#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/03/2012 09:27
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ολέθριο λάθος η κατάργηση των φοροαπαλλαγώνΈρχονται τα επιδόματα της τρόικας ή αλλιώς παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του. Διότι, κι επισήμως πλέον το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνει την κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών και την αντικατάστασή τους με επιδόματα αλλά μόνο σε λίγους.

Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα δουν τους φόρους τους να εκτινάσσονται στα ύψη καθώς πλέον δε θα απαλλάσσεται απολύτως τίποτε. Χιλιάδες ζευγάρια που αγόρασαν ένα κεραμίδι (μιλάμε για μικρομεσαίες οικογένειες με στεγαστικό δάνειο) ελπίζοντας ότι η φοροαπαλλαγή για πρώτη κατοικία θα τους ανακουφίσει από τις δόσεις, καλούνται τώρα να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους.

Το σωστό, όπως και για όλες τις απαλλαγές είναι να τα παίρνουν οι μη έχοντες όχι όλοι. Δε μπορεί δηλαδή να παίρνει φοροαπαλλαγή για πρώτη κατοικία ένας κακομοίρης του μεροκάματου που αγόρασε σπίτι με 100.000 ευρώ κι ένας ζάμπλουτος που πήρε βίλα με 5 εκατ. ευρώ.

Το ίδιο ισχύει και για φόρου για διάφορες δαπάνες (π.χ. ιατρικά έξοδα, ασφάλιστρα ζωής και υγείας, ενοίκιο κύριας κατοικίας, εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων, ηλιακού θερμοσίφωνα κ.ά) που εξέπιπταν από το φόρο εισοδήματος.

Η πλάκα είναι ότι αντί το κράτος να εισπράξει περισσότερους φόρους θα χάσει αφού κανείς πλέον δε θα ζητά απόδειξη από γιατρούς και άλλους ελεύθερους επαγγελματίες αφού δε θα του χρειάζεται στη δήλωση. Η χαρά των επαγγελματιών που δε θα κόβουν απόδειξη δηλαδή.

Όσο για τα επιδόματα που θα δοθούν προς αντικατάσταση των φοροαπαλλαγών, μάλλον θα είναι στοχευμένα και θα αφορούν λίγους

φορολογούμενους με πολύ χαμηλό εισόδημα (π.χ. κάτω από το όριο της φτώχειας). Έτσι όμως, θα γίνουν φτωχοί και οι υπόλοιποι μικρομεσαίοι, αλλά ποιος νοιάζεται γι’ αυτούς;

Θα είναι, πάντως, ολέθριο λάθος να καταργηθούν πλήρως οι φοροαπαλλαγές αφού στο τέλος το κράτος θα ζημιωθεί.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. thanos avatar
  thanos 27/03/2012 10:01:23

  Έχω ξαναγράψει σε αυτό το σάϊτ, ότι ξεκάθαρα πλέον φαίνεται οι αποφάσεις αυτές να αποσκοπούν στο να μειωθούν τα φορολογικά έσοδα. Ο λόγος είναι για να μπορέσουν να πάρουν νέα μέτρα ύφεσης, για να μπαίνουμε όλο κ βαθύτερα στην κρίση κ να χρειαζόμαστε δάνεια επί δανείων. Ο λόγος που τα νέα φορολογικά μέτρα μειώνουν τα φορολογικά έσοδα, λέγεται στη Μακροοικονομική καμπύλη Λαφέρ. Αυτή αναφέρει ότι από ένα σημείο κ έπειτα η αύξηση της φορολογίας μειώνει τα φορολογικά έσοδα. Το σημείο αυτό στην Ελλάδα το ξεπεράσαμε πριν δυο χρόνια. Φανταστελιτε που είμαστε σήμερα.

 2. franc avatar
  franc 27/03/2012 14:04:16

  Aγαπητέ Θάνο αυτή είναι η ΑΛΗΘΕΙΑ.
  Αυτά τα μαθηματικά τα ξέρει πολυ καλά η τρόικα.
  Απο τη στιγμή που μας έπιασαν τα "ραντάρ" των αγορών τίποτε δεν γίνεται κατα λάθος. Ο στόχος των Τραπεζών είναι να ΑΡΠΑΞΟΥΝ ΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΖΩΝΤΑΝΟ ΧΡΗΜΑ ΟΣΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ για να πάνε παραπέρα και να συνεχίσουν τα ίδια κατα την επαγγελματική μέθοδο όλων των ληστών...

 3. maradona avatar
  maradona 27/03/2012 14:18:21

  Φίλε thano πολύ εύστοχα παρατήρησες ότι στόχος του ΔΝΤ και της Τρόικας σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ και του Βενιζέλου, είναι η οικονομική καταστροφή των Ελλήνων.

  Αυτή για να μην γίνει αντιληπτή έγινε σε στάδια που από μόνα τους δεν διακρίνονται αλλά σαν τις μάυρες τρύπες του διαστήματος, γίνονται ορατά μέσα από τα αποτελέσματα που επιφέρουν.

  Πρώτο στάδιο για το 2010 ήταν το φούσκωμα του ελλείμματος μέσω της ΕΛΣΤΑΤ. Με το που ανακοινώθηκε ότι φτάνει στο 15% ξεκίνησε η οδύσσεια των “έκτακτων μέτρων”.

  Αφού όμως πήραν τα όποια μέτρα πήραν το 2010 και υπό το φόβο τους ότι κάποια στιγμή θα ισορροπούσε η κατάσταση και δεν θα ερχόταν η καταστροφή μας, έπρεπε να εφεύρουν νέα κρίση ώστε να δικαιολογήσουν και επιπλέον σκληρά μέτρα.

  Έτσι για το 2011 “από λάθος υπολογισμό” τα 2/3 των φορολογούμενων Ελλήνων είτε είχαν επιστροφή φόρου είτε δεν πλήρωσαν καθόλου φόρο λόγω της έκπτωσης των αποδείξεων. Ακόμη και το 1/3 που τελικά πλήρωσε φόρο πλήρωσε πολύ λιγότερα από ότι θα περίμενε. Θα ήταν πολύ χρήσιμο στην εξεταστική που θα γίνει για το πως φτάσαμε ως εδώ να ριχτεί και φως σε αυτή την υπόθεση.

  Το θέμα με την επιστροφή φόρου είναι σαν την αρνητική βαθμολογία: από την μία το Κράτος δεν εισπράττει (μηδενικό όφελος για το ταμείο) αλλά από την άλλη πληρώνει από τα διαθέσιμα του (αρνητικό όφελος για το ταμείο) δηλ.. το Κράτος χάνει διπλά.

  Έτσι αν κάποιος βρει στο Google και ανοίξει το “Προσχέδιο Προϋπολογισμού 2011” στη σελίδα 50 θα δει ότι από φόρο φυσικών προσώπων το 2009 το Κράτος εισέπραξε 10,84 δις. Για το 2010 προβλέπονταν εισπράξεις λίγο παραπάνω περί τα 11,4 δις και για το 2011 προβλέπονταν 10,90 δις.

  Στην εφημερίδα όμως το ΒΗΜΑ εδώ
  http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=447441

  διαβάζουμε ότι για το 2011 τα έσοδα του φόρου από φυσικά πρόσωπα ανήλθαν σε 6,7 δις. Δηλ. Το Κράτος εισέπραξε 4 δις λιγότερο φόρο από φυσικά πρόσωπα από το 2009 του “επάρατου” Κ. Καραμανλή και μάλιστα τι σύμπτωση “έκαναν λάθος υπολογισμό” όλοι μαζί εν χορώ: Παπακωνσταντίνου, ΔΝΤ, Τρόικα αφού μαζί συντάσσουν τον προϋπολογισμό.

  Αν μάλιστα σκεφτούμε ότι στα έσοδα αυτά περιλαμβάνεται και η έκτακτη εισφορά του τελευταίου τριμήνου του 2011 ελέω Βενιζέλου, καταλαβαίνετε πόσο εγκληματική ήταν η φορολογική πολιτική του Παπακωνσταντίνου και τι καταστροφή έφερε στην Οικονομία μας.

  Αν το κράτος δεν έχανε αυτά τα 4 δις τότε το πρωτογενές έλλειμμα του 2011 με βάση τα στοιχεία από το ΒΗΜΑ θα ήταν 7,7-4 = 3,7 δις. Αν μάλιστα σκεφτούμε ότι το Κράτος όχι μόνο δεν εισέπραξε αυτά τα 4 δις αλλά πλήρωσε και επιστροφή φόρου τότε καταλαβαίνουμε ότι μπορεί και να μην είχαμε πρωτογενές έλλειμμα το 2011.

  “Αλλά τότε πως θα παίρναμε σκληρά μέτρα για να σας σώσουμε αχάριστοι κ**οέλληνες” (Τόμσεν)

 4. Ιωάννης33 avatar
  Ιωάννης33 27/03/2012 18:15:58

  Αφού ελεύθεροι επαγγελματίες είναι οι περισσότεροι βουλευτές.Αρα νομοθετούν για τους εαυτούς τους και για τα εισοδήματα τους.Τίποτα τυχαίο και πρόχειρο όταν πρόκειται για γιατρούς,δικηγόρους και άκαδημαικούς

 5. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 27/03/2012 20:53:17

  Εγώ θα το ξαναπώ. Δεν είναι μόνο η κατάργηση των φοροαπαλλαγών. Με τα ΔΗΜΕΥΤΙΚΑ "τεκμήρια", συν τα άμεσα χαράτσια επί της ακίνητης περιουσίας, τι θα γίνει; Έχουμε καταλάβει ότι, τον Ιούνιο πιου θα έρθει η εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος, τα "τεκμήρια" θα αναδειχθούν στην υπ' αριθμόν ένα ΜΑΣΤΙΓΑ, χειρότερη κι από αυτή της ανεργίας;

 6. Γιώργος Γκ. avatar
  Γιώργος Γκ. 27/03/2012 21:23:32

  Οι άνθρωποι είναι επιεικώς τουλάχιστον ηλίθιοι. Γιατί να πάρεις απόδειξη και να επιβαρυνθείς με 23% ΦΠΑ όταν μπορείς να τον γλυτώσεις ; Κατ'αυτόν τον τρόπο το κράτος χάνει το 23% και τον ανάλογο φόρο (πιθανόν και 40%) που θα πλήρωνε ο επαγγελματίας. Γι'αυτό λέμε ότι οι άνθρωποι είναι ηλίθιοι .

 7. ΓΣΠΥΡΟΥ avatar
  ΓΣΠΥΡΟΥ 29/03/2012 20:45:16

  Η κατάργηση της φορααπαλλαγης του 50% του εισοδηματος βουλευτών και Δικαστών σας Ενοχλεί; Να εξακολουθήσει δηλαδή να μην πληρώνουν φορο για το 50% των αμοιβών τους.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.