Ομπάμα: Δεν μπορείς να συνεχίσεις να πιέζεις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση
01/02/2015 21:09
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ομπάμα: Δεν μπορείς να συνεχίσεις να πιέζεις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση

«Όταν έχεις μια οικονομία σε ελεύθερη πτώση πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης και όχι απλώς να γίνονται προσπάθειες πίεσης ενός πληθυσμού που δεινοπαθεί ολοένα και περισσότερο», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, απαντώντας σε ερώτηση για την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο CNN.

Στην ερώτηση αν συμφωνεί με τη δήλωση του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας ότι «η λιτότητα δεν φέρνει αποτέλεσμα», ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε:«Αυτό που είναι αλήθεια, ότι δεν μπορείς να συνεχίσεις να πιέζεις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση. Κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης, προκειμένου αυτές οι χώρες να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, να μειώσουν κάποια από τα ελλείμματά τους».

Στη συνέχεια, ο Αμερικανός ηγέτης τόνισε:«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνική οικονομία βρισκόταν σε επιτακτική ανάγκη μεταρρυθμίσεων. Η συλλογή των φόρων στην Ελλάδα ήταν διάσημα τραγική.Νομίζω ότι η Ελλάδα για να μπορέσει να γίνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά έπρεπε να δρομολογήσουν μια σειρά από αλλαγές. Είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αυτές οι αλλαγές, αν το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών έχει πέσει κατά 25%. Αυτό δεν μπορεί να το αντέξει ούτε η ελληνική κοινωνία, ούτε το πολιτικό σύστημα.

Επομένως, η ελπίδα μου είναι ότι η Ελλάδα θα μείνει στην Ευρωζώνη. Νομίζω ότι αυτό θα απαιτούσε συμβιβασμούς απ' όλες τις πλευρές. Όταν η οικονομική κρίση στην Ελλάδα ενέσκηψε πριν από μερικά χρόνια, εμείς είχαμε ενεργό ρόλο στην προσπάθεια αντιμετώπισής της. Νομίζω ότι αναγνωρίζει η Γερμανία και άλλοι ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, από το να βρεθεί έξω απ' αυτή. Είναι μια κατάσταση που στις αγορές δεν αρέσει».

Καταλήγοντας, ο κ. Ομπάμα είπε:

«Γενικά, όμως, με απασχολεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη. Η δημοσιονομική πειθαρχία είναι σημαντική. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες σε πολλές απ' αυτές τις χώρες. Αλλά, απ' αυτό που μας δίδαξε η αμερικανική εμπειρία, είναι ότι ο καλύτερος τρόπος να μειώσεις τα ελλείμματα είναι να αποκαταστήσεις τη δημοσιονομική σταθερότητα, είναι να αναπτυχθείς και όταν έχεις μια οικονομία σε ελεύθερη πτώση πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης και όχι απλώς να γίνονται προσπάθειες πίεσης ενός πληθυσμού που δεινοπαθεί ολοένα και περισσότερο».

ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. GJ avatar
  GJ 01/02/2015 23:56:21

  Από το 2012 κάθε χρόνο βγαίνει και λέει το ίδιο 2 φορές το χρόνο αλλά το χέρι στην τσέπη δεν το έχει βάλει ούτε και έχει καταργήσει το τμήμα του δανείου από το ΔΝΤ που το ελέγχει ως βασικός μέτοχος. Και έχουμε τους άλλους να χαίρονται επειδή έκανε την δήλωση!!!! Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά!!!

  • Άπαντα Επιστάμενος avatar
   Άπαντα Επιστάμενος @ GJ 02/02/2015 08:42:05

   1) Δεν είναι ο Ομπάμα που που δημιούργησε το πρόβλημα στην ευρώπη αλλά οι ευρωπαίοι. Δεν έχει καμία δουλειά να σηκώσει το βάρος της λύσης αντί για αυτούς που το δημιούργησαν και το συντηρούν στο διηνεκές. Το μόνο που μπορέι να κάνει είναι να τους λέει να το πάρουν αλλιώς. 2)Συνήθως το ποσό που δάνεισε το ΔΝΤ είναι το τελευταίο που κουρεύεται αν ποτέ κουρεύεται. 3)Στο ΔΝΤ συμμετέχουν κι άλλες χώρες. 4)Ο Ομπάμα έκανε ότι ήταν απαραίτητο για να ξεπεράσει η αμερική την κρίση και συνέχεια εκφράζει την απορία του για ποιον λόγο η ευρώπη κάνει το ακριβώς αντίθετο. Δεν νομίζω ότι μπορεί να του καταλογιστεί ανειλικρίνεια.

   • Fotini avatar
    Fotini @ Άπαντα Επιστάμενος 02/02/2015 12:37:58

    Στήν Εὐρώπη θά μετακομίση ὁ FED? :)

   • GJ avatar
    GJ @ Άπαντα Επιστάμενος 02/02/2015 12:57:33

    Τα οικονομικά στοιχεία δεν δείχνουν να έχει ξεπεραστεί η κρίση στις ΗΠΑ (στοιχεία εκ των έσω κ όχι βάσει εφημερίδων...). Επίσης ναι, συμμετέχουν και άλλοι στο ΔΝΤ αλλά μπορούσε να πει ως ΗΠΑ δεν διεκδικώ το μερίδιο μου από το δάνειο του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, εκφράζοντας εμπράκτως την υποστήριξη προς την Ελλάδα. Και εγώ θέλω να σταματήσει η πείνα στην Αφρική αλλά εμπράκτως δεν έχω βάλε ποτέ το χέρι στην τσέπη για να προσφέρω (κακώς)!!!

 2. Eva avatar
  Eva 02/02/2015 00:29:50

  Wow! Ακριβοδίκαιος ο πλανητάρχης.

 3. ΚΜ avatar
  ΚΜ 02/02/2015 01:42:22

  Ο ασπρο-αμερικανός απατεώνας, που στα νιάτα του φέρεται να σύχναζε σε «περίεργα» δημόσια λουτρά του Σικάγου, ενίοτε λέει και σωστά πράγματα (ή πράγματα που μας συμφέρουν). Το θέμα όμως είναι γιατί τα λέει...

  • Άπαντα Επιστάμενος avatar
   Άπαντα Επιστάμενος @ ΚΜ 02/02/2015 08:45:02

   Μόλις το έβαλα στο google και μου έβγαλε κάτι για gay Baths...

   • Ανήξερος avatar
    Ανήξερος @ Άπαντα Επιστάμενος 02/02/2015 11:39:58

    Αφού το έβγαλε το google...

    • KM avatar
     KM @ Ανήξερος 03/02/2015 06:25:37

     ... μπορεί ο αναγνώστης να ανατρέξει στις εν λόγω πηγές και να τις αξιολογήσει.

 4. Σωκράτης avatar
  Σωκράτης 02/02/2015 09:30:25

  Οι Αμερικανοί χρησημοποιούν ως αναλώσιμο πιόνι την Ελλάδα, στο σκάκι που παίζουν με την Ευρώπη. Κι΄εμείς ..κτενιζόμαστε

 5. pythagorean avatar
  pythagorean 02/02/2015 11:11:44

  Καθίσταται όλο και πιο σαφές ότι οι ΗΠΑ υποδαυλίζουν τη ρήξη Ελλάδας - Γερμανίας με στόχο την αποδυνάμωση της Γερμανίας και του ευρώ.
  H Ουάσιγκτον, όπως και πολλοί απελπισμένοι Έλληνες, στοιχηματίζει σε μια πανευρωπαϊκή (και με υποστήριξη ΗΠΑ) συμμαχία κατά της "λιτότητας" (βλέπε Γερμανίας). Όμως, Ισπανία, Πορτογαλία δεν τσιμπάνε. Οι μακρές συνομιλίες της Μέρκελ με Ολάντ & Ρέντσι δείχνουν πως η Γερμανία δεν αφήνει τίποτα στην τύχη και θα έχει με το μέρος της και τις Γαλλία & Ιταλία. Συνεπώς ο Τσίπρας θα είναι μόνος του με τους Podemos.
  Η Ουάσιγκτον, όμως, επωφελείται και με το σενάριο GR-exit, που θα ήταν για την Ευρώπη μεγάλος πολιτικός (όχι οικονομικός) πονοκέφαλος. Γι' αυτό και οι Γαλλογερμανοί ρίχνουν τους τόνους και δίνουν στον Τσίπρα το χρόνο και το χώρο που χρειάζεται για να ολοκληρώσει μια ωραία κωλοτούμπα και να υπογράψει το Νέο Μνημόνιο και ταυτόχρονα την πολιτική του καταδίκη. Φυσικά πριν από τις ισπανικές εκλογές του φθινοπώρου.

 6. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 03/02/2015 07:29:19

  Oι ΗΠΑ είναι ενιαίο κράτος ενώ η ΕΕ όχι.Ο αντίστοιχος του Ομπάμα στην ΕΕ είναι ο Γιούνκερ ενώ η Μέρκελ,ο Ολάντ,ο Ρέντσι κτλ είναι το αντίστοιχο κυβερνητώ πολιτειών στις ΗΠΑ.Τι δύναμη έχει ο πρόεδρος εκεί εν σχέσει με τους κυβερνήτες πολιτειών και τι δύναμη έχει ο Γιούνκερ εδώ.Κατά συνέπεια όλα αυτά ναι μεν λέγονται αλλά δεν έχουν εφαρμογή σε μία μη ακόμη ομοσπονδιακή Ευρώπη.Το μόνο καλό που έχουν είναι ότι μειώνουν τον αντιαμερικανισμό στην Ελλάδα και ειδικά στην αριστερά.

  • KM avatar
   KM @ ψυχραιμια 03/02/2015 15:37:55

   Οι αντιστοιχίες που κάνεις είναι άκυρες, ακόμα και σε θεσμικό επίπεδο αλλά κυρίως σε επίπεδο δύναμης. Στην ΕΕ οι αποφάσεις λαμβάνονται βάσει των ισορροπιών ισχύος μεταξύ των κρατών (μασκαρεμένος νόμος της ζούγκλας) και ο Γιούνκερ πχ τοποθετείται στην τεράστια καρέκλα του ακριβώς επειδή είναι ένα άνευρο φερέφωνο χαμηλού ειδικού βάρους (αντιστοίχου της ισχύος του Λουξεμβούργου εντός της ΕΕ). Για τον δε επίλογό σου, μειδιώ. Αφενός με τέτοιες κινήσεις δεν βάφονται αυγά, αφετέρου όμως ο «αντιαμερικανισμός» συγκεκριμένα της αριστεράς, χρησιμοποιείται από εσάς ως εργαλείο για να πετύχετε τις επιδιώξεις σας. Για να το πω ωμά: χρησιμεύει στους ανθρώπους σας για ξεκάρφωμα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.