Ο Δραγασάκης αποδομεί τον Τσίπρα
16/09/2014 17:08
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Δραγασάκης αποδομεί τον Τσίπρα

Το πρόγραμμα που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας δεν είναι παρά το... πρόγευμα. Είναι κάτι σαν το ορεκτικό και θα ακολουθήσει το κυρίως γεύμα που θα κάνει σίγουρα την Ελλάδα... Δανία του Νότου.

Απίστευτες καταστάσεις συμβαίνουν στο κόμμα της χαράς και της αριστερής επανάστασης, στον ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή. Αφού είδαμε όλοι με συγκίνηση τον Αλέξη Τσίπρα να μας ανακοινώνει το πρόγραμμα που θα βγάλει την Ελλάδα από την ανθρωπιστική κρίση, στη συνέχεια μάθαμε ότι κοστολογήθηκε από τους οικονομικούς φωστήρες της Κουμουνδούρου λίγο πάνω από 11 δισ. ευρώ. Ψίχουλα δηλαδή μπροστά στη σωτηρία της Ελλάδας με τον αριστερό τρόπο του κ. Τσίπρα. Δεν μάθαμε ποτέ από που θα βρεθούν όλα αυτά τα χρήματα κάθε χρόνο, όμως, αυτά είναι λεπτομέρειες για τους εφευρέτες της «μηχανής που κόβει χρήμα». Υπάρχει δε και το σενάριο που λέει ότι το κόστος των παροχών του κ. Τσίπρα να φτάνει και τα 15-17 δισ. ευρώ αλλά κι αυτό είναι λεπτομέρειες...

Τώρα, όμως, μαθαίνουμε ότι το πρόγραμμα που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας δεν είναι παρά το... πρόγευμα. Είναι κάτι σαν το ορεκτικό και θα ακολουθήσει το κυρίως γεύμα που θα κάνει σίγουρα την Ελλάδα... Δανία του Νότου, όπως διακήρυττε ο εφευρέτης του «λεφτά υπάρχουν». Ο Γ. Δραγασάκης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ένας από τους «τσάρους» του οικονομικού επιτελείου της Κουμουνδούρου μας πληροφόρησε ότι οι εξαγγελίες Τσίπρα είναι «ένα μικρό μέρος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ» διευκρινίζοντας ότι οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί και ότι σε κάθε περίπτωση το πακέτο Τσίπρα δεν διαπνέεται από τη λογική της επιστροφής στα ελλείμματα.

«Αυτά που είπαμε, δεν είναι το πρόγραμμά μας, αλλά ένα μικρό μέρος – θα το έλεγα πρόγευμα – με την έννοια ότι μας απασχολεί το πώς θα ξεκολλήσουμε την οικονομία από το τέλμα, διότι θεωρούμε ότι είναι βαλτωμένη

Δεύτερον, το πώς θα αρχίσουμε να δημιουργούμε εμπιστοσύνη στην κοινωνία ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και να σηκώσουμε κεφάλι και να κάνουμε σχέδια. Και τρίτον, πώς μπορούμε να χτυπήσουμε τις μεγάλες ανισότητες και κοινωνικές αδικίες. Έχουμε βγάλει μια «λευκή βίβλο» μεταρρυθμίσεων και μετασχεδιασμών και επιπλέον (θέλουμε) την οικοδόμηση ενός παραγωγικού συστήματος και παραγωγικού μοντέλου.

Όλες οι προτάσεις γίνονται υπό τις συνθήκες ισοσκελισμένου προϋπολογισμού. Δεν επιστρέφουμε στα ελλείμματα. Όχι μόνο για εμάς, αλλά για όποιον θέλει να σχεδιάσει πολιτική. Δηλαδή, δεν πάμε ξανά σε ελλείμματα, αυτό είναι η παραδοχή. Άλλο αν εμείς διεκδικούμε να εξαιρεθούν οι δημόσιες επενδύσεις, όπως και οι Ιταλοί το θέλουν και πολλοί άλλοι.

Οι αριθμοί όλοι είναι ενδεικτικοί. Δεν μπορούν και δεν πρέπει να τους βάλουμε σε ζυγαριά φαρμακείου, διότι και προσωπικά δεν θα εκπλαγώ όταν αποκτήσουμε εικόνα, με στοιχεία, να βρούμε κάποιους αριθμούς με υπερτιμολόγηση και άλλους με υποτιμολόγηση».\

Απίθανα πράγματα μας λέει ο κ. Δραγασάκης. Τώρα μας αποκαλύπτει ότι ουσιαστικά τα νούμερα που ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για το οικονομικό του πρόγραμμα είναι... ενδεικτικά. Μπορεί να είναι λιγότερα, μπορεί και περισσότερα. Δεν ξέρουν με λίγα λόγια τι τους γίνεται στο κόμμα. Θα έλεγε κανείς ότι τα «νούμερα» δεν μπορούν να βγάλουν σωστά νούμερα!

Για το πού θα βρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα έσοδα για το πρόγραμμά του, είπε:

Με τα συγκεκριμένα στοιχεία π.χ. που έχουμε στην Ελλάδα, είναι η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ. Θα έπρεπε να είναι 25 δις και εισπράττουμε 15-16 δις. Άρα, στην Ευρώπη είναι στο 80% και στην Ελλάδα πριν την κρίση ήταν 70% και σήμερα είναι 60% και χαμηλότερα. Αν καταφέρουμε και το κάνουμε 70%, στα επίπεδα που ήταν πριν από την κρίση, ξέρετε πόσο είναι αυτό; 2,5 δις.

Εξηγώ, όμως, ότι η αντιπαράθεση αυτή που γίνεται και η αριθμητική άσκηση που κάνουμε όλοι μαζί έχει εγγενή προβλήματα στο να είμαστε όλοι ακριβείς. Εμείς, χτίζουμε αξιοπιστία απέναντι στο λαό και γι’ αυτό ακριβώς βάλαμε το μολύβι κάτω και μιλήσαμε για αριθμούς και θα επανέλθουμε. Ακόμη και αν κάναμε κάπου λάθος, δηλαδή υπερτιμήσαμε ή υποτιμήσαμε κάτι, θα το διορθώσουμε και θα το πούμε επίσημα. Προτάσσουμε την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Υπάρχει περίπτωση να το αφήσουμε αυτό για αργότερα;

Μίλησε και για τις 300.000 θέσεις που υποσχέθηκε ο Τσίπρας και είπε πως δεν είναι όλες οι θέσεις πλήρους απασχόλησης. Είναι προγράμματα-γέφυρες, ώστε να δημιουργήσουμε ανάκαμψη της οικονομίας, μέσω της οποίας θα αρχίσουν να δημιουργούνται οι θέσεις αυτές. Θα κάνουμε έναν συνδυασμό μικρών όπλων που διαθέτουμε και μόνο συνδυασμένα μπορούν να επιφέρουν ένα θετικό αποτέλεσμα. Ποια είναι αυτά; Πρώτον, το ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης. Δεύτερον, η ρύθμιση των δανείων και των οφειλών προς το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία. Τρίτον, η αύξηση του κατώτατου μισθού. Τέταρτον, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Η ιδέα μας στηρίζεται στο συντονισμό των μέσων. Αν κάνουμε τα ίδια πράγματα που λέμε, το ένα το 2014, το άλλο το 2015 και το άλλο το 2016, θα εξατμιστεί η όποια ενέργεια που περικλείουν αυτά τα μέτρα. Το μόνο στο οποίο μπορούμε να προσδοκούμε είναι ο συνδυασμός αυτών των μέτρων. Παίρνουμε διάφορα μέτρα ως λιανοντούφεκα, για να το πω στρατηγικά, τα ενώνουμε σε μία δέσμη και όλα αυτά παράγουν συνδυασμένα μια δύναμη πυρός που μπορεί να ξεκολλήσει την οικονομία από την κρίση».

Οπως καταλαβαίνουμε, οι 300.000 θέσεις εργασίας θα είναι όπως τότε με τα... stage ή θα είναι κάποια πεντάμηνα προγράμματα. Κι αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ το λέει μείωση της ανεργίας.

Συμπέρασμα; Ο Γ. Δραγασάκης είναι από τους σοβαρούς στο κόμμα της χαράς. Αλλά αν ο σοβαρός μιλάει έτσι, αποδομεί πλήρως τον αρχηγό του, επιβεβαιώνει ότι όλα είναι αριστερές μπαρούφες, τότε τα «νούμερα» της Κουμουνδούρου τι θα έχουν να πουν;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. danas avatar
  danas 16/09/2014 17:38:07

  o Δραγασάκης είναι σοβαρότατος και τον ενθυμούμε απο τις ιστορικές παρεμβάσεις που έκανε ώς αναπληρωτής υπουργός εθνικής οικονομίας στην κυβέρνηση ζολώτα . Όμως κάποιοι νέοι δεξιοί εδω μέσα έχουν βάλει τους πάντες στο ίδιο καζάνι (αριστεροχαρούληδες συριζαίοι). Λίγο σεβασμό στην ιστορία και στην προσφορά αυτού του ανθρώπου. Για Τσίπρα πές οτι θές αλλά οχι για τον Δραγασάκη.

  • ΚΒΣ avatar
   ΚΒΣ @ danas 16/09/2014 17:50:45

   Σιγά το τότεμ.

   • danas avatar
    danas @ ΚΒΣ 16/09/2014 19:00:40

    γι αυτό δεν θα ορθοποδήσομε σ' αυτόν τον τόπο γιατί όλους τους άξιους ανθρώπους τους βάζουμε στον ίδιο κουβά με τους υπολοίπους. Βαρβιτσιώτης πατήρ , Δραγασάκης , Γεωργιος Μαγκάκης επι παραδείγματι και σαφώς ξεχνάω πολλούς . Κρίμα.

    • Θόδωρος 17.06.201? avatar
     Θόδωρος 17.06.201? @ danas 16/09/2014 20:24:13

     http://www.antinews.gr/POLITIKE/dragasakis-o-suriza-den-exei-ginei-akomi-eniaio-komma/#comments Τα λεγόμενα του "σοβαρού" κου Δραγασάκη. Και ένα κάπως απαξιωτικό -αλλά δίκαιο πιστεύω- δικό μου σχόλιο.

 2. toxo avatar
  toxo 16/09/2014 18:03:00

  Πρώτα πρέπει να μάθει κάποιος,πόσοι έχουν δεσμευμένες αποδοχές,πόσα μηνιάτικα,πως θα αντιμετωπισθεί το πρόβλημα,συνολικά και ατομικά και μετά να θέλει να επιβαρύνει τους (καλά ,στα χρωστάω) "επιχειρηματίες".

 3. ΚΒΣ avatar
  ΚΒΣ 16/09/2014 18:37:53

  Μη τους υποτιμάτε πάντως, είναι αδίστακτοι και όντας στην κυβέρνηση πράγματι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος με λογιστικές αλχημείες και δημοσιονομικούς τακτικισμούς να βρουν τρόπο ώστε να «ανακουφιστεί» προσωρινά ο κόσμος από μερικά βάρη, υποθηκεύοντας παράλληλα το μακροπρόθεσμο συμφέρον του τόπου. Για άλλη μια φορά δηλαδή είναι ικανοί στον βωμό του λαού να θυσιαστεί το Έθνος.

 4. ΑΜ Παπαιωαννου avatar
  ΑΜ Παπαιωαννου 16/09/2014 19:43:10

  Το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα γυρίσει ΑΜΜΕΣΑ στο 3% αν ο ΣΑΜΑΡΑΣ αποκοπεί από τον ΜΠΕΝΥ και το ΠΑΣΟΚ και εφαρμόσει έστω και τωρα - μέρος έστω - των Ζάππειων

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.