18/09/2008 21:21
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι «φιλελεύθεροι» που είναι ρε παιδιά;

Καταρρέουν τα διεθνή χρηματιστήρια και μαζί τους ξεφτίζει και η κατάρα της «οικονομίας της αγοράς» γράφει το Lupus Cynodictus. Στην Μπανανία όμως το ξεπούλημα συνεχίζεται...

33 δις δολάρια και 1,2 τρις γιεν, έχουν ρίξει οι κεντρικές Τράπεζες, στις αγορές Ασίας, Ευρώπης και Αμερικής, μήπως και κατορθώσουν να συγκρατήσουν την κατρακύλα.

Η νέα τάση στην οικονομία, λέγεται κρατικοποιήσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται...

Στην μπανανία του Ελλαδιστάν συνεχίζουν να ξεπουλάνε ότι απέμεινε. Μετά τον ΟΤΕ, οι νυφίτσες των «ιδιωτικοποιήσεων» έβαλαν στο μάτι και την Ολυμπιακή.

Ο νεοφιλελευθερισμός ξεψυχάει κ. Χατζηδάκη, κ. Αλογοσκούφη, κ. Χριστοδουλάκη, κ. Σημίτη, (για να θυμόμαστε και ποιοι άνοιξαν τις πόρτες στο Κακό)!

κ. Ανδριανόπουλε! Τελευταία δεν ακούμε τις εξυπνάδες σας, ούτε και τις κρετινικού μεγαλείου «απλές» σκέψεις του κ. Μάνου!

Τα Βαμπίρ της «ελεύθερης οικονομίας» θα μπουν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας!

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Nick avatar
  Nick 18/09/2008 21:28:39

  Αυτό που ξεψυχάει στην Ελλάδα λέγεται "πλούσια ζωή με δανεικά".

 2. miaouth avatar
  miaouth 18/09/2008 21:59:14

  Στην Αμερική μάλλον θα χρειαστούν έναν καινούργιο Franklin Roosevelt για νά φτιάξει ένα νέο New Deal, άν θέλουν να ξελασπώσουν. Κι άς αποκαλούσαν κάποιοι "κομμουνιστή" τον αυθεντικό Ρούσβελτ, μόλις είχε πάρει την (μακρά, μοναδικά μακρά) προεδρία του μετά το κράχ.
  Aυτά πρέπει να το θυμίζει κανείς καθημερινά στους απολογητές του καζινο-καπιταλισμού. Και στους συνηγόρους των παμφάγων αλλά αυτοκαταστρροφικών "ακρίδων", πού λέει ο Μύντεφέριγκ.
  Δεν ξέρω όμως άν οι Αμερικανοί θα βρούν στον Μπαράκ Ομπάμα αυτό που χρειάζεται επειγόντως, τον "Ρούσβελτ του 2008".

 3. Nick avatar
  Nick 18/09/2008 22:03:12

  Μόνο που δεν έχουν την ίδια παραγωγική ίσχυ και δυνατότητα που είχαν το 1933.

  Και είναι και χρεωμένοι σε σχεδόν 100 χώρες. Και με νόμισμα που αμφιβάλλω εάν το 2009 θα έχει αξία...

  Αυ΄το που πρέπει να γίνει είναι να καταργηθεί η FED.

 4. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 18/09/2008 22:16:16

  Είδες πουθενά να κρατικοποιούν εργοστάσια ή αεροπορικές εταιρίες;H Alitalia πουλιέται ή κλείνει.Εκείνο που γίνεται είναι να κρατικοποιούν και να διασώζουν τράπεζες.Νομίζεις ότι αν κινδυνεύσει εδώ η Αλφα Μπανκ το κράτος θα την αφήσει να κλείσει και να χασει ο κόσμος τις καταθέσεις του;
  Εκείνο που απέτυχε και θα αναθεωρηθεί φυσικά είναι η δυνατότητα των τραπεζών και των ασφαλιστικων να κάνουν ανοίγματα χωρίς ελεγχο.
  Αλλά κανείς στον ανεπτυγμένο κόσμο δεν προτείνει κρατικοποιηση της παραγωγής.

 5. okanenas avatar
  okanenas 18/09/2008 22:19:42

  Δύσκολα θα αποφευχθεί η κατάρρευση.

  ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ

 6. an_onymous avatar
  an_onymous 18/09/2008 22:34:52

  Μ΄αρέαει που ενώ είμαστε ο πάτος της Ευρώπης, η μασχάλη των ανεπτυγμένων χωρών, το ρεζίλι της υφηλίου και οι στάνταρ αποτυχημένοι της οικονομικής πολιτικής, κάνουμε τους επιτιμητές της οικονομικής πολιτικής χωρών που είναι έτη φωτός μπροστά από μας. Βρε υπολλείματα της δεκαετίας του 70, η πιό κρατικίστικη πολιτική των ανεπτυγμένων δυτικών χωρών είναι άκρως νεοφιλελεύθερη συγκρινόμενη με την πιο φιλελεύθερη πολιτική των εκάστοτε Ελληνικών κυβερνήσεων. Μη κρατάτε την αναπνοή σας λοιπόν περιμένοντας να καταρρεύσει η φιλελεύθερη οικονομία. Θα διαψευσθείτε πάλι. Νέα τάση οι κρατικοποιήσεις!!! Αυτό κι αν είναι το ανέκδοτο της εβδομάδας. Θέλω να δω πότε θα βάλετε μυαλό, δε βαρεθήκατε τόσα χρόνια να πληρώνετε τα χρέη της Ολυμπιακής; Τι άλλο να θέλετε να σας κάνει ο Αλογοσκούφης;

 7. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 18/09/2008 22:36:13

  Nick, με το συμπάθειο, η πρότασή σου για κατάργηση Κεντρικής Τράπεζας θα έχει σαν συνέπεια να μπορείς να αγοραζεις χρυσό μόνο από λαθρέμπορους. Είσαι σίγουρος ότι θες κατάργηση της Fed;

 8. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 18/09/2008 23:12:36

  και συμφωνώ με τον an_onymous 10:34... Δεν υπάρχει τίποτα το νεοφιλελεύθερο στην δική μας πραγματικότητα. Κακώς χρησιμοποιείται ο όρος. Εδώ έχουμε στημένους διαγωνισμούς, αδιαφάνεια, παραμύθια, καρτελάκια, συνεννοήσεις, μεθοδεύσεις, αρπαχτές, ευλογημένα κατά καιρούς αλλά όχι νεοφιλελεύθερα.

  an_onymous η σωστή απόδοση του "armpit" στα ελληνικά θα ήταν μάλλον ---ότρυπα.

 9. Nick avatar
  Nick 18/09/2008 23:28:02

  Η FED αγαπητέ ΔΕΝ ανήκει στο Κράτος. Αποτελεί ιδιωτική οντότητα. Δανείζει δολάρια στο Κράτος και το Κράτος μετά πληρώνει τόκους. Υπάρχει μεγάλη μυστικότητα για το ποιοί είναι πίσω απο τη FED. ΔΕΝ είναι Κεντρική Τράπεζα ελεγχόμενη από το Κράτος.

  Όποιος/α έχει διαβάσει την ιστορία της FED και επίσης τι γνώμη είχε ο Thomas Jefferson για τους τραπεζίτες θα καταλάβει τι εννοώ.

  Για διαβάσ'τε τη σχέση μεταξύ τραπεζικής κρίσης του 1907 και δημιουργίας της FED. Όπως τότε έτσι και τώρα φωνάζουν για περισσότερο έλεγχο.

  Η FED σήμερα είναι και ασφαλιστικός οργανισμός μετά την εξαγορά της AIG.

 10. Nick avatar
  Nick 18/09/2008 23:32:18

  Και αυ΄το που συμβαίνει στις ΗΠΑ αποτελεί δημιούργημα του Greenspan και της Κυβέρνησης Μπους που δεν ήθελαν να παραλάβουν μια οικονομία που έπεφτε σε ύφεση εξαιτίας της φούσκας των dot.com.

  Έφτιαξαν μια άλλη, χειρότερη φούσκα πάνω σε άλλη φούσκα.

 11. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 18/09/2008 23:42:03

  Το ερώτημα είναι: Αν μπουν σαν Βαμπίρ (διότι βαμπίρ είναι ήδη) ως τι θα βγούνε από την άλλη πόρτα; Δεδομένου ότι ο βαμπιρισμός είναι το ανώτατο στάδιο του τσομπισμού, προκύπτει ιδεολογικό πρόβλημα, οι τεχνικοί της εξουσίας να πρέπει να εφεύρουν μια νέα γκραν γκινιόλ κατάσταση (την οποία εξ άλλου έχουν εφεύρει ήδη).
  Δεν μπορώ να έχω αντίρρηση να γίνεται χρήση όρων από το "Κομμουνιστικό Μανιφέστο", όπως στην περίπτωση του "χρονοντούλαπου της ιστορίας", καθότι πέρα από τη βαθιά ποίηση που περιέχουν, θεωρώ το εν λόγω πόνημα ως ένα από τα μεγάλα προϊόντα του ανθρωπίνου πνεύματος, δίπλα στην Αγία Γραφή και το διπλό άλμπουμ "Absolutely live" των Doors.
  Από σεβασμό προς τον Μαρξ όμως, καθότι ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι "δεν ήταν μαρξιστής", αλλά και με διάθεση αξιοποίησης των μετέπειτα σημαντικών εμπειριών στη βάση να κρατηθεί μια νοηματική συνέπεια, θα ήθελα να επιχειρήσω να βάλω κάποια στοιχειώδη πράγματα σε σειρά.
  Κατ΄αρχήν δεν θα πρέπει να συγχέεται το σύστημα καθ΄εαυτόν με τον Αλογοσκούφη. Ο Αλογοσκούφης είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να προβεί σε πράξεις πολιτικής αυτοκτονίας, εάν πάρει άνωθεν τις αντίστοιχες εντολές. Η Εξουσία όμως δεν θέτει ποτέ σε πραγματική διακινδύνευση το σύστημα. Οι οικονομικές κρίσεις έπαιζαν τελείως διαφορετικό ρόλο την εποχή που γράφτηκε το Κομμουνιστικό Μανιφέστο, σε σύγκριση με αυτόν που επιτελούν σήμερα. Ο Μαρξ μίλησε τότε για "σιδερένιους νόμους του καπιταλισμού". Είναι αφελές να πιστέψουμε ότι οι εργάτες μελέτησαν περισσότερο Μαρξ απ΄ότι οι καπιταλιστές. Ο Μαρξ πριν ανοίξει τα μάτια του προλεταριάτου, άνοιξε τα μάτια της αστικής τάξης και μάλιστα του πλέον αντιδραστικού της τμήματος, το οποίο είναι, με βάση τη λενινιστική θεώρηση, οι χρηματιστικοί μεγιστάνες. Αυτοί κατανόησαν ότι εάν πυρωθεί το σίδερο γίνεται μαλακό σαν βούτυρο.
  Έτσι δημιούργησαν ένα διπλό τέχνασμα: Από τη μία με τον Κεϋνσιανισμό και άλλες συναφείς πρακτικές, έκαναν τις κρίσεις πλαστικές, δηλαδή πλήρως ελεγχόμενες, όσο αφορά την επικινδυνότητα τους απέναντι στο σύστημα. Από την άλλη εκτός από πλαστικές τις έκαναν και πλασματικές: Ένα τεχνητό μηχανισμό δηλαδή, για εσωτερικό ξεκαθάρισμα στα πλαίσια του συστήματος. Αυτή είναι η ρεαλιστική αξιολόγηση των κρίσεων σήμερα.
  Το λαμόγιο που ανέσυραν από το καπέλο του ταχυδακτυλουργού οι εξουσιαστές με την κρίση 1929-33 ήταν ο εθνθκοσοσιαλισμός.
  Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και η σημερινή κρίση είναι ηθελημένη και στημένη. Άσχετα εάν οι εξουσιαστές οδήγησαν τα πράγματα προς τα εκεί, αφήνοντας να συμβούν κάποιες διαδικασίες που επέφεραν δομικές δυσαρμονίες, για να φαίνεται το όλο τέχνασμα, σαν φυσικό αποτέλεσμα αυτών των δυσαρμονιών. Που μπορούν να αποσκοπούν;
  Και αυτό νομίζω ότι είναι προφανές: Το Αμέρικα δεν είναι παιδί τους. Ούτε είχε ποτέ πραγματική εξουσία. Το δημιούργησαν για να πλησιάσουν ευκολότερα εκτός Ευρώπης την επίτευξη των στόχων τους. Μήπως αυτή τη στιγμή επιστρέφουν σε αυτό που εγκατέλειψαν; Δηλαδή την Ευρώπη; Συν ο Πούτιν μέσα, με μια χώρα που το μόνο που γνώρισε στην μακραίωνη ιστορία της ήταν η απολυταρχία; Και εμείς με ανοιχτές αγκάλες, διότι ονειρευόμεθα ότι είμεθα αντιαμερικάνοι;
  Και η επανάστασις; Μην ανησυχείτε. Δεν εξέλιπε. Όσο φυτρώνει χορτάρι, θα γεννιούνται επαναστάται. Όμως όχι τύπου Alexis.

 12. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 18/09/2008 23:49:48

  @Μποτίλια: έχεις κανά καλύτερο από τον Αλέξη να μας προτείνεις;

 13. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 18/09/2008 23:58:51

  @νήπιος γέρων
  Αναμφίβολα όχι. Γιατί όμως θέλεις σώνει και καλά να ψηφίσεις; Συμβουλεύτηκες προηγουμένως τον παθολόγο σου;
  Κατοικώ στον 17ο όροφο ενός γηροκομείου. Πραγματικά η καλύτερη εδώ είναι η Μόνικα, αλλά είναι 83 ετών. Ειλικρινά έχω αρχίσει να το σκέφτομαι σοβαρά...

 14. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 19/09/2008 00:33:02

  Nick, έχεις δικά σου βιβλία ιστορίας και φαίνεται και δικά σου μέσα πληροφόρησης. Θες να ανεβάσεις το χρυσό, να ρίξεις το δολλάριο; όλα θεμιτά και όμορφα, αλλά νομιζω ότι έχεις και λίγη ποιητική ελευθερία. Δεν εξαγοράστηκε η AIG, και αν εξαγοραστεί, υποθέτω θα είναι το μηχανάκι μου ασφαλισμένο με το FED;

  Μυστικότητα για το FED! μιλάμε για τις ΗΠΑ, ή έχασα κάποιο μάθημα στο σχολείο;

  Εν τάξει, δεν διαρρέουν την Πέμπτη το απόγευμα τι θα πουν την Παρασκευή το πρωί, αλλά νομίζω ούτε ο Προβόπουλος ή ο Γκαργκάνας κάνουν τέτοια! Α, και σου είπε κανείς ότι η ΤτΕ ανήκει στο Κράτος;

  Υπήρχε FOMC επί Jefferson; Θα με τρελλάνεις!

  Μην μπερδέυεις ρευστοτητα με ιδιοκτησία γιατί θα οδηγηθείς σε λανθασμένες επενδύσεις.

 15. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 19/09/2008 00:35:37

  @Μποτίλια: ούτε είπα ούτε ξέρω αν θα ψηφίσω. Για τον Τσίπρα ήταν διερευνιτική η ερώτηση, γιατί τρελλαίνομαι, όταν απαξιώνουν τον Τσίπρα όσοι έχουν για αρχηγό τούς 55ρηδες Κωστακογιωργάκηδες, τον μποντυμπιλντερά Κονφερασιέ και την (ό,τι-πεις-δεκτό) Αλέκα. Αυτή τη στιγμή, η πολιτική μου θέση είναι: "επειγόντως, νέοι άνθρωποι στην Πολιτική". Σε όλες τις παρατάξεις. Για να δοθεί κίνητρο στους νέους να ασχοληθούν με την Πολιτική.

  ΑΧΤΟΥΜ: Αυτά, ΟΜΩΣ, για παθολόγους, 17ους ορόφους, γηροκομεία κλπ ΔΕΝ τα κατάλαβα καθόλου, ρε, συ, φίλε. Για κάν' τα μου λιανά, ή "σπάστα και ξαναρίχτα", σε παρακαλώ.

 16. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 19/09/2008 00:42:17

  τον μπέρδεψες με το όνομα, νήπιε, ή πάει να σε παγιδέψει με την ...Μόνικα. Μία Μόνικα έχω ακουστά και η άτιμη παγίδευσε κοτζάμ Μπιλλ Κ...

 17. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 19/09/2008 00:52:02

  @νήπιος γέρων
  Γέροντα μου, τόλμησα ένα αστείο, γιατί θεωρώ ότι έχουμε λίγη ψηφιακή οικειότητα. Εξ άλλου εξ ονόματος σου, μπορείς να φανταστείς ότι θα προτιμούσα ένα νηπιαγωγείο στο θέμα του γάμου, γιατί ποτέ δεν ενηλικιώθηκα. Συγνώμη εάν σε προκάλεσα.

 18. Lalakis avatar
  Lalakis 19/09/2008 00:53:15

  Αγαπητέ Μποτίλιε, γιατί να μην θεωρήσω αυτά που λες κενή χολλυγουντιανή συνωμοσιολογία; Για ποιους μιλάς, εντέλει, για τίποτα Ιλλουμινάτι α λα Νταν Μπράουν; Ρίξε σε παρακαλώ κάνα παρασύνθημα για να καταλάβω/ουμε τι εννοείς.

 19. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 19/09/2008 01:17:56

  @νήπιος γέρων
  Όσο αφορά το θέμα της ηλικίας αυτών που συμμετέχουν στην πολιτική, νομίζω ότι χρειάζονται και οι τρεις ηλικίες, διότι κάθε μια από αυτές διακρίνεται από συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, που ο συγκερασμός τους είναι παραγωγικός στα πολιτικά δρώμενα.
  Οπωσδήποτε, η πολιτική στην Ελλάδα, ήταν στο παρελθόν υπόθεση γερόντων. Στην εποχή μας όμως, όλοι οι πολιτικοί χώροι αναγνώρισαν την ανάγκη της ανανέωσης. Αυτή η αλλαγή δυστυχώς είχε περισσότερο επικοινωνιακό, παρά ουσιαστικό χαρακτήρα.
  Για μένα το νεωτεριστικό στοιχείο είναι θέμα ανθρώπινου χαρακτήρα. Υπάρχουν νέοι, που σκέπτονται και δρουν σαν γέροι. Όπως για παράδειγμα οι γόνοι του πολιτικού κατεστημένου, που με τη συμμετοχή τους στην πολιτική διαδικασία, αναπαράγουν τον παλαιοκομματισμό, έστω και εάν χρησιμοποιούν σύγχρονη φρασεολογία, όπως οι αναφορές στην οικολογία.
  Ενάντια στην Αλέκα δεν έχω να κάνω καμία κριτική. Αλλά και ο Συνασπισμός διαθέτει αρκετά ικανά στελέχη με αριστερό προσανατολισμό. Δεν είμαι επίσης ενάντια στον κοινοβουλευτισμό, ούτε και θέλω να κάνω τον έξυπνο, ότι κομίζω αποκλειστική πρόταση. Το πρόβλημα, όπως εξ άλλου έχει διαπιστωθεί επανειλημμένα, βρίσκεται στην παθητικότητα της βάσης. Είναι η αντίληψη διευθυνόντων και διευθυνομένων, που μας χαρακτηρίζει σαν κοινωνίες, αυτή που καθιστά ανάπηρη τη Δημοκρατία.

 20. Σπύρος avatar
  Σπύρος 19/09/2008 01:20:30

  Ο Νεοφιλελευθερισμός είναι η μεγαλύτερη απάτη πού έχει επινοηθεί γιά να ληστεύει τούς Πολίτες.
  Οποτε οι διάφοροι απατεώνες πού κυβερνάνε επιθυμούν να ξεπουλήσουν Περιουσία τού Λαού αρχίζουν τίς μπούρδες περί ΄ελέυθερης αγοράς΄περί ΄ισορροπίας τής αγοράς΄και λυμαίνονται τά φιλέτα(ακόμα και υγιείς κρατικές εταιρείες) αρχίζοντας ξεδιάντροπα τίς ιδιωτικοποιήσεις.
  Οταν η καπιταλιστική απληστία τών γιάπηδων ξεπερνά τά όρια και τά κάνουν μπάχαλο αρχίζουν να ζητάνε απο το κράτος να ΄σώσει΄τίς αγορές.
  Ετσι αυξάνονται οι στρατιές τών νεοπτώχων και συμπιέζεται διαρκώς η μεσαία τάξη.
  Γιά τούς ΄μικρούς΄δεν το συζητάμε.
  Αυτούς τούς έχουν τελειώσει πρό πολλού.
  Το μοντελάκι τών νεοφιλελεύθερων αποτελεί τόν ΄σοσιαλισμό΄μιάς μικρής μερίδας καπιταλιστών όπου όλα δουλεύουν γιά πάρτη τους και γιά το μόνον που δεν νοιάζονται είναι οι πολίτες τών Χωρών τους.
  To δυστύχημα είναι πού σέ αυτά τά ιδεολογήματα τσιμπάνε και εργαζόμενοι τών 800-1000 ευρώ .
  Ισως ονειρεύονται οτι θα γίνουν οι νέοι Ρότσιλντ αγοράζοντας το νέο μοντέλο τηλεόρασης πού τούς προτείνουν γιά περαιτέρω αποβλάκωση.

 21. Nick avatar
  Nick 19/09/2008 01:21:42

  @archaeopteryx:

  Ελπίζω να έχεις διαβάσει γιατί ο Woodrow Wilson μετάνιωσε που ενέκρινε το Federal Reserve Act.

  Κάτι άλλο: Ο Chairman επιλέγεται ΟΧΙ από τη κυβέρνηση, αλλά από τους μετόχους της FED. Ποίοι είναι οι μέτοχοι της FED λίγοι γνωρίζουν.

 22. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 19/09/2008 01:51:11

  @Lalakis
  Σε ευχαριστώ για την ερώτηση διευκρίνησης.
  Έχω δηλώσει σε προηγούμενο ποστ, ότι είμαι οπαδός και μελετητής της συνωμοσιολογίας. Και της Χολιγουντιανής, στο ποσοστό που είναι ένα φαινόμενο, που έχει τύχει τεράστιας προβολής.
  Στο συγκεκριμένο θέμα όμως, δεν αναφέρομαι σε συνωμοσιολογικά δεδομένα, τουλάχιστον του τύπου που ίσως μπορείς να εννοείς. Αναφέρομαι στους μεγάλους οίκους χρηματιστικού κεφαλαίου, δηλαδή οίκους τραπεζικού κεφαλαίου που ελέγχουν την οικονομία και κατ΄επέκταση ενέχονται στη διαμόρφωση της πολιτικής. Δεν ήταν τυχαία με αυτή την έννοια η αναφορά μου στον Λένιν. Στο βιβλίο του για τον Ιμπεριαλισμό περιγράφει τη συγκρότηση και το ρόλο του χρηματιστικού κεφαλαίου, γύρω στο 1916, που συνέγραψε. Εάν λάβουμε υπ΄όψη μας, ότι οι μεγάλοι τραπεζικοί οίκοι ελέγχουν τις πολυεθνικές πετρελαίου και τις βασικές μονάδες πολεμικής βιομηχανίας, καθώς και κάποιους συγκεκριμένους τομείς ακόμη, που αποτελούν "κλειδιά", πρόκειται στην ουσία, για αυτό που ονομάσθηκε στη δεκαετία του 70 στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα. Υπάρχουν νομίζω κάποιες σημαντικές μελέτες μαρξιστών συγγραφέων, που το αναλύουν εύστοχα. Στην κατανόηση του όμως, θα συνέβαλαν και κάποιοι εντοπισμοί, που έχουν γίνει από συνωμοσιολόγους συγγραφείς, όπως η συνδιάσκεψη του Τζέκιλ Αϊλαντ το 1916, όπου η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκχώρησε σε συγκεκριμένους τραπεζίτες το δικαίωμα να κόβουν κατά βούληση χρήμα, χωρίς εξασφαλιστικό απόθεμα.
  Το θέμα είναι δυστυχώς περίπλοκο για να παρατεθεί μια συγκεκριμένη άποψη στα πλαίσια σχολίου ή σχολίων. Κατά καιρούς όμως έχω κάνει παρόμοιες αναφορές στα σχόλια, αφ΄ενός γιατί αυτό είναι το πρίσμα μέσα από το οποίο βλέπω κάποια πράγματα, αλλά και σαν έναυσμα για να γίνει συζήτηση, όπως τώρα. Επειδή όσο αφορά κάποιες θεωρήσεις, δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος συγγραφέας, συνωμοσιολόγος η μη, που να με καλύπτει, δεν μπορώ να ξεμπερδέψω με μια αναφορά σε κάποιον ή κάποιους. Έτσι ευκαιρίας δοθείσης κάνω συγκεκριμένες και αποσπασματικές αναφορές, εστιάζοντας περισσότερο το σχόλιο μου στο συμπέρασμα και όχι τόσο στη διαδικασία. Υπάρχου βεβαίως κάποιοι ιστολόγοι, πολύ πιο εμπεριστατωμένοι από μένα, που θεωρώ ότι ο τρόπος σκέψης μου είναι συγγενής προς το δικό τους, και που τους έχω κατονομάσει στο παρελθόν. Επειδή όμως αυτό που με ενδιαφέρει, είναι ένας γενικότερος προοδευτικός προβληματισμός, πέρα από φτηνές σκοπιμότητες, μου αρέσει να συμμετέχω στο διάλογο εδώ, όπως τόσοι άλλοι. Εάν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ερώτηση θα σου απαντήσω ευχαρίστως.

 23. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 19/09/2008 01:57:15

  @Lalakis
  Ιδιαίτερα σημαντικό και το σχόλιο 24 του Nick, όσο αφορά τη διαδικασία της κατεύθυνσης που αναφέρθηκα. Η αναφορά του γίνεται για συγκεκριμένα γεγονότα. Εάν αυτά είναι θέμα συνωμοσιολογίας, θα ήμουν έτοιμος να τα εξετάσω πολύ σοβαρά.

 24. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 19/09/2008 02:05:18

  @Nick
  Φίλε κάνε σε παρακαλώ, εάν θέλεις, μια σύντομη αναφορά σε βιβλιογραφία, αναφορικά με το θέμα του σχολίου σου. Το θέμα είναι μεγάλης σημασίας και μπορεί να υπάρχουν επισκέπτες, που θα είχαν διάθεση να ασχοληθούν.

 25. Lalakis avatar
  Lalakis 19/09/2008 02:10:22

  Βρίσκω την απάντησή σου ενδιαφέρουσα και σε ευχαριστώ. Δεν έχω παρακολουθήσει συστηματικά τα σχόλια του μπλογκ, έτσι δεν έχω δει τις αναφορές σου σε άλλους ιστολόγους. Αν κάποια στιγμή υπάρξει η ευκαιρία, ίσως μπορείς να τους αναφέρεις ξανά.
  (Αν και ενδιαφέρομαι για τα "πίσω από το προσκήνιο" και τις πιθανές μεθοδολογίες προσέγγισής τους, ομολογώ τη δυσκολία μου να παρακολουθήσω συλλογισμούς που περιγράφουν το "παρασκήνιο" ως κάτι σχεδόν μονολιθικό -ή έστω βασικά διπολικό: "πράσινο" νς "μαύρο" κεφάλαιο και τα συναφή- που παράγει συγκεκριμένα, προαποφασισμένα αποτελέσματα. Τέτοιοι συλλογισμοί με παραπέμπουν πράγματι σε μυθιστορηματικές συλλογιστικές τύπου "ιλλουμινάτι".
  Δέχομαι βεβαίως αυτό που λες: ο περιορισμένος χώρος των σχολίων δεν επιτρέπει περισσότερο πολυδιάστατες και εμπεριστατωμένες αναλύσεις. Καληνύχτα.)

 26. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 19/09/2008 02:39:41

  @Lalakis
  Η ενδιαφέρουσα απάντηση σου δημιουργεί αφετηρία για μια σύντομη συμπλήρωση: Η όποια "συνωμοσιολογία" δεν μπορεί να αποτελεί την αλήθεια, αλλά μέθοδο προσέγγισης. Όλες οι μέθοδοι κρίνονται από την ευστοχία τους. Το πόσο γρήγορα δηλαδή μπορούν να οδηγήσουν σε (μη ευσπευσμένα) συμπεράσματα. Την πραγματικότητα όμως, μπορούμε να προσεγγίσουμε με τελείως διαφορετικούς τρόπους και να καταλήξουμε σε σωστές, ή τουλάχιστον ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις. Η επιτυχία μας εξαρτάται από το πόσο ανοιχτοί είμαστε σε νέα δέδομένα, το βάθος και το πλάτος της ερευνητικής προσπάθειας, καθώς και τη διάθεση κριτικής επεξεργασίας των στοιχείων που συλλέγονται.
  Εάν επιτρέπεις στο τέλος, μια προτροπή: Οι πεφωτισμένοι της Βαυαρίας (Illuminati) εκτός από πάγιο υποκείμενο της συνωμοσιολογίας, υπήρξαν και ένα συγκεκριμένο ιστορικά εσωτερικό τάγμα. Ίσως μια συγκεκριμένη σύντομη ενασχόληση σε αποκλειστικά ιστορική βάση με αυτούς, σου δώσει εναύσματα στην κατεύθυνση, ή να εμπεδώσεις κατάλληλα τη σημερινή επιλογή σου, ή να επιχειρήσεις να ανοίξεις μια σχισμή στο παραπέτασμα, που μας χωρίζει από τα παρασκήνια.
  Περισσότερο από την οποιαδήποτε αναφορά σε ονόματα, μετράει το άνοιγμα μας στην πληροφορία. Οι Ινδοί λένε: "Ανοίξτε τις καρδιές για να εισβάλει μέσα η γνώση που σας τριγυρίζει".

 27. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 19/09/2008 02:49:03

  @Lalakis
  Εάν θέλεις μπορείς να δεις και το "theamapati.wordpress.com"

 28. βαιος avatar
  βαιος 19/09/2008 09:15:39

  καλα τα ειπες.αλλα πες μας και την ενναλλακτικη λυση...κριτικη ξερω και εγω να κανω.λυσεις?

 29. Nick avatar
  Nick 19/09/2008 09:49:37

  Για όσους ξέρουν Αγγλικά, σας δίνω τον παρακ΄τω σύνδεσμο.

  shadow.wordpress.com/2006/10/26/338/

  Και ένα βίντεο με τον Jim Rogers που ζητάει τη κατάργηση της FED.

  youtube.com/watch?v=lTXEWh2yT_g

 30. kinezos avatar
  kinezos 19/09/2008 11:14:55

  τι λυσεις ρε παιδια? το σκοτεινης προελευσης χρημα, κυβερνουσε, κυβερναει και θα κυβερναει. δεν ξερω αν αυτο λεγεται FED, Τραπεζα της Ελλαδος, η οπως αλλιως. Εδω οι Lloyds (ασφαλιστικος οργανισμος πολυ ισχυροτερος απο οποιαδηποτε AIG...συνηθης ασφαλιστης βιομηχανικων και ναυτιλιακων δραστηριοτητων...μεχρι και διαστημικων προγραμματων ή χωρων ολοκληρων) μεχρι προτινος δεν επρεπε την αμεση επαφη των μελων του με τους ασφαλισμενους, και ο λογος απλος: για να μην υπαρχει ιχνιλασιμοτητα των κεφαλαιων και αναγνωρισιμοτητα των στελεχων του. Μαυρο χρημα καργα. η ιστορια λοιπον εδειξε οτι αυτοι κυβερνανε γιατι ειναι στο ημιφως και αρα στο απυροβλητο. και η ιδια ιστορια θα γραφεται συνεχως. εμεις ειμαστε μυγες μπροστα τους. τι νομιζετε οτι μπορουμε να αλλαξουμε? και με ποιον τροπο? με την "επανασταση του λαου"? ακομα κι αυτες, η ιστορια εχει δειξει, οτι ηταν απολυτα κατευθυνομενες και τριχες. το θεμα ειναι οτι ποτε δεν προκειται να μαθει κανεις ποιος ειναι ο εχθρος. ποιοι κρυβονται πισω απ'ολα αυτα και ποιους τελικα πρεπει να πολεμησει ο κοσμακης. και στην τελικη...ποιος θελει να τους πολεμησει? αφου μας ριχνουν το τυρακι και τρεχουμε να το φτασουμε μην μας το παρει κανενας αλλος. σκοτωνομαστε μεταξυ μας για ξενα κερατα, και στο τελος αυτοι ειναι οι κερδισμενοι. δειτε το στην καθημερινοτητα σας, στη δουλεια σας. τσακωνομαστε σαν τα σκυλια για τα συμφεροντα αλλων. για συμφεροντα πολλες φορες παραλογα και παρανομα, και αυτο εν γνωση μας. φαντασου τι μπορουμε να κανουμε εν αγνοια μας. ο κοσμακης ειναι μαζα ρε. πλουτοπαραγωγικη μαζα αλλα ακεφαλη και ανεγκεφαλη και κυριως με ελλειψη αλληλεγγυης. παντου υπαρχει ενας "ρουφ" ετοιμος να πουλησει και τη μανα του για να παρει τη θεση, τα φραγκα, κλπ. Διαιρε και βασιλευε.

  Εν τω μεταξυ, το θεμα της επικειμενης καταστροφης της παγκοσμιας οικονομικης ισορροπιας, νομιζετε οτι αγγιζει πολλους συνανθρωπους μας? αν ναι, εισαστε γελασμενοι. αυτα τα μεγεθη ειναι δυσαναγνωστα και δυσνοητα απο το μεγαλυτερο ποσοστο του κοσμου. οχι μονο στην ελλαδα.

  Π.Χ. εδω και μια 5ετια τουλαχιστον στην ελλαδα, ακροβατουσαμε μεταξυ φαιδροτητας και παραλογισμου. οι τραπεζιτες παιζαν και παιζουν παιχνιδι στην πλατη μας, φουσκωνοντας την αγορα ακινητων, τα χρηματιστηρια, κλπ αποβλεποντας στο "μαζεφτα και κοπανα τη" και μετα θα μεινουμε εμεις πισω να πληρωσουμε τα σπασμενα. και σ'αυτο τους το παιχνιδι βρηκαν αρωγους ολους εμας τους μαλακες. ποιος αναρωτηθηκε αν αξιζει ενα τ.μ. τσιμεντου 5000ευρω? κανενας. αλλα παει και δανειζεται για μια ζωη και τα δινει. και μετα μου λετε, λυσεις και τριχες κατσαρες. εδω δεν μπορουμε να δουμε μπροστα μας.

 31. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 19/09/2008 13:15:17

  Σπύρος και Κινέζος με εντυπωσίασαν αλλά και με κάλυαν σχεδόν στο 100 %.

  Το ακάλυπτο μέρος είναι ότι, στην χώρα μας σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες, τουλάχιστον τις ευρωπαϊκές, δέν υπάρχει ούτε στοιχειώδης ενημέρωση για το τί συμβαίνει σήμερα στην παγκόσμια οικονομία.

  Άλλες έννοιες και μεγέθη απασχολούν τους 'Ελληνες. Και το χειρότερο. Οι 'Ελληνες ζούν για να μήν μορφώνονται.

  ΠΕΛΙΑΣ

 32. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 19/09/2008 13:35:27

  @βαιος
  Αγαπητέ φίλε, δεν ξέρω εάν η ερώτηση σου απευθύνεται σε μένα, αλλά επειδή έχει γενική μορφή και εστιάζεται στο κεντρικό θέμα, μπορώ να εκφέρω μια άποψη. Το θέμα που βάζεις είναι τεράστιο για να αντιμετωπιστεί μέσα σε λίγες αράδες και πολύ περισσότερο με μια συνταγή. Πέρα από αυτό όμως, η παρατήρηση σου, ότι η κριτική δεν επαρκεί, εάν δεν συνοδεύεται από προτάσεις, είναι πολύ σωστή.
  Επίτρεψε μου όμως να επιμείνω κατ΄αρχήν στην σημασία της κριτικής, μέσα βέβαια από το πρίσμα της αναγκαιότητας επεξεργασίας μιας διεξόδου.
  Πιστεύω ότι μια ορθή κριτική, περιέχει μέσα της ήδη την εναλλακτική πρόταση. Η κριτική δεν αποτελεί αυτοσκοπό, αλλά θέτει το πρόβλημα. Στην αριθμητική, για να αναφερθούμε σε ένα πιο χειροπιαστό ανάλογο, όταν μας δίνεται ένα πρόβλημα, πριν προχωρήσουμε στη λύση κάνουμε την λεγόμενη κατάστρωση. Μια επιτυχής κατάστρωση, να στρώσουμε δηλαδή κάτω, μπροστά μας, τα δεδομένα και τα ζητούμενα, απλοποιεί πολύ την μετάβαση στη λύση. Αυτή πρέπει να μας οδηγήσει στη καταγραφή των εξισώσεων, δηλαδή στον εντοπισμό των ισορροπιών που επικρατούν, βάσει της ισχύος των φυσικών νόμων, ή για να το εκφράσουμε πιο φιλοσοφικά της παγκόσμιας αρμονίας. Η επίλυση των εξισώσεων στην συνέχεια, είναι μια απλή εργασία ρουτίνας, που γίνεται με απλή εφαρμογή των μαθηματικών κανόνων.
  Βεβαίως τα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα είναι ιδιαίτερα πολύπλοκα για να χωρέσουν σε απλά μαθηματικά μοντέλα. Όμως η διαδικασία που ανάφερα, εξυπηρετεί ιδιαίτερα, όταν της αποδίδουμε βασική λειτουργική αξία.
  Μια μεγάλη διαπίστωση, που είχε κάνει ο Καράβλαχος (ο θείος του ΚΚ.) που κάθε άλλο παρά αφελής ήταν, είναι: "Υψηλή πολιτική είναι η εφαρμογή της απλής λογικής σε υψηλής σημασίας ζητήματα". Το μεγαλείο αυτής της διαπίστωσης, βρίσκεται νομίζω σε δυο λέξεις. Η πρώτη είναι η "απλή" λογική. Πότε βάλαμε τη λογική μας να λειτουργήσει σε σχέση με τα κοινά μας προβλήματα; Αυτή είναι ακριβώς η διαφορά του συνειδητού πολίτη, από τον ιδιώτη (ηλίθιο) σύμφωνα με την ελληνική κλασσική σκέψη. Εδώ ας τονιστεί, ότι η αναφορά γίνεται σε γενική, πλήρη ηλιθιότητα και όχι μόνο σε πολιτική. Διότι σύμφωνα με αυτή τη θεώρηση, χωρίς πολιτικές και κοινωνικές ευαισθησίες, ο άνθρωπος δεν πραγματώνεται καν, ούτε σε ατομικό επίπεδο. Ο ατομικισμός, που καθιέρωσε η σκέψη των Εγκυκλοπαιδιστών και των Ανθρωπιστών στον 18ο αιώνα, εστιάζεται στην κριτική δυνατότητα του ξεχωριστού ατόμου και αποτελεί σωστή διαπίστωση. Στην ουσία όμως, για να αποκαταστήσει κάτι σωστό ακρωτηρίασε τη συλλογικότητα, που καθιέρωσε η Ελληνική Πολιτική Σκέψη και Πράξη.
  Η δεύτερη σημαντική λέξη είναι η "εφαρμογή" της λογικής. Το να βάλουμε το κεφάλι μας να εργαστεί. Να προχωρήσουμε σε αναζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παρά να είναι συλλογική.
  Και γιατί να σου προτείνω συγκεκριμένη λύση; Από τη στιγμή που δεν γνωριζόμαστε, πως μπορώ να είμαι βέβαιος ότι σε εκφράζει εσένα και τις ανάγκες σου; Μήπως είναι καλύτερα να την αναζητήσουμε μαζί, από κοινού; Αφού κοινή είναι η λύση, κοινή πρέπει να είναι και η προσπάθεια. Γι αυτό είπε ο Ηράκλειτος το περίφημο: "Αφού ο λόγος είναι κοινός, γιατί προσποιείται ο καθείς ότι έχει δική του (αποκλειστική) φρόνηση";
  Η ανθρωπότητα έχει χορτάσει τους "σωτήρες" και τους κάθε είδους ολοκληρωτισμούς. Εδώ, στα βήματα διαλόγου, τόσο στην εικονική, όσο και στην συμβατική πραγματικότητα, οφείλουμε να διεξάγεται η κοινή μας αναζήτηση. Μια εύστοχη κριτική, όχι μόνο συμβάλλει στη δημιουργία ρεαλιστικών προτάσεων, αλλά είναι και απαραίτητη.
  Κάποιες φορές στο πρόσφατο παρελθόν έτυχε να κάνω και συγκεκριμένες προτάσεις. Αλλά και κάποια αναφορά στη διάδραση, ως επαναστατικής ιδιότητας του διαδικτύου. Με πολλούς σχολιαστές δημιουργούμε ήδη μια αμοιβαία ψυχική και πνευματική επαφή. Μια συμπάθεια και μια ψηφιακή φιλία, ευρισκόμενοι σε δημιουργική αλληλεπίδραση με τους ιστολόγους.
  Αναμφίβολα ακόμη δεν βρήκαμε "λύση".
  Όμως εδώ εκδηλώνεται ζωή, αγαπητέ φίλε. Και η βασική ιδιότητα της ζωής είναι να γεννάει.
  Αλλά και η συνάντηση που προηγήθηκε, ήταν για μένα μια αφετηρία χαράς.

 33. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 19/09/2008 13:37:10

  @Nick
  Ευχαριστώ για τις παραπομπές.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.