Ομπάμα: Ελπίζουμε η Ελλάδα να ανακάμψει εντός της Ευρωζώνης -Μέρκελ: Σημασία έχει τι θα ρίξει στο τραπέζι η Ελλάδα
09/02/2015 21:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ομπάμα: Ελπίζουμε η Ελλάδα να ανακάμψει εντός της Ευρωζώνης -Μέρκελ: Σημασία έχει τι θα ρίξει στο τραπέζι η Ελλάδα

«Ελπίζουμε η Ελλάδα να ανακάμψει εντός της Ευρωζώνης» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με την Καγκελάριο της Γερμανίας, 'Αγκελα Μέρκελ, μετά τη σημερινή συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο.

Όπως ανέφερε ο Αμερικανός ηγέτης στην εισαγωγική τοποθέτησή του, κατά τη συνέντευξη Τύπου, «αναμένουμε τις προτάσεις» για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι «πρέπει να ανακάμψει η ανάπτυξη της χώρας».

«Ανυπομονώ να ακούσω τις προτάσεις της Άγκελα Μέρκελ για το πώς η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα συνεργαστεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση για να βρει τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα θα επιστρέψει στη βιώσιμη ανάπτυξης εντός της Ευρωζώνης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι πρωταρχικός ρόλος της Γερμανίας ήταν ανέκαθεν η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη. Οπως σημείωσε, «αυτό που μετράει είναι το τι θα παρουσιάσει η Ελλάδα στο Eurogroup».

Πρόσθεσε δε ότι αναμένει από τη χώρα μας να προσέλθει με μία βιώσιμη πρόταση και μετά να τη συζητήσει.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση για τις θέσεις του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας, η κα Μέρκελ είπε:

«Την Τετάρτη, θα υπάρξει ένα έκτακτο Eurogroup και αυτό που έχει σημασία είναι το τι θα θέσει στο τραπέζι η Ελλάδα. Η γερμανική πολιτική, από το 2010, έχει ως στόχο την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, οι βασικοί κανόνες παραμένουν οι ίδιοι: θα πρέπει να προσπαθήσετε (η Ελλάδα) και οι υπόλοιποι θα δείξουν αλληλεγγύη. Τα προγράμματα αποτελούν τη βάση για τις συνομιλίες. Πάντα λέω ότι η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει βιώσιμο πρόγραμμα και θα το συζητήσουμε».

Στην εισαγωγή της τοποθέτηση, πριν να απαντήσει σε ερωτήσεις, η κα Μέρκελ δεν αναφέρθηκε στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τον πρόεδρο Ομπάμα, σημειώνοντας επίσης ότι «έχουμε επιτύχει αρκετά όσον αφορά την Ευρωζώνη. Πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα, ειδικά όσον αφορά την ανάπτυξη» και επεσήμανε «ως παράδειγμα επιστροφής στην ανάπτυξη χωρών όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, μετά από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προχώρησαν».

Το ζήτημα της Ελλάδας και η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη ήταν αναπόφευκτα ανάμεσα στα θέματα που κυριάρχησαν στη συζήτηση των δύο ηγετών, μαζί με την κρίση στην Ουκρανία και τα μέτρα της Δύσης κατά της Ρωσίας.

Τι συζήτησαν για Ουκρανία - Ρωσία

Ο Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε τη Ρωσία όσον αφορά τον ρόλο της στην ουκρανική κρίση τονίζοντας ότι η Μόσχα δεν μπορεί "να ξαναχαράξει τα σύνορα της Ευρώπης με τη δύναμη των όπλων".

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με την Μέρκελ στον Λευκό Οίκο, διαβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι η Ουάσινγκτον εξακολουθεί "να ενθαρρύνει μια διπλωματική λύση" στην κρίση.

"Συμφωνούμε απολύτως ότι τον 21ο αιώνα δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδρανείς και απλώς να επιτρέψουμε να χαραχθούν ξανά τα σύνορα της Ευρώπης υπό την απειλή των όπλων", τόνισε.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, είναι σαφές ότι η Ρωσία έχει παραβιάσει την προηγούμενη συμφωνία για την Ουκρανία καθώς έχει στείλει περισσότερα άρματα και πυροβολικό στην περιοχή από όσα απέσυρε. Σημείωσε ωστόσο ότι η ρωσική επιθετικότητα είχε ως μοναδικό αποτέλεσμα να ενισχύσει την ενότητα της διεθνούς κοινότητας.

Όπως είπε ο Ομπάμα, συμφωνεί με την Γερμανίδα καγκελάριο ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα πρέπει να παραμείνουν εν ισχύ και αποσαφήνισε ότι εάν η Μόσχα συνεχίσει να τηρεί την ίδια στάση, η απομόνωσή της θα ενταθεί. Διαβεβαίωσε όμως ότι δεν επιδιώκει να "αποδυναμώσει" τη Ρωσία με αφορμή το θέμα της Ουκρανίας που έχει προκαλέσει τη χειρότερη κρίση στη σχέση των δύο χωρών από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. "Δεν επιδιώκουμε την αποτυχία της Ρωσίας (...) ούτε την αποδυνάμωσή της", είπε χαρακτηριστικά.

Η καγκελάριος Μέρκελ από την πλευρά της επισήμανε ότι έχουν υπάρξει εμπόδια στην επίτευξη μιας διπλωματικής λύσης με τη Ρωσία για το θέμα της Ουκρανίας, ωστόσο η ίδια δεν βλέπει μια στρατιωτική λύση στην κρίση. Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε εξάλλου ότι η προοπτική μιας στρατιωτικής λύσης ήταν ανέκαθεν μικρή δεδομένου ότι η Ρωσία διαθέτει πανίσχυρο στρατό. Εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα προτιμήσει μια διπλωματική λύση αφού το κόστος έχει καταστεί πολύ υψηλό για τη Μόσχα. Φάνηκε όμως έτοιμος να συνεχίσει "να αυξάνει αυτό το κόστος" εάν οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία αποτύχουν.

Ο Ομπάμα είπε ότι έχει ζητήσει από την ομάδα του να εξετάσει όλες τις δυνατότητες, στην περίπτωση που η διπλωματία δεν καταλήξει σε λύση και όπως είπε, η αποστολή θανατηφόρων αμυντικών όπλων στην Ουκρανία είναι μία πιθανότητα. Υπογράμμισε όμως ότι ακόμη δεν έχει λάβει την τελική απόφασή του.

Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα να πέσουν τα αμερικανικά όπλα σε "λάθος χέρια", ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη αλλά το μέτρο θα πρέπει να είναι το αν η αποστολή όπλων θα είναι αποτελεσματική ή όχι".

Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι εάν δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί μια λύση μέσω της διπλωματίας, τότε η Ευρώπη και οι ΗΠΑ θα πρέπει να αναζητήσουν άλλες επιλογές. Διευκρίνισε ότι έχει ήδη εκφράσει την άποψή της για την εξαγωγή όπλων στην Ουκρανία —το Βερολίνο διαφωνεί με μια τέτοια προοπτική— αλλά υπογράμμισε ότι η συμμαχία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης θα παραμείνει ισχυρή ακόμη και αν οι δύο πλευρές δεν συμφωνούν πάντοτε σε όλα.

Ο πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την ουκρανική οικονομία και για το αν το Κίεβο θα μπορέσει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει. Πρόσθεσε όμως ότι θα συνεργαστεί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ώστε να παρασχεθεί στην Ουκρανία η οικονομική στήριξη που χρειάζεται η χώρα.

www.imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. η Dimi avatar
  η Dimi 09/02/2015 22:34:16

  “ΜΕΡΚΕΛ: ΥΠΟΤΑΧΤΕΙΤΕ Ή ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΤΕ! ΥΠΟΤΑΓΗ Ή ΘΑΝΑΤΟ" ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΖΗΤΑ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ! ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΩΡΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΣΟΥΛΤΣ ΜΕ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ! Τα ίδια είχαν απαιτήσει και από τον Σαμαρά, με τη διαφορά ότι εκείνος είχε αναλάβει χάος, χωρίς ούτε ένα ευρώ πλεονάσματος και βρέθηκε με το πιστόλι στον κρόταφο και την πλάτη στον τοίχο. Ενώ τώρα, ο Τσίπρας βρήκε νοικοκύρεμα, λεφτά στο ταμείο και Πλεόνασμα, πρωτοφανές στη νεότερη Ιστορία....” ~ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ / 04-02-2015 Οι περί παντός λαλίστατοι συριζαίοι, όμως, ούτε κουβέντα για όλα αυτά. Ταρζανιές με ζεστό, έτοιμο, νοικοκυρεμένο χρήμα στο ταμείο .. * * * Θαυμάστε! την παντός καιρού, «αυτοκράτειρα» Μέρκελ http://a.disquscdn.com/uploads/mediaembed/images/1712/8181/original.jpg

  • Σκεπτικιστης avatar
   Σκεπτικιστης @ η Dimi 09/02/2015 22:53:54

   οταν ο κ Σαμαρας προκηρυξε την εκλογη προεδρου, προωρα, λογω των αδιεξοδων της πολιτικης του, ειχα προβλεψει το μελλον του και ειχα αναφερει πως αυτος , εκανε μαγκα τον κ Τσιπρα, με το πλεονασμα. Ναι λοιπον, εκανε και αρκετα καλα ο κ Σαμαρας, το πλεονασμα, την εναρξη καταπολεμησης των εγκληματων της ΧΑ. Ομως, με τεραστιο κοστος για τα λαικα στρωματα. Αυτο και πληρωσε με τις εκλογες. Ο ιδιος το 2011 και το 2012 ισχυριζοταν πως υπαρχει και αλλος δρομος. Ο δρομος που ακολουθει ο κ Τσιπρας. Βεβαια ο κ Τσιπρας ως αριστερος, προτασσει την ανακουφιση των λαικων στρωματων, και την κοινωνικη δικαιοσυνη , αντι για την αναπτυξη μεσω της ιδιωτικης οικονομιας, ομως πρακτικα, περαν των συμβολισμων, δεν υπαρχει μεγαλη διαφορα. Ταρζανιες δεν ειναι κατα τη γνωμη μου η εθνικη προσπαθεια. Απλα για 1 τοις εκατο πλεονασμα το 2013 και 2014 η χωρα ματωσε. Αν παραμεινει το προγραμμα με στοχο 4,5 τοις εκατο πλεονασμα, δεν θα υπαρχει κοινωνια, αλλα φαβελες και γκετο πλουσιων με καγκελα και ειδικους φρουρους.

   • George N avatar
    George N @ Σκεπτικιστης 09/02/2015 23:40:03

    Μάτωσε γιατί ταυτόχρονα ένα άλλο 4% του ΑΕΠ πήγαινε για συντάξεις 40/50ρηδων. To 1% πλεόνασμα ήταν "the straw that broke the camel's back" μια και αγνοήθηκε ότι κουβαλούσε η κοινωνία ήδη ένα βάρος 59% του ΑΕΠ. Να τα λέμε κι αυτά μήπως και καταλάβουν κάποιοι γιατί χάσανε hands down.

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ η Dimi 09/02/2015 23:24:15

   Κατά τη γνώμη μου, εκτός από σταθερά σκεπτικιστής και μελλοντολόγος.

   • σκεπτικιστης avatar
    σκεπτικιστης @ η Dimi 09/02/2015 23:38:47

    οταν κανεις προβλέψεις εκτιμωντας ενεστώτα στοιχεια, δεν είσαι μελλοντολόγος, (όπως αυτό λέγεται υποτιμητικά). ομως σε κάθε περίπτωση το μέλον είναι αβέβαιο.

    • η Dimi avatar
     η Dimi @ σκεπτικιστης 09/02/2015 23:44:29

     Τη προσωπική γνώμη μου εξέφρασα όπως και εσείς τη δική σας, βεβαίως. Καλό βράδυ.

 2. Saint George avatar
  Saint George 10/02/2015 15:05:30

  Το ύφος του Ομπάμα λέει πάρα πολλά. Η Μέρκελ όπως πάντα παίζει τον ρόλλο της πολύ σοβαρά. Αλλά κακογερνάει η κακομοιρούλα.... την τσακίσανε με τις απαιτήσεις τους τα αφεντικά.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.