24/09/2009 17:11
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οργή απο Αλβανία για την έκδοση της «Μακεδονικής Εγκυκλοπαίδειας» της ΠΓΔΜ

Σωρεία αντιδράσεων από Αλβανούς εντός και εκτός Σκοπίων έχει προκαλέσει η έκδοση της λεγόμενης «Μακεδονικής Εγκυκλοπαίδειας» από την Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών της ΠΓΔΜ, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «οι Αλβανοί εγκαταστάθηκαν βιαίως τον 16ο αιώνα σε εδάφη της σημερινής Μακεδονίας, εκτοπίζοντας τους ντόπιους κατοίκους».

Οι διαμαρτυρόμενοι ισχυρίζονται ότι «οι Αλβανοί είναι γηγενείς στην περιοχή καταγόμενοι από τους αρχαίους Ιλλυρίους».

Στην εγκυκλοπαίδεια, επίσης, οι Αλβανοί αποκαλούνται «Σίπταρι», χαρακτηρισμός που θεωρείται προσβλητικός για αυτούς, ενώ αναφέρεται ακόμη, ότι οι αντάρτες του UCK, εκπαιδεύτηκαν από Αμερικανούς και Βρετανούς, αναφορά που προκάλεσε αντιδράσεις και από την αμερικανική πρεσβεία στα Σκόπια.

Επίσης, ο ηγέτης των αλβανών ανταρτών του UCK και νυν αρχηγός αλβανικού κόμματος, Αλί Αχμετί, χαρακτηρίζεται «προσωπικότητα που διαδραμάτισε αμφιλεγόμενο ρόλο το 2001 τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς».

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα, χαρακτήρισε απαράδεκτο το περιεχόμενο της εγκυκλοπαίδειας, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε-στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ-με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόρκι Ιβάνοφ.

Σε ανακοίνωση του γραφείου του κ. Μπερίσα τονίζεται- μεταξύ άλλων- πως ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα ήταν απαραίτητη η παρέμβαση των ανωτάτων αρχών της ΠΓΔΜ και η διατύπωση ξεκάθαρης θέσης για την ομαλοποίηση της κατάστασης, διότι «κανείς δεν μπορεί να δημιουργήσει ταυτότητα βασιζόμενος στη νοθεία της ιστορίας».

Από την πλευρά του, ο κ. Ιβάνοφ δήλωσε ότι μόλις επιστρέψει στα Σκόπια θα καταβάλλει προσπάθειες για την επίλυση του ζητήματος.

Η έκδοση έχει προκαλέσει την αντίδραση ακαδημαϊκών και ιστορικών στην Αλβανοί, ορισμένοι εκ των οποίων υποστηρίζουν ότι πίσω από αυτή την εγκυκλοπαίδεια κρύβεται «η κρίση ταυτότητας που αντιμετωπίζουν σήμερα τα Σκόπια».

Και η Βουλγαρία

Η πρεσβεία της Βουλγαρίας στην ΠΓΔΜ αντέδρασε σήμερα για τη λεγόμενη «Μακεδονική Εγκυκλοπαίδεια» την οποία επιμελήθηκε η Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών της ΠΓΔΜ «MANU». Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η βουλγαρική Πρεσβεία, αναφέρεται ότι στο σύγγραμμα χρησιμοποιείται λεξιλόγιο και ορολογία από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, κάτι που δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας. Η πρεσβεία της Βουλγαρίας δεν προσδιορίζει για ποιες αναφορές της εγκυκλοπαίδειας έχει παρατηρήσεις, αλλά αναφέρει ότι τα κείμενα, τα οποία αφορούν τη Βουλγαρία, δεν αντικατοπτρίζουν τις μεταξύ τους σχέσεις και την τάση, που η Βουλγαρία επανειλημμένως επιδεικνύει με τις προθέσεις της, για στενότερη συνεργασία με την ΠΓΔΜ. Τις προηγούμενες ημέρες, υπήρξαν αντιδράσεις από τις πρεσβείες των ΗΠΑ και της Μ.Βρετανίας, για τις αναφορές της εγκυκλοπαίδειας, ότι Αμερικανοί και Βρετανοί αξιωματικοί και ειδικοί εκπαίδευσαν τους Αλβανούς αντάρτες του UCK, κατά τη διάρκεια της διεθνοτικής κρίσης στην ΠΓΔΜ, το 2001.

Στο μεταξύ, σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του βουλευτή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) και πρώην πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Βλάντο Μπούτσκοφσκι, και του πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρούεφσκι, σημειώθηκε σήμερα στη Βουλή, στη διάρκεια επερώτησης βουλευτών. Ο κ. Μπούτσκοφσκι εγκάλεσε τον κ. Γκρούεφσκι για το γεγονός ότι προλόγισε τη «σκανδαλώδη» - όπως την χαρακτήρισε - εγκυκλοπαίδεια κατά τη σχετική παρουσίαση, που έγινε την περασμένη εβδομάδα, στα Σκόπια. Ο κ. Γκρούεφσκι απέρριψε τις κατηγορίες ότι «παρότρυνε» την έκδοση της εγκυκλοπαίδειας αυτής και πρόσθεσε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η κυβέρνησή του, δεν έχουν το δικαίωμα να «αναμειγνύονται σε επιστημονικά έργα».

ΑΠΕ -ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Stathis avatar
  Stathis 24/09/2009 17:42:20

  Τελικά αυτοί οι Αμερικάνοι μου θυμίζουν το ανέκδοτο: "Εσύ με ποιούς είσαι? - Εγω; με σας βέβαια!! - Χα, την πάτησες! - Γιατί;;; - Εμείς είμαστε οι άλλοι.... ή για να το πω αλλιώς, "και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ"

 2. Κασσάνδρα avatar
  Κασσάνδρα 24/09/2009 18:14:21

  Τώρα να κάνω την αφελή ερώτηση εμείς θα αντιδράσουμε;

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Κασσάνδρα 24/09/2009 18:34:57

   Με αυτά που ρωτάς, μάλλον σε κόβω για μοβόρα εθνικίστρια, ένα κλικ καλύτερη από τον Χίτλερ. Πιπέρι στο στόμα (ή μάλλον... στα δάχτυλα με τα οποία πληκτρολογείς) για αυτά που ρωτάς. Άντε, μη σε περιλάβει η Ντόρα και ο Λοβέρδος, ο "Ιός" και οι ΣΥΡΙΖοσυνιστώσες.

   • Κασσάνδρα avatar
    Κασσάνδρα @ Στέργιος 24/09/2009 19:13:04

    πρόσθεσε και τα παρακάτω στην λίστα σου:

    www.akritas-history-of-makedonia.blogspot.com/2009/09/blog-post_9639.html

    www.akritas-history-of-makedonia.blogspot.com/2009/09/umd.html

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 24/09/2009 18:19:52

  το μόνο που λείπει τώρα, είναι να συμμαχήσουν πλήρως οι FYROMιανοί με την Ρωσία για να γίνουν frutta di macedonia

 4. καθρέφτης avatar
  καθρέφτης 24/09/2009 18:42:37

  Ώστε έχουν Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών στα Σκόπια; Αυτό είναι είδηση.

  • Κασσάνδρα avatar
   Κασσάνδρα @ καθρέφτης 24/09/2009 19:25:44

   Είδες τελικά πιάνουν τόπο τα υπερατλαντικά κονδύλια!

 5. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 24/09/2009 22:21:00

  Οι Σκοπιανοί κατάγονται από τους αρχαίους Μακεδόνες (άλλο αν οι Μακεδόνες μιλούσαν ελληνικά, θεωρούσαν τους εαυτούς τους Έλληνες και μπορούσαν οι βασιλείς τους να πάρουν μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες όπου επιτρέπονταν μόνο Έλληνες), οι Αλβανοί από τους αρχαίους Ιλλυριούς (βάσει ποιων στοιχείων;), οι διάφοροι λαοί προσπαθούν να προεκτείνουν και να προβάλουν όσο μπορούν την ιστορία τους (και οι Δυτικοί το κάνουν αυτό) με κάθε μέσο (επιστημονικό και μη, δε συμπεριλαμβάνω τους Δυτικούς στο 'μη επιστημονικό') κι εμείς από την άλλη πετσοκόβουμε την ιστορία μας μανιωδώς δήθεν για να μη δυσαρεστήσουμε τους γείτονες, που δείχνουν συνέχεια τις επιθετικές ορέξεις και διαθέσεις τους. Κοινωνία χωρίς ιστορία είναι άνθρωπος χωρίς μνήμη και έχουμε δει στις ταινίες τι παθαίνει ο πρωταγωνιστής που έχει πάθει αμνησία (για όσους δε βλέπουν ταινίες, τον κάνει ό,τι θέλει ο αντίπαλός του).

 6. Ταβάνι avatar
  Ταβάνι 24/09/2009 23:25:39

  Σκούρα τα πράγματα για τους Σκοπιανούς.

  http://history-of-macedonia.com/wordpress/2009/09/23/critics-fyrom-fault-manu-incite-albanophobia-hatred/

  http://history-of-macedonia.com/wordpress/tag/macedonian-encyclopaedia/

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.