Ούτε η «κυβέρνηση της Αριστεράς» θα κόψει τα βουλευτικά προνόμια;
16/03/2015 14:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ούτε η «κυβέρνηση της Αριστεράς» θα κόψει τα βουλευτικά προνόμια;

Όπως όλοι γνωρίζουμε η Δημοκρατία είναι… ακριβή, ως εκ τούτου και οι Έλληνες βουλευτές κοστίζουν μια περιουσία στον κρατικό προϋπολογισμό. Όταν υπήρχαν λεφτά δεν μας πολυένοιαζε για το πόσα λεφτά παίρνουν οι εθνοπατέρες ή τουλάχιστον κάναμε τα στραβά μάτια.

Με την οικονομική κρίση αλλά κυρίως με την απαξίωση του πολιτικού συστήματος η γκρίνια ήρθε κι έμεινε. Όποιος ακούσει τους πολίτες, μονίμως βρίζουν τους βουλευτές και τη Βουλή, που οι ίδιοι εξέλεξαν αλλά αυτό είναι αλλού παπά Ευαγγέλιο. Παρά το γεγονός ότι στις προηγούμενες… δεξιές και συντηρητικές κυβερνήσεις έγιναν πολλές περικοπές στα ποσά που επιβαρύνουν οι βουλευτές το κράτος, ο κόσμος πάντα θα πιστεύει ότι έχουν πολλά προνόμια.

Τώρα, στην… αριστερή και φιλολαϊκή κυβέρνηση δεν ακούγεται κουβέντα για περικοπές. Η Ζωή στήνει το δικό της μαγαζάκι με τηλεόραση που συνεχίζει να υπάρχει αν και δεν προσφέρει τίποτε. Ο Τσίπρας προειδοποιεί τους βουλευτές του να μην κάνουν χρήση των προνομίων κι αυτοί τον γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια και η ζωή συνεχίζεται.

Κατ’ αρχάς είναι υποκριτικό να βγαίνει ο πρωθυπουργός και να στέλνει μηνύματα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην πάρουν αυτοκίνητα. Διότι αν ήθελε θα μπορούσε να τα κόψει όλα με ένα νόμο κι ένα άρθρο και να τελειώνουμε. Ή θα μπορούσε να διαγράψει όποιον βουλευτή έπαιρνε Ι.Χ.

Εν πάση περιπτώσει σημασία έχει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που κόπτεται για το λαό συνεχίζει μια πολιτική που βρήκε έστω κι αν θα μπορούσε και αυτός και τα προηγούμενα κόμματα που κυβέρνησαν να κάνουν περικοπές και να δώσουν το καλό παράδειγμα στον κόσμο. Η Βουλή δεν έχει ανάγκη από κανάλια, ούτε από μετακλητούς όπως και δεν έχουν ανάγκη οι βουλευτές από αυτοκίνητα, μπόνους, επιδόματα και άλλα πολλά που τη σήμερον ημέρα φαντάζουν προκλητικά.

Σε μια περίοδο που ο κόσμος στενάζει και που η κυβέρνηση έχει κάνει σημαία της τον… λιτό βίο, καλό θα είναι όλοι να συμβάλουν στην καλυτέρευση της εικόνας του πολιτικού συστήματος.

Για όποιος δεν ξέρει τι συμβαίνει στη Βουλή τους ενημερώνουμε για τα εξής:

Κάθε βουλευτής εισπράττει μηνιαία το ποσό των 5.705 ευρώ (68.470 ευρώ ανά έτος).

Το επίδομα οργάνωσης γραφείου (στο οποίο περιλαμβάνεται και η ταχυδρομική ατέλεια) ανέρχεται για όλους τους βουλευτές στο ποσό των 6.411.000 ευρώ, δηλαδή σε 21.370 ευρώ άπαξ ετησίως για καθέναν (1.780 ευρώ ανά μήνα)

Η «οικογενειακή παροχή» των βουλευτών, δηλαδή το αντίστοιχο «οικογενειακό επίδομα» ανέρχεται σε 180.000 ευρώ, δηλαδή σε 600 ευρώ άπαξ ετησίως για καθέναν ή αλλιώς 50 ευρώ τον μήνα.

Τα έξοδα κίνησης ανέρχονται σε 1.365.000 ευρώ και για τους 300 βουλευτές και για τον καθένα μηνιαία υπολογίζονται περίπου από 350 ευρώ ως 600, ανάλογα με τη χιλιομετρική απόσταση των εκλογικών περιφερειών τους από την Αθήνα.

Πιο ειδικά, η τηλεφωνική ατέλεια ανέρχεται μέχρι το ποσό των 7.400 ευρώ ετησίως, από 1.3.2014 για κάθε βουλευτή και για το σύνολο των συνδέσεων για τις οποίες δικαιούται ατέλειας, συμπεριλαμβανόμενων στο ποσό αυτό τελών, εξόδων και Φ.Π.Α. (μηνιαίο ποσό: 616 ευρώ).

Η αποζημίωση που χορηγείται στα παρόντα μέλη όλων των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, της Επιτροπής Ελέγχου των Οικονομικών των Κομμάτων και των Βουλευτών, των Τμημάτων Διακοπής των Εργασιών της Βουλής, της Διάσκεψης των Προέδρων και των Βουλευτών, που συμμετέχουν ως μέλη σε κοινοβουλευτικές Συνελεύσεις ή κοινοβουλευτικές Επιτροπές στο εξωτερικό ανέρχεται σε 75 ευρώ, για κάθε πλήρη συνεδρίαση της επιτροπής, στην οποία είναι παρόντες, ως τακτικά ή αναπληρωματικά μέλη. Σημειώνεται ότι το αρχικό ποσό των 150 ευρώ μειώθηκε κατά 50% από 1.1.13 με σχετική απόφαση της Ολομέλειας.

Ως Επιτροπές θεωρούνται και οι συνεδριάσεις των θερινών τμημάτων της Βουλής. Η αποζημίωση για κάθε μια από αυτές ανέρχεται επίσης σε 75 ευρώ. Τα θερινά τμήματα διαρκούν από τα μέσα Ιουλίου ως την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου (την πρώτη Τρίτη του Οκτωβρίου ξεκινά η τακτική συνεδρίαση της Βουλής). Περίπου δηλαδή η αποζημίωση κάθε βουλευτή που συμμετέχει σε ένα από τα θερινά τμήματα της Βουλήςανέρχεται 750 ευρώ.

Για τους βουλευτές της επαρχίας που στερούνται ιδιόκτητης κατοικίας στην περιοχή του νομού Αττικής, προβλέπεται η καταβολή του ποσού 1.000 ευρώ κάθε μήνα για την κάλυψη των δαπανώνδιαμονής τους ή τη μίσθωση από τη Βουλή ξενοδοχείων με μηνιαία δαπάνη μέχρι το ποσό των 1.200 ευρώ, πλέον ΦΠΑ και κρατήσεων.

Οι ίδιοι δικαιούνται δύο μονά εισιτήρια την εβδομάδα για τη μετακίνηση από και προς τις περιφέρειές τους. Συνολικά δικαιούνται 104 μονά εισιτήρια ανά έτος, τα οποία κοστίζουν περίπου 1.000 ευρώ το μήνα (ετήσια περίπου 12.000 ευρώ)

Κάθε βουλευτής μπορεί να προσλαμβάνει μέχρι δυο επιστημονικούς συνεργάτες. Ο μηνιαίος μισθός τους ανέρχεται περίπου στα 1.600 ευρώ.

Τα βουλευτικά Ι.Χ. πληρώνονται από τη Βουλή σε εταιρία leasing. Οι βουλευτές Α΄, Β΄ Αθηνών, Πειραιά και Υπολοίπου Αττικής δικαιούνται αυτοκίνητο ως 1399 κ.εκ. το οποίο θα κοστίζει μέχρι 750 ευρώ μηνιαία. Οι βουλευτές των υπολοίπων περιφερειών δικαιούνται αυτοκίνητο ως 1.799 κ. εκ. το οποίο θα κοστίζει μέχρι 1.200 ευρώ μηνιαία. Στα ποσά αυτά συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι τα ποσά αυτά μειώθηκαν το 2011. Το αρχικό μηνιαίο ποσό ανερχόταν σε 1.500 ευρώ. Η διανομή των αυτοκινήτων γίνεται με κλήρωση.

Το συνολικό ανώτερο κόστος για ένα βουλευτή ανέρχεται σε 15.051 ευρώ ανά μήνα. Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται και οι μισθοί των δύο επιστημονικών συνεργατών. Σε ετήσια βάση ένας βουλευτής μας στοιχίζει 180.612 ευρώ ενώ εάν η σκέψη για μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200 το ετήσιο όφελος θα ήταν της τάξης 18,06 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Eva avatar
    Eva 16/03/2015 14:36:37

    Ο περιορισμός των βουλευτών σε 200 θα μπορούσε να είχε γίνει. Φυσικα και δεν θα γίνει τώρα. Ολοι γνωρίζουμε οτι τα βουλευτικά γραφεία λειτουργούν σαν γραφεια εξυπηρέτησης πελατών-ειδικά στην περιφέρεια. Όον αφορά τον συριζα μπορει να αντιτάξει οτι ήδη εφαρμόζει περικοπες στους δικούς του (οχι συνεργαζόμενους, αλλά στα μέλη) . Οπότε?

  2. Μεγάλα λόγια avatar
    Μεγάλα λόγια 16/03/2015 16:25:49

    Απορίας άξιον πραγματικά, το πώς καταφέρνουν κι επιβιώνουν αυτοί οι άνθρωποι κάτω από τόσο αντίξοες συνθήκες! Συγκινηθήκαμε πάλι. Αυτή κι αν είναι ανθρωπιστική κρίση. Πρόεδρε Ζωή, όταν τους πάρεις τα αυτοκίνητα, να τους δώσεις από ένα παπάκι για να κάνουνε delivering τα βράδια, να ...συμπληρώνουνε το εισόδημα. Κρίμα είναι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.