27/12/2009 20:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ομιλία Γκρούεφσκι περί αρχαίων Μακεδόνων και Σλάβων

«Ζούμε μία εποχή παράξενων και αστείων συζητήσεων, σχετικά με αρχαίους και Σλάβους Μακεδόνες», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, σε εκδήλωση στα Σκόπια για τα αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν φέτος στην ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην περιοχή της σημερινής ΠΓΔΜ έζησαν και αναπτύχθηκαν αρκετοί πολιτισμοί και η χώρα δεν μπορεί να αποστασιοποιηθεί από κάποιον και να ταυτιστεί με έναν μόνον συγκεκριμένο πολιτισμό.

«Νομίζω ότι μετά από 50-100 χρόνια, οι επόμενες γενιές θα απορούν τι συνέβη στην περίοδο που ζούμε εμείς σήμερα. Είναι αστείο να προσπαθεί να διαχωρίσει κάποιος σήμερα τους ανθρώπους ότι προέρχονται από τους αρχαίους Μακεδόνες ή ότι είναι Σλάβοι», συμπλήρωσε ο κ. Γκρούεφσκι.

«Εχουμε να κάνουμε με πολιτισμούς που προϋπήρχαν και εμείς σήμερα δεν μπορούμε να αμφισβητούμε κάτι που υπήρχε από την αρχαία περίοδο, ή από την εποχή του Λίθου και του Σιδήρου. Δεν μπορούμε να προβάλουμε μόνον κάποιους πολιτισμούς και να αφήνουμε στην άκρη κάποιους άλλους», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Η αντιπολίτευση και μεγάλη μερίδα διανοούμενων στη χώρα κατηγορεί τον Νίκολα Γκρούεφσκι, ότι στα τριάμισι χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, επιδίδεται σε συστηματική προσπάθεια ταυτοποίησης των κατοίκων της χώρας με την αρχαία περίοδο, εις βάρος των σλαβικών χαρακτηριστικών στοιχείων και αναφορών.

Ως επιχειρήματα αναφέρουν τις μετονομασίες αεροδρομίων, δρόμων και εγκαταστάσεων, καθώς και τα σχέδια της κυβέρνησης για ανέγερση αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. man8os avatar
  man8os 27/12/2009 20:50:48

  Παρατηρησατε την αλλαγη στο υφος του Γκρουεφσκι?
  Ιδιαιτερα ενθαρυντικο το γεγονος οτι επιστρεφει στην πργματικοτητα...
  Φαινετε οτι πλησιαζει ο καιρος που θα σηκωθει το λικνο...
  Για αυτο εχει βιασυνη.

 2. ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ avatar
  ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ 27/12/2009 21:26:25

  Ε-Λ-Ε-Ο-Σ

 3. ΜιχΜιχ avatar
  ΜιχΜιχ 27/12/2009 21:39:45

  Δεν επιτστρέφει στην πραγματικότητα, γιατί ποτέ δεν ήταν εκεί. Τα λέει και έτσι και γιουβέτσι. Και αρχαίοι και Σλάβοι. Έλα ντε που δεν γίνεται, όμως. Άσε που οι μισοί τους "ήρωες" είναι Βούλγαροι και τα επαναστατικά ρεύματα του τέλους του 19ου αιώνα, έλεγαν πολύ ξεκάθαρα πως σκοπός είναι η ένωση με τη μητέρα πατρίδα Βουλγαρία.

 4. Λάκωνας avatar
  Λάκωνας 27/12/2009 22:21:41

  τυχαίνει να έχω γνωρίσει αρκετούς/ές σκοπιανοτιναναι-ΟΧΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ κ μπορώ με απόλυτη σιγουριά να σας πώ ότι η γλώσσα τους δεν διαφέρει σε τίποτα με τα βουλγάρικα

  αν μπορώ να κάνω σχετική παρομοίωση τότε αυτή θα ήταν τα ελληνικά της Κρήτης με τα ελληνικά της Κύπρου, όσες διαφορές έχουν αυτές οι διάλεκτοι μεταξύ τους έχουν κ τα βουλγάρικα με τα σκοπιανοτιναναι-ΟΧΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

 5. Λάκωνας avatar
  Λάκωνας 27/12/2009 22:24:04

  κάτι τέτοιο σκέφτηκα κ εγώ όταν διάβασα τις δηλώσεις του σκοπιανοσλαβογυφτορωσοανατολικοευρωπαιοκουμουνιστοκαπιταλιστη

  λές να πέσαν καρπαζιές απο μάμα αμέρικα...;

 6. Aris. A avatar
  Aris. A 28/12/2009 00:15:52

  Διάβασα πριν τα χριστούγεννα και το προτείνω ένα πολύ ωραίο βιβλίο του Βασίλη Ραφαηλίδη "Οι λαοί των Βαλκανίων" που περιγράφει το εθνολογικό μπέρδεμα των βαλκανικών λαών. Το πρόβλημα δεν είναι οι γραφικές εμμονές του Γκρούεφσκι. Το πρόβλημα είναι ότι αν αποδεχθούμε ότι υπάρχει Μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα τότε αυτομάτως αντιπαλοί μας (βλέπε Τουρκία) θα ανακοινήσουν θέμα μακεδονικής μειονότητας με την σφραγίαδα μας.

 7. Γιώργος avatar
  Γιώργος 28/12/2009 10:01:56

  @ Λάκωνας

  Φυσικά και δεν υπάρχει μακεδονική γλώσσα, αυτό το ξέρουν και οι ίδιοι, προσπαθούν όμως να το επιβάλλουν στη διεθνή κοινότητα ακόμη και με γελοιότητες όπως την παρουσία "διερμηνέα" σε διμερείς συζητήσεις μεταξύ Σκοπιανών και Βουλγάρων! (Θυμίζει Χάρρυ Κλιν και διερμηνέα που εξηγεί στα ελληνικά τα λεγόμενα του Κωνσταντίνου Καραμανλή).

 8. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 28/12/2009 10:47:39

  Για κάτι πιο εμπεριστατωμένο και αφυπνιστικό, συστήνω το βιβλίο "Τα Βαλκάνια των Ελλήνων" του Β.Γούναρη, εκδόσεις Επίκεντρο 2006.

 9. Λάκωνας avatar
  Λάκωνας 28/12/2009 11:52:42

  η μοναδική αφρικανική χώρα με λευκούς κατοίκους...

 10. Ένας Τυχαίος avatar
  Ένας Τυχαίος 28/12/2009 12:18:22

  Το πρόβλημα σε εμάς έχει να κάνει με την ιστορία, τον πολιτισμό και την ταυτότητά μας που τα έχουμε, είναι ξεκάθαρα, αποδεδειγμένα και άξια σεβασμού παγκοσμίως!

  Με τους Σκοπιανούς είναι ακριβώς το ίδιο, αλλά δε δεν τα έχουν! Προσπαθούν να τ' αποκτήσουν ή να τα δημιουργήσουν. Η μικρή χώρα των Σκοπίων χρειάζεται μια εθνική ταυτότητα για να έχει τους πολίτες της ενωμένους! Ετσι τ' αφεντικά της αποφάσισαν ότι πρέπει να δημιουργήσουν την Μακεδονική ταυτότητα.

  Τώρα το αν θα καταφέρουν να ενωθούν, ν' αποκτήσουν σταθερότητα και ταυτότητα έτσι όπως επιυμούν δε το γνωρίζω, αλλά είναι πολύ πιθανό να το πετύχουν, διότι δεν υπάρχει άλλη λύση γιαυτούς και την ένωσή τους.

  Η "Μακεδονία" ή διάλυση!

  Εγώ πάντως θα προτιμούσα το φανταστικό σεναρίο να ονομαστούν Παιονία ή Paeonia. Ας πούνε στους Σκοπιανούς ότι η Παιονία ήταν μια επαρχία της Μακεδονίας! Ετσι θα είναι όλοι ικανοποιημένοι.
  Το όνομα παγκοσμίως θα είναι Παιονία και αυτοί μεταξύ τους θα λένε ότι ήταν μια επαρχία της Μακεδονίας!
  Είναι λίγο ιστορικός ακροβατισμός, αλλά πολιτικά τους αφήνει όλους ικανοποιημένους!

 11. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 28/12/2009 12:56:47

  Η διαμαχη αρχαιομακεδονιστων και σλαβομακεδονιστων ειναι καθαρα κομματικη και δεν εχει σχεση με τη διαφορα τους με εμας.Βεβαιως οι σλαβομακεδονιστες ειναι πιο μετριοπαθεις αλλα και αυτοι Μακεδονια σκετο επιδιωκουν.
  Η διαμαχη αυτη οφειλεται στη δημιουργια του κρατους αυτου.Μετα την ηττα της Βουλγαριας στους βαλκανικους πολεμους και στον 1ο παγκοσμιο πολεμο επεκρατησαν δυο τασεις για την επανακτηση της Μακεδονιας που παρεμενε βουλγαρικος στοχος.
  Η μια,η κλασικη της δεξιας περιμενε ενα νεο πολεμο για να καταλαβει τις περιοχες που ηθελε.Η αλλη,της αριστερας υιοθετησε το στοχο της ανεξαρτητης Μακεδονιας που θα αφαιρειτο απο τους νικητες του πολεμου.Η ιδεα αυτη υιοθετηθηκε απο τη Κομμουνιστικη Διεθνη το 1924 στη Μοσχα και επιβληθηκε σε ολα τα ΚΚ της Βαλκανικης.Ως συνεπεια των παραπανω οι μεν δεξιοι σλαβοφωνοι των Σκοπιων προσβλεπαν στη Μεγαλη Βουλγαρια ,οι δε αριστεροι αρχισαν να αναπτυσσουν ξεχωριστη μακεδονικη ταυτοτητα.Κατα το 2ο παγκοσμιο πολεμο οι δεξιοι ταχθηκαν υπερ της Βουλγαριας,συμμαχου του Αξονα για να παρουν τη Μακεδονια,οι δε αριστεροι ενταχθηκαν στο ΚΚ Γιουγκοσλαβιας.Η εξελιξη του πολεμου ευνοησε τους αριστερους.Οι φιλοβουλγαριστες εξοντωθηκαν η τεθηκαν εκτος νομου και στα Σκοπια αρχισε να δημιουργειται η Σ.Δ.Μακεδονιας που ειχε σαφως αναφορες στο σλαβικο χαρακτηρα του λαου αν και επεμενε στη διαφορετικοτητα απο τους Βουλγαρους.
  Η καταρρευση του κομμουνισμου αποτελεσε ενα προβλημα για τα Σκοπια : ενω ολα τα αλλα εθνη των Βαλκανιων προυπηρχαν του κομμουνισμου (Βουλγαρια,Αλβανια,Σερβια κλπ) αυτοι δημιουργηθηκαν απο αυτον.Ετσι ενω ολοι οι αλλοι ειχαν συμβολα και αναμνησεις ,ακομη και διασωθεντες ανθρωπους (πχ.ο βασιλιας της Βουλγαριας) απο την προπολεμικη δεξια τους για να χρησιμοποιησουν,τα Σκοπια ειχαν το εξης σημαντικο προβλημα : δεν ειχαν προπολεμικη δεξια με την αντιστοιχη παραδοση για να φτιαξουν το μετακομμουνιστικο τους κρατος και μαλιστα αυτη που ειχαν ηταν φιλοβουλγαρικη,αρα κινδυνευαν με διαλυση.Αρχικα κυβερνησαν οι πρωην κομμουνιστες μετονομασθεντες σε σοσιαλιστες (Γκλιγκορωφ) αλλα αργα η γρηγορα επρεπε να αναλαβουν κανονικοι δεξιοι οι οποιοι ομως αποδειχθηκαν ....Βουλγαροι οπως ο πρωην πρωθυπουργος Γκεοργκιεφσκι που εφυγε και δηλωσε Βουλγαρος.
  Ο Γκρουεφσκι λοιπον ανελαβε το καθηκον να κατασκευασει για πρωτη φορα στην ιστορια "μακεδονικη δεξια" απο νεα υλικα αφου οι προπολεμικοι ηταν Βουλγαροι και μονο οι αριστεροι "Μακεδονες".Για να το κανει αυτο βουτηξε στην ιστορια και αρχισε ολη την επιχειρηση αρχαιομακεδονοποιησης με τα αγαλματα,τις θεωριες αρχαιας καταγωγης κλπ.Η αντιπολιτευση που ειναι πρωην κομμουνιστες και οι δημιουργοι του κρατους δεν το δεχονται και επιμενουν στο σλαβικο χαρακτηρα τους εθνους χωρις ομως να αλλαζουν και αυτοι το ονομα σε κατι περα απο μακεδονικο.Με αυτη την εννοια η διαμαχη ειναι εσωτερικη και δεν επηρεαζει τις θεσεις στη διαφορα με την Ελλαδα.

 12. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 28/12/2009 13:02:48

  Κάπως έτσι το ξέρω και εγώ, με την μικρή διαφορά, ότι όταν η Βουλγαρία, σαν Κράτος, είναι στα χάϊ της, ενθαρρύνει την Μεγάλη Βουλγαρία, με Σκόπια, Καβάλλα, "Σολούν" κλπ. Όταν δεν έιναι στα χάϊ της ανέχεται την ..ανεξάρτητη "Μακεδονία"

 13. ΙΩΝΑΣ avatar
  ΙΩΝΑΣ 28/12/2009 14:16:44

  Η δεύτερη επαρχία του νομού Κιλκίς, λέγεται επαρχία Παιονίας.Ούτε αυτό το όνομα το δικαιούνται οι απόγονοι των ...κομιτατζήδων. Η περιοχή τους μέχρι τον 18ο αιώνα λεγόταν Δαρδανία και είναι γραμμένο σε Γαλλικούς χάρτες,που σώζονται.Ας πάρουν αυτό το όνομα κι ας το βουλώσουν επιτέλους.

 14. ΜιχΜιχ avatar
  ΜιχΜιχ 28/12/2009 14:39:46

  Όλα τα αστέρια στην παρουσίαση του δεύτερου:

  Παρουσίαση του βιβλίου «Τα Βαλκάνια των Ελλήνων» του Βασίλη Γούναρη. Ομιλητές οι κ.κ. Μαριέτα Γιαννάκου, Θάνος Βερέμης, Ευάγγελος Κωφός, Βασίλης Γούναρης.
  Ημ/νία & Ώρα Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2009, 19.00


  ELIAMEP & Friends

  • Νικόλας avatar
   Νικόλας @ ΜιχΜιχ 29/12/2009 12:39:04

   Μα όλοι αυτοί είναι δεξιοί!

 15. ΙΑΝΟΣ avatar
  ΙΑΝΟΣ 28/12/2009 15:08:27

  ΣΑΝ ΠΟΛΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΣΧΟΛΗΘΗ Μ'ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΗΔΑΜΙΝΟ ΣΥΝΟΘΥΛΕΥΜΑ ;;;;;;KI'EMENA TO ΣΚΥΛΟ ΜΟΥ ΤΟΝ ΛΕΝΕ ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ !!!! ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΝΑΠΟΛΕΩΝ ;;;;;;;

 16. Aggelos avatar
  Aggelos 28/12/2009 16:27:33

  οντως...αρχισε να τα μασαει ο σκοπιανος!κατι σημαινει αυτο...καθαρα αρχιζει το μαλακωμα...και με το Σαμαρα ,που λεει για γαλαζιες γραμμες,τον γαπ που τελικα δεν το βλεπω να κανει πισω...οι σκοπιανοι δεν εχουν αλλη επιλογη παρα να κανουν την παπια και να συμβιβαστουν...

  εγω δεν εχω ξανακουσει αυτον να μιλαει ξανα ετσι..

 17. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 28/12/2009 16:45:09

  Μας αφορά και πάρα πολύ η διαμάχη αυτή. Η μία εκδοχή μας κλέβει ιστορία, ενώ η άλλη δεν μας κλέβει ιστορία. Ως εθνικά Σλαβομακεδόνες οι Σκοπιανοί είναι αποδεκτοί από εμάς. Ως σκέτοι μακεδόνες με το ιδεολόγημα του ψευδομακεδονισμού, δεν είναι αποδεκτοί από εμάς. Ως εθνολογική εξέλιξη από τον αρχικό βουλγαρικό κορμό, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να τους αποδεχθούμε ως ισότιμο έθνος της περιοχής μας. Ως κλέπτες της δικής μας ιστορίας και ταυτότητας, δεν θα πάνε όμως πουθενά. Τόσο απλά. Και αν δεν ήταν ένας Μητσοτάκης να αρνηθεί να επιμείνει μέχρι τέλους, θα το είχαμε κερδίσει. Είχε δώσει τα σημάδια της υποταγής από νωρίς, γι' αυτό το χάσαμε τότε. Ποτέ δεν υπήρξε περίοδος που η Ελλάδα να μην επιμείνει για κάτι και να μην το κερδίσει.

 18. ΙΑΝΟΣ avatar
  ΙΑΝΟΣ 28/12/2009 17:08:41

  ...ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΜΟΥ ΚΟΥΝΙΕΤΑΙ Ο ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΤΟ ΡΙΧΝΩ ΚΑΙ ΚΑΜΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΛΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕΤΑΙ ...ΣΟΥΖΑ !!! ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΑ ΓΥΦΤΑΡΙΑ !!!!!!

 19. Kὀριννα avatar
  Kὀριννα 28/12/2009 18:46:50

  Ουτε Δαρδανία πρέπει νά ονομασθή,διότι ό Δάρδανος ήταν υιός τού Διός καί τής Ηλέκτρας(οχι τής γνωστής ή οποία έμεινε παρθένος),καί μέ τόν αδελφό του Ιασίωνα εδιδάχθησαν τά Καβείρια στήν Σαμοθράκη.Πολλά γράφει ό Σταγειρίτης στήν Ωγυγία του.Τό, Δαρδανία λοιπόν είναι καί αυτό Ελληνικό,έτσι τούς απομένει τό Βαρντάρσκα,δλδ,όπως ονομάζονταν τό 1945.

 20. Λάκωνας avatar
  Λάκωνας 28/12/2009 19:28:52

  δεν είναι απαραίτητο να γίνουμε νονοί τους
  ας διαλέξουν όποιο όνομα θέλουν με δημοψήφισμα κ απαραίτητη διευκρίνηση πως
  αν επιλέξουν ελληνικό όνομα θα γίνουν Ελλάδα, βουλγαρικο-βουλγαρια,αλβανικο-αλβανια
  ούτως ή άλλως η λέξη αυτοκυριαρχία για αυτούς είναι ανέκδοτο

 21. Στέργιος avatar
  Στέργιος 28/12/2009 19:55:57

  Συμφωνώ απολύτως.

 22. Ένας Τυχαίος avatar
  Ένας Τυχαίος 29/12/2009 00:11:37

  Περί Παιονίας και λοιπών έχω βρει αυτό...http://www.ngonaus.org/?q=node/111

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.