Οι FT αποκαλύπτουν το παρασκήνιο της συμμετοχής Σαμαρά στην κυβέρνηση Παπαδήμου
12/05/2014 21:08
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι FT αποκαλύπτουν το παρασκήνιο της συμμετοχής Σαμαρά στην κυβέρνηση Παπαδήμου

Ο Σαμαράς πρόταξε το εθνικό συμφέρον καθώς το δίλημμα ήταν απλό: Ή συμμετέχω σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με όποιο προσωπικό και κομματικό κόστος, ή αφήνω τη χώρα να καταρρεύσει ...

Μια αποκάλυψη που ανατρέπει τα δεδομένα σχετικά με τα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τις πολιτικές εξελίξεις το 2011, την κυβέρνηση Παπαδήμου και τα όσα ακολούθησαν το επόμενο διάστημα φέρνει στο φως η εφημερίδα FT. Σχετικά με τα... δάκρυα της Μέρκελ έχετε ενημερωθεί όπως και για τις δραματικές εξελίξεις που ακολούθησαν της τεράστιας ανοησίας που έκανε ο Γ. Παπανδρέου στις Κάννες.

Ωστόσο, αυτό που διαφεύγει της προσοχής είναι το σημείο εκείνο του παρασκηνίου που αφορά τις διαπραγματεύσεις που έκανε ο Μπαρόζο, τα τηλεφωνήματα στον Σαμαρά και τον Λουκά Παπαδήμο.

Λέει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα πως πριν τη συνάντηση με τον Παπανδρέου, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο είχε επικοινωνήσει με τον τότε ηγέτη της αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, γνωρίζοντας πως εκείνος ήθελε να αποφύγει το δημοψήφισμα. Εκεί ο κ. Σαμαράς είπε στον κ. Μπαρόζο ότι ήταν πια διατεθειμένος να συμμετάσχει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας με το ΠΑΣΟΚ, «κάτι που απέφευγε επί μήνες ελπίζοντας ότι θα μπορούσε να εξασφαλίσει ο ίδιος την πρωθυπουργία».

Ο κ. Μπαρόζο όμως δεν είπε στους Σαρκοζί και Μέρκελ για αυτή τη συνομιλία, αλλά ήταν εκείνος που πρότεινε το όνομα του Λουκά Παπαδήμου ως πιθανού ηγέτη μίας τεχνοκρατικής κυβέρνησης.

Όλο αυτό το δημοσίευμα περιγράφει με αποκαλυπτικό τρόπο αυτό που ζούμε σήμερα και την αντιπαράθεση της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι λέει δηλαδή ο Αντώνης Σαμαράς, που έλεγε και πριν από τρία χρόνια; Ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να διαρραγεί η σχέση της Ελλάδας με την ευρωπαϊκή οικογένεια. Ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να μπει σε διλήμματα η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Κι ότι τα δημοψηφίσματα για θέματα που έχει λύσει η ίδια η ζωή είναι ηλίθια και επικίνδυνα. Όλα όσα λέει ο πρωθυπουργός είναι ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έχει πει μέσω κορυφαίων στελεχών του ότι το ευρώ δεν είναι φετίχ, ότι θα τεθεί στην κρίση του ελληνικού λαού η σχέση της Ελλάδας με την Ευρώπη και συγκεκριμένα ότι θα γίνουν δημοψηφίσματα για να αποφασίσει ο κόσμος αν η χώρα θα γίνει μπανανία ή θα συνεχίσει να είναι μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή χώρα.

Αλλά πάμε και στην ουσία του παρασκηνίου στις Κάννες. Αυτά που λέει σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς για την μοναδική προοπτική της Ελλάδας εντός του ευρώ τα έλεγε και εκείνες τις δραματικές ώρες που περνούσε η χώρα. Όταν τον πήρε τηλέφωνο ο Μπαρόζο ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργός του είπε ότι πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία το δημοψήφισμα κι ότι εν πάση περιπτώσει ο ίδιος δεν θέλει να διακινδυνεύσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Μάλιστα, εξέφρασε την πρόθεσή του να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να σωθεί η Ελλάδα που εκείνη την στιγμή βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού. Να θυμίσουμε ότι αν ήθελε ο Σαμαράς να συμμετάσχει στην κυβέρνηση θα το είχε κάνει νωρίτερα, το καλοκαίρι του 2011 όταν ο Παπανδρέου του το είχε προτείνει. Τότε βέβαια το είχε κάνει για να παγιδεύσει τη Νέα Δημοκρατία.

Η ουσία είναι ότι ο Σαμαράς πρόταξε το εθνικό συμφέρον ακόμη κι αν η συμμετοχή της ΝΔ σε κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ θα έκανε κακό στην παράταξη. Το δίλημμα για τον πρωθυπουργό ήταν απλό: Ή συμμετέχω σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με όποιο προσωπικό και κομματικό κόστος ή αφήνω τη χώρα να καταρρεύσει και τους Ευρωπαίους να σχεδιάζουν την αποβολή της από την ευρωζώνη, ουσιαστικά την χρεοκοπία.

Εκ των υστέρων πολλά ειπώθηκαν για την απόφαση του Α. Σαμαρά να μπει τότε στην κυβέρνηση. Πολλοί τότε είπαν ότι αν δεν το έκανε θα κέρδιζε τις επόμενες εκλογές με 40%. Μετά Χριστόν προφήτες υπάρχουν πάντα, όταν όμως τίθεται θέμα που αφορά την πατρίδα τότε υποχωρεί το προσωπικό και κομματικό όφελος. Και ο Σαμαράς έχει αποδείξει ότι δεν ενδιαφέρεται για πολιτικές καριέρες αν κινδυνεύει η Ελλάδα. Θυμηθείτε μόνο ότι διακινδύνευσε το πολιτικό του μέλλον όταν αποχώρησε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη καταγγέλλοντας με τον τρόπο αυτό τα αντεθνικά σχέδια σε σχέση με το Μακεδονικό.

Ο πρωθυπουργός επέλεξε την συμμετοχή σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και ορθώς έκανε αφού τότε στάθηκε στα πόδια της η Ελλάδα και είχε μια ευκαιρία να πολεμήσει για τη διατήρησή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Αυτό που δεν μπόρεσε να ελέγξει ο κ. Σαμαράς ήταν το πρόσωπο του πρωθυπουργού που τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν μια «δοτή» από τους δανειστές λύση. Τον είχαν ειδοποιήσει οι Ευρωπαίοι τον κ. Παπαδήμο να περιμένει και μόλις στέρεψαν κάποιες αστείες επιλογές τύπου Πετσάλνικου, μπήκε το σχέδιο Μπαρόζο σε εφαρμογή. Στο πρόσωπο του πρωθυπουργού ο κ. Σαμαράς δεν μπόρεσε να κάνει κάτι και γι’ αυτό ο κ. Παπαδήμος, ο άνθρωπος των τραπεζιτών επιβλήθηκε και φυσικά τα έκανε μαντάρα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ιδιώτης avatar
  Ιδιώτης 12/05/2014 23:50:39

  Ώστε η ίδια η ζωή έχει λύσει το θέμα «ευρωζώνη» και τα δημοψηφίσματα επί αυτού είναι ηλίθια και επικίνδυνα, ε? Για δες που η ζωή (η φύση, ο θεός δηλαδή) έχουν κάνει το ευρώ φυσικό αγαθό σαν το νερό οπότε κάθε σκέψη για επιβίωση δίχως αυτό είναι ηλίθια και επικίνδυνη! Ενδιαφέρουσα θεώρηση της ζωής…

 2. blue nile avatar
  blue nile 13/05/2014 02:01:26

  Προσωπικά δεν αμφισβητώ τις προθέσεις του Σαμαρά.
  Όμως η ουσία είναι αλλού.
  Προσπαθεί κάποιος να διαφυλάξει την ευρωπαική πορεία της χώρας όταν η Ευρωπαική Ένωση διατηρείται στην πριν του 2008 κατάσταση όταν όλες οι χώρες είχαν τον δικό τους μικρότερο ή μεγαλύτερο λόγο. Και όχι όπως μετά το 2008 που οι πλεονασματικές χώρες αποφασίζουν ερήμην των υπολοίπων.
  Προσπαθεί κάποιος να διατηρήσει την ευρωπαική πορεία της χώρας όταν αυτό εξασφαλίζει αξιοπρέπεια στον λαό του και όχι ταπείνωση.
  Προσπαθεί να μείνει κάποιος στην ευρωζώνη όταν η ίδια η ευρωζώνη δεχνει ότι μπορεί να μακροημερεύσει. Πόσοι είναι αυτοί που πιστεύουν στ'αλήθεια ότι η ευρωζώνη μπορεί να επιζήσει με αυτές τις πολιτικές που εφαρμόζει;
  Αν την πατήσει τελικά ο Σαμαράς (και εμείς μαζί του) θα την πατήσει γιατί μάλλον κι αυτός σκέφτηκε ότι οι ευρωπαίοι όσες γκάφες και να κάνουν δε μπορεί ... κάτι θα ξέρουν.
  Ελάτε όμως που τα δομικά προβλήματα της ευρωζώνης ανγκαζέ με τον γερμανικό οικονομικό επεκτατισμό εγγυώνται ολέθρια αποτελέσματα.
  Όσο για αυτούς που αντιτείνουν ότι εκτός Ευρώπης θα ήταν χειρότερα δύο έχω να πω.
  1)Τελικά το μόνο πράγμα που ίσως χρειαζόμασταν το 2010 και το 2011 ήταν μια καλή μπλόφα
  2) Αν πρέπει να δεχόμαστε τα κάκιστα για να μην έρθουν χειρότερα τότε μπορεί κάποια στιγμή στο μέλλον να μας ζητήσουν να αυτοκτονήσουμε αλλιώς θα μας σκοτώσουν με βασανιστήρια.
  Ο Σαμαράς έχει μια τελευταία ευκαιρία να εξασφαλίσει την υστεροφημία του: Να καθιστήσει το ελληνικό χρέος βιώσιμο με αποτελεσματικό κούρεμα. Αν υπακούσει στις γερμανικές απαιτήσεις για απλή επιμήκυνση τότε θα κρατήσει τη χώρα σε πολυετή οικονομική στασιμότητα,

  • gikon avatar
   gikon @ blue nile 13/05/2014 06:47:54

   ...και εν πάση περιπτώσει, δεν θα έπρεπε ποτέ να είχαμε φτάσει σ' αυτό το σημείο. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να διογκωθεί με δόλιο τρόπο το, έτσι κι αλλιώς, υψηλό, λόγω της διεθνούς κρίσης, έλλειμμα του 2009. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να μιλάμε για Τιτανικό και διεφθαρμένη χώρα. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να μετατρέψουμε την κρίση ελλείμματος, που διαπερνούσε τις περισσότερες χώρες, σε κρίση δανεισμού και κρίση χρέους, ώστε να προστρέξουμε σε Τρόϊκα και Μνημόνια.. Δεν υπάρχει κανένας λόγος που δεν δημιουργήσαμε την μία και μόνη εξεταστική επιτροπή, για το γιατί και το πως φτάσαμε σ' αυτή την κατάσταση. Κάντε το, Κύριε Πρωθυπουργέ, ο τόσο ταλαιπωρημένος όσο και δυστυχής λαός, σας περιμένει. Το έγκλημα αυτό, επ' ουδενί πρέπει να μείνει ατιμώρητο.

   • Επισκέπτης avatar
    Επισκέπτης @ gikon 13/05/2014 10:38:41

    Εξεταστική Επιτροπή; Να εξετάσει ποιον; Μήπως πήγε ο Γιωργάκης να καταθέσει, όταν τού καταμαρτυρούσε ο Ρουμελιώτης τον δόλο; Βρε εδώ τον Παπακωνσταντίνου δεν δικάζουν για την λίστα Λαγκάρντ, διότι θα μπλέξει και ο Βενιζέλος και τους υπευθύνους του ναυαγίου της χώρας θα δικάσουν;

 3. giorgos avatar
  giorgos 13/05/2014 05:32:38

  Μην μας το λες οτι ήταν και καλό, καθώς η συμμετοχή της στην κυβέρνηση Παπαδήμου (με εντολή Σαμαρά και μου αδιάφορος ο λόγος που έγινε) ήταν η αφορμή να εγκαταλείψω την ΝΔ.

  • Factorx avatar
   Factorx @ giorgos 13/05/2014 06:53:13

   Δεν σε ενδιαφγέρει δηλαδή η αλήθεια, μ.ονβο το θυμικό σου; Και ποιος θα μας έσωζε ; Οι Ψεκασμένοι, ή το νέκο κόμμα της διαπλοκής, ο ΣΥΡΙΖΑ;

   • gikon avatar
    gikon @ Factorx 13/05/2014 08:53:27

    Φάκτορα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ψεκασμένοι και ο διογκωμένος ΣΥΡΙΖΑ δημιουργήθηκαν ακριβώς λόγω των γεγονότων εκείνων. Πριν τα γεγονότα του Νοεμβρίου του 2011, η Ν.Δ έγραφε δημοσκοπικό 32% και ανέβαινε. Στο δε ερώτημα, "ποιός θα μας έσωζε;", η απάντηση είναι ο Σαμαράς και η Ν.Δ αλλά με προδιαγραφές "Ζαππείων".

   • giorgos avatar
    giorgos @ Factorx 13/05/2014 13:42:09

    Δεν τίθεται για εμένα ζήτημα "θυμικού" αλλά ζήτημα ντομπροσύνης, συνέπειας λόγων και έργων. Οι Ιουσητικές λογικές και πρακτικές "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα" είναι τελείως ξένες και με την φύση και την ηθική υπαρξιακή υπόσταση του Ελληνισμού. Με δυο λόγια δεν συμβαδίζουν και κατά συνέπεια τις απορρίπτω αναλαμβάνοντας το κόστος της επιλογής μου όσο επώδυνο και να είναι (πχ φυγή και απομόνωση από παντού)!!!!

 4. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 13/05/2014 08:07:06

  φάκτορα, δεν περιποιεί τιμή στους έλληνες πολιτικούς και στην ελλάδα, η ανάμιξη των ξένων στο ποιός θα είναι ο επόμενος -έστω και "υπηρεσιακός (για ποιούς άρα 'γε;)"- πρωθυπουργός στην ελλάδα. αλλά έιπαμε, η ελλάδα είναι χώρος για τον οποίο ένας πρώην μαοϊκός και νύν μεταμεληθής "δημοκράτης", ο πορτογάλος!! μπαρόζο μπορεί να προτείνει έλληνα πρωθυπουργό. επίσης, τι σημαίνει το "ο κ. Σαμαράς είπε στον κ. Μπαρόζο ότι ήταν πια διατεθειμένος να συμμετάσχει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας με το ΠΑΣΟΚ, «κάτι που απέφευγε επί μήνες ελπίζοντας ότι θα μπορούσε να εξασφαλίσει ο ίδιος την πρωθυπουργία;» στον μπαρόζο έδινε λογαριασμό ο α. σαμαράς και οι υπόλοιποι; είναι εκπληκτική η παραδοσιακή φαυλότητα των ελλήνων πολιτικών που αποπνέουν οι διάλογοι.

 5. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 13/05/2014 08:12:16

  δεν αμφισβητώ ούτε εγώ τις προθέσεις του α. σαμαρά αλλά πρέπει να ρωτήσουμε την κρίσιμη ερώτηση: ποιές είναι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, της ελλάδας γενικά μέσα σε μία νομισματική ένωση η οποία δρά ΕΘΝΙΚΑ και μόνο προς όφελος λίγων και εις βάρος μας; και μην διανοηθεί να πει κανείς πως μας έσωσαν. έσωσαν το ευρώ -αν και πρέπει να περιμένουμε- και την φαύλη και κλεπτοκρατική πολιτική ελλαδική τάξη αλλά συλλογικά μας γύρισαν στο '50.

  • Δρυς avatar
   Δρυς @ Νίκος Αργεάδης 13/05/2014 08:26:34

   Άψογος, με πεντακάθαρο ορίζοντα σκέψης.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Νίκος Αργεάδης 13/05/2014 08:45:28

   O Σόιμπλε στο Βρότσλαβ πρότεινε στο Βενιζέλο την αποχώρηση της Ελλάδος από την ευρωζώνη και μάλιστα με μπόνους.Ο Βενιζέλος το απέρριψε. Κανείς όμως από τους αντιμνημονιακούς δεν ζήτησε να μάθει τι προσφερε ο Σόιμπλε εκεί.Μα κανείς.Μιλιά. Ο τίμιος αντιμνημονιακός δηλώνει ότι είναι υπερ της δραχμής και ζητάει διαπραγματεύσεις για την ομαλή αποχώρηση της χώρας από την ΕΖ.Μετά χαράς θα απαλλαγούν από εμάς.Πολιτισμένο διαζύγιο. Ο απατεώνας βρίζει και αρνείται και το διαζύγιο.Θέλουμε ευρώ αλλά όχι μνημόνιο,να μας δίνουν τα λεφτά τζάμπα.

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ ψυχραιμια 13/05/2014 08:53:31

    όταν βάζετε τα ζητήματα ως άσπρο/μαύρο ή 1+(-)1=0 δεν μπορεί να γίνει συζήτηση. το μνημονιακός/αντιμνημονιακός στερείται νοήματος. μέσα στο ευρώ, λοιπόν, εδώ και 4 χρόνια, τι έκαναν πέραν του αενάου δανεισμού και της καταστροφής της όποιας υγιούς (ιδιωτικής) οικονομίας απέμεινε ; φυσικά και δεν φταίει το ευρώ αυτό καθ' αυτό αλλά η βαθιά διαποτισμένη φαυλότητα των ελλαδικών πολιτικών. επομένως, εκτός και εαν είσαι τυφλός κομματάνθρωπος με το βλέμμα, πάση θυσία στην καρέκλα -όπως ανέκαθεν ήταν σχεδόν ΟΛΟΙ οι έλληνες πολιτικοί- δεν έχουμε ΤΙΠΟΤΑ να συζητήσουμε.

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ Νίκος Αργεάδης 13/05/2014 09:54:23

     Εκείνο που έκαναν ήταν να εξαφανίσουν τα δύο ελλείμματα,του προυπολογισμού και του ισοζυγίου. Αυτός ήταν ο στόχος και αυτό έγινε.Υγιής οικονομία είναι αυτή που παράγει προιόντα που μπορούν να πουληθούν παντού,δηλαδή και έξω από την Ελλάδα. Δεν είναι υγιής οικονομία αυτή που υπάρχει επειδή υπάρχει έλλειμμα.Δε νομίζω ότι επλήγη π.χ. ο τουρισμός από τα μνημόνια.Εστιατόρια όμως που ζούσαν από τους παραπανίσιους μισθούς και συντάξεις ή καταστήματα ρούχων επλήγησαν.Όμως οι ξένοι δεν ήσαν πρόθυμοι να χρηματοδοτούν ελλειμματα για να ζουν αυτες οι επιχειρήσεις.

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ ψυχραιμια 13/05/2014 09:57:48

      βεβαίως, αγαπητέ Ψ "να εξαφανίσουν το έλλειμα..." αλλά βυθίζοντας την υγιή οικονομία σε τέλμα και "εξαφανίζοντας" εμάς ως μεσαία τάξη. πάνε στην ΕΛΣΤΑΤ και θα δείς τι θα πεί πολεμικές επιχειρήσεις με οικονομικά μέσα.

     • kapar13 avatar
      kapar13 @ ψυχραιμια 13/05/2014 10:48:53

      Ποια ελλείμματα λέτε αγαπητέ, αυτά που προκύπτουν αφού πρώτα πληρώσουμε τα πανωτόκια των δανείων της Αγγλίας που υπογράψαμε 1000 λίρες το 1824, έφτασαν 350 και με αυτά αγοράσαμε υπερτιμημένα λιανοτούφεκα πάλι από τους Εγγλέζους; Έχετε την εντύπωση ότι μηρυκάζοντας δυο αρκτικόλεξα και τρεις προτάσεις έτοιμες κάνετε οικονομική ανάλυση; Υγιής οικονομία είναι αυτή που παράγει προστιθέμενη αξία και εξάγει. Τι έγινε προς αυτή την κατεύθυνση με τα μνημόνιά σας; Τίποτα, γιατί αν δεν συνεχίσουμε να έχουμε εμείς ελλείμματα πώς θα έχουν οι Γερμανοί πλεονάσματα;

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ kapar13 13/05/2014 11:03:09

      "Υγιής οικονομία είναι αυτή που παράγει προστιθέμενη αξία και εξάγει." μα δεν λέω κάτι διαφορετικό, όσοι διαβάζουν τα ΑΝΤΙΝέα το ξέρουν. Ποιός παράγει τα ελλείματα και τους αέναους δανεισμούς αγαπητέ; αυτοί που παράγουν αξία ή το συνήθως κρατικοδίαιτο σύστημα των λίγων ημετέρων ; τι λέμε τώρα; και αν θες να ξέρεις υπήρξα αταλάντευτα "αντιμνημονιακός" [με κίνδυνο να εμπλακώ σε διάλογο 1+(-1)=0, τουτέστιν μνημονιακοί/αντιμνημονιακοί]. δεν ξεχνώ τα ζάππεια Ι και ΙΙ.

     • kapar13 avatar
      kapar13 @ Νίκος Αργεάδης 13/05/2014 11:31:15

      Το σχόλιό μου απευθυνόταν στον ψυχραιμία με εσάς συμφωνώ.

     • blue nile avatar
      blue nile @ kapar13 13/05/2014 14:37:45

      O Μπαρόζο μπλόφαρε και πολύ καλά μάλιστα. Ήξερε και πολύ καλά μάλιστα ότι αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη σήμαινε αυτόματα και διάλυση της ευρωζώνης. Εκεί ακριβώς έπρεπε να ρίξουμε στο τραπέζι την δική μας μπλόφα, αγαπητοί κύριοι ευρωκράτες και κουρεύουμε τις γαλλογερμανικές τράπεζες και αποχωρούμε.
      Να δείτε για πότε θα αποφεύγαμε τα μνημόνια.

     • η Dimi avatar
      η Dimi @ blue nile 13/05/2014 17:49:39

      @blue nile "O Μπαρόζο μπλόφαρε και πολύ καλά μάλιστα. Ήξερε και πολύ καλά μάλιστα ότι αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη σήμαινε αυτόματα και διάλυση της ευρωζώνης..." Η απόφαση Παπανδρέου Όπως σχεδόν τα πάντα σε αυτήν την κρίση της ευρωζώνης, έτσι και αυτή η ιστορία ξεκίνησε στην Ελλάδα. Ο ψηλόλιγνος απόγονος της πιο διάσημης πολιτικής δυναστείας στην Ελλάδα επέστρεψε στην Αθήνα αφού είχε ολοκληρωθεί μία από τις πιο κρίσιμες ευρωπαϊκές συνόδους για να διαπιστώσει ότι η χώρα του βρισκόταν σε αναταραχή. Στις 27 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, είχε συμφωνήσει στη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση κρατικού χρέους στην Ιστορία. Στο εσωτερικό της χώρας του, όμως, τον κατηγορούσαν. Στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης, η παρουσία χιλιάδων διαδηλωτών -όπου συμπεριλαμβάνονταν ακροδεξιοί και αναρχικοί- ανάγκασε τον πρόεδρο της χώρας, Κάρολο Παπούλια, να φύγει. Ο Γ. Παπανδρέου είπε αργότερα στους ομόλογους πρωθυπουργούς πως ένιωσε ότι αυτό το περιστατικό ήταν σημάδι πως η χώρα του βρισκόταν στα πρόθυρα ενός νέου πραξικοπήματος. «Όλοι έλεγαν πως η κυβέρνηση είναι προδότες» θυμάται ο Έλληνας πρώην πρωθυπουργός και συμπληρώνει: «Συνειδητοποίησα ότι η κατάσταση έβγαινε εκτός ελέγχου». Εκείνο το Σαββατοκύριακο, μάζεψε μία μικρή ομάδα συμβούλων και αποκάλυψε το σχέδιό του: θα ζητούσε εθνικό δημοψήφισμα για το νέο πρόγραμμα στήριξης των 172 δισ. ευρώ. Αυτοί που επέκριναν τη συμφωνία, εκ των οποίων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς, αλλά και εσωκομματικοί αντάρτες, θα αναγκάζονταν να διαλέξουν πλευρά και πιθανότατα θα στήριζαν το πακέτο, καθώς η επικρατέστερη εναλλακτική θα ήταν η έξοδος από το ευρώ, υποστήριξε ο Γ. Παπανδρέου. Η νίκη θα του έδινε τη λαϊκή εντολή για τις μεταρρυθμίσεις που ζητούσαν οι δανειστές. Ο Γ. Παπανδρέου, όμως, δεν συμβουλεύτηκε κανέναν άλλο πέρα από τον στενό του κύκλο. Αντιθέτως, εκείνο το βράδυ παρουσίασε το σχέδιό του ως τετελεσμένο γεγονός στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Όσοι βρίσκονταν στο δωμάτιο -εκ των οποίων και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος- σοκαρίστηκαν. «Το βράδυ της Κυριακής, κατά την τελευταία μας κατ’ ιδίαν συνάντηση, ο Γ. Παπανδρέου μίλησε μόνο για μία πρόταση περί ψήφου εμπιστοσύνης και καθόλου για δημοψήφισμα» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι τις επόμενες ώρες υπέφερε από έντονους πόνους στην κοιλιακή χώρα που τον ανάγκασαν να πάει στο νοσοκομείο. «Σύμφωνα με την ιατρική γνωμάτευση, ήταν αποτέλεσμα του στρες». «Θυμάμαι πως το πρώτο που σκέφτηκα ήταν: 'Ελπίζω να το έχει πει στη Μέρκελ'» είπε ένας υπουργός. Ο Γ. Παπανδρέου αργότερα ισχυρίστηκε ότι είχε αφήσει υπόνοιες στους υπόλοιπους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάποιοι αναγνωρίζουν αόριστες αναμνήσεις κι άλλοι δεν θυμούνται τίποτα. «Εγώ ποτέ δεν το πήρα στα σοβαρά» δήλωσε ένας εξ αυτών και συμπλήρωσε: «Μου έμοιαζε κάπως απελπισμένο». Η αντίδραση Σαρκοζί Έτσι, όταν ο Ν. Σαρκοζί έμαθε ότι ο Γ.Παπανδρέου είχε αποφασίσει να θέσει την προσεκτικά σχεδιασμένη συμφωνία για το πρόγραμμα στήριξης σε Δημοψήφισμα, εξερράγη. «Ήταν οργισμένος», είπε ένας βοηθός του. Οι αγορές ομολόγων της ευρωζώνης, οι οποίες είχαν προσωρινά μαζευτεί μετά τη συμφωνία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, βρέθηκαν σε ΠΑΝΙΚΟ ΠΩΛΗΣΕΩΝ. Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ελλάδας αυξήθηκαν κατά 16,2% ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ. Πιο ανησυχητικό, ήταν το γεγονός ότι το κόστος δανεισμού για τις ισχυρότερες κυβερνήσεις της ευρωζώνης άρχισε να πλησιάζει σε επίπεδα που ανάγκασαν κι άλλες χώρες σε προγράμματα διάσωσης. Ο Ν. Σαρκοζί κάλεσε τους στενότερους συμβούλους του σε μία ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ. Σύμφωνα με άτομο που συμμετείχε σε αυτήν, η αρχική αντίδραση του Γάλλου προέδρου ήταν να εξαναγκάσει τον Γ. Παπανδρέου ΣΕ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ. Είτε θα αποδεχόταν το νέο πακέτο χωρίς προϋποθέσεις άμεσα ή, η Ελλάδα θα οδηγούνταν ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩ. Η πρόσκληση στις Κάννες Ο Ν. Σαρκοζί τηλεφώνησε στην Α. Μέρκελ και συμφώνησαν σε μία στρατηγική. Θα καλούσαν τον Παπανδρέου στις Κάννες, όπου σε 48 ώρες θα διεξαγόταν η σύνοδος του G20 και θα τον έπειθαν να κάνει το Δημοψήφισμα ΜΕ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΑΝ η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ. Στο Βερολίνο, η Α. Μέρκελ διχάστηκε για το θέμα του «GREXIT», και πολλοί σύμβουλοι -ειδικότερα ο ισχυρός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε- ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΕΔΕΝΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΑ 16 ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΝΤΑ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΘΑ ΕΔΙΝΕ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ !!! «Ήθελε πολύ να είναι ένα σαφές ερώτημα εντός ή εκτός ευρώ» δηλώνει Γερμανός αξιωματούχος. «Για εκείνη το σημείο κλειδί ήταν εάν οι ΙΔΙΟΙ οι Έλληνες ήθελαν να είναι Εντός ή Εκτός και εάν με το Δημοψήφισμα αποφάσιζαν ότι θέλουν την 'Εξοδο, τότε, ο δρόμος θα ήταν ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΟΣ» !!! Πολλοί αξιωματούχοι ακόμη αναρωτιούνται ΓΙΑΤΙ; ο Παπανδρέου συμφώνησε να εμφανιστεί στις Κάννες για να τον επιπλήξουν. Αν και εξεπλάγη με το ξέσπασμα θυμού από τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο ίδιος δήλωσε ότι "ΧΑΡΗΚΕ" για την ευκαιρία που είχε να αποσπάσει στήριξη για την ιδέα του Δημοψηφίσματος σε ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ. !!!
      Το «τελεσίγραφο» Ο Ν. Σαρκοζί κάλεσε τους ομότιμους ηγέτες στο Παλάτι στις 5:30 μ.μ. την Τετάρτη, μία ώρα πριν συναντηθούν με τον Παπανδρέου, για να συμφωνήσουν στον τρόπο με τον οποίο θα τον αντιμετωπίσουν. Στη συνάντηση συμμετείχαν η Α. Μέρκελ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup, η Κριστίν Λαγκάρντ, γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και οι δύο πρόεδροι της Ε.Ε., Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Ο Ν. Σαρκοζί έδωσε σε όλους ένα λευκό χαρτί με τίτλο Position commune sur la Grèce – Κοινή θέση για την Ελλάδα. «Η ιδέα ήταν να μπει ο Γιώργος Παπανδρέου στη γωνία» δήλωσε ένας από τους παρευρισκόμενους. Το σχέδιο έξι σημείων του Σαρκοζί -που έχουν στη διάθεσή τους οι F.T.- ήταν σαφές και σκληρό. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έπρεπε να δεχθεί το πρόγραμμα στήριξης που είχε συμφωνηθεί την προηγούμενη εβδομάδα και ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΝΟΤΑΝ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΒΟΗΘΕΙΑ μέχρις ότου το Κοινοβούλιο της χώρας το επικύρωνε με την ψήφο του. Ο Γ. Παπανδρέου στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι αυτός που πάλεψε μαζί του για να αλλάξει η διατύπωση του δημοψηφίσματος ήταν κυρίως ο Ν. Σαρκοζί και πως η Α. Μέρκελ ήταν με τη δική του πλευρά. Όσοι βρίσκονταν στην αίθουσα, όμως, αναφέρουν ότι μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών -συμπεριλαμβανομένης της Α. Μέρκελ- υπήρχαν ελάχιστες διαφωνίες. Έχοντας συμφωνήσει στη γραμμή για την Ελλάδα, ο Ν. Σαρκοζί γύρισε τη συζήτηση σε κάτι που τους απασχολούσε περισσότερο: στην Ιταλία. Το δημοψήφισμα του Παπανδρέου είχε δημιουργήσει ένα δίλημμα για την Ελλάδα, αλλά επίσης έβγαλε στην επιφάνεια έναν πολύ μεγαλύτερο φόβο: ότι η μετάδοση από την Αθήνα θα διαχεόταν σε όλη την ευρωζώνη. Η χώρα που αντιμετώπιζε τον μεγαλύτερο κίνδυνο ήταν η Ιταλία. Με δημόσιο χρέος σχεδόν 2 τρισ. ευρώ -το τέταρτο μεγαλύτερο στον κόσμο- οι αξιωματούχοι του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών εκτιμούσαν ότι ένα τριετές πρόγραμμα στήριξης θα άγγιζε περίπου τα 600 δισ. ευρώ. Δεν υπήρχαν αρκετά χρήματα στην Ε.Ε. ή στο ΔΝΤ γι' αυτό. Η Ιταλία ήταν απλούστατα πολύ μεγάλη για να διασωθεί." («Κάννες 2011: Η Mέρκελ έκλαιγε μετά την απόφαση Παπανδρέου για Δημοψήφισμα - απόσπασμα - news.gr/msn.com/Kάννες-2011) ***
      Γιά όλους τους ανωτέρω και όχι μόνο λόγους, θα ήμουν εξαιρετικά προσεκτική σχετικά με τις καλοστημένες "μπλόφες Μπαρόζο)" και ότι με την αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα σήμαινε αυτόματα και διάλυση της ευρωζώνης..." "Η Ιταλία με Δημόσιο Χρέος 2 τρις ευρώ (το 4ο μεγαλύτερο στο κόσμο).. ήταν απλούστατα πολύ μεγάλη για να σωθεί !!!" ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ !!! * * * Και η Μητέρα της Ευρώπης, Ελλάδα, σήμερα, θα ήταν εκτός ΕΖ και ΕΕ βεβαίως, έχοντας βγάλει μόνη της τα ματάκια της, με τα ίδια της τα χέρια!, επιστρέφοντας στη πληθωριστική δραχμή. Και την ίδια ώρα, οι καλοί γείτονες μαϊμούδες και οι μογγόλοι θα γίνονταν "ευρωπαίοι", λέει, με ό,τι αυτά συνεπάγονται για τη Μακεδονία μας, το αρχέγονο Αιγαίο Αρχιπέλαγός μας, την ίδια μας την Ελληνική σύσταση, δηλαδή. Και τη τουρκιά υποψήφια των Ολυμπιακών Αγώνων 2020 Και με τη Φλόγα στην Ολυμπία σβησμένη, ξεχασμένη, απούσα κι αφημένη, γενικώς. Προσωπικά και σε πείσμα των αλγεινών καιρών, είμαι Ευγνώμων που έχουμε Πρωθυπουργό μας, τον 'Ελληνα Αντώνη Σαμαρά. Και σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, καταλαβαίνω τι ακριβώς εννοούσε και τι μάς ζητούσε στις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου, 2012: "Ζητώ τη δική σας Ισχυρή Εντολή. Δώστε μου τη Δύναμη Ενός 'Εθνους. Για να δείξουμε σε όλο τον κόσμο: Τι θα πει Ελλάδα. Τι θα πει Αξιοπρέπεια. Τι θα πει Δύναμη Ψυχής. Και τι ακριβώς εννοούσε ο Ελύτης όταν έγραφε για τον Ελληνικό Λαό: "Κι ας μας φωνάζουν αεροβάτες φίλε μου, όσοι δεν ένιωσαν ποτέ, με τι Σίδερο, με τι Πέτρες, τι Αίμα τι Φωτιά, χτίζουμε, ονειρευόμαστε και τραγουδούμε! Η Ελλάδα θα τα καταφέρει!"

   • Nikos avatar
    Nikos @ ψυχραιμια 13/05/2014 09:00:39

    Είσαι σίγουρος, οτι έγινε τέτοια πρόταση? Εχει καταγραφεί κάπου έστω και ανεπίσημα, ή απλά εμπιστεύεσαι την ειλικρίνεια του Βενιζέλου? Στον Ελληνικό λαό, ως ώφειλε πάντως, τέτοια πρόταση δεν ετέθη, και κυρίως ουδέποτε συνεζητήθη το ύψος της ωφειλόμενης αποζημίωσής μας απο το διαζύγιο...

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ Nikos 13/05/2014 09:48:08

     Το έχει πει και ο ίδιος ο Σόιμπλε και ο Βενιζέλος.Θέμα δεν έγινε γιατί κανείς δεν τόλμησε να ζητήσει λεπτομέρειες. Νομίζεις ότι σε κρατούν αιχμάλωτο;Ότι δεν μπορείς να φύγεις εάν θέλεις; Απλώς η αντικειμενική οικονομική σου αδυναμία χρησιμοποιείται από αντιευρωπαικές δυνάμεις για να προκαλούν προβλήματα στην ευρωζώνη.Αλλά για να μπορούν να προκαλούνται αυτά τα προβλήματα πρέπει να είσαι μέσα και φυσικά να υπάρχουν πολιτικοί που να παίζουν αυτό το παιγνίδι.

 6. Γιάννης Κιαπέκος avatar
  Γιάννης Κιαπέκος 13/05/2014 09:53:08

  Έχω την γνώμη ότι ακόμη και ο ίδιος ο Σαμαράς δεν θεωρεί αυτό το περιστατικό από τα «λαμπρά» της πολιτικής του καριέρας. Δηλαδή θα πρέπει να επαίρεται που επέτρεψε στον Μπαρόζο (έναν από την συμμορία των «προθύμων» της εισβολής στο Ιράκ) να λειτουργήσει σαν άλλη Φρειδερίκη (η αλήστου μνήμης βασίλισσα) και να επιβάλει τον πρωθυπουργό της χώρας !!! φοβερά πράγματα που δεν νόμιζα ότι θα τα ξαναζήσω. Τι μπορούσε να πράξει ; να επιβάλλει την διενέργεια εθνικών εκλογών ως τη μόνη σωστή και έντιμη λύση. Και κάτι άλλο κάποιος έγραψε ότι ο Schäuble πρότεινε στον Βενιζέλο να βγούμε από την Ευρωζώνη με χρηματοδότηση ... σαχλαμάρες !!! εντάσεται και αυτό στη προσπάθεια εκφοβισμού του λαού ! δε πιστεύω λέξη ειδικά από τον Βενιζέλο.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Γιάννης Κιαπέκος 13/05/2014 12:39:11

   Μη ξεχνάς ότι ο Σαμαράς δεν είχε πλειοψηφία στη βουλή.Δεν μπορούσε να επιβάλλει τίποτα.Ωστόσο ζήτησε και εγινε γραπτή συμφωνία Λαζαρίδη - Αθανασάκη για εκλογές αμέσως μετά το PSI.Έτσι φθάσαμε στις εκλογές του 2012. Χωρίς όμως τη συμφωνία αυτή δεν θα έμπαινε στην κυβέρνηση.Αυτό που θέλεις,να γινόνταν εκλογές χωρίς να εκτεθεί η ΝΔ στο PSI δεν γινόταν - την πλειοψηφία στη βουλή την είχε το ΠΑΣΟΚ.

   • Γιάννης Κιαπέκος avatar
    Γιάννης Κιαπέκος @ ψυχραιμια 13/05/2014 20:05:55

    Κάνεις μεγάλο λάθος ! πλειοψηφία - ξεπλειοψηφία το γεγονός ήταν ότι οι μισοί τουλάχιστον βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ ήταν στα κάγκελα και αν επέμενε ο Σαμαράς η κυβέρνηση θα κατέρρεε σαν τραπουλόχαρτο. Η συνέπεια αυτής της ατολμίας του ήταν να αναγκαστεί να υπογράφει ότι του έφερνε ο Παπαδήμος (κατ' εντολή της τρόικας) με επακόλουθο πρώτον τα χέρια του να είναι «δεμένα» (του κουνούσαν την υπογραφή του στη «μούρη») όταν σαν πρωθυπουργός πια προσπάθησε να διαπραγματευτεί και δεύτερο, και χειρότερο κατά τη γνώμη μου, να έχει συναιτέρο τον Βενιζέλο στην διακυβέρνηση της χώρας.

    • Γιάννης Κιαπέκος avatar
     Γιάννης Κιαπέκος @ Γιάννης Κιαπέκος 13/05/2014 21:04:03

     συνεταίρο

    • gikon avatar
     gikon @ Γιάννης Κιαπέκος 13/05/2014 21:39:04

     Συναφής η τότε ρήση του Κορκίδη: "Οι κόκκινες γραμμές έγιναν κόκκινες κορδέλες".

 7. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 13/05/2014 09:54:42

  "Νομίζεις ότι σε κρατούν αιχμάλωτο; Ότι δεν μπορείς να φύγεις εάν θέλεις;" μόνο την φαυλοκρατία κρατούν αιχμάλωτη, αγαπητέ Ψ, διότι την τρέφουν, τώρα και εις βάρος ΟΛΩΝ μας. εμείς μπορούμε να φύγουμε (όχι, δεν είμαστε αντιευρωπαϊστές, τουνατίον...) αλλά η κλεπτοκρατία μπορεί; όχι φυσικά, γιατί να χάσει την καρέκλα και την μάσα, εις βάρος μας φυσικά, αν δεν κατάλαβες τι εστί εσωτερικός καννιβαλισμός. αυτό είναι το ζήτημα... Γι' αυτό λέω για χρόνια τώρα πως η ελλάδα είναι χώρος, όχι χώρα. κανένας πραγματικός ηγέτης δεν θα ρωτούσε ή θα έδινε αναφορά στον οποιοδήποτε μπαρόζο...verstehen? όσο για τον βενιζέλο, είναι το έμβλημα της φαυλοκρατικής τάξης που μας διαπόμπευσε και μας χρεωκόπησε. το έμβλημα...

 8. Azarias avatar
  Azarias 13/05/2014 10:17:08

  Η ζωή δεν έχει λύσει κανένα θέμα όπως ¨ευρώ", "ευρωζώνη". Όπως η ζωή δεν έχει επιβάλει καμία Κοντσίτα ως βασίλισσα του ευρωπαϊκού τραγουδιού. Αυτά έχουν "λυθεί" και επιβληθεί από άλλους. Καλώς ήρθατε στον όμορφο χώρο του Liberal Euro-Nazism.

 9. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 13/05/2014 11:21:18

  αγαπητοί φίλοι, το κύριο μήνυμα του άρθρου των FT είναι ότι ο παπαδήμος διορίσθηκε από τις βρυξέλλες. γι' αυτό είπα πως αυτό και μόνο δεν περιποιεί τιμή στους τότε έλληνες κομματικούς ηγέτες... λοιπόν, για να μην έχουμε φληναφήματα...ο μπαρόζο διόρισε τον παπαδήμο... μόνο ξεφτίλα... και μετά αναρωτιόμαστε γιατί μας λοιδωρούν οι ευρωπαίοι και οι γερμανοί ειδικότερα.

  • Ιδιώτης avatar
   Ιδιώτης @ Νίκος Αργεάδης 13/05/2014 11:40:11

   Toν κ. Στουρνάρα ποιός τον διόρισε?

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ Ιδιώτης 13/05/2014 11:56:31

    άντε ντε; ποιός ; μα αν δεν με απατά η μνήμου ο παπαδήμος φυσικά...

    • IOANNIS avatar
     IOANNIS @ Νίκος Αργεάδης 13/05/2014 12:52:51

     Και ποιός τον έκανε υπουργό οικονομικών?

    • Ιδιώτης avatar
     Ιδιώτης @ Νίκος Αργεάδης 13/05/2014 12:59:47

     Κι αυτόν οι Βρυξέλλες δηλαδή. Για να δούμε... θα βρούμε άλλους διορισμένους από τις Βρυξέλλες? Μα τι είναι τέλος πάντων αυτές οι Βρυξέλλες και διορίζουν αβέρτα? Μήπως γι' αυτό τις αγαπούν τόσο δεξιοί και αριστεροί? Για να διοριστούν?

 10. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 13/05/2014 13:09:24

  Γεμίσαμε επαναστάτες του γλυκού νερού. Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Οποιος θέλει δανεικά ,και αγύριστα , σε ευρώ, παραμένει εντός της ομάδας με τους όρους της ομάδας και όχι τους δικούς του. Οποιος διαφωνεί, λόγω ιδεολογίας ή δύναμης ή για πλάκα, η πόρτα είναι ανοιχτή και τα σκυλιά δεμένα. Μόλις άνοιξε η πόρτα όμως κάθε κατεργάρης πήγε στον πάγκο του και κάθε επανασταστική ρώμη έσβυσε εν τη γενέσει. Δεν πέρασε δε και ένας αιώνας από ποτε. Μόλις έσκασε το ενδεχόμενο να φύγουμε από ΕΕ και ευρώ, έπεσε μουγκαμάρα και απελπισία στους επαναστάτες .Πάνε τα γουδιά και γουδοχέρια οι δραχμές ,τα κούγκια.... Η σκληρή πραγματικότητα δεν μπορει να αντιμετωπιστεί με παραμύθια και μύθους.

  • Ιδιώτης avatar
   Ιδιώτης @ ορεσείβιος 13/05/2014 13:15:18

   Έχει και επαναστάτες που απλώς πεθύμησαν δανεικά κι αγύριστα σε δολάριο. Τι να κάνουν κι αυτοί?...

   • βαγγέλας avatar
    βαγγέλας @ Ιδιώτης 13/05/2014 16:47:12

    Και γουάν και γουάν...

  • gikon avatar
   gikon @ ορεσείβιος 13/05/2014 17:34:55

   Εκεί, πάνω στα βουνά, δεν έχετε πάρει χαμπάρι ότι δεν υπάρχει αδάνειστη, αχρέωτη χώρα στον πλανήτη μας; Τι χρέος είχαμε; 119% του ΑΕΠ. Τι χρέος μας έφτιαξαν οι όροι της ομάδας; +175% του ΑΕΠ. Εκεί, πάνω στα βουνά, δεν κυκλοφόρησε το βιβλίο του Σμάγκι, "Πεθαίνοντας από τη Λιτότητα", που μας λέει ότι η Μέρκελ πείστηκε πως μια ελληνική έξοδος θα είχε ολέθριες συνέπειες, όχι μόνο στην Ευρωζώνη αλλά στην παγκόσμια οικονομία;

  • G. Verbis avatar
   G. Verbis @ ορεσείβιος 13/05/2014 17:41:26

   Δεν υπάρχει σωτηρια για μας... Ειμαστε αξιοι της μοιρας μας, και καλα μας κανουνε... Τα χειροτερα ειναι μπροστα μας...

 11. victoria (true) avatar
  victoria (true) 13/05/2014 22:36:50

  Εκ των υστέρων προφήτες υπάρχουν πολλοί. Αυτό που ξέρουμε όλοι πιστεύω ήταν πως ο Σαμαράς με πόνο ψυχής το κατάπινε και το μνημόνιο και τον Παπαδήμο, όπως πολλοί από εμάς. Φαινόταν σε κάθε του δήλωση, σε κάθε εμφάνιση. Όποιος έχει μάτια βλέπει. Το θέμα είναι ότι αν ήταν για τον εαυτό του θα ρίσκαρε, να ρισκάρει στα ζάρια όλους εμάς, δεν το έκανε. Δεν μπορώ να τον κατηγορήσω για αυτό. Από το άρθρο είναι προφανές πως παίζονταν πολλά παιχνίδια εκτός ελέγχου του ίδιου και της Ελλάδας, ώστε να κοντρολάρει τη συνέχεια. Αυτό σημαίνει ηγέτης της χώρας, όχι ενός κόμματος μόνο.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ victoria (true) 14/05/2014 08:30:56

   Για όσους νομίζουν ότι μπορούσε να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη χωρίς μνημόνιο. http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231318642#ref=newsroombox

  • ΓΕΩΡΓΙΟΣ1. avatar
   ΓΕΩΡΓΙΟΣ1. @ victoria (true) 14/05/2014 08:55:28

   Επομένως, μάταιες όλες οι κατηγορίες κατά του Τσίπρα , αγαπητή Victoria. Kαι γι αυτόν ισχύει "πως παίζονται πολλά παιχνίδια εκτός ελέγχου του ίδιου και της Ελλάδας, ώστε να κοντρολάρει τη συνέχεια. Αυτό σημαίνει ηγέτης της χώρας, όχι ενός κόμματος μόνο."

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.