22/11/2009 17:46
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Αλαβάνος ως «θεματοφύλακας» της αριστεροσύνης (μια απάντηση στις πρόσφατες «παραινέσεις» του)Δεν ξέρω τι είχε πάρει ο Αλαβάνος και δεν δίνει και σε μας, αλλά οι «Επτά πολιτικές παραινέσεις προς την Αριστερά» μάλλον με παραλήρημα μοιάζουν παρά με ουσιαστική πολιτική παρέμβαση. Ως γνωστόν, ο πρώην πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, απηύθυνε πολιτικές παραινέσεις κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου της Νάντια Βαλαβάνη με τίτλο «Η μεγάλη εποχή».

Το Antinews ανέκαθεν κριτίκαρε σκληρά τον Τσίπρα, που άλλωστε ήταν επιλογή του ιδίου του Αλαβάνου, μέχρι τη στιγμή που ο «μικρός» σκέφτηκε ότι είναι ώρα να σταματήσει να μπουσουλάει και πρέπει να σταθεί στα πόδια του. Όταν το έκανε αυτό ο Τσίπρας, ο Αλαβάνος, εμμέσως πλειν σαφώς τον κατήγγειλε, και στο παρά πέντε πριν τις εκλογές, απεχώρησε στην ιδιώτευση, αφήνοντας τον ΣΥΝασπισμό στα κρύα του λουτρού, λίγο πριν από τη μεγάλη εκλογική μάχη. Για αυτόν και για άλλους λόγους, το Antinews στήριζε τον ΣΥΝασπισμό προεκλογικά και άσκησε δριμύτατη κριτική στον Αλαβάνο.

 Τώρα λοιπόν, αφού ο Τσίπρας κατάφερε το ακατόρθωτο, δηλαδή αφενός να βάλει το κόμμα στη Βουλή, αφετέρου να έχει ένα «αξιοπρεπές» ποσοστό, ο Αλαβάνος επανέρχεται για να νουθετήσει τον «μικρό». Λίγη ηθική πάντως, δεν θα έβλαπτε. Εδώ, δεν έκανε ούτε μια δήλωση υποστήριξης του κόμματός του προεκλογικά και τώρα εμφανίζεται ως ο «θεματοφύλακας» της αριστεροσύνης;

 Εν πάση περιπτώσει, ο Αλαβάνος λέγει τα εξής:

 1.«Η Αριστερά ως κομματικός σχηματισμός ή ακόμη κι ως πολιτική προσπάθεια δεν είναι παρά ένα μικρό κλάσμα ενός καθολικών διαστάσεων εγχειρήματος». Σιγά την είδηση. Γιατί δεν λέγει ευθέως ο κ. Αλαβάνος ότι το ποσοστό της Αριστεράς στην Ελλάδα, συγκεντρωτικό του ΚΚΕ και ΣΥΝ, δεν αντιπροσωπεύει την πραγματική δύναμη της Αριστεράς που σίγουρα δεν είναι το 11%-12% που πήρε στις τελευταίες εκλογές; Γιατί δεν παραπέμπει σε παραδείγματα της ευρωπαϊκής Αριστεράς, π.χ. της Γερμανίας, και περιορίζεται σε γενικόλογες αμπελοφιλοσοφίες;

2.«Ο κίνδυνος για την Αριστερά είναι κυρίως εντός των τειχών. Στη φάση της τελευταίας διακυβέρνησης της Δεξιάς στην Ελλάδα ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α δυνάμωνε αντί να τραυματίζεται από τον αμείλικτο ολοκληρωτικό πόλεμο του συστήματος, τελικά, όμως, για εσωτερικούς λόγους χάνει τρεις μεγάλους στόχους. Την ακύρωση του δικομματισμού. Την αλλαγή των συσχετισμών στην ιστορική αριστερά (ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ). Την προσέγγιση της νεανικής πρωτοπορίας που προσχωρεί στον αντιεξουσιαστικό χώρο».

Ο κ. Αλαβάνος δεν απαντά όμως, ποιος είναι εκείνος που εγκατέλειψε τη θέση του πριν από τη μεγάλη μάχη των εκλογών. Το πρόβλημά του, όλο κι’ όλο, φαίνεται ότι είναι η «επάρατος Δεξιά» του Καραμανλή. Αλλά δεν λέει κουβέντα για το γεγονός ότι εξαιτίας του ότι ο ΣΥΝ έβραζε στο ζουμί των εσωτερικών προβλημάτων του, λεηλατήθηκε για μια ακόμη φορά από την «σοσιαλδημοκρατία» του ΠΑΣΟΚ. Να συμφωνήσουμε πάντως μαζί του ότι κομμάτι των νέων που έπρεπε να πάει στον ΣΥΝ πήγε στους «αντιεξουσιαστές». Αυτό είναι το πρόβλημά του, ή ότι η πλειοψηφία των νέων πάει στο ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΚΚΕ; Ο ίδιος ο κ. Αλαβάνος θα έπρεπε να ξέρει ότι η Αριστερά στην Ελλάδα παρέμεινε ιστορικό σημείο αναφοράς επειδή ασκούσε πολιτικές κολυμπώντας στις μάζες και όχι στο περιθώριο. Κοντολογίς, εάν θέλει ο ΣΥΝ να αποτελέσει ουσιαστική δύναμη –και το ξέρει πολύ καλά αυτό ο Αλαβάνος- πρέπει να ασκήσει πολιτική «διεμβολισμού» προς ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ. Όσον αφορά το ότι ο ΣΥΝ δεν συνέβαλε στην ήττα του δικομματισμού, τι να πει κανείς; Βρε Αλέκο, όταν προεκλογικά αφήνεις τον Κοροβέση να λέγει ότι η Αριστερά εμπλέκεται στο σκάνδαλο Ζημενς, ποιος ωφελείται, αν όχι το ΠΑΣΟΚ; Σωστά τα είπε ο Κοροβέσης, και έπρεπε να ειπωθούν όλα αυτά, αλλά όχι λίγο πριν από τις εκλογές. Για να μην πω ότι οι σύντροφοί σου έβριζαν πατόκορφα το «Αντί» όταν τα έγραφε αυτά, χρόνια πριν τα αντιληφθεί ο κ. Κοροβέσης.

 

3.«Η Αριστερά δεν υποτάσσεται στην επίκληση της καθημερινότητας, δεν την εκφράζουν οι φευγαλέες ατάκες δευτερολέπτων χωρίς ίχνη στα δελτία ειδήσεων των ιδιωτικών καναλιών».

Ο άνθρωπος που προώθησε τον Τσίπρα επειδή είχε καλό λαϊφστυλάδικο προφίλ και τον «πήγαιναν» οι δημοσκοπήσεις των κατεστημένων ΜΜΕ, μιλάει για δελτία ειδήσεων. 

 

4.«Η Αριστερά είναι απλή. Σήμερα το απλό αίτημα για «μέλη» του ΣΥ.ΡΙΖ.Α εμπλέκεται σε βυζαντινολογίες, σε περιπτώσεις και υποπεριπτώσεις, σε σχέδιο Ανάν, σε μια αργκό ακατανόητη από την κοινωνία, σε κόλπα».Σωστά τα περί ακατανόητης αργκό, αλλά να σταματήσουμε να μιλάμε για κάθε εθνικό θέμα, κύριε Αλαβάνο; Πολύ περισσότερο, ας επιλέξει ο κ. Αλαβάνος, τι θέλει να είναι. Πολιτικός ή ακτιβιστής; Η Αριστερά πάντως, είναι και τα δύο, ενώ ο ακτιβισμός είναι ένα μόνον από τα πολιτικά της εργαλεία για την προώθηση των στόχων της.

 

Τις υπόλοιπες θέσεις Αλαβάνου, επειδή είναι μια ακατάσχετη θεωρητικολογία, απλά δεν τις σχολιάζω καθόλου. Κάντε το εσείς.

 

5.«Για την Αριστερά η αντίσταση και η ανατροπή, η ρήξη, δεν είναι απλοί κανόνες. Είναι κυρίως κώδικες αξιών, κριτηρίων και νοηματοδοτήσεων. Το σύστημα θέλει τους νέους επιτυχημένους, life style, γιάπι, άνετους, επικοινωνιακούς, survivors, νικητές».

6.«Η Αριστερά για να ζήσει πρέπει να ονειρεύεται. Να σαρώσει τις ΣΥΝταγές για ρεαλισμό, εκσυγχρονισμό, ευρωπαϊσμό, που της επιβάλλουν το σαβουάρ βιβρ του συστήματος».

7.«Αριστερά είναι η ιστορία σε εξέλιξη. Πάνω από τα αγόρια, κορίτσια του Δεκέμβρη με φτερά στην πλάτη υπερίπτανται οι παρέες της ΕΠΟΝ, οι εκδρομείς των Λαμπράκηδων, οι φοιτητές στην πύλη του Πολυτεχνείου».

 Suhoi

ΣΧΟΛΙΑ

 1. anetos avatar
  anetos 22/11/2009 19:40:32

  φωνες απο το υπερπεραν....αντε γεια και να μας γραφεις .....

 2. markella avatar
  markella 22/11/2009 20:07:34

  Καλησπερα παιδια!

  Αχ αυτο το παιδι ο Αλαβανος!
  Ο καυμενος μολις εφυγε απ το Συνασπισμο....εβαλε το χερακι του και πως ως δια μαγειας εγειρε το θεματακι για τα σπιτακια που χτιζει ο αδελφουλης του στην Ανδρο και τα χει μπλοκαρει το ΣτΕ ...
  Βρε...τι καλος αδελφος!
  Βρε τι σοσιαλιστης..
  Συντροφε Αλαβανε, δεν αφηνεις τα ιδεολογηματα και κοιτα να παρεις καμμια αντιπαροχη...φτωχια καταραμενη!!

 3. Ichtyosaurus avatar
  Ichtyosaurus 22/11/2009 20:13:35

  Ο Αλαβάνος είναι πολιτικά τελειωμένος. Αν δεν ήταν, δεν θα αναφερόταν σε «βυζαντινολογίες (…) περιπτώσεις και υποπεριπτώσεις (…) σχέδιο Ανάν» (sic )!!!!!
  Ο Τσίπρας είναι ένας νυσταγμένος νεαρός, που απόψε τον «προμοτάρει» ο «κλικ» σερβοφάγος Σταύρος Θεοδωράκης, αύριο ποιος ξέρει. Όπου του λένε πάει, κουτουλώντας.
  Αυτά.

 4. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 22/11/2009 20:23:25

  Πάνω από τα αγόρια, κορίτσια του Δεκέμβρη με φτερά στην

  Aυτο δεν πρεπει να ξεχασουν οι νεοδημοκρατες : το πραξικοπημα του Δεκεμβρη.
  Περιμενω απο τους επαγγελλομενους την επαναιδεολγικοποιηση του κομματος (λεμ τωρα) να δηλωσουν οτι θα διακοψουν καθε σχεση με ανθρωπους,οργανωσεις η κομματα που στηριξαν το περυσινο πραξικοπημα κατα της κυβερνησης της ΝΔ.

  • B.K.Σ. avatar
   B.K.Σ. @ ψυχραιμια 23/11/2009 00:34:04

   ακριβώς ψυχραιμία. πραξικόπημα. Και στο περσινό μπλογκ υπάρχει συγκεντρωτικό αρχείο, αρχής γενομένης από την ανάρτηση εδώ "Ποιός ωφελείται":
   http://vsiapka.blogspot.com/
   Γιατί άμα δεν έχουμε μνήμη, όχι μέλλον δεν έχουμε, δεν έχουμε καν παρελθόν...

 5. oxoxox avatar
  oxoxox 23/11/2009 07:07:44

  «(…) με φτερά στην πλάτη υπερίπτανται οι παρέες της ΕΠΟΝ, οι εκδρομείς των Λαμπράκηδων, οι φοιτητές στην πύλη του Πολυτεχνείου». Πάνε να ψηφίσουν το Μάαστριχτ και να στηρίξουν το Σχέδιο Ανάν…!!!

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ oxoxox 23/11/2009 17:41:18

   Αλί και τρισαλί, ξέρω και κάτι "φοιτητές της πύλης", πολύ μα πολύ "αριστερούς" και αντιηγετικούς, που γράφουν τώρα τους ανατρεπτικούς λόγους του Αντώνιου!
   Αλέκο, sorry, εάν το άλας μωρανθή...

 6. ΠΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ avatar
  ΠΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ 23/11/2009 07:32:46

  Γιατί μου φαίνεται ότι όλα αυτά δεν είναι δικά του
  αλλά κάποιοι του τα έγραψαν?

  • Ichtyosaurus avatar
   Ichtyosaurus @ ΠΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ 23/11/2009 07:57:07

   Διότι το σχήμα λόγου (η μεταφορά με τα «φτερά στην πλάτη» [7], π.χ.) φωνάζει από μακριά….

 7. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 23/11/2009 17:25:10

  Συνταγματική εκτροπή, yea!
  Όπως η κατεδάφιση της κυβέρνησης Μητσοτάκη από τον Συμπιλίδη (λέω τώρα) το 1993; Τι Αλαφούζος, τι Κόκκαλης τι Βαρδής, αλήθεια οι ίδιοι ήταν πάλι; Και πότε, και από ποιόν, πρωτοακούστηκε ο κακόηχος όρος "διαπλοκή", πριν ή μετά Συμπιλίδη (ποιός τον θυμάται τώρα);
  τι κάθομαι και λέω τέτοιες μέρες!

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Sic transit gloria mundi 24/11/2009 11:19:17

   To Συνταγμα γραφει οτι καθε βουλευτης εχει απεριοριστη ελευθερια γνωμης και ψηφου και οτι η κυβερνηση πρεπει να στηριζεται στην πλειοψηφια των βουλευτων.
   Εάν καποιοι αποσυρουν την υποστηριξη τους ειναι δικαιωμα τους.Εαν το κανουν επειδη ειναι πληρωμενοι ειναι πολυ κακο αλλα αφου παει το ζητημα σε εκλογες η πραξη τους κρινεται απο το λαο.
   Προσωπικα στενοχωρηθηκα απο τις ενεργειες Συμπιλιδη - Σαμαρα το 1993 και ειναι ενας απο τους λογους που δεν θα τον ψηφισω τωρα αλλα ΔΕΝ ηταν συνταγματικη εκτροπη η πτωση της τοτε κυβερνησης της ΝΔ.
   Αντιθετα η αποπειρα ΒΙΑΙΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ το Δεκεμβριο περυσι ηταν.
   Ο Αλαβανος και οι λοιποι "εξεγερμενοι" οφειλουν να απαντησουν το πολυ απλο : ηταν η κυβερνηση της ΝΔ το 2008 νομιμη ή οχι;ηταν οι εκλογες του 2007 γνησιες ή οχι;εναντιον ποιου εστρεφετο η εξεγερση εαν οχι κατα του δημοκρατικου πολιτευματος της χωρας και της εκλεγμενης κυβερνησης;
   Το οτι η σημερινη ΝΔ δεν τα ρωταει αυτα και κρυβεται δε σημαινει οτι εμεις δεν τα σκεφτομαστε.
   Φυσικα ο Αλαβανος ήταν προ καιρου σε κομμα που υποστηριζε τη "δικτατορια του προλεταριατου" δηλαδη του εαυτου του αδιαφορωντας για κοινοβουλια και εκλογες.
   Υποτιθεται οτι ο ΣΥΝ δεν εχει πια αυτη τη θεωρια αλλα φαινεται οτι την εχει αντικαστησει με τη δικτατορια των αναρχομπαχαλων.

  • αχαβαχ avatar
   αχαβαχ @ Sic transit gloria mundi 24/11/2009 11:37:32

   Η εξέγερση έγινε εξέγερση από την εκκωφαντική ανικανότητα του πρωθυπουργού και των υπουργών του που έχασκαν σαν χάνοι μπροστά στην πραγματικότητα. Γιατί, σε ποιο ακριβώς σοβαρό ζήτημα δεν έχασκαν σαν χάνοι; Η αδυναμία πρόσληψης και αποδοχής αυτής της αλήθειας οδηγεί στις θεωρίες περί συνταγματικής εκτροπής. Ούτε ο πιο φανατικός αναρχομπάχαλος δεν το ισχυρίζεται αυτό.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 24/11/2009 11:49:30

   Συμφωνώ για τον Αλαβάνο. Και φυσικά η κυβέρνηση το 2008 ήταν νόμιμη. Αλλά επίσης νόμιμο (και στα μέρη μας συνήθης κανόνας, δυστυχώς) είναι να ζητούν πρόωρες εκλογές. Δεν νομίζω πάλι, ότι οι του ΣΥΡΙΖΑ ήθελαν τότε να την ανατρέψουν βιαίως. Απλώς σύρθηκαν πίσω από το τυφλό κύμα διαμαρτυρίας που ξέσπασε λόγω του φόνου του παιδιού, ενώ θα έπρεπε να το κατευθύνουν σε πολιτική, δημοκρατική κατεύθυνση. Με δύο άμεσους στόχους: 1. ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ (από τη ΝΔ, ή αν δεν μπορούσε, αμέσως εκλογές). 2. Ειδικότερα, ν' ασχοληθεί σοβαρά η πολιτική ηγεσία με το διαλυόμενο μηχανισμό ασφάλειας των πολιτών (πολιτικά ακαθοδήγητη αστυνομία, πυρκαιές, δίωξη οικονομικού εγκλήματος - ΣΔΟΕ κτλ). Το ΠΑΣΟΚ τήρησε πιό υπεύθυνη στάση σ' αυτά και αμείφθηκε με στήριξη των πολιτών.
   Για το 1993: Φυσικά, κάθε βουλευτης εχει απεριοριστη ελευθερια. Αλλά από κανένα Σύνταγμα δεν απορρέουν οι τότε Βυζαντινές ίντριγκες γύρω από το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, τον ΟΤΕ και τα Ελληνικά Πετρέλαια, με τους άμεσα ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες - εκδότες να ασκούν την εθνική διπλωματία μέσω καναλιών και ξύλινων τίτλων. Αυτό ασφαλώς ήταν ο ορισμός της "διαπλοκής". Το άν αυτό το διπλωματικο-οικονομικό κομφούζιο ήταν, ουσιαστικά, και συνταγματική εκτροπή, σύμφωνοι, άς είμαι πιό επιφυλακτικός, ίσως θα μπορούσαν καλύτερα να το κρίνουν οι συνταγματολόγοι.

 8. antiathlitikos avatar
  antiathlitikos 24/11/2009 11:02:48

  1. Περί κλασμάτων και καθολικότητας: Το θέμα δεν είναι μόνο τα (συνολικά) ποσοστά της Αριστεράς. Το θέμα είναι η συσκοτιστική ταχυδακτυλουργία του Αλαβάνου. Τι σημαίνει κλάσμα; Γιατί τον μαθηματικό ορισμό τον γνωρίζουμε από το Δημοτικό. Κλάσμα για τον Αλαβάνο δε μπορεί να σημαίνει τίποτε άλλο παρά την μπολσεβίκικη αρχή ότι δε χρειάζεται πλειοψηφία αλλά μια αποτελεσματική μειοψηφία που θα αρθεί στο ύψος της καθολικότητας. Καθαρά πράγματα. Πες το Αλέκο να τελειώνουμε!

  2. Περί ταυτόχρονης απώλειας τριών στόχων: Αν ο Συν-Σύριζα απέτυχε να «ακυρώσει τον δικομματισμό» αυτό το ... «επέτυχε» Αλέκο ακριβώς γιατί σε μια περίοδο όπου όλοι είχαν τα αυτιά τους ανοιχτά και το ΠΑΣΟΚ ήταν καθηλωμένο δημοσκοπικά στο 20%, αλλιθώριζε προς αντισυστημικές μειοψηφίες. Οι δύο στόχοι ήταν ασύμβατοι: το να γίνει ο Συν-Σύριζα ο τρίτος ή/και ο δεύτερος πόλος αντέφασκε ολοφάνερα με την εμμονή στον προσεταιρισμό του εξεγερμένου περιθωρίου. Όσο για τον στόχο τον ... εσωτερικό της Αριστεράς, το έχει βιώσει ο Αλέκος από τα μέσα πόσο ανέφικτος είναι.

  3. Περί καθημερινότητας: Εδώ Αλέκο αρχίζει η ποίηση! Η «επίκληση» της σε υποταγή δε μας θαμπώνει. Αγέρωχος ομιλείς από κάθε βήμα και ναρκισσευόμενος αποκαλύπτεις την ένταξή σου σ’ ένα σύστημα που δεν ξέρεις ( πια ;) τί να το κάνεις. Προς τί η υποκρισία; Προς τί η απέχθεια προς κάτι που γουστάρεις; Γιατί θέλεις να πιστέψουμε ότι είσαι στην απέξω; Τί «δημιουργείς» έτσι, εκτός από την παγίδα που στήνεις ο ίδιος στον εαυτό σου; Θ’ αρνηθείς την πρόσκληση αύριο στο κουτί ή θα συνεχίσεις να συνθηματολογείς λογοτεχνικά από τη γωνιά σου;

  4. Περί απλότητας: Ποτέ η Αριστερά δεν ήταν απλή και το ξέρεις. Πάντα οι σκοτωμοί της οι εσωτερικοί είχαν πολύ Βυζάντιο, θρησκευτικότητα και φανατισμό. Πάντα το πολύπλοκο ήταν να συνδυαστεί το όραμα με την προοπτική της εξουσίας. Γιατί το υποτιμάς; Για να βυζαντινολογήσεις εσύ με απλότητα; Για να πείσεις ότι το να γίνει κανείς μέλος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανώτερη περίπτωση από την υποπερίπτωση Ευρώπη, Κύπρος, Ελληνοτουρκικά και άλλα δευτερεύοντα;

  5. Περί κανόνων: Εδώ η απλότητα αίρεται! Με ποιον όμως σκιαμαχείς; Σε ποιον προτείνεις δύσκολους κώδικες αξιών, κριτηρίων και νοηματοδοτήσεων. Και ποιοι είναι αυτοί οι κώδικες; Αν δεν είναι «κώδικες Ντα Βίντσι», όπως υποθέτω, μήπως είναι οι αντικώδικες του «αποτυχημένου», του «κακοντυμένου», του «ζορισμένου», του «μονόχνωτου» και το κυριότερο του «μονίμως ηττημένου»;

  6. Περί σαβουάρ βιβρ: Μα αυτό είναι ΤΟ θέμα. Να μπορεί η Αριστερά να ονειρεύεται ΚΑΤΙ. Την ηγεμονία της, την ανάσα της, το στόχο της, την επιτυχία, τη νίκη της. Αλλά και να ΜΗ ΜΕΙΝΕΙ να κοιμάται με το ΟΝΕΙΡΟ...

  7. Περί ποίησης: stgm, έγραψες!

  «Ο κίνδυνος για την Αριστερά είναι κυρίως εντός των τειχών». Πόσο δίκιο έχεις σ΄αυτό , Αλέκο!

 9. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 24/11/2009 11:24:14

  Το σύστημα προβάλλει (ή και πλάθει) τους "αντισυστημικούς" ως φόντο, για να φαίνεται ότι ακόμα και αυτό το ίδιο, παρά το τόσο αποτρόπαιο πρόσωπο, έχει μια κάποια χάρη.
  Μια αντιπαραβολή του "ανατρεπτικού" λόγου ηγετών της Αριστεράς όπως ο Αλαβάνος (αλλά και ορισμένων, γνωστών και μη εξαιρετέων, της Δεξιάς) με τον καντιανό, "χριστιανικό" λόγο της Κωνσταντίνας Κούνεβα: Ο ναρκισσιστικός λόγος του τεράστιου εγώ, που όλα τα βρήκε στη ζωή εύκολα, απέναντι στο σοφό λόγο αυτού που έχει πάθει και γνωρίζει τι είναι αξία και τι απαξία.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Sic transit gloria mundi 24/11/2009 11:59:41

   Ε,να μην αποκτησει και η ΝΔ τους δικους της γκουρου της γενιας του Πολυτεχνειου;αυτο ηταν αλλωστε που της ελειπε.
   Και η στηριξη Λυγερου απο την Καθημερινη στον Αντωνη συμπληρωνει το παζλ.

   • Sic transit gloria mundi avatar
    Sic transit gloria mundi @ ψυχραιμια 24/11/2009 12:06:46

    Ο εν λόγω δημοσιογράφος ήταν τότε μαο-τροτσκιστής, άν δεν απατώμαι. Πολύ radical πάντως, για μας τους ρεφορμιστές - ρεβιζιονιστές. Η απόχρωση είναι παρελθόν, το radical style (που είναι το πιό σημαντικό) και οι σχετικές προτιμήσεις παρέμειναν.

   • antiathlitikos avatar
    antiathlitikos @ ψυχραιμια 24/11/2009 12:12:09

    Λες ψυχραιμία, εκτός από τους πολυτεχνικούς γκουρού, που ήδη είναι στην αυλή του, να επιστρέψει και καμμιά Λιάνα στην πολιτική μήτρα (της);

   • antiathlitikos avatar
    antiathlitikos @ ψυχραιμια 24/11/2009 12:48:27

    Πέρα από τον κίνδυνο που διατρέχουμε να κατηγορηθούμε εμείς πλέον για καμμιά αριστερο – ντορική συμμαχία, ψυχραιμία, το πρόβλημα της διαχείρισης της ήττας υπήρξε νομίζω η καυτή πατάτα για το επιτελείο της Ντόρας. Και έχω την εντύπωση ότι μάλλον απέτυχε παταγωδώς να το διαχειριστεί.

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ antiathlitikos 24/11/2009 12:57:06

     Ισως αλλα ηταν σε impossible situation που οφειλεται στο δικο της ιδεολογικο αφοπλισμο,ως ενα σημειο αναγκαιο στο περιβαλλον της Ελλαδος και της ΝΔ αλλα οχι εντελως.
     Εάν επερριπτε ευθυνες στον Καραμανλη θα κατηγορειτο ως υπονομευτρια-εδω κατηγορειται και τωρα.Εάν δικαιολογουσε τον Καραμανλη θα θεωρειτο συνυπευθυνη.
     Θα δουμε.

   • antiathlitikos avatar
    antiathlitikos @ ψυχραιμια 24/11/2009 12:55:35

    Κι επειδή πολλά έχουν ειπωθεί και στο antinews για αντιστοιχείες Ντόρας – Βαγγέλη, θα έλεγα ότι και ο Βενιζέλος κατατροπώθηκε σ΄αυτό ακριβώς το θέμα. Εκείνος φυσικά ερχόμενος από την αντίθετη κατεύθυνση: επένδυσε υπερβολικά και «βιαίως» στην ήττα κι έχασε. Η Ντόρα αντιθέτως θα χάσει (και) επειδή ΔΕΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΤΗΝ ΗΤΤΑ. Όντας εγκλωβισμένη σ΄αυτό που ονομάσθηκε «δαχτυλίδι», απέφυγε τελείως να υφάνει στον αργαλειό της απογοήτευσης.

  • antiathlitikos avatar
   antiathlitikos @ Sic transit gloria mundi 24/11/2009 12:27:16

   Stgm,

   Το μαοτροτσκιστής και μόνο σα «σύνθεση» με αναβαθμίζει! Τέλειο! Και του πάει του Λυγερού ΚΑΙ ΑΥΤΟ!

 10. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 24/11/2009 12:27:17

  Οχι γιατι αυτη ηταν δικη μας που την μετεγραψε το ΚΚΕ μεταψυχροπολεμικα και μαλλον θα μεινει εκει ως συνδεσμος εναντιον του κυβερνωντος πασοκοσυριζισμου.
  Το θεμα ειναι οτι σε πολλους της ΝΔ υπαρχει αυτη η αισθηση οτι με frontman το Σαμαρα καποιες ξενες δυναμεις απο αλλα κομματα (αυτες που κυριαρχουν στην Ελλαδα μεταπολιτευτικα) καταλαμβανουν και το κομμα.Δεν ειναι δηλαδη τελειως πληρωμενα τα σλογκαν του Λυκαβηττου.Αυτος ειναι ο λογος που παρα πολλοι καραμανλικοι και παλια στελεχη συντασσονται με τη Ντορα.Φυσικα ειναι και με δικη τους ευθυνη απαξιωμενοι και κυριως ιδεολογικα αποτυχημενοι γιατι δεν προσδιορισαν ποτε το ρολο της ΝΔ μετα το 1990 που δεν μπορουσε να ηταν ο ιδιος με παλιοτερα.
  Ετσι οι καινουργιοι χρησιμοποιωντας τον παραδοσιακο εθνικισμο που υπαρχει στο χωρο συνδυαζομενο με την απογοητευση των αποτυχιων κερδιζουν τη βαση.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.