#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/04/2011 12:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι ψηφοφόροι να ανακαλούν τους βουλευτές μεταξύ εκλογώνΑκόμη και πριν εκλεγώ βουλευτής πέρσι τον Μάιο, η άποψή μου ήταν πως η βρετανική δημοκρατία παραπαίει και υπολειτουργεί. Μετά από 11 μήνες βουλευτικής εμπειρίας, η άποψη μου είναι πως η βρετανική δημοκρατία είναι τελείως δυσλειτουργική.

Ήδη, οι πολιτικοί είναι αντιπαθείς, και τα σκάνδαλα έχουν αμαυρώσει το κύρος τους. Παρά όμως αυτού του είδους τις ιστορίες τρόμου, το πραγματικό σκάνδαλο δεν έχει να κάνει με τις προσωπικές τους δαπάνες και τις μίζες, αλλά με το γεγονός ότι το κοινοβούλιο δεν μπορεί να φέρει σε πέρας ούτε τα βασικά του καθήκοντα.

Ένας απλός βουλευτής πληρώνεται για δυο πράγματα: Να ελέγχει τη κυβέρνηση, και να ψηφίζει με βάση το συμφέρον αυτών που εκπροσωπεί. Η παρούσα δομή του κοινοβουλίου εξασφαλίζει πως τίποτα από αυτά δεν συμβαίνει. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται από ένα πολύ μικρό αριθμό βουλευτών, δεν υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο. Και είναι θέμα απλής αριθμητικής. Οι υπουργοί κλπ. δεσμεύονται από έναν κώδικα αφοσίωσης,  και έτσι πάντα ψηφίζουν υπέρ της κυβέρνησης. Από τους υπόλοιπους βουλευτές, οι περισσότεροι υφίστανται μια πολιτική λοβοτομή με αποτέλεσμα να υποδουλώνονται στην εκάστοτε  κομματική γραμμή.

Από την απλή αφοσίωση όμως, περάσαμε στο άλλο άκρο. Αν κάποιος βουλευτής εναντιωθεί σε μια κυβερνητική απόφαση, αυτό θεωρείται ως επιθετική πράξη. Αν καταψηφίσει ακόμη και μια απλή τροποποίηση, τα πράγματα χειροτερεύουν. Και τέλος, αν καταψηφίσει μια εισήγηση του κόμματός του,  αυτό αποτελεί πολιτική αυτοκτονία.

Σε μια πραγματικά λειτουργική βουλή, οι εντάσεις είναι καλοδεχούμενες. Η ανεξαρτησία των βουλευτών δεν συνεπάγεται ντε και καλά αδιέξοδα ή εξέγερση. Μια υγιής ένταση σημαίνει πως η εκτελεστική εξουσία πρέπει να σκέφτεται πριν δρα, και να ζητάει τη γνώμη της νομοθετικής εξουσίας. Δεν μπορεί να υπάρχει ζωντανή αλλά και βιώσιμη δημοκρατία χωρίς ανεξάρτητο κοινοβούλιο.

Η γλώσσα που χρησιμοποιείται στη βουλή θα πρέπει επίσης να απλοποιηθεί. Αποτελεί κοινό μυστικό (ντροπής) ότι αν κάποιος ρωτήσει τους βουλευτές μετά από μια ψηφοφορία τι ακριβώς ψήφισαν, ελάχιστοι θα είναι αυτοί που γνωρίζουν την απάντηση. Γιατί λοιπόν να μη προηγείται της ψηφοφορίας ή να μη συνοδεύει το κάθε προτεινόμενο νομοσχέδιο κλπ. μια απλή εξήγηση γραμμένη σε κατανοητή γλώσσα;

Αν θέλουμε την βουλή να ελέγχει την εκτελεστική εξουσία, χρειαζόμαστε ένα δραστικό μέτρο. Και ένα τέτοιο μέτρο μπορεί να είναι αυτό της ανάκλησης. Να μπορούν οι ψηφοφόροι να ανακαλούν τους εκπροσώπους τους μεταξύ εκλογών. Στη πραγματική δημοκρατία, ο λαός θα πρέπει να μπορεί να ανακαλεί τους εκπροσώπους του, αν οι περισσότεροι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη προς αυτούς, ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο. Και αυτό θα πρέπει να ισχύει για οποιοδήποτε εκλεγμένο δημόσιο αξίωμα.

Η ιδέα της ανάκλησης δεν είναι καινούργια. Υπήρξαν αρκετές απόπειρες ανάκλησης αιρετών αξιωματούχων στην Αμερική, και μάλιστα το 1968 υπήρξε απόπειρα ανάκλησης του τότε κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Ronald Reagan. Μάλιστα, το 2003 οι ψηφοφόροι κατάφεραν και ανακάλεσαν τον εκλεγμένο κυβερνήτη Gray Davis, αντικαθιστώντας τον με τον Arnold Schwarzenegger μετά από νέες εκλογές.

Αυτό ακούγεται άπιαστο όνειρο για τη Βρετανία. Θεωρητικά, και βάσει της  ισχύουσας νομοθεσίας, ένας νέος βουλευτής θα μπορούσε να φύγει στο εξωτερικό για πέντε χρόνια, και να αφήσει τα βουλευτικά του καθήκοντα στον αέρα. Η θέση του θα είναι ασφαλής, και απλά οι ψηφοφόροι του θα έμεναν χωρίς ουσιαστική εκπροσώπηση για όλο αυτό το διάστημα, και μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Οι περισσότεροι βουλευτές είναι ασφαλείς στη καρέκλα τους. Η όποια πίεση αισθάνονται, προέρχεται από το κόμμα τους και όχι από τους ψηφοφόρους. Μια εφαρμογή της έννοιας της ανάκλησης θα τους κρατούσε σε εγρήγορση διότι θα μπορούσαν πολύ εύκολα να αντικατασταθούν.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός επιμένει πως θα εισάγει μια εκδοχή της ανάκλησης και στη Βρετανία. Τα ψιλά όμως γράμματα της εν λόγω απόφασης  την καθιστούν άχρηστη. Αντί να αποφασίζουν οι ψηφοφόροι για την ανάκληση, η κυβέρνηση θα το αναθέσει σε κάποια κοινοβουλευτική επιτροπή, τα μέλη της οποίας θα αποφασίζουν αν ο/η συνάδελφός τους συμπεριφέρθηκε τόσο άσχημα ώστε να ανακληθεί.

Του Zac Goldsmith

S.A.-New Statesman

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΣ 20/04/2011 13:00:32

  Προς το παρον με τις εκλογες θα κλαψουν μανουλες. Οι εξαφανισμενοι θα μεινουν εκει που ειναι τωρα. Στην αφανια. Ολα εδω πληρωνονται.

 2. Loretta avatar
  Loretta 20/04/2011 13:09:25

  Αυτο θα ηταν ενα καλο μετρο εαν και εφοσον υπηρχε αντικειμενικη και ποιοτικη πληροφοριση για το εργο και της ημερες καθε βουλευτη/υπουγρου/λειτουργου.

  Εδω λοιπον τιθεται ενα αλλο ερωτημα υπαρχει αυτου του ειδους πληροφόρηση? και κατα ποσο το εργο καθε βουλευτου "επικοινωνητε" στο κοινο του και απο ποιον?

 3. Ιεροκλής avatar
  Ιεροκλής 20/04/2011 13:10:21

  Και τόσο μακριά αν δεν το πάμε, εγώ το ψώνισα το στραγγιστό το γιαουρτάκι σήμερα και τους περιμένω. Κάθε χρόνο μου 'ρχονται για τις Πασχαλινές διακοπές τους και μου παιρνούν μεσ' απ' την αγορά καμαρωτοί καμαρωτοί! Φέτος μαθαίνω κρύβονται, μάλλον σοφά πράτουσι. Ποτέ όμως δεν ξέρεις εγώ τους περιμένω...

  Απαραίτηττη διευκρίνηση: Δε μιλώ για βία, δε μιλώ για οργανωμένες-καπελωμένες ενέργειες. Μιλώ για προσωπική, επώνυμη διαμαρτυρία γιαουρτο-εξφενδονήσεως...
  http://ierokliss.pblogs.gr/

 4. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 20/04/2011 13:16:07

  Aυτο ισως μπορει να γινει στην Αγγλια ή την Αμερικη οπου υπαρχει πλειοψηφικο συστημα και ολες οι εκλογες ειναι στην ουσια μονομαχιες.
  Στο συστημα της αναλογικης που εχουμε εμεις ειναι αδυνατον να γνωριζεις ποιος ψηφισε ποιον βουλυετη αρχικα οποτε η διαδικασια ανακλησης σκονταφτει στο οτι οσοι δεν ψηφισαν καποιον δεν αλλαζουν γνωμη ανακαλωντας τον.
  Θα προκληθει χαος καθως σχεδον ολοι θα ανακαλουνται απο τους ψηφοφορους των αντιπαλων κομματων.

 5. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 20/04/2011 13:32:37

  Ας παραιτηθουν της Βουλευτικης Ασυλιας ολοι οι δικοι μας πριν τις Εκλογες και το ΠΑΣΟΚ δε θα βρει ουτε την ψηφο του Μπομπολα ουτε του κυρ-Σταυρου.
  Το ξαναλεω να το εμπεδωσουν!!

  ΠΠ

  • Αστος avatar
   Αστος @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 20/04/2011 14:27:32

   Αλλαζει ο λυκος χουγια?

   • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
    ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Αστος 20/04/2011 22:08:33

    Θ αλλαξει ο ψηφοφορος !!!!..

    ΠΠ

 6. Mιχαηλ Στρογκωφ avatar
  Mιχαηλ Στρογκωφ 20/04/2011 13:43:35

  Μια εξαιρετικη ιδεα που εχει την καταγωγη της στο εξοστρακισμο της αρχαιας Αθηναϊκης δημοκρατιας κι' η οποια θα ηταν φυσικα -και δυστυχως- τελειως ανεφαρμοστη, οχι μονο στην σημερινη Ελλαδα, αλλα και σε ολες τις συγχρονες, κατ' επιφαση μονο, "κοινοβουλευτικες δημοκρατιες" της Δυσης (που δεν ειναι και πολυ καλλιτερες απο την δικηα μας, αφου κι' εκει οι διαπλεκομενοι της πραγματικης "φαιας εξουσιας" αποβλακωνουν και προβατοποιουν τους λαους, με την βοηθεια των ελεγχομενων media) . Παντως, εαν ηθελε κανεις να προεκτεινει αυτη την ρομαντικη και εξιδανικευμενη εκδοχη, θα επρεπε να περιλαβει κατι που επισης ισχυε στην Αθηναϊκη δημοκρατια, δηλαδη την δημευση και την τιμωρια οσων δημοσιων λειτουργων πλουτισαν παρανομως, ή εβλαψαν με τις αποφασεις τους το κοινωνικο συνολο. (Εδω υπαρχει και λυρικη μουσικη συνοδεια απο βιολια σε τρεμολο!)

 7. firiki2010 avatar
  firiki2010 20/04/2011 13:50:51

  Το μέτρο της ανάκλησης μάλλον έχει μεγάλες τεχνικές δυσκολίες. Ποιος θα παίρνει την πρωτοβουλία έναρξης της διαδικασίας; Οποτεδήποτε; Χωρίς προυποθέσεις; Πως θα αποφασίζεται η ανάκληση; Στο μονοεδρικό σύστμα της Αγγλίας όπου γίνονται εκλογές κάθε πέντε χρόνια λίγο -πολύ σταθερά θα είχε ίσως νόημα να ψαχτεί κάποιος Εδώ όμως....
  Για το θέμα της κομματικής πειθαρχίας που θίγεται στην ανάρτηση και της ανεξαρτησίας της γνώμης των βουλευτών ομολογώ ότι θα ήμουν ευτυχής αν υπήρχαν νομοθετήματα που θα περνούσαν πχ με 100 ψήφους από το ΠΑΣΟΚ , 60 από τη ΝΔ , 4 από το ΛΑΟΣ ΚΑΙ 1 από την Δ.Α. Φοβάμαι πως είμαστε πολύ μακριά από κάτι τέτοιο και βέβαια αυτό προυποθέτει ότι υπάρχει ουσιαστική επαφή βουλευτών -ψηφοφόρων μέσα απο την οποία ο ψηφοφόρος γνωρίζει πραγματικά ειδικότερες απόψεις του υποψηφίου σε επί μέρους ζητήματα για τις οποίες και τον ψηφίζει. Προυποθέτει επίσης ότι κάθε διαφωνία προς τη γραμμή δεν θα θεωρείται "αμφισβήτηση" που πρέπει να παταχθεί, όπως βέβαια και ότι δεν θα εκφράζονται "διαφωνίες" προσχηματικά για να υπηρετηθούν άλλοι σκοποί. Θέματα πολιτικής παιδείας . Ζόρικα πράγματα.

 8. ΠΕΤΡΟΣ ΧΑΣΑΠΗΣ avatar
  ΠΕΤΡΟΣ ΧΑΣΑΠΗΣ 20/04/2011 13:56:27

  Αυτό το ολιγαρχικό πολιτικό σύστημα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας που γεννήθηκε ως σύστημα των μεγαλοαστών προεστών, αυτό ακριβώς το πολιτικό σύστημα έχουμε εισάγει στη χώρα μας.
  Αν σ' αυτό το ολιγαρχικό σύστημα προσθέσετε και όλες τις κακοδαιμονίες της χώρας μας, οικογενειοκρατία, διαπλοκή, λαμογιά, ελληνικά ΜΜΕ, πολιτική παιδεία κ.λ.π., έχετε στο πιάτο σας τη δική μας Κοινοβουλευτική "Δημοκρατία".
  Αυτό ακριβώς το πολιτικό σύστημα φίλοι μου πολεμάω εγώ μέσα από το blog μου.

 9. FRESH avatar
  FRESH 20/04/2011 16:48:18

  η κατάρρευση της χώρας σε όλα τα επίπεδα οφείλεται στο ότι και κανείς έλληνας νεοεκλεγείς βουλευτής ποτέ δεν θα μπορούσε να δημοσιεύσει μία παρόμοια ανάλυση για πολλούς λόγους (πολλοί είναι και εντελώς ανίκανοι).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.