Ολα τα μέτρα που περιλαμβάνει ο επώδυνος συμβιβασμός
13/07/2015 12:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ολα τα μέτρα που περιλαμβάνει ο επώδυνος συμβιβασμός

Διαβάστε το κείμενο της συμφωνίας

Στη δημοσιότητα δόθηκε λίγα λεπτά μετά τις 12:00 το μεσημέρι της Δευτέρας η ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής για την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα μετά την μαραθώνια διαπραγμάτευση - θρίλερ των 17 και πλέον ωρών.

Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν, η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης «χαιρετίζει τις δεσμεύσεις των ελληνικών αρχών να νομοθετήσουν χωρίς καθυστέρηση μια πρώτη δέσμη μέτρων» τα οποία έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

Τα βασικά σημεία:

- Δάνειο 82-86 δισ. ευρώ μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, με τη «συνεχιζόμενη και πλήρη εμπλοκή του ΔΝΤ» το οποίο μπορεί να εκταμιεύσει επιπλέον 16 δισ. ευρώ από το τρέχον πρόγραμμά του. Άμεσα 7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα μέσα στις επόμενες μέρες για να μην χρεοκοπήσει η χώρα, αφού πρώτα περάσει το κείμενο της συμφωνίας και σειρά μέτρων από τη Βουλή.

Ολα τα μέτρα που περιλαμβάνει ο επώδυνος συμβιβασμός

- Αναπτυξιακό «πακέτο» 35 δισ. ευρώ (το λεγόμενο πακέτο του Ζ. Κ. Γιούνκερ)

- Αναδιάρθρωση χρέους: Αποκλείεται το κούρεμα στην ονομαστικά αξία του χρέους. Ωστόσο θα υπάρξει σημαντικό πακέτο μέτρων για τη στήριξη της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, μετά την πρώτη θετική αξιολόγηση του προγράμματος.

- Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας 50 δισ. ευρώ. Θα έχει την έδρα του στην Ελλάδα. Θα περάσουν σε αυτό περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου. Η Διοίκηση θα γίνεται από την Ελλάδα υπό την επίβλεψη ξένων. Από τις πωλήσεις και την αξιοποίηση της περιουσίας τα 25 δισ. ευρώ θα ενισχύσουν τις τράπεζες, τα 12,5 δισ. ευρώ ευρώ θα κατευθυνθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους και το υπόλοιπα 12,5 δισ. ευρώ για επενδύσεις που θα αποφασιστούν από την Ελλάδα.

Ολα τα μέτρα που περιλαμβάνει ο επώδυνος συμβιβασμός

- Έλεγχοι της οικονομίας και φυσική παρουσία της τρόικας στην Αθήνα. Θα συμμετέχει και το ΔΝΤ, το οποίο θα εκταμιεύσει επιπλέον 16 δισ. ευρώ από το τρέχον πρόγραμμά του. Η ελληνική κυβέρνηση έδωσε μάχη για να μη συμμετάσχει το ΔΝΤ, αλλά δεν πέρασε.

- Η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα, έως τη Δευτέρα 20 Ιουλίου, 7 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των δανειακών της υποχρεώσεων και άλλο 5 δισ. έως τα μέσα Αυγούστου.

Το κείμενο αναφέρει:

Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης τονίζει την επιτακτική ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς τις ελληνικές αρχές ως προϋπόθεση για μια πιθανή συμφωνία στο μέλλον για ένα νέο πρόγραμμα ESM. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυριότητα από τις ελληνικές αρχές είναι το κλειδί, και την επιτυχή εφαρμογή και θα πρέπει να ακολουθήσουν πολιτικές δεσμεύσεις.

Ενα κράτος μέλος της ευρωζώνης ζητεί χρηματοδοτική συνδρομή από τον ESM αναμένεται να απευθύνει, όταν είναι δυνατό, ένα παρόμοιο αίτημα στο ΔΝΤ. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση ώστε Eurogroup να συμφωνήσει για ένα νέο πρόγραμμα ESM. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα θα ζητήσει τη συνέχιση της στήριξης του ΔΝΤ (παρακολούθηση και χρηματοδότηση) από τον Μάρτιο του 2016.

Λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη με την Ελλάδα, η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης χαιρετίζει τις δεσμεύσεις της των Ελληνικών αρχών να νομοθετήσουν χωρίς καθυστέρηση μια πρώτη δέσμη μέτρων. Αυτά τα μέτρα, που λαμβάνονται σε πλήρη προηγούμενη συμφωνία με τους Θεσμούς θα περιλαμβάνουν:

Ως τις 15 Ιουλίου:

Εξορθολογισμός του συστήματος ΦΠΑ και διεύρυνση της φορολογικής βάσης με αύξηση των εσόδων

Ο ΦΠΑ στην εστίαση πηγαίνει άμεσα από το 13% στο 23%. Στα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13% από τον Οκτώβριο του 2015. Σταδιακή κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά από τον Οκτώβριο του 2015. Αφορά δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς με εξαίρεση την άγονη γραμμή. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2016 και θα καθοριστούν «δημοσιονομικά ουδέτερα μέτρα» για να αποζημιωθούν οι φτωχότεροι κάτοικοι.

Aμεσα μέτρα για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος, στο πλαίσιο του προγράμματος μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος
Εφαρμόζεται από τον Ιούλιο εφέτος σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης που θα φτάσει το 2022 το 67ο έτος ηλικίας ή το 62ο με 40 χρόνια εισφορών. Εξαιρούνται βαρέα και ανθυγιεινά και μητέρες τέκνων με αναπηρία. Για το ΕΚΑΣ προβλέπεται σταδιακή κατάργηση για όλους ως το τέλος του 2019. Από τον Μάρτιο του 2016 θα θιγεί το 20% των δικαιούχων με βάση ειδικά κριτήρια. Αύξηση των εισφορών των συνταξιούχων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το 4% στο 6% σε κύρια και επικουρικά ταμεία και ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων υπό το ΕΤΑ ως την 1η Ιανουαρίου.

Tην διασφάλιση της πλήρους νομικής ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ
Πλήρη εφαρμογή των σχετικών διατάξεων της Συνθήκης για τη Σταθερότητα, τον Συντονισμό και τη διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, ιδίως μέσω του Δημοσιονομικού Συμβουλίου που θα τεθεί σε λειτουργία πριν από την οριστικοποίηση του Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) και την εισαγωγή οιονεί αυτόματης περικοπής δαπανών σε περίπτωση απόκλισης από τους φιλόδοξους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά από έγκριση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και υπό την προηγούμενη έγκριση των Θεσμών.

Μέχρι τις 22 Ιουλίου

-Υιοθέτηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, η οποία είναι μια πολύ σημαντική αναθεώρηση των διαδικασιών και ρυθμίσεων για το σύστημα αστικής δικαιοσύνης και μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη δικαστική διαδικασία και τη μείωση του κόστους.

-Η μεταφορά του BRRD (σσ: εννοεί την κοινοτική οδηγία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών) με την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αμέσως, και μόνο μετά τη νομική υλοποίηση των πρώτων τεσσάρων προαναφερθέντων μέτρων και την έγκριση όλων των δεσμεύσεων που περιλαμβάνονται σε αυτό το έγγραφο από την ελληνική Βουλή, και μετά την επαλήθευση από τους Θεσμούς και το Eurogroup, θα μπορέσει να ληφθεί μια απόφαση που θα αναθέτει στους Θεσμούς να διαπραγματευτούν ένα Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU). Η απόφαση θα ληφθεί με την προϋπόθεση ότι οι εθνικές διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί και εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 13 της Συνθήκης για τον ESM και οι προϋποθέσεις, βάσει της αξιολόγησης που αναφέρεται στο άρθρο 13.1.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης:

- Ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

- Μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του toolkit του ΟΟΣΑ, συμπεριλαμβανομένων των Κυριακών, της ιδιοκτησίας των φαρμακείων, γάλακτος, αρτοποιείων, όπως επίσης και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που είναι κρίσιμα από μακροοικονομικής άποψης (πχ θαλάσσιες μεταφορές).

- Μείωση αμυντικών δαπανών κατά 100 εκατ. ευρώ το 2015 και κατά 200 εκατ. ευρώ το 2016.

Ως πρόσθετα μέτρα ύψους 330 εκατ. ευρώ ορίζονται αν υπάρξουν αποκλίσεις:

- Αύξηση φορολογικού συντελεστή για έσοδα από ενοίκια από το 11% στο 15% για ετήσια εισοδήματα κάτω από 12.000 ευρώ (αποφέρει έσοδα 160 εκατ. ευρώ) και από το 33% στο 35% για ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ (αποφέρει έσοδα 40 εκατ. ευρώ).

- Ο φόρος στις επιχειρήσεις από το 26% στο 29%, δηλαδή 1% πάνω από τη βασική πρόβλεψη της πρότασης για αύξηση από το 26% στο 28%. Η νέα αύξηση υπολογίζεται ότι θα φέρει επιπλέον έσοδα 130 εκατ. ευρώ.

- Αποκρατικοποιήσεις: Ενεργοποιούνται οι διαγωνισμοί για ΟΛΠ και ΟΛΘ ως το τέλος Οκτωβρίου. Θα ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για τα περιφερειακά αεροδρόμια, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την Εγνατία οδό και το Ελληνικό. Τα περιφερειακά αεροδρόμια θα πωληθούν στον νικητή του διαγωνισμού με τους ισχύοντες όρους.

- Ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο από 1.1.2016 με αναπροσαρμογές στους μισθούς ανάλογα με τα προσόντα και τη θέση ευθύνης.

- Νέο μόνιμο σχήμα κινητικότητας στο Δημόσιο. Θα εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο του 2015 με στόχο την καλύτερη κατανομή του προσωπικού ανά τομέα και την αντιμετώπιση ελλείψεων.

Όσον αφορά στο ταμείο εγγυοδοσίας, προβλέπεται ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει τα εξης:

- Να αναπτύξει ένα σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων με μια πιο εξελιγμένη διοίκηση

- Περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου θα μεταφερθούν σε ένα ανεξάρτητο επενδυτικό ταμείο το οποίο θα αποκτήσει κέρδος από αυτά μέσω ιδιωτικοποιήσεων και άλλων μέσων. Με τα κέρδη από την πώληση των περιουσιακών στοιχείων θα γίνει η αποπληρωμή του νέου δανείου από τον ESM. Στόχος είναι η συγκέντρωση 50 δισ από τα οποία τα 25 θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το 50% των 25 δισ θα χρησιμοποιηθεί για την μείωση του χρέους και το υπόλοιπο 50% για επενδύσεις.
Αυτό το ταμείο, θα ιδρυθεί στην Ελλάδα και θα διοικείται από Έλληνες υπό την επίβλεψη των σχετικών ευρωπαϊκών θεσμών.

Τελικό κείμενο συμφωνίας Συνόδου Κορυφής

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δήμητρα Μ. avatar
  Δήμητρα Μ. 12/07/2015 19:35:08

  Τα 12 Προαπαιτούμενα Που Πρέπει να Ψηφιστούν Μέχρι την Τετάρτη 1. Streamlining 2. Broadening the Tax Base 3. Sustainability of Pension System 4. Adopt a code of Civil Procedure 5. Safeguarding of Legal Independence 6. Full Implementation of Automatic Spending Cuts 7. Meet Bank Recovery and Resolution Directive 8. Privatize Electricity Transmission Grid 9. Take Decisive Action on Non-Performing Loans 10. Ensure Independence of Privatization body TAIPED 11. De-Politicize The Greek Administration 12. Return of the TROIKA to Athens (the paper calls them the institutions) NOIAZOMAI

 2. Διογένης avatar
  Διογένης 13/07/2015 01:08:48

  Αυτό που τον νοιάζει είναι να συνεχίσουν να βγάζουν οι τράπεζες αύριο το πενηντάρικό τους. Άρα, χρειάζεται την αύξηση του ELA για αυτό. Το πιθανότερο είναι να μην το βγάζουν από αύριο. Δεν θα πάρει την αύξηση του ELA και αυτό ίσως τον οδηγήσει να τα τινάξει όλα στον αέρα. Να δούμε πόσο ακόμη θα μας παίξει στα ζάρια για το προσωπικό πολιτικό του όφελος... Α ρε Σαμαρά, πού είναι τώρα να καταλάβουν οι Συνέλληνες τι σθένος ήθελε για να ρίχνεσαι στη φωτιά του πολιτικού κόστους... Και πόσο πολύτιμο ήταν αυτό για τη χώρα. Ας φάμε τώρα τον Τσίπρα στη μάπα...

 3. λαέρτης avatar
  λαέρτης 13/07/2015 01:09:42

  Τσίπρα προειδοποίησέ τους ότι αν δεν συμφωνήσουν ΑΜΕΣΩΣ θα ξαναβάλεις στο τραπέζι τον Μέγα Χρεοκοπολόγο τον Μηχανόβιο και μάλιστα ότι θα τον στέλνεις delivery στα σπίτια τους 24/7 μέχρι να καταρρεύσουν τελείως!!!' ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟΥΣ ΑΛΕΞΗ!!!!!!!!!!

  • airman avatar
   airman @ λαέρτης 13/07/2015 07:18:58

   Για να μη το "κοψομεσιάσει" το παλικάρι να βάλει και τη Ζωή στο "παιχνίδι"; Δύο "δόσεις" Γιάνη, μία "τζούρα" Ζωή! Μπορεί να φτάσει να παραιτηθεί ο Σόιμπλε!

 4. Βιεννεζος avatar
  Βιεννεζος 13/07/2015 01:20:19

  Κυκλοφορεί ευρέως,ότι στο ιδρυμα του Λουξεμβούργου πρόεδρος είναι ο Σόιμπλε...

  • λαέρτης avatar
   λαέρτης @ Βιεννεζος 13/07/2015 01:24:11

   μη μασάς !!! Το έχει αναλάβει προσωπικά ο chip κι όταν θα λογαριαστεί μαζί του θα είναι ντάλα μεσημέρι...

  • λαέρτης avatar
   λαέρτης @ Βιεννεζος 13/07/2015 01:36:19

   και να ξέρεις ότι ο Γερμανός δεν θα έχει ούτε μία στο εκατομμύριο να τη γλιτώσει ... Το καταλαβαίνεις άλλωστε από τα νταούλια που ήδη ακούγονται !!!! Ναι δεν κάνεις λάθος !!! Χορεύουν ήδη οι αγορές !!!!!

 5. Δήμητρα Μ. avatar
  Δήμητρα Μ. 13/07/2015 09:26:51

  Συνέντευξη Τύπου: Τουσκ - Γιούνκερ - Ντάϊζελμπουμ Μετά την Ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής http://webtv.ert.gr/ert1-live

 6. βαγόνι avatar
  βαγόνι 13/07/2015 10:17:43

  η καθ'ημάς "αριστερά" προσχωρεί-θέλοντας και μή- στον "αστικό εκσυγχρονισμό", πράγμα που θα την κατατεμαχίσει... καιρός να κάνουν το ίδιο και οι λεγόμενες "αστικές" δυνάμεις...όχι μόνο οι πολιτικές αλλά κυρίως οι κοινωνικές...τί θα γίνει με τα δισεκατομμύρια που αναπαύονται στις τράπεζες σε πλανητικό επίπεδο: απο την Ελβετία...ώς τα νησιά Καϋμάν... όπως επίσης και με τα 35 δισ. του ανορθωτικού επενδυτικού προγράμματος...δεν μπορεί να τροφοδοτούν νέες καταθέσεις στο διεθνές τραπεζικό σύστημα...για τα λεφτά στο City δεν έχω καμμία αναμονή, ούτε penny δεν έρχεται στα λημέρια μας...!

  • George N avatar
   George N @ βαγόνι 13/07/2015 11:56:09

   H ζωή (όχι η Ζωή) έχει χιούμορ! Μην είσαι τόσο σίγουρος ότι το έργο που ανέλαβε η Αριστερά θα της στοιχίσει εκλογικά. Αλλες κοινωνικές ομάδες θα πυκνώσουν τις τάξεις της αν καταφέρει να το φέρει σε πέρας, ίσως πιο παραγωγικές από την συμμαχία αεργων-άνεργων που την έφερε στην εξουσία. Οσο οι "αστικές δυνάμεις" μένουν περιχαρακωμένες στον παλαιοκομματισμό θα χάνουν.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ βαγόνι 13/07/2015 12:41:02

   Τα 35 δις του οργουελικώς καλούμενου «ανορθωτικού προγράμματος» θα ταΐσουν γερμανικές εταιρείες. Δανειζόμαστε για να τους τρέφουμε (αυτό είναι το μπίζνες μόντελ τηε Γερμανίας, δεν θα αλλάξουνε τώρα). Μόνο που αυτή τη φορά, το κάνουμε με ενέχυρο τα 25 δις της κρατικής περιουσίας, που κι αυτά θα καταλήξουν στους Γερμανούς γιατί δεν θα μπορούμε να ξεπληρώσουμε ένα χρέος μή αποπληρώσιμο.

 7. ουδέτερος avatar
  ουδέτερος 13/07/2015 11:44:05

  αναμένω και ανάλυση από το antinews, το οποίο αποτελεί και το πλέον σοβαρό και ποιοτικό μπλογκ/ ειδησεογραφικό σαιτ στο χώρο της δεξιάς. Και το μόνο που προειδοποιούσε τη ΝΔ για τα μεσαία και λαϊκά στρώματα. Υπάρχουν αρθρογράφοι που ενδιαφέρονται για τα μεσαία στρώματα, κάτι που δεν ισχύει για τη κληρονομική νεοφιλελεύθερη πτέρυγα της ΝΔ.

 8. greg avatar
  greg 13/07/2015 12:03:23

  Αποφύγαμε τό GREXIT. Από σήμερα TΡΕΞIT (for ever).

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ greg 13/07/2015 14:22:16

   Ωραίο!

 9. Παράξενος avatar
  Παράξενος 13/07/2015 12:43:47

  Ευτυχώς αποφύγαμε την άμεση συντριβή. Όμως αν δε γίνουν πραγματικές μεταρρυθμίσεις, σε αντίθεση με τη συσσωρευμένη φαυλότητα της μεταπολίτευσης, δε θα γλιτώσουμε την καταστροφή στο κοντινό μέλλον. Η λαθρομετανάστευση έχει πάρει γιγάντιες διαστάσεις, οι εμπρηστές των εξαρχείων ετοιμάζουν τα ρόπαλα, η Τουρκία παραμονεύει για το επόμενο λάθος μας, η οικονομία έχει πάθει τεράστια ζημιά σε αυτούς τους έξι μήνες. Τα κόμματα πρέπει να αλλάξουν χαρακτήρα και πορεία αν δε θέλουν να σαρωθούν κι αυτά μαζί με όλη τη χώρα. Προφανώς κάποια, π.χ. ΧΑ, θα προτιμήσουν να την οδηγήσουν στα ερείπια, για να κυριαρχούν οι αγριάνθρωποι. Μακάρι ο κόσμος να μείνει ψύχραιμος, να υποστηρίξει ό,τι σωστό γίνει στο εξής αλλά και να αρχίσει να απαιτεί από τους πολιτικούς εκείνο που ωφελεί την κοινωνία κι όχι επιμέρους ομάδες σε βάρος του συνόλου.

 10. Eva avatar
  Eva 13/07/2015 16:00:55

  Μια ωραια μεταρυθμιση θα ηταν να μπαινουν μεσα οι κυριοι εμπρηστες των Εξαρχειων.

 11. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 13/07/2015 16:29:08

  Το ξύπνημα ήταν πολύ βίαιο και συνοδεύτηκε με έναν φριχτό εφιάλτη. Ο σύριζα πήρε την απότομη στροφή. Αν καταφέρει να γίνει ένα αστικό κόμμα θα ηγεμονεύσει στο χώρο του πάλαι ποτέ πασόκ και στη χώρα. Η δεξιά θα πρέπει να προετοιμάζεται για βαθιές αλλαγές ιδεολογικοπολιτικές. Αν ο αλέξης μαζέψει το κέντρο και την σοβαρή αριστερά , χτυπήσει πραγματικά το κατεστημένο και φέρει το μαύρο χρήμα από εξαποδώ με την βοήθεια των γερμανών , τότε θα έχουμε καινούργιο ηγέτη για την επόμενη εικοσαετία. Αν αρχίσει τις μιζέριες της αριστεράς , για το νέο 1945 - 1949, για το ποσο άδικα την πολέμησαν κλπ, τότε θα τελειώσει πολύ γρήγορα μέσα στη χλέυη των ψεκαμμένων και της Ραχήλ. Θα έχει ενδιαφέρον το πως θα κινηθεί τις επόμενες 2-3 μέρες ο μικρός αλέξης. Τώρα θα φανεί αν ωρίμασε ή είναι ένας νέος ΓΑΠ. Μέσα στην παραζάλη κοινωνίας και κομμάτων μπορεί να διώξει όποιον θέλει απο το παλαβό τσούρμο της αριστεράς και να περάσει από την βουλή όποιο νόμο θέλει ακόμη και αν είναι γραμμένος στα λιθουανικά. Α, και να πετάξει στα λιοντάρια όποιον επιθυμεί. Ο κόσμος θέλει πάντως αίμα στην αρένα και κάποιος δεν θα την γλυτώσει. Του εσωτερικού θα είναι προφανώς , αυτό είναι σίγουρο, οι γερμανοί θα είναι μαζί του, αν δεν τους πουλήσει και δώσει δείγματα γραφής θα τον στηρίξουν, πετώντας στα σκουπίδια το παλιό προσωπικό νουδοπασόκ, ντόρες, κλπ. Σε ένα χρόνο από τώρα τίποτε δεν θα είναι ίδιο στο σύστημα της Ελλάδος. Επικράτησαν οι φιλοευρωπαίοι και οι δραχμικοί έχασαν την μάχη ,δεν είναι όμως σίγουρο αν κατέθεσαν τα όπλα ή τα έθεσαν παρά πόδα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.