09/04/2009 00:51
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ομπάμα, ο σωστός άνθρωπος σε λάθος χρόνο;


___________________________________________________________________________________________
Την καλύτερη περιγραφή, με πικρό χιούμορ, αλλά και ρεαλιστικά χρώματα, για την πρώτη μεγάλη «τουρνέ» του Ομπάμα, την έδωσαν, ίσως, οι Financial Times. «Στο Λονδίνο έσωσε τη διεθνή οικονομία. Στο Στρασβούργο έδωσε ανάσα ζωής στο ΝΑΤΟ. Στην Πράγα απάλλαξε τον κόσμο από την πυρηνική απειλή. Στην Άγκυρα ειρήνευσε το Ισλάμ με τη Δύση. Και την έβδομη ημέρα μπήκε στο αεροπλάνο και εξαφανίστηκε στους ουρανούς. Άραγε, είναι όνειρο;»

Φοβάμαι πως ναι», απαντά ο Γκιντεόν Ράχμαν στους Financial Times σε κείμενό του με τον πολύ ενδιαφέροντα τίτλο: «Ομπάμα, ο σωστός άνθρωπος σε λάθος χρόνο». Η τουρνέ του Ομπάμα έδειξε, κατά την άποψή μας, ότι τα μεγάλα «αγκάθια» και τα καυτά προβλήματα που έχουν μπροστά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες, είναι πολύ σοβαρά.

Οι βασικοί στόχοι είναι δύο:

1.Να κλείσουν όσο γίνεται γρηγορότερα τα μικρά προβλήματα (π.χ. Βαλκάνια), ούτως ώστε να πέσει όλο το βάρος στα μεγάλα (Μ. Ανατολή,  Κ. Ασία).

2.Να αναζωογονηθεί η συμμαχία με τους παραδοσιακούς, Ευρωπαίους ετέρους και να κλειστούν παράλληλα συμμαχίες με δυνάμεις-κλειδιά στις περιοχές που έχουν πρόβλημα οι ΗΠΑ.

Που έριξε το βάρος του ο Ομπάμα τις ημέρες της περιοδείας του, τουλάχιστον έτσι όπως φάνηκε από τις επαφές που είχε και τις δηλώσεις που έκανε; Εκτός της διεθνούς οικονομικής κρίσης:

α) Στον περιορισμό των πυρηνικών. Είναι φυσικό, έτσι να «φωτογραφίζεται» το Ιράν. Βέβαια, την ίδια ημέρα του έκαναν «πλάκα» οι βορειοκορεάτες, εξαπολύοντας δορυφόρο τους.

β) Στην επανασύσταση της παραδοσιακής συμμαχίας των ΗΠΑ με τους Ευρωπαίους και βέβαια στη γεφύρωση του -συνεχιζόμενου- χάσματος ανάμεσα στην «παλαιά» και τη «νέα» (Ανατολική) Ευρώπη. Η Ουάσιγκτον θέλει να αυξήσει κατά 60% τα 2 δις. δολάρια που ξοδεύει στο Αφγανιστάν, να στείλει περισσότερο στρατό εκεί, ώστε, εάν είναι δυνατόν να μην φύγει από τη χώρα, όπως έφυγαν οι αμερικανοί από το Βιετνάμ, ή έστω σαν τους σοβιετικούς που έφυγαν συντεταγμένοι. Ένας ακόμα λόγος που θέλει τους Ευρωπαίους, είναι η πεποίθηση ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να μετατραπεί σε δύναμη διεθνούς παρέμβασης, σε κάθε γωνιά του πλανήτη (και για την εξασφάλιση των ενεργειακών πόρων της Δύσης). Να σημειωθεί πως σύσσωμος ο Δυτικός Τύπος επισημαίνει πως ο Ομπάμα είναι θιασώτης αυτής της τάσης.

γ) Στη Ρωσία. Είναι η χώρα-κλειδί στην ενέργεια, στην Κ. Ασία και βέβαια στα πυρηνικά. Ως εκ τούτου, κοινή πεποίθηση, είναι ότι οι αμερικανοί την έχουν ανάγκη. Όπως και η ίδια όμως, τις ΗΠΑ. Έτσι, εκτιμάται ότι η Ουάσιγκτον θα αποφύγει να πάρει κάποιο ρίσκο στον Καύκασο (πόλεμος το καλοκαίρι και ήττα του συμμάχου -πλην όμως, ανόητου- γεωργιανού προέδρου, Σαακασβίλι). Το ίδιο, πολύ πιθανώς, και στις πρώην σοβιετικές περιοχές της Κ. Ασίας.

δ) Στην Τουρκία. Οι ΗΠΑ θέλουν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο στο Ιράκ, ρίχνοντας το βάρος τους στο Αφγανιστάν. Πολύ περισσότερο, επιθυμούν ενεργότερο ρόλο της Τουρκίας σε σχέση με Ιράν, Ιράκ και βέβαια στον Καύκασο. Άλλωστε, η Τουρκία σήμερα διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με Ρωσία και Ιράν, ενώ ραγδαία πλέον μετατρέπεται σε σταυροδρόμι μεταφοράς ενεργειακών πόρων (ρωσικών, αζερικών  -δηλαδή αμερικανικών- ιρακινών, ιρανικών) προς τη Δύση. Με δεδομένα όλα αυτά, η Ελλάδα δεν θα πρέπει να εκπλαγεί εάν δεχθεί πιέσεις εξ' Ανατολών. Η Τουρκία έχοντας επιλέξει, ως όλα δείχνουν, το ρόλο της περιφερειακής ισχυρής δύναμης και όχι τον ευρωπαϊκό δρόμο, θα επιδιώξει την περαιτέρω ισχυροποίησή της. Και βέβαια, άμεσος στόχος της είναι να ξεχάσουν οι Κούρδοι της τα όνειρα περί ανεξάρτητου κράτους. Σε αυτό εξάλλου, η Άγκυρα τα βρίσκει και με την Τεχεράνη και με τη Δαμασκό.

Αυτή ήταν η ατζέντα του Ομπάμα, που οι Δυτικοί την χαρακτηρίζουν άκρως ρεαλιστική-πραγματιστική. Ίδωμεν. Το ζητούμενο για την Ουάσιγκτον είναι να αποδείξει και ο ίδιος ότι είναι παίκτης και έτσι να αλλάξει το πολύ αρνητικό κλίμα που δημιούργησαν οι θητείες Μπούς. Εάν δεν πάει έτσι, τότε είναι σίγουρο ότι ο Ομπάμα θα γίνει ο σωστός (;) άνθρωπος σε λάθος χρόνο.    

ΣΧΟΛΙΑ

 1. αγανάκτηση avatar
  αγανάκτηση 09/04/2009 01:30:39

  Ήθελα να σχολιάσω για τη Ρωσία στο άλλο ποστ για το παιχνίδι του Ομπάμα στην Τουρκία αλλά εδώ κολλάει καλύτερα. Υπάρχει η τάση να αντιλαμβανόμαστε τη σχέση ΗΠΑ-Ρωσίας με όρους του ψυχρού πολέμου και περισσότερο στην Ελλάδα, όπου έχουμε αναγέννηση των φημών για το Μόσκοβο, ξανθός βασιλιάς κλπ. Όπως γράφεται στο ποστ, η Δύση έχει ανάγκη τη Ρωσία και το αντίστροφο. Αν κανείς διαβάσει το βιβλίο του Χάντιγκτον για τη σύγκρουση των πολιτισμών, που στην πραγματικότητα βέβαια δεν είναι περιγραφικό αλλά αποτυπώνει τη βούληση και τις ορέξεις για ισχύ της υπερδύναμης, θα προσέξει ότι εμφανίζει τη Ρωσία ταλαντευόμενη μεταξύ Δύσης και Ασίας (βλέπε Κίνα). Στόχος λοιπόν των ΗΠΑ δεν είναι να κατισχύσει της Ρωσίας, όπως στον Ψυχρό Πόλεμο, αλλά να αποτρέψει το συνασπισμό της με την Κίνα που διψάει για ενέργεια. Υπάρχουν έτσι όρια στην εναντίωση προς τη Ρωσία: όρια που επιτρέπουν π.χ. τη Γερμανία να φλερτάρει κατά καιρούς μαζί της ή που αφήνουν τη Ρωσία να φτιάχνει ανταγωνιστικούς αγωγούς (που αφορά κι εμάς). Ας θυμηθούμε κάτι ξεκάρφωτες επισκέψεις του Πούτιν στο Πεκίνο. Καρότο και μαστίγιο λοιπόν από τους δυτικούς συμμάχους. Τουλάχιστον για τριάντα χρόνια, μέχρι να ψιλοτελειώσουν οι υδρογονάνθρακες.

 2. Το πνεύμα του Μάη avatar
  Το πνεύμα του Μάη 09/04/2009 03:18:51

  Ο σωστός άνθρωπος σε λάθος εποχή είναι καλύτερη απόδοση στα ελληνικά. Αλλά για να κάνει τι ? Να σηματοδοτήσει επικράτηση του αγγλοαμερικάνικου άξονα επι του πλανήτη. "Αν αντί του Μπους...", ειρωνεύονται οι εγγλέζοι τους αμερικάνους, συνεχίζοντας να προβάλλουν αξιώσεις για τον πρώτο ρόλο στη συμμαχία. "Ονειρεύονται την αυτοκρατορία τους σαν τους ...έλληνες" απαντά ο Ομπάμα συγκρίνοντας τους με τον περίγελο "Χελλάς". Εδώ δεν έχει δίκιο γιατί η Αγγλία προσφέρει στον άξονα και στρατά και πολιτική, ενώ εμείς είμαστε η χώρα που όλο κλαίγεται για τα δίκια της χωρίς να καταβάλει το αντίτιμο, καθώς ληστοκρατείται.

 3. Helmut avatar
  Helmut 09/04/2009 10:47:25

  Η Ελλάδα και οι ενδεχόμενες "πιέσεις" εκ μέρους της Τουρκίας δεν αναφέρονται πουθενά στο άρθρο των FT.

  Προφανώς αποτελούν συμπεράσματα του factorα / συγγραφέα του post.

  Πάντως θα έλεγα ότι παραδοσιακά η Τουρκία κινείται απειλητικά-προκλητικά απέναντι στην Ελλάδα όταν νιώθει "στριμωγμένη" και αδύναμη, όχι όταν όλα της πηγαίνουν καλά.

  Οπότε εκτίμηση μου είναι ότι αντίθετα η αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας από τις ΗΠΑ μπορεί να προκαλέσει μία "ηρεμία" στο Αιγαίο και ίσως και προθέσεις εξομάλυνσης σε κάποια διμερή ζητήματα, όπως το Πατριαρχείο ή ακόμα και το Κυπριακό.

  Εκεί που θα έπρεπε να πιέσουμε πολύ έντονα την Τουρκία και θα έχουμε την αμέριστη συμπαράσταση της ΕΕ (και ίσως μπορούν να βοηθήσουν οι ΗΠΑ αν πουλήσουμε το παραμύθι της τρομοκρατίας) είναι η καταπολέμηση των δικτύων δουλεμπορίας και λαθρομετανάστευσης από τα παράλια της Τουρκίας προς τα νησιά μας.

  Στα υπόλοιπα θέματα και τις πάγιες διεκδικήσεις της Άγκυρας για Αιγαίο-Θράκη κλπ... δεν πρόκειται βέβαια να δούμε αλλαγή ρότας...

 4. Le canard avatar
  Le canard 09/04/2009 11:17:13

  The Guardian, Thursday 9 April 2009
  Mahmoud Ahmadinejad may claim Iranian nuclear advance
  Iran's president, Mahmoud Ahmadinejad, is today expected to claim major progress in his country's nuclear programme at a critical moment in US-Iranian relations.

  The announcement, to mark Iran's nuclear technology day, will come as fresh attempts are made to restart talks over Iran's enrichment of uranium for the first time since Barack Obama took office.

  Yesterday senior officials from the US, Britain, France, Germany, Russia and China instructed the EU foreign policy chief, Javier Solana, to make contact with his counterpart in Tehran. The group also welcomed the Obama administration's decision to fully engage in the talks.

 5. donaE avatar
  donaE 09/04/2009 11:18:04

  Τελικα φαινεται οτι δεν εχει σημασια τι κανει ο Ομπαμα αλλα πως θα ερμηνευτει η πολιτικη του απο τον τυπο.Αρχισανε να δινουν κατευθυνσεις στο τι ρολο παιζει και να προσδιοριζεται το αστερι του.Παρεπιπτοντως καποιοι πρεπει να τον πηρανε χαμπαρι στις ΗΠΑ,γιατι διαβασα μια συνεντευξη του Μπομπ Ντυλαν που ειναι πολυ απογοητευμενος.

 6. ataktos avatar
  ataktos 09/04/2009 11:23:59

  Από τη διπλωματία των πυραύλων στην διπλωματία των αγωγών....

 7. Le canard avatar
  Le canard 09/04/2009 11:27:02

  Ο Ντύλαν τον "έφτυσε" ευθέως τον Ομπάμα.

 8. Le canard avatar
  Le canard 09/04/2009 11:43:35

  ...kakies kai ypervoles

 9. αγανάκτηση avatar
  αγανάκτηση 09/04/2009 12:34:36

  Μα για δύο κράτη μίλησε και ο... Μπούς.

 10. Le canard avatar
  Le canard 09/04/2009 12:36:59

  @αγανάκτηση

  Δύο κράτη θα γίνουν, αλλά όπως και όποτε θέλουν τα εβραιόπουλα και το λόμπυ τους στις ΗΠΑ.

 11. Ηellenic avatar
  Ηellenic 09/04/2009 17:09:08

  Oταν ρωτησαν τον Μπους λιγο πριν παραδωσει την εξουσια(τροπος του λεγειν) τι σημαντικο θα προσφερει ο Ομπαμα στην Προεδρεια, εκεινος απαντησε: θα ειναι ενας πολυ καλος Πατερας(αναφεροταν στην οικογενεια του). Οταν παλι ειχε ερωτηθη ο Μπους παλαιοτερα για το θεμα του Ιραν ειπε: Kαι τι θελετε? να ξεσπασει ο τριτος Παγκοσμιος?
  George W.Bush- Η φωνη του πραγματικου κρατους στην Αμερικη. Τον Ομπαμα τον φερανε για τις δημοσιες σχεσεις και αν τους κουνηθει υπερ το δεον, τον στελνουν απο εκει που ηρθε, καποιος λεκες σε καποιο φορεμα θα βρεθει...τα ιδια εκαναν και στον Clinton, ξερουν αυτοι.

 12. Orestios avatar
  Orestios 09/04/2009 17:50:05

  Το ερώτημα του θέματος μπορεί να τεθεί κι αντίστροφα. Ο λάθος ανθρωπος στο σωστό χρόνο.

 13. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 09/04/2009 19:51:32

  Μα αμα δεν ηταν ετσι η κατασταση,απλως δεν θα εβγαινε ο μαυρος.

 14. Orestios avatar
  Orestios 09/04/2009 22:13:34

  Πόσα λάθη μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.