#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/11/2013 08:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Βαρουφάκης , ο Γκαλμπρέιθ και ο ... Τζίμ Άνταμς από την Σπάρτη«Μα καλά. Πώς πήγε ο Τσίπρας στους γελαδάρηδες του Τέξας να μιλήσει;»

Αυτό ρώτησε κάποιος ανίδεος πολίτης που είδε ξαφνικά τον εν δυνάμει πρωθυπουργό να πηγαίνει στο Όστιν. Και θυμήθηκε όταν ήταν πιτσιρίκος που διάβαζε τον «Μικρό Καουμπόη» γνωστό και ως «Τζιμ Άνταμς» ή Δημήτρη Αδαμόπουλο από τη Σπάρτη. Τον ήρωα σερίφη που τα έβαζε με τους κακούς και τους κέρδιζε με την ελληνική ψυχή του.

Έτσι, λοιπόν, και ο κ. Τσίπρας, σαν άλλος Τζιμ Άνταμς πήγε στο Τέξας αλλά κατόπιν πρόσκλησης. Αυτός που οργάνωσε το ταξίδι αυτό ήταν ο γνωστός για την παρουσία του σε δεκάδες τηλεπαράθυρα, οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης. Όσοι δεν τον ξέρουν ήταν κάποτε «κολλητός» του Γιώργου Παπανδρέου και τον συμβούλευε περί των οικονομικών. Ωραίες συμβουλές, θα πει κανείς.

Μιλώντας στον Σκάι ο κ. Βαρουφάκης δεν ήταν και τόσο πειστικός για το σχέδιο του Τσίπρα, αλλά τι να κάνει κι αυτός; Η θολούρα είναι το καλύτερο όπλο για να κοροϊδεύεις τον κόσμο. Μάλιστα, σε ένα υποθετικό σενάριο στο οποίο πέφτει η παρούσα κυβέρνηση και στις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει τα ηνία της νέας κυβέρνησης, ο κ. Βαρουφάκης ρωτήθηκε για τις κινήσεις που θα μπορεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Όταν πηγαίνεις σε μια διαπραγμάτευση πηγαίνεις με επιχειρήματα. Κανονικά θα έπρεπε να ζητηθεί μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στην οποία θα τεθεί το ελληνικό ζήτημα» είπε και πρόσθεσε πως ό,τι αναφέρεται στο μνημόνιο έχει αυτοαναιρεθεί.

Συνεπώς, όπως εξήγησε, δεν ισχύει πια. «Το χαρτί που υπογράψαμε έχει εκτροχιαστεί. Αν πάει η Ελλάδα σε μια Σύνοδο Κορυφής και ζητήσει αλλαγή των όρων του μνημονίου, μια τέτοια κίνηση θα λύσει τα στόματα και των υπολοίπων χωρών και τότε η Ελλάδα θα μπορεί να βρει μια διαπραγματευτική λύση». Καταλάβατε τίποτε;

Ο διοργανωτής κ. Βαρουφάκης, είχε κι άλλη βοήθεια στην προσπάθειά του να μετατρέψει τον κ. Τσίπρα από… πρόεδρο του 15μελούς και «απόβλητο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε διαπρύσιο κήρυκα της σημασίας της ΕΕ. Ένας ακόμη οικονομολόγος, φίλος του κ. Παπανδρέου βοηθά την περίοδο αυτή τον κ. Τσίπρα με «εντατικά μαθήματα» οικονομικών. Είναι ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ που κάποτε έκανε βόλτες στην Αθήνα ως φανερός σύμβουλος του κ. Παπανδρέου.

Αν λοιπόν οι κ. Βαρουφάκης και Γκαλμπρέιθ, οι άλλοτε φίλοι του κ. Παπανδρέου έχουν όλες αυτές τις φαεινές ιδέες που τις δίνουν και στον κ. Τσίπρα να τις λέει στα συνέδρια τότε σωθήκαμε. Ας κάνουμε τον Τσίπρα πρωθυπουργό για να ζήσουμε ανάλογες καταστάσεις μ’ αυτές του «θείου παιδιού» της οικογένειας Παπανδρέου.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 09/11/2013 09:32:19

  Μα αν ο ΓΑΠ άκουγε τον Βαρουφάκη, ποτέ δεν θα αποδέχονταν το μνημόνιο, καθότι ο Βαρουφάκης ήταν και είναι αντιμνημονιακός!
  Υπόθεση κάνω, γιατί δεν θέλω να ασχοληθώ σοβαρά με κανέναν από αυτούς!!!

 2. Fransisco de Toledo avatar
  Fransisco de Toledo 09/11/2013 09:39:58

  Τι μου θυμίσατε τώρα... Τζιμ Άνταμς, Ντιάνα, Πεπίτο Γκονζάλες, Πελεγκρίνο, Τσιπιρίπο...

 3. blue nile avatar
  blue nile 09/11/2013 09:43:45

  Με τον Βαρουφάκη διαφωνώ σε πολλά (εκτός των κοινών κευνσιανών αντιλήψεων για την οικονομία και της συνεπούς αντιμνημονιακής στάσης) αλλά ας μην άδικος μαζί του.

  1) Σύμβουλος του ΓΑΠ υπήρξε τον πρώτο καιρό της εκλογής του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Μετά όταν είδε ότι στραβά αρμενίζει το καράβι πήρε αποχώρησε πολύ πριν ο ΓΑΠ γίνει πρωθυπουργός.
  2) Έχει δηλώσει πολλάκις ότι στις προηγούμενες εκλογές θα ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ εφόσον κατάφερνε να ξεχάσει το οικονομικό του πρόγραμμα.
  Ουσιαστικά είπε ότι το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι τραγικό.
  3) Είναι από τους λίγους αριστερούς οικονομολόγους που επιμένει ότι η Ελλάδα επειδή είναι ελλειμματική χώρα πρέπει να μείνει στο ευρώ γιατί απλά δεν μπορεί να φύγει χωρίς αυτή η φυγή να επιφέρει μια μεγάλη καταστροφή στη χώρα.
  Επαναλαμβάνει βέβαια ότι δεν έπρεπε να μπούμε στην ευρωζώνη λόγω κακής σχεδίασης της και αναρωτιέμαι ποιος τώρα διαφωνεί με αυτό...
  5) Από το πρώτο μνημόνιο ακύρωσε με την επιχειρηματολογία του κάθε απόπειρα υπεράσπισης του και κατέδειξε με σαφή τρόπο το ότι επειδή πάει να λύσει ένα πρόβλημα που ομως δεν μπορούσε να λυθεί με τον μνημονιακό τρόπο θα δημιουργήσει πολλά περισσότερα προβλήματα.
  Δικαιώθηκε πανηγυρικά.
  6) Επισήμανε από την πρώτη στιγμή του μνημονίου ότι αυτό δεν θα κάνει κακό μόνο στην Ελλάδα αλλά η εφαρμογή παρόμοιων πολιτικών και η συνέχιση τους θα οδηγήσουν την ευρωζώνη σε διάλυση.
  Πολλοί τώρα αμφισβητούν κάτι τέτοιο και θέλουν να τον παρουσιάσουν ως κάποιον που δεν πρόβλεψε σωστά.
  Ας θυμηθούν όμως ότι η ευρωζώνη σώθηκε μόλις στο παρά τσακ από τον Ντράγκι με το πρόγραμμα ΟΜΤ που επέτρεψε έναν υποφερτό δανεισμό σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία.
  Γιατί αν συνεχιζόταν η κατάσταση με την άνοδο των spreads το 2011 η Ιταλία και η Ισπανία θα χρεοκοπούσαν και επίσημα λόγω της αδυναμίας επανακύλισης των τεράστιων χρεών τους και δεν θα μπορούσε κανένα ΔΝΤ και μηχανισμός στήριξης να τις σώσει.
  Όμως ακόμα και με το ΟΜΤ (που αν είχε ισχύσει και για μας το 2010 δεν θα είχαμε τρόικα και μνημόνιο) είναι φανερό ότι η ευρωζώνη παραπαίει και ότι έχει ξεκινήσει μια αργή αλλά σταθερή διαδικασία αποδόμησης της.
  7) Έίπε κάτι απλό και αληθινό και από τότε βέβαια μπήκε για τα καλά στο στόχαστρο όλων των μνημονιακών όψιμων και μη: Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θε επέφερε νομοτελειακά και αυτόματα το τέλος της ευρωζώνης (θα πρόσθετα ότι θα επέφερε και το τέλος της ΕΕ).
  Ουσιατικά ακύρωσε το τεχνητό κεντρικό μνημονιακό δίλημμα: Αποδοχή των μέτρων ή Grexit που έπρεπε πια να επαναδιατυπώνεται στους ευρωκράτες με άλλο τρόπο: Ή κρατάτε την Ελλάδα στο ευρώ ή την διώχνετε και η ευρωζώνη διαλύεται.
  Τόσο απλά.
  Ο ίδιος ο Ντράγκι αποσαφήνισε ότι σε περίπτωση αποχώρησης οποιασδήποτε χώρας από το ευρώ η ΕΚΤ δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να σώσει το κοινό νόμισμα.
  Οπότε έχοντας η κυβερνηση κάτι τέτοιο κατά νου γιατί αποδέχεται αδιαμαρτύρητα ότι της σερβίρουν;
  8) Ο Βαρουφάκης έχει επιχειρηματολογήσει έγκαίρως ότι η Κρίση είναι κατεξοχήν τραπεζική και ότι τελικά με το μνημόνιο ΙΙ οι τράπεζες είναι οι μόνες που ευνοούνται. Ήταν ίσως ένας από τους ελάχιστους που είχε προβλέψει ότι τα 50 δις ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα φορτωθούν στις πλάτες των Ελλήνων φορολογούμενων σε κόντρα με τα ΜΜΕ που αναμασούσαν ότι αυτά τα 50 δις θα χρεωθούν στο ESM.
  9) Όσον αφορά τη λύση της Κρίσης ο Βαρουφάκης δείχνει να έχει καταλάβει πολύ καλά (διαβάζοντας Κέυνς μάλλον) ότι η Ελλάδα ως ελλειμματική χώρα εντός νομισματικής ένωσης δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να βγει από μόνη της από την Κρίση.
  Γιατί απλά δεν μπορεί να υποτιμήσε το εθνικό της νόμισμα που πια δεν το έχει.
  Οπότε βρίσκεται στην τραγική θέση να περιμένει βοήθεια από τους εταίρους για να επανεκινήσει τηνν οικονομία της και αυτοί με τα περιοριστικά μέτρα του μνημονίου να της επιβάλουν την καταστροφή της κοινωνικής της οικονομίας.
  Τι προτείνει:
  Τη δημιουργία πραγματικού πρωτογενούς πλεονάσματος με την επιβολή στοχευμένων μέτρων συμπίεσης του μισθολογικού κόστους από πάνω προς τα κάτω και όχι με οριζόντιες περικοπές.
  Αμέσως μετά , όταν το κράτος μπορεί να καλύψει τα έξοδα του για κάποιους μήνες, να απαιτήσουμε λύση του ελληνικού προβλήματος στο επόμενο Euro group.
  Aν δεν βρεθεί να μην φύγουμε από εκεί μπλοκάροντας με βέτο κάθε απόφαση.
  Η αλήθεια είναι ότι κάτι τέτοιο ακούγεται εξαιρετικά τολμηρό αλλά και αυτό που ζούμε δεν πάει άλλο.
  Όπως βλέπετε στην αρχή μας έλεγαν να περιμένουμε τις Γερμανικές εκλογές για λύση του Ελληνικού προβλήματος, τώρα μας παραπέμπουν για μετά τις ευρωεκλογές ...
  Η παράταση της αγωνίας μας δεν έχει τέλος και κάθε μέρα που περνά φέρνει νέα λουκέτα και μεγαλύτερη ανεργία.
  Οπότε μήπως πρέεπι τελικά να ψάξουμε κάτι άλλο;

  • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
   ΝΙΚΟΛΑΣ @ blue nile 09/11/2013 12:49:21

   Aγαπητε Blue Nile σου έχω πεί επανειλλημένα οτι είσαι ο πιο έγκυρος σχολιαστής του antinews. To αποδεικνύεις ακόμα μια φορά και ο νοών νοήτω...Αυτή την αλήθεια σίγουρα οι παλαιοί πολιτικοί που αποκτύπτουν τις λίστες Λαγκάρντ δεν πρόκειται ποτέ να την πουν στο λαό, διότι ταυτόχρονα θα πρέπει να παραιτηθούν κι απ' τις παχυλές απολαβές τους...

  • Μανώλης Πετράκης avatar
   Μανώλης Πετράκης @ blue nile 09/11/2013 15:56:50

   Πως κατάφερες και ανέσυρες τώρα από τον σκουπιδοτενεκέ της οικονομικής επιστήμης τον τσαρλατάνο και πλέον εντελώς ανυπόληπτο Κέυνς μόνο εσύ ξέρεις. Και ο Βαρουφάκης Κευνσιανός λοιπόν? Τυχαίο? Δεν νομίζω. Διάβασε λίγο Mises και Rothbard - δεν ξέρω βέβαια αν θα τα βρεις σε ελληνική μετάφραση.

  • Jimakos avatar
   Jimakos @ blue nile 09/11/2013 16:04:12

   Η κριση κατεξοχήν τραπεζική στην Ελλαδα;;; Μα τι λέμε τωρα!

 4. Tassos avatar
  Tassos 09/11/2013 10:01:41

  Ρε Σαμαρά, χρεωκόπησε επιτέλους την χώρα να δικαιωθεί αυτός ο σκιτζής ο Μπαρουφάκης. Τι θες , να σκίσει τα ρούχα του on air ουρλιάζοντας "χρεωκοπήστε επιτέλους #%^^@"

 5. Α avatar
  Α 09/11/2013 10:11:36

  Γιατί πρέπει ν΄ασχολούμαστε με ότι λέει ο Βαρουφάκης;
  Επειδή βγαίνει καθημερινά στον ΣΚΑΙ;
  Έχει κάποιον θεσμικό ρόλο;
  Λέει τίποτα που να βοηθάει; (το αντίθετο μάλλον)
  Κάνει χρησμούς και προβλέψεις που όλες έχουν διαψευσθεί.
  Προς τι λοιπόν να καθόμαστε ν΄ασχολούμαστε;

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Α 09/11/2013 17:27:43

   +1000

 6. Νίκη avatar
  Νίκη 09/11/2013 10:47:32

  Cheap+ rush= Τσίπρας

 7. alex avatar
  alex 09/11/2013 11:14:17

  η εκδικηση του γαπ στην ιστορια..
  προωθει στην εξουσια μεσω των δικων του ανθρωπων τον κ.τσιπρα, με την ελπιδα οτι η βραχυβια κυβερνηση του θα κανει τοσο κακο στην χωρα που η δικη του θητεια θα φανταζει ιστορικα απλως μια κακια στιγμη..

 8. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 09/11/2013 11:16:40

  Ο Βαρουφάκης και ο Τσίπρας team?

  Ο Βαρουφάκης και ο Μπαρουφάκης...

 9. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 10/11/2013 23:17:24

  Φαντάζομαι λοιπόν ότι, θα θέλεις να αναγορεύσεις σε "μετατσαρλατάνους" και τους Γκαλμπραίηθ, πατέρα και υιό, Κρούγκμαν, Ρουμπινί κ.ά.
  Ποιός είσαι, ώ μέγιστε; Ο "πατέρας" Άνταμ Σμίθ; Αν όχι, είσαι πολύ μικρός, για να λοιδωρήσεις τον Κέυνς. Του αποδίδουν και την έξοδο της χώρας του από το κραχ του 29...
  Ώς προς τον Μίζες, τον Χάγιεκ κλπ, άξιοι σεβασμού μεν, αλλά μας δίνει τόσο ψηλές δόσεις τους η Σχολή του Σικάγο, παγκοσμίως, που δεν χρειαζόμαστε ιδιαίτερη υπόμνησή τους. Μας μπόλιασαν...

 10. victoria (true) avatar
  victoria (true) 11/11/2013 01:04:57

  Ο Galbraith υιός δεν έχει καμιά σχέση με το διαμέτρημα του πατέρα του.

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ victoria (true) 11/11/2013 22:51:31

   Ούτε ο Γιώργος με τον δικό του, άλλωστε! Αλλά δεν είναι και ασήμαντος.
   Εν πάσει περιπτώσει, το ότι μας φόρεσαν με το ζόρι τις πρακτικές του Σικάγο, ας μην τις θεοποιήσουμε "την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούντες".

 11. δημης avatar
  δημης 11/11/2013 20:48:23

  ΣΥΓΝΩΜΗ ...ΤΟ Β ΣΤΑ ..αγγλικΆ ΠΡΟΦΈΡΕΤΑΙ ΣΑΝ "ΜΠ"....
  ΣΥΝ ΤΟ ΟΤΙ ΑΔΙΚΕΙΤΕ ΤΟΝ ΜΕΓΑ (ΣΥΓΧΩΡΕΜΕΝΟ ΕΥΤΥΧΩΣ ) ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΜΠΕΡΚΛΕΥ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕ ΚΑΙ ΕΠΑΙΖΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΑ ΔΑΧΤΥΛΑ..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.