#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/10/2012 08:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι φυλές της κρίσηςΠαρατηρώντας τον περίγυρο και τον κύκλο γνωστών και φίλων, λαμβάνοντας υπόψη τα πολιτικο-οικονομικά δεδομένα των τελευταίων δεκαετιών και αναγνωρίζοντας την σημασία και το βάθος τους πελατειακού πολιτικού συστήματος που διαφέντευε την «αναδιανομή» του πλούτου στην χώρα μας, θα πάρω το θάρρος να χωρίσω την ελληνική κοινωνία της κρίσης σε τέσσερις βασικά κατηγορίες: τα αρχιλαμόγια – μεγαλοκομπιναδόροι, τα αποταμιευτικά αρπακτικά, τα υπερ-καταναλωτικά αρπακτικά και οι τίμιοι – κορόιδα.

1. Tα αρχιλαμόγια – μεγαλοκομπιναδόροι που «μαζί τα φάγανε»,  οι οποίοι (με την εξαίρεση κάποιων πραγματικά εργατικών και πετυχημένων ανθρώπων), συγκέντρωσαν με διάφορους αθέμιτους και πολλάκις παράνομους τρόπους στα χέρια τους τον πλούτο της χώρας είτε αυτός προερχόταν από την εκμετάλλευση της  τίμιας εργασίας των πολλών, είτε από μίζες, προμήθειες, επιδοτήσεις φακελάκια και δωράκια, είτε από θαλασσοδάνεια, είτε από την μεγάλη πίτα των δανεικών και αγύριστων. Όλοι αυτοί (που δεν είναι και λίγοι), έχουν βγάλει στην πλειοψηφία τα λεφτά τους έξω και περιμένουν αδιάφοροι ή αδημονούντες την οριστική χρεοκοπία της χώρας για να αγοράσουν τα πάντα σε τιμή ευκαιρίας.

2. Aυτούς που «μαζί τα (ψιλο)φάγανε» και δεν πρόλαβαν ή δεν μπορούσαν να κονομηθούν για τα καλά. Κατάφεραν όμως να βάλουν στην άκρη ένα καλό κομπόδεμα και να κατοχυρώσουν για τις κάστες – συμμορίες τους άνομα και ακατονόμαστα προνόμια που ακόμη καμιά κυβέρνηση δεν κατάφερε να αγγίξει. Όλοι αυτοί, που εγώ ονομάζω αποταμιευτικά αρπακτικά, μάζεψαν ζηλόφθονα τα «φαγωμένα» και τα «κεκτημένα» τους, έχουν τις αποταμιεύσεις τους, έχουν απείραχτο το «λίπος» τους, κινούν ακόμη την οικονομία στο επίπεδο των διαρκών καταναλωτικών αγαθών (ακίνητα, αυτοκίνητα, έπιπλα, κλπ) και όσοι από αυτούς έχουν λιγάκι τσίπα πάνω τους, ταΐζουν και αρκετά μέλη του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος (γιους, θυγατέρες, εγγόνια, ανίψια) που είναι άνεργοι ή απολυμένοι από τις εργασίες τους.

3. Aυτούς που «μαζί τα (ψιλο)φάγανε», όμως, όχι μονάχα  καταξόδεψαν όλα τα «φαγωμένα» αλλά βρέθηκαν και χρεωμένοι από πάνω μέσω στεγαστικών, «επισκευαστικών», καταναλωτικών, εορταστικών, φοιτητικών και άλλων «γαμοδανείων», καθώς και δεκάδων πιστωτικών καρτών που αφειδώς χορηγούνταν από τα τρελαμένα από τα «μπόνους παραγωγικότητας» μεσαία, μεγαλομεσαία και μεγάλα στελέχη του στρεβλού τραπεζικού μας συστήματος. Αυτοί όλοι, τα υπερ-καταναλωτικά αρπακτικά, βρίσκονται τώρα στην δεινή θέση του χρεοκοπημένου «μπαταχτσή» και φυσικά ανα-ζητούν μετ’ επιτάσεως την ανακουφιστική «σεισάχθεια» που θα τους γλυτώσει από τις επερχόμενες κατασχέσεις, θα διαγράψει τα χρέη τους εις βάρος των «κορόιδων» και θα τους αφήσει απείραχτη την «λεία» του μεγάλου φαγοποτιού.

4. Tέλος, υπάρχουν και οι τίμιοι ή αλλιώς τα κορόιδα της υπόθεσης. Είτε είναι στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα, όλοι αυτοί (ίσως οι περισσότεροι) δεν «φάγανε τίποτε μαζί» (ίσως να έγλυψαν κανένα κοκαλάκι ή να «τσίμπησαν» κανένα ψιχουλάκι). Αυτοί που ποτέ δεν πήραν «γρηγορόσημο», ποτέ δεν δέχτηκαν «λάδι», ποτέ δεν καταδέχτηκαν φακελάκι ή «δωράκι». Όλοι αυτοί που κόβανε τις αποδείξεις τους, δήλωναν τα πραγματικά εισοδήματά τους, πλήρωναν εγκαίρως τον ΦΠΑ και τις εργοδοτικές εισφορές τους. Όσοι από αυτούς διατηρούν ακόμη την δουλειά τους ή είναι χαμηλοσυνταξιούχοι, είδαν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται αγρίως και παλεύουν με νύχια και με δόντια να ταΐσουν την οικογένεια, να πληρώσουν τη δόση του στεγαστικού, τους αυξημένους έμμεσους και άμεσους φόρους, τα χαράτσια, τις εισφορές αλληλεγγύης, το ΤΑΕ, το ενοίκιο, τις εργοδοτικές εισφορές (όσοι έχουν υπαλλήλους), τους προμηθευτές, τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ, του νερού, του τηλεφώνου, του σούπερ μάρκετ. Προσπαθούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τα παιδιά που σπουδάζουν, προς τους γονείς που δεν τους φτάνει η σύνταξη, προς τα άνεργα παιδιά τους (οι συνταξιούχοι) και προς τον φαρμακοποιό που κάθε τόσο τους κόβει την πίστωση για τα απαραίτητα φάρμακα. Όσοι είναι άνεργοι ή προσπαθούν να επιβιώσουν με τα «βοηθήματα» του ΟΓΑ, των αναπηρικών επιδομάτων ή των επιδομάτων απορίας, βρίσκονται στον πάτο του βαρελιού. Όσοι από τους ανέργους επιπλέον, χρωστούν είτε σε επαγγελματικά δάνεια είτε σε στεγαστικά είτε σε γνωστούς και φίλους, είναι σε πραγματικά απελπιστική κατάσταση.

Από όλες αυτές τις κατηγορίες που προαναφέραμε, μονάχα οι δύο τελευταίες υποφέρουν πραγματικά από την κρίση. Για την Τρίτη κατηγορία, μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως «καλά να πάθουν» αφού παρότι συμμετείχαν στο φαγοπότι, είχαν την αφροσύνη να κατασπαταλήσουν τα φαγωμένα και άλλα τόσα δανεικά! Για την τέταρτη όμως, ισχύει παραφρασμένος ο τίτλος της παλιάς καλής ελληνικής ταινίας: «Αλίμονο στους τίμιους»! Και στα κορόιδα, θα συμπλήρωνα ευθαρσώς και αυτοκριτικά. Τα  κορόιδα, που δεν μιλάνε, που δεν εξεγείρονται, που εξακολουθούν να εργάζονται με σκυμμένο το κεφάλι και την ψυχή στο στόμα. Που εξακολουθούν να σφίγγουν τα δόντια και να ψάχνουν για δουλειά. Που προσπαθούν να περάσουν αξιοπρεπώς τον μήνα με το επίδομα ανεργίας, τη σύνταξη του ΟΓΑ, το βοήθημα της Πρόνοιας. Τους νεόφτωχους, που μαζεύουν τα τελευταία κουρέλια της αξιοπρέπειάς τους και προσπαθούν ακόμη να πορέψουν. Όλοι αυτοί, που δεν έχουν βγει ακόμη στους δρόμους και στις πλατείες μαζί με αυτούς της δεύτερης και τρίτης κατηγορίας που κάνουν προς το παρόν την μεγαλύτερη αλλά και πιο ακίνδυνη φασαρία. Όλοι αυτοί, που όταν χάσουν και την τελευταία ελπίδα τους (και ο καιρός γι αυτό πλησιάζει επικίνδυνα), θα βγουν έξω σαν βουβό κύμα και θα σαρώσουν τελειωτικά στο διάβα τους ότι απέμεινε από το σάπιο σκηνικό της αλήστου μνήμης «μεταπολίτευσης».

Γρηγορείτε εσείς οι κυβερνώντες! Ο καιρός γαρ εγγύς!

Akenaton

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 18/10/2012 09:00:14

  Από τους νεόπτωχους που αναφέρεις, akenaton, και δη από το 1,25 εκατομμύριο των ανέργων, μόνο οι 187.000 -μόλις το 15% δηλαδή- παίρνουν επίδομα ανεργίας. Όλοι οι υπόλοιποι είναι μακροχρονίως άνεργοι (πάνω από ένα χρόνο, δηλαδή), και σίγουρα δεν έχουν ούτε καν αυτό το χαρτζηλίκι της κοροϊδίας για να περάσουν "αξιοπρεπώς" (!) το μήνα, στα έξοδα του οποίου συν τοις άλλοις προστίθενται ολοένα και πιο δυσβάσταχτα χαράτσια. Η "τελευταία ελπίδα" -είτε έχει χαθεί, είτε όχι- που μνημονεύεις, , δεν... τρώγεται, ούτε πληρώνει λογαριασμούς. Δεν θα έπρεπε ήδη λοιπόν να έχει ήδη "βγει έξω το βουβό κύμα";

  • akenaton avatar
   akenaton @ Αυριανιστής 18/10/2012 11:55:26

   Έχετε δίκιο για τους αριθμούς. Είναι και δική μου η απορία σας! Η απάντηση που δίνω είναι πως από κάπου βρίσκουν βοήθεια. Συγγενείς, κάποιες οικονομίες που θα τελειώσουν, μαύρη και ανασφάλιστη ψευτοεργασία; Η συνέχεια θα δείξει.

   • Μεγάλες στιγμές avatar
    Μεγάλες στιγμές @ akenaton 18/10/2012 14:17:06

    Το τελευταίο είναι.Οργιάζει η μαύρη εργασία,η ημιαπασχόληση και το δώσε το ένσημο αφεντικό στο χέρι.

 2. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 18/10/2012 09:05:44

  Καλημέρα Akenaton,τέλεια ἀποτύπωση τῆς πραγματικότητας καί περιγραφή τῆς κοινωνικῆς διαστρωμάτωσης τῶν Ἑλλήνων πρίν καί κατά τή διάρκεια τῆς κρίσης.
  Ἐκεῖνο πού μέ στενοχωρεῖ,ὄχι περισσότερο ἀπό τίς δυσκολίες πού παιρνᾶμε ἀλλά θέλω νά τό ἐπισημάνω,εἶναι ὅτι ὅλους ἐμᾶς πού ἀνήκουμε στήν τέταρτη κατηγορία-παρεμπιπτόντως δέν θέλω νά δεχθῶ τόν ὄρο κορόϊδα,καλύτερα ἀφελεῖς τίμιοι-ὅλοι οἱ Εὐρωπαίοι πολίτες καί οἱ κυβερνήσεις τους,μᾶς ἐντάσσουν στήν δεύτερη καί στήν τρίτη κατηγορία.Καί κερατάδες καί δαρμένοι δηλαδή...
  Δέν ζηλεύω πού δέν βρισκόμουν στίς τρεῖς πρῶτες κατηγορίες,ἀπεναντίας ἀπεχθάνομαι τόν τρόπο ζωῆς καί πλουτισμοῦ αὐτῶν τῶν ἀνθρώπων,θυμώνω ὅμως μέ τόν ἑαυτό μου πού δέν ἀντιδροῦσα νωρίτερα καί ἀνεχόμουν νά κάνω τά στραβά μάτια σέ ὅ,τι στρεβλό ἔβλεπα,ἐνῶ δεχόμουν κι ἐδῶ εἶναι τό λάθος μου,νά μήν ζητήσω μιά μικρή ἀπόδειξη,γιά νά γλιτώσω κάτι λίγο ἐγῶ καί νά κερδίσουν πολλά περισσότερα κάποιοι ἄλλοι,μέ τούς ὁποίους ἐγῶ τῶρα λογιάζομαι στήν ἴδια κατηγορία,ἀλλά ὄχι μέ τήν ἴδια τσέπη...

  • akenaton avatar
   akenaton @ Κυθήριος 18/10/2012 11:51:53

   Καλημέρα αγαπητέ Κυθήριε! Η έκφραση "κορόιδα" μας κολακεύει να είστε σίγουρος. Μια άλλη έκφραση είναι ακριβέστερη αλλά σπάνια την χρησιμοποιώ στον λόγο μου και κυρίως στον γραπτό!

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ akenaton 18/10/2012 13:13:52

    Ἔχεις δίκιο φίλε akenaton ,αὐτή ἡ ἔκφραση μοῦ ἐρχόταν καί μένα στό μυαλό,τήν ὁποία ἐγῶ δέν χρησιμοποιῶ οὔτε στόν προφορικό μου λόγο...

 3. arion avatar
  arion 18/10/2012 09:24:10

  Aγαπητέ akenaton πολύ καλή η ανάλυσή σου,
  Ξέχασες όμως τον ΚΥΡΙΟ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ που αδιαμφισβήτητα είναι οι ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ. Bλέπε σχετ. link:http://www.koutipandoras.gr/?p=26834.
  H δική μου ανάλυση έχει ως εξής:Εχω μάλιστα βγάλει την ετυμηγορία μου και πολύ θα ήθελα και εκείνη των αναγνωστών μας…
  Ετσι κατανέμω κατα την άποψή μου τις ευθύνες ως εξής:
  1. Οι Τραπεζίτες 30% (κακούργημα)
  2. Οι νταβατζήδες και οι εργατοπατέρες 25%(κακούργημα)
  3. Οι πολιτικοί που κυβερνούν (Πρωθυπουργός -κυβέρνηση) 25%(κακούργημα)
  4. Οι πολιτικοί -βουλευτές που ψηφίζουν 15%(πλημμέλημα)
  Αυτες οι 4 , ανήκουν στη δική σου 1η κατηγορία που ονομάζεις Tα αρχιλαμόγια – μεγαλοκομπιναδόροι . Αυτοί είναι υπεύθυνοι ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ γιατί είναι ίδιοι και χειρότεροι απ' τους δικούς μας σε όλες τις χώρες.
  5. Ο λαός με την νοοτροπία της λαμογιάς που κατέστρεψε την παραγωγική ικανότητα της χώρας μας 5% (πταίσμα). Αυτοί αντιστοιχούν στη δική σου κατηγορία που τους αποκαλείς: Aυτούς που «μαζί τα (ψιλο)φάγανε»
  Ο λαός για το πταίσμα πλήρωσε σαν να ήταν κακούργημα.
  Απ’ τους υπόλοιποιπους μόνο ο Τζανής πλήρωσε και ο Ακης αναμένεται. Θα πληρώσει ή θα πάρει αναρρωτική όπως ο Ψωμιάδης?
  6.Tέλος, υπάρχουν και οι τίμιοι ή αλλιώς τα κορόιδα της υπόθεσης, για τους οποίους συμφωνούμε απόλυτα οτι όχι μόνο δεν έχουν ευθύνη και πληρώνουν με αίμα αθώο, αλλά τους οφείλεται για πάντα υλική αποζημίωση απο τους υπολοίπους και ΗΘΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ

  • akenaton avatar
   akenaton @ arion 18/10/2012 11:49:05

   Εσείς επιμερίζετε και τις ευθύνες. Ενδιαφέρον, αν και όταν μπαίνουμε σε αριθμούς, είναι δύσκολο να υπάρξει απόλυτη συμφωνία. Φιλικά.

 4. nikos avatar
  nikos 18/10/2012 09:30:26

  Το δυστύχημα είναι ότι η κυβερνηση εξυπηρετεί τα συμφέροντα της πρώτης κατηγορίας στο ακέραιο. Μέσα στη κυβερνηση υπάρχουν συγκεκριμένα πρόσωπα που κάνουν αγώνα να καλύψουν πλήρως την πρώτη κατηγορία είς βάρος όλων των άλλων.
  Αυτη εξάλλου είναι και η εντολή του ΕΛΚ που ο πρωθυπουργός μας ανέφερε , ότι οι αξίες του ( του ΕΛΚ) θα σώσει την Ευρώπη.

 5. traffic avatar
  traffic 18/10/2012 09:59:22

  "....(οι συνταξιούχοι) και προς τον φαρμακοποιό που κάθε τόσο τους κόβει την πίστωση για τα απαραίτητα φάρμακα. "
  ΞΕΧΑΣΕΣ ΜΟΝΟ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΛΓΗΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ (ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΕΥΚΟΛΟ ΘΥΜΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ) "...ΠΟΥ ΤΑ ΒΡΙΣΚΕΙ ΔΩΡΕΑΝ , ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΙ ΕΚΕΙΝΟΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΟΥΤΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΕΙΣΕΠΡΑΞΕ"

  • akenaton avatar
   akenaton @ traffic 18/10/2012 11:46:58

   Δεν ήταν μομφή προς τους φαρμακοποιούς αγαπητέ μου. Καταγραφή της πραγματικότητας ήταν μόνο. Τα σέβη μου.

   • traffic avatar
    traffic @ akenaton 02/11/2012 19:37:16

    ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΤΑ ΚΟΒΕΙ ΑΓΑΠΗΤΕ Ο ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ. ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥΣ ΚΛΕΒΕΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥΣ. ΚΑΝΕΙΣ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΛΑΘΟΣ. Ο ΦΤΑΙΧΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ .

 6. ΜΔ avatar
  ΜΔ 18/10/2012 10:13:42

  Καλημέρα φίλε akenaton!
  Άρθρο για...πολύ κουβέντα και σχολιασμό! Μπράβο!
  Πρώτη διαπίστωση είναι ότι όλοι θα τρέξουμε να μπούμε στο...4!!!
  Πιστεύω όμως ότι το γκρουπάρισμα είναι περισσότερο πολύπλοκο!
  Πόσοι από το 4 δεν "πληρώνονταν" ή δεν έζησαν και λίγο πάνω από τις δυνατότητές τους λόγω αυτών στις κατηγορίες 1, 2 και 3?
  Σε ποια κατηγορία θα ενταχθούν όλοι αυτοί που (ακόμα και εδώ μέσα...) υποστηρίζουν ότι τα έκαναν όλα νόμιμα, όλα καλά και "με τον ιδρώτα τους" και δεν βλέπουν ότι τους "έφτιαξε" το χρήμα που κυκλοφορούσε από τις κατηγορίες 1,2 και 3?
  Υπάρχουν κι άλλα ερωτήματα...
  Ωραίο θέμα πάντως για να σταματήσει και ο κοινωνικός αυτοματισμός!!! Μπράβο και πάλι!

  • arion avatar
   arion @ ΜΔ 18/10/2012 10:44:52

   Αγαπητέ ΜΔ εχεις δίκιο.
   Αυτό συμβαίνει σε ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΡΙΣΗ.
   Δεν υπάρχει Καπιταλισμός όπου να ισχύει ότι υπάρχουν κάποιοι που τα έκαναν όλα νόμιμα, όλα καλά και “με τον ιδρώτα τους”. Που να μην τους “έφτιαξε” το χρήμα που κυκλοφορούσε από τις κατηγορίες 1,2 και 3.
   Αν δεν ίσχυε το "ουδείς αναμάρτητος" δεν θα υπήρχε κρίση. Και οι Ισλανδοί προφανώς ήταν οι πλέον αμαρτωλοί γι αυτό χρεωκόπησαν πρώτοι. Και οι Ιρλανδοί που τό έπαιζαν "δήθεν" όπως ακριβώς αναφέρεις, έσκασαν δεύτεροι και με 34% έλλειμμα. Εμείς με τι προσόντα θα την γλυτώναμε?
   Αναμάρτητητος με εισόδημα πάνω απο 1500-2000 ευρώ το μήνα δεν υπάρχει πλέον ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ.
   Σ' αυτό έχει δίκιο η Παπαρήγα. τα παραπάνω λεφτά είναι κλεψιμέικα, όσον 'ιδρώτα' και να λές οτι έχυσες...

  • akenaton avatar
   akenaton @ ΜΔ 18/10/2012 11:45:35

   Θα σας απαντήσω ευθεως: Πολλοί! Εκόντες άκοντες. Αυτά είναι τα "ψίχουλα" και τα "κόκαλα|" που έγραψα παραπάνω. Γι αυτό και είμαστε ή αισθανόμαστε όλοι μας "λερωμένοι" από την λάσπη του βούρκου.
   Την καλημέρα μου έστω κι αν κοντέυει μεσημέρι.

   • ΜΔ avatar
    ΜΔ @ akenaton 18/10/2012 20:48:34

    Έξω έπεσα τελικά για το θέμα και την κουβέντα που θα προκαλέσει! Αφού αυτοπροσδιορίστηκαν όλοι στο 4, πήγαν να συνεισφέρουν στο...νέο κόμμα! ;-)
    Φίλε akenaton μάλλον έχουμε διαφορετική εικόνα για τις κατηγορίες! 2 είναι κατά τη γνώμη μου! Ένα 80% των ελλήνων με το 20% του πλούτου και ένα 20% των ελλήνων με το 80% του πλούτου. Αυτό τον διαχωρισμό μπορώ να κάνω εγώ! Σε αυτούς που συγκέντρωσαν τον πολύ πλούτο θα βρεις την δική σου κατηγορία 1, την 2 αλλά και πολλούς που πιστεύουν ότι ανήκουν στην 4 και "φωνάζουν" ότι τα "έφτιαξαν" όλα με τον ιδρώτα τους!
    Φιλικά!

    • akenaton avatar
     akenaton @ ΜΔ 19/10/2012 01:34:08

     Στην δική μου κατηγορία 4 ΔΕΝ υπάρχει πλούσιος !!! Όποιος συσσώρευσε πλούτο τα τελευταία 40 χρόνια δεν είναι δυνατόν να μην επωφελήθηκε έμμεσα ή άμεσα από το πάρτι! :)
     Φιλικά.

     Υ.Γ. Λέτε να πήγαν να πιάσουν στασίδι; Ποιός ξέρει;

     • MCA avatar
      MCA @ akenaton 19/10/2012 21:18:02

      Πλούσιος και τίμιος είναι δύο λέξεις που δεν συνηπήρξαν ΠΟΤΕ και ΠΟΥΘΕΝΑ.

 7. Διηνεκης avatar
  Διηνεκης 18/10/2012 10:15:13

  Μάλλον είμαστε έθνος σε πορεία αποσύνθεσης επειγοντος μια νέα ελληνική αναγέννηση

 8. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 18/10/2012 11:44:23

  "Μαζί τά φάγανε" ή "μαζί τά τρώνε", στρώνοντας τόν δρόμο γιά τόν Συριζα;

  "Ο κ. Τσίπρας είπε ότι αν αφήσουμε να πουληθεί, τώρα, η ΕΥΔΑΠ, με βάση την τρέχουσα αξία των μετοχών της, το ελληνικό δημόσιο θα λάβει το εξευτελιστικό ποσό των 250 εκατ. ευρώ, ενώ η πραγματική της αξία εκτιμάται σε πάνω από 6,5 δισ. ευρώ. Ένα τίμημα μικρότερο και από πινάκιο φακής, είπε ο κ. Τσίπρας, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης."

 9. Karenin avatar
  Karenin 18/10/2012 12:04:18

  Το έργο μπορεί να συνοψισθεί και ως εξής. Κάπου στην δεκαετία του80, με άλλους τσιλιαδόρους και άλλους να μπουκάρουν χτυπήσαμε τράπεζα. Κάναν 30 χρόνια να μας πιάσουν. Να ντρεπόμαστε η να είμαστε περήφανοι;

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Karenin 18/10/2012 12:08:33

   Όχι, αγαπητέ. Δεν "χτυπήσαΜΕ" τράπεζα. "ΧτύπησαΝ" τράπεζα, να λες. Άλλωστε, συμβαίνει ακόμα και στις καλύτερες σπείρες, άλλοι να κάνουν όλη τη χαμαλοδουλειά κι άλλοι να τους πουλάνε στη μοιρασιά και να παίρνουν τη μερίδα του λέοντος.

  • Lampros avatar
   Lampros @ Karenin 18/10/2012 17:03:01

   Το έργο μπορεί να συνοψισθεί και ως εξής. Κάπου στην δεκαετία του80, με άλλους τσιλιαδόρους και άλλους να μπουκάρουν χτυπήσαμε τράπεζα. Κάναν 30 χρόνια να μας πιάσουν. Να ντρεπόμαστε η να είμαστε περήφανοι;

   Αυτό είναι μύθος. Τα χρέη του '80, κλπ. Τα ίδια έκαναν σε όλη την Ευρώπη, το δημόσιο δανείζονταν. Άμα είχαμε μείνει στα χρέη του '89 ―ως ποσοστό του ΑΕΠ―, είμασταν άρχοντες σήμερα. Ενδεικτικά να πω ότι το ίδιο χρέος με το δικό μας του 1989, (το 75% του ΑΕΠ) έχει και η Γερμανία σήμερα.

   Όλοι το ίδιο έκαναν, και έτσι ανέβηκε το «βιοτικό επίπεδο» παντού, και απέκτησαν όλοι αμάξια, τηλεοράσεις, βίντεο, κλπ κλπ.

   Τα μεγάλα άλλωστε σκάνδαλα το ΠΑΣΟΚ τα έκανε ΜΕΤΑ το '90 (Χρηματιστήριο, Ολυμπιακοί Αγώνες, Αττική Οδός, Σπάτα, Ζίμενς, ΛΟΤΤΟ, κινητή τηλεφωνία, κλπ κλπ) με την άνοδο και των ιδιωτικών ΜΜΕ. O Κοσκωτάς ήταν ψιλικατζής συγκρητικά.

   Το κακό με το ΠΑΣΟΚ και το '80 είναι ότι έβαλε την ελληνική κοινωνία στην τροχιά της αρπακτής, της σπατάλης, κλπ. Αλλά αυτό δεν είναι μόνο ΠΑΣΟΚ, έτσι έγινε σε όλο τον κόσμο επίσης. Δες γιάπηδες, γουώλ στρητ, ατομικισμός, χρήματα από το «τίποτα», κλπ κλπ.

 10. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 18/10/2012 12:10:08

  Αντίθετα από αυτό που νομίζει ο κ. Πάγκαλος (κρίνοντας από τον μικρόκοσμό του), η 4η κατηγορία είμαστε πάνω από τα 2/3 του πληθυσμού.
  Και διαιρούμαστε σε 2 υποκατηγορίες: Σ' αυτούς που έχουμε ακόμη τη δουλειά μας και σ' αυτούς που είναι στην ανεργία, δηλωμένη ή μη.
  Είμαστε οι πολλοί, θα μπορούσαμε (υπό προυποθέσεις) να ήμασταν οι δυνατοί. Δεν είμαστε όμως.
  Τουλάχιστον να μην "φαγωθούμε" και μεταξύ μας. Ο χρησμός σε εποχές κρίσης λέει: "Ο σώζων μόνον εαυτόν, μη σωθήτω".
  Και οπωσδήποτε, να διακρίνουμε ποιοί οι αντίπαλοι.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Ο Θείος 18/10/2012 12:14:39

   Θείο, δεν το πιστεύω να διαβάζω τα παραπάνω από σένα. Μπας και χάκεψε κάποιος τα στοιχεία σου και γράφει ως "Θείος"; Γιατί, ο πραγματικός Θείος που ξέρω, πίστευε και πιστεύει διαχρονικά ότι "όλο το δημόσιο χρέος είναι στην πραγματικότητα ιδιωτικά ακίνητα" (sic)...

  • akenaton avatar
   akenaton @ Ο Θείος 18/10/2012 15:47:37

   Για άλλη μια φορά Θείε, με βρίσκεις σύμφωνο. Όντως οι περισσότεροι ανήκουν στην 4η κατηγορία. Είναι κρίσιμο να μην φαγωθούμε μεταξύ μας και να στραφούμε στον πραγματικό "αντίπαλο". Είναι εδώ, μέσα στην χώρα και ετοιμάζει καινούρια "γιούργια" στον "ταβά με τα κουλούρια".

 11. Karenin avatar
  Karenin 18/10/2012 12:26:52

  Και με τσιλιαδόρους τους περισσότερους, το χτύπημα έγινε όμως. Εκτος αν έκλεινες τα μάτια γιατί δεν σου αρέσανε αυτά που γινόντουσαν.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Karenin 18/10/2012 15:45:12

   Έτσι ακριβώς αγαπητέ Κarenin! Κι όσοι δεν συμμετείχαν στην "μπούκα" είναι τώρα στην "ασφάλεια" και φτύνουν το "γάλα της μάνας τους". Οι δε αρχιμπουκαδόροι, αφού σιγούρεψαν τα κλεψιμέικα, έρχονται τώρα πίσω και για το λεγόμενο "περίσσευμα" του μάγειρα.

 12. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 18/10/2012 12:34:52

  ...του υπόλοιπου 1/3".
  Πρόσθεσε και κάμποσες δεκάδες χιλιάδες χοντρές καταθέσεις σε μακρινά νησιά ονειρεμένα, σύν κάμποσα ακίνητα σε καλές συνοικίες του Λονδίνου και τον έβγαλες τον ισολογισμό.
  Έτσι ακριβώς. Αλλά να ακριβολογούμε σύντροφε σε παρακαλώ, ο διάβολος χώνεται στις λεπτομέρειες.

 13. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 18/10/2012 12:39:10

  Από τον ισολογισμό προκύπτει και ο αντίπαλος, φυσικά.
  Ο ίδιος είμαι, δεν με χακέψανε (ακόμα).
  Και κάνω συνέχεια αυτό που (κανονικά) με αηδιάζει, λογαριασμούς και ισολογισμούς - σαν "αγρίμι που κρύβεται σε σώμα λογιστή", όπως λέει ο Φερνάντο Πεσσόα...

  • ειδωλοκλάστης avatar
   ειδωλοκλάστης @ Ο Θείος 18/10/2012 13:11:52

   "Από τον ισολογισμό προκύπτει και ο αντίπαλος, φυσικά."

   Μέγα λάθος, άν λάβεις υπόψη σου ότι από τότε πού μάς έμπασε ο γεροκαραμανλής στήν συγκεκριμένη Ευρώπη μέ τήν συγκεκριμένη συνθήκη, ακόμα καί οι τιμιώτεροι καί πατριωτικότεροι τών ελλήνων εργοδοτών άλλαξαν, καί δικαίως, πρός τό χειρότερο, γνωρίζοντας ότι τό παιχνίδι χάνεται λόγω ανταγωνισμού, ανίσων παραγωγικών καί οικονομικών μεγεθών κτλ, καί βεβαίως σκληρού νομίσματος, πού βεβαίως 'έβγαλαν στό εξωτερικό'.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ειδωλοκλάστης 18/10/2012 14:26:28

    Στα σοβαρά, τι άλλαξε, του λόγου μου θυμάμαι ακόμη την "Μαρκεζίμενς".
    Νήπιο ημουν, 1956, αλλά μου είχε κάνει εντύπωση η λέξη, το συζητούσαν μέχρι και το 1963, όταν έφυγε ο "Τριανταφυλλίδης" (sorry, τα στερνά τίμησαν τα πρώτα, τελικά τον εκτιμώ πολύ).
    Σαν να ήταν χθές...

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ειδωλοκλάστης 18/10/2012 14:30:04

    Άν δεν άντεξαν στον ανταγωνισμό, αυτό έγινε γιατί ήταν οπισθοδρομικοί, ανίκανοι, μοναχοφάηδες, αγράμματοι και κουτοπόνηροι.
    Χώρια ο ακατάσχετος εγωισμός και ηδονισμός τους, το ακριβώς αντίστροφο του Βεμπεριανού καπιταλιστή.
    Τυπικά κατάλοιπα της Οθωμανικής νοοτροπίας.

    • ειδωλοκλάστης avatar
     ειδωλοκλάστης @ Ο Θείος 18/10/2012 14:58:23

     Δέν αναφερόμουν στούς 'Μαρκεζίμενς΄, τούς 'Βουδουρνλήδες' ή τούς "Καραμαλουμινιους', αλλά σέ πλήθος άλλων, μικρομεσαίων πού, σέ αντίθεση μέ τούς πρώτους πού κυριολεκτικά οργίασαν 'αντιπατριωτικά' μετά τό ευρώ, βλέποντας τό επερχόμενο χάος, βούτηξαν κατά δύναμη τό χέρι στό μέλι κι'αυτοί, ώστε νά επιβιώσουν μετά τό μοιραίο-πού τώρα ήρθε.
     Ως είπα ήδη, μέ 30% ανεργία καί 99% υπερκομματική κυβερνητική λαμογιά..... βουλιάξαμε...από τό ευρώ.
     Οσο γιά τήν ανακάλυψή σου περί "....οπισθοδρομικοί, ανίκανοι, μοναχοφάηδες, αγράμματοι και κουτοπόνηροι" έρχεται κάπως....καθυστερημένα, δέν νομίζεις;

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ ειδωλοκλάστης 18/10/2012 16:55:00

      Πάντως το "σκάσιμο του Πιρέλλι" και η κληρονομιά της Πειραικής-Πατραικής στη Ζωζώ (όπως και το φόρτωμα των μπαταχτσήδικων του Ωνάση και του Ανδρεάδη στο Δημόσιο), έγιναν πολύ πρίν αποκτήσουμε το Ευρώ.
      Η "μαρίδα" πάλι που όρμησε στον ταβά με τα κουλούρια, άρχισε να ορμά πριν το '74 - ξενώνες και "νόστιμο φτηνό χοιρινό" - και ποτέ δεν κατάλαβε ότι "έρχεται χάος". Ως άλλος Alogo, νόμιζε ότι ο οικονομικός κύκλος είναι ...ευθύγραμμα ανοδικός.
      Ζωή σε λόγου τους...

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ ειδωλοκλάστης 18/10/2012 16:59:39

      Είναι αλήθεια ότι δεν τους περίμενα τόοοοσο κουτοπόνηρους (και με τόοοοοσο πολύ το πρώτο συνθετικό κουτο-)...
      Νόμιζα ότι οι "κουτόφραγκοι" είναι από την Μασσαλία και πέρα, αλλά αυτοί είχαν συνέλευση σε σαλέ της Αράχωβας...

 14. Lampros avatar
  Lampros 18/10/2012 13:03:25

  Τσίπρας, ξετσίπρας, διαφωνείς με το σκεπτικό; Έλεος, δηλαδή...

  Δηλαδή, για να καταλάβω, θεωρείς από τη μια την κυβέρνηση ανίκανη να λειτουργήσει την ΕΥΔΑΠ σωστά, αλλά από την άλλη την θεωρείς μαγικά ικανή να την πουλήσει σωστά; Πως εδώ οι ανίκανοι έγιναν ικανοί;

  Ποιό κράτος πουλάει εθνικές υποδομές, και μάλιστα πρώτης και στρατηγικής σημασίας όπως το νερό; Μόνο οι μπανανίες. Η Γερμανία, π.χ, έχει νόμο που ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ο έλεγχος της DT (του "ΟΤΕ" της) να πάει σε ξένα χέρια. Εμείς τον δικό μας τον πουλήσαμε.

  Δεύτερον, είναι δυνατόν να είμαστε τόσο αφελείς; Ότι και καλά άμα πάει σε ιδιώτη θα έχει κέρδος το κράτος;

  Πρώτον την κρατική περιουσία την πουλάνε τσάμπα λόγω κρίσης (εσύ θα πούλαγες ένα ακίνητο σου τώρα, που έχει πέσει στο 1/3 της τιμής που το πήρες, ή θα περίμενες μια καλύτερη ευκαιρία;) οπότε δεν κερδίζουμε παρά ελάχιστα, και δεύτερον ο ιδιώτης θα λειτουργήσει με επιδοτήσεις και ειδικά «δωράκια» φορολογικά.

  Π.χ. θα πεί «δεν με συμφέρει να ανεβάζω νερό στα ακριτικά χωριά, σκάστε μια επιδότηση κρατική, αλλιώς τα αφήνω χωρίς», και πάλι εμείς θα τα πληρώνουμε. Και στο τέλος, άμα βαρέσει και κάνα κανόνι, τα έξοδα θα τα αναλάβει το κράτος. Και θα το απαιτείς ο ΙΔΙΟΣ να το αναλάβει το κράτος, γιατί προφανώς δεν θα θέλεις να μείνεις χωρίς νερό.

  Όπως έγινε με τις "ιδιωτικές" τράπεζες και άλλες τόσες επιχειρήσεις. Στο τέλος, εμείς τις πληρώσαμε...

 15. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 18/10/2012 14:20:05

  Δύο είναι οι φυλές,κανένας άλλος διαχωρισμός δεν έχει τόση σημασία για την κοινωνία μας όσο η φυλή αυτών που τους παίρνει τηλέφωνο η τραπεζα και αυτών που δεν τους παίρνει τηλέφωνο (ακόμη).

 16. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 18/10/2012 14:37:50

  Φυλετιστές!

  • Factorx avatar
   Factorx @ αλλενάκι 18/10/2012 16:24:41

   Καλώς την Μάρλεν Ντήτριχ της Ελληνικής Φυλετικής Επανάστασης - σε δικαιολογώ μόνο σε ένα σημείο. Πήγα σήμερα στο νοσοκομείο για εξετασεις και μετρούσα ....Πακιστανούς

   • Μικρασιάτης avatar
    Μικρασιάτης @ Factorx 18/10/2012 19:28:45

    Κι εγω προσφατα στη Κρητη μετραγα, Αλγερινους, Μαροκινους, Αφγανους, Ιρακινους... Ο Θεος να μας λυπηθει αν ΔΕΝ αλλαξει κατι δραματικα σ αυτο το ...θεματακι.

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ Factorx 19/10/2012 00:15:36

    Ἐγῶ ἔκανα στεφανιογραφία στό Ἀττικό τόν Ἰούλιο καί ἦμουν στόν ἴδιο θάλαμο μέ τόν πρόεδρο τῶν Πακιστανῶν.Ἡ κόρη του μάλιστα δουλεύει ὥς νοσηλεύτρια ἐκεῖ.

 17. Χρήστος Αλεξόπουλος avatar
  Χρήστος Αλεξόπουλος 18/10/2012 15:41:43

  Από τις πιο εύστοχες και κοινωνιολογικές αναλύσεις και αποτυπώσεις της προ- και μετά- κρίσης πραγματικότητας της ελληνικής κοινωνίας.
  Χρήστος Αλεξόπουλος
  Κοινωνιολόγος
  Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας

 18. dim avatar
  dim 18/10/2012 23:56:51

  Τις στρατιές διορισμένων με ρουσφέτι, που επί δεκαετίες παίρνουν μισθούς που δεν θα έπρεπε, όχι κάτι φοβερό, 800 - 1000 ευρώ μηνιαίως, και το καταναλώναν όλο, ούτε σπατάλες, ούτε υπερκαταναλωτισμό, αλλά η αμοιβή τους αυτή ευθύνεται για τη συσσώρευση 150 δις χρέους (500.000 υπεράριθμοι επί 1200 ευρώ μικτά με εισφορές, επί 14 μισθοί ανα έτος, επί 16 χρόνια μέσο όρο από το 1981 έως το 2012), που τους βάζεις ?????

  Όλοι αυτοί ευθύνονται για το μισό και βάλε χρέος της χώρας μας (30% φταίξιμο δικό τους, και 70% φταίξιμο των πολιτικών, κυρίως του ΠΑΣΟΚ, γιατί it always takes two to tango), μη σου πω και για όλο, διότι αν αντι να βολευτούν στην αντιπαραγωγική θεσούλα τους στο δημόσιο, είχαν βγει στην πραγματική αγορά να παράγουν κάτι, και το κράτος δε θα είχε πληρώσει αυτά τα 150 δις σε αργόμισθους, και αυτοί με την παραγωγή τους θα είχαν συνεισφέρει στην αύξηση του ΑΕΠ και σε επιπλέον έσοδα για το κράτος...

  Κάλλιο αργά παρά ποτέ.... καιρός να αρχίσουμε να παράγουμε, για αυτό μαύρο σε κάθε αναχρονιστικό ηγετίσκο τύπου Τσίπρα, που το μόνο που θέλει είναι η διαιώνιση και η διαφύλαξη μια λογικής που στην ουσία μας έφερε ως εδώ....

 19. ΜΔ avatar
  ΜΔ 19/10/2012 09:06:15

  Έλα γεια σου akenaton!!! Τώρα συμφωνούμε απόλυτα!! Να τα λες όμως και σε κάποιους... τιμητές εδώ μέσα που, ενώ φωνάζει από μακριά ότι τα έχουν "παντελονιάσει" έστω και "νόμιμα", ακόμα υποστηρίζουν ότι τα έβγαλαν με τον ιδρώτα τους!!!
  Την καλημέρα μου!
  Υ.Γ. Ένταξει το φτιάξαμε το νέο κόμμα! Μπορεί να μην έχουμε πραγματική εικόνα του τι έγινε όλα αυτά τα χρόνια, αλλά με το νέο κόμμα όλα θα διορθωθούν! Τι να λέμε τώρα...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.