21/07/2008 17:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι φωτορεπόρτερ είναι ρεπόρτερ

Νέα πραξικοπηματική μεθόδευση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ εναντίον των 17 συναδέλφων φωτοειδησεογράφων, ήδη μελών της ΕΣΗΕΑ από τον περασμένο Μάρτιο. Με επιστολή στο ασφαλιστικό Ταμείο για την υγειονομική μας περίθαλψη, τον ΕΔΟΕΑΠ, οι κ. Σόμπολος και Μπετινάκης (πρόεδρος και Γ.Γ. της ΕΣΗΕΑ), εμφανίζουν, τους συγκεκριμένους συναδέλφους ως ΜΗ ΜΕΛΗ της ΕΣΗΕΑ, επομένως επιδιώκουν να υποχρεώσουν το Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ να ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΕΙ! ΝΤΡΟΠΉ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Factorx avatar
  Factorx 21/07/2008 17:46:02

  Προς τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ

  Αθήνα, 17/7/2008

  Αξιότιμε κύριε πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι,

  Λυπάμαι ειλικρινά και αγανακτώ για την αρνητική επιστολή προς τον ΕΔΟΕΑΠ, που στείλατε εσείς ως πρόεδρος και ο κ. Μπετινάκης ως γενικός γραμματέας, για να μη γίνουν μέλη του ΕΔΟΕΑΠ (να μην ασφαλιστούν) οι συνάδελφοι -και πλέον μέλη της ΕΣΗΕΑ- φωτοειδησεογράφοι των εφημερίδων.
  Εκφράζοντας απολύτως την επιθυμία και τη θέση όλων των συναδέλφων μου στο ΕΘΝΟΣ και στο ΕΘΝΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ διαμαρτύρομαι εντόνως για την ενέργειά σας αυτή και ζητώ να την ανακαλέσετε αμέσως, αναγνωρίζοντας το αυτονόητο (μετά από τόσα χρόνια): ότι οι φωτοειδησεογράφοι των εφημερίδων συμμετέχουν στη συλλογή και στην έκδοση των εφημερίδων και είναι μέλη της ΕΣΗΕΑ, κι επομένως ΚΑΙ του ΕΔΟΕΑΠ, γιατί το δικαιούνται. Τους το οφείλαμε, και ήδη ανήκουν στο σωματείο μας.
  Οποιαδήποτε άλλη ενέργεια από την πλευρά σας, στο όνομα της νομιμότητας, την οποία -λυπάμαι ειλικρινά που θα σας το πω- επικαλείστε μόνο όταν σας συμφέρει (π.χ. εσείς, κύριε πρόεδρε, δεν παραβιάζετε το καταστατικό, όταν έχετε να συγκαλέσετε το Μεικτό Συμβούλιο 4 μήνες;) αποδεικνύει πως η πρόθεσή σας ήταν και συνεχίζει να είναι αρνητική απέναντι στους άξιους συναδέλφους μας φωτορεπόρτερ, με τους οποίους μαζί, δεκαετίες ολόκληρες, κάνουμε ρεπορτάζ, εργαζόμαστε σκληρά και μέσα στις ίδιες αντίξοες συνθήκες δίνουμε καθημερινό αγώνα για τη δημοσιογραφία, την Ενημέρωση του πολίτη και το πενιχρότατο μεροκάματο.

  Σας παρακαλώ να φέρετε το θέμα επειγόντως στο Μεικτό Συμβούλιο, αν δεν μπορείτε να αντιληφθείτε μόνος σας το λάθος σας και την αδικία που διαπράττετε εις βάρος των συναδέλφων μας φωτοειδησεογράφων των εφημερίδων, ήδη μελών της ΕΣΗΕΑ.

  Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,
  Η εκρόσωπος των συντακτών του ΕΘΝΟΥΣ και του ΕΘΝΟΥΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ,
  Πόπη Χριστοδουλίδου

 2. Factorx avatar
  Factorx 21/07/2008 17:46:22

  Προς Σόμπολο / Μπετινάκη
  Πρόεδρο και Γραμματέα του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ


  Σκέφτομαι μέρες τώρα να σας στείλω ένα γράμμα. Εβδομάδες. Μήνες. Μπορεί και χρόνια.
  Ήταν τότε που πρωτοξεκίνησε αυτό το θέμα.
  Ζούσε ακόμα ο Αντώνης. Ζούσε και η Εφη.
  Τότε, θα μου πεις δεν ήσασταν εσείς στα «πράγματα». Ήταν άλλοι…

  Σκέφτομαι λοιπόν να σας γράψω ένα γράμμα.
  Αλλά να λέει τι ?
  Δεν θυμάμαι κανέναν από εσάς, να είστε εκεί κοντά όταν τα Μ.Α.Τ. ξυλοκοπούσαν τον Αλέξανδρο, τον Σπύρο, την Αργυρώ, τον άλλο Σπύρο, τον Θανάση.
  Ούτε και σε εκείνες τις πορείες, που είχαν ανοίξει οι ουρανοί και έριχνε καρεκλοπόδαρα σας είδα.
  Δεν σας είδα ούτε στις φωτιές που κατέκαψαν την χώρα μου σας είδα. Δεν λέω μόνον για τις περσινές. Γενικά μιλάω.
  Σας έχω δει όμως πολλές φορές, να «χαϊδεύετε» χέρια πολιτικών, υπουργών, βιομηχάνων.
  Σας έχω δει, να χασκογελάτε με αστέρες, με προέδρους και με αρχηγούς κάθε είδους. Και μην τολμήσετε να μου πείτε πως ΔΕΝ βλέπω καλά ή πως ΔΕΝ είναι έτσι…
  ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ, ΚΡΑΤΑΩ ΜΗΧΑΝΗ. ΦΩΤΟΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΟΣ ΕΙΜΑΙ.
  ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΠΩΣ ΓΙΑ ΟΤΙ ΛΕΩ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΑΣ ΤΟ ΔΕΙΞΩ…
  ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ …ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ.
  Σας έχω δει ακόμα να κρύβεστε, όταν διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα όπως εκείνο το «αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι» και ΔΕΝ σας είδα να βγείτε ποτέ να το αντικρούσετε…
  Σας θυμάμαι, από παλιά, πριν τον ερχομό της τηλεόρασης. Τότε που δίνατε «αγώνα για την ενημέρωση» και πασχίζατε να είστε και εσείς στην φωτογραφία του θέματος.
  Μετά ήρθε η τηλεόραση και γίνατε «αστέρια». Δεν χρειάζωσταν πια τους φωτορεπόρτερ για να φανείτε… είχατε τις «μοδίστρες». Έτσι δεν αποκάλεσαν κάποιοι από το σινάφι σας τους συνάδελφους μας τεχνικούς της τηλεόρασης ? Ποιους ? Εκείνους που λειώνουν για να βγεις εσύ ατσαλάκωτος και γυαλιστερός στο «κουτί».
  Ξεχνάτε εύκολα και γρήγορα.
  Θυμάστε μόνον ότι σας βολεύει.
  Εγώ πάλι ΟΧΙ. Δεν ξεχνάω, Δηλαδή και να θέλω ΔΕΝ μπορώ.
  Υπάρχουν οι φωτογραφίες που μου θυμίζουν και πολλές φορές μου γίνονται εφιάλτης. Υπάρχουν και οι μνήμες.
  Θυμάμαι τον Αντώνη, λίγο πριν «φύγει», να μου λέει:
  ΄΄ Ρε φίλε, μην το αφήσετε το θέμα με την ΕΣΗΕΑ. Να το παλέψετε εσείς τώρα, από εδώ και πέρα. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά το δικαιούμαστε, είτε το θέλουν είτε όχι΄΄.
  Και είτε το θέλετε λοιπόν, είτε όχι. ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ να είμαστε και στην ΕΣΗΕΑ και στον ΕΔΟΕΑΠ. Στην ΕΣΗΕΑ γιατί είκοσι πέντε χρόνια δουλεύω σε εφημερίδα και στον ΕΔΟΕΑΠ γιατί είκοσι πέντε χρόνια, ενώ εγώ είμαι στο ΙΚΑ, έχω κρατήσεις για να …σφυρίζεις αδιάφορα εσύ. Και να σου πω και κάτι ακόμα.
  Εγώ κανένα πρόβλημα δεν έχω να είμαι στο ΙΚΑ. Τιμή μου είναι, να είμαι εκεί που είναι όλοι οι εργάτες. Γιατί και εγώ εργάτης είμαι.
  Αλλά όχι με τα δικά μου χρήματα, να είσαι εσύ το «ρετιρέ» και εγώ το «υπόγειο». Και μια που είστε έμπειροι και παλιοί δημοσιογράφοι, μάλλον θα ξέρετε, πώς όταν αρχίσει να «κουνιέται» το υπόγειο, όσο μεγάλο και εάν είναι το ρετιρέ και να μην πέσει, ζημιές θα πάθει…

  Και επειδή έχω αρχίσει και σας βαριέμαι και εσάς και τον τρόπο που σκέφτεστε αλλά και την μεθοδολογία σας, θα σας πω δύο τρία πράγματα ακόμα και μετά θα πάω για μπύρες…

  Στις 4/3 αυτού του χρόνου, ομόφωνα το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, μετά από προσπάθεια πολλών χρόνων, έκανε μέλη της 15 φωτοειδησεογράφους, εργαζόμενους στις ημερήσιες Αθηναϊκές εφημερίδες. Μετά από σχεδόν δύο μήνες, προφασιζόμενοι πως είμαστε και μέλη της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, δηλαδή πως είμαστε και σε άλλο σωματείο, στείλατε μια επιστολή προς τον ΕΔΟΕΑΠ, όπως να μην μας εγγράψουν, με την αιτιολογία …ΓΙΑ ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.
  Την απόφαση αυτή την υπογράφετε εσείς οι δύο. Δηλαδή ΣΟΜΠΟΛΟΣ και ΜΠΕΤΙΝΑΚΗΣ.
  Χωρίς απόφαση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ. ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ.
  Δεν θα πω πως χαίρομαι για την …δημοκρατικότητα σας, η οποία φαίνετε πως είναι κάπως σαν τα ελατήρια. Άλλοτε μαζεύει και άλλοτε απλώνει όπως π.χ. στην περίπτωση Αδριανού. Και επειδή όπως σας πρότυπα σας βαριέμαι, δεν κάθομαι να αναφέρω εκατοντάδες άλλα παραδείγματα – γεγονότα και για τις δημοκρατικές σας ευαισθησίες αλλά και για ποιους και πως εγγράφεται μέλη σας και φυσικά και ποιους ΔΕΝ εγγράφεται…
  Αν χρειαστεί όμως { που θα χρειαστεί } εδώ θα είμαστε και εσείς και εγώ αλλά και όσοι άλλοι ενδιαφέρονται να μάθουν…

  Μου λέγε κάποτε ένας παλιός δημοσιογράφος, όχι σαν και εσάς, αλλά από εκείνους τούς ΄΄εργάτες του τύπου΄΄, πως ο σεβασμός ΔΕΝ χαρίζετε αλλά κατακτιέτε. Να ξέρετε λοιπόν, πως όσα κουστουμάκια και να βάλετε, όσες κλαρωτές γραβάτες και να φορέσετε
  ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΜΟΥ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΧΕΤΕ… και για ψαχτείτε, μπορεί να μην έχετε πολλών ακόμα


  Σπύρος Τσακίρης
  ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ

 3. Μπαρμπαγιώργος avatar
  Μπαρμπαγιώργος 21/07/2008 19:06:27

  Περιμένω πως και πως την επόμενη φορά που θα εμφανιστεί ο πανούλης σε μαγαζί να μιλήσει σε συνέλευση εργαζομένων. Ε ρε γλέντια που έλεγε και ο Σπαθάρης. Κοντεύει 2009 και συλλογικές συμβάσεις πουθενά, πάρε και τούτη, 17 συναδέλφους μέλη της ΕΣΗΕΑ τους στερείς την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με το έτσι θέλω, πάρε και 'κείνη. Γιατί ούτε καν καραγκιόζης δεν είσαι, μπιριγκόγκος είσαι. Τι έκανα μπαμπάκο?

 4. Theodore avatar
  Theodore 21/07/2008 19:57:58

  Τωρα εδω που τα λεμε, η ΕΣΗΕΑ, κονομαει απο φορους υπερ τριτων,που της εχουν δωσει οι αλητες πολιτικοι.
  Δηλαδη, καποιοι πληρωνουν, μεσα απο τις διαφημισεις,λεφτα, που πανε στο Ταμειο της και ετσι, μπορει και δινει την περιθαλψη, για την οποιαν κοπτονται ολοι αυτοι και τρεμουν μηπως τους διαγραψουν και τη χασουν.
  Εμεις οι αλλοι, που παιρνουμε τα παπαρια μας, γιατι να αγχωθουμε για την ιστορια αυτη;
  Ας κοψουν το λαιμο τους.

 5. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 21/07/2008 21:45:12

  Σιγά που ο ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ, ΑΜΕΡΟΛΗΠΤΟΣ & ΑΔΕΥΣΜΕΥΤΟΣ Ελληνικός Τύπος θα ασχολιόταν, με 17 άτομα, εδώ όλα τα μέλη της ΕΣΗΕΑ που εργάζονται σε ΜΜΕ (έντυπο και ηλεκτρονικό), έχουν κάνει γαργάρα την απόλυση 300 ατόμων από την VODAFONE, αλλά ξέχασα πληρώνει πολλά σε διαφημίσεις η συγκεκριμένη εταιρεία, οπότε λυπάμαι που το λέω αλλά συμφωνώ απόλυτα με τ γραφόμενα του Theodore, δεν μας ενδιαφέρουν τι κάνουν οι συντεχνίες που συντηρούνται από το αγγελιόσημο, που όλοι μας συνεισφέρουμε άμεσα ή έμμεσα στο ταμείο τους.
  Ας κόψουν το λαιμό τους οι ...άδολοι αδέκαστοι και ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι

 6. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 22/07/2008 00:15:53

  Το αγγελιόσημο δεν είναι πρόβλημα ούτε είναι πρόβλημα οι εισφορές υπερ τρίτων. Αν καταργηθούν θα ανέβει πλασματικά λίγο ο μισθός για να κάνουν τις κρατήσεις τα ταμεία.

  Το πρόβλημα είναι να εξαρτάται η περίθαλψη και η σύνταξη του άλλου από κλίκες σωματείων και να τρέμει μην τον διαγράψουν και μείνει ξυλάρμενος. Επιβάλλεται άμεσος διαχωρισμός επιμελητηριακής οργάνωσης και συνδικαλιστικού οργάνου.

 7. nikoleta avatar
  nikoleta 22/07/2008 09:18:56

  Theodore,

  Oχι μας ενδιαφέρει ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΑΓΓΕΛΙΟΣΗΜΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ, ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ, ΧΟΥΝΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΑ, είναι μια ευνομούμενη συντεχνία, και δεν μπορεί κάποιοι που τα "ξύνουν" όλη μέρα αντιγράφοντας δελτία τύπου και ζώντας από την παραπληροφόρηση και την πλύση εγκεφάλου του Ελληνάρα και της Ελεεινίδας, να έχουν ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ένα ταμείο που τους πληρώνει μέχρι και να αδυνατίσουν με "μπαλονάκι", κι οι υπόλοιποι να ΣΚΙΖΟΝΤΑΙ στη δουλειά...
  ΑΓΓΕΛΙΟΣΗΜΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΧΩΡΑ...Αν ο Μπόμπολας, ή ο Κουρής, ή ο Βγενόπουλος, ή ο Κοντομηνάς (αυτοί οι ΠΛΗΒΕΙΟΙ) ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΟΣΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΚΙ ΕΝΤΥΠΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΤΟΥΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΤΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ...
  Τη VODAFONE την έκαναν "γαργάρα" τα λαμόγια της ΕΣΗΕΑ, τα 600 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΤΟΥ ΛΑΝΑΡΑ το ίδιο κλπ. κλπ.

 8. Bella Ciao avatar
  Bella Ciao 22/07/2008 11:25:07

  Γεια στο στόμα σου Σπύρο Τσακίρη, είπες ΑΛΗΘΕΙΕΣ φίλε που έπρεπε να τις μάθει ο κόσμος για να μην μένει στις εσφαλμένες εντυπώσεις που δημιουργεί ο κύριος πρόεδρος με την παρεούλα του!
  Χρόνια τώρα όσοι τον ξέουμε και τον ζούμε μέσα απο το ρεπορτάζ διαπιστώνουμε καθημερινώς πόσο αδίστακτος μπορεί να γίνει ένας φιλόδοξος άνθρωπος που παλεύει με νύχια και με δόντια να κρατηθεί στην ηγεσία του συνδικαλιστικού σωματείου χωρίς να έχει τα τυπικά και τα ουσιαστικά προσόντα.
  Και μην μου πείτε για τις ψήφους που πήρε γιατί όλοι ξέρουμε πως βγήκε πρόδερος, βλέποντας τους υποψήφιους του συνδυασμού του, με όλα τα ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΥΠΟΥ και τις διπλές και τριπλές αργομισθίες που ξαφνικά κλήθηκαν να βάλουν πλάτη στην εκλογή του "άγιου παερούλη"!
  Μπράβο και στην Πόπη Χριστοδουλίδου που είχε το θάρρος όπως τόσα χρόνια τώρα να ξεσκεπάσει την αθλιότητα του Σομπολου και οτυ Μπετινάκη.

  Keep Walking Σπυράκο και θα τα πούμε και απο κοντά σύντομα!

 9. factor y avatar
  factor y 22/07/2008 12:44:48

  Εγώ δημοσιογράφος δεν είμαι και ίσως μου πείτε να μην ασχολούμαι και να κοιτάξω τη δουλειά μου...
  Είναι όμως τόσο κραυγαλέα η περίπτωση και η αυθαιρεσία, είναι τόσο άθλιες οι συνθήκες δουλειάς και αμοιβών των περισσότερων εργαζόμενων στα ΜΜΕ που δεν μπορεί κανείς λογικός άνθρωπος να μην αγανακτήσει με τέτοιες συμπεριφορές και μεθοδεύσεις.
  Φαίνεται πως κάποιοι δεν ντρέπονται καθόλου...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.