#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/07/2012 15:37
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Βενιζέλος προσπαθεί να αναστήσει το ΠΑΣΟΚ με την "εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης"

[caption id="attachment_170468" align="alignnone" width="600" caption="Αlien-resurrection"][/caption]

Από την πρώτη στιγμή που ο Β. Βενιζέλος έθεσε θέμα δημιουργίας "Εθνικής Ομάδας Διαπραγμάτευσης", αρκετές ημέρες πριν, είχαμε πει ότι πρόκειται για μια πρόταση που αποσκοπεί απλά στο να βάλει το πεθαμένο ΠΑΣΟΚ στο κάδρο της σωτηρίας της χώρας. Ο πρόεδρος του κόμματος, αυτό που δεν κατάφερε ως τσάρος της Οικονομίας, λέει τώρα ότι θα το πετύχει με την Εθνική ομάδα. Πιστεύει προφανώς ο κ. Βενιζέλος ότι αν γίνει ολίγον... Καραγκούνης (με το κλάμα του, τις διαμαρτυρίες του, τις «βουτιές» του) θα μπορέσει και η Εθνική Ομάδα να νικήσει κατά κράτος τις ξένες υπερδυνάμεις. Προφανώς ο κ. Βενιζέλος δεν πιστεύει ότι ο θεός μιας φορά κλείνει το μάτι σε χώρες όπως η Ελλάδα για να κερδίσουν το Euro.

Έτσι, λοιπόν, εκτιμά ότι αν ο ίδιος προτείνει τη δημιουργία της ομάδας διαπραγμάτευσης που θα πάει στο εξωτερικό και θα «σαρώσει» την τρόικα, τότε θα «αναβαπτιστεί» ο ίδιος και το κόμμα του και θα ξεχαστούν οι αμαρτίες του παρελθόντος. Έτσι είναι αν έτσι νομίζει.

Στην πολιτική λένε ότι αν θέλεις να μη γίνει κάτι τότε φτιάξε μια επιτροπή. Έτσι λοιπόν κινδυνεύει να γίνει και στην περίπτωση της αναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου.

ΟΚ, εμείς δεν έχουμε αντίρρηση, να την κάνουμε την ομάδα, να βρούμε και κάποιους που θα την αναλάβουν και να κάνουμε το χατίρι του κ. Βενιζέλου που επιμένει. Διότι όπως θα δείτε, μόνο αυτός επιμένει, ο κ. Κουβέλης δεν έχει πει κουβέντα για το ζήτημα.

Φανταστείτε λοιπόν την εθνική ομάδα να λειτουργεί σαν μια παρακυβέρνηση μέσα στην κυβέρνηση. Από μόνο του αυτό δε θα τορπιλίζει όποια προσπάθεια επιχειρεί ο κ. Σαμαράς με τον κ. Στουρνάρα; Ποιος θα λαμβάνει τις αποφάσεις, ποιος θα συνομιλεί με τους τροικανούς και ποιος θα χαράζει τη γραμμή; Κάθε φορά δηλαδή που θα πρέπει να γίνει κάτι θα συνεδριάζουν οι πολιτικοί αρχηγοί, θα συνεδριάσει η εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, θα συνεδριάζει και το οικονομικό επιτελείο του κ. Στουρνάρα; Μπάχαλο, από αυτά τα γνωστά ελληνικά που έφεραν τη χώρα στην κατάσταση που βρίσκεται.

Από χθες, λοιπόν, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, μια σειρά από μέσα ενημέρωσης πήραν τη σκυτάλη από τον κ. Βενιζέλο για να προβάλλουν την ιδέα της Εθνικής Ομάδας. Από τη μια το Βήμα, από την άλλη το Mega, ανακοίνωσαν, λες και πρόκειται για τετελεσμένο γεγονός, τη δημιουργία αυτής της ομάδας. Μάλιστα, στα σημερινά «Νέα» αναφέρεται ότι ο «Βενιζέλος κατάφερε να βάψει πράσινη την αναδιαπραγμάτευση».

Γράφει συγκεκριμένα το άρθρο: «Δύο σημαντικούς λόγους για να αποχωρήσει ικανοποιημένος από το Μέγαρο Μαξίμου είχε χθες το βράδυ ο Βαγγέλης Βενιζέλος: αφενός έστρεψε τους προβολείς της δημοσιότητας πάνω στο ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζοντας ότι είναι η πολιτική δύναμη που επιδιώκει την αναδιαπραγμάτευση και αφετέρου κατάφερε να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο του νέου υπουργού Οικονομικών διασφαλίζοντας μέσω της σύσκεψης που είχε προηγηθεί ότι τη γραμμή για τα θέματα της οικονομίας χαράσσουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί».

Και συνεχίζει: «Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε επίσης χθες ότι αποφασίστηκε η άμεση ενεργοποίηση της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, στην οποία θα συμμετέχουν οι τρεις αρχηγοί του κυβερνητικού σχήματος, οι εμπλεκόμενοι υπουργοί (Οικονομικών, Εργασίας, Ανάπτυξης, Υγείας) και οι μόνιμοι εκπρόσωποι της χώρας στο Euroworking Group, στο ΔΝΤ και στην ΕΕ».

Γνωστό το κόλπο και το ξέρει καλά ο κ. Βενιζέλος. Ανακοινώνουμε κάτι που (δεν) έγινε για να ασκήσουμε πίεση να γίνει.

Διότι απ' ότι γνωρίζουμε, ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνηση δεν έχουν ανακοινώσει κάτι σχετικό. Κι αν το ανακοινώσει θα το κάνει κατόπιν ωρίμου σκέψεως, ότι είναι χρήσιμο για την Ελλάδα, όχι γιατί ο κ. Βενιζέλος ονειρεύεται ρόλους και παρεμβάσεις.

Ο πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε σήμερα από τους δημοσιογράφους, εάν θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό για διαβουλεύσεις και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, απάντησε: «'Εχουμε αυτή τη δυνατότητα. Αν θελήσουμε θα το κάνουμε. Δεν το έχουμε αποφασίσει ακόμα».

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του κ. Γ. Στουρνάρα, συμφώνησαν στην ανάγκη προώθησης -άμεσα- των διαρθρωτικών αλλαγών (αποκρατικοποιήσεις, μείωση του κράτους), στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει ήδη αναλάβει η χώρα μας, αλλά και στο ότι θα πρέπει ξεκινήσει η διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης «στο υψηλότερο δυνατό πολιτικό επίπεδο».

Αυτή είναι η πραγματική αλήθεια κι όχι εκείνη που προσπαθούν να «περάσουν» οι αποτυχημένοι της διαπραγμάτευσης. Και για να επανέλθουμε στα ποδοσφαιρικά, είναι σαν να βάζεις τον Καραγκούνη που έχασε το πέναλτι, να χτυπήσει το επόμενο γιατί πιστεύεις ότι έτσι θα αναστηθεί. Και στο ποδόσφαιρο μπορεί να συμβεί μια φορά. Στην πολιτική δεν είναι έτσι κ. Βενιζέλο!

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κρης avatar
  Κρης 12/07/2012 15:50:18

  αμ το ρεπορταζ του skai ....
  ¨αποφασίστηκε" η εθνικη ομάδα εχθες στην συσκεψη λενε
  και αναφερει και ο δημοσιογράφος αναλυτικα
  και ποιοι μετεχουν σε αυτην
  h--p://www.skai.gr/player/TV/?MMID=230490
  απο το 14' λεπτο

 2. Κώστας ΜΠ avatar
  Κώστας ΜΠ 12/07/2012 16:04:34

  Ένα σκεπτικό λέει πως ο Βενιζέλος διαβλέπει τους ερχόμενους μήνες επιτυχίες της κυβέρνησης Σαμαρά τόσο στην επαναδιαπράγματευση όσο και στην- στο μέτρο του δυνατού- ανάκαμψη της Οικονομίας και με επικοινωνιακά τρυκ σπεύδει να καταλάβει προχωρημένες θέσεις που θα του επιτρέψουν να καρπωθεί πολιτικά οφέλη της επιτυχίας. Μακάρι να είναι έτσι. Ας έρθουν επιτυχίες και ας ...τσακωνόμαστε μετά σε ποιον οφείλονται.

  Πάντως οι κινήσεις Βενιζέλου δεν μπορούν να εξηγηθούν επαρκώς αν δεν συνυπολογιστεί και ο ψυχολογικός παράγων. Ο άνθρωπος φέρει βαρέως τις παταγώδεις αποτυχίες του:
  - Τον 7/2011( πρώτο μικρό κούρεμα 20%) ο διεθνής τύπος έγραφε πόσο απροετοίμαστη και απούσα από τις συζητήσεις ήταν η ελληνική αποστολή.
  - Η περίπτωση με τους Φινλανδούς. Ο Βενιζέλος πιάστηκε κυριολεκτικά κορόιδο, υπέγραψε ό,τι ζητούσαν οι Φινλανδοί( χρηματικές εγγυήσεις) και μετά ...παρακαλούσε την ΕΕ να ακυρώσει αυτά που ο ίδιος υπέγραψε.
  - Πλήρης και παντελής αποτυχία του στις μεταρρυθμίσεις: δεν έκανε μία αποκρατικοποίηση.
  - Αφού είχε δηλώσει πως δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί η ΔΕΗ για χαράτσια, λίγες εβδομάδες μετά έγινε ρεζίλι με το γνωστό χαράτσι.
  - PSI: παριστάενει πως τάχα έπαιξε κάποιο ρόλο , όταν ξέρουμε πως το ΔΝΤ επέβαλε τους όρους στους ιδιώτες τραπεζίτες, μια που δεν χρηματοδοτεί μη βιώσιμα χρέη. Ακόμη και στο χαμηλό επιτόκιο της Δανειακής ΙΙ Παπαδήμος και Βενιζέλος ήταν μουγγοί.
  - Χείριστηκε άθλια πέρσι το φθινόπωρο την Τρόικα σε ένα ακόμη ρεζιλίκι.
  - Σιγοντάρισε σε πρώτη φάση τον τυχοδιωκτισμό ΓΑΠ για δημοψήφισμα , για να το γυρίσει τις πρώτες μεταμεσόνυχτιες ώρες μετά τις Κάννες , όταν η Ελλάδα είχε εξευτελιστεί με τον πρωθυπουργό ΓΑΠ να ακούει Μέρκελ και Σαρκοζί να ανακοινώνουν ημερομηνία και ερώτημα του δημοψηφίσματος.

  Ο Βενιζέλος μετρήθηκε και βρέθηκε λίγος. Ας κόψει τα τερτίπια γιατί από μια σωτηρία της Ελλάδας όλοι- και αυτός- θα βγούνε κερδισμένοι. Αλλά οι προσωπικές του οικτρές αποτυχίες δεν ξεχνιούνται.

 3. Anaconda avatar
  Anaconda 12/07/2012 16:20:10

  Α γειά σου: έτσι ακριβώς είναι.
  Κάποιοι προσπαθούν να είναι στην εικόνα χωρίς φθορά, με υπερκομματικό ρόλο αλλά με κομματικά κίνητρα, και να διασφαλίσουν τη θέση τους στην επόμενη μέρα - την οποία θα φέρουν όποτε αυτοί το επιθυμούν.
  Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι δεν έπεσε αυθόρμητο ξύλο όταν ειπώθηκε η φράση "Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης" μαζί με την "στέλεχος που συμμετείχε άμμεσα ή έμμεσα ή συναίνεσε στις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις ενδέχεται να είναι μέλος της".

 4. Θύμιος avatar
  Θύμιος 12/07/2012 18:12:13

  “εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης”
  Ελληνική Σοσιαλιστική-Δημοκρατική Αριστερά

 5. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 12/07/2012 20:46:17

  h__p://taxalia.blogspot.com/2012/07/blog-post_7626.html

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.