#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/11/2012 23:03
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο θα γίνουν με... κινητικότητα

 

 Με νομοθετική ρύθμιση που θα ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο, έρχεται το σοκ για περισσότερους από 25.000 δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι θα δουν την πόρτα της εξόδου από το δημόσιο, οι 2.000 εξ αυτών πολύ σύντομα. Η ρύθμιση προβλέπει τις ειδικότητες, κατηγορίες ή κλάδους που καταργούνται με τους υπαλλήλους να τίθενται σε διαθεσιμότητα μέχρι να μετακινηθούν, κι αν γίνει ποτέ αυτό, σε άλλη θέση.

Αφού ακούσαμε για εργασιακή εφεδρεία, για διαθεσιμότητα, για προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, τώρα «εφευρέθηκε» νέα λέξη. Η… κινητικότητα του προσωπικού. Η ουσία είναι μία: Ότι απαίτηση της τρόικας είναι να φύγουν χιλιάδες υπάλληλοι κι όποια κι αν είναι η ονομασία τους, το δημόσιο θα αδειάσει τα επόμενα χρόνια. Προφανώς σε ορισμένους κλάδους υπάρχει πλεόνασμα, όμως, σε άλλους το πρόβλημα είναι τεράστιο. Για παράδειγμα τα σχολεία δεν έχουν δασκάλους και πολλά νοσοκομεία δεν έχουν γιατρούς και προσωπικό.

Πάντως, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου θα φύγουν χωρίς δεύτερη κουβέντα και πιθανόν χωρίς να περιμένουν δικαστικές αποφάσεις, όλοι οι επίορκοι υπάλληλοι. Στο στόχαστρο μπαίνουν επίσης όσοι υπάλληλοι θεωρούνται… κοπανατζήδες αλλά και οι ανεπαρκείς, έπειτα από αξιολόγηση.

Η νέα δεξαμενή από την οποία θα πάρουν υπαλλήλους για να τους απομακρύνουν θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες όσοι διορίστηκαν χωρίς τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Και φυσικά όλα αυτά θα γίνουν με αυτή την περίφημη… κινητικότητα. Το σχέδιο προβλέπει την ενίσχυση της κινητικότητας του προσωπικού, προκειμένου να διαμορφωθεί μία ευέλικτη και αποδοτική δημόσια διοίκηση. «Πρέπει να σπάσουν όλα τα στεγανά που κρατούν υπαλλήλους "εγκλωβισμένους" σε υπηρεσίες υπερστελεχωμένες ή σε ειδικότητες που δεν συμβαδίζουν με μία σύγχρονη διοίκηση», ενώ προστίθεται ότι «θα υπάρχουν πλήρεις δυνατότητες να μεταφέρεται το προσωπικό εκεί όπου υπάρχουν πραγματικές ανάγκες των υπηρεσιών και εκεί όπου ο καθένας μπορεί να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τα προσόντα του».

Στόχος είναι η καλύτερη δυνατή  κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού μέσα στη διοίκηση, δεδομένου ότι ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα θα έχει μειωθεί σημαντικά μέχρι το 2015 (κατά το 1/3 σε σχέση με το 2009) ενώ ήδη παρατηρείται αποχώρηση- συνταξιοδότηση υπαλλήλων. Τα κενά που δημιουργούνται πρέπει να μπορούν να καλύπτονται κατά τον καλύτερο και ταχύτερο τρόπο.

Το σχέδιο για την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού στο δημόσιο εξειδικεύεται σε τρεις βασικούς άξονες:

1. Ριζική αναμόρφωση του υπαλληλικού δικαίου, καθώς η κινητικότητα εξαπλώνεται σε όλο το εύρος του δημόσιου τομέα και σε κάθε κατεύθυνση μέσα σε αυτόν. Διευρύνεται σημαντικά ο θεσμός της υποχρεωτικής μετάταξης ή μεταφοράς προσωπικού με στόχο την αξιοποίηση των υπαλλήλων ανάλογα με τα προσόντα και την κατάρτισή τους, και με βάση την οικογενειακή τους κατάσταση και τις βιοτικές του ανάγκες. Στην κατηγορία αυτή υπάγεται και το προσωπικό (μόνιμο και ΙΔΑΧ) δημοσίων υπηρεσιών και ΝΠΔΔ του οποίου οι οργανικές θέσεις καταργούνται. Σε αυτή την περίπτωση, οι υπάλληλοι τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας για  ένα έτος με το 75% των αποδοχών (σύμφωνα με το υπαλληλικό δίκαιο). Στη διάρκεια της διαθεσιμότητας, μετά την οποία σύμφωνα με τον ισχύοντα Υπαλληλικό Κώδικα εφόσον ένας υπάλληλος δεν μεταταγεί τότε απομακρύνεται, διευρύνονται οι δυνατότητες για το προσωπικό:

- Να μετατάσσεται εκουσίως

- Να μετατάσσεται υποχρεωτικά

- Να υπάγεται σε προγράμματα επανεκπαίδευσης και επανακατάρτισης μέχρι να μεταφερθεί ή να μεταταχθεί

2. Την κατάργηση ειδικοτήτων που δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Έτσι, εντάσσονται άμεσα στο σχήμα κινητικότητας υπάλληλοι των οποίων οι οργανικές θέσεις καταργούνται σε ειδικότητες, κατηγορίες και κλάδους που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των φορέων όπου ανήκουν. Βασικό κριτήριο για την επιλογή αυτής της κατηγορίας υπαλλήλων είναι να έχουν προσληφθεί χωρίς καμία διαδικασία αξιολόγησης.

Οι υπάλληλοι αυτοί ούτε θα τιμωρηθούν, ούτε θα υποβιβαστούν, ούτε θα οδηγηθούν υποχρεωτικά στην έξοδο. Θα μετακινηθούν σε υπηρεσίες όπου διαπιστώνονται πραγματικές και επείγουσες ανάγκες σε προσωπικό.

Λαμβάνεται κάθε μέριμνα προκειμένου οι υπηρεσίες από όπου προέρχονται οι υπάλληλοι αυτοί να μην αποψιλωθούν από προσωπικό και να μην επηρεαστεί στο ελάχιστο η παροχή υπηρεσιών στους πολίτες.

3. Το νέο και αυστηρότερο πειθαρχικό δίκαιο για τους δημοσίους υπαλλήλους ενισχύεται προκειμένου να μην παραμένουν στη θέση τους στην υπηρεσία υπάλληλοι εναντίον των οποίων εκκρεμεί σοβαρή ποινική ή πειθαρχική δίωξη. Έτσι μπορεί να προστατευθεί το κύρος των δημοσίων υπαλλήλων και το συμφέρον των ίδιων των δημοσίων υπηρεσιών.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. δημης avatar
  δημης 05/11/2012 00:01:54

  ΤΥΧΕΡΟΙ ...ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ....
  ΘΑ ΦΘΑΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΓΚΙΛΟΤΟΝΑ ΜΕ...ΤΑΙΝΙΟΔΡΟΜΟΥΣ..... SIEMENS (OYTE KAN ME ΤΗΣ ΤΥΣΣΕΝ ΠΟΥ....ΓΕΡΝΟΥΝ....

 2. ΝΙΚΟΣ avatar
  ΝΙΚΟΣ 05/11/2012 00:07:02

  ...γιατι δεν ψαχνουν τα πτυχια αγγλικων , ecdl ;;....ακομα κ τα απολυτηρια λυκειου!
  το μεγαλυτερο ποσοστο ειναι πλαστα.
  αντε αρκετα εκλεψαν τις ζωες μας.

 3. Γιαννης Κ avatar
  Γιαννης Κ 05/11/2012 01:33:27

  Δεν εκλεψαν μονο τις δικες μας ζωες Νικος, το χειροτερο ειναι οτι εκλεψαν και σκοτωσαν τις ζωες και τις ψυχες των παιδιων μας που θα κανουν χρονια να βρουν μια δουλεια . Αντι να το βουλωνουν τα κορακια που μας κατασπαραξαν,εχουν το θρασος να μας απειλουν αποπανω με σκοταδι.Θα τους αφησουμε?

  • Stefanos avatar
   Stefanos @ Γιαννης Κ 06/11/2012 09:08:33

   Και εσύ έκλεψες τις ζωές μας με τη φοροδιαφυγή σου...

 4. kouvari avatar
  kouvari 05/11/2012 03:26:20

  Φιλε μου...
  Τους διορισαν αυτοι που ψηφιζες και ψηφιζεις ακομα.....
  Κοιταξου στον καθρεφτη λιγο....!!

  • Θόδωρος avatar
   Θόδωρος @ kouvari 05/11/2012 09:08:01

   Αυτοί που πήγαν στον ΣΦΥΡΙΖΑ?...

   • Θησειώτης avatar
    Θησειώτης @ Θόδωρος 05/11/2012 09:25:49

    Ναι, αυτοί. Οι τσυριζέοι/σφυριζέοι.

   • Κώστας avatar
    Κώστας @ Θόδωρος 05/11/2012 12:09:14

    Δεν πήγαν όλοι στον Σύριζα, οι περισσότεροι είναι στην συγκυβέρνηση!

 5. KAPS avatar
  KAPS 05/11/2012 11:12:36

  Υποψιάζομαι πως αν στους προλαλίσαντες τους δινόταν η ευκαιρία να μπουν σε ΔΕΚΟ ή ΔΗΜΟΥΣ ή ΔΗΜΟΣΙΟ οχι δεν θα σκέφτονταν τα δύστυχα παιδιά των άλλων αλλά θα τα ποδοπατούσαν μαζί με το μέλλον τους που τόσο κλαίγονται ...Οχι άλλο υποκρισία ..Είδαμε τόσα χρόνια και τι γινόταν ..

  • panas avatar
   panas @ KAPS 05/11/2012 11:55:45

   Αναμένεται κύμα παραιτήσεων από νεοφιλελεύθερους ΔΥ που έβαλαν μάλιστα και "νεοφιλελεύθερο" μέσο για να διοριστούν στο δημόσιο.
   Δεν αντέχουν άλλο την απραξία. Οι φραπέδες τους χάλασαν το στομάχι. Θέλουν να προσφέρουν επιτέλους στην ανάκαμψη της χώρας από τον ιδιωτικό τομέα, από όπου και θα ανταμειφθούν δεόντως...

   • Γιώργος Αχαιός avatar
    Γιώργος Αχαιός @ panas 06/11/2012 10:28:39

    Δεόντως, Βεβαίως, Βεβαίως....

 6. Γιαννης Κ avatar
  Γιαννης Κ 05/11/2012 12:52:59

  Η δικη μου οικογενεια μιστερ ΚΑΡΣ υποφερει καθημερινα επειδη εσυ και το σοι σου μαλλον ειστε τροφιμοι του Σοβιετικου κρατους στο οποιο ζουμε και εχεις εξασφαλισει μεχρι τα δισεγγονα. Οσο για σενα Κουβαρι θελω να σε ρωτησω κατι.Μηπως ξερεις τι απεγιναν ο Μανος ο Ανδριανοπουλος και αλλοι φιλελευθεροι που ελεγαν να μειωσουμε το κρατος τερας και την συνεπαγομενη διαφθορα ? Ο δικος μου καθρεφτης ειναι πεντακαθαρος γιατι αυτους ψηφιζα και συνεχιζω να στηριζω με φανατισμο.Επομενως, τον δικο σου καθρεφτη να κοιταξεις που μαλλον ειναι λερωμενος.

  • kastis avatar
   kastis @ Γιαννης Κ 05/11/2012 17:05:49

   Ποιό κράτος-τέρας αδερφέ; Δεν μάς λες και καμμιά πηγή γιατί εγώ βρήκα μια που λέει ακριβώς το αντίθετο:
   «While the Scandinavian countries and France have the largest public sectors, with a share of public sector employment in the total labour force of more than 20% in 2002, public employment in Greece, Ireland, the Netherlands, and Germany was about half that share»
   The size and performance of public sector activities in Europe (σελ. 4)

   Και το ίδιο λέει και ο ΟΟΣΑ:
   «Greece has one of the lowest rates of public employment among OECD countries, with general government employing just 7.9% of the total labour force in 2008»
   Government at a Glance 2011 (σελ. 2)

   αλλά και η "Μελέτη για τις μισθολογικές εξελίξεις στο Δημόσιο" (σελ. 50) που εκπόνησε η ICAP για το ΥπΟικ.
   «Ο […] κλάδος τής δημόσιας διοίκησης-άμυνας-κοινωνικής ασφάλισης δεν διαφοροποιείται ιδιαίτερα στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη […] η ίδια κατηγορία περιλαμβάνει και τούς απασχολούμενους στην άμυνα και στα σώματα ασφαλείας η οποία στην περίπτωση τής Ελλάδας αφορά δυσανάλογα μεγάλο αριθμό απασχολουμένων.[Στην Ελλάδα το ποσοστό των ένστολων] στις 31/12/2009 ανερχόταν […] στο 3,4% τού μονίμως απασχολούμενου δυναμικού [ενώ] στο Ηνωμένο Βασίλειο […] σε 1,8% […] στην Ιρλανδία 1,4% […] σε άλλες χώρες τής Ε.Ε. θέτουν το συγκεκριμένο όριο χαμηλότερα τού 1%...»

   Με άλλα λόγια μόνο οι ένστολοι είναι υπεράριθμοι.

 7. kastis avatar
  kastis 05/11/2012 16:58:10

  Δεν μάς λέτε και ποιοί τομείς τού Δημοσίου έχουν υπεράριθμους; Συγκεκριμένα πράγματα, όχι "ξέρω μια γειτόνισσα που κάθεται και δεν δουλεύει".
  Εγώ πάντως έχω να σάς πω
  α) ότι οι ένστολοι είναι 70% πάνω από τον μ.ο. τής ΕΕ -πραγματικά ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΟΙ
  β) οι υπόλοιποι ΔΥ είναι πολύ λίγοι
  «Αυτό έχει ως συνέπεια να μην αποκαλύπτεται στο πραγματικό μέγεθός του το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ΔΥΟ λόγω έλλειψης προσωπικού. Το μισθολογικό κούρεμα και η απειλή της εφεδρείας οδήγησαν προς την έξοδο χιλιάδες υπαλλήλους. Ένα μεγάλο ποσοστό των υπηρεσιών μετά τις σχετικές εξελίξεις δεν διαθέτει σχεδόν κανένα υπάλληλο, ενώ ακόμα και εφορίες που έχουν προσωπικό δεν είναι σε θέση να ολοκληρώσουν εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους.
  Οι πολεοδομίες αποτελούν άλλον έναν τομέα ο οποίος έχει τεθεί σε αδράνεια, καθώς οι υπάλληλοι του δεν επαρκούν για να ολοκληρώσουν μια σειρά από υποχρεώσεις που σχετίζονται για παράδειγμα με αιτήσεις νομιμοποίησης Η/Υ και αυθαίρετων χώρων. Τα προβλήματα στις πολεοδομίες έχουν αυξηθεί λόγω του προγράμματος «Καλλικράτη».
  Όπως και στην περίπτωση των εφοριών, τα ασφαλιστικά Ταμεία έχουν βρεθεί χωρίς προσωπικό […] Σε μεγάλα ασφαλιστικά Ταμεία χρειάζονται από 6 έως και 12 μήνες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία συνταξιοδότησης.
  Στην πλειονότητα των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών υπάρχουν ελλείψεις, […]
  Η οικονομική κρίση «χτύπησε» και της υπηρεσίες της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία ξαφνικά βρέθηκε με ελλείψεις προσωπικού.
  Αυτός άλλωστε είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που η υπηρεσία βρίσκεται εκτεθειμένη και εκπρόθεσμη απέναντι στην κεντρική διοίκηση…»
  Εφημερίδα «Επενδυτής» 19-20/5/2012

  • maverick avatar
   maverick @ kastis 07/11/2012 22:54:00

   Προφανώς, για όλα τα ανωτέρω η ΑΔΕΔΥ, δεν γνώριζε και δεν θέλει να γνωρίζει τίποτα. Αλλά τους πήραμε χαμπάρι όμως και πλέον δεν πείθουν οι κυρίες και κύριοι του εν λόγω συνδικαλιστικού Οργάνου, διακομματικά!!!

 8. Παναής avatar
  Παναής 05/11/2012 19:16:36

  Τυχεροί υπέρμαχοι της ελληνικής ιδιωτικής πρωτοβουλίας!!! Θα τα λέμε δηλαδή στα προαύλια ιδιωτικών κλινικών και ιδιωτικών σχολείων στα βόρεια προάστεια; Τέλεια! Να είστε όλοι εκεί. Μην ξεχάσετε απλήρωτες όμως τις...πρωην ΔΕΚΟ.

 9. βορειος avatar
  βορειος 05/11/2012 21:06:54

  ρε παιδια τιμωρια ειναι δεν ειναι μετρα ποσο πια θελετε για να το καταλαβετε? το οφελος απο τις απολυσεις ειναι σχεδον μηδαμινο, απλα ειναι θεμα τσαμπουκα της τροικας ,να μην χαλαση η συνταγη οπου πηγαν ακριβως τα ιδια μετρα εχουν παρει, τα αποτελεσματα τα γνωριζετε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.