#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
31/05/2010 10:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ολοταχώς προς την πτώχευσηΟλοταχώς προς την πτώχευση βαδίζει η Ελλάδα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον κόσμο που θα δει συρρίκνωση των εισοδημάτων του και... βουλγαροποίηση της ελληνικής οικονομίας. Όλα τα στοιχεία για τα οικονομικά μεγέθη είναι τόσο απογοητευτικά που είναι μάλλον χωρίς επιστροφή η χρεοκοπία. Και η κυβέρνηση δείχνει να μη συνειδητοποιεί που βρίσκεται. Χαμένη στους αριθμούς που λένε την αλήθεια και πιεζόμενη από την “απόβαση” των 50 στελεχών της Τρόικας που θα έλθουν από τις 15 του μήνα να πιουν το αίμα της χώρας. Έτσι όπως δείχνουν τα στοιχεία αυτές τις ημέρες, είναι δύσκολο να πείσουμε το ΔΝΤ ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, άρα αξίζουμε μιας δεύτερης ευκαιρίας, δηλαδή να συνεχίσουν να εκταμιεύουν χρήματα οι ξένοι. Οπότε, όπως είχαμε γράψει και παλαιότερα, αν όχι στην αξιολόγηση του Ιουνίου, σίγουρα τον Οκτώβριο, θα βρεθούμε μπροστά σε πλήρες αδιέξοδο που θα οδηγήσει αναγκαστικά προς την αναδιάρθρωση του χρέους και στην έξοδο από την Ευρωζώνη, πιθανόν και μέσα στο 2010.

Τα στοιχεία είναι τραγικά:

Ο τουρισμός πάει από το κακό στο χειρότερο και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για απώλειες έως και 20% των τουριστικών εσόδων. Πάνω από 1 εκατ. ξένοι δεν θα προτιμήσουν φέτος τη χώρα μας ενώ και όσοι έλθουν μειώνουν στο ήμισυ την παραμονή τους, επομένως και τα χρήματα που σπαταλούν.

Στο μέτωπο των εσόδων η κατάσταση είναι ακόμη πιο άσχημη. Η είσπραξη του ΦΠΑ το πρώτο τετράμηνο σημείωσε τεράστια αύξηση... 0,3% ενώ ο στόχος είναι 14,5%. Κάθε μήνα το κράτος θα πρέπει να εισπράττει πάνω από 1,5 δισ. για να βγει ο λογαριασμός.

Τις επόμενες εβδομάδες το κράτος θα πρέπει να πληρώνει 450 εκατ. το μήνα για επιστροφές ΦΠΑ σε επιχειρήσεις, σε αγρότες κ.λπ. Ήδη σε πολλές εφορίες θα υπάρξει στάση πληρωμών με εντολή του υπουργείο προκειμένου να μη διαλυθεί πλήρως το Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Οι δαπάνες για φάρμακα έχουν εκτροχιαστεί και η κατάσταση δε μαζεύεται με τίποτε.

Το ΕΣΠΑ βρίσκεται στα ταμεία των Βρυξελλών και περιμένει πότε θα αξιοποιηθεί.

Η αγορά, δηλαδή το εμπόριο έχει καταστραφεί, πάνω από 20%-30% μείωση τζίρου με ότι αυτό συνεπάγεται για τα έσοδα από φόρους.

Η οικοδομή έχει καταρρεύσει με πτώση συναλλαγών πάνω από 50%, βουτιά των νέων οικοδομών πάνω από 40% και μεγάλη ανεργία. Τα έσοδα από ακίνητα έχουν μειωθεί σημαντικά, ούτε εισπράξεις από φόρους μεταβίβασης, ούτε από ΦΠΑ ενώ έχει καθυστερήσει πολύ η πληρωμή του ΕΤΑΚ 2008 και 2009 ενώ θα αργήσει και ο ΦΜΑΠ.

Στο ασφαλιστικό τομέα, τα Ταμεία έχουν εισπράξει ακόμη και το 40%-50% της κρατικής βοήθειας κι έτσι όπως πάνε είτε θα σταματήσουν να πληρώνουν συντάξεις είτε θα πρέπει να βάλει πάλι το χέρι στην τσέπη το κράτος, διαλύοντας τον προϋπολογισμό.

Η μαύρη τρύπα του ΟΣΕ και των άλλων ζημιογόνων εταιρειών μεγαλώνει και η κυβέρνηση απλά βλέπει τα... τρένα να περνούν.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι είτε θα χρεοκοπήσουμε. είτε η ομάδα των 50 της Τρόικας θα απαιτήσουν ακόμη πιο σκληρά μέτρα που φυσικά θα διαλύσουν την κοινωνία. Διότι μισθοί και επιδόματα στον ιδιωτικά τομέα έχουν προς ώρας γλιτώσει αλλά είναι σίγουρη η περικοπή τους.

Οικονομικός

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ avatar
  ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ 31/05/2010 10:32:11

  factorx: αυτα να τα γραφεις στο Μέγκα, Τα ΝΕΑ και στους διάφορους καραγκιόζηδες της Ντόρας στο διαδίκτυο.

 2. νεόπτωχος avatar
  νεόπτωχος 31/05/2010 10:33:48

  Δεν σοβαρεύτηκαν, δεν άλλαξαν ρότα, γι' αυτό βουλιάζουν.
  Δυστυχώς παίρνουν και εμάς μαζί τους.

 3. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 31/05/2010 10:37:37

  Σορτάρετε, σορτάρετε, στο τέλος κάτι θα μείνει..

 4. giorgos avatar
  giorgos 31/05/2010 10:38:27

  συμφωνω απολυτως με το κειμενο.αλλωστε το λενε διαρκως ολοι οι σοβαροι ξενοι οικονομολογοι.θελω να ξερω, καποιοι ελληνεσ οικονομολογοι τυπου στουρναρα που μασ λενε οτι ολα θα πανε καλα, ειναι τοσο ασχετοι η εξυπηρετουν πολιτικες και οικονομικες σκοπιμοτητες?

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ giorgos 31/05/2010 10:42:02

   Μοιάζουμε για "αμερικανάκια"; Χα χα, ο Στουρνάρας, ενώ, οι "σοβαροι ξενοι οικονομολογοι" δεν εξυπηρετούν οικονομικές σκοπιμότητες και οι "σοβαροί" Έλληνες είναι πολιτικώς και οικονομικώς ανθστερόβουλοι!

 5. ΜΠΑΡΟΥΤΟΜΥΛΟΣ avatar
  ΜΠΑΡΟΥΤΟΜΥΛΟΣ 31/05/2010 10:40:58

  Αϊ "γανωθείτε" λαμόγια εσείς και όσοι σας στηρίζουν, φτάνει πιά καμμία ανοχή σε όσους οδήγησαν την χώρα στην καταστροφή.

 6. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 31/05/2010 10:45:03

  Προπαγάνδα σοβιετικού τύπου!

 7. anetos avatar
  anetos 31/05/2010 10:45:13

  "...το εμπόριο έχει καταστραφεί, πάνω από 20%-30% μείωση τζίρου με ότι αυτό συνεπάγεται για τα έσοδα από φόρους...."

  αλλα οι τιμες τους ...στα υψη !

 8. Christos Mouroutis avatar
  Christos Mouroutis 31/05/2010 11:00:27

  Είναι κρίμα και άδικο για την Βουλγαρική οικονομία (εγώ ζώ στην Σόφια επί μία δεκαετία και εργάζομαι εδώ) να αναφέρεται ένα site τοσο απαξιωτικά. Τα μακροοικονομικά νούμερα της Βουλγαρίας είναι εξαιρετικά (έχει δημ. χρέος 14% στο ΑΕΠ, ανεργία 9%, έχει πλέον γυρίσει σε ανάπτυξη από τον Μάιο και είχε πλεόνασμα για πολλά χρόνια - έναντι ελλείματος το 2009 3.9%). Πιανει τα κριτήρια του Μάαστριχτ μέσα στην κρίση, μαζί με Λουξεμβούργο και Φινλανδία. Η Ελλάδα θα ήταν πολύ ευτυχής να είχε μακροοικονομικά στοιχεία όπως της Βουλγαρίας.

  • anonymous avatar
   anonymous @ Christos Mouroutis 31/05/2010 11:58:48

   Συμφωνώ αγαπητέ μου αν και εγώ μαθαίνω πως η κατάσταση με τη διαφθορά σε όλους τους τομείς είναι χειρότερη από την Ελλάδα.
   Δηλ. ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρεθούν στη θέση μας.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Christos Mouroutis 31/05/2010 11:59:09

   Μη στέκεσαι μόνο στην ευημερία των αριθμών. Δεν ξέρω πώς είναι η κατάσταση στη Βουλγαρία τώρα όσον αφορά στο βιοτικό επίπεδο, αλλά το 2006 στη Σόφια και το 2007 στο Σαντάνσκι εγώ είχα δει εικόνες κοινωνικής εξαθλίωσης που μόλις τώρα αρχίζουν να φαίνονται εδώ. Μεγάλες ανισότητες (συνύπαρξη πολλών Μερτσέντες με πολλά Λάντα και Τράμπαντ), πήχτρα ο τόπος με ηλικιωμένους ζητιάνους, και τον κόσμο στη Blvd. Vitosha να μην κρατάει σακούλα με ψώνια ούτε για δείγμα.

 9. nyfitsa avatar
  nyfitsa 31/05/2010 11:04:53

  ……τι είναι πολιτισμός?

  ….να δώσεις στους Εσκιμώοι ζεστά σπίτια, και αυτοί θα είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν με σκοπό να πάρουν ψυγεία και κλιματιστικά. …...χα, χα...

 10. CRAZY DOCTOR avatar
  CRAZY DOCTOR 31/05/2010 11:08:38

  και η πρωην και η τωρα κυβερνηση το ξερουν πολυ καλα οτι παμε εδω και 5 χρονια για πτωχευση.....η πρωην δεν εκανε ΑΠΟΛΥΤΩΣ τίποτε και η τωρα κανει σπασμωδικες -αναξιοπιστες κινησεις μπας και γίνει λιγο πιο αργη και υποφερτη η πτωχευση...ας ετοιμαστουμε για ανεργια 25% και μισθους δημοσιου 500 ευρω.φευ

 11. giorgos avatar
  giorgos 31/05/2010 11:10:23

  απαντω σε αυτον με το περιεργο ονομα οτι αυτο που λενε ολοι οι ξενοι το λεει η κοινη λογικη των στοιχειων.διαβασε λιγο παπαγαλε του παπακωνσταντινου τι γραφουν οι φιλοκυβερνητικες εφημεριδες για το ναυαγιο του προυπολογισμου

 12. anonymous avatar
  anonymous 31/05/2010 12:02:16

  Η μαγική λέξη είναι η λέξη ''εμπιστοσύνη''. Ο ΓΑΠ και η κυβέρνησή του με τα καμώματά του διέρρηξαν την εμπιστοσύνη του κόσμου προς την οικονομία. Ο κόσμος μαζεύτηκε και πλέον τα πράγματα είναι δύσκολα.
  Εννοείται πως συμφωνώ με την ανάρτηση. Αυτό που λέω είναι πως έτσι όπως τα έκαναν ήταν όλα αναμενόμενα. Προβλέπω δε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ anonymous 31/05/2010 12:28:13

   Μάλλον τον... σφιγκτηριαίο μυ του κόσμου διέρρηξαν ως προς την οικονομία, και όχι την εμπιστοσύνη του. Οπότε, επόμενο ήταν ο κόσμος να μαζευτεί -κι ακόμα είμαστε στην αρχή.

 13. Christos Mouroutis avatar
  Christos Mouroutis 31/05/2010 12:16:28

  Εμείς είδαμε όλη την αλλαγή στην Βουλγαρία με ταχύτατους ρυθμούς. Συμφωνώ με τον Αυριανιστή ότι οι ηλικιωμένοι υποφέρουν, με χαμηλά εισοδήματα. Δυστυχώς τα "Σοσιαλιστικά" ταμεία΄εξαφανίστηκαν με την αλλαγή του συστήματος. Η ευημερία εδώ είναι πραγματική. Το κατα κεφαλήν εισόδημα είναι ακόμα ΜΑΚΡΙΑ από αυτό στην Ελλάδα, αλλά στην Σόφια εμείς ούτε βιώσαμε κρίση, ούτε είδαμε απολύσεις και εξαθλίωση. Δεν αυξήθηκε η ανεργία, παρά ελάχιστα και αυτό στην επαρχία κατά κύριο λόγο. Μέσα στην τελευταία 10-ετία είδαμε τεράστια αύξηση του βιοτικού επιπέδου, μείωση της εγκληματικότητας (στη Σόφια είναι 10 φορές χαμηλότερη απότι στην Αθήνα), δημιουργία μέσης τάξης και ένα πολύ καλό νοικοκύρεμα στα μακροοικονομικά. Θα σημειώσω ότι μεταξύ Απρ. 09 και Απρ. 10 η πραγματική αύξηση στους μισθούς στην Βουλγαρία ειναι 10%, ενώ αναμένεται σημαντική ανάσα στο μέλλον από τα Ευρωπαϊκά κονδύλια. Η Βουλγαρία βαδίζει προσεκτικά σε ένα δρόμο ανάπτυξης και μετατροπής.

  Επίσης η διαφθορά έχει μειωθεί κατά 80% λόγω των πολύ αυστηρών ποινών και νόμων που έχει επιβάλει η κυβέρνηση του Boyko Borissov.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Christos Mouroutis 31/05/2010 12:57:10

   Είναι λοιπόν σωστές οι αιτιάσεις του Φάκτορα, για "βουλγαροποίηση" της ελληνικής οικονομίας. Όταν εδώ οι συντάξεις πέσουν στο μισό, όπως αφήνει να εννοηθεί ο Λοβέρδος ότι του επέβαλαν, το ίδιο δεν θα υποφέρουν και εδώ οι ηλικιωμένοι; Όσο για τις αυξήσεις στους μισθούς, πόση ήταν όμως στο μεταξύ και η αύξηση του πληθωρισμού;

   Τέλος, για τη διαφθορά. Αν δεν κάνω λάθος, ο Μπορίσωφ ήταν ένας πρώην επικεφαλής νυχτονονών προ ετών. Το να λέμε ότι θα καταπολεμήσει τη διαφθορά, δεν είναι σα να λέμε ότι θα βάλουμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα;

 14. greekpoliticalreview avatar
  greekpoliticalreview 31/05/2010 13:00:04

  Ο στόχος τους δεν είναι βέβαια η πτώχευση αλλά η μείωση των παικτών της αγοράς.

  Το θέμα είναι η βιωσιμότητα.

  Άμα η πίτα παραμένει ίδια ή μικραίνει δυο περιπτώσεις υπάρχουν : Ή μειώνεις τους παίκτες για να αυξήσεις το ποσοστό της πίτας των "υγειών" παικτών ή οι παίκτες συγχωνεύονται από μόνοι τους.

  Το σημαντικό ερώτημα είναι για ποιους προορίζουν την αγορά που θα προκύψει μετά το ξεκαθάρισμα.

  Εγώ μαθαίνω ότι ενεργοποιούνται funds στην Ελλάδα με χαρτοφυλάκια από 200 εώς 500 εκατ. ευρώ για να αγοράσουν κοψοχρονιά.Κύριοι τομείς ενδιαφέροντως είναι ξενοδοχεία και παραδόξως εταιρίες τροφίμων.

 15. Christos Mouroutis avatar
  Christos Mouroutis 31/05/2010 13:46:00

  Απάντηση στον Αυριανιστή:

  Είναι εν μέρει σωστές. αν πάρουμε την Βουλγαρία της δεκαετίας του 1990 και τη συγκρίνουμε με αυτό που συντελείται στην Ελλάδα. Σε καμμία περίπτωση η σημερινή Βουλγαρία δεν είναι δυνατόν να συγκριθεί με την Ελλάδα και το δημοσιοοικονομικό της πρόβλημα. Τώρα σχετικά με τον πρωθυπουργό, δεν υπήρξε ποτέ επικεφαλής νυχτονονών. Απορώ πώς μεταφέρονται οι πληροφορίες με αυτό τον τρόπο στην Ελλάδα. Ο BB ήταν στρατηγός του Πυροσβεστικού Σώματος και είχε διατελέσει κα ΓΓ του Υπουργείου Εσωτερικών. Η σύζυγός του είναι Πρόεδρος ΔΣ της τράπεζας EIBANK όπου την πλειοψηφία έχει η Βελγική KBC - μία από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές τράπεζες.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Christos Mouroutis 31/05/2010 19:06:39

   Αν μιλάς για τις αρχές του '97 φερ' ειπείν, τότε που ο κόσμος μπούκαρε και έκαψε τη βουλγαρική Βουλή, νομίζω ότι η κατάσταση ήταν ΠΟΛΥ χειρότερη από την Ελλάδα του σήμερα. Εγώ, επαναλαμβάνω, είδα εικόνες εξαθλίωσης το 2006 και το 2007. Όσο για τον Μπορίσωφ, είχα διαβάσει ότι παραιτήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών και ίδρυσε εταιρεία «σεκιούριτι». Για τα δε «νέα ήθη» που έφερε ως πρωθυπουργός, την απάντηση την έδωσε η Κομισιόν, που απέπεμψε την επιλογή του για τη θέση του Βούλγαρου επιτρόπου...

 16. ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ avatar
  ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ 31/05/2010 16:12:19

  Μπραβο στο ΑΝΤΙNEWS για το θεμα.Θεμα που σε αλλα μεσα ειναι φαντασμα.

 17. ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
  ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ 31/05/2010 18:24:07

  Factor , πότε θα έχουμε και καμμιά πρόταση μομφής, σ΄αυτό το μορμολύκιο που λέγεται κυβέρνηση ΓΑΠ; Εχει ήδη χάσει τη δεδηλωμένη.

 18. diasapollon avatar
  diasapollon 31/05/2010 19:53:46

  O GAP ξέρει τι κάνει........εκτελεί εντολές και το κράτος,ακούτεεεεεεεεεε Νενέκοι Πασοκτζήδες Ανθέλληνες,σοσιαλΗστές της πεντάρας και προδότες της Ελλάδας.Πείτε ένα συγνώμη στον κόσμο που με την ψήφο σας φέρατε την καταστροφή και την λαίλαπα ακροδεξιοί σοσιαληστές.

 19. Σωτήρης avatar
  Σωτήρης 01/06/2010 09:38:40

  Μήπως θα μπορούσατε να έρθετε στο Βόλο και τη Λάρισα για να ενημερώσετε τους εκατοντάδες Βούλγαρους ζητιάνους και κλέφτες-πορτοφολάδες που μας έχουν πλημμυρίσει τους δρόμους, ότι επιτέλους μπορούν να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους πίσω στη Βουλγαρία, τώρα που η Βουλγαρία είναι τόσο πολύ καλύτερα από την Ελλάδα;
  Στα φανάρια τα παιδιά των φαναριών -από τη Βουλγαρία πάντα- θα σας καθαρίσουν και το παρμπρίζ αλλά και θα σας εφοδιάσουν και με χαρτομάντηλα.

 20. Christos Mouroutis avatar
  Christos Mouroutis 01/06/2010 10:49:51

  Προς τον Σωτήρη:

  Ολοι αυτοί στους οποίους αναφέρεστε είναι κατά κύριο λόγο επαγγελματίες ζητιάνοι, τσιγγάνοι, προερχόμενοι από την Βουλγαρία, χωρίς τύχη στην χώρα τους καθόσον αποτελλούν αμόρφωτη ομάδα χωρίς εισοδήματα. Μαζί με τους Ρουμάνους τσιγγάνους, γίνονται θύματα εκμετάλλευσης από Ελληνες και άλλους Ευρωπαίους τσιγγάνους που τους μετακινούνε στην Ευρώπη ως επαγγελματίες κλέφτες ή / και ζητιάνους. Στην Βουλγαρία, αυτή η ομάδα, θεωρείται ομάδα εκτός κοινωνίας - όπως σε κάθε χώρα. Θα πρέπει η ΕΕ να αναλάβει, με προγράμματα και προτωβουλίες να τους ενσωματώσει στην κοινωωνία. Οι Ελληνες τσιγγάνοι, γα όσους θυμούνται, πέρασαν από τέτοιο δρόμο, μέχρι που έγιναν οι ίδιοι εκμεταλλευτές αυτών των αθώων ανθρώπων. Η βασική ομάδα της Βουλγαρικής κοινωνίας, το 95%, δεν έχει καμμία σχέση με αυτό το φαινόμενο.

 21. ΓΟΥΦ avatar
  ΓΟΥΦ 02/06/2010 20:19:42

  αν κυρηξει πτωχευση η χωρα, τι θα γινει με τα στεγαστικα δανεια?

 22. nicky avatar
  nicky 03/06/2010 13:57:52

  καλα τι περιμένουμε να αλλάξει?
  να βγουν οι καλλητέχνες να προλάβουν.
  να βγουν οι ψευτες δημοσιογράφοι να φωνάξουν
  να βγουν οι έχοντες δύναμη και γνωριμίες το εξωτερικό να φέρουν τουρισμό
  να πουλήσουμε την θάλασσα και τον ήλιο όχι τα νησιά
  να δείρουμε τα τέρατα που τα γνωρίζουμε και κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε
  να κλείσουμε την βουλή και να συνεδριάσουν έξω στα σκαλιά να τους ακούμε και να τους βλέπουμε τους κλέφρες τους ψεύτες
  να πάρει την θέση της η κοινωνία

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.