#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/08/2013 10:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ουάσιγκτον και Βερολίνο μάχονται στις πλάτες της ΕλλάδαςΗ έκθεση της Κ. Λαγκάρντ για την Ελλάδα πριν μερικές ημέρες, εκτός από τις συστάσεις για νέα μέτρα, αποτέλεσε την επιβεβαίωση της σφοδρής σύγκρουσης που υπάρχει μέσα στην τρόικα αλλά και της πιθανής, περισσότερο από ποτέ, αποχώρησης του ΔΝΤ από το πρόγραμμα στήριξης.

Το θέλει η Ουάσιγκτον αλλά φαίνεται να το επιθυμούν και οι Βρυξέλλες και το θέμα ίσως αποτελέσει κορυφαίο ζήτημα στις συζητήσεις του Αντ. Σαμαρά με τον Μπ. Ομπάμα την επόμενη εβδομάδα.

Το ελληνικό χρέος, η βιωσιμότητα του οποίου τίθεται εν αμφιβόλω, είναι ασφαλώς το θέμα που διχάζει Λαγκάρντ και Γερμανία ή για να ακριβολογούμε Ουάσιγκτον και Βερολίνο. Το μεν ΔΝΤ λέει ότι είναι αδύνατο να υπάρξει η μείωση που όλοι εκτιμούσαν, κάνοντας μια έμμεση κριτική και στο δικό του ρόλο. Από την άλλη ζητά από την Κομισιόν να αναλάβει τις ευθύνες της, δηλαδή να προχωρήσει σε νέο κούρεμα, το ταχύτερο δυνατό.

Το ΔΝΤ βλέπει ότι το χρηματοδοτικό κενό θα ξεπεράσει τα 5 δις ευρώ, και πρέπει τα χρήματα αυτά να δοθούν από την Ευρώπη, πιθανόν μέσω ενός νέου δανείου. Κάτι τέτοιο, όμως, θα εκτινάξει το χρέος, θέτοντας εν αμφιβόλω την αποπληρωμή του. Επομένως, για την Λαγκάρντ είναι μονόδρομος η μείωσή του μέσω νέου κουρέματος.

Κι ενώ η Λαγκάρντ ζητά από την Ευρώπη να τηρήσει τις υποσχέσεις της, οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο ποιούν την νήσσαν. Τόσο ο Σόιμπλε όσο και άλλοι οικονομολόγοι απέρριψαν το σενάριο του κουρέματος.  Όμως, η Die Welt την Παρασκευή, επισημαίνει ότι «εκτός από τους υπεύθυνους στη γερμανική κυβέρνηση ο κάθε μυημένος στην υπόθεση από την κυβέρνηση ξέρει ότι μετά τις εκλογές πρέπει να γίνει κούρεμα. Αλλά ποιος θα τολμήσει να πει στους Γερμανούς ψηφοφόρους ότι θα πληρώσουν πάλι την Ελλάδα; Άσχετα αν από την ελληνική κρίση βγάζουν τρελά λεφτά οι Γερμανοί αφού δανείζουν με υψηλότερα επιτόκια απ’ ότι δανείζονται.

«Ελευθερώνοντας το ΔΝΤ από τον “νεκρό γάμο” του με την Ευρώπη θα καταστεί ευκολότερο στο Ταμείο να πει την αλήθεια, όπως ακριβώς την βλέπει, και πιο δύσκολο για την ευρωζώνη να αγνοήσει τις αποτυχίες της πολιτικής της» υπογραμμίζουν οι FT προβλέποντας ότι θα χρειαστεί και δεύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Αλλά και το «αντάρτικο» του Βραζιλιάνου εκπροσώπου δείχνει ότι στους κόλπους του ΔΝΤ επικρατεί αναταραχή και διαφωνίες σχετικά με τη σκοπιμότητα της συνέχισης χρηματοδότησης του ελληνικού χρέους.

Το ξεκαθάρισμα λογαριασμών θα ξεκινήσει μετά τις 22 Σεπτεμβρίου και τις γερμανικές εκλογές και θα συνεχιστεί πιθανότατα μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο οπότε και τελειώνει το πρόγραμμα δανειοδότησης της Ελλάδας. Θα επικρατήσει η Ουάσιγκτον ή το Βερολίνο που μάχονται στις πλάτες της Ελλάδας; Θα το μάθουμε σύντομα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. _Mara_ avatar
  _Mara_ 04/08/2013 14:11:30

  Ωστόσο μέχρι τον Απρίλιο (ποιόν Απρίλιο δηλαδή... λέμε τώρα...) οι πλάτες θα έχουν λυγίσει... και η μύτη θα έχει ακουμπήσει στο χώμα....

 2. Nikos K. avatar
  Nikos K. 04/08/2013 14:42:30

  @Θα επικρατήσει η Ουάσιγκτον ή το Βερολίνο που μάχονται στις πλάτες της Ελλάδας;

  Η Ελλάδα με ποιον είναι;

  Ουάσιγκτον και Βερολίνο πολύ καλά κάνουν και έχουν την δική τους ΕΘΝΙΚΗ θέση (= που ευνοεί τα συμφέροντά τους, κατά τη γνώμη τους), για την έξοδο από την Κρίση. Εμάς, ποια θέση εκ των δυο μάς συμφέρει; Και ποιος πολιτικός φορέας την ασπάζεται, την υποστηρίζει και την προωθεί; Ποια συζήτηση έχει γίνει, ή γίνεται, πάνω σε αυτό το δίλημμα; Ποια είναι η ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ εξόδου από την Κρίση; Θα μου πεις, βέβαια, εδώ δεν ξέρουμε καν, ποια είναι η ΑΙΤΙΑ της Κρίσης, πώς να την θεραπεύσουμε; Όλο κάτι αρλούμπες για άπλυτους, χρυσαύγουλα και εμφύλιους απασχολούν το καθημερινό, να μη σου πω και ωριαίο, αλισβερίσι εξυπνακίστικων ατακών κυβέρνησης αντιπολίτευσης και σια.

  Και όταν λέει "Ουάσιγκτον" ο αρθρογράφος, εννοεί τους Δημοκρατικούς, ΟΧΙ όλους τους αμερικανούς, ανεξαιρέτως. Οι Συντηριτικοί, -δηλαδή, οι μισοί περίπου ψηφοφόροι-, υποστηρίζουν την "ΛΙΤΟΤΗΤΑ" και συμβαδίζουν με το "Βερολίνο". Το οποίο εκπροσωπεί ένα συμπαγέστερο και πολυπληθέστερο του αμερικανικού μπλοκ: την άνετη πλειοψηφία της πολιτικής Μέρκελ στην Γερμανία, ΑΛΛΆ ΚΑΙ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αφενός, και στην ΕΕ, αφετέρου. Το μέτωπο της "λιτότητας", in the long run, στην πορεία, φαίνεται να μπορεί να επιβάλλει τη θέση του, όταν κερδίσουν οι Συντηρητικοί την προεδρία των ΗΠΑ. ΟΜΩΣ, μέχρι τότε, μεσολαβεί ...μια αιωνιότητα και 4 χρόνια.

  Εμείς, ως Ελλάδα, που εκπροσωπείται από την κυβέρνησή της, υποστηρίζουμε τους Δημοκρατικούς του Ομπάμα και του Keynes, ή τους Συντηρητικούς της ...Μέρκελ και της Ευρώπης, λέγε με Adam Smith;

  Παρεμπιπτόντως,
  οι Συντηρητικοί των ΗΠΑ, υποστηρίζουν και την άμεση επίθεση στο Ιράν, κατηγορώντας τον Ομπάμα ότι αρνείται, εδώ και καιρό, την αποδοχή της πρότασης του Ισραήλ, που λέει "Επίθεση, τώρα, πριν αποκτήσει πυρηνικά η Τεχεράνη", με κίνδυνο να πραγματοποιηθεί το δεύτερο. Σημειωτέον, το Ισραήλ δεν μπορεί χωρίς τις ΗΠΑ, σε μια και μόνη επίθεση, να καταστρέψει τα πυρηνικά και την ισχύ πυρός του Ιράν για αντεπίθεση βομβαρδισμού του Ισραήλ.

  Εμείς, ως Ελλάς ΚΑΙ Κύπρος, πάντως, είμαστε σύμμαχοι, ήδη, από το 2008, με το ΙΣΡΑΗΛ και, φυσικά, τις ΗΠΑ/Βρετανία (WASP). Έκτοτε, τα σενάρια προσημείωσης της επίθεσης στο Ιράν, γίνονται στον ελλαδικό εναέριο χώρο, σε τακτά, ΚΟΙΝΑ γυμνάσια Ισραήλ- Ελλάδας- ΗΠΑ. Εξ ου και ο γεωπολιτικός παραμερισμός της Τουρκίας από το Ισραήλ και η μεταξύ τους διπλωματική κόντρα, με αποκορύφωμα την ισραηλινή καταδρομική επίθεση στο "Μαβί Μαρμαρά".

  Η Τεχεράνη, βέβαια, έχει πει ότι θα βομβαρδίσει όποια χώρα παραχωρήσει τον εναέριο χώρο της για επίθεση εναντίον της. Και έχει κάτι πυραύλους που είναι μεν αναξιόπιστοι, τεχνολογικά, αλλά φθάνουν μέχρι την Ελλάδα, κατά τις προδιαγραφές τους.

  -"ΕΜΕΙΣ, ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΕΙΜΑΣΤΕ, ΚΥΡΙΕ;"
  Ή:
  -"ΕΚΑΝΕ ΚΑΜΙΑ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ Ο ΘΡΥΛΟΣ;"

 3. blue nile avatar
  blue nile 04/08/2013 14:47:43

  Το θέμα όμως είναι γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν παίρνει το μέρος του ΔΝΤ δημόσια;

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ blue nile 04/08/2013 16:31:06

   Χα χα! Εύλογη απορία!

 4. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 04/08/2013 16:03:33

  Γιατί κανείς δε θέλει το καλό της Ελλάδας. Και αν εγκλωβιστείς με τον ένα, έχεις εχθρό τον άλλο που μπορεί άνετα να σου κάνει τη ζωή ακόμη πιο δύσκολη. Είναι αυτοκτονία να πάρεις το μέρος κάποιου ενώ θες βοήθεια για να ξεκολλήσεις. Η απομόνωση από την ευρώπη που συμμετέχεις επίσημα είναι ηλίθια κίνηση. Όλοι θέλουν τα κοιτάσματά σου. Και ειδικά οι ΗΠΑ επιδιώκουν μοίρασμα του Αιγαίου, την Αλβανία Μεγάλη, την Κύπρο συνομοσπονδία και τα Σκόπια ως Μακεδονία. Πως να πάρεις το μέρος κάποιου με τέτοιες επιδιώξεις; Παίρνεις όσα μπορείς ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ και κυνηγάς να γεμίσεις το σακούλι. Είσαι σε μεγάλα ζόρια για να δημιουργείς εχθρούς. Και μόνο που ζητάς τα χρέη από τους ΠΠ από τους απογόνους των ναζί, είναι μεγάλη κίνηση.

 5. MCA avatar
  MCA 04/08/2013 19:52:21

  Με ή χωρίς την θέληση των ΗΠΑ η Γερμανία έχει αναλάβει την οικονομική ΄΄προστασία΄΄ της Ελλάδας. Καμιά μάχη δεν γίνεται, ούτε πρόκειται να γίνει.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.