#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/04/2010 17:52
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Γιώργος κωπηλατεί αμέριμνος σε επικίνδυνα νερά

 Ο κ. Παπανδρέου εξωθήθηκε στη λύση του ΔΝΤ, την  Παρασκευή,  μετά την αδυναμία της κυβέρνησής του και του ιδίου προσωπικώς, να καθησυχάσει τις αγορές. Το timing της προσφυγής δεν το επέλεξε ο ίδιος, αλλά το καθόρισαν οι αγορές. Αυτό, από μόνο του, είναι μια αρνητική, εξέλιξη δεδομένου ότι στέλνει λάθος μηνύματα, χώρια που επιβεβαιώνει την αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κρίση.

Η  προσφυγή στο ΔΝΤ, ανέδειξε δύο ακόμα σοβαρά προβλήματα: Το ένα είναι η προσωπική αφερεγγυότητα του κ. Παπανδρέου. Όταν πριν λίγες βδομάδες, δήλωνε ότι δεν αναζητά οικονομική βοήθεια, παρά μόνο πολιτική στήριξη, τι μεσολάβησε και ξαφνικά αναζητά οικονομική ενίσχυση;

Εγείρεται επίσης ζήτημα και με την  αξιοπιστία του Υπουργού Οικονομικών. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, μέχρι και την τελευταία στιγμή, διαβεβαίωνε τις αγορές, ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει χρήση του μηχανισμού. Από εδώ και στο εξής,  ο κ. Παπακωνσταντίνου, αποτελεί «καμένο χαρτί» γιατί  έχει απωλέσει το σημαντικότερο για τις αγορές: την αξιοπιστία του.  Η κυβέρνηση αμφιταλαντευόμενη επί μακρόν, αν το ΔΝΤ είναι λύση, πολύ φοβούμαι  ότι ουσιαστικά ακύρωσε τη λύση. Στην πολιτική καμιά φορά το timing είναι σημαντικότερο και από την ίδια την απόφαση.

Η καθυστερημένη προσφυγή στο μηχανισμό, με τη φιλολογία, τους αστερίσκους, τις αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά του και τις διχογνωμίες για το χρόνο και τη σκοπιμότητα της ενεργοποίησής του, είναι πολύ πιθανό να έχουν ήδη υπονομεύσει την αξία του μηχανισμού αυτού! Είναι, επίσης, πιθανόν  οι αγορές να έχουν ήδη προεξοφλήσει  τα όποια θετικά της προσφυγής μας! Δεν είναι τυχαίο ότι άρχισαν να κυκλοφορούν εντονότερα πλέον τα σενάρια για το ενδεχόμενο η χώρα μας είτε να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της, ενώ ανοιχτό παραμένει ακόμα το θέμα της χρεοκοπίας. 

Το  νέο πρόβλημα που θα αρχίσουν μετ’ επιτάσεως να θέτουν οι αγορές, ενδεχομένως και από αύριο, είναι πώς η κυβέρνηση  Παπανδρέου,  θα διαχειριστεί   το πρόβλημα του χρέους. Εκεί θα μετατεθεί η συζήτηση  και όχι στην αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων δανειακών αναγκών μας.

Τέλος, υπάρχει και ένα ακόμα ερώτημα, συνομωσιολογικής υφής. Γιατί οι αγορές επιμένουν να ασχολούνται τόσο πολύ με την Ελλάδα; Την Πέμπτη ανακοινώθηκε ότι η Ιρλανδία, έχει υψηλότερο έλλειμμα από τη χώρα μας, γιατί τα spreads εκεί παραμένουν χαμηλά και δανειοδοτείται απρόσκοπτα; Γιατί η κα. Μέρκελ, την Παρασκευή αμέσως, μετά τις δηλώσεις Παπανδρέου, έσπευσε να διευκρινίσει ότι ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδος είναι ultima ratio; Μήπως τελικά ο κ. Πρωθυπουργός έχει δίκιο και η χώρα μας είναι όντως «πειραματόζωο» κυοφορούμενων εξελίξεων; Μήπως θέλουν να περιορίσουν την κρίση  στα όρια της Ελλάδος, γιατί αν  η κρίση επεκταθεί σε άλλες οικονομίες, τότε οι επιπτώσεις θα είναι ευρύτερες και μεγαλύτερες; Μήπως η Ε.Ε. προσπαθεί να κερδίσει πολιτικό χρόνο για να δημιουργήσει  μηχανισμούς  αντιμετώπισης προβλημάτων,(π.χ. εξόδου από την ΟΝΕ)  την έλλειψη των οποίων ανέδειξε η κρίση με τα δημοσιονομικά της Ελλάδος; Αν όντως συμβαίνουν αυτά, είναι εις γνώσιν του κ. Παπανδρέου ή κωπηλατεί αμέριμνος αγνοώντας ότι πιο κάτω τα νερά γίνονται  επικίνδυνα;

Κ.Ρ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Arnaoutis avatar
  Arnaoutis 25/04/2010 17:56:47

  ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ(IMF) ====>> Mail επικοινωνίας για την Ελλάδα. ====>> GRCcontact@imf.org

 2. Κρης avatar
  Κρης 25/04/2010 18:05:24

  http://www.youtube.com/watch?v=7jNPsWQ4GSA

  Στις 100 ημέρες διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, 14 Ιανουαρίου 2010, ο Γ. Παπανδρέου απαντάει στην ερώτηση του Π. Σώκου της Ελευθεροτυπίας αναφορικά με την προσφυγή στο ΔΝΤ. Απαντάει αρνητικά: "Δεν το έχουμε ανάγκη".

 3. ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ avatar
  ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ 25/04/2010 18:10:52

  Ερημη Ελλαδίτσα.Νόμισες ότι τ'άχες δεί όλα,έέέέ;;;

 4. Aris. A avatar
  Aris. A 25/04/2010 18:14:42

  Αυτό που πραγματικά με εντυπωσιάζει είναι η έλλειψη ευρυματικότητας του συστήματος να διαχειρισθεί την κατάσταση.
  Εαν οι λύσεις της διαπλοκής είναι ο Σημίτης και οι συνεντεύξεις του Μητσοτάκη στα δελτία των οκτώ τότε θα γελάσει κάθε πικραμένος.
  Είναι σαν να πιστεύει ο Κόκκαλης ότι θα πάρει πρωτάθλημα εαν φέρει πίσω τον Καραπιάλη και τον Γκόνια.
  Οι αντιδράσεις που έρχονται θα είναι πολύ σκληρές επειδή τα μέτρα θίγουν κυρίως του ευννοημένους δημοσίους υπαλλήλους της μεταπολίτευσης.

  • ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ avatar
   ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ @ Aris. A 25/04/2010 18:54:06

   Aris. A, οι οποίοι δημόσιοι υπάλληλοι,στην συντριπτική τους πλειοψηφία,έχουν οικολογικές αποχρώσεις.

 5. dim avatar
  dim 25/04/2010 20:24:33

  ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΉΣΕΙ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ
  ΚΑΙ ΝΑ ΞΑΝΑΡΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ.

  • thespieys avatar
   thespieys @ dim 25/04/2010 21:07:26

   Να του βάλουν ροδάκια του παιντιού!!!

 6. Dimi avatar
  Dimi 26/04/2010 01:40:32

  Εκπληκτική η φωτογραφία! Και ολόμαυρος ο καρχαρίας τίγρης..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.