04/10/2008 14:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ολοταχώς προς διακοσμητικούς πρωθυπουργούς

Η ανάληψη αυτές τις ημέρες από τον Γιώργο Σουφλιά ρόλου άτυπου διαμεσολαβητή όχι μόνο μεταξύ Καραμανλή και δυσαρεστημένων βουλευτών αλλά και μεταξύ Καραμανλή - Αγίας Οικογένειας είναι κατά τη γνώμη μας η αρχή του τέλους του κ. Ρουσόπουλου στο σημερινό ρόλο του. Κανόνισε καταρχήν την παραίτηση Βουλγαράκη και στη  συνέχεια είδε τον Μιχάλη Λιάπη, το Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον Πέτρο Τατούλη, τη Ντόρα Μπακογιάννη και τον Άρη Σπηλιωτόπουλο.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η συνάντησή του με την κ. Μπακογιάννη, με την οποία «συζήτησαν τις τελευταίες κινήσεις του πρωθυπουργού και τη στρατηγική του κόμματος για τους επόμενους μήνες». Με άλλα λόγια ο κ. Σουφλιάς έκλεισε μαζί της προσωρινή εκεχειρία για λογαριασμό του κ. Καραμανλή. Το ντηλ είναι προφανώς να σταματήσουν τα αλληλομαχαιρώματα (αυτό θα το δούμε) να γίνει ανασχηματισμός και μετά να πάνε «ενωμένοι» σε εκλογές. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από τη συνάντηση με τη Ντόρα προηγήθηκε και επικοινωνία του «Σαρακατσάνου» με τον Μητσοτάκη. Για να επισφραγισθεί καλύτερα η συμφωνία.

Εκτός όμως από ρόλο διαμεσολαβητή για λογαριασμό του κ. Καραμανλή, ο κ. Σουφλιάς έχει ως γνωστόν και προσωπική ατζέντα. Το είπαμε, άλλωστε: «Η Ντόρα ακολουθεί σε δυο βήματα και το ένα μπορεί να λέγεται Σουφλιάς».

Στα κοινά συμφέροντα Ντόρας - Σουφλιά συμπεριλαμβάνεται και ο Αντώνης Σαμαράς. Κανένας από τους δυο δεν θέλει να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών και κατά τη διάρκεια της συνάντησης προσπαθούσαν να πείσει ο ένας την άλλη (και το αντίστροφο) να το αναλάβει.

Πέρα όμως από τα εσωκομματικά παιχνίδια στη ΝΔ μόνο θλίψη προκαλεί το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός χρήζει εγγυητή της κομματικής ενότητας και του μέλλοντος της Νέας Δημοκρατίας έναν πολιτικό που μόνο κολακευτικά σχόλια περισσεύουν γι αυτόν από εκδότες, καναλάρχες και μεγαλοκατασκευαστές.

Ποιο είναι άραγε το μέλλον της ΝΔ, μετά τον Καραμανλή;  Πολιτικοί που συναγελάζονται ευνουχισμένοι στα σαλόνια ξένων πρέσβεων; Επίλαρχοι των «εθνικών κατασκευαστών» και ναύκληροι του εφοπλιστικού κεφαλαίου; Αρχιλογιστές των μεγάλων funds;

Μόνον διακοσμητικός μπορεί να είναι στο μέλλον ο θεσμός της πρωθυπουργίας, στη χώρα αυτή των διαπλεκομένων.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μποτίλια avatar
  Μποτίλια 04/10/2008 15:51:37

  Δεν κατάλαβα τι σχέση έχει η φωτογραφία του κλόουν. Οι κλόουν έχουμε αισθήματα, μπορούμε να κλαίμε. Είμαστε επικίνδυνοι, αλλά τρομερά αναγκαίοι. Θα διαλυόταν το τσίρκο χωρίς εμάς.
  Ή μπορεί κανείς σήμερα να γελάσει; Αδειάζει το τσαντίρι μόλις βγαίνουμε στο πάλκο. Ξαναγεμίζει όταν βγαίνουν οι ακροβάτες. Το κοινό θέλει να μάθει τα κόλπα τους, για να μπορέσει να πληρώσει το νοίκι.
  Τώρα, το γεγονός ότι ο Σουφλιάς ανάλαβε πρωτοβουλίες, είναι φυσικό. Είδατε ποτέ παράσταση στο τσίρκο χωρίς ταχυδακτυλουργό;

 2. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 04/10/2008 15:54:50

  "Η Αρχη της Απροσδιοριστιας"

  "Η Αρχη της Συμπληρωματικοτητας"

  Διεμπλοκη.


  ΠΠ

 3. Africa avatar
  Africa 04/10/2008 16:39:03

  Συγχαρητηρια Φακτορα. Σε αυτη την χωρα (Ελλαδα) οι μισοι παιζουν "Θεατρο" και οι αλλοι μισοι "πηγαινουν" στο Θεατρο!

 4. Αλεξάνδρα avatar
  Αλεξάνδρα 04/10/2008 16:45:56

  Πωλειτ-εία.

 5. Αλεξάνδρα avatar
  Αλεξάνδρα 04/10/2008 17:11:43

  @Africa
  Κανονικό Θέατρο σκιών. Υποπτεύομαι οτι πίσω απο τον μπερντέ, οι κούκλες φοράνε φανέλες του σπόνσορα. Αλλα η πλατεία δεν το βλέπει.

 6. Λεωνίδας avatar
  Λεωνίδας 04/10/2008 17:58:00

  Ε ας παραμείνουμε λοιπόν όσο γίνεται περισσότερο με πρωθυπουργούς που έχουν άντερα και δεν είναι διακοσμητικοί...

 7. αγανάκτηση avatar
  αγανάκτηση 04/10/2008 18:30:12

  Μπορεί να αργήσει κάπως, αλλά πάντα στο τέλος αναδεικνύεται το πραγματικό πολιτικό μέγεθος κάθε πολιτικού. Είναι φανερό ότι ο Σουφλιάς -άσχετα αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί μαζί του- είναι άλλης κλίμακας πολιτικός από τον πρωθυπουργό, του οποίου το μοναδικό πολιτικό προσόν είναι το όνομά του (αυτό ισχύει και για κάποιον άλλο). Και αυτό δεν είναι ζήτημα ηλικίας ή πείρας. Όπως λένε, ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται.

 8. ΝΑΥΠΛΙΟΣ avatar
  ΝΑΥΠΛΙΟΣ 04/10/2008 18:35:50

  Κόψτε κάτι κύριε Λαμπράκη!
  Πάλι πάτε να δικαιολογήσετε τον Καραμανλή? Πάλι λιβάνισμα και γλύψιμο? ΠΟΙΟΣ δε σέρνεται? Αυτός που ξεβρακώνεται σε κάθε βουλευτή-"κότα"? Αυτός που κάθεται και παρακολουθεί την κατάρρευση της χώρας? Για συμμαζευτείτε και συμμαζέψτε και την εφημερίδα σας γιατί πολύ εύκολα πέφτει η "γραμμή" και θα δείτε τις κυκλοφορίες σας στα τάρταρα. Καταλαβαινόμαστε ε?

 9. t avatar
  t 04/10/2008 18:53:21

  Αντί ο Γιώργος Αλογο… με μία απλή και όχι καθαρή δήλωση,να εγγυάται τις καταθέσεις των πολιτών, ας κάνει μια πρώτη κίνηση.

  Να αυξήσει το εγγυημένο με νόμο όριο από 20.000 σε τουλάχιστον100.000 ευρώ.

 10. insider avatar
  insider 04/10/2008 20:28:12

  Δεν έχω καταλάβει τι θέλει να μας πει το άρθρο. Μέχρι τώρα δηλ. είχαμε κανονικο (ους) πρωθυπουργό(ους) και στο εγγύς μέλλον (με Σουφλιά, Ντόρα, Γιωργο κλπ) θα εχουμε διακοσμητικούς και διαπλεκόμενους?

  Σαν λιβάνισμα του Καραμανλή μου φαίνεται το άρθρο που προσπαθεί να τον διαχωρίσει από την προτερη και την μελλούμενη κατάσταση και ας είναι η πιο αντιπροσωπευτική περιπτωση τόσο της διαπλοκής όσο και της διακοσμητικότητας.

 11. Χαρίκλεια Τσίρκα avatar
  Χαρίκλεια Τσίρκα 04/10/2008 20:33:58

  Φάκτορα να σε ρωτήσω κάτι;: Επειδή σερβίρεται ως λύση στο αδιέξοδο το νέο κόμμα ενώ το πρόβλημα είναι το πολιτειακό καθεστώς και κανείς δεν λέει τα πράγματα με τ΄ ονομά τους δημοσίως και επωνύμως, πώς νομίζεις θα μπορέσει να γίνει κάποια στιγμή αυτή η συζήτηση;
  Όταν χορτάσουν και βαρεθούν οι Αγίες Οικογένειες μήπως;
  Και από που θα ξεκινήσει; μέσα από τη Βουλή; μέσα από κάποιο άλλο θεσμοποιημένο όργανο; μέσα από την Ακαδημαϊκή Κοινότητα; [μη μου γράψεις μέσα από τα μπλογκ γιατί θα νευριάσω...]

 12. Factorx avatar
  Factorx 04/10/2008 20:47:27

  @κ. Τσίρκα,

  1. Δεν νομιζω οτι επίκειται η ίδρυση νέου κόμματος - γι αυτό και ο Τατούλης και οι άλλοι υποχωρήσαν, για να μην μέινουν εκτός λιστών.

  2. Οταν λέτε "πολιτειακό" τι εννοείτε ακριβώς; Καθεστωτικό (προεδρευομένη κλπ) ή κομματικό (μεταπολίτευση, δικομματισμός κλπ)

  3. Γιατί θα νευριάσετε αν αυτή η συζήτηση γίνει απο τα μπλογκς; Το ΒΗΜΑ για παράδειγμα ή το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ θα το πιάσουν καλύτερα;

 13. Χαρίκλεια Τσίρκα avatar
  Χαρίκλεια Τσίρκα 04/10/2008 21:22:19

  Φάκτορα,
  Tουναντίον το νέο κόμμα επίκειται. Όταν οι συνθήκες θα το ευνοήσουν ως τρίτο πόλο και χρονικά κοντά στις ευρωεκλογές. Όλη η παραφιλολογία, όπως και το συγκεκριμένο άρθρο, εκούσα άκουσα προλειαίνει το έδαφος.
  Εάν το εκκλάμβανα ως κομματικό δεν θα ειρωνευόμουν το τρίτο κόμμα...
  Διότι το Βήμα και το Πρώτο Θέμα είναι ικανά εκ φύσεως είτε για βαθειά χασμουρητά, είτε για ανάλαφρα χαχανητά, εκτός από το να στηρίζουν τις Αγίες Οικογένειες βεβαίως βεβαίως. Και μιας και το έθεσες στο επόμενο θέμα: οι διαφημίσεις θα "προστατεύσουν" τα μπλογκ από τον θερμό εναγκαλισμό με τις Αγ.Οικ. -εν συντομία- όταν θα έχουν καταστεί ικανά προς στήριξη τους (μετά ή άνευ χασμουρητών τε χαχανητών, δεν έχει σημασία). Εν ολίγοις θα νευριάσω γιατί ήδη έθεσα τις προϋποθέσεις: επωνύμως και δημοσίως και δια μέσω θεσμών. Συνεπώς ας βγούμε λίγο έξω από τον όμορφο, ηθικό και αγγελικά πλασμένο μπλογκικό κόσμο και ας αναζητήσουμε τις αποτελεσματικές διεξόδους. Εμπιστεύομαι την κρίση σου και αναμένω το διαταύτα. (και για να εκφράσω μια άποψη χωρίς να θέλω να προκαταλάβω, την ακαδημαϊκή κοινότητα την απορρίπτω, καίτοι θεωρητικώς ανεξάρτητη και ίσως η πλέον αρμόδια..., διότι βρωμά και ζέχνει και είναι ήδη μέρος του κρατούντος συστήματος, μάλλον αλλοιθωρίζω προς Συμβούλια Επικρατείας και Άρειους Πάγους...)

 14. Χαρίκλεια Τσίρκα avatar
  Χαρίκλεια Τσίρκα 04/10/2008 21:28:58

  Ανώνυμε να σε ρωτήσω κάτι;
  Αφού οι άνθρωποι καίγονται τόσο για το βρακί τους: "Μακεδονία", στην περίπτωση που αποφάσιζες να τους το χαρίσεις ποιά και πόσα ανταλλάγματα θα τους έπαιρνες;
  λέμε τώρα...
  [και όλη τους την προίκα μήπως; όπως για παράδειγμα η νατοϊκή βάση να μη γίνει στα Σκόπια, αλλά στη Δράμα; λέμε τώρα...]

 15. jacopo robusti avatar
  jacopo robusti 05/10/2008 11:47:08

  Και που να δείς διακοσμητικότητα στη περίπτωση που πλακώσει και η άλλη βασιλική οικογένεια (τού Γιωργάκη βέβαια!)όπου το ρόλο τού πρωθυπουργού θα τον παίζει η Μαργαρίτα(σαν νέα Φρειδερίκη)και τ'αδέλφια τού- μόνο για τη βιτρίνα-, ανίκανου όμως εκ τών πραγμάτων, νέου πρωθυπουργού.Εντάξει είναι σίγουρο οτι θα γελάσουμε.Είναι όμως και το κλάμα πίσω που μάς περιμένει.Αν πείς δε από επαφές με πρεσβείες(ή ακριβέστερα με πρεσβεία?Αυτή η οικογένεια είναι η επιτομή τού παραρτήματος πρεσβείας.

 16. Ευτέρπη Πολυξένους avatar
  Ευτέρπη Πολυξένους 05/10/2008 17:35:05

  πω πω Αντιαμερικανισμός....Robusti Τσίρκα, είσαι υποψήφια για πρωθυπουργός?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.