Οι 50 μεγάλες ανατροπές στην αγορά και τη ζωή μας
27/03/2014 22:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι 50 μεγάλες ανατροπές στην αγορά και τη ζωή μας

Όλες τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με την Τρόϊκα ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Πρόκειται για ρυθμίσεις που αφορούν στα φάρμακα και τα φαρμακεία, στο γάλα, τα καύσιμα, τα περίπτερα, την αγορά τσιμέντου, τον καπνό, το λάδι.. Για πολύ σημαντικές αλλαγές, δηλαδή, που αφορούν όλο τον κόσμο.

Τις 50 ανατροπές που φέρνει στην αγορά η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. Πρόκειται για τις ρυθμίσεις που αφορούν στα φάρμακα και τα φαρμακεία, στο γάλα, τα καύσιμα, τα περίπτερα, την αγορά τσιμέντου, τον καπνό, το λάδι, τις εκπτώσεις κ.λπ. Πρόκειται για πολύ σημαντικές αλλαγές που αφορούν όλο τον κόσμο.

«Έχουμε αξιοποιήσει τη συντριπτική πλειονότητα των προτάσεων του ΟΟΣΑ. Συγκεκριμένα υιοθετήσαμε το 82% περίπου των προτάσεων -όπως είχαμε πει εξαρχής- ενώ ένα 8% αφορά αλλαγές που έγιναν με βάση τις κυβερνητικές αποφάσεις (π.χ. γάλα και φάρμακα).

Ένα 5% των προτάσεων, επίσης, θα εξετασθεί στο γενικότερο πλαίσιο των εισφορών υπέρ τρίτων που το χειρίζεται το υπουργείο Οικονομικών και θα εξετασθεί μέχρι το τέλος του έτους» ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα το βράδυ, ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκης παρουσιάζοντας τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.

«Είναι αδιανόητο για λόγους προστασίας κάποιας επαγγελματικής ομάδας, να κρατάμε χαμηλά τον ανταγωνισμό και να αφήνουμε ψηλά τις τιμές» υπογράμμισε ακόμη ο υπουργός.

Οι αλλαγές στην αγορά αφορούν τα εξής:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Κατάργηση αποζημίωσης παραίτησης έμμισθων δικηγόρων (Αρθρο 46 παρ. 5 Ν. 4194/2013 (Κώδικας Δικηγόρων). Η χώρα μας δεν μπορούσε να αποφύγει την εναρμόνιση των δικηγόρων με το ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ωστόσο, διαπραγματευόμαστε το να παραμείνει ρήτρα κατά την οποία θα δικαιούται αποζημίωση παραίτησης. Η διαπραγμάτευση σε αυτό συνεχίζεται.

Άνοιγμα επαγγέλματος διαμεσολαβητή και σε μη δικηγόρους. Είναι το στάνταρ σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης και θα δώσει δουλειά σε χιλιάδες ανθρώπους, ενώ θα αποσυμφορήσει και τα δικαστήρια.

Εθνικός Συντονιστής Διαφάνειας: πακέτο διαφάνειας

Νομοθεσία για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων (04/2014 παρουσίαση, 06/2014 ψήφιση)

Βελτίωση συστήματος ελέγχου περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) (04/2014)

Παρουσίαση επικαιροποιημένου εθνικού σχεδίου κατά της διαφθοράς (03/2014)

Κώδικας δεοντολογίας (soft law) για τα μέλη του Κοινοβουλίου (4/2014)

Κώδικας δεοντολογίας (soft law) για τα μέλη της Κυβέρνησης (4/2014)

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συμφωνία για μη-υποχρεωτικές απολύσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2015. Συμφωνία για ενδεικτικό αριθμό 2000 ατόμων από πειθαρχικά λόγω καταλληλότητας ή λόγω πλαστών πιστοποιητικών.

Αποσύνδεση της κινητικότητας από τις αποχωρήσεις.

ΥΠΕΚΑ

Μείωση τιμών στα φωτοβολταϊκά αλλά όχι με οριζόντιο τρόπο με σκοπό τον περιορισμό του ελλείμματος του Λογαριασμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με περεταίρω (Μάρτιο 2014).

Περαιτέρω απελευθέρωση αγοράς φυσικού αερίου που θα οδηγήσει σε νέα μείωση των τιμών στο φυσικό αέριο προς όφελος των καταναλωτών και της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Μείωση εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% (2,9% από τους εργοδότες, 1% από τους εργαζόμενους) από 1η Ιουλίου 2014. Περίπου 700 χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα τον Ιούλιο θα πάρουν αύξηση 1%.

Αποφυγή απελευθέρωσης απολύσεων και εξάμηνη δοκιμαστική περίοδος της ισχύουσας συμφωνίας του Υπουργείου με τους κοινωνικούς εταίρους.

Ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση του συστήματος μαθητειών.

Ενίσχυση των προγραμμάτων κατά της μακροχρόνιας ανεργίας.

Κίνητρο πρόσληψης μακροχρόνια ανέργων με ευθυγράμμιση επιδόματος ωρίμανσης 3ετιών στο επίπεδο που ισχύει για τους εργατοτεχνίτες (από 10% σε 5%).

Άμεση έναρξη πιλοτικής φάσης του προγράμματος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε 2 πόλεις.

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ

Πετύχαμε τη διατήρηση της διαχείρισης του Project από το Υπουργείο Ανάπτυξης αντί ειδικών από τον ιδιωτικό τομέα και την Τρόικα.

Δημιουργία θεσμού ειδικού διαμεσολαβητή σύμφωνα με τις καλές πρακτικές του ΕΕ εντός του 2014 για την επιτάχυνση των υποθέσεων.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Επιτάχυνση μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων υπέρ της ανάπτυξης της οικονομίας και της δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης.

Μεταφορά 17% μετοχών ΔΕΗ στο ΤΑΙΠΕΔ: είναι τυπικό καθώς είχε μεταφερθεί η διαχείρισή τους.

Ψήφιση Νόμου για το διαχωρισμό της ΔΕΗ σε 2 εταιρείες μέχρι Ιούνιο, με σκοπό την ενίσχυση του ανταγωνισμού υπέρ χαμηλότερων τιμών στην ενέργεια για τον καταναλωτή και τη βιομηχανία. Ολοκλήρωση μεταφοράς μη λειτουργικών ακινήτων του δημοσίου στην ΕΤΑΔ για αξιοποίηση.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Ψήφιση Νόμου για την Ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών που θα ενισχύσει περαιτέρω το τραπεζικό μας σύστημα με ιδιωτικά κεφάλαια από το εξωτερικό.

Μείωση φορολογικών ποινών, εξορθολογισμός προστίμων.

ΦΟΡΟΙ ΥΠΕΡ ΤΡΙΤΩΝ

Κατάργηση Κοινωνικών πόρων (ψήφιση τώρα ως prior action) για όλα τα επικουρικά ταμεία του Υπουργείου Εργασίας που θα ισχύει από 1/1/2015 εκτός των Επικουρικών ταμείων των ένστολων. Καμία μείωση συντάξεων δεν θα γίνει στα κύρια ταμεία, ούτε φέτος, ούτε του χρόνου.

Αναλογιστική μελέτη για κατάργηση κοινωνικών πόρων προς τα εναπομείναντα Κύρια και Επικουρικά Ταμεία που θα πρέπει να καταργηθούν μέσα στο 2014.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΛΕΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΟΟΣΑ

Διευκολύνεται η επιχειρηματικότητα υπέρ της ταχύτερης ανάπτυξης της οικονομίας.

Προστατεύονται καλύτερα οι ιδιώτες καταναλωτές από αθέμιτες πρακτικές επαγγελματιών.

Μειώνεται η γραφειοκρατία και οι συναλλαγές με το δημόσιο.

Δημιουργούνται θέσεις εργασίας και ενισχύεται η παραγωγική βάση της χώρας.

Τονώνεται ο ανταγωνισμός με συνέπεια την πτώση των τιμών σε μια σειρά από βασικά είδη και υπηρεσίες.

ΦΑΡΜΑΚΑ-ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

Με τις αλλαγές που γίνονται στον κλάδο του φαρμάκου στοχεύουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου των φαρμακείων υπέρ της ενίσχυσης της απασχόλησης, της μείωσης των τιμών, της ανάπτυξης της οικονομίας. Όλες οι αλλαγές είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Καταργούνται οι ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ φαρμακείων, ενώ διατηρούνται τα πληθυσμιακά κριτήρια.

Καταργείται το ελάχιστο ποσοστό 50% που έπρεπε να κατέχει ο αδειούχος φαρμακοποιός στην κοινή εταιρία με άλλο φαρμακείο ή φαρμακαποθήκη. Τα ποσοστά συμμετοχής σε εταιρείες φαρμακείων ή φαρμακαποθηκών θα καθορίζονται στο εξής ελεύθερα.

Επιτρέπεται σε φαρμακοποιούς να ιδρύουν ή να διευθύνουν περισσότερα του ενός φαρμακεία.

Αίρεται η απαγόρευση της συστέγασης φαρμακείων ή φαρμακοποιών με άλλα καταστήματα.

Καταργείται το ελάχιστο εμβαδόν φαρμακαποθήκης και του χώρου εξυπηρέτησης του κοινού (φαρμακοπωλείο) σε περιπτώσεις συστέγασης φαρμακείων.

Απελευθερώνονται προς τα κάτω οι τιμές των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), με κατάργηση του εγγυημένου περιθωρίου κέρδους των φαρμακείων. Οι ανώτατες τιμές των ΜΗΣΥΦΑ διατηρούνται στα σημερινά επίπεδα και ύστερα από τρίμηνο θα γίνει αποτίμηση της κατάστασης που θα διαμορφωθεί στην αγορά.

Απελευθερώνεται το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων για τις έξι ημέρες της εβδομάδας (εκτός Κυριακής), με πρόνοια για το θεσμό των εφημεριών.

Προβλέπεται ρητά ότι βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής μπορούν να πωλούνται και εξ αποστάσεως (μέσω Ίντερνετ).

Ως ΜΗΣΥΦΑ θα χαρακτηρίζονται στο εξής τα φάρμακα που κυκλοφορούν σε τρεις χώρες – μέλη της ΕΕ ως τέτοια (αντί για πέντε).

ΚΑΥΣΙΜΑ

Η Ελλάδα ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να έχει υψηλότερες τιμές στα καύσιμα σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρώπης. Με τις αλλαγές που κάνουμε ανοίγουμε την αγορά με σκοπό τη μείωση των τιμών των καυσίμων υπέρ των πολιτών και των επαγγελματιών.

Σημαντικές ρυθμίσεις υπέρ των πολιτών και των επαγγελματιών. Μεταξύ άλλων: επιτρέπεται σε Προμηθευτικούς Συνεταιρισμούς και Κοινοπραξίες να διαθέτουν αποθηκευτικούς χώρους, καταργούνται οι περιορισμοί στη διακίνηση πετρελαίου θέρμανσης από πωλητές χωρίς αποθηκευτικούς χώρους, κατοχυρώνεται δικαίωμα των πρατηριούχων να κάνουν εισαγωγές καυσίμων, αίρεται η απαγόρευση πώλησης πετρελαίου θέρμανσης από πρατήρια των εθνικών οδών. Προϋπόθεση σε κάθε περίπτωση είναι στις εγκαταστάσεις διακίνησης των καυσίμων να λειτουργεί σύστημα ελέγχου εισροών – εκροών. Καταργείται η υποχρέωση των πρατηρίων χωρίς αποκλειστική σύμβαση συνεργασίας με εταιρία εμπορίας να αναρτούν την πινακίδα «ΑΠ-Ανεξάρτητο Πρατήριο».

ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ-ΚΥΛΙΚΕΙΑ-ΚΑΠΝΟΣ

Αποσαφηνίζεται το καθεστώς χορήγησης αδειών εκμετάλλευσης περιπτέρων και κυλικείων. Παραμένει ο περιορισμός που προβλέπει ότι το 30 % των θέσεων περιπτέρων παραχωρούνται ύστερα από κλήρωση σε άτομα με ειδικές ανάγκες και πολύτεκνους, με εισοδηματικά κριτήρια.

ΒΙΒΛΙΑ

Δίνουμε τη δυνατότητα να μειωθούν οι τιμές των βιβλίων προς όφελος όλων των πολιτών και για τη διάδοση του βιβλίου.

Απελευθερώνονται οι τιμές των βιβλίων, με εξαίρεση τα λογοτεχνικά βιβλία, για τα οποία διατηρείται η ενιαία τιμή μόνο για την πρώτη έκδοση και με ανώτατο χρονικό όριο τα δύο χρόνια. Το καθεστώς της ενιαίας τιμής σημαίνει ότι οι λιανέμποροι δεν μπορούν να κάνουν έκπτωση πάνω από 10% επί της τιμής που ορίζει ο εκδότης. Για τις λοιπές κατηγορίες βιβλίων και για τις επόμενες εκδόσεις των λογοτεχνικών, οι τιμές απελευθερώνονται. Στα λογοτεχνικά έργα σύμφωνα με το άρθρο 33 του ν. 2121/1993 περιλαμβάνονται: διηγήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα, ποιήματα, δοκίμια, κριτικά δοκίμια, θεατρικά έργα, ταξιδιωτικά έργα, βιογραφίες.

Παρέχεται η δυνατότητα διοργάνωσης περισσότερων εκθέσεων βιβλίων.

ΚΥΡΙΑΚΕΣ

Δοκιμαστική εφαρμογή. Ήδη η εμπειρία των Κυριακών το περασμένο έτος είχε θεαματικά αποτελέσματα για την αύξηση του τζίρου στην αγορά.

Εφαρμόζεται πιλοτικά, για ένα χρόνο σε τρεις τουριστικές περιοχές η προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους. Οι περιοχές θα καθοριστούν ύστερα από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς.

ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ-ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μικρές αλλαγές υπέρ των φθηνότερων προϊόντων για τον Έλληνα πολίτη.

Θεσπίζεται Κώδικας Δεοντολογίας για την προστασία του καταναλωτή κατά τις προσφορές και εκπτώσεις. Ο Κώδικας θα ρυθμίζει μεταξύ άλλων τον τρόπο αναγραφής των τιμών κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, τις χρονικές περιόδους των προσφορών, κ.α. Δεν αλλάζουν οι τακτικές και ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι που θεσπίστηκαν με το νόμο 4177/2013 (από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος Αυγούστου οι τακτικές, το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου οι ενδιάμεσες).

Καταργείται η απαγόρευση διενέργειας εκπτώσεων στα καταστήματα stock και outlet.

Καταργείται ο περιορισμός στην περίπτωση διενέργειας προωθητικών ενεργειών, σύμφωνα με τον οποίο η αξία του προϊόντος που δίδεται ως δώρο πρέπει να είναι μικρότερη της αξίας του κύριου προϊόντος.

ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ

Μειώνουμε το κόστος για τους παραγωγούς και τη γραφειοκρατία

Καταργείται η διαδικασία υποχρεωτικής γνωστοποίησης της χημικής σύνθεσης και των τελών γνωστοποίησης των απορρυπαντικών στο Γενικό Χημείο του Κράτους. Έτσι μειώνεται το κόστος και καταργούνται περιττά διοικητικά εμπόδια τόσο για την εγχώρια παραγωγή όσο και για τις εισαγωγές προϊόντων, με αποτέλεσμα την ενίσχυση του ανταγωνισμού και τη συγκράτηση των τιμών καταναλωτή. Μειώνεται το κόστος και καταργούνται περιττά διοικητικά εμπόδια με αποτέλεσμα την ενίσχυση του ανταγωνισμού και τη συγκράτηση των τιμών καταναλωτή..

ΤΡΟΦΙΜΑ

Πολλές μικρές διατάξεις που είναι υπέρ του καταναλωτή αλλά και υπέρ της μείωσης της γραφειοκρατίας για τους επαγγελματίες.

ΨΩΜΙ

Ορίζεται ρητά ότι το ψωμί και τα αρτοπαρασκευάσματα θα ζυγίζονται υποχρεωτικά ενώπιον του καταναλωτή σε όλα τα σημεία πώλησης.

Καταργούνται οι προκαθορισμένες ποσότητες και το προκαθορισμένο βάρος πώλησης άρτου και αρτοσκευασμάτων. Στις πινακίδες θα αναγράφεται η τιμή ανά κιλό και συμπληρωματικά , στα προϊόντα που πωλούνται συνήθως με το κομμάτι (π.χ. κουλούρια τύπου Θεσσαλονίκης) και η τιμή ανά τεμάχιο.

Επιτρέπεται η πώληση ψωμιού από όλα τα καταστήματα τροφίμων και ποτών εφόσον εφοδιαστούν με άδεια πρατηρίου και με την επιφύλαξη τήρησης των υγειονομικών διατάξεων και των διατάξεων σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία των καταναλωτών. Εξαιρούνται κρεοπωλεία, πτηνοπωλεία, ιχθυοπωλεία και περίπτερα στα οποία δεν μπορεί να πωλείται ψωμί.

Καταργείται η υποχρέωση των αρτοποιείων να τηρούν αποθέματα αλεύρων, καυσίμων και αλατιού για την παραγωγή ψωμιού τριών ημερών το καλοκαίρι και μιας εβδομάδας τις υπόλοιπες εποχές.

Καταργείται η εισφορά που επιβάλλεται σε κάθε αγορά αλεύρου υπέρ του ταμείου επικουρικής ασφάλισης αρτοποιών.

Καταργείται η αναχρονιστική διάταξη περί ελάχιστης δυναμικότητας παραγωγής για τους αρτοποιούς της πρωτεύουσας.

Προβλέπεται η έκδοση σύγχρονου κώδικα καλών πρακτικών για τρόφιμα-ποτά με κοινή απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργού Οικονομικών, μετά από διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς. Στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας, η ανάδειξη των παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων και η προστασία του καταναλωτή.

ΓΑΛΑ

Φθηνότερο το φρέσκο γάλα για την ελληνική οικογένεια. Πρόβλεψη για τους έλληνες κτηνοτρόφους

Αίρεται ο νομικός περιορισμός της ανώτατης διάρκειας συντήρησης του γάλακτος χαμηλής παστερίωσης και ορίζεται ότι η διάρκεια συντήρησης τόσο για το παστεριωμένο όσο και για το γάλα υψηλής παστερίωσης θα καθορίζεται με βάση τη μέθοδο παστερίωσης σε κάθε βιομηχανία, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη.

Θεσπίζεται νέα κατηγορία γάλακτος, το «γάλα ημέρας» που συσκευάζεται σε διάστημα 12 ωρών από την άρμεξη και η διάρκεια συντήρησής του δεν υπερβαίνει τις δύο ημέρες από την ημερομηνία παστερίωσης.

Στη συσκευασία του γάλακτος υψηλής παστερίωσης απαγορεύεται η αναγραφή της ένδειξης «παστεριωμένο» χωρίς τη συνοδεία της φράσης ‘’υψηλής παστερίωσης’’.»

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Μέτρα για τη μεγαλύτερη διάδοση του ελληνικού ελαιολάδου.

Επιτρέπεται για λόγους οικονομίας κλίμακος η διακίνηση ελαιολάδου σε συσκευασίες 10, 20, 25 και 50 λίτρων αποκλειστικά για κατανάλωση σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, καντίνες ή άλλες παρόμοιες εγκαταστάσεις.

ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ Μικρές αλλαγές που μεσοπρόθεσμα θα μειώσουν το κόστος των δομικών υλικών υπέρ της επανεκκίνησης των κατασκευών στη χώρα μας.

Αίρεται η υποχρέωση διακίνησης τσιμέντου από χώρες της ΕΕ μέσω των Κέντρων Διανομής, υπό προϋποθέσεις και εφόσον διασφαλίζεται ο έλεγχος της ποιότητας του προϊόντος.

Αίρονται οι προϋποθέσεις περί ελάχιστου εταιρικού κεφαλαίου (500.000 ευρώ) και περί ελάχιστου όγκου των αποθηκευτικών χώρων (2.000 κυβικά μέτρα) που απαιτείται να έχουν οι κάτοχοι Άδειας Εμπορίας Ασφάλτου.

Ευθυγραμμίζεται η διάρκεια της άδειας λειτουργίας των μηχανημάτων κατεργασίας των αδρανών υλικών με τη διάρκεια της άδειας εκμετάλλευσης του λατομείου.

Περιορίζονται μια σειρά από διοικητικά βάρη, όπως η υποχρέωση υποβολής στοιχείων για τιμές, εξαγωγές, κλπ. από τα λατομεία.

Θεσπίζονται αντικειμενικά κριτήρια για τον υπολογισμό των αναλογικών μισθωμάτων σε λατομεία αδρανών υλικών, καταργώντας το μέχρι σήμερα ασαφές καθεστώς.

Καταργείται η επιβάρυνση 2% επί της τιμής πώλησης τσιμέντου υπέρ του Ταμείου Επικουρικής Ασφαλίσεως Προσωπικού Εταιριών Τσιμέντων.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: σημαντικές αλλαγές που μειώνουν τη γραφειοκρατία για τους επαγγελματίες του τουρισμού και διευκολύνεται η επιχειρηματικότητα υπέρ της ποιότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Καταργούνται περιορισμοί (χιλιομετρικές αποστάσεις, δυναμικότητα κλινών, κ.α. ) για ίδρυση ξενοδοχείων, κέντρων αθλητικού και προπονητικού τουρισμού, κέντρων θαλασσοθεραπείας, συνεδριακών κέντρων, χιονοδρομικών κέντρων.

Καταργείται η έγκριση καταλληλότητας του ΕΟΤ για το οικόπεδο ή γήπεδο τουριστικής εγκατάστασης.

Αίρονται περιορισμοί ως προς την εκμίσθωση επιβατηγών ιδιωτικής χρήσης: Συγκεκριμένα, καταργείται το ελάχιστο όριο κυβισμού των αυτοκινήτων που είναι 1.500 κ.εκ. και μειώνεται η ελάχιστη διάρκειας μίσθωσης από 12 ώρες που είναι σήμερα σε 6.

Εξομοιώνονται παλαιοί και νέοι επαγγελματίες ως προς τη δυνατότητα απόκτησης τουριστικών λεωφορείων, καινούργιων ή μεταχειρισμένων.

Καταργείται η υποχρέωση γνωστοποίησης, θεώρησης και έγκρισης τιμών από τις τουριστικές επιχειρήσεις προς τον ΕΟΤ και το ΞΕΕ, καθώς οι ρυθμίσεις αυτές περιορίζουν τον ανταγωνισμό.

Αίρεται ο περιορισμός ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής σε αλιευτικούς λιμένες ή καταφύγια, εφόσον σε απόσταση μικρότερη των 5 ναυτικών μιλίων λειτουργεί τουριστικός λιμένας σκαφών αναψυχής, διευκολύνοντας το θαλάσσιο τουρισμό.

Εξισώνονται όλες οι τουριστικές εγκαταστάσεις, παλιές και νέες ως προς τις προϋποθέσεις διάθεσης υγρών αποβλήτων. Για την ομαλή μετάβαση των υφιστάμενων επιχειρήσεων στο νέο καθεστώς, παρέχεται μεταβατική περίοδος 18 μηνών.

Επεκτείνεται η δυνατότητα διαδικτυακών τουριστικών γραφείων να παρέχουν όσες υπηρεσίες παρέχουν τα τουριστικά γραφεία με φυσική παρουσία.

Εξομοιώνονται παλιές και νέες εγκαταστάσεις ως προς τους όρους δόμησης που εφαρμόζονται σε περίπτωση επέκτασης.

Λοιπές ρυθμίσεις

Ορίζεται ρητά η δυνατότητα ταυτόχρονης μεταφοράς με Φορτηγό Ιδιωτικής Χρήσης ευπαθών και μη ευπαθών προϊόντων με την προϋπόθεση ύπαρξης ειδικών διαχωριστικών για τη στεγανοποίηση του ενός διαμερίσματος από το άλλο.

Καταργείται η υποχρέωση ύπαρξης χώρου στάθμευσης φορτηγών ΔΧ, παλιό και νέο πάγιο αίτημα των επαγγελματιών του κλάδου.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ManosK. avatar
  ManosK. 28/03/2014 01:02:01

  Συγνωμη, αλλα αυτα που διαβαζω ειναι στην πλειοψηφια τους ανουσια και δεν προωθουν τον ανταγωνισμο, σε ορισμενες περιπτωσεις μαλιστα τον υπονομευουν. Υπαρχουν βεβαια και μερικα θετικα. Νομιζω οτι πρεπει να διαβασω ολο το σχεδιο νομου γιατι κατι χανω.

 2. Συντηρητικός Δημοκράτης avatar
  Συντηρητικός Δημοκράτης 28/03/2014 04:21:54

  ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ-ΑΙΣΧΟΣ !!!! ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ !!! ΕΧΕΤΕ ΞΕΚΑΝΕΙ ΟΛΗ ΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΙΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΣ. ΟΛΗ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΙΑ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ΠΙΑ !!!!

 3. ΜΒ avatar
  ΜΒ 28/03/2014 09:09:05

  Δεν αγγίζουν τις φιλικά προσκείμενες στην κυβέρνηση συντεχνίες, που λειτουργούν σαν "κράτος εν κράτει". Υπονομεύουν με κάθε τρόπο την επιχειρηματικότητα, με στόχο την εξαφάνιση όσων επιχειρήσεων τυχόν επιβιώσουν από τη φοροεπιδρομή. Η ανεργία θερίζει και κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν λαμβάνεται, εκτός από "εν κρυπτώ" μεθοδεύσεις. Η δημόσια υγεία των πολιτών τίθεται σε κίνδυνο (απορρυπαντικά χωρίς γνωστοποίηση σύστασης). Οι διατάξεις είναι γενικόλογες και, ως συνήθως, θα εξειδικευθούν με εγκυκλίους. Ποιόν νομίζουν ότι κοροϊδεύουν οι ανεπάγγελτοι "λομπίστες";

 4. impz avatar
  impz 28/03/2014 10:52:11

  Με λίγα λόγια άλλη μια μαχαιριά στην προσπάθεια διάλυση της μικρομεσαίας επιχείρησης ,πάντως χρήσιμο είναι που μάθαμε πως για τα ακριβά απορρυπαντικά φταίει το ότι το κράτος έπρεπε να γνωρίζει την σύστασή τους ! Τι να πει κανείς !

 5. Jimakos avatar
  Jimakos 28/03/2014 12:42:47

  Προς σχολιάζοντες: είναι ψυχολογική διαταραχή η έκφραση συμπάθειας του θύματος προς το θύτη και η τα αρνητικά συναισθήματα από το θύμα προς την οικογένειά του, τους φίλους ή τις αρχές που προσπαθούν να το «σώσουν». Λέγεται Σύνδρομο της Στοκχόλμης και μπορεί να κρατήσει χρόνια. Εύχομαι περαστικά.

  • ΜΒ avatar
   ΜΒ @ Jimakos 28/03/2014 15:21:09

   Μήπως το συγκεκριμένο σχόλιο απευθύνεται στο συγγραφέα του άρθρου και όχι στους σχολιαστές;

 6. Aegean times avatar
  Aegean times 28/03/2014 15:56:53

  Δηλαδή με αυτό το πακετάκι μεταρρυθμίσεων κλείνουμε τα θέματά μας με την τρόϊκα και πάμε γερά μπροστά για το μεγάλο μπαμ και την εκτίναξη της οικονομίας? Γιατί δυσκολεύομαι να το πιστέψω άραγε... Πάντως όλα αυτά τα νομοθετήματα απελευθέρωσης της αγοράς αλλά και της αγοράς εργασίας για την αθεόφοβη την ανταγωνιστικότητα που δεν λέει νάρθει, μου θυμίζουν το " εμείς ανοίξαμε και σας περιμένουμε" αλλά οι επενδυτές είναι άφαντοι διότι ξέρουν ότι χρήμα δεν υπάρχει για να κινηθεί η αγορά. Ποιός ξέρει μπορεί σε μιά πενταετία να αλλάξει το τοπίο της ομίχλης.

 7. Γιάννης Τ, avatar
  Γιάννης Τ, 28/03/2014 16:50:18

  Ο χάρος βγήκε παγανιά ξανά.....

 8. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 28/03/2014 20:23:15

  Ναι, σε λίγο ΟΛΗ η αγορά θα είναι ιδιοκτησία των πολυεθνικών, δλδ κυρίως των ξένων. Αυτά που νομοθετούν πολλά είναι τρελλά. Ούτε στα όνειρά τους δεν τα περίμεναν οι ξένοι. Finis Grecia. Πχ. το γάλα, οι μικροπαραγωγοί θα παραμείνουν περιορισμένοι στην γειτονιά τους διότι το γάλα 2 ημερών δεν θα προωθείται στις μεγάλες πόλεις όπου θα κυριαρχήσουν οι ειδαγωγές που λόγω κλιμακας αγοράς μπορούν να φέρνουν παστεριωμένων των 10, 20 και τέλως πάντων των n ημερών. Αν δείτε ανάκαμψη και μετά ανάπτυξη να μου γράψετε να το ξέρω. Ε, αυτό είναι όντως μνημόνιο #3 (έχω χάσει το λογαριασμό). Bye bye εθνική ανεξαρτησία...

  • Ρεαλιστης avatar
   Ρεαλιστης @ Νίκος Αργεάδης 29/03/2014 02:21:06

   Aν εχετε την δυνατοτητα να πληρωνετε τα προιοντα 30 και 40 % πιο ακριβα απο τον μεσο Ευρωπαιο ενταξει αγαπητε μου. Αλλοι ομως δεν την εχουν αυτη την δυνατοτητα. Οι περισσοτεροι ειχαν στηριχθει στο κρατος για επιδοτησεις και για ευκολο κερδος. Ετσι οι περισσοτεροι παραγωγοι αντι να συνεργαστουν και να δημιουργησουν εταιριες πολυμετοχικες με σκοπο την μειωση του κοστους , την οργανωμενη διανομη, την καλλιτερη ποιοτητα, την σωστη τυποποιηση και γιατι οχι την εξαγωγικη δραστηριοτητα αποφασισαν να μη παρακολουθησουν τις συνθηκες της αγορας να μεινουν πισω και να εξαφανιζονται σιγα -σιγα αφου το κρατος ειναι ανημπορο να τους υποστηριζει με ΄μαιμου¨ επιδοτησεις. Οι ξενοι που αναφερεστε βλεπουν μακρο οικονομικα ενω δυστυχως πολλοι απο εμας βλεπουμε ευκαιρια πλουτισμου σε μια 5ετια. Η κεντρικη Ευρωπη εχει εκατονταδες χιλ. οικογενειακες επιχειρησεις 4ης και 5 ης γενιας. Η κουλτουρα αυτη απουσιαζει απο την Ελλαδα. Στην Ελλαδα της καφετεριας, και του ενοικιαζομενου δωματιου στα τουριστικα μερη σαν παραδειγμα, ειχαμε και εχουμε φοροδιαφυγες και αρπαχτες εντος 4μηνου και μετα καθομαστε τους υπολοιπους 8 μηνες. Αυτο ειναι μοναδικο φαινομενο.. Πρεπει μερικα πραγματα να διορθωθουν. Δυστυχως διορθωνονται με ανωμαλη προσγειωση γιατι τοσο το πληρωμα καμπινας οσο και οι επιβατες ακομα και οι τεχνιτες συντηρησης εκαναν λαθη. Οι τεχνιτες χρησιμοποιησαν μεταχειρισμενα ανταλλακτικα και πουλησαν τα γνησια. Οι επιβατες δεν πληρωσαν την πτηση, καπνιζαν , χρησιμοποιουσαν τα κινητα τους και μετεφεραν επικινδυνα υλικα συνειδητα, ενω το πληρωμα που ειχε προσληφθει με ψευτικα δικαιολογητικα οργιαζε στο πιλοτηριο .....

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ Ρεαλιστης 29/03/2014 10:42:03

    Το πρόβλημα είναι το κράτος, οι πολιτικοί, εσείς ΟΛΟΙ που καννιβαλικά πια παρασιτείτε εναντίον ΟΛΩΝ μας, της κοινωνίας, με την βοήθεια ΞΕΝΩΝ συμφερόντων Έχετε διαλύσει ΚΑΙ τον υγιή ιδιωτικο τομέα και ζητάτε και τα ρέστα. Και κάποτε πρέπει να σταματήσετε τις γενικεύσεις για ΟΛΟΥΣ. Ο φασισμός αυτός δεν περνάει πια...

    • Ρεαλιστης avatar
     Ρεαλιστης @ Νίκος Αργεάδης 29/03/2014 12:10:30

     Πρεπει να ανακαλεσετε αν αναφερεστε σε εμενα διοτι 1. Ειμαι του Ι.Τ 2. Αρνηθηκα διορισμο στο Δημοσιο 3. Δεν εχω κλεψει απο την εφορια ουτε 1 Ευρω 4. Δεν ειχα και δεν εχω καμια σχεση με πολιτικους 5. Εθελοντικα εχω προσφερει υπηρεσιες σε κονωνικες δραστηριοτητες . Συνεπως οχι σε εμενα για καννιβαλισμους. Εγω πρωτος και για πολυ καιρο γραφω υπερ του ιδιωτικου τομεα και πως οι ψηφοφοροι -πελατες μαζι με τις συντεχνιες τον κατεστρεψαν. Εχω αναφερθει για την ΠΠ, την Πιρελι, τις εταιριες του νομου 89 κλπ. Επισης εχω αναφερθει στο παρτυ των πολιτων και την φοροδιαφυγη αυτων ειδικα σε κοινωνιες κλειστες οπως κυκλαδονησια κλπ. Εχω αναφερθει ειδικα και οχι γενικα. Μαλλον εσεις κανετε γενικευσεις. Οσον αφορα τον φασισμο ψαξετε να τον βρητε με κοκκινη η μαυρη αποχρωση. Υπαρχει παντου το αυγο το φιδιου με μεταλλαγμενες μορφες...

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ Ρεαλιστης 29/03/2014 12:52:29

      Δεν αμφισβήτησα την εντιμότητά σας. Το "εσείς" δεν ήταν για εσας προσωπικά, λανθασμένη έκφραση, "αυτοί" έπρεπε να γράψω.

     • Ρεαλιστης avatar
      Ρεαλιστης @ Νίκος Αργεάδης 30/03/2014 11:43:54

      Δεκτο αγαπητε μου

     • ο τριτος πόλος avatar
      ο τριτος πόλος @ Ρεαλιστης 29/03/2014 14:52:15

      Ουδείς αναμάρτητος Κανείς δεν είναι άσφαλτος(που είπε και η αοιδός) Ουδείς εκών κακός Κάντε έρωτα, όχι εκλογές

 9. βαγγέλας avatar
  βαγγέλας 28/03/2014 21:18:12

  Εγώ δε ξέρω αν έλθει η ανάπτυξη με αυτά τα μέτρα, πάντως ούτε και η καταστροφή θα έλθει. Τώρα για τους σχολιαστές που αντιδρούν τόσο δραματικά και μας προειδοποιούν για τη συντέλεια του κόσμου, τι να πω, αν βρε παλληκάρια είμασταν τόσο ξερόλες και ανοιχτομάτηδες, δε θα χρεοκοπούσαμε, άρα κρατάτε και μια αμφιβολία για όσα νομίζετε ότι ξέρετε και τόσο μαχητικά εκφράζετε...

 10. K.P. avatar
  K.P. 29/03/2014 00:39:58

  "Άνοιγμα επαγγέλματος διαμεσολαβητή και σε μη δικηγόρους. Είναι το στάνταρ σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης και θα δώσει δουλειά σε χιλιάδες ανθρώπους, ενώ θα αποσυμφορήσει και τα δικαστήρια." Θα περιμένω υπομονετικά για είκοσι χρόνια (νομίζω επαρκές χρονικό διάστημα) και αν θα ζω μέχρι τότε, αν θα δημιουργηθούν έστω και 500 "πραγματικές" θέσεις εργασίας. Έλεος! "'θα δώσει δουλειά σε χιλιάδες ανθρώπους ''!!!!!!!

 11. ο τριτος πόλος avatar
  ο τριτος πόλος 29/03/2014 14:53:48

  Αν υποψιαστώ, ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, εξαρτάται από την ημερομηνία λήξης του γάλακτος........θα πεθάνω

 12. ο τριτος πόλος avatar
  ο τριτος πόλος 29/03/2014 15:08:11

  Οι εταιρείες απορρυπαντικών, κατέθεταν, σωστότερα καταχωρούσαν, τη σύσταση του προϊόντος τους στην αρμόδια υπηρεσία του ΓΧΚ, καταβάλοντας ένα παράβολο περίπου 80-100 ευρώ άπαξ και εφάπαξ. Αν αυτό επιβαρύνει την τελική τιμή του προϊόντος ή αν η μη καταβολή θα οδηγήσει σε πτώση των τιμών, ε, ας το βρεί ο γιατρός. Το αν το προϊόν θα συνέχιζε να κυκλοφορεί με την ίδια σύσταση και μετά την καταχώρηση-έλεγχο, αυτό είναι θέμα οργάνωσης και πραγματοποίησης ελέγχων αγοράς. Μπορώ και γω πλέον να κυκλοφορήσω απορρυπαντικό χωρίς καταχωρημένη σύσταση και μέχρι η αυτορυθμιζόμενη ελεύθερη αγορά καταλάβει ότι δεν καθαρίζει καλά, εγώ την έκανα την αρπαχτή.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.