Οργή Σαμαρά για τον δανεισμό γλυπτού του Παρθενώνα στο Ερμιτάζ
05/12/2014 16:04
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οργή Σαμαρά για τον δανεισμό γλυπτού του Παρθενώνα στο Ερμιτάζ

Μια ακόμη αθλιότητα των Βρετανών, έβγαλε από τα ρούχα του τον πρωθυπουργό αλλά προκάλεσε την οργή και ολόκληρης της Ελλάδας. Για πρώτη φορά το Βρετανικό Μουσείο ένα από τα λεγόμενα «Ελγίνεια Μάρμαρα» αναχωρεί από τη Βρετανία, μετά την αφαίρεση των γλυπτών από τον Παρθενώνα, το 1803. Το δανείζουν στο Μουσείο Ερμιτάζ, δηλαδή στον Β. Πούτιν και δεν το έχουν -έστω- δανείσει ποτέ στον ιδιοκτήτη τους, στην Ελλάδα.

Το άγαλμα που «δάνεισε» το Βρετανικό Μουσείο στο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης είναι το άγαλμα του Έλληνα θεού του ποταμού Ιλισσού, μία ξαπλωμένη ακέφαλη ανδρική μορφή, η οποία θα εκτεθεί στο ρωσικό μουσείο από το Σάββατο και μέχρι τις 18 Ιανουαρίου, με αφορμή τα 250 χρόνια του μουσείου.

Άμεση ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού ο οποίος σε δήλωσή του αναφέρει: «Προκαλεί τον ελληνικό λαό η απόφαση του Βρετανικού Μουσείου να "δανείσει" ένα από τα γλυπτά του Παρθενώνα σε έκθεση στην Αγία Πετρούπολη. Το τελευταίο μέχρι σήμερα βρετανικό δόγμα περί "αμετακίνητων" γλυπτών του Παρθενώνα παύει να ισχύει. Όπως καταρρίφθηκε με τη λειτουργία του Μουσείου της Ακρόπολης και το άλλο "επιχείρημά" τους, αυτό της έλλειψης ανάλογου χώρου που θα μπορούσε να τα φιλοξενήσει».

Ο πρωθυπουργός σημειώνει επίσης ότι «ο Παρθενώνας και τα γλυπτά του υπήρξαν αντικείμενο λεηλασίας. Η αξία των γλυπτών είναι ανεκτίμητη. Οι Έλληνες είμαστε ταυτισμένοι με την Ιστορία και τον πολιτισμό μας! Τα οποία δεν τεμαχίζονται, δεν δανείζονται και δεν παραχωρούνται!».

Διαβάστε τι δήλωσε ο άθλιος πρόεδρος των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου σερ Ρίτσαρντ Λάμπερτ: «Το καθήκον των διαχειριστών είναι να επιτρέπουν στους πολίτες όσο το δυνατόν περισσότερων χωρών να μοιράζονται την κοινή κληρονομιά τους». Και γιατί βρε άθλιε δεν τα δανείζεις στην Ελλάδα; Γιατί δεν τα ενώνεις με τα «ορφανά» μνημεία που υπάρχουν στο Μουσείο της Ακρόπολης; Έσκυψαν πολύ ή πήραν πολλά λεφτά από τον Πούτιν άραγε;

Ο υπουργός Πολιτισμού, Κ. Τασούλας δήλωσε: «Η απόφαση του Βρετανικού Μουσείου είναι προκλητική διότι αντιμετωπίζει τα λεηλατημένα Γλυπτά του Παρθενώνα ως αντικείμενα μεμονωμένου δανεισμού.

Ωστόσο, μια ακόμη απόλυτη θέση της βρετανικής πλευράς παύει να ισχύει. Εκείνη του ότι τα Γλυπτά δεν πρόκειται να μετακινηθούν ποτέ.

Η χώρα μας έχει καλέσει τη Μ. Βρετανία, μέσω της UNESCO, σε διαδικασία διαμεσολάβησης για την επανένωση των Γλυπτών.

Τελικός προορισμός γι’ αυτή την επανένωση είναι η Αθήνα και το περίφημο Μουσείο της Ακρόπολης».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νιόβη avatar
  Νιόβη 05/12/2014 17:55:22

  «Το καθήκον των διαχειριστών είναι να επιτρέπουν στους πολίτες όσο το δυνατόν περισσότερων χωρών να μοιράζονται την κοινή κληρονομιά τους».

  Δεν μ᾽ αρέσει αυτή η φράση, όσο κι αν σε πρώτη ανάγνωση κάποιος θα μπορούσε να τη θεωρήσει έως και κολακευτική για τον Ελληνικό πολιτισμό. Η Ελλάδα είναι ολόκληρη γεμάτη μνημεία. Αν τα Ελγίνεια Γλυπτά είναι μέρος κάποιας κοινής (παγκόσμιας) κληρονομιάς της ανθρωπότητας, το ίδιο θα ισχύει και γι αυτά. Οι κληρονόμοι έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο στις κληρονομιές τους - σε μια τέτοια περίπτωση, δηλαδή, σύμπασα η ανθρωπότητα μπορεί θεωρητικά να διεκδικήσει λόγο στη διαχείριση και τύχη των εν Ελλάδι μνημείων ως συγκληρονόμος. Δεν μ᾽αρέσει αυτή η φράση, όπως δεν μ᾽αρέσει η φράση «οικουμενικό μνημείο» που ειπώθηκε πολύ για τον τάφο στην Αμφίπολη, και δεν θα μ᾽εξέπληττε καθόλου αν με τον τρόπο τους οι φράσεις αυτές εξαγγέλλουν κάτι που θ᾽αντιληφθούμε σ᾽όλη του την έκταση όταν πάλι θα είναι αργά.

  • iconology2009 avatar
   iconology2009 @ Νιόβη 05/12/2014 18:38:36

   Και όχι μόνο αυτό αλλά θάπρεπε, αν θα ήθελαν να είναι συνεπείς με τα μεγαλόστομα διακηρύγματα τους, να μιλάνε για αμοιβαιότητα, που όμως είναι μια λέξη που την αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι, γιατί σημαίνει ότι πρέπει να πάρουμε μερίδιο και από τη δικιά τους κληρονομιά, που όμως σαν τυπικοί μοναχοφάηδες φυσικά και δεν θέλουν να τη μοιραστούν με κανένα. Ουσιαστικά έχει περάσει "γραμμή" στα μεγάλα μουσεία που οι συλλογές τους σχηματίστηκαν σε μεγάλο βαθμό με λεηλασίες και γενικά με παράνομους τρόπους-το Βρετανικό Μουσείο είναι ο αυτοκράτορας τέτοιας μορφής μουσείων-μαζί με το Λούβρο φυσικά-να μιλάνε για κοινότητα πολιτιστικής κληρονομιάς και ότι τα μεγάλα μουσεία είναι οι καλύτεροι διαχειριστές της. Μιλάμε για μια πολιτιστική εκδοχή προστασίας όπως όταν στη πολιτική μιλάγαμε για προτεκτοράτα. Προφανώς εδώ έχουμε να κάνουμε με πωρωμένους ιμπεριαλιστές που δεν υποχωρούν μπρος σε τίποτε. Είναι ενδεικτικό ότι στέλνουν το έκθεμα στη Ρωσία, παρόλη τη δύσκολη πολιτική συγκυρία για τη χώρα αυτή, γιατί εδώ τους καθοδηγεί η μπίζνα που λέγεται ανταλλαγή-προσωρινή ασφαλώς. Τους είχε στείλει προ καιρού ένα ανάλογης αξίας αριστούργημα του το Ερμιτάζ. Θα μας έβλεπαν σαν πιθανούς συνεταίρους τους σε τέτοιες ανταλλαγές μόνο αν τους δίναμε καπάρο κάποιο -ή κάποια, στην ανασφάλεια τους δεν το αποκλείω- αριστούργημα μας. Που σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουν κανένα άλλο λόγο να στείλουν σ'εμάς κάποιο από τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Αυτό έχει την πολύ ιδιαίτερη αξία του σαν σημειολογία. Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να διακόψουμε τελείως τις πολιτιστικές μας ανταλλαγές με το Ενωμένο Βασίλειο. Δεν έχω αντιληφθεί ποτέ να μας έχουν στείλει κάτι σημαντικό εδώ-άσε που ποτέ η Αγγλία δεν διακρίθηκε ιδιαίτερα στη πρωτογενή παραγωγή υψηλής ποιότητας πολιτισμού. Με τη φωτεινή εξαίρεση του Σαίξπηρ οι υπόλοιποι που παρήγαγαν υψηλής ποιότητας τέχνη προέρχονται από την ηπειρωτική Ευρώπη: από Χολμπάιν, Χαίντελ μέχρι Λούσιαν Φρόυντ.

   • Νιόβη avatar
    Νιόβη @ iconology2009 05/12/2014 22:23:33

    Δεν διαφωνώ με τα υπόλοιπα και όντως αυτά που «διαβάζω» κι εγώ πίσω από τέτοιες εκφράσεις μου ακούγονται σαν προαναγγελίες κατάργησης πολιτιστικών «ιδιοκτησιακών» δικαιωμάτων, όμως έχω να παρατηρήσω ότι το ζητούμενο δεν είναι να μας στέλνουν πού και πού τα δικά μας λεηλατημένα γλυπτά του Παρθενώνα (κι όχι «Ελγίνεια Γλυπτά» που έγραψα παραπάνω) στο πλαίσιο προσωρινής ανταλλαγής με άλλα δικά μας αριστουργήματα, αλλά να τα επιστρέψουν οριστικά και αμετάκλητα.

 2. Ρεαλιστης avatar
  Ρεαλιστης 05/12/2014 18:41:24

  Εδω και μηνες φωναζω οτι βλεπουμε σαν εχθρο λαθος χωρα. Χωρα που ειναι υπο καατοχη ακομα. Ο πραγματικος εχθρος προς την Ευρωζωνη και προς την Ευρωπαικη ιδεα ειναι η ΜΒ. Αν ρωτησετε εναν Αγγλο θα σας πει οτι καταγεται απο την Αγγλια και οχι απο την Ευρωπη. Οι Αμερικανοι συνηθιζουν να ξεχωριζουν και να λενε United Kingdom and Europe. Δυστυχως ειναι το φιδι στον κορφο της Ευρωπης. Μιλανε για Πολιτισμο οι ανθρωποι που κρεμασαν και εσφαξαν ιθαγενεις σε ολους τις Ηπειρους. Μιλανε για Πολιτισμο . Μιλανε για πολιτισμο οι κατοικοι μιας χωρας που διαιρεσαν την Ιρλανδια , υπεταξαν την Σκωτια, διαιρεσαν την Ινδια, την Κυπρο και εκαναν το σκλαβεμποριο business. Μιλανε οι παγκοσμιοι ληστες ..

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Ρεαλιστης 05/12/2014 20:32:29

   Ότι μπορεί να ευθύνονται για όλα αυτά τα πράγματα οι Άγγλοι, δεν καθιστά την Γερμανία «λάθος χώρα» ως εχθρό. Είναι σαν να λές ότι επειδή κάποιος πάει και κάνει ένοπλη ληστεία μετά φόνου κατά συρροή, κάποιος άλλος που καίει ολόκληρα σχολεία με εκατοντάδες παιδιά μέσα, δεν είναι εγκληματίας! Και στην τελική, ότι έκαναν οι Άγγλοι, ακριβώς τα ίδια και χειρότερα έκαναν οι Γερμανοί σε άλλους λαούς (μεταξύ των οποίων και σε μας τους Έλληνες) και προσπάθησαν να θεμελιώσουν και την κτηνωδία επιστημονικά. Οι μεν υπήρξαν παλιάνθρωποι, οι δε είναι ΚΤΗΝΗ. Για το άλλο όμως, που λένε ότι είναι Άγγλοι, καλά κάνουν και είναι υγιέστατο. Εκτός εσύ άν σε ρωτάνε τί είσαι απαντάς «Ευρωπαίος» αντί για «Έλληνας», οπότε φτού σου (να μη σε βασκάνω). ΥΓ: Ο μόνος που δεν μας φταίει εν προκειμένω, για τα γλυπτά, είναι ο Πούτιν και κακώς αναφέρεται.

   • Ρεαλιστης avatar
    Ρεαλιστης @ ΚΜ 05/12/2014 21:46:17

    Μαλλον παραφρασατε τα παντα. Αναφερομαι στην δυναμη των Αγγλων να δημιουργουν κριση στο Ευρω και στη Ευρωπαικη ιδεα (αν υπαρχει και οση μεινει) . Αναφερθηκα μονο στην Γερμανια που σαν υποκατοχη χωρα την εχουμε υπερεκτιμησει. Και οπως παντα η Αμερικη ειναι απο πισω μιας και η Αγγλια ειναι πλεον προτεκτορατο της στην Ευρωπη. Οσον αφορα την βασκανια σας μαλλον παλι λαθος καταλαβατε. Αναφερομαι στους Αγγλους που δεν θεωρουν οτι ειναι Ευρωπαιοι και η Αγγλια οτι δεν ανηκει στην Ευρωπη. Τελος συμφωνω για τον Πουτιν σε αυτο που λετε

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ Ρεαλιστης 05/12/2014 21:57:05

     Την πάλαι ποτέ «Ευρωπαϊκή Ιδέα» (να ζήσουμε να τη θυμόμαστε) την εξευτέλισαν οι Γερμανοί με τον μαξιμαλισμό τους, όχι οι Άγγλοι που απλώς έμεναν στην απέξω. Όπως και να'χει, η Ευρώπη είναι γεωγραφική έννοια, όχι πολιτιστική. Δεν υπάρχει ένας πολιτισμός στην Ευρώπη αλλά δύο - και αταίριαστοι μεταξύ τους. Και για το ευρώ, θα δεις πώς τόση ζημιά όση του έκαναν οι μικρόνοες Γερμανοί (κι ας κονομάνε μέσω αυτού εις βάρος μας), βάζοντας το ένα αυτογκόλ μετά το άλλο, δεν είχαν καταφέρει να κάνουν τόσα χρόνια οι Αγγλοσάξωνες.

     • Ρεαλιστης avatar
      Ρεαλιστης @ ΚΜ 06/12/2014 02:10:57

      Καλα τι να πω . Αν θελετε να βλεπετε τα πραγματα απο στενη γωνια αυτο ειναι δικαιωμα σας. Αν ψαξετε ομως θα δειτε οι Πολιτισμοι οπως ο Ελληνικος και ο Ρωμαικος πως εχουν επιδρασει σε ολες τις χωρες εκτος ισως των Σκανδιναβικων. Τωρα ποιοι ειναι μικρονοες ΄η μεγαλονοες αυτο ειναι μια αλλη ιστορια. Ας ξαταταξουμε πρωτα απο ολα τους εαυτους μας και μετα ολους τους αλλους.

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Ρεαλιστης 06/12/2014 15:42:36

      Γιατί να εξετάσουμε πρώτα τους εαυτούς μας και μετά τους άλλους, και όχι ταυτόχρονα; Για να μην τους εξετάσουμε ποτέ, και να τη σκαπουλάρουν; Και τα θέματα τα πολιτιστικά δεν τα κοιτάω από στενή γωνία, αλλιώς δεν θα μίλαγα για δυο πολιτισμούς αλλά για περισσότερους. Ο μόνος λαός που στην αρχαιότητα ήρθε σε επαφή με τον Ελληνορωμαϊκό πολιτισμό και τον απέρριψε συνειδητά ήταν οι Γερμανοί (παραφυάδα των οποίων είναι και οι Σκανδιναβοί). Και ο τωρινός δυτικός πολιτισμός έχει τις βάσεις του εχθρό του Ελληνορωμαϊκού πολιτισμού και διασπαστή της Ευρώπης τον Καρλομάγνο. Γνωστά πράγματα. Κι ακόμα και ό,τι προσέλαβαν αιώνες μετά οι Γερμανοί από τον Ελληνικό πολιτισμό, το διέστρεψαν προκειμένου να ταιριάζει στον υποκείμενο «πολιτισμό» τους (τον ασύμβατο με τον Ελληνορωμαϊκό). Εκτός άν είσαι κι εσύ από αυτούς που θεωρούν ότι ο «ορθός λόγος» έχει σχέση με τον «Razionalismus» (και η βούρτσα με κάτι άλλο). Όπως αντίστοιχα διέστρεψαν επί το γερμανικότερο την Αλήθεια του Χριστού και φτιάξαν πρώτα τον Ρωμαιοκαθολικισμό και σε δεύτερο χρόνο τον Προτεσταντισμό, ένα πράγμα, που έχουν εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο από το αρχικό. Αυτά, και παρατηρώ ότι σε ενοχλούν οι επικρίσεις προς τους Γερμανούς. Να κοιτάξεις μέσα σου, ούτως ώστε να ανακαλύψεις τους λόγους που δεν αισθάνεσαι αποστροφή προς την Κτηνωδία τους.

     • Άπαντα Επιστάμενος avatar
      Άπαντα Επιστάμενος @ ΚΜ 06/12/2014 20:33:59

      ΚΜ, Έχεις δίκιο όταν λες οι άγγλοι απλώς παλιάνθρωποι ενώ οι γερμανοί Κ Τ Η Ν Η.
      Θα ξέρεις βέβαια ότι εγώ ούτε τους ρώσους συμπαθώ αλλά οι γερμανοί (και οι τούρκοι) είναι μακράν οι χειρότεροι από όλους. Μετά Άγγλοι με μεγάλη διαφορά. Μετά όλοι οι άλλοι.

     • Ιδιώτης avatar
      Ιδιώτης @ ΚΜ 06/12/2014 20:49:36

      "Οι Σκανδιναβικές χώρες με τα σοσιαλδημοκρατικά συστήματα, που ενδιαφέρθηκαν για την ευδαιμονία των περισσοτέρων ανθρώπων, εφάρμοσαν σε μεγαλύτερο βαθμό τις αρχές του Επίκουρου." Πηγή: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CF%80%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%82

     • Ρεαλιστης avatar
      Ρεαλιστης @ ΚΜ 07/12/2014 03:27:25

      Δεν συνεχιζω απο σεβασμο και μονο στο Antinews. Οσον αφορα τις συμβουλες καλο θα ηταν ο καθενας να εκανε την αυτοκριτικη του. Τελος δεν με ενοχλουν καθολου οι επικρισεις εναντιον ολων των αλλων. Αλλωστε ειμαστε ο εξυπνοτερος λαος στον κοσμο που μενει στην ωραιοτερη χωρα στην γη. Τωρα αν εχουμε χωματερες παντου, αν σφαζομαστε μεταξυ μας αυτο ειναι κατι αλλο

  • Γιάννης Κιαπέκος avatar
   Γιάννης Κιαπέκος @ Ρεαλιστης 05/12/2014 20:53:55

   Θα σου απαντήσω με παραφθορά αποφθέγματος του Μ.Λουντέμη "γνώρισα τους Γερμανούς και αγάπησα τους Άγγλους"

   • Ρεαλιστης avatar
    Ρεαλιστης @ Γιάννης Κιαπέκος 05/12/2014 21:49:40

    Δεν γνωριζω ποιος ειναι πιο κακος λαος. Αυτο που γνωριζω ειναι οτι μονο με Εθνικη υπερηφανεια και με ενοτητα εμεις μπορουμε να ξεπερασουμε τα προβληματα μας εσωτερικης φυσης η εξωτερικης. Αλλωστε οποτε η Ελλαδα χρειαστηκε υποστηριξη ολοι οι αλλοι , ακομα και οι Ρωσοι αλλου κοιταζαν.

    • Γιάννης Κιαπέκος avatar
     Γιάννης Κιαπέκος @ Ρεαλιστης 06/12/2014 05:20:01

     Δεν μετράω την "κακία" τους. Άλλωστε δεν πιστεύω ότι ένας λαός είναι συλλήβδην καλός ή κακός. Εκείνο που μετράω είναι η συμπεριφορά τους απέναντι στην χώρα.

   • Τ.Ι.Χ avatar
    Τ.Ι.Χ @ Γιάννης Κιαπέκος 05/12/2014 23:41:13

    Εγώ θα το άλλαζα λίγο στο πιό... σύγχρονο : ''Γνώρισα τους Γερμανούς και τους Άγγλους και αγάπησα τα καναρίνια''.

    • Γιάννης Κιαπέκος avatar
     Γιάννης Κιαπέκος @ Τ.Ι.Χ 06/12/2014 05:22:02

     Τα καναρίνια ;;;; γιατί όχι τους καρχαρίες ☺ ; explain !

 3. Eva avatar
  Eva 05/12/2014 23:38:31

  Υπάλληλος του ΥΠΠΟ διέδιδε οτι αρνηθήκαμε την πρόταση του Βρεττανικου Μουσείου να μας τα δανείσουν. Αυτες τις πληροφορίες είχα μέχρι πρότινος όπως και πολλοί άλλοι οι οποίοι τον είχαν ακούσει. Κουιζ. Τι ψηφίζει ο αορίστου χρόνου υπάλληλος? Με ποιανού διάταγμα έγινε αορίστου χρόνου?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.