#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/03/2013 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οργή για τους σωτήρες - η Γερμανία και η Ευρωκρίση


 Σε αυτό το άρθρο του Spiegel αποτυπώνεται η γερμανική οπτική για τον χειρισμό της κυπριακής κρίσης και τα αποτελέσματά του στην εικόνα της Γερμανίας στην Ευρώπη. Το νηφάλιο περιοδικό μοιάζει να θεωρεί ότι η Γερμανία, η ανάμειξη της οποίας στην κρίση συνίσταται στο να διασώζει ξανά και πάλι τους αποτυχημένους πτωχεύοντες, είναι μοιραίο –ως η πιο ισχυρή οικονομία της Ευρώπης- να αντιμετωπίζεται με εχθρότητα από όσους αδυνατούν να αντιληφθούν πως το μόνο της μέλημα είναι η σωτηρία των κρατών, η σταθερότητα της Ευρωζώνης, το καλό της Ευρώπης... Σημειώνουμε ότι το Spiegel κλίνει σαφώς προς το SPD και θεωρείται αντιπολιτευόμενο μέσο - για όσους θεωρούν ότι οι υποψήφιοι στις γερμανικές εκλογές προσφέρουν διαφορετικές εναλλακτικές για τον χειρισμό της Ευρωκρίσης.


Σωτήρης Μητραλέξης

 Η Κύπρος διασώθηκε, η Γερμανία επιβλήθηκε – αλλά με ποιό τίμημα; Σε πολλά κράτη της Ευρώπης μεγαλώνει η οργή για τους Επιτρόπους της Λιτότητας από το Βερολίνο. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει και πολλά ενάντια στην εικόνα του Μπαμπούλα με την οποία ταυτίζεται η Γερμανία...


 Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια είναι τεράστιοι, η φωνή βραχνή. Η εξάντληση είναι φανερή στον Wolfgang Schäuble, όταν εξήγησε τη Δευτέρα στο ομοσπονδιακό υπουργείο οικονομικών το καινούριο σχέδιο διάσωσης για την Κύπρο. Το τέλος της δραματικής νύχτας διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες ήρθε μόλις μερικές ώρες νωρίτερα, και ένας δημοσιογράφος θέλει να ξέρει αν αυτή είναι μια «απόλυτη γερμανική νίκη», ‘a total german victory’ όπως σημείωσε και ένας ανταποκριτής.

Μια απόλυτη γερμανική νίκη – ο υπουργός οικονομικών μισοκλείνει ακατανόητα τα μάτια. Μιλάει για έμπιστη συνεργασία αμοιβαίου σεβασμού. Ο Κύπριος ομόλογός του Μιχάλης Σαρρής τον ευχαρίστησε στο τέλος, τονίζει ο Schäuble. «Η Ευρώπη είναι αλληλέγγυα, θα παραμένει αλληλέγγυα».

Όλοι ευτυχισμένοι και ευχαριστημένοι λοιπόν, η Κύπρος σώθηκε, η Ευρώπη παραμένει κραταιή; Ο Schäuble γνωρίζει προσωπικά ότι αυτή είναι η μισή αλήθεια. Πράγματι ο αγώνας επιβίωσης για το νησί-κράτος άφησε στην Ευρωζώνη βαθιές πληγές.

Το τίμημα της διάσωσης είναι υψηλό: Η Γερμανία στέκεται πάλι εκεί σαν το μπαμπούλα. Έτσι ήταν στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ελλάδα, και έτσι είναι τώρα στην Κύπρο. Ο πολιορκούμενος λαός είναι οργισμένος με την καγκελάριο Angela Merkel και τον επικεφαλής διαπραγματεύσεων Schäuble, υφίσταται μίσος γι’ αυτούς, επειδή, δήθεν παρακινούμενοι από τευτονικές φαντασιώσεις παντοδυναμίας, θα επέβαλαν την λιτότητά τους σε όλη την Ευρώπη – χωρίς να λάβουν υπόψιν τις απώλειες. Ο Βρετανός ιστορικός Brendan Simms μίλησε πρόσφατα στην εβδομαδιαία εφημερίδα «New Statesman» για ένα κύμα «γερμανοφοβίας» στην Ευρώπη.

«Προκαταλήψεις εδώ και καιρό ξεπερασμένες»

 Προς τα έξω η Merkel και ο Schäuble υπομένουν τον αντιγερμανικό τόνο. Ωστόσο τα συναισθήματα δυσαρέσκειας δεν αφήνουν εντελώς αδιάφορη την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Ο υπουργός εξωτερικών Guido Westerwelle (FDP) εκφράζει τη λύπη του στο SPIEGEL, ότι οι κυπριακές διαπραγματεύσεις συνοδεύονταν «από κάποιους υψηλούς και διαπεραστικούς, ενίοτε άδικους και επιζήμιους τόνους». Ξεκαθαρίζει: «Εμείς οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε όλοι στην ίδια βάρκα και μόνο ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση χρέους. Όλοι όσοι φέρουν ευθύνη στην Ευρώπη και για την Ευρώπη, οφείλουν για αυτό το λόγο να φέρονται με σεβασμό και δίκαια ο ένας στον άλλο και σίγουρα να μην ξαναζωντανεύουν μακράν ξεπερασμένες αντιλήψεις».

Ο Westerwelle δεν εννοεί με αυτό μόνο κάποιους, που κάνουν σαματά εναντίον της Γερμανίας και προχωρούν πάντα σε ναζιστικές συγκρίσεις ενεργοποιώντας παλιά αντανακλαστικά. Όπως οι διαδηλωτές, που σηκώνουν πλακάτ στους δρόμους στης Λευκωσίας, στα οποία η Angela Merkel δυσφημείται ως Ναζί. Ή ο Ισπανός καθηγητής οικονομικών, που παρομοιάζει την καγκελάριο με τον Αδόλφο Χίτλερ στην εφημερίδα «El País». Το άρθρο αυτό έχει αφαιρεθεί έκτοτε από την ιστοσελίδα της εφημερίδας.

Όχι, και η ίδια η Γερμανία φέρει συγκεκριμένη ευθύνη. Επειδή η κορυφογραμμή για μια αρμονική συνύπαρξη είναι στενή, ειδικά όταν πρόκειται για μικρές χώρες. Αυτό έπρεπε να το μάθει ο υπουργός οικονομικών Schäuble κατά τη διάρκεια της κυπριακής οικονομικής κρίσης. Όταν επέκρινε δημόσια το «επιχειρηματικό μοντέλο» της Κύπρου – εννοώντας το φουσκωμένο τραπεζικό τομέα -, ο υπουργός εξωτερικών του Λουξεμβούργου Jean Asselborn σήκωσε προτρεπτικά το δάχτυλο. Το Βερολίνο, τόνισε, θα έπρεπε να προσέχει, να μην πληγώνει τα άλλα κράτη. Άλλωστε κανένας δεν κατήγγειλε τη Γερμανία εξαιτίας της υπεραναλογίας βιομηχανιών αυτοκινήτων ή διεθνούς εμπορίου όπλων.

Ο Schäuble αισθάνεται ότι δεν τον εικονίζουν σωστά

Ο Asselborn ξέρει το παιχνίδι, είναι καιρό στο κουρμπέτι. Αντίθετα ο υπουργός οικονομικών της Μάλτας Edward Scicluna είναι νέος στην υπηρεσία – και η πρώτη συνάντησή του με το γερμανό υπουργό εξωτερικών του άφησε μια μόνιμη εντύπωση. Τη νύχτα των διαπραγματεύσεων για το πρώτο πακέτο διάσωσης για την Κύπρο ο Scicluna κάθισε δίπλα στο Schäuble, απέναντί τους ο Κύπριος Σαρρής. Στην «Times of Malta» ο Scicluna έγραψε πως ο Σαρρής μετά από σχεδόν δεκάωρη επεξεργασία δέχτηκε, σωματικά και πνευματικά εξαντλημένος και με «το πιστόλι στον κρόταφο», τους όρους του Schäuble.

Αυτή δεν είναι μια όμορφη εικόνα για τις διαδικασίες διαπραγματεύσεων των Γερμανών. Ο Schäuble πρόσθεσε τη Δευτέρα μόνο ότι αισθάνεται πως «κάποιες φορές τον περιγράφουν σαν τρελλό». Αλλά και ο 70χρονος υποθέτει μάλλον, ότι κάποια πράγματα θα μπορούσαν να έχουν εξελιχθεί καλύτερα σε αυτό το δράμα. Στην εντύπωση ότι η Γερμανία πρότεινε να να συνεισφέρουν τον οβολό τους και οι μικροί αποταμιευτές έπρεπε το Βερολίνο να αντιτεθεί όχι μόνο γρηγορώτερα, αλλά και πιο δραστικά. Δεν έπρεπε να επιτραπεί ένα αποτέλεσμα με τόσο θανατηφόρες συνέπειες στο πεδίο της επικοινωνίας.

Αν άλλαξε κάτι στην εικόνα των Γερμανών στην Κύπρο; Θα μπορούσαν και να είναι καλύτερα τα πράγματα απ’ ό,τι συνέβη αυτό το σαββατοκύριακο. Αν η φήμη της μπορεί να βελτιωθεί; Μάλλον όχι. Στην επιφάνεια μπορεί πάντα να αλλάξει κάτι, όμως ως η πλέον ισχυρή οικονομία της Ευρώπης η Γερμανία δεν μπορεί παρά να παραμένει στο προσκήνιο όταν πρόκειται για την επανασταθεροποίηση της Οικονομικής Ένωσης. Και επειδή αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς επίπονες μεταρρυθμίσεις, η Merkel και ο Schäuble θα βρίσκονται πάντα στο στόχαστρο, ως αυτοί, εξαιτίας των οποίων ο κόσμος υποφέρει από αυτές τις μεταρρυθμίσεις.

Αυτό που μένει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι η ελπίδα ότι το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου θα καρποφορήσει και ότι γρήγορα πάλι θα ηρεμήσει η κατάσταση στην Ευρωζώνη. Μέχρι να χρειαστεί να σωθεί ο επόμενος υποψήφιος προς πτώχευση. Τότε οι Γερμανοί σίγουρα θα αποτελέσουν πάλι αντικείμενο κριτικής.

SPIEGEL - Severin Weiland & Philipp Wittrock

Απόδοση: Μ.Τ.-Σ.Μ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ferdinand avatar
  ferdinand 29/03/2013 11:32:29

  Αυτή η γερμανοφοβία θυμίζει τον παλαιάς κοπής αντισημιτισμό. Ποια ήταν η μόνιμη κατηγορία εναντίον των εβραίων; Ότι είναι τοκογλύφοι, αδίστακτοι, ανθρωποφάγοι κλπ. Η ουσία βέβαια ήταν η δυσαρέσκεια για τα κεφάλαια που διέθεταν και τα οποία δεν χάριζαν ως φαίνεται θα όφειλαν.
  Το πώς είχαν φτάσει να διαθέτουν αυτά τα κεφάλαια (αποταμίευση, επένδυση και συσσώρευση δια γενεές γενεών) δεν το εξέταζε κανείς. Και μόνο ότι τα είχαν (και δεν τα μοιράζονταν) θεωρούνταν εγγενώς άδικο.
  Αλλά δεν υπάρχει "άδικη" συναλλαγή όταν αυτή γίνεται με την συγκατάθεση όλων των μερών. Ποιος υποχρέωσε τον Σαρρή να κάθεται 10 ώρες να ακούει τον Σόιμπλε; Η πόρτα ήταν ανοιχτή, του είχε ήδη πει, και τα σκυλιά δεμένα. Και πήγε και στην Μόσχα και είδαμε τι πήρε από εκεί. Άρα η υπομονή του Σαρρή εξηγείται από αυτό που έκρινε ως έλλειψη καλύτερης εναλλακτικής.

  • Μακεδόνας avatar
   Μακεδόνας @ ferdinand 29/03/2013 13:05:56

   "Αυτή η γερμανοφοβία θυμίζει τον παλαιάς κοπής αντισημιτισμό". Ο παλαιάς κοπής αντισημιτισμός είχε "πατρίδα" τη γερμανία του ράιχ. Η νέα επέλαση έχει όνομα και διεύθυνση. Γερμανία -Βερολίνο-Μέρκελ-Σοιμπλε. «Πολεμήστε» τους όπου τους συναντάτε. Από το περίπτερο, το σούπερ μάρκετ, τα πανεπιστήμια. Αυτός ο λαός για τρίτη φορά βασανίζει τους υπόλοιπους λαούς και πρέπει να τιμωρηθεί!!!!

   • ferdinand avatar
    ferdinand @ Μακεδόνας 29/03/2013 13:21:33

    Όχι, υπήρχε από πολύ πριν την Γερμανία του ράιχ όπου ο αντισημιτισμός ήταν κατά βάση φυλετικός.
    Κι άλλωστε αυτής της μορφής ο αντιγερμανισμός τείνει να καταλήγει σε αντίστοιχες φαντασιώσεις περί ..."τελικής λύσης" του "γερμανικού προβλήματος".

 2. Πειρατής avatar
  Πειρατής 29/03/2013 12:06:26

  Χρήσιμο το άρθρο του SPIEGEL που μας καταθέτετε, έτσι , για να συνειδητοποιούμε πόσο δύσκολη είναι τελικά η συνεννόηση Βορείων - Νοτίων καθώς και πόσο η αντίληψή τους για την πραγματικότητα αποκλείεται ποτέ να ταυτιστεί Οι μεν υποστηρίζουν (προφασίζονται) πως διασώζουν και βοηθούν, οι δε αντιλαμβάνονται πως τους καταληστεύουν, τους διαλύουν και γι αυτό, τους μισούν.

 3. Κασσάνδρα avatar
  Κασσάνδρα 29/03/2013 13:00:49

  Μέχρι να βρουν οι Γερμανοί τι τους φταίει, διαβάστε στην ιστοσελίδα της El Pais το άρθρο του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ισπανίας, Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος "En defensa de Chipre", πριν το "κατεβάσουν" και αυτό.

 4. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 29/03/2013 13:18:27

  «Εμείς οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε όλοι στην ίδια βάρκα και μόνο ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση χρέους"

  Είναι αλήθεια ότι βρισκόμαστε όλοι στην ίδια βάρκα.
  Αλλά το ποιός κάνει κουπί το αποφασίζει η Γερμανία.

  Το ποιός κρατάει το τιμόνι το αποφασίζει η γερμανία

  Το που πάει η βάρκα το αποφασίζει η γερμανία

  Το ποιος πέφτει στην θάλασσα για να πάει πιο γρήγορα η βάρκα ή αλλιώς κάνει κουπί μέχρι να λιώσει, το αποφασίζει η γερμανία..

 5. Nik avatar
  Nik 29/03/2013 13:44:59

  Δείτε και αναλύστε το καθεστώς κατοχής γης στη Γερμανία και πολλά θα ξεκαθαρίσουν. Πέντε οικογένειες κρατούν το μεγαλύτερο μέρος της γης, οι υπόλοιποι είναι ενοικιαστές. Η έννοια του μικροιδιοκτήτη που τον καθιστά Stakeholder στη χώρα του, τους είναι άγνωστη και για αυτό καταδικαστέα. Κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια.

  Επιπλέον, αφού είναι τόσο καλοί στα οικονομικά, γιατί δεν είπαν τίποτε στους πολίτες των πληγέντων χωρών για το που πάνε πριν ξεσπάσει η κρίση. Αντί αυτού δεν δίστασαν να τις φλομώσουν σε καταναλωτικά αγαθά, και μέσω αθέμιτων τακτικών να πάρουν το πάνω χέρι σε κρατικές προμήθειες τύπου Ζίμενς. Και επιπλέον έφτιαξαν μια πανευρωπαϊκή "οικολογική" πολιτική που μας σβερκώνει με ανεμογγενήτριες, Κυότα και μπαρούφες που καθιστούν την ενέργεια ακριβή άρα την βιομηχανική ανάκαμψη περίπου αδύνατη. Περιορίζουν τους νότιους στο ρόλο του γκαρσονιού, ή όπως είπε ο Σουηδός υπουργός "οι Κύπριοι θα πρέπει να είναι ικανοποιημένοι με τις παραλίες τους". Σχόλιο που για μια χώρα υπό κατοχή είναι βαθιά ύβρις και σαφώς ρατσιστικό.

  Εχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν ασυγχώρητα ατοπήματα που δείχνουν ότι ενώ θέλουν την οικονομική πρωτοκαθεδρία δεν θέλουν να αναλάβουν πολιτική ευθύνη ανάλογη του ρόλου που διεκδικούν.

 6. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 29/03/2013 13:48:49

  Η Γερμανία ίσως έχει το τέλος του Ροβεσπιέρου.

  Ο ροβεσπιέρος ως γνωστόν καθάρισε πάρα πολύ κόσμο. Αλλους με την δικαιολογία ότι ήταν διεφθαρμένοι, άλλους ως αντεπαναστάτες, άλλους απλώς ως υπόπτους. Αλλά ξέρετε τι τέλος είχε; Θέλοντας να εκφοβίσει ακόμη και το σώμα αντιπροσώπων του οποίοΥ ηγείτο και μέχρι τότε ήταν απόλυτα υπάκουο στις ορέξεις του, δήλωσε ότι "ακόμη και εδώ μέσα υπάρχουν κάποιοι προδότες", παρέλειψε όμως να κατονομάσει κάποιον...

  Οι αντιπρόσωποι που μέχρι τότε ήσαν απόλυτα πειθήνιοι, νομίζοντας ο καθένας ότι ο ροβεσπιέρος εννοεί τον ίδιο, αποφάσισαν να δράσουν. Τον συνέλαβαν και τον εξόντωσαν.


  Νομίζω ότι η καριέρα του Ροβεσπιέρου - γερμανίας μπήκε στην τελική της ευθεία.
  Στην αρχή διεξήγαγε αγώνα κατά της τεμπελιάς και της ασωτίας των διεφθαρμένων ελλήνων. Βρήκε ένθεμους συμπαραστάτες σε αυτήν την πρώτη αποστολή απο τό βόρειο σκυλολόϊ και την σχετική ανοχή χωρών όπως η πορτογαλια που νόμιζαν ότι "δεν είμαστε ελλάδα".

  Μετά ήλθε η σειρά αυτών που νόμιζαν ότι δεν ήταν Ελλάδα. Δηλαδή των Πορτογάλων, των Ιρλανδών. Και πάλι μικρή αντισταση.

  Μετά ήλθε η ώρα των Ισπανών και των ιταλών που είναι κλόουν. Εδώ υπήρξε μία μικρή αντίσταση. Αν μία χώρα με 60 εκ και 2,5 τρις ΑΕΠ είναι χώρα κλόουν, γιατί να μην είναι χώρα κλόουν και η Γαλλία;

  Και μετά έρχεται η Κύπρος. Είναι η ώρα που ο παρανοικός μακελάρης, ο ανεγκέφαλος μισάνθρωπος, ο απεχθής Ροβεσπιέρος - Γερμανία, κάνει μοιραίο λάθος. Αποφασίζει την εκτέλεση της κύπρου μέσω της δήμευσης των καταθέσεων προσθέτωντας: "κάποιοι εδώ μέσα είναι επίσης προδότες. Κάποιοι εδώ μέσα έχουν επίσης διογκωμένο τραπεζικό σύστημα, αυτό που έγινε στην κύπρο είναι μόνο η αρχή"

  Και τότε είναι που χώρες ακόμη και απο το βορειο-κεντοευρωπαικό σκυλολόι, που μέχρι τότε διασκέδαζαν με τα σαδιστικα παιχνίδια τΟΥ παρανοικου Ροβεσπιέρου, αρχίζουν να έχουν δεύτερες σκέψεις.

  ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΠΟΤΕ ΚΑΤΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΖΩΗ ΜΟΥ.

  • Queen For The Black Side avatar
   Queen For The Black Side @ Γιώργος Αχαιός 31/03/2013 11:04:54

   + 10000000000

 7. Nik avatar
  Nik 29/03/2013 18:39:40

  Ακριβώς. Οταν αρχίσουν να πτωχεύουν μαζικά οι εισαγωγείς γερμανικών προϊόντων τότε θα βάλουν μυαλό. Τα υπόλοιπα είναι οδοντόκρεμες.

 8. Στέργιος avatar
  Στέργιος 29/03/2013 19:27:46

  Η Γερμανία και οι άλλες πλεονασματικές χώρες θα πρέπει να καταλάβουν ότι είναι πλούσιες χάρη στον Νότο. Γιατί ποιος άλλος θα αγοράσει τα Ρενώ και τα Φολκσβάγκεν και τα Νόκια και τα γάλατα Άρλα; Οι Ινδοί ή οι Βραζιλιάνοι;

  Στην ΕΕ υπήρχε ένα σύστημα στο οποίο οι πλεονασματικές χώρες έδιναν επιδοτήσεις στις ελλειμματικές χώρες, οι οποίες γυρνούσαν πίσω στις πλεονασματικές χώρες όπου αγόραζαν προϊόντα τους.

  Στρεβλό σύστημα; Σίγουρα, στρεβλό.

  Αλλά καμμία πλεονασματική χώρα δεν έχει δικαίωμα να ηθικολογεί και να λέει ότι οι Έλληνες κάθονται και δεν δουλεύουν ότι ΟΙ ΙΔΙΕΣ οι βόρειες χώρες μάς έριχναν καμπάνες όταν παρήγαμε παραπάνω γάλα ή όταν ψαρεύαμε παραπάνω ψάρια από ό,τι μάς επέτρεπαν.

  Αν η ηθικολογία είναι μία φορά γελοία, η ρατσιστική ηθικολογία που χρησιμοποιούν οι Γερμανοί είναι χίλιες φορές γελοία. Εδώ ακόμη και η Frankfurter Allgemeine Zeitung έγραψε ότι τα χάλια τής Ελλάδας οφείλονται στο ότι έχουμε "κατώτερης" ποιότητας γονίδια από ό,τι οι αρχαίοι Έλληνες. Ούτε η Χρυσή Αυγή δεν θα έγραφε τέτοια εξώφθαλμα ρατσιστική κριτική.

  Καταφεύγοντας στη ρατσιστική ηθολογία, ο Βορράς και η Γερμανία απέφευγαν μέχρι τώρα να δουν την αιτία τής κρίσης στην Ευρωζώνη, κι αυτό σημαίνει ότι η κρίση θα φτάσει και σε αυτούς.

  Κι εμείς θα κρατούμε την κοιλιά μας από τα γέλια και το Schadenfreude.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Στέργιος 30/03/2013 00:16:17

   «Εδώ ακόμη και η Frankfurter Allgemeine Zeitung έγραψε ότι τα χάλια τής Ελλάδας οφείλονται στο ότι έχουμε “κατώτερης” ποιότητας γονίδια από ό,τι οι αρχαίοι Έλληνες.»

   Βρές μου τὸ ἄρθρο καὶ θὰ σοῦ χρωστάω χάρη...

 9. Στέργιος avatar
  Στέργιος 30/03/2013 09:24:37

  Προς τον κ. Μητραλέξη:
  h**p://2.bp.blogspot.com/_eDWclxKoYjE/S6C3YQLqU-I/AAAAAAAAJ5E/2Q7LNe_MDQs/s1600-h/Griechen.jpg

 10. Στέργιος avatar
  Στέργιος 30/03/2013 09:29:38

  Για τον κ. Μητραλέξη:

  h**p://www.antibaro.gr/article/1475

  • Σ Μ avatar
   Σ Μ @ Στέργιος 30/03/2013 12:44:28

   Ευχαριστώ!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.