«Οχι» από Σόιμπλε: «Δεν υπάρχει δάνειο για την Ελλάδα, υπάρχει πρόγραμμα διάσωσης»
18/02/2015 10:46
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Οχι» από Σόιμπλε: «Δεν υπάρχει δάνειο για την Ελλάδα, υπάρχει πρόγραμμα διάσωσης»

Προτάσεις συγκεκριμένες, βιώσιμες και δεσμευτικές περιμένει η Γερμανία και οι εταίροι του Eurogroup από την Ελλάδα, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και απάντησε αρνητικά σε ερώτηση, εάν έχει λάβει κάποια νέα πρόταση απόψε το βράδυ. Τόνισε δε ότι τα ελληνικά χρέη χρηματοδοτούνται τόσο μακροπρόθεσμα που «για τα επόμενα δέκα χρόνια» δεν υπάρχει ζήτημα χρεοκοπίας της χώρας, ενώ επανέλαβε ότι η εξέλιξη εξαρτάται αποκλειστικά από την Αθήνα.

«Πρέπει να δούμε κάτι συγκεκριμένο, βιώσιμο, δεσμευτικό. Αυτό δεν το είχαμε την περασμένη Τετάρτη, δεν το είχαμε χθες, δεν το είχαμε ούτε στις τεχνικές διαπραγματεύσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου με τους τρεις θεσμούς που πάντα αποκαλούσαμε τρόικα. Πρέπει να είναι κάτι αξιόπιστο, βιώσιμο, αλλιώς δεν έχει νόημα. Δεν έχω πάρει κάτι τέτοιο, όχι», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και επισήμανε ότι το τελευταίο διάστημα συνηθίζεται να υπάρχουν καθημερινά νέες δηλώσεις, αλλά μετά λέγεται το ακριβώς αντίθετο.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών φαίνεται να απορρίπτει την πρόταση της Ελλάδας για παράταση της δανειακής συμφωνίας, δηλώνοντας στο κανάλι ZDF ότι δεν είναι προς συζήτηση, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ερωτηθείς για τα δημοσιεύματα ότι η Αθήνα θα ζητήσει παράταση της δανειακής σύμβασης για περίοδο μέχρι έξι μήνες ο Σόιμπλε δήλωσε ότι δεν γνωρίζει κάτι περισσότερο, αλλά πρόσθεσε: "Δεν υπάρχει δανειακή συμφωνία για την Ελλάδα, υπάρχει πρόγραμμα διάσωσης".

"Δεν είναι η παράταση ενός δανειακού προγράμματος, αλλά το εάν αυτό το πρόγραμμα διάσωσης θα ολοκληρωθεί, ναι ή όχι", δηλώνει στο ZDF.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν, σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας, ο Γερμανός φορολογούμενος θα επιβαρυνθεί με 70-80 δισεκατομμύρια, ο κ. Σόιμπλε περιορίστηκε να δηλώσει ότι «τα ελληνικά χρέη χρηματοδοτούνται τόσο μακροπρόθεσμα που για τα επόμενα δέκα χρόνια δεν υπάρχει τέτοιο θέμα», ενώ υποστήριξε ότι, όταν κάποιος από την Ελλάδα μιλάει για αυτό, θέλει απλώς να αποφύγει να μιλήσει για τα πραγματικά προβλήματα.

«Η Ελλάδα πρέπει να μείνει σε αυτόν τον δρόμο, ή να υποδείξει έναν καλύτερο δρόμο, για το πώς θα ξανασταθεί μόνη στα πόδια της. Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά σεβαστά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια. Αυτό δεν ήταν χωρίς κόστος. Ήταν όμως ο σωστός δρόμος.

Αν υπάρχει καλύτερος δρόμος, εντάξει, αλλά δεν τον βλέπω. Να λέει κανείς απλώς 'δεν χρειάζομαι πια λεφτά' και 'δεν θα κάνουμε απολύτως τίποτα πια', βρίζοντας τους άλλους, αυτό δεν γίνεται», δήλωσε και ερωτώμενος σχετικά με την κοινωνική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, υπενθύμισε η Ελλάδα είχε χάσει εντελώς την εμπιστοσύνη των πιστωτών της: «Βοηθήσαμε την Ελλάδα μέσω αυτού του προγράμματος να χρηματοδοτηθεί για ένα μακρύ χρονικό διάστημα, αλλά φυσικά με τον στόχο να βρει κάποτε μόνη της τον δρόμο πίσω στις αγορές και να μπορεί να χρηματοδοτηθεί μόνη της. Αυτό επρόκειτο να γίνει το 2020, αλλά πρέπει η Ελλάδα να πορευθεί σε έναν δρόμο με την αρχή 'βοήθεια για αυτοβοήθεια', προκειμένου να λύσει προβλήματα από παραλείψεις δεκαετιών.

Η Ελλάδα κατάφερε αξιοσημείωτες επιτυχίες. Την περασμένη χρονιά επέστρεψε στην ανάπτυξη, η ανεργία μειώνεται και το βιοτικό επίπεδο στην Ελλάδα είναι υψηλότερο από αυτό σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης, όπου οι φορολογούμενοι χρειάστηκε να δώσουν χρήματα για να την βοηθήσουν».

Στο ίδιο πλαίσιο σχολίασε και την παρέμβαση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα που ζήτησε να μην πιέζονται οι χώρες που βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. «Με όλον τον σεβασμό, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είναι πάντα πολύ καλά πληροφορημένος.

Έχω πει και στον υπουργό των Οικονομικών του ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, η Ελλάδα τον περασμένο χρόνο είχε θετικό πρόσημο ανάπτυξης. Το ακριβώς αντίθετο. Η Ελλάδα βγαίνει από μια πολύ δύσκολη κατάσταση και λόγω της εφαρμογής αυτού του προγράμματος βρήκε έναν δρόμο βελτίωσης.

Αυτός ο δρόμος, αν ακολουθηθεί, οδηγεί στην επιτυχία. Αν δεν ακολουθηθεί, θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να μας πει πώς θα το κάνει. Σε αυτό δεν έχουμε ακόμη πάρει ούτε καν την αρχή μιας απάντησης», τόνισε ο γερμανός υπουργός.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σόιμπλε διατηρεί τις ελπίδες του για το θέμα της Ελλάδας και επαναλαμβάνει ότι όλοι στην Ευρωζώνη επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας. «Κανείς στην Ευρωζώνη δεν θέλει να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ. Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από τους υπεύθυνους στην Ελλάδα», επισημαίνει, ενώ όταν καλείται να σχολιάσει τις αναφορές του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον ίδιο κατά την ομιλία του στην Κ.Ο του κόμματός του δήλωσε ότι έχει εκφραστεί πάντα με σεβασμό απέναντι στην Ελλάδα, την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό, «που καλείται να υπομείνει πολλά, εξαιτίας παραλείψεων των υπευθύνων επί δεκαετίες».

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. foros1 avatar
  foros1 18/02/2015 11:33:28

  εφόσον το αναφέρετε στο άρθρο σας, δεν είναι σίγουρο ότι μία χρεοκοπία μας θα επιβαρύνει οποιονδήποτε στην ευρωζώνη. η μελλοντική ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, τι την εμποδίζει να καλύψει και τις εγγυήσεις κάθε μέλους προς εμάς;

 2. airman avatar
  airman 18/02/2015 13:30:32

  «Κανείς στην Ευρωζώνη δεν θέλει να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ. Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από τους υπεύθυνους στην Ελλάδα» Με άλλα λόγια εμείς δε σας βλέπουμε σαν αντίπαλους ή εχθρούς. Εσείς μπαίνεται στη θέση του αντιπάλου και εχθρικά. Ο επικοινωνιακός προσανατολισμός της Κυβέρνησης έχει ως σκοπό και στόχο τη μη απεξάρτηση από τις δεσμεύσεις που προέβλεπε το πρόγραμμα, το οποίο παρατάθηκε τεχνικά μέχρι 28/2. Αυτή τη μη απεξάρτηση όμως πρέπει να τη φορτώσει στους όποιους άλλους (προηγούμενη Κυβέρνηση, δανειστές/δυνάστες, ξεροκέφαλοι εταίροι, ποδηγετούμενοι ηγέτες). Αφού το καταφέρει, η επικοινωνιακή καταιγίδα θα εστιάσει στο "θαρραλαίο πρόσιμο" που προέταξε η Κυβέρνηση για το οποίο και θα αποθεώνεται ουσιαστικά από μόνη της (βλέπε minister V). Μ' αυτά και μ' αυτά ο κόσμος θα συνηθίσει στην ιδέα, θα ξεχάσει, θα πάει και για τα μπάνια του (ως γνωστόν αναπόφευκτα το καλοκαίρι τα πάθη χαλαρώνουν), οπότε άμα καταφέρει και κρατηθεί όρθια τις πρώτες 155 μέρες ο στόχος επετεύχθει. Τα δεινά από Σεπτέμβρη. Συμπερασματικά, εάν δεν υπάρξουν σοβαροί δομικοί κλιδωνισμοί κατά το τρέχον διάστημα και πάντως πριν από την παρέλαση, η Κυβέρνηση θα ριζώσει. Και τότε "βράσε όριζα" για βίο λιτό, με ολίγο πλιγούρι και μπομπότα. Υ.Γ. Ο Πρωθυπουργός έχει διαβάσει πολύ καλά τον Τσε, κατά τον οποίο "Ο άνθρωπος πρέπει να περπατά με το κεφάλι ψηλά, κόντρα στον ήλιο, μέχρι που ο ήλιος να του κάψει το μέτωπο, σφραγίζοντάς το με τη σφραγίδα της τιμής. Όποιος περπατά με σκυμένο το κεφάλι έχασε την τιμή". Η στροφή στην πρωτογενή παραγωγή είναι μια σωστή προοπτική για το μέλλον, με λιοκαμμένους αγρότες και βοσκούς. Μόνο που γι' αυτό χρειάζεται να φτάσουμε στα "κολχόζ".

  • Αιρετικός avatar
   Αιρετικός @ airman 18/02/2015 13:45:16

   Άρα με μη απεξάρτηση θα φθάσουμε στα κολχόζ, τα οποία έτσι και αλλιώς δεν γλυτώναμε...Μας μπερδέψατε...

  • Αιρετικός avatar
   Αιρετικός @ airman 18/02/2015 13:49:41

   Υ.γ. συμπερασματικά: κολχοζωστα!

  • airman avatar
   airman @ airman 18/02/2015 14:00:17

   Μόνο που γι' αυτό δεν χρειάζεται να φτάσουμε στα "κολχόζ".

  • Λιψ avatar
   Λιψ @ airman 18/02/2015 14:10:24

   Κάποιος φοιτητής σε ελληνικό πανεπιστήμιο, όχι Έλληνας αλλά με γνώση των ελληνικών πραγμάτων και καλή διαίσθηση, μου είπε ότι "μυρίζει" εκλογές τον Οκτώβριο; Λες;;
   Αν τα συριζομάγια μέχρι τότε έχουν διαλυθεί (που μάλλον θα έχουν...), είναι πολύ πιθανό. Ήδη οι ψηφοφόροι του Καμμένου βλέπω ότι άρχισαν να γκρινιάζουν με τις απίστευτες δηλώσεις του φιλεύσπλαχνου υπουργικού δίδυμου Τζίμη Πανούση - Τασίας Νοσφεράτου. Αλλά θα είναι ο Κεντροδεξιός χώρος έτοιμος;

   • Vassilis avatar
    Vassilis @ Λιψ 18/02/2015 14:46:11

    Οκτώβριο... Περιμενε το 3ημερο....

  • Άλυτη Εξίσωση avatar
   Άλυτη Εξίσωση @ airman 18/02/2015 15:46:52

   '' ...Με άλλα λόγια εμείς δε σας βλέπουμε σαν αντίπαλους ή εχθρούς. Εσείς μπαίνετε στη θέση του αντιπάλου και εχθρικά.'' Χαχαχαχα! Βέβαιααα. Δεν σας βλέπουμε σαν ...αντιπάλους ή σαν εχθρούς, αρκεί να μην διεκδικείτε απολύτως τίποτε και να δέχεστε πειθήνια και δουλικά τη μιζεροποίηση που σας επιβάλλουμε, ώσπου να επιτευχθεί ο αργός σας αφανισμός. Αν δεν αποδέχεστε την πλήρη υποταγή, το ολοκληρωτικό ξεπούλημα της χώρας σας, τον βίαιο εκπατρισμό των νέων επιστημόνων σας (που για ένα κομμάτι ψωμί εμείς χρησιμοποιούμε), αν γενικά δεν έχετε κάνει ήδη ....προσευχή το ''Σφάξε με Ναζί μου ν΄αγιάσω'', ε, τότε είστε αποκλειστικά υπεύθυνοι για τις συνέπειες των επιλογών σας, που θεωρούνται ύψιστη ύβρις, αναίδεια, εχθρική κίνηση και αιτία πολέμου. Δεν ξέρω τι λέει ο Τσε για τον άνθρωπο που δεν τολμάει να περπατά με το κεφάλι ψηλά, ξέρω όμως τι έλεγε ο Κολοκοτρώνης για τους προσκυνημένους : ''Φωτιά και τσεκούρι'' δεν έλεγε; Δίκιο είχε....

   • ορεσείβιος avatar
    ορεσείβιος @ Άλυτη Εξίσωση 18/02/2015 17:36:21

    Φουστανέλα φούντα φέσι και δαχτυλιδένια μέση.. Τέρμα οι γερμανοτσολιάδες, ήρθε το ευζωνικόν...Εγέρθουτουυυυ....Ουρθός..

   • airman avatar
    airman @ Άλυτη Εξίσωση 19/02/2015 07:09:36

    Ο Κολοκοτρώνης έχει πει κι άλλα, τα οποία φαντάζομαι τα έχετε διαβάσει. Εκτός κι αν διαβάζεται "επιλεκτικά".

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.