Ολο το κείμενο - φωτιά των Γερμανών στο Euro Working Group
19/02/2015 20:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ολο το κείμενο - φωτιά των Γερμανών στο Euro Working Group

Στο φως ήρθε το πλήρες κείμενο της γερμανικής πλευράς που είχε προετοιμαστεί για τη συνάντηση του σημερινού Euro Working Group στις Βρυξέλλες.

Tο κείμενο που υπέβαλε κατηγορεί την Ελλάδα ότι επιχειρεί να πάρει τα χρήματα χωρίς να εκπληρώσει το πρόγραμμα.

Στο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι "η ελληνική επιστολή δεν είναι καθόλου σαφής, αλλά αφήνει πολλά περιθώρια ερμηνείας" και παρατίθενται ως πιο σημαντικά σημεία τα εξής:

 • "Δεν περιλαμβάνει σαφή δέσμευση για επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και δεν περιλαμβάνει το ξεκάθαρο "πάγωμα" των ελληνικών μέτρων
 • Είναι απόλυτα ασαφές πώς η ελληνική κυβέρνηση θα πληρώσει τις υποχρεώσεις της τις προσεχείς εβδομάδες, με το τρέχον έλλειμμα στα φορολογικά έσοδα
 • Γι' αυτό το λόγο το κείμενο δεν ανταποκρίνεται στη θέση του τελευταίου Eurogroup".

Αναλυτικά το κείμενο:

«Η επιστολή της Ελλάδας δεν είναι διόλου σαφής, αλλά αφήνει τεράστια περιθώρια για ερμηνείες. Για να αναφέρουμε τα τρία πιο σημαντικά σημεία: δεν περιέχει καμιά ξεκάθαρη δέσμευση για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος ενώ αποφεύγει να δεσμευθεί σε ένα ξεκάθαρο πάγωμα νέων μέτρων από μέρους της Ελλάδας. Είναι εντελώς ασαφές το πώς η ελληνική κυβέρνηση θέλει να πληρώσει τους λογαριασμούς της τις επόμενες εβδομάδες, δοθέντος και του τρέχοντος κενού των φορολογικών εσόδων.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επιστολή δεν συνάδει με τη θέση του πιο πρόσφατου Eurogroup. Αποτελεί μάλλον έναν Δούρειο Ίππο, με σκοπό την εξασφάλιση χρηματοδότησης-γέφυρας και τον τερματισμό του τρέχοντος προγράμματος. Πάνω σε αυτή τη βάση δεν έχει νόημα να αρχίσουμε να καταρτίζουμε μια ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ της Παρασκευής. Θα έπρεπε να επιδιώξουμε τρία πράγματα τώρα:

Πρώτον, οι τρεις θεσμοί πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά τη σημερινή δημοσιονομική θέση σε σχέση με την επιστολή και να μας δώσουν τις συμβουλές τους, όπως συμφωνήθηκε στο πιο πρόσφατο Γιούρογκρουπ, για το εάν στη βάση της ελληνικής επιστολής θα ήταν εφικτή η επιτυχής ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και η διασφάλιση ικανού πρωτογενούς πλεονάσματος και της βιωσιμότητας του χρέους.

Δεύτερον, χρειαζόμαστε μια ξεκάθαρη και πειστική δέσμευση από την Ελλάδα, η οποία μπορεί απλά να περιέχει τρεις σύντομες και κατανοητές προτάσεις: “ζητάμε την παράταση του τρέχοντος προγράμματος, με την αξιοποίηση της ευελιξίας που εμπεριέχει. Θα συμφωνήσουμε με τους θεσμούς τις όποιες αλλαγές επί του τρέχοντος μνημονίου. Και έχουμε σκοπό να ολοκληρώσουμε επιτυχώς το πρόγραμμα”.

Τρίτον, η Ελλάδα πρέπει να επιβεβαιώσει δημόσια ότι θα απόσχει από μονομερή εθνικά μέτρα για την ακύρωση μέτρων του τρέχοντος προγράμματος. Οι αρχές, με άμεση ισχύ, δεν θα αναλάβουν καμιά πρωτοβουλία, δεν θα εφαρμόσουν κανένα μέτρο πολιτικής το οποίο δεν συνάδει με τις υπάρχουσες δεσμεύσεις βάσει του τρέχοντος προγράμματος ή επιδεινώνει την δημοσιονομική κατάσταση. Παράλληλα δεν θα ψηφιστούν στο Κοινοβούλιο οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τα κοινωνικά προγράμματα που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα.

Τα 10,9 δισεκ. ευρώ τα οποία είχαν διατεθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα παραμείνουν (στην κυριότητα της κυβέρνησης Ελλάδας), αφού οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν επιτυχώς τους ελέγχους αντοχής το περασμένο έτος».

Η απάντηση της Αθήνας

Το Μαξίμου αναφέρεται στην σκληρή τοποθέτηση της γερμανικής πλευράς στο Euro Working Group που είναι σε εξέλιξη. Οπως τονίζεται σε ανεπίσημη ενημέρωση: «Η παρέμβαση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ στο σημερινό Euro Working Group, σχετικά με την επιστολή του Έλληνα ΥΠΟΙΚ κινείται σε ακόμα πιο σκληρή γραμμή από την τοποθέτηση του τελευταίου Eurogroup στις 16/2.

Ο χαρακτηρισμός της ελληνικής επιστολής, που πολλοί έχουν αναγνωρίσει ως αμοιβαία επωφελή λύση, ως Δούρειο Ίππο στην Ευρώπη (“Trojan horse”), σε καμία περίπτωση δεν ευνοεί μια πραγματική συζήτηση μεταξύ εταίρων. Κάποιος κακεντρεχής θα μπορούσε να χαρακτηρίσει αυτή τη στάση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ ως «Δούρειο Ίππο» όσων δεν θέλουν αμοιβαία επωφελή συμφωνία για την Ευρώπη.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στην παρέμβασή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται η φράση «current programme» έξι φορές!».

Αναλυτικά στα αγγλικά το κείμενο που κατατέθηκε στο Euro Working Group

German comments on the Greek application

The Greek letter is not clear at all, but opens immense room for interpretation. To mention the 3 most important points: It includes no clear commitment to successfully conclude the current programme and its falls short of a clear freeze of Greek measures. It is totally unclear how the Greek government wants to pay its bills over the coming weeks with the current short fall in tax receipts.

This is why the letter is not in line with the last Eurogroup position. It rather represents a Trojan horse, intending to get bridge financing and in substance putting an end to the current programme. On this basis it makes no sense to start drafting a Eurogroup statement on Friday. We should aim at three things now:

First, the three institutions should carefully examine the Greek current fiscal position in relation to the letter and give us their advice, as agreed in the last Eurogroup, whether on the basis of the Greek letter a successful conclusion of the current programme would be possible, with a sufficient primary surplus and debt sustainability to be assured.

Second, we need a clear and convincing commitment by Greece, which may just contain 3 short and well understandable sentences: “We apply for the extension of the current programme, making use of built-in flexibility. We will agree with the institutions any changes in measures from the existing MoU. And we aim at successfully concluding the programme”.

Third, Greece has to publicly confirm that it will refrain from unilateral national measures to roll back the current programme. The authorities will with immediate effect not take any initiative or implement any measure or policy which is inconsistent with existing commitments under the current programme or aggravate the fiscal situation. This includes refraining from announced labour market and social reforms to be voted in Parliament this week.

The 10.9 bn Euro, earmarked for banking recapitalization, should not be prolonged since the Greek banks have successfully passed the stress test last year.

www.imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Διογένης avatar
  Διογένης 19/02/2015 21:50:16

  Είναι η δεύτερη φορά που για να απαντήσουν στους Γερμανούς χρησιμοποιούν τα λόγια τους. Η πρώτη ήταν με το "ανεύθυνη η ελληνική κυβέρνηση". Ούτε καν πρωτοτυπία δεν ψάχνουν. Το καλύτερο, βέβαια, θα ήταν να τους πουν επιχειρήματα. Να τους πουν "δεν είναι όπως τα λέτε". Με αυτό που απαντούν στην ουσία επιβεβαιώνουν αυτό που λένε οι Γερμανοί και δυσχεραίνουν τη θέση της ελληνικής πλευράς.

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ Διογένης 19/02/2015 21:56:48

   Η έλλειψη πρωτοτυπίας είναι το λιγότερο Διογένη.Τουλάχιστον έτσι (επαναλαμβάνοντας το "δούρειος ίππος") δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει την Ελληνική πλευρά για προκλητικότητα ή ότι ανεβάζει τους τόνους. Προτιμότερο δηλαδή.

 2. airman avatar
  airman 20/02/2015 09:26:47

  "... που πολλοί έχουν αναγνωρίσει ως αμοιβαία επωφελή λύση ..." Εάν δεν κάνω λάθος όλοι είπαν ότι η επιστολή συνιστά ένα πρώτο θετικό βήμα προς εξεύρεση μιας αμοιβαίας επωφελούς λύσης αλλά κανένας δεν την αποδέχτηκε ως αμοιβαία επωφελή λύση. Κάποιοι έχουν την εντύπωση ότι είναι οι εξυπνότεροι ή/και φέρονται όπως λέμε και στο χωριό μου σύμφωνα με τη λαϊκή ρήση "εκατό χρονών η αλεπού, εκατόν ένα το αλεπουδάκι". Κουτσαβακιές!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.