#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
31/05/2012 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Δραγασάκης ανοίγει παράθυρο μετεκλογικής συνεννόησης και ο Λαφαζάνης το κλείνειΤην ανάγκη για εκπόνηση εναλλακτικών σχεδίων εκτάκτου ανάγκης σε τεχνοκρατικό επίπεδο αναφορικά με την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής απόκλισης και της κατάστασης στην οικονομία se συνέντευξή του στο CapitalTV ο βουλευτής Β΄ Αθήνας και επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννης Δραγασάκης.

Αυτά τα εναλλακτικά σχέδια, όπως υποστηρίζει, μπορούν να εκπονηθούν άμεσα από τεχνοκράτες που θα επιλεγούν από τα κόμματα με επιστημονικά κριτήρια στο πλαίσιο του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), του ΚΕΠΕ ή του ίδιου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και “να καθίσουμε να μιλήσουμε πολιτικά μετά τις εκλογές”.

Παράλληλα, εξηγεί ότι όσα ακούστηκαν για τις καταθέσεις τις τελευταίες ημέρες είναι απλές «σκέψεις και ιδέες» στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχουν συζητηθεί συλλογικά στο κόμμα και προσθέτει ότι σε κανένα σχέδιο που έχει επεξεργαστεί το κόμμα δεν περιλαμβάνεται ως συστατικό η δέσμευση καταθέσεων. Για το θέμα της εκροής των καταθέσεων παραθέτει τη δική του “σκέψη” για την εφαρμογή ενός φόρου εξόδου κεφαλαίων, αντί του “παράλογου” φόρου που επιβάλλεται στον επαναπατρισμό καταθέσεων.

Την ίδια στιγμή η Κουμουνδούρου προσπαθεί να βάλει τέλος στις αντιφατικές δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για την φορολογία και ομολογεί ότι το θέμα αυτό είναι ...δύσκολο και απαιτεί ειδικούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ άλλων ο κ. Δραγασάκης προτείνει την εκπόνηση ενός 10ετούς σχεδίου για την οικονομία. Σύμφωνα με τον ίδιο χρειάζεται αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης. Δεν μπορεί η αριστερά να εγγυηθεί την επιστροφή στο προηγούμενο επίπεδο ζωής με το παλιό σύστημα το οποίο έχει καταρρεύσει. “Μιλάμε για ριζικές μεταρρυθμίσεις παντού”. Επαναδιαπραγμάτευση των πάντων και επιδίωξη μιας κοινής ευρωπαϊκής λύσης. Όχι σε μονομερείς ενέργειες που θα φέρουν τη χώρα σε μειονεκτική θέση. “Πρέπει να έχουμε μια εξίσωση επιβίωσης”, λέει χαρακτηριστικά. “Η συνέχιση του πυρήνα της πολιτικής του μνημονίου θα μας οδηγήσει ουσιαστικά εκτός ευρώ”. Εξηγεί ότι η μείωση των δημοσίων δαπανών στο 35% του ΑΕΠ στο οποίο οδηγεί η συνταξή του μνημονίου θα οδηγήσει σε μεγάλη οικονομική απόκλιση της Ελλάδας από τις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες και θα καταστήσει αδύνατη τη χρηματοδότηση επενδύσεων και του κοινωνικού κράτους. “Θα παραμείνουμε στο ευρώ ως χώρα προτεκτοράτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως οι λεπροί της Ευρώπης”, προσθέτει

Πρέπει ωστόσο να επισημάνουμε ότι την ίδια στιγμή που ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης κάνει λόγο για μετεκλογικές συνεργασίες και εκπόνηση έκτακτων εναλλακτικών σχεδίων για την ελληνική οικονομία, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επανέλαβε χθες τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για μονομερή καταγγελία του Μνημονίου, λέγοντας: «Υπάρχει περίπτωση να καταργηθεί το Μνημόνιο σε συμφωνία με την Τρόικα; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα…».

 Εξάλλου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αύριο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψει στη δέσμευση περί «άμεσης ακύρωσης των Μνημονίων και ειδικότερα του δεύτερου» το οποίο όπως θα πουν θα αντικατασταθεί με το «Εθνικό Σχέδιο για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση, την αναδιανομή εισοδήματος και τη δίκαιη δημοσιονομική εξυγίανση».

Στο κείμενο του οικονομικού προγράμματος θα αναφέρεται επίσης ρητά και κατηγορηματικά ότι «η άμεση ακύρωση των Μνημονίων και των νόμων που τους θεσπίζουν θα συνοδευτεί με την ακύρωση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και των σχετικών εφαρμοστικών νόμων των Μνημονίων, αρχής γενομένης από τους νόμους που μειώνουν μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες, καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις, περιορίζουν συνδικαλιστικές ελευθερίες και αποδιαρθρώνουν εργασιακές σχέσεις».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΓΓ avatar
  ΓΓ 31/05/2012 10:06:59

  ακόμα και από την παράθεση των προτάσεων δεν προκύπτει από κάπου πρόθεση συνεργασιών όπως θέλει να την παρουσιάσει ο τίτλος του άρθρου.

 2. akenaton avatar
  akenaton 31/05/2012 11:03:01

  Ελπίζω να μείνει ανοιχτό το "παράθυρο" και πιστεύω οτι πρέπει να ανοίξουν κι άλλα. Η σωτηρία της Χώρας επιτάσσει ανοιχτά πνεύματα, όποιοι πολιτικοί δεν το καταλάβουν αυτό, θα βρεθούν πολύ σύντομα να "άρχουν" επί ερειπίων. Με ότι αυτό συνεπάγεται και για τους ίδιους και για μας τους πολίτες. Οι τόνοι πρέπει να πέσουν και τα κόμματα να επεξεργαστούν από κοινού ΕΘΝΙΚΕΣ θέσεις για την οικονομία, τις μεταρρυθμίσεις, την πορεία της Χώρας σε βάθος τουλάχιστον δεκαετίας. Θέσεις που θα μπορέσουν να υπερασπισθούν με σθένος και ενότητα απέναντι σε μια Ευρώπη που βρίσκεται σε πανικό και σύγχιση.

  • Αείμνηστος avatar
   Αείμνηστος @ akenaton 31/05/2012 12:26:57

   Σπάνια λογική φωνή του ακενατόν.Μπράβο 1000000+++++++++++

   • Αείμνηστος avatar
    Αείμνηστος @ Αείμνηστος 31/05/2012 13:16:11

    Tο σπάνια δεν πηγαίνει στον ακενατόν , αλλά στο "εδώ μέσα'

    • Factorx avatar
     Factorx @ Αείμνηστος 31/05/2012 13:41:33

     Δεβ νομίζεις οτι το παρατραβάς; Δεν έχουν δικαίωμα άλλοι να εκφράζουν την όποια άποψή τους; Σε πήρε κανένας από το αυτί να τους διαβάσεις;

     • Αείμνηστος avatar
      Αείμνηστος @ Factorx 31/05/2012 23:10:22

      Φυσικά τους διαβάζω φάκτορα .Και τους σχολιάζω , όπως έχουν δικαίωμα να σχολιάζουν και μένα.Και έτσι μένει ζωντανός ο διάλογος
      Ούτε έβρισα , ούτε διεκδίκησα το αλάθητο.
      Μπορεί η δική μου άποψη να είναι παράλογη.

    • Γεώργιος Τ. avatar
     Γεώργιος Τ. @ Αείμνηστος 31/05/2012 22:43:30

     Τι να γίνει που δε μπορούν όλοι να κάνουν λάστιχο τις ιδέες και τα πιστεύω τους όπως οι συριζάιοι;

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 31/05/2012 12:01:00

  Έχουν και αυτοί το ενδο-Συριζικό μπρά ντε φέρ τους.
  Δεν θα είναι εύκολο, έχουν επιλέξει διαφορετικούς "προορισμούς".
  Οι παλαιοί τουλάχιστον αναγνώστε του antinews ξέρουν την προιστορία και τα "συμφραζόμενα": Παλαιότερα, η μία πλευρά του "διαγωνιστικού τραπεζιού", είχε παρουσιαστεί εδώ επαρκώς.

 4. Nik avatar
  Nik 31/05/2012 13:13:01

  “Μιλάμε για ριζικές μεταρρυθμίσεις παντού”. Και πως διαφέρει αυτό από τις συνταγές του Μνημονίου που ζητούν ακριβώς το ίδιο;

  Αυτό που προτείνει ο Δραγασάκης είναι μια έξυπνη εκδοχή αυτού που προσπάθησε να κάνει ο ΓΑΠ. Ο Δραγασάκης κατανοεί ότι το πελατειακό κράτος και οι μεταρρυθμίσεις θα έχουν πολιτικό κόστος και προτείνει μια πολιτική σύμπραξη και ανάθεση σε τεχνοκράτες. Ετσι όλα τα κόμματα θα βγουν "λάδι". Ο ΓΑΠ επέλεξη την σχοινοβατική επιλογή της πρόκλησης κρίσης και πρόσκλησης ξένων εμπειρογνομώνων, λέγε με Τρόικα, για να εμφανίσει τις αλλαγές ως επιβεβλημένες και να αποφύγει το πολιτικό κόστος.

  Εκτός από την πονηριά, η συνταγή (αμφοτέρων Δραγασάκη και ΓΑΠ) είναι κατά βάθος προσβλητική για τους πολίτες αφού μας θεωρεί εθισμένους στο ρουσφέτι και την πελατειακή συνταγή. Δηλαδή λείπουν τα κότσια για μια ανοικτή συζήτηση για το μεγαλύτερο θέμα της χώρας, την δομή και λειτουργεία του κράτους. Αν για τα πιο ζωτικά θέματα χρειάζονται κοινής αποδοχής εμπειρογνώμωνες τότε τι τους θέλουμε τους πολιτικούς;

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ Nik 31/05/2012 23:00:44

   Αν βρίσκεις ότι η "κοινή γνώμη" μπορεί να κάνει την δουλειά των τεχνοκρατών, είσαι μέρος του προβλήματος. Ως γνωστόν και μετρημένον, ο μέσος Έλληνας πολίτης θέλει το ρουσφέτι για τον εαυτό του και κράτος δικαίου για τους άλλους και οι πολιτικοί, προκειμένου να βάλουν την κουτάλα στο χέρι, διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, τάχα, ως "εντολή του λαού" (λέγεται "πολιτική βούληση").
   Στην καλύτερη περίπτωση, ας δίνουν οι πολιτικοί την κατεύθυνση και οι τεχνοκράτες την λύση. Αυτοί είναι οι ρόλοι τους.
   ΥΓ. Αν με τα παραπάνω προσβάλλω τον λαό και το πολιτικό σύστημα, είναι γιατί προτιμώ να με χαρακτηρίζουν ανάγωγο, παρά ....

 5. akenaton avatar
  akenaton 31/05/2012 17:09:52

  Το τελικό σχέδιο θα το εγκρίνουν οι πολιτικοί. Αυτοί και θα το εφαρμόσουν! Αυτοί και θα έχουν την τελική ευθύνη. Οι τεχνοκράτες θα κάνουν την δική τους δουλειά, οι πολιτικοί τη δική τους. Το πρόβλημα είναι όταν αναλαμβάνουν ο καθείς τη δουλειά του άλλου!!!

 6. EVANGELOS avatar
  EVANGELOS 31/05/2012 23:14:18

  ο Λαφαζάνης πάιζει στο Σύριζα το ρόλο που παίζει η Ντόρα στη ΝΔ ...

  ψάχνουν συνεχώς να βρούν (ξεθάψουν) απηρχειωμένα επιγχειρήματα που να ενισχύουν την πόλωση ... μακάρι αμφότεροι να απομονωθούν

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.