#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/01/2011 14:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οκτώ αναπάντητα ερωτήματα για την «αναδιάρθρωση»Λοιπόν, οικονομολόγοι δεν είμαστε, αλλά κάποια κρίσιμα θέματα πρέπει να τεθούν και κάποιος από την κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει σχετικά με τα σενάρια αναδιάρθρωσης με επαναγορά ομολόγων κι άλλα τέτοια σχέδια που κατακλύζουν την επικαιρότητα.

Κατ’ αρχάς, από τα λίγα που γνωρίζουμε όταν λέμε για αναδιάρθρωση χρέους, όπως κι αν αυτή γίνει, ουσιαστικά ομολογούμε αδυναμία να πληρώσουμε το χρέος μας, επομένως πτώχευση.  Άρα η κυβέρνηση ας μην κάνει την έκπληκτη από τα σενάρια που διαρρέονται τεχνηέντως από τους ξένους και διαψεύδονται στο εσωτερικό. Μιλάμε για πτώχευση, ας το καταλάβουμε όλοι καλά αφού και «κούρεμα» προβλέπεται και νέα μέτρα.
Μιλάμε για επαναγορά ομολόγων με χρήματα που θα μας δοθούν με την μορφή δανείου από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης. Αρα πρόκειται για έναν ακόμη δανεισμό, πέραν των 110 δις. Θα πληρώνουμε επιτόκιο, δε θα μας δοθεί άτοκα. Επίσης, έχει νόημα να μιλάμε για μείωση του χρέους όταν θα πάρουμε γι άλλο δάνειο για να «αγοράσουμε» αυτό το χρέος;
Λένε ότι θα αγοράσουμε από τη δευτερογενή αγορά ομόλογα σε τιμές πολύ χαμηλότερες από τις ονομαστικές. Αν π.χ. η Ελλάδα είχε εκδώσει ένα ομόλογο αξίας 1.000 ευρώ σήμερα θα το αγοράσει στο 70% της αξίας του, ήτοι 700 ευρώ. Ετσι, λένε οι φωστήρες, θα μειώσει το χρέος της κατά 30%. Γιατί, όμως, δεν υπολογίζουν στο χρέος και το δάνειο που θα πάρουμε για να κάνουμε την αγορά;
Όταν ο Πάγκαλος μιλούσε για αναδιάρθρωση του συνόλου του χρέους κι όχι των 110 δις τον περάσαμε για τρελό και η κυβέρνηση τον αποδοκίμασε. Τώρα, όλοι ξαφνικά μιλούν για επαναγορά ομολόγων ώστε να μειωθεί το σύνολο του χρέους κι όχι τα 110 δις. Επομένως, ο Πάγκαλος κάτι ήξερε, η κυβέρνηση το κρύβει διότι κάτι τέτοιο συνιστά ξεκάθαρη χρεοκοπία της χώρας και πώς να το πεις αυτό στον κόσμο μετά από τις θυσίες που έχει κάνει;
Λένε ότι θα επαναγοράσουμε ομόλογα. Ποιος τα έχει αυτά τα ομόλογα είναι το ερώτημα. Πολλές ξένες (Γερμανικές και Γαλλικές) τράπεζες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα περί τα 40-50 δις, ελληνικές τράπεζες, κυρίως η Εθνική, και θεσμικοί επενδυτές. Είναι όλοι αυτοί πρόθυμοι να πουλήσουν σε χαμηλή τιμή ή θα ρισκάρουν μια στάση πληρωμών; Ας υποθέσουμε ότι πουλάει μόνο η ΕΚΤ σε τιμή 20% χαμηλότερα από την ονομαστική αξία των ομολόγων, δηλαδή αντί για 50 δις να εισπράξει 40 δις και η Ελλάδα να γλιτώσει 10 δις. Μα αυτό το ποσό δεν είναι ούτε το 3% του ελληνικού χρέους το οποίο ανέρχεται σε 325 δις; Ετσι θα μειωθεί ή σκέφτονται και κάτι άλλο;
Ας υποθέσουμε ότι πουλάνε οι ξένες τράπεζες. Εχουν εγγράψει τις ζημιές που θα υποστούν στους ισολογισμούς τους και πώς θα το δικαιολογήσουν στους μετόχους τους; Και το βασικό: Πώς θα ξαναεμπιστευτούν τα ελληνικά ομόλογα, επομένως, πότε και αν θα ξαναδανείσουν την Ελλάδα;
Οσο για τις ελληνικές τράπεζες και κυρίως την Εθνική, είναι πρόθυμη να χάσει από το «κούρεμα» μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια;
Γιατί τώρα τελευταία έχει μείνει πίσω το σενάριο του ευρω-ομολόγου και προκρίνεται αυτό της αναδιάρθρωσης με κούρεμα και χωρίς έξοδο από την ευρωζώνη; Εχουν κάποιοι συμφέροντα για να κρατήσουν την Ελλάδα όμηρο για δεκαετίες; Διότι άλλο μειώνω στα χαρτιά το χρέος κι άλλο στην πράξη. Βεβαίως, η Ελλάδα θα κερδίζει αν μειωθεί το χρέος κι αυτό τη μείωση των τοκοχρεολυσίων όμως, είναι αυτό αρκετό για να θεωρηθεί επιτυχημένο το σενάριο;

Τέλος, μας φαίνεται πολύ ύποπτο το «πουσάρισμα» που δέχεται η λύσης της ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης. Δηλαδή, γιατί ενώ οι αγορές υποτίθεται ότι θα χάσουν χρήματα επιδιώκουν μέσω των εφημερίδων που ελέγχουν στην Ευρώπη να προωθούν το ζήτημα. Μήπως κάποιο λάκκο έχει η φάβα της πτώχευσης όπως κι αν οι ειδικοί της βαφτίζουν;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 24/01/2011 14:54:11

  Eδώ, δεν είναι θέμα οικονομολογίας, αλλά πολλά διαφορετικά και αντικρουόμενα συμφέροντα, μέσα στις ίδιες τις χώρες (και εδώ) και σε επίπεδο Ευρώπης.

  Αυτό που λέμε οι περισσότεροι εδω μέσα από την αρχή είναι απλό. ΔΕΝ σηκώνει 350 δις αυτό το ΑΕΠ, αυτής της Ελλάδας. ΔΕΝ μεγαλώνει το ΑΕΠ ούτε από την μια μέρα στην άλλη, ούτε σε αυτό το παγκόσμιο περιβάλλον, ούτε με την διάλυση που έχει επιφέρει ο πολυετής εθισμός σε βλακώδεις και αντιαπαραγωγικές επιδοτήσεις (με κορύφωμα τις ΑΠΕ των ηλιθίων),

  Όταν δεν αποπληρώνεται έυλογα το χρέος (και ΔΕΝ απολπηρώνεται που να χτυπιούνται,παρά μόνο αν μοιραστούν την Μακεδονάι ή την Κρήτη ή το Αιγαίο), οι επιμηκύνσεις και τα λογιστικά τερτίπια είναι για λογιστάκους και χαρτοποντικες.

  Η λύση είναι μία και προσκρούει στην θέληση των Ελληνικών τραπεζών και των Ελλήνων επιχειρηματιών, που όμως στρουθοκαμηλίζουν και το ξέρω ότι το ξέρουν.

  Οίον το οποίον αδιέξοδο. Αν και όταν συμφωνήσουν οι "Ευρωπαίοι" τι και πώς, θα μας το ανακοινώνσουν. Ως τότε, αφαίμαξη, με τους Ευνούχους Τίτυρους Τρωκτικούς που έχουμε και Αρχουσα Τάξη

  • Kostas avatar
   Kostas @ archaeopteryx 24/01/2011 18:36:53

   arhaiopteryx, ποια είναι η λύση;
   Πτώχευση με ευρώ; (χαθήκαμε) Πτώχευση και δραχμή; Γλυτώνουμε από τα δάνεια, χάνουμε την πιστοληψία μας, πληρώνουμε και πληρωνόμαστε με δραχμούλες, αναζητούμε δολάρια / ευρώ για τις εξωτερικές μας συναλλαγές, οπότε θα πληρώνουμε πανάκριβα οτι εισάγετε και λογικά ότι παράγουμε. Ευτυχώς, είμαστε αυτάρκεις.... Αρχίζει ο κύκλος της αφάνειας

 2. tiramola avatar
  tiramola 24/01/2011 15:17:40

  Η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη ένα βήμα μπροστά στις συνεννοήσεις και τις επαφές, τόσο με τους εταίρους της όσο και με τους δανειστές.
  Η αγορά όπως δείχνει και το χρηματιστήριο"οσμίζεται" μάλλον ότι πολύ σύντομα, ενδεχομένως και μέσα στο επόμενο τρίμηνο οι πρωτοβουλίες που θα αναπτυχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα σημαίνουν παράλληλα την επίλυση της κρίσης χρέους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
  Όλα τα ερωτήματα θα απαντηθούν σύντομα...

  • camel avatar
   camel @ tiramola 24/01/2011 15:24:25

   Οχι επιλυση της κρισης χρεους αλλα διαιωνιση στο διηνεκες ειναι αυτες οι λογιστικες αλχημειες

   • tiramola avatar
    tiramola @ camel 24/01/2011 15:37:03

    Κάτι μας είπες τώρα..
    Θα δουλέψουμε, θα παλέψουμε και δεν ζητάμε να τρώμε τζάμπα.
    Ευνοικότερους όρους αποπληρωμής του χρέους ζητάμε (και πολλοί άλλοι μαζί με μας).
    Τι να κάνουμε δηλάδή?
    Να μείνουμε με τα σώβρακα να παριστάνουμε τους ωραίους?

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ tiramola 24/01/2011 15:40:06

     φτηνό, φτωχό, και λογικοφανές. Αν και έλεγε ο αρχηγός σου ότι δεν έχουμε ανάγκη. Καλη η προσπάθεια

 3. φωτεινη avatar
  φωτεινη 24/01/2011 15:20:52

  τι να απαντησουνε?νομιζεις οτι τους λενε?περιμενε να βγουνε οι ιδιοι ,γερμανοι,γαλλοι,τροικα να μας πληροφορησουνε και μαζι με μας θα μαθουνε κι αυτοι.

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 24/01/2011 15:23:42

  Μερικές απόπειρες απαντήσεων στα ανωτέρω περί του "σεναρίου":
  Καταρχήν, πολύπλοκο και τεχνικό είναι το θέμα, δεν ενδείκνυται για πλακάτ "πολιτικό" λόγο.
  1. Είναι ανα-διάρθρωση χρέους με την κυριολεκτική έννοια. Αλλά αδυναμία να πληρώσουμε το χρέος μας (επομένως πτώχευση) δεν είναι: Αυτό θα συνέβαινε άν δεν υπήρχε διαθέσιμος πιστωτής μας. Υπάρχει όμως, το Ευρωπαικό "οιονεί Δημόσιο" πρόυθμο να μας πιστώσει. Δεν είναι οι (ιδιωτικές) αγορές μέτρο των πάντων, υπάρχει και Δημόσια πηγή χρηματοδότησης. Εκτός άν αποδέχεται κανείς την εξουσία των νεοφιλέυθερων να δίνουν αυτοί τους ορισμούς κατά βούληση - δηλαδή, εν προκειμένω, άν πιστεύει στο νεοφιλελευθερισμό και τη μή παρέμβαση του Δημοσίου στις αγορές. "Κούρεμα" δεν είναι, αφού αυτοί που θα "χάσουν", χάνουν εθελούσια ("έπαιξαν κι έχασαν", με τους κανόνες).
  2. Θα αντικατασταθεί δάνειο με δάνειο. Ευνοικότερο. Πιό μακροπρόθεσμα, πιό χαμηλά επιτόκια. Νέα διάρθρωση του χρέους, ανα-διάρθρωση.
  3. Χρωστούσαμε 1000 και έληγε σύντομα, θα χρωστάμε για το ίδιο 700, για μακρότερο χρόνο. Άρα το υπολογίζουν το νέο δάνειο.
  4. Ο Πάγκαλος ή το ήξερε ή έδρασαν οι μαντικές ικανότητες του οίνου.
  5. Τα υπό συζήτηση ομόλογα τα είχαν θεσμικοί & ιδιώτες και τα πούλησαν (με χασούρα) στην ΕΚΤ. Λέγεται ότι η ΕΚΤ θα μας τα επαναπωλήσει σε τιμή κοντά στην τιμή κτήσης της. Άγνωστο πόσα είναι (άς υποθέσουμε 50 δις).
  Άγνωστο άν θελήσουν να πουλήσουν και άλλοι με χασούρα (μάλλον απίθανο τώρα - "στη φήμη αγοράζεις, πουλάς στο γεγονός"). Πιθανότητα μόνον από Ελληνικές τράπεζες (κάποιοι ίσως γίνουν οι "πρόθυμοι ευεργέτες του έθνους"). Ακόμη και ένα 3 % μείωσης του χρέους κέρδος, στη φάση αυτή είναι εξαιρετικά σημαντικό, άν είναι λιξηπρόθεσμο σύντομα (2011 - 2013).
  6. Όσοι πούλησαν ομόλογα στην ΕΚΤ (2010) ήδη "έγραψαν" τις ζημίες. Άλλοι δεν θα πουλήσουν (εκτίμηση μου). Θα εμπιστευτούν την Ελλάδα άν δουν άλλες επιδόσεις και κυρίως άλλες ταμειακές ροές -δηλ. πορεία προς Δημόσια πλεονάσματα.
  7. Είπαμε, η δόξα του "εθνικού ευεργέτη" (και δεν είναι καταναγκαστικό "κούρεμα", επένδυσε και έχασε, δεν κερδίζει κάθε επένδυση).
  8. Για το Ευρωομόλογο τα λέει σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ. "Πρώτα εξυγίανση, μετά συνυπευθυνότητα - δηλ. κοινός δανεισμός με Ευρωοομόλογο".
  Η Ελλάδα "όμηρος για δεκαετίες"; Γιατί; Όταν μιά μεγάλη τράπεζα ιδιωτική δανείζει το Δημόσιο αγοράζοντας ομόλογα, γίνεται αυτό όμηρός της; Άν ναί, είναι σωστό (συμφωνώ κι εγώ, να μη χρειάζεται να δανειζόμαστε από κανέναν, κι ακόμα καλύτερα, να καταργηθεί όχι μόνον ο τόκος αλλά και η εκμετάλλευση του χρήματος εν γένει, αλλά...).
  Άν όχι, τότε ο ιδιωτικός δανεισμός είναι καλός ενώ ο δημόσιος κακός; Νάτα πάλι τα νεοφιλελεύθερα ιδεολογήματα!
  Όλα έχουν βέβαια κάποιο λάκκο (και προς το παρόν είναι φήμες), αλλά την πτώχευση (την πραγματική !) άλλοι την προωθούν, όχι αυτοί που προωθούν αυτό το "σενάριο". Ίσως φταίει που δεν γίνεται όλοι να κερδίζουν από τέτοιες "δουλειές", είναι μοιραίο κάποιοι να χάσουν. Το θέμα είναι ποιοί!

  • Τζώννυ Μπη Γκουντ avatar
   Τζώννυ Μπη Γκουντ @ Ο Θείος 24/01/2011 16:16:44

   Εξαιρετικός και πυκνός. Συνιστώ στους λοιπούς να σε διαβάσουν προσεκτικά.

  • Πετρος Μ. avatar
   Πετρος Μ. @ Ο Θείος 24/01/2011 16:42:13

   1. Είναι ανα-διάρθρωση χρέους και μετατροπή του σε ενυπόθηκο.
   Η ''Δημόσια πηγή χρηματοδότησης'' εύλογα απαιτεί να ελέγχει και πολιτικά όσους δανείζει.
   2. Ευνοικότερο; Τα επιτόκια του παλιού χρέους ηταν 2,5-3%. Τωρα θα είναι μάλλον υψηλότερα.
   5. Η αύξηση του χρεους λογω πολιτικής ύφεσης ,πληθωρισμου και παραμενόντων ελλειμμάτων είναι ιλλιγιώδης ( 40-60 δισ/ετος) που καθιστά το όποιο οφελος του 3% θες 5% της πλάκας.
   Το μέιζον που πρεπει να αντιμετώπίσει η χώρα είναι η ύφεση που προκάλεί ο ασφυκτικός έλεγχος από τέτοιου τύπου μνημόνια.
   Όμως με αυτή την αναδιάρθρωση διαιωνίζεται.
   7. Η Εθνική κατέχει αυτή την στιγμή 18δις σε ομολογα.
   Αν πουλήσει -30% εγγραφει ζημιές 5,4 δις με τρέχουσα κεφαλαιοποιηση 6,7δις.
   Αν θέλουν να την κλέισουν ίσως....

   Τέλος:
   Η Ελλάδα “όμηρος για δεκαετίες”; Γιατί;
   Την απάντηση στην δίνει η δανειάκη συμβαση του ήδη υπάρχοντος μνημονίου για τα 110 δις και οι ''ευχάριστοι'' τριμηνιαίοι έλεγχοι της Τροικας.
   Λες να δώσουν οι Γερμανοί πράσινο στην ΕΚΤ επειδή είσαι όμορφος;

 5. Orestios avatar
  Orestios 24/01/2011 15:24:13

  Μα γιατί?
  Αφού όλα πηγαίνουν τόσο καλά!
  Το μνημόνιο δεν μας σώζει?
  Γιατί τότε φορτώθηκαν οι Έλληνες ένα χρέος που δεν τους οφέλησε τελικά?
  Και ποιός οφελήθηκε?

  • JOHN avatar
   JOHN @ Orestios 24/01/2011 23:46:27

   Οφεληθηκαν αυτοι που πηραν τις μιζες και ανελαβαν την εργολαβια να μας το φορτωσουν!Ετσι δουλευει το συστημα.

 6. φωτεινη avatar
  φωτεινη 24/01/2011 15:40:06

  αυτο το καινουργιο ,μικροτερο χρεος θα ειναι ενυποθηκο?γιατι τα ομολογα δεν ηταν.

  • Apollonios avatar
   Apollonios @ φωτεινη 24/01/2011 16:07:03

   Εξαρτάται από τη διαπραγμάτευση. Εαν κρίνουμε από την προηγούμενη, μάλλον θα είναι με τους όρους του μνημονίου δηλαδή ενυπόθηκη. Λογικό είναι οι ξένοι να ενδιαφέρονται πρωτίστως για τη δική τους εξασφάλιση και τα δικά τους συμφέροντα, εμείς το τρομακτικό όπλο της απειλής για ανεξέλεγκτη κήρυξη πτώχευσης και αναδιάρθρωσης, το απεμπολήσαμε με την ατιμωτική και προδοτική υπογραφή του Μνημονίου... Τώρα έχουμε αφεθεί ανίσχυροι στα χέρια και στο έλεος των "εταίρων" μας.

 7. Ραββινος avatar
  Ραββινος 24/01/2011 16:53:43

  Εαν υποθεσουμε οτι ενα ασφαλιστικο ταμειο εχει επενδυσει σε ΟΕΔ 1 δις και περιμενει στην ληξη των να παρει αυτο το 1 δις τι θα παρει με την κομψη ανα-διαρθρωση που πλασαρουν οι οικονομισαριοι 700 εκατ ? Τα αλλα 300 εκατ ποιος θα τα πληρωσει οι συνταξιουχοι & ασφαλισμενοι η θα ισχυσει το ''χάνουν εθελούσια (“έπαιξαν κι έχασαν”, με τους κανόνες).Τι μπουρδες αιναι αυτες Θειο ?

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ραββινος 25/01/2011 11:08:14

   Μίλησε κανείς για υποχρεωτική επαναπώληση των ομολόγων στο Ελληνικό δημόσιο; Αυτό το λένε μόνον οι οπαδοί του "κουρέα" (όχι της Σεβίλλης βέβαια, αλλά των Παρθένων Νήσων)!
   Γιατί να πουλήσει το ασφαλιστικό ταμείο; Θα διακρατήσει μέχρι τη λήξη και θα πάρει 1 δις. Εκτός άν είναι παραμάγαζο καμμιάς χρηματιστιριακής, όπως είχε γίνει με τα "τιμημένα αλογο-ομόλογα"!

 8. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 24/01/2011 16:54:09

  Μπορούμε να κρατικοποιήσουμε πλήρως τις ελληνικές τράπεζες, που κατέχουν και μεγάλο μέρος του δημοσίου χρέους και έτσι να απαλλαγούμε από ένα ποσοστό του. Στην συνέχεια οι τράπεζες αυτές, που τώρα δανείζονται με εγγυήσεις του ελλ. δημοσίου με 1% από την ΕΚΤ, μπορούν να δανείσουν το ελλ. δημόσιο με 1,5%. Και αν βρεθεί και μία πολιτική δύναμη που θα αποφασίσει να φορολογήσει την ελληνική ολιγαρχία του πλούτου, και όχι μόνο και πάντα τον λαό, θα είμαστε πολύ καλύτερα.

  Τα προβλήματα δεν είναι οικονομικά. Δεν είναι κυρίως οικονομικά έστω.

  Είναι προβλήματα πολιτικής βούλησης.

  Ακούσατε κανένα κόμμα (εκτός του ΚΚΕ που τα λέει μόνιμα) να μιλάει για φορολόγηση της ολιγαρχίας του πλουτου στη χώρα μας; Μήπως να ξαναθυμηθουμε τι έκανε ο δεξιός ούγγρος πρωθυπουργός;

  Θραξ Αναρμόδιος

 9. Dal avatar
  Dal 24/01/2011 16:59:06

  Η γνώμη μου είναι ότι Ο ΓΑΠ Ο ΠΑΠΑΚ και ο ΠΡΟΒΟ εξοστρακίζουν την αναδιάρθρωση όχι γιατί βλέπουν άλλη λύση ,αλλά γιατί όταν θα οδηγηθούμε σε αυτήν, θα αποκαλυφτεί άλλη μια απάτη τους προς τον Ελληνικό λαό. Θα αποκαλυφτεί ότι η αναδιάρθρωση του χρέους έπρεπε να γίνει ευθύς εξ αρχής γιατί η χώρα θα είχε τώρα απορροφήσει τους πρώτους κραδασμούς και θα είχε μπει σε τροχιά ανάπτυξης.Τώρα όλη η προσπάθεια αφού δεν απέδωσε ,θα μας οδηγήσει σε αναδιαπραγμάτευση με νέα μέτρα ,απώλεια της κυριαρχίας μας, και νέα ύφεση.

  • Kostas avatar
   Kostas @ Dal 24/01/2011 18:49:19

   Σωστά. Από την αρχή. Τότε που χρωστάγαμε 230, όχι τώρα που χρωστάμε 350. Αλλά , ας φαντστούμε οτι τα προβληματικά PIGGS και τα υποψήφια, δεν πληρούσουν τα οφειλόμενα, ΠΟΙΟΙ θα χάσουν; Προφανώς, τράπεζες και αερολόγοι επενδυτές. Τι συμφέροι τους λαούς, να χάσουν οι τράπεζες και οι αερητζήδες , ή να πεινάσουν οι ίδιοι οι λαοί ;

 10. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 24/01/2011 18:19:55

  Εν τω μεταξύ, και όσο εμείς κοπανάμε με άχτι τα πληκτρολόγια, ο πληθωρισμός μας εξακολουθεί να βρίσκεται στο >5%. Με μέσους πληθωρισμούς 1% οι "εταίροι" μας βλέπουν το μερίδιό τους της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ αγοράς να αυξάνει διαρκώς. Συνεπώς, έχουν κάθε λόγο να παρατείνουν (επιμηκύνουν) την κατάσταση. Μην ξεχνάτε ότι η Εθνική μας παραγωγή καταβάλλεται, έναντι καταναλωτικών κλπ προϊόντων στους "εταίρους" κατά 50% (+30% σε ντόπια παραγωγή + 20% σε εκτός ΕΟΚ). Αν το 50% έχει παραγωγικό κέρδος "μόνο" 40%, τότε τσεπώνουν το 20% της εθνικής μας παραγωγής. Άρα, προκειμένου να μην χάσουν την κότα, που κάνει τα χρυσά αυγά, δεν θα μας αρνηθούν να "χάσουν" ένα 5% -όσο ζητούν να πάει το έλλειμμά μας για να είναι "διαχειρίσιμο". Και πάλι θα τσεπώνουν το 15%. Και θα τους φιλάμε και το χέρι, που μας βοηθούν, για να μην πτωχεύσουμε! Συνεχώς, και μέχρι την πώληση της Ελλάδας.

 11. Mιχάλης Σ. Βάρδας avatar
  Mιχάλης Σ. Βάρδας 25/01/2011 03:39:32

  H αναδιάρθρωση του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους δεν θα γίνει, διότι δεν μπορεί
  να γίνει , χωρίς να καταρρεύσουν οι Αγορές Ομολόγων της Ιρλανδίας , της
  Πορτογαλίας, της Ισπανίας και - ίσως - του Βελγίου . Ας μην ελπίζουμε λοιπόν
  σε αυτήν.

  Ο μύθος του Ευρωομολόγου έχει σχεδόν σβήσει πριν καλά-καλά καταλάβει
  ο κόσμος περί τίνος πρόκειται. Δεν επιθυμεί , η Γερμανία να συνεχίσει να
  πληρώνει τα ελλείμματα και τα τοκοχρεωλύσιά μας.

  Κάποια επιμήκυνση αποπληρωμής είναι εφικτή υπό όρους τους οποίους θα
  πρέπει να διαπραγματευθούμε όσο πιό σκληρά μπορούμε.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Mιχάλης Σ. Βάρδας 25/01/2011 11:12:46

   Μεμονωμένα και αποκλειστικά του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους, φυσικά δεν θα γίνει, το επισήμανα ήδη.
   Θα γίνει για ΟΛΕΣ τις χώρες που έχουν ήδη προσφύγει στον Ευρωπαικό μηχανισμό, δηλαδή (προς το παρόν) γαι τις γνωστές 2. Πιθανόν και για την Πορτογαλία, ανεξάρτητα άν μπεί ή όχι στο μηχανισμό μελλοντικά.
   A propos, η Πορτογαλία ίσως δεν χρειαστεί τελικά το μηχανισμό. Ίσως.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.