#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/01/2014 21:09
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Γ. Σταθάκης εξευτελίζει τον ΣΥΡΙΖΑ για το χρέοςΜπορεί ο Χριστόδουλος Ξηρός να μη μας αφήνει να παρακολουθήσουμε τις υπόλοιπες εξελίξεις, ωστόσο, συμβαίνουν πράγματα και θαύματα. Κι αν αυτό που είπε ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, δεν είναι απλά στροφή στο ρεαλισμό ολόκληρου του κόμματος, τότε έχουμε να κάνουμε με μια ακόμη απόδειξη ότι στην Κουμουνδούρου δεν ξέρουν τι τους γίνεται.

Ο βουλευτής, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Στο κόκκινο» υπολόγισε ότι το επαχθές χρέος της χώρας είναι μόλις 5% του ΑΕΠ. Όπως εξήγησε ο κ. Σταθάκης, το επαχθές χρέος στην περίπτωση της Ελλάδας είναι περιορισμένο. «Είναι τα εξοπλιστικά προγράμματα και ο εξηλεκτρισμός του ΟΣΕ, που δεν έγινε ποτέ. Είναι περίπου στο 5%. Η μεγάλη πλειοψηφία του χρέους, πάνω από το 90%, είναι παραδοσιακό, δημόσιο χρέος των αγορών, δηλαδή των ομολόγων. Εκεί δεν υπάρχει νομική διαδικασία για να αμφισβητηθεί», διευκρίνισε.

Με απλά λόγια, μόλις 10 δισ. ευρώ περίπου είναι το επαχθές χρέος για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να ζητήσει μονομερή ακύρωσή του ή ακόμη και συμφωνία με τους δανειστές. Το υπόλοιπο 90% και πάνω αφορά σε δημόσιο χρέος των αγορών κι εκεί δεν μπορεί να γίνει καμιά διαγραφή! Με μια φράση ο οικονομολόγος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει κουρελόχαρτο ολόκληρη την επικοινωνιακή τακτική του κ. Τσίπρα και των υπολοίπων που μας έχουν «φλομώσει» στο ψέμα ότι θα μπορέσουν να διαγράψουν το χρέος, ότι θα σκίσουν τα μνημόνια και άλλες τέτοιες ανοησίες.

Χρειάστηκε απλά ένας σοβαρός άνθρωπος για να εξευτελίσει ένα ολόκληρο κόμμα που «πουλάει» στον ελληνικό λαό φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Εκτός κι αν ο κ. Σταθάκης είναι βουλευτής της... κυβέρνησης που λέει ακριβώς τα ίδια.

«Ή ο κ. Σταθάκης κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό ή ο ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε, αμέσως μετά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου σχολιάζοντας τη δήλωση του Γιώργου Σταθάκη.

Ο κ. Κεδίκογλου σημείωσε ότι η πολιτική απόφαση του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ (σημείο 13.2) προβλέπει «τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους».

«Θα περιμένουμε σήμερα να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους και να μας πουν αν τελικά ισχύει το πρόγραμμά τους και - μονομερώς - θα 'διαγράψουν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους' ή 'μόνον το 5%' », συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος.

Απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον κ.Κεδίκογλου ότι «διαβάζει για μια ακόμη φορά επιλεκτικά τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ».

«Τον συγχωρούμε. Απλώς, για την επόμενη φορά, καλό θα είναι να γνωρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης, ανεξάρτητα από το αν αυτό χαρακτηριστεί ως «επαχθές» ή όχι, στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής ρύθμισης για το χρέος, που διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή και την ανάκαμψη της οικονομίας» διευκρίνισε το γραφείο Τύπου της Κουμουνδούρου και επισήμανε:

«Εάν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενημερωθεί σχετικά με τις κυβερνητικές θέσεις για το ζήτημα του χρέους, το οποίο έχει αυξηθεί σε σχέση με την προ μνημονίου εποχή, ας ενημερώσει και τον ελληνικό λαό».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δίνοντας νέα απάντηση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την τοποθέτηση του κ. Σταθάκη, δήλωσε ότι "είναι αλήθεια ότι αδυνατούμε να καταλάβουμε τις 'θέσεις' του ΣΥΡΙΖΑ" και υπέβαλλε τις εξής δύο ερωτήσεις:

"Ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαγράψει μόνον το 'επαχθές' ή το 'μεγαλύτερο μέρος' του χρέους που αναγνωρίζει ως νόμιμο; Η 'μονομερής διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους' που ζητά, τελικά αφορά μόνον το 5%, όπως μας αποκάλυψε ο κ. Σταθάκης;", ρώτησε ο κ. Κεδίκογλου.

«Θα παρακαλούσαμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο αν δεν προλαβαίνει να διαβάζει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον να διαβάζει τις ανακοινώσεις που απαντούν στις δικές του δηλώσεις» ανταπάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Τον παραπέμπουμε στην προηγούμενη μας ανακοίνωση, με την ελπίδα ότι στον ελεύθερο του χρόνο θα μας εξηγήσει τη θέση της κυβέρνησης για το χρέος. Εκτός αν θέλει να απευθυνθούμε απευθείας στον κ. Σόιμπλε» σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Petra avatar
  Petra 21/01/2014 21:57:01

  Η κατάληξη της αντιπαράθεσης, δυστυχώς, γελοιοποιεί και πάλι το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης, δικαιώνοντας τον φάκτοραχ, που επισημαίνει, διαρκώς, τελευταία, την ανικανότητά του να αντεπεξέλθει στο ευαίσθητο έργο υποστήριξης των πολιτικών της κυβέρνησης Σαμαρά....

  Κρίμα!

 2. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 22/01/2014 00:31:34

  Τόσα αυτογκολ στο σύριζα, σημαίνει μεγάλα εσωτερικά θέματα και κόντρες. Δεν εξηγείται αλλιώς. Πλησίασαν στην εξουσία και βγήκαν οι εγωϊσμοί στην επιφάνεια. Αυτοαναιρούνται διαρκώς και για τα πάντα χωρίς όμως οριστικές θέσεις για τίποτα. Και υπάρχουν ψηφοφόροι να εμπιστεύονται αυτούς που δε μπορούν να αποφασίσουν ξεκάθαρα στο παραμικρό θέμα; Αλλά είπαμε. Με τα μνημόνια ο ΓΑΠ και η παρέα του κατάφεραν αυτό που ήταν στόχος του συστήματος: να μην σκεπτόμαστε πλέον, αλλά να ξεσπάμε από θυμό ή απόγνωση όπου βρούμε. Και να μας δουλεύουν κάποιοι πουλώντας εύκολες λύσεις στα λόγια ακριβώς όπως έκανε ο ΓΑΠ όταν ο Καραμανλής έλεγε για αποφάσεις δύσκολες αλλά απαραίτητες λόγω κρισιμότητας της κατάστασης στην οικονομία. Προτιμήσαμε τον εύκολο δρόμο του αρχιψεύταρου και πέσαμε στην κόλαση.

  • Νέστωρ avatar
   Νέστωρ @ Γεώργιος Τ. 22/01/2014 08:01:41

   Φίλε Γεώργιε, τα μνημόνια δεν έχουν σχέση με το παραμυθιάσιμο των αριστερορρεπών Ελλήνων (και όχι μόνο). Είναι γονιδιακό το ζήτημα, κάποιοι άνθρωποι ρέπουν στο να φορτώνουν τις αστοχίες τους στους άλλους, τις αδυναμίες τους στους άλλους, ξέρεις, για όλα φταίει η άτιμη κοινωνία, τέτοια. Όπως λες κι εσύ, τον ΓΑΠ τον πίστεψαν προ μνημονίων, και τον Αντρέα το 1981 ομοίως. Για κάποιους είναι δύσκολο το να κοιτούν την αλήθεια κατάματα, και ρέπουν προς το να παραμυθιάζονται.
   Το κακό για εμάς τους άλλους είναι ότι ζούμε παρέα με δαύτους ...
   Πώς τη λένε την ταινία; Πλανήτη των πιθίκων; Κάτι τέτοιο...

 3. Jean-Claude DL avatar
  Jean-Claude DL 22/01/2014 01:21:51

  Παρατηρώ με ενδιαφέρον πως ο Σταθάκης που παρουσιαζόταν (στις αναρτήσεις σας) περίπου ως "υποπτος" για λαμογιοδουλειές όταν παραπεμπόταν για τα πεπραγμένα του στην Αντιπρυτανεία του Παν. Κρήτης, ξαφνικά έγινε "σοβαρός άνθρωπος" στην παραπάνω ανάρτηση σας.

  βρε βρε .....

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Jean-Claude DL 22/01/2014 08:18:49

   Δεν είναι το θέμα τόσο ο Σταθάκης όσο η αστάθεια του σύριζα σε όλα τα θέματα.

  • Μωρίας εγκώμιον avatar
   Μωρίας εγκώμιον @ Jean-Claude DL 22/01/2014 09:41:05

   Πέστα βρε άνθρωπε.

 4. George Ν avatar
  George Ν 22/01/2014 05:59:49

  Δύσκολο να γίνει κατανοητό ακόμα και το 5%. Το μόνο πχ που υπάρχει στους εξοπλισμούς είναι σκάνδαλα και μίζες που προφανώς ανέβασαν το κόστος ίσως και κατά 10% δλδ 2,5 δις. Πώς όμως το χρέος σε μια πχ ιαπωνική τράπεζα που χρηματοδότησε μια εξοπλιστική αγορά της Ελλάδας από μια γερμανική εταιρία θα βγει επαχθές? Ελληνες εκλεγμένοι πολιτικοί εκβιάσανε μίζες, Γερμανοί τις έδωσαν και Γιαπωνέζοι την πληρώνουν? Το επαχθές του χρέους ακούγεται σαν το τοκογλυφικό επιτόκιο των δανειστών στο 1,5% όταν οι αγορές χρεώναν την ίδια εποχή κάποιους δανειστές μας ακόμα και 6,5%. Ασχετο δλδ. Πιό σωστό θα ήταν να ζητήσει η Ελλάδα την συνδρομή της ΕΕ και της παγκόσμιας κοινότητας για να βρεθούν οι μίζες και να επιστραφούν. Θα μπορούσε να πει ότι αυτά τα χρήματα θα πάνε για πληρωμή χρέους της χώρας ώστε να μην αναγκασθούν οι φορολογούμενοι της ΕΕ να επωμισθούν μεγαλύτερη ελάφρυνση από όση χρειάζεται. Θα μπορούσε να φτιαχθεί μια task force υπό την επίβλεψη του Ευρωπαικού κοινοβουλίου και θα ήταν δύσκολο εμπλεκόμενες εταιρίες και οι κυβερνήσεις τους να το παρεμποδίσουν. Βρες και πάρε τα λεφτά του Ακη για να μην πληρώσει ο Γερμανός φορολογούμενος, είναι powerfull argument στην κοινή γνώμη της Γερμανίας πχ. Το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο με αυτό που ζητάει ο Σταθάκης αλλά το ηθικό πλεονέκτημα θα ήταν της Ελλάδας. Το πιό σημαντικό θα ήταν ότι δύσκολα στο μέλλον θα το αποτολμούσαν οι πολιτικοί μας.

 5. Νέστωρ avatar
  Νέστωρ 22/01/2014 07:49:37

  Όσο αυξάνουν οι πιθανότητες συγκυβέρνησης ΝΔ-Σύριζα, τόσο βάζει νερό στο κρασί του ο Σύριζα.
  Ο Σταθάκης μίλησε για "νομική διαδικασία για να αμφισβητηθεί" ό,ποιο τμήμα του χρέους θέλουν να αμφισβητήσουν, οπότε ουδεμία σχέση με μονομερή και αυθαίρετη διαγραφή χρέους, και η "απάντηση" στον Κεδίκογλου του Σύριζα λέει ότι "ο Σύριζα ζητά τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους ... στο πλαίσιο μιάς Ευρωπαϊκής ρύθμισης για το χρέος", επίσης ουδεμία σχέση με μονομερή διαγραφή. Άνθρακες, δηλαδή, ο "θησαυρός".
  Αυτά όμως, δυστυχώς, για τους αριστερορρεπείς είναι ψιλά γράμματα. Θα προτιμήσουν, για μιά ακόμα φορά, την απομίμηση από το γνήσιο.
  Τί να κάνουμε όμως, με αυτό το φύραμα ανθρώπων μας έλαχε να μοιραζόμαστε την Ελλάδα. Με τους αιθεροβάμονες του τρίτου δρόμου προς το πουθενά...

  • ΑΡΗΣ avatar
   ΑΡΗΣ @ Νέστωρ 24/01/2014 20:18:10

   Σκέφτηκες αγαπητέ Νέστωρ οτι το ίδιο λένε κι αυτοί (και μάλλον είναι περισσότεροι) για εμάς, ως φύραμα ανθρώπων συντηρητικών και Μερκελιστών που αποδεχόμεθα τους "μονοδρόμους" της?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.