι που δεν το συναντάμε στους προηγούμενους απ΄αυτόν ιστοριογράφους. Προσέγγισε, επίσης, κριτικά πολλές από τις πηγές του και ασκούσε κριτική σε μια σειρά από γεγονότα, των οποίων, μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, αναζητούσε τις αιτίες και κάποτε προέβλεπε και τις συνέπειές τους.
  Αυτά όλα τα στοιχεία, όπως είπαμε και στην εισαγωγή μας στις ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ (αλλά όχι μόνο αυτά), είναι "εκ των ων ουκ άνευ" για τον επαγγελματικό εξοπλισμό του παλιότερου και του σύγχρονου ιστορικού. Μερικές τέτοιες αρετές, πράγματι διαθέτει ο Αθηναίος ιστορικός, γι΄αυτό και δικαίως χαρακτηρίστηκε ως ο "πατέρας" της επιστημονικής ιστορίας. Πέρα απ΄αυτό, θα πρέπει να εξαρθεί και το ιστορικό του ήθος ,που μπορεί μεν να χωλαίνει σε πολλές περιπτώσεις, όπως θα δείξουμε παρακάτω , όμως είναι πολύ καλύτερο ή, αν θέλετε, προτιμότερο, έστω και στην ανεπάρκειά του, από εκείνο που ελάχιστα διέθεταν σύγχρονοι και νεότεροί του ιστορικοί, όπως για παράδειγμα, ο Ξενοφών και ο Πολύβιος ο Μεγαλοπολίτης. Επομένως, υπ΄αυτά τα δεδομένα,ο Αθηναίος ιστορικός Θουκυδίδης, "αφήνει πίσω του" μια πλειάδα από αρχαίους ιστορικούς (ίσως και όλους) και "βάζει τα γυαλιά" σε άλλους μεταγενέστερους με αυτόν ή σύγχρονους με μας. Αυτά, όμως, αρκούν, για να χαρακτηρίσουμε τον Αθηναίο πολίτη και στρατηγό, ως τον άριστο (άρα και ως πρότυπο για μίμηση) στορικό; Η απάντηση είναι, αναμφισβήτητα, όχι.
  Αν μπορούσαμε να απαλλαγούμε απο την πλύση εγκεφάλου που έχουμε υποστεί όλες οι γενιές (και όχι μόνο οι ιστορικοί) για το Θουκυδίδη και επιχειρούσαμε να προσεγγίσουμε κριτικά και με αντικειμενκή πρόθεση το έργο του , θα διαπιστώναμε πως πολλές από τις πανθομολογούμενες απ' τους άλλους ιστορικές αρετές του, όχι μόνο λείπουν, αλλά η απουσία τους είναι, θα λέγαμε, κραυγαλέα. Η περίφημη αντικειμενικότητά του, ας πούμε, που είναι άμεσα συνυφασμένη με ό,τι θεωρούμε άριστο ιστορικό ήθος, σε πολλές περιπτώσεις λείπει από την ιστορία του. Και αν σκεφτεί κανείς ότι στη συγγραφή του δεν κάνει συχνά χρήση αυτής της βασικής αρετής (εργαλείο), που πρέπει απαρέγκλιτα να διαθέτει ο ιστορικός , αντιλαμβάνεται την έκταση της ελλειμματικότητας του ιστορικού του έργου. Ο Θουκυδίδης μπορεί να είναι "πατέρας" της επιστημονικής ιστορίας, αλλά δεν είναι "επαγγελματίας" ιστορικός.
  Η διαπίστωση αυτή γίνεται φανερή από τις πρώτες κιόλας σελίδες των βιβλίων του και είναι διάσπαρτη μέχρι την τελευταία.Ο Θουκυδίδης συγγράφει την ιστορία του , ως Αθηναίος ιστορικός και όχι ως ιστορικός. Η "εθνική" -φυλετική του ιδιότητα, και αν δεν απορροφάται εντελώς από τη δεύτερη, αυτή του ιστορικού, όμως την επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό. Αυτό είναι και το σημαντικότερο μειονέκτημα του ιστορικού.
  Μιλάμε, φυσικά, γι αυτό που είναι εμφανές και διαπιστωμένο στο έργο του, γιατί, αν προστεθεί σε αυτό και η αδυναμία μας να ελέγξουμε (λόγω έλλειψης συγκριτικών πηγών) ,αν όντως τα γεγονότα που παραθέτει έγιναν έτσι ακριβώς και όχι αλλιώς, τότε τα πράγματι δυσκολεύουν πολύ για τον Αθηναίο ιστορικό. Οι δημηγορίες του, για παράδειγμα, που καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος του έργου του, είναι καταγραμμένες με ακρίβεια ή παρατίθενται κατά προσέγγιση ; (Πιθανότερο το δεύτερο μόνο και μόνο, επειδή η εποχή εκείνη δε διέθετε πρόσφορα τεχνικά μέσα καταγραφής του προφορικού λόγου).
  Τότε, λοιπόν, πώς μπορούμε με τόση μεγάλη ευκολία να αποδίδουμε τέτοια και τόσα ιστορικά εύσημα σε έναν ιστορικό συγγραφέα,που ποτέ του δεν απεκδύθηκε τον εθνικό του "τρίβωνα"; Μήπως το ιστορικό ανάστημά του δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλο,όπως για λόγους σκοπιμότητας και προκατάληψης το παρουσίασαν οι καθεστωτικοί ιστορκοί; Μήπως ήρθε, επιτέλους, η ώρα να αναθεωρηθούν οι παραδοσιακές απόψεις για τη σημασία του έργου του Αθηναίου ιστορικού και να επαναπροσδιοριστεί η αξία του;Η ιστορία έχει υποστεί τα χειρότερα των δεινών , κυρίως από εκείνους που την κατέγραψαν από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η απόδοση "τα του καίσαρος τω καίσαρι" στην εποχή μας φαίνεται να είναι σε όλο το εύρος του επιστητού πρώτη προτεραιότητα. Κι αν αυτό είναι απαραίτητο να γίνει παντού, στην ιστορία πρώτο.
  (Ακολουθεί σε μετάφρση η παράθεση κάποιων αποσπασμάτων (παράγραφοι) απο το πρώτο βιβλίο των ιστοριών του Θουκυδίδη και ο σχολιασμός τους.Σ΄αυτά φαίνεται καθαρά η στράτευση του ιστορικού στον πατριωτισμό,ο οποίος στη συγγραφή του προτάσσει τον Αθηναίο και όχι τον ιστορικό. Για λόγους οικονομίας χώρου,αλλά και του χρόνου των φίλων που θα μας διαβάσουν, δεν παραθέσαμε όλα τα σχολιασμένα αποσπάσματα και στα υπόλοιπα βιβλία του).


  {1. Τα προγενέστερα γεγονότα και τα έτι παλαιότερα δεν δύνανται να εξακριβωθούν σαφώς, ένεκα της παρόδου πολλού χρόνου. Αλλά από τεκμήρια, τα οποία, ωθών την έρευνάν μου μέχρι του απωτάτου παρελθόντος, κρίνω αξιόπιστα, άγομαι να πιστεύσω ότι δεν υπήρξαν μεγάλα, ούτε υπό πολεμικήν, ούτε υπό άλλην έποψιν.στερα γεγονότα και τα έτι παλαιότερα δεν δύνανται να εξακριβωθούν σαφώς, ένεκα της παρόδου πολλού χρόνου. Αλλά από τεκμήρια, τα οποία, ωθών την έρευνάν μου μέχρι του απωτάτου παρελθόντος, κρίνω αξιόπιστα, άγομαι να πιστεύσω ότι δεν υπήρξαν μεγάλα, ούτε υπό πολεμικήν, ούτε υπό άλλην έποψιν.}


  Αλλά ποια είναι αυτά τα τεκμήρια που τα θεωρεί αξιόπιστα ο ιστορικός; Δεν θα έπρεπε να μας τα κατονομάσει, έστω και επιγραμματικά; Ήταν γραπτά κείμενα, ιστορίες παλαιότερων συγγραφέων, δηλαδή; Και αν ναι, γιατί δε μας διασώζει τουλάχιστον τα ονόματά τους, όπως θα έκανε κάθε καλοπροαίρετος, ευσυνείδητος και προπαντός "επαγγελματίας" ιστορικός; Μήπως κατέγραφαν αλλιώς εκείνοι τα γεγονότα και εν πάση περιπτώσει δεν ήταν συμπατριώτες του ή φίλα προσκείμενοι στην πατρίδα του; ΄Ηταν, μήπως, αυτά τα τεκμήρια προφορικές παραδόσεις και έργα ποιητών (το πιθανότερο), τα οποία θεωρεί ως αξιόπιστα και τα οποία, μάλιστα, τα αναγορεύει σε ιστορικές πηγές σε πολλά σημεία της συγγραφής του ; (Παράδειγμα, τα έπη του Ομήρου, για την αξιοπιστία των οποίων ελάχιστες αμφιβολίες φαίνεται να έχει, γι΄αυτό και δοθείσης ευκαιρίας τα μνημονεύει, ως ιστορικές πηγές).
  Όπως και αν έχει το πράγμα, πάντως, ο ιστορικός ειναι απόλυτα πεπεισμένος πως τα παλιότερα γεγονότα, είτε ήταν πολιτικά είτε στρατιωτικά είτε άλλα, κρίνονται ήσσονος σημασίας ,για να μνημονευθούν στην ιστορία του και οπωσδήποτε κατώτερα του πελοποννησιακού πολέμου. Αλλά, γιατί ο τρωικός πόλεμος ήταν κατώτερος για την εποχή του (και σε τι από τον πελοποννησιακό;) Ή, γιατί οι αποικισμοί δεν ήταν μεγάλης σημασίας ιστορικά γεγονότα-σταθμοί, (ώστε να σταθεί αναλυτικότερα σ΄αυτούς), συγκρινόμενα με άλλα συγχρονά του μη πολεμικά γεγονότα; Γιατί αρκείται σε μια επιγραμματική περιγραφή του φαινομένου των αποικισμού και επισημαίνει όχι και τις πειστικότερες αιτίες του?


  {2. Διότι είναι προφανές ότι η χώρα που καλείται σήμερον Ελλάς δεν ήτο μονίμως κατοικημένη εξ αρχής, αλλ' εγίνοντο εις το παρελθόν συχναί μεταναστεύσεις και οι κάτοικοι χωρίς πολλάς δυσκολίας εγκατέλειπαν τας εστίας των, εξαναγκαζόμενοι εις τούτο από νέους πολυαριθμοτέρους εκάστοτε εποίκους. Καθόσον ούτε το εμπόριον, όπως σήμερον διεξάγεται, υπήρχε τότε, ούτε ασφαλής διά ξηράς ή διά θαλάσσης συγκοινωνία, και καθένας εξεμεταλλεύετο το έδαφος, το οποιον είχε υπό την κατοχήν του, τόσον μόνον όσον ήρκει διά την συντήρησίν του. Ούτε πλούτον έσώρευαν, ούτε την γην εφύτευαν, τόσον μάλλον καθόσον αι εγκαταστάσεις των δεν ήσαν ωχυρωμέναι και ως εκ τούτου εφοβούντο μήπως από στιγμής εις στιγμήν άλλοι επιδρομείς επέλθουν και τους αφαιρέσουν κάθε τι που έχουν. Επειδή, εξ άλλου, επίστευαν ότι οπουδήποτε ημπορούν να εξασφαλίσουν την αναγκαίαν καθημερινήν τροφήν, εμετανάστευαν όχι απροθύμως και δι' αυτό δεν ήσαν ισχυροί ούτε κατά το μέγεθος των πόλεων, ούτε κατά την πολεμικήν γενικώς παρασκευήν. Αλλά τα ευφορώτερα προ πάντων διαμερίσματα υπέκειντο εις διηνεκείς μεταβολάς των κατοίκων - όπως, λόγου χάριν, αι επαρχίαι, αι οποίαι σήμερον ονομάζονται Θεσσαλία και Βοιωτία, και το μεγαλύτερον μέρος της Πελοποννήσου, εκτός της Αρκαδίας, και από την άλλην Ελλάδα τα καλύτερα μέρη. Διότι η ευφορία της γης έφερεν αύξησιν της δυνάμεως ωρισμένων προσώπων, η οποία επροκάλει εμφυλίους σπαραγμούς, από τους οποίους τα διαμερίσματα αυτά εφθείροντο τόσον μάλλον, καθόσον ήσαν περισσότερον εκτεθειμένα εις εξωτερικάς επιδρομάς. Και έχομεν εδώ απόδειξιν του ισχυρισμού μου ότι, λόγω της μεταναστεύσεως, τα άλλα μέρη της Ελλάδος δεν ηυξήθησαν εις πληθυσμόν όπως η Αττική. Διότι οι δυνατώτεροι από εκείνους, όσοι, ένεκα εξωτερικών πολέμων ή εσωτερικών στάσεων εξεδιώκοντο από την άλλην Ελλάδα, κατέφευγαν εις τας Αθήνας ως εις τόπον ασφαλή, και, πολιτογραφούμενοι, κατέστησαν την πόλιν, ευθύς από τους παλαιότατους χρόνους, ακόμη πλέον πολυάνθρωπον, εις τρόπον ώστε επειδή η Αττική απέβη ανεπαρκής διά τον πληθυσμόν της πόλεως οι Αθηναίοι απέστειλαν αποικίας εις την Ιωνίαν. }

 55. ΚΟΥΡΙΤΑΣ avatar
  ΚΟΥΡΙΤΑΣ 04/10/2010 18:58:48

  Η 2η παράγραφος των "Ιστοριών" του Αθηναίου συγγραφέα είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση της, όχι και τόσο ορθόδοξης, ιστορικής μεθόδου που χρησιμοποιεί ο ιστορικός, όταν θέλει να θυμηθεί πως είναι Αθηναίος και αγαπά την πόλη του. Συγκεκριμένα, επιχειρεί να "περάσει" εύκολα εκείνο που θέλει, εκφρασμένο όχι ως προσωπική του άποψη ,αλλά ως τεκμαιρόμενο από στοιχεία που παραθέτει (αλλά δε λέει πού τα βρήκε), ή από επικρατούσες θεωρίες και αντιλήψεις. Ας δούμε το παραπάνω απόσπασμα: Η Ελλάδα, μας λέει εδώ, δεν είχε εξ αρχής (ποιας αρχής;) μόνιμους κατοίκους. Καί όσοι την κατοικούσαν, αναγκάζονταν να μεταναστεύουν και εναλλάσονταν από άλλους ισχυρότερους κατοίκους. Ιθαγενείς, δηλαδή, αυτόχθονες κάτοικοι δεν υπήρχαν σ΄αυτά τα χώματα, έστω και αν αργότερα εκτοπίστηκαν από άλλους; Πώς γίνεται αυτό; Δεν μπορεί, όλο και κάποιος ντόπιος πληθυσμός θα κατοικούσε σ΄ αυτή τη γη μέχρι που κάποιοι άλλοι τους εξεδίωξαν.Ποιοί ήταν αυτοί;Δεν είχαν κάποιο όνομα ,όπως οι δικοί του πρόγονοι, οι κάτοικοι της Αττικής;
  ΄Οχι, λέει ο ιστορικός.΄Ηταν φτωχές νομάδες, άγνωστης προέλευσης και καταγωγής. Περίεργο φαινόμενο. Αλλά, γιατί ο Αθηναίος ιστορικός διακινδυνεύει να διατυπώνει μια ατεκμηρίωτη άποψη περί μεταγενέστερης (από πότε δε μας λέει) εγκατοίκησης από μόνιμους κατοίκους της υπόλοιπης Ελλάδας, πλην Αττικής; Είναι απολύτως εμφανής ο σκοπός, αν ο αναγνώστης του έργου έχει έστω και ίχνη υποψίας: Για να αποφανθεί -και όχι πρώτη φορά-ότι μόνο οι Αθηναίοι απ΄όλους τους άλλους ΄Ελληνες έχουν σίγουρη την αυτόχθονη και μακραίωνη καταγωγή τους! Γράφει: "Η Αττική, εν πάση περιπτώσει, λόγω του ότι το έδαφός της είναι ισχνόν και πτωχόν, υπήρξεν ανέκαθεν απηλλαγμένη από στάσεις και διά τον λόγον αυτόν διετήρησε πάντοτε τους ιδίους κατοίκους". Α, μάλιστα. Η υπόλοιπη Ελλάδα, μάλλον από ξένους (Βαρβάρους;) κατακτήθηκε και κατοικήθηκε. Επομένως, δε διέθεταν οι άλλες ελληνικές πόλεις τα εχέγγυα της ομοιογένειας και της φυλετικής καθαρότητας, όπως η Αθήνα.
  Δε χρειάστηκε,μάλιστα και πολύ μελάνι για να ...αποδείξει του λόγου του το ασφαλές. Επιστρατεύει ένα αληθοφανές παράδειγμα, τραβηγμένο από τα μαλλιά, πλάθει μια αντικρουόμενη θεωρία και τα παρουσιάζει ως αποδείξεις: ΄Ηταν, λέει, φτωχοί οι υπόλοιποι κάτοικοι της Ελλάδας, γι΄αυτό δεν νοιάζονταν να καλλιεργούν τη γή, να έχουν άλλες μόνιμες ενασχολήσεις και υπάρχοντα,γιατί θα τους τα έκλεβαν κάποιοι άλλοι, επιδρομείς, ισχυρότεροι απ αυτούς. Αλλά, γιατί δε συνέβη το ίδιο και στην Αττική, που και εδώ ήταν φτωχοί οι κάτοικοί, όπως και οι λοιποί ΄Ελληνες και η χώρα τους απόλυτα προσβάσιμη σε πειρατές, όπως ο ίδιος μας πληροροφορεί; Τι το διαφορετικό είχε η Αθήνα,που δεν δεν την εγκατέλειπαν οι πένητες κάτοικοί της, όπως έκαναν και οι άλλοι, κοντινοί ή μακρινοί γείτονές τους; Προφανώς, οι κάτοικοι της Αθήνας διέθεταν περισσότερη αγάπη για τον τόπο τους απ΄όση οι υπόλοιποι Έλληνες για τη δική τους γη!
  Παρακάτω, όμως, αντιλαμβάνεται την παραδοξολογία του επιχειρήματός του (δύο μέτρα και δύο σταθμά για το ίδιο φαινόμενο) και σπεύδει να το καταστήσει πιο λογικοφανές : Επιστρατεύει την αιτία των εμφυλίων, τοπικών πολέμων ανάμεσα στους έχοντες και μη έχοντες, για να δείξει το λόγο που κάποιοι εγκατέλειπαν τις εστίες τους. Δικαιολογεί με αυτό τον τρόπο , γιατί οι άλλοι ΄Ελληνες έφευγαν από τις πόλεις τους και με τη συρροή τους στην Αθήνα συντέλεσαν στην πολυανθρωπία της , αλλά και βρίσκει ευκαιρία να εκθειάσει δια της συνειρμικής οδού τη μεγαλοψυχία των δημοκρατικών Αθηναίων,που παρείχαν πολιτικό άσυλο στους διωκόμενους.
  Δεν πείθει, όμως, γιατί, όπως είπαμε,η αντιφατικότητα είναι φανερή,όπως και η σκοπιμότητα που εξυπηρετούν οι αντικρουόμενες θεωρίες του. Μάλιστα, αν και αρχίζει τη συγγραφή του έργου του, θυμίζοντας στους αναγνώστες του πως τα παλιότερα γεγονότα δεν είναι εύκολο να εξακριβωθούν λόγω της χρονικής απόστασης που τον χωρίζουν απο εκείνα,εν τούτοις, γι΄αυτές τις απώτατες χρονικές περιόδους που αφορούν την προϊστορία, τότε που ακόμα διαμορφώνονταν πληθυσμιακά οι διάφορες ελληνικές περιοχές, μιλάει σαν να ήταν γεγονότα χτεσινά. Ακόμα χειρότερα, αποφεύγει να κατονομάσει τις πηγές, βάσει των οποίων χαρτογράφησε φυλετικά την Ελλάδα και πείστηκε ότι μόνο οι Αθηναίοι δεν μετακινήθηκαν από τον τόπο τους, σε αντίθεση με τους άλλους προέλληνες,που επί σειρά ετών ή και αιώνων περιφέρονταν τήδε κακείσαι, μέχρι να βρουν τον τελικό χώρο της εγκατάστασής τους.

 56. ΚΟΥΡΙΤΑΣ avatar
  ΚΟΥΡΙΤΑΣ 04/10/2010 18:59:35

  {6.Διότι όλοι οι Έλληνες ωπλοφόρουν λόγω του ότι αι κατά κώμας διεσπαρμένοι εγκαταστάσεις των ήσαν ανοχύρωτοι και αι προς αλλήλους συγκοινωνίαι επισφαλείς και ούτως εσυνήθισαν να διαιτώνται, φέροντες όπλα όπως οι βάρβαροι. Το γεγονός άλλωστε, ότι εις τα διαμερίσματα αυτά της Ελλάδος διατηρείται ακόμη ο τρόπος αυτός της διαίτης, είναι τεκμήριον ότι η συνήθεια αυτή επεκράτει άλλοτε γενικώς. Οι Αθηναίοι, εξ άλλου, υπήρξαν μεταξύ των πρώτων, οι οποίοι, αφού παρήτησαν την οπλοφορίαν, ηκολούθησαν δίαιταν μάλλον αβίαστον και ετράπησαν εις την τρυφηλότητα. Και από τους πλέον ηλικιωμένους μεταξύ των, οι πλούσιοι, ένεκα του αβροδιαίτου αυτών, μόλις εσχάτως έπαυσαν να φορούν λινούς χιτώνας και να συμπλέκουν επί της κεφαλής την κόμην των εις κρώβυλον διά χρυσής πόρπης, εχούσης το σχήμα τέττιγος. Ως εκ τούτου, άλλωστε, και ο ιματισμός αυτός επεκράτησεν επί πολύ μεταξύ των πλέον ηλικιωμένων Ιώνων, λόγω της φυλετικής προς τους Αθηναίους συγγενείας. Εξ άλλου, οι Λακεδαιμόνιοι πρώτοι μετεχειρίσθησαν την απλουστέραν ενδυμασίαν, η οποία σήμερον συνηθίζεται, και συγχρόνως η δίαιτα των ευπορωτέρων αφωμοιώθη γενικώς, όσον ήτο δυνατόν, προς την του κοινού λαού. Πρώτοι ωσαύτως κατά τους αθλητικούς αγώνας, αποβάλλοντες τα ενδύματά των, παρουσιάζοντο γυμνοί και ηλείφοντο με έλαιον. Αλλά παλαιότερον, ακόμη και εις τους Ολυμπιακούς αγώνας, οι αθληταί, όταν ηγωνίζοντο, έφεραν διαζώματα περί τα αιδοία, και η συνήθεια αυτή διετηρείτο μέχρι προ ολίγων ετών και διατηρείται, ακόμη και σήμερον εις μερικούς βαρβάρους και ιδίως Ασιάτας, όπου οι αγωνιζόμενοι δια τα έπαθλα πυγμής και πάλης φέρουν διαζώματα. Αλλά θα ημπορούσε κανείς ν' αποδείξη ότι και πολλάς άλλας συνήθειας είχαν οι παλαιοί Έλληνες, ομοίας με τας συνηθείας των σημερινών βαρβάρων.}

 57. ΚΟΥΡΙΤΑΣ avatar
  ΚΟΥΡΙΤΑΣ 04/10/2010 19:00:06

  Οι πάντα και σε όλα πρώτοι Αθηναίοι, εξασφαλίζουν και σε αυτή την παράγραφο άλλη μια πρωτιά, αφού "υπήρξαν μεταξύ των πρώτων που παράτησαν την οπλοφορία" και έγιναν καλοζωιστές, Όχι με την έννοια της τρυφυλότητας-μαλθακότητας,βέβαια, αλλά του πλούτου και της καλοπέρασης. Ακόμα και τα ενδύματά τους ηταν λινά και καλαίσθητα και τα στολίδια τους, μηδέ των γερόντων εξαιρουμένων, χρυσά και επιβλητικά.Βέβαια,όλα τούτα αργότερα είναι μόνο μια ανάμνηση, αφού τα ήθη έγιναν πιο...σπαρτιατικά, απλά ,φτωχικά και απέριττα.Ο πατριώτης ιστορικός αναπολεί τις "παλιές καλές ημέρες" της Αθήνας και φαίνεται να εκλαμβάνει ως ξεπεσμό,έστω και αν δεν το λέει "μεγαλόφωνα", την τωρινή απλή και απέρριτη ζωή των συμπατριωτών του, που ενδυματολογικά τουλάχιστον δε διαφέρουν και πολύ απο τους Σπαρτιάτες και τους...βαρβάρους.

 58. ΚΟΥΡΙΤΑΣ avatar
  ΚΟΥΡΙΤΑΣ 04/10/2010 19:00:51

  {9.Και όσοι, άλλωστε, από τους Πελοποννησίους παρέλαβαν από τους προγενεστέρους τας ασφαλεστέρας παραδόσεις διηγούνται ότι ο Πέλοψ απέκτησεν αρχικώς δύναμιν λόγω του μεγάλου πλούτου, με τον οποίον ήλθεν από την Ασίαν εις χώραν, της οποίας ο πληθυσμός ήτο πτωχός, και διά τούτο κατώρθωσε, μολονότι ξένος, να δώση εις αυτήν το όνομά του, και ότι ακόμη καλυτέρα τύχη επερίμενε τους απογόνους του μετά τον θάνατον του εγγονού του Ευρυσθέως, βασιλέως των Μυκηνών, ο οποίος εφονεύθη από τους Ηρακλείδας εις την Αττικήν. Καθόσον, όταν ούτος εξεστράτευσεν εκεί, ενεπιστεύθη την αντιβασιλείαν των Μυκηνών, λόγω συγγενείας, εις τον αδελφόν της μητρός του Ατρέα}
  Ο υποσυνείδητος πόνος ,αλλά και ο φθόνος (κατανοητά), που ταλαιπωρούν τον Αθηναίο στρατηγό και ιστορικό για τα αλλεπάλληλα πλήγματα, που δέχτηκε η ένδοξη πατρίδα του (στον εξιστορούμενο από τον ίδιο πόλεμο) από τον πειθαρχημένο και άριστα εξασκημένο πελοποννησιακό στρατό, δεν τον αφήνουν ήσυχο να συνθέσει την ιστορία του "χωρίς φόβο και πάθος".Θα βρει τρόπο να μειώσει και να υποβιβάσει τους άσπονδους εχθρούς. Ανακαλύπτει τις πιο αφελείς παραδόσεις για το σκοπό αυτό.
  Βάρβαροι είναι οι κάτοικοί της πελοποννήσου, λέει, αφού ο άνθρωπος που έδωσε ακόμα και το όνομά του στο νησί (ο Πέλωψ), δεν ήταν παρά ένας Ασιάτης, ένας ξενόφερτος, "εξώλης και προώλης" μάλλον, κάνας παραλής τυχοδιώκτης που έφτασε εδώ κυνηγημένος . Τώρα που έχει λόγο, η ιστορική πένα του δέχεται το μύθο ως αληθινό γεγονός. Ο μυθικός Πέλωψ, αναδεικνύεται σε ιστορικό πρόσωπο απο το στρατηγό- ιστορικό, χάριν της τιμής και της φήμης της πατρίδας . Ούτε λίγο ούτε πολύ, αυτοί που ταπείνωσαν τους "εξ αρχής" επώνυμους Αθηναίους-Έλληνες και την ένδοξη πόλη τους ,δεν είναι παρά απόγονοι Ασιατών, ξενόφερτοι βάρβαροι.

 59. ΚΟΥΡΙΤΑΣ avatar
  ΚΟΥΡΙΤΑΣ 04/10/2010 19:02:00

  {Και οι Δωριείς με τους Ηρακλείδας κατέλαβαν την Πελοπόννησον το ογδοηκοστόν έτος. Ως εκ τούτου, μόλις μετά παρέλευσιν πολλού καιρού ησύχασεν οριστικώς η Ελλάς και ο πληθυσμός της έπαυσεν υποκείμενος εις βιαίας μετακινήσεις, οπότε και ήρχισε ν' αποστέλλη αποικίας. Και οι μεν Αθηναίοι απώκισαν τας Ιωνικάς πόλεις της Μικράς Ασίας και τας περισσοτέρας νήσους του Αιγαίου πελάγους, οι δε Πελοποννήσιοι το πλείστον της Ιταλίας και Σικελίας και μερικά άλλα μέρη της λοιπής Ελλάδος. Όλαι αυταί άλλωστε αι αποικίαι ιδρύθησαν μετά τα Τρωικά.}


  Ήδη από τη 2η κιόλας παράγραφο της συγγραφής του, όπως είπαμε, ο Αθηναίος ιστορικός φροντίζει να ξεκαθαρίσει πως απο τους ΄Ελληνες, μόνο οι Αθηναίοι φαίνεται να είναι αυτόχθονες ή τουλάχιστον να ζουν από αρχαιοτάτων χρόνων στην ίδια γη, σε αντίθεση με τους αντιπάλους τους Λακεδαιμόνιους, που δεν έχουν παρά λίγα χρόνια ζωής στην εστία τους, στην οποία φαίνεται να εγκαταστάθηκαν καμιά 80αριά χρόνια μετά τα Τρωικά. Αν δεχτούμε τη χρονολογία του Ερατοσθένη, πως ο τρωικός πόλεμος,δηλαδή, έγινε το 1184, μόλις κάποιες...εκατοντάδες χρόνια, πριν τον πελοποννησιακό πόλεμο, πήραν την... πολιτογράφηση Έλληνες οι Δωριείς-Σπαρτιάτες. Αντίθετα,οι ΄Ιωνες,δηλαδή οι Αθηναίοι, κατείχαν τη χώρα τους αντάμ-παπαντάμ και ουδείς είδεν από πότε!
  Περιττό να πούμε, βέβαια, ότι η περίφημη κάθοδος των Δωριέων,που μνημονεύει εδώ ο ιστορικός, δεν έχει κανένα ιστορικό στήριγμα. Ουδέποτε, το πιθανότερο,συνέβη και επομένως ουδείς (ούτε ο Θουκυδίδης), μπορεί να γνωρίζει πόσο αρχαίοι ήταν οι Σπαρτιάτες στη γη τους, ή πόσο παλαιότεροι ή νεότεροι σε σχέση με τους Αθηναίους, που και αυτών τη φυλετική ταυτότητα μόνο από τις μυθοπλασίες των ποιητών τη γνωρίζουμε

 60. Κάποιος avatar
  Κάποιος 04/10/2010 19:27:28

  @ΚΟΥΡΙΤΑΣ

  Θα μπορούσες τις παραπάνω παραπομπές να τις παραθέτεις με συνδέσμους και όχι αντιγράφοντας αυτούσια τα κείμενα.Αυτό βοηθάει και στο να μην κρεμιούνται σεντόνια αλλά και στο ανατρέχει ο κάθε ενδιαφερόμενος κατευθείαν στην πηγή των πληροφοριών.

  Επίσης σ'ένα διάλογο καλό θα είναι να γράφουμε με δικά μας λόγια και όχι αντί απαντήσεων να κατεβάζουμε ολόκληρους τόμους εγκυκλοπαίδειας, γιατί έτσι φορτώνουμε τους συνομιλητές μας με τρελή δουλειά για το σπίτι (homework).
  Είπα και πριν ότι ένα copy paste διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα, το να διαβάσει όμως κάποιος σεντόνια με μεγαλύτερο μήκος από τον πάπυρο του Harris μπορεί να διαρκέσει ώρες.

 61. ΚΟΥΡΙΤΑΣ avatar
  ΚΟΥΡΙΤΑΣ 04/10/2010 21:56:04

  Ε ΡΕ ΦΙΛΕ ΤΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΤΟΣΣΕΣ ΩΡΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΕΥΓΕΝΗΣ ΑΛΛΑ ΕΣΥ ΔΕΝ ΤΡΩΓΕΣΑΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΤΗ ΜΙΑ ΣΟΥ ΦΤΑΙΝΕ ΤΑ ΚΟΠΥ ΠΑΣΤΕ ΤΗ ΜΙΑ ΣΟΥ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΣΥΡΡΑΦΕΣ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΣΟΥ ΦΤΑΙΕΙ Η ΜΠΟΥΓΑΔΑ ΜΕΤΑ ΣΟΥ ΦΤΑΙΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΓΡΑΦΩ ΜΕ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΛΟΓΙΑ ΡΕ ΦΙΛΕ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΒΛΕΠΕΙΣ ΟΤΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΤΕΘΩ ΣΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΣΟΥ ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΤΕΒΑΖΩ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΚΡΕΜΝΟΥΝ ΤΑ ΟΣΑ ΙΣΧΥΡΙΖΕΣΑΙ.ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΑΠΥΡΟ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΔΕΙΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΣΕ ΕΧΕΙ ΦΑΝΑΤΙΣΕΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΕΟΛΗΨΙΑ ΣΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΕΥΓΕΙΣ ΣΕ ΑΦΟΡΙΣΜΟΥΣ.ΒΑΖΩ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ ΚΑΙ ΘΟΛΟΚΟΥΛΤΟΥΡΙΑΡΗΣ ΚΑΙ ΑΠ ΟΣΟ ΜΕ ΕΧΕΙ ΔΙΔΑΞΕΙ Η ΜΙΚΡΗ ΜΟΥ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΑΤΟΜΑ ΑΜΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΑΥΤΟΙ ΕΚΕΙ ΘΑ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΕΝΩ ΠΙΟ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΙΚΑ ΑΤΟΜΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΤΕΛΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ ΕΓΩ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ ΟΠΩΣ ΤΑ ΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ ΚΟΥΡΙΤΑΣ 04/10/2010 22:11:25

   Συγγνώμη αλλά διάλογος δεν είναι να σου γράφω πέντε-δέκα αράδες και να μου απαντάς με τα άπαντα του Ηροδότου και του θουκυδίδη και αποσπάσματα ολόκληρων άρθρων αγνώστου ταυτότητας συγγραφέων.
   Επρεπε να σου κατεβάσω και εγώ σε αντίλογο 2-3 τόμους της Ιστορίας του Ε.Ε και κανά δυό βιβλία του Chadwick, του Θεοχάρη και του Μυλωνά και να σου πω ορίστε σου απάντησα.
   θα σου πάρει κανά εξάμηνο για να τα διαβάσεις και μετά θα μου απαντήσεις αν συμφωνείς ή όχι.

 62. ΚΟΥΡΙΤΑΣ avatar
  ΚΟΥΡΙΤΑΣ 04/10/2010 22:03:34

  ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΓΡΑΜΜΙΚΗ Α

 63. ΚΟΥΡΙΤΑΣ avatar
  ΚΟΥΡΙΤΑΣ 04/10/2010 22:07:39

  ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ ΚΟΥΡΙΤΑΣ 04/10/2010 22:17:52

   Καληνύχτα και σου αφιερώνω την παρακάτω ρήση του Ισοκράτη απ΄τον Πανηγυρικό που πρώτος μνημόνευσες.

   "ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΟΛΟ ΟΧΙ ΠΛΕΟΝ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΑΛΛΑ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΥΨΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗ".

 64. ΚΟΥΡΙΤΑΣ avatar
  ΚΟΥΡΙΤΑΣ 05/10/2010 14:10:52

  ΡΕ ΣΥ ΠΑΛΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΑΦΟΥ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΠΕΔΕΙΞΑ ΠΡΟΧΘΕΣ ΣΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΜΕ ΠΡΟΚΑΛΕΙΣ ΣΤΟ ΑΝΑΛΥΩ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ http://www.youtube.com/watch?v=OxTLj4OqS6o&featu=player_embedded#! Πουθενὰ δὲν ἀναφέρει ὁ Ἰσοκράτης (οὒτε ἂλλος Ἓλλην συγγραφεὺς) ὃτι “Ἓλληνὲς εἰσι οἱ μετέχοντες τῆς Ἑλληνικῆς παιδείας”. Ἡ ρῆσις αὐτὴ, τὴν ὁποίαν κατά κόρον ἐξεμεταλεύθησαν τὰ Μ.Μ.Ε., εἶναι χαλκευμένη, παράφρασις, παρερμηνεία, διαστρεύλωσις τοῦ 50οῦ ἐδαφίου απὸ τὸν “Πανηγυρικὸν” τοῦ Ἰσοκράτους, τὸ ὁποῖον εἰς τὴν πραγματικότητα διατυπώνει, σαφῶς, τελείως αντίθετη ἒννοια. (Γι’ αὐτὸ δὲν ἐπιθυμοῦν κάποιοι νὰ διδάσκωνται τὰ ἀρχαῖα Ἑλληνικὰ εις τὰ σχολεῖα: γιὰ νὰ μποροῦν διάφοροι ἐπιτήδειοι, νὰ ἐρμηνεύουν τὰ ἀρχαῖα κείμενα ὃπως τοὺς βολεύει).

  Ὁ Ἰσοκράτης, λοιπὸν, πλέκων τὸ ἐγκώμιον τῆς πνευματικῆς αἲγλης τῶν Ἀθηνῶν, γράφει ἐπὶ λέξει:
  “…. ΤΟΣΟΥΤΟΝ Δ’ ΑΠΟΛΕΛΟΙΠΕΝ Η ΠΟΛΙΣ ΗΜΩΝ ΠΕΡΙ ΤΟ ΦΡΟΝΕΙΝ ΚΑΙ ΛΕΓΕΙΝ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, ΩΣΘ΄ ΟΙ ΤΑΥΤΗΣ ΜΑΘΗΤΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΙ ΓΕΓΟΝΑΣΙΝ, ΚΑΙ ΤΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΝΟΜΑ ΠΕΠΟΙΗΚΕ ΜΗΚΕΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΤΗΣ ΔΙΑΝΟΙΑΣ ΔΟΚΕΙΝ ΕΙΝΑΙ, ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΛΕΙΣΘΑΙ ΤΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ ΤΗΣ ΗΜΕΤΕΡΑΣ Η ΤΟΥΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΜΕΤΕΧΟΝΤΑΣ.”

  Τὸ ρῆμα “πεποίηκε” καὶ τὸ τὸ ἀπαρὲμφατον “δοκεῖν”, τὰ ὁποῖα χρησιμοποιεῖ ὁ Ἰσοκράτης, δὲν ἒχουν τεθῆ τυχαίως. Ὃπως παρατηρεῖ καὶ ὁ σχολιογράφος τῶν Κωδίκων, ὁ Ἰσοκράτης πάντοτε “σαφεῖ τῇ λέξει κέχρηται” (vita 1.10). Σημειωτέον δὲ, ὃτι συνεπλήρωνε καὶ ἐτελειοποιοῦσε τὸν “Πανηγυρικὸ” περισσότερο ἀπὸ δέκα ἒτη, προκειμένου νὰ τὸν ἀπαγγείλη κατὰ τὴν ἑκατοστὴν Ὀλυμπιάδα – τὸ 380 π.ν.χ.-, ὃπου, ὡς γνωστὸν, συμμετεῖχον ΜΟΝΟΝ Ἓλληνες.
  Τὸ ρῆμα “ποιῶ” σημαίνει κατασκευάζω, φτιάχνω, δημιουργῶ. Τό μέσον (μέση φωνὴ) “ποιούμαι” σημαίνει ὑπολαμβάνω, νομίζω: “συμφορὰν ποιοῦμαι” = θεωρῶ ὡς συμφορὰν (ἀνάλογες σημερινὲς ἐκφράσεις: “περιποιημένη συμπεριφορὰ”, “κατασκευασμεύνη ὑπόθεσις”, “φτιαχτὸ ζήτημα”.
  Τὸ δὲ ρῆμα “δοκῶ” σημαίνει ὑποθέτω, νομίζω, φαντάζομαι: δοκεῖ = φαίνεται, ἐν ἀντιθέσει πρὸς τὴν πραγματικότητα. “Τά δοκούντα –μόνον – τῷ δοκοῦντι εἶναι ἀληθῆ” τονίζει ὁ Πλάτων εἰς τὸν διάλογον “Θεαίτητος” (158 Ε).

  Ὁ Ἰσοκράτης λοιπὸν ἁπλῶς διαπιστώνει:
  “Ἡ πόλις μας (δηλαδή αἱ Ἀθῆναι, ἡ Ἑλλὰς Ἑλλάδος κατὰ τὸν Θυκυδίδη), τόσον ἒχει ἀφήσει πίσω της (“ἀπολέλοιπε”, “ἐξεπέρασε”) ὡς πρὸς τὴν φρόνησιν τοὺς ἂλλους ἂνθρώπους, ὣστε οἱ μαθηταὶ αύτῆς ἒγιναν διδάσκαλοι ἂλλων καὶ τὸ ὂνομα τῶν Ἑλλήνων πεποίηκε ( = ἐδημιούργησε τὴν πεποιημένην, πλαστὴν ὲντύπωσιν) δοκεῖν εἶναι ( =νὰ φαίνεται ὃτι εἶναι –δίχως ὃμως νὰ εἶναι) χαρακτηριστικὸν ὂχι πιὰ τοῦ γένους ἀλλὰ τῆς διανοίας καὶ νὰ ἀποκαλοῦνται Ἓλληνες (δὲν τοὺς ἀποκαλοῦμε ἐμεῖς) μᾶλλον οἱ μετέχοντες τής ἡμετέρας ἐκπαιδεύσεως παρὰ (οἱ μετέχοντες) τῆς κοινῆς φύσεως ( =γεννήσεως, καταγωγῆς).

  Δηλαδὴ, κάτι παρόμοιο μὲ αὐτὸ ποὺ γίνεται σήμερα μὲ τοὺς καθηγητὲς ξένων γλωσσῶν. Οἱ μαθηταὶ λένε: “ἡ γαλλίδα”, “ἡ γερμανίδα”, “ὁ ἂγγλος”, κ.ο.κ., ἐννοώντας τοὺς -Ἓλληνες- καθηγητὰς, οἱ ὁποῖοι διδάσκουν αὐτὲς τὶς γλῶσσες.

  Γι’αὐτὸ ἀκριβῶς ἡ Ἑλληνικὴ γλῶσσα ἐτακτοποίησε τὸ ἀνεφυὲν πρόβλημα, καθορίζοντας ὡς “ἑλληνίζοντας” (καὶ ὂχι “Ἓλληνας”) τοὺς ξένους τοὺς διδάσκοντας ἑλληνικὰ. Ἒτσι ἒχομε τοὺς “ἑλληνίζοντας” Ἰουδαίους, δηλαδὴ τοὺς ὁμιλοῦντας τὴν Ἑλληνικὴν, καὶ γενικῶς τοὺς συγγραφεῖς, οἱ ὁποῖοι εἰς τὰ κράτη τῆς Ἀνατολῆς, ἀλλὰ καὶ τῆς Δύσεως, ὡμιλοῦσαν, ἒγγραφον καὶ ἐδίδασκον τὰ Ἑλληνικὰ.

  “Ἑλληνιστὴς” μέχρι σήμερα, εἶναι ὁ ἑλληνόγλωσσος ἀλλοδαπὸς, ὁ καθηγητὴς τῶν Ἑλληνικῶν. Λόγου χάριν, ἡ Γαλλίδα ἑλληνίστρια Ζακλὶν ντὲ Ρομιγὺ, ὁ Ἱσπανὸς ἑλληνιστὴς Φεδερίκο Σαγρέδο, ὁ Ἱσπανὸς ἑλληνιστὴς Χουὰν Κοντὲρχ, καθηγητὴς εἰς τὸ πανεπισήμιο st. Andrews τῆς Σκωτίας, ὁ ὁποῖος ἀναγράφει εἰδήσεις στὴν ἀρχαία Ἑλληνικὴ γλῶσσα, στὸν ἱστοχῶρο του http://www.akwn.net/ κ.ἂ.

  Καὶ γιὰ νὰ μὴν ὑπάρξη τυχὸν παρεξήγησις γύρω ἀπὸ τὴν λέξι “μαθηταὶ” (οἱ ταύτης μαθηταὶ γεγόνασι διδάσκαλοι τῶν ἂλλων) διευκρινίζομε ὃτι οἱ μαθηταὶ οἱ ὁποίοι συνέρρεον εἰς τὶς Σχολὲς τῶν Ἀθηνῶν δὲν ἦσαν μόνον Ἓλληνες, ἀλλὰ καὶ ξένοι ἀπὸ Ἀνατολὴ καὶ Δύσι. Αὐτοὶ, γυρίζοντας στὶς πατρίδες των, ἐδίδασκον ἑλληνικὰ ὡς “Ἓλληνες διδάσκαλοι” καὶ μετέπειτα “ἑλληνοδιδάσκαλοι”.
  ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΒΛΕΠΩ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΝΕΙΣ ΕΝΩ ΣΟΥ ΔΕΙΧΝΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΘΕΣ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙΣ ΜΕ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ ΚΟΥΡΙΤΑΣ 05/10/2010 18:24:43

   "Τοσοῦτον δ' ἀπολέλοιπεν ἡ πόλις ἡμῶν περὶ τὸ φρονεῖν καὶ λέγειν τοὺς ἄλλους ἀνθρώπους, ὥσθ' οἱ ταύτης μαθηταὶ τῶν ἄλλων διδάσκαλοι γεγόνασιν, καὶ τὸ τῶν Ἑλλήνων ὄνομα πεποίηκεν μηκέτι τοῦ γένους, ἀλλὰ τῆς διανοίας δοκεῖν εἶναι, καὶ μᾶλλον Ἕλληνας καλεῖσθαι τοὺς τῆς παιδεύσεως τῆς ἡμετέρας ἢ τοὺς τῆς κοινῆς φύσεως μετέχοντας."

   Σου απαντώ σχετικά με το «πεποίηκε».
   Υποκείμενο του ρήματος «πεποίηκεν» είναι η «ἡ πόλις» και όχι το «τὸ(τῶν Ἑλλήνων)ὄνομα» που αποτελεί αντικείμενο του ρήματος.
   Το «ποιώ» μόνο όταν συντάσσεται με κατηγορηματική μετοχή μπορεί να σημαίνει «δημιουργώ πλαστή εντύπωση».
   Στο κείμενο του Ισοκράτη συντάσσεται με αιτιατική(«ὄνομα») και απαρέμφατο(«δοκεῖν») και σημαίνει «κάνω», «ενεργώ» κτλ.
   Όσον αφορά το «δοκεῖν» μεταφράζεται «φαίνεται ότι» ή «θεωρείται ότι» ή «κρίνεται ότι» και όχι «φαίνεται ὃτι εἶναι –δίχως ὃμως νὰ εἶναι»

   Σχετικά με το «καλεῖσθαι».
   Καλούμαι σημαίνει «ονομάζομαι» και όχι «αποκαλούμαι από τους άλλους,όχι από μας» όπως μεταφράζει ο άσχετος, ή πιθανότερο ο πονηρός συντάκτης του άρθρου που παρέθεσες.

   Αυτά που σου λέω, δεν είναι ανάγκη να είσαι απόφοιτος φιλοσοφικής σχολής για να τα γνωρίζεις.
   Ένας καλός μαθητής Λυκείου στα Αρχαία τα γνωρίζει.

   Κρίνοντας λοιπόν από την ασχετοσύνη ή την μεροληψία του συντάκτη του συγκεκριμένου χωρίου που μπορεί να την καταλάβει και μαθητής Λυκείου, μπορεί κάποιος να βγάλει πολλά συμπεράσματα για την ημιμάθεια και τον στραβισμό κάποιων πατριδοκάπηλων ή γραφικών εθνικιστών.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.