#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/08/2011 22:17
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ουγγαρία: ποινικές διώξεις σοσιαλιστών πρωθυπουργών για την αύξηση του κρατικού χρέουςΓια την αύξηση του κρατικού χρέους της Ουγγαρίας, θεωρεί υπεύθυνες τις προηγούμενες σοσιαλιστικές κυβερνήσεις, ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Όρμπαν, της δεξιοεθνικιστικής κυβέρνησης. Για αυτό το λόγο δρομολογεί την ποινική δίωξη των προκατόχων του, με την συνταγματική της πλειοψηφία δύο τρίτων γεγονός που επισείει εκ νέου διεθνείς αντιδράσεις και κριτική για εγκαθίδρυση απολυταρχικού συστήματος, όπως συνέβη με την πρόσφατη ψήφιση του νέου Συντάγματος της χώρας και του νέου νόμου περί Τύπου.

 

Το γεγονός αυτό έφερε την ελληνικής καταγωγής πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βουδαπέστη, Ελένη Τσακοπούλου-Κουναλάκη, να χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα, σε σημερινό άρθρο της στην φιλοκυβερνητική ουγγρική εφημερίδα "Μάγκιαρ Νέμζετ", στο οποίο, αφενός προειδοποιεί πως η κυβερνητική πλειοψηφία των δύο τρίτων μπορεί να οδηγήσει στην εξαφάνιση της διάκρισης εξουσιών στην Ουγγαρία και αφετέρου επισημαίνει πως θα πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν εγγυήσεις στη χώρα για την ελευθερία του Τύπου, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και για ελεύθερες και τίμιες εκλογές.

 

Ήδη, κατά την επίσκεψή της στη Βουδαπέστη, τέλη Ιουνίου, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, είχε τονίσει ως καθοριστικά, τη διάκριση εξουσιών, τη διαφάνεια στην πολιτική και την ελευθερία του Τύπου. Μόλις πρόσφατα ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών Τόμας Μέλια επέκρινε την ουγγρική κυβέρνηση ότι φοβάται το διάλογο με την αντιπολίτευση, κάτι που προκάλεσε δριμύτατες αντιδράσεις ευρωβουλευτή του κυβερνώντος κόμματος και τη δήλωση του Ούγγρου κυβερνητικού εκπροσώπου ότι "ουδείς στην Ουγγαρία ή στο εξωτερικό μπορεί να αμφισβητήσει τη βούληση του ουγγρικού λαού".

 

Στο στόχαστρο του Βίκτορ Ορμπάν βρίσκονται τώρα οι Σοσιαλιστές προκάτοχοί του στην πρωθυπουργία κατά το διάστημα 2002 μέχρι 2010, τους οποίους κατηγορεί ως υπεύθυνους για την αύξηση μέσα στην οκταετία, του κρατικού χρέους, από το 53% στο 82% του ΑΕΠ, κάτι, που, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Πέτερ Σιγιάρτο, συνιστά ένα "πολιτικό έγκλημα". Στο πλαίσιο αυτό, η κυβερνητική πλειοψηφία αναθέτει τώρα στην Επιτροπή Συντάγματος της Βουλής την εξέταση των νομικών δυνατοτήτων για την παραπομπή σε δίκη των επικεφαλής των προηγούμενων κυβερνήσεων και συγκεκριμένα των πρώην πρωθυπουργών Πέτερ Μέντγκιεσι (2002-2004), Φέρεντς Τζιούρτσιανι (2004-2009) και Γκόρντον Μπαινάι (2009-2010), του Ουγγρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος που, μετά τις εκλογές του Απριλίου 2010, βρίσκεται σήμερα στην αντιπολίτευση.

 

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Βίκτορ Ορμπάν, σε περίπτωση που καταστεί αναγκαίο, θα υπάρξει και αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας ώστε, με αναδρομική ισχύ, να εξασφαλιστεί η σίγουρη παραπομπή σε δίκη των τριών πρώην πρωθυπουργών, κάτι που σήμερα καταγγέλλεται από σύσσωμη την ουγγρική αντιπολίτευση ως παραβίαση θεμελιωδών αρχών του κράτους δικαίου. Αναλυτές στη Βουδαπέστη επισημαίνουν πως είναι η πρώτη φορά στην Ουγγαρία, μετά τις καθεστωτικές αλλαγές του 1989, που δρομολογούνται, και μάλιστα αναδρομικά, ποινικές διώξεις για πολιτικές αποφάσεις, κάτι που υπήρχε μόνον στα τελευταία χρόνια της κομμουνιστικής διακυβέρνησης, ενώ υπενθυμίζουν συγχρόνως πως αύξηση του κρατικού χρέους σε αυτά τα επίπεδα σε μία οκταετία, δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

 

Εξάλλου, όπως σημειώνουν οι ίδιοι, μεγάλη ευθύνη για τη μη επιτυχία των μεταρρυθμίσεων του τότε πρωθυπουργού Φέρεντς Τζιούρτσιανι φέρει η πολιτική μπλοκαρίσματος που ακολουθούσε τότε ως αντιπολίτευση το κόμμα του νυν πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, το οποίο, για παράδειγμα, είχε ματαιώσει το 2009 τη μεταρρύθμιση στο σύστημα Υγείας, μέσω δημοψηφίσματος το οποίο το ίδιο είχε προκαλέσει. Αναλυτές επισημαίνουν επιπλέον πως οι τωρινοί χειρισμοί του Ορμπάν κατά των προκατόχων του πρέπει να οφείλονται σε μέγα μέρος στη διάθεση πολιτικής εκδίκησης εναντίον του Φέρεντς Τζιούρτσιανι, που τότε θεωρείτο ιδιαίτερα χαρισματικός και από τον οποίο ο ίδιος είχε υποστεί μεγάλη ήττα στις βουλευτικές εκλογές του 2006, κινδυνεύοντας μάλιστα να βιώσει σχεδόν το τέλος της πολιτικής του σταδιοδρομίας.

protothema.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 03/08/2011 22:41:54

  Κάτι αρχίζει και κινείται στην Ευρώπη.
  Οι Ούγγροι βάζουν τα γυαλιά στους ναρκωμένους ευρωπαϊκούς λαούς και η δημοκρατία λειτουργεί.

 2. prasini anaptixi avatar
  prasini anaptixi 03/08/2011 22:59:08

  "προειδοποιεί πως η κυβερνητική πλειοψηφία των δύο τρίτων μπορεί να οδηγήσει στην εξαφάνιση της διάκρισης εξουσιών στην Ουγγαρία "
  Ενώ στην ελλάδα που η δικαιοσύνη σπεύδει να αβαντάρει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης οριακής πλειοψηφίας, όπως έγινε με τις σκηνές στο σύνταγμα, ή τις διώξεις στους ταξιτζήδες, δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, ε;

 3. promitheas avatar
  promitheas 03/08/2011 23:11:41

  Η Ουγγρική κυβέρνηση ακολουθεί την κοινή λογική που λέει ότι οι υπεύθυνοι του προβλήματος δεν μπορούν όχι μόνο να αποτελούν παράγοντα της λύσης του αλλά θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τις ανεύθυνες πολιτικές τους. Μακάρι αυτή η κοινή λογική να επικρατούσε και σε σημαντική μερίδα των Ελλήνων πολιτών μια και κανένα από τα κόμματα της μεταπολίτευσης δεν πρόκειται να το ζητήσει αφού όλα είναι διαχρονικά υπεύθυνα της σημερινής μας χρεωκοπίας.

 4. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 03/08/2011 23:12:18

  Το αυτονόητο προωθούν, δεν είναι δυνατό να μπορεί μια κυβέρνηση να καταστρέψει οικονομικά μία κοινωνία με τις αποφάσεις της και να μη φέρει καμιά ευθύνη για αυτό. Κι όταν λέω ευθύνη την εννοώ κυριολεκτικά, ως υποχρέωση επανόρθωσης για τη βλάβη που προξένησε, όχι την αστεία πολιτική 'ευθύνη', όπου μπορείς να αφήσεις πίσω σου συντρίμμια και μετά να καθαρίσεις με ένα απλό συγγνώμη και, το πολύ, μια παραίτηση. Τρέμουν όμως μην τυχόν ξυπνήσουν οι λαοί και καταλάβουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει αντιπροσώπευση χωρίς λογοδοσία και υποχρέωση αποζημίωσης του εντολοδόχου στον εντολέα του για τις ζημιές που του προκαλεί.
  Όσο για τους φόβους τους περί αυταρχισμού, χειρότερη δεσποτεία από αυτή που επιβάλλουν οι αγορές στις κοινωνίες τους τελευταίους δύο αιώνες δεν έχει υπάρξει ποτέ στην ιστορία της Ευρώπης. Και ούτε αφθονία φέρνουν, εκτός αν θεωρούμε ότι κόσμος είναι μόνο τα εύπορα στρώματα της Δύσης.

 5. EΛΛΗΝΑΣ avatar
  EΛΛΗΝΑΣ 03/08/2011 23:23:49

  Mην ονειρεύεστε. Αυτά στην Ελλάδα δε γίνονται με τίποτε. Εκτός αν υπάρξει στρατιωτική κυβέρνηση και σκίσει πάτους (αλλά λαι πάλι μερικοί θα έχουν προλάβει να πάνε Παρίσι και να το παίζουν αντιστασιακοί ζώντας μέσα στη χλίδα με τα κλεμμένα) .....

 6. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 03/08/2011 23:54:18

  Η "αντικειμενικότητα" του ρεπορτάζ του Πρώτου Θ(Ψ)έματος δίνει διαπιστευτήρια από τη δαύτερη κιόλας αράδα, με τη χρησιμοποίηση του όρου "δεξιοεθνικιστική".

  Όσο για την κυρία πρέσβειρα... Κουναλάκη... Κουναλάκη... αχ, τι μου θυμίζει... λέτε να έχει καμιά εξ αγχιστείας σχέση με το γνωστό ευρωλιγούρη και υμνητή του Χόλμπρουκ και των βομβαρδισμών του;

 7. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 03/08/2011 23:58:11

  Όσο για τον "ιδιαίτερα χαρισματικό" Γκιουρτσάνι, αρκεί απλώς να θυμηθούμε ότι ήταν εκείνος που εξαναγκάστηκε σε παραίτηση μετά από δεκαήμερο συνεχών ογκωδών διαδηλώσεων, που ξεκίνησαν αμέσως μετά από την κυνική ομολογία του σε κομματική μάζωξη ότι είπε επίτηδες ψέματα στον ουγγρικό λαό.

  Αυτός ο λαός όμως απέδειξε ότι έχει cojones και διαδηλώνει συνεχώς για δέκα μέρες επειδή απλώς και μόνο αποκαλύφθηκε ότι του είπαν ψέματα για να υφαρπάσουν την ψήφο του. Κάθε σύγκριση, πέρα από περιττή, είναι και άκρως απογοητευτική για τον ευνουχισμένο ελληνικό λαό.

 8. Σωτήρης Γκ. avatar
  Σωτήρης Γκ. 04/08/2011 00:36:32

  Ας το κάνουμε όπως η Ουγγαρία

  • Δήμος avatar
   Δήμος @ Σωτήρης Γκ. 04/08/2011 05:04:04

   Αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα, θα μας πετάξουν έξω από το ΕΛΚ κι εμάς (inside joke). :)

 9. Delphi avatar
  Delphi 04/08/2011 02:51:37

  Xaxa, sostos!

 10. popolaros avatar
  popolaros 04/08/2011 08:54:07

  Εύγε στην Ισλανδία και στην Ουγγαρία που δείχνουν το δρόμο και σε εμάς.
  Για αυτό βέβαια δεν ακούγεται ποτέ τίποτα για αυτές τις 2 χώρες από τα καθεστωτικά ΜΜΕ.

 11. kopritis avatar
  kopritis 04/08/2011 11:11:35

  http://mlvzero.blogspot.com/2011/08/blog-post_04.html
  εδω μερικες κουβεντουλες για την ελενα παναριτη και το ρολο της
  σε αποστολη ειναι εδω

  • Dee Jay Stelios avatar
   Dee Jay Stelios @ kopritis 06/08/2011 18:40:24

   Μεγάλε ανοίγεις μάτια,όποιος το διάβασε πιστεύω να κατάλαβε το ρόλο της κυρίας Παναρχίτη....

 12. Κώστας avatar
  Κώστας 04/08/2011 12:28:37

  Ο Ό

 13. man8os avatar
  man8os 04/08/2011 13:54:41

  Ο Ουγγρικος λαος με ποσοστο πολυ πανω απο 50% εξελεξε μια κυβερνηση την οποια εμπιστευεται απολυτα. Με ποιο δικαιωμα παει ενας ξενος υπηκοος και λεει στην κυβερνηση αυτη οτι λειτουργει αυθαιρετα. Εαν το 55% δεν δειχνει απολυτη λαικη εγκριση σε μια δημοκρατια τοτε τη ποσοστο τη δειχνει? Και εν πασει περιπτωσει δεν εχουν οι λαοι το δικαιωμα της αυτοδιαθεσης? Εαν δηλαδη το συνταγμα τους δεν ειναι πανομοιοτυπο με το συνταγμα των ΗΠΑ, η τουλαχιστον δεν αποπνεει το πνευμα που θελουν οι ΗΠΑ ειναι ακυρο και κακο? Απο ποτε? Απο ποτε η Αμερικη θα επιβαλλει σε ενα εθνος τι θα νομοθετει, τι θα σκεφτεται, τι θα πραττει? Εχει μικρυνει πολυ το χερι τν Αμερικανων αν νομιζουν οτι μπορουν να δρουν καταδρομικα οπως στην περιπτωση της Σομαλιας, του Ιρακ και του Αφγανισταν, του Λιβανοι, του Παναμα, της Νικαραγουα, της Κουβας(1959) , της Ελλαδας (1947-1949,1967-1974) στην Ευρωπη του 2011.
  Δεν εχουν κανενα δικαιωμα ξενοι να μιλανε για τα εσωτερικα μιας χωρας οταν κανενας μα κανενας δεν τους δινει αυτο το δικαιωμα. Η Ουγγαρια ανασυγκροτειται, οπως οφειλει να πραξει και η Ελλαδα. Και δεν μπορει να θετει κανεις εμποδια σε αυτη τη λειτουργεία της ομαλής ανασυγκρότησης που συντελείται. Και κανεις δεν μπορει να ποδηγετει την Ευρωπη και τους λαους της στο πως θα λυσουν τα προβληματα που τους ταλανιζουν και που σε αυτη τη φαση ειναι εντελως ξενα με την Ευρωπη. Δεν προκαλεσαμε εμεις την οικονομικη κριση. Και δεν μπορουμε να ανεχομαστε συμβουλες απο αυτους που την προκαλεσαν για το πως θα την ξεπερασουμε!

 14. Δεξιός avatar
  Δεξιός 05/08/2011 15:23:00

  Να αγιάσει το χέρι του. Ρε μήπως πρέπει να κάνει κανά φροντιστήριο του δικού μας, φερόμενου ως "δεξιού", Σαμαρά; Όπως π.χ. για το πώς αυξήθηκαν τα έσοδα πέρισυ στην Ουγγαρία;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.