Οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες διχάζουν το ΣΥΡΙΖΑ
03/02/2014 07:00
Του Κάλχα
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες διχάζουν το ΣΥΡΙΖΑ

Επεισοδιακά ολοκληρώθηκε την Κυριακή το βράδυ η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για την έγκριση των υποψηφίων περιφερειαρχών, με τον Αλέξη Τσίπρα να πετυχαίνει μια «πύρρειο νίκη» έναντι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης

Επεισοδιακά ολοκληρώθηκε την Κυριακή το βράδυ η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για την έγκριση των υποψηφίων περιφερειαρχών, με τον Αλέξη Τσίπρα να πετυχαίνει μια «πύρρειο νίκη» έναντι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Το στιγμιότυπο που επισφραγίζει τα όσα διημείφθησαν το Σαββατοκύριακο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι το ερώτημα που απηύθυνε στο τέλος της διαδικασίας ο Αλέξης Τσίπρας προς τον Παναγιώτη Λαφαζάνη για το αν θα δώσουν μαζί τη μάχη στις 13 περιφέρειες και στους δήμους της χώρας, ενώ την ίδια στιγμή το ίδιο ερώτημα για το αν δηλαδή θα δώσουν από κοινού τη μάχη στις ευρωεκλογές απηύθυνε προς τον Αλέξη Τσίπρα, ο Στάθης Λεωτσάκος, στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας!

Τρεις ήταν οι προτεινόμενες απ’ τον Αλέξη Τσίπρα υποψηφιότητες που προκάλεσαν διαφωνίες από σημαντικό μέρος της Κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο η υποψηφιότητα του ανεξάρτητου βουλευτή Οδυσσέα Βουδούρη για την περιφέρεια της Πελοποννήσου έφερε στην επιφάνεια τις έντονες αντιθέσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την προοπτική των πολιτικών συμμαχιών του κόμματος και πυροδότησε το κλίμα στη συνεδρίαση. Αντιδράσεις υπήρξαν επίσης για τις περιπτώσεις των Θόδωρου Καρυπίδη για τη Δυτική Μακεδονία και Μπενέτου Σπύρου για το Νότιο Αιγαίο.

Η σπίθα όμως που άναψε τη φωτιά ήταν η επιθυμία της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφιστούν «πακέτο» οι προτεινόμενες 13 υποψηφιότητες (13+1 για το δήμο Αθήνας). Οι αντιδράσεις ήταν έντονες και τελικά τέθηκε σε ψηφοφορία η διαδικασία με την οποία θα ψηφίσει επί των προσώπων η Κεντρική επιτροπή με τους διαφωνούντες να ζητούν ψηφοφορία κατά πρόσωπο και όχι πακέτο. Τελικά πέρασε η πρόταση Τσίπρα με 97 υπέρ και 64 κατά.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας ο Αλέξης Τσίπρας πήρε το λόγο και σημείωσε: «Θέλω να μου απαντήσει τώρα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Θα δώσουμε την μάχη για τις 13 Περιφέρειες και τους Δήμους μαζί; Ναί ή όχι; Αν ναι, να καταγραφεί η αποχή να τελειώνουμε». «Αυτονόητο» απάντησε με τη σειρά του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Στα πυρά κατά του προσώπου του Οδυσσέα Βουδούρη υποβόσκει η φόβος της μειοψηφίας για τις προθέσεις της πλειοψηφίας στο επίπεδο των συμμαχιών στην κεντρική πολιτική σκηνή με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη στρατηγική και τις πολιτικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης υπογράμμισε όχι μόνο την ψήφιση του πρώτου μνημονίου απ’ τον τότε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ αλλά και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης απ’ τον μετέπειτα βουλευτή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση Σαμαρά το 2012 και τόνισε ότι έτσι «η επιλογή τέτοιων πολιτικών προσώπων βρίσκεται εκτός των ρητών αποφάσεων του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και στέλνει λάθος μηνύματα στο λαό».

Το κλίμα ήταν φορτισμένο και θυελλώδες που κάποια στιγμή ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος σε έξαλλη κατάσταση μετέφερε παράπονα για την υποψηφιότητα Βουδούρη ακόμα και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται απ’ το ΠΑΣΟΚ. «Που πάτε μ’ αυτόν;» φέρονται να του είπαν τα στελέχη αυτά σύμφωνα με τα λεγόμενα του βουλευτή. Πάντως φαίνεται να υπάρχει και μια ακόμα διάσταση στις διαφωνίες που υπάρχουν στο πρόσωπο του Οδυσσέα Βουδούρη και αυτές αφορούν στα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά που συγκεντρώνει στις τοπικές δημοσκοπήσεις. Λέγεται μάλιστα ότι με τον Οδυσσέα Βουδούρη επικεφαλής στην Πελοπόννησο ο ΣΥΡΙΖΑ θα βλέπει με τα κιάλια το ποσοστό του 2012 στην περιοχή.

Απ’ την πλευρά της πλειοψηφίας η απάντηση ήταν άμεση τόσο στη συνεδρίαση όσο και στους «διαδρόμους». Πηγές που πρόσκεινται στον Αλέξη Τσίπρα τόνιζαν ότι «η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ για το πολιτικό πλαίσιο (αφήνοντας να εννοηθεί και η τελική επιλογή των επικεφαλής για τις περιφέρειες) βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την πολιτική των συνεργασιών που διαμόρφωσε το συνέδριο, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της αυτοδιοίκησης». Ενώ άλλες πιο δηκτικές προς την πλευρά Λαφαζάνη απαντήσεις ήταν πως «αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ακολουθήσει αυτή την άποψη για τις συμμαχίες, δεν θα ήταν μαζί μας ούτε ο Αλέξης Μητρόπουλος, ούτε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ούτε η Σοφία Σακοράφα. Θα ήμασταν μεταξύ μας».

Στην παρέμβασή του ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας Νίκος Βούτσης κατηγόρησε τα στελέχη της μειοψηφίας για «δυσανεξία» λέγοντας ότι «πρέπει να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα για να μπορέσουμε να αποκτήσουμε όρους εκλογικής νίκης. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ανοίγει φακέλους σε όσους προσεγγίζουν το κόμμα για κοινή πορεία». Απ’ την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούληςσε tweet ανέφερε ότι «μετά τη συλλογική απόφαση είναι η ώρα της συσπείρωσης και του κοινού αγώνα για τη νίκη».

Σύμφωνα με την «προεδρική πτέρυγα» του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει «χημεία» και «ισορροπία» στους 13 περιφερειάρχες καθώς 9 απ’ αυτούς είναι κομματικά στελέχη και 4 συνεργαζόμενοι και μάλιστα διαφόρων αποχρώσεων. Όπως επισημαίνεται από στελέχη της πλειοψηφίας εκτός απ’ την περίπτωση Βουδούρη υπάρχει και η υποψηφιότητα της πρώην δημοσιογράφου της ΕΡΤ Αγλαΐας Κυρίτση (συνεργαζόμενης με το ΚΚΕ στην ΕΣΗΕΑ) στο Βόρειο Αιγαίο. Αναλυτικά οι 13 υποψήφιοι που πήραν το χρίσμα είναι:

Αττική: Ρένα ΔούρουΚεντρική Μακεδονία: Δέσποινα ΧαραλαμπίδουΔυτική Ελλάδα: Βασίλης ΧατζηλάμπρουΘεσσαλία: Ηρώ ΔιώτηΚρήτη: Μιχάλης ΚριτσωτάκηςΠελοπόννησος: Οδυσσέας Βουδούρης (συνεργαζόμενος)Αν. Μακεδονία – Θράκη: Κώστας ΜορφίδηςΔυτική Μακεδονία: Θόδωρος Καρυπίδης (συνεργαζόμενος)Στερεά Ελλάδα: Βαγγέλης ΑποστόλουΉπειρος: Όλγα ΓεροβασίληΒόρειο Αιγαίο: Αγλαΐα Κυρίτση (συνεργαζόμενος)Νότιο Αιγαίο: Μπενέτος Σπύρου (συνεργαζόμενος)Ιόνια Νησιά: Θεόδωρος Γαλιατσάτος

Απ’ αυτούς στην Αριστερή Πλατφόρμα ανήκουν οι Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Μιχάλης Κρυτσωτάκης, και Θεόδωρος Γαλιατσάτος. Στους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ είναι να κερδίσει 4 περιφέρειες υπολογίζοντας στα ποσοστά και τις πρωτιές που κατέγραψε στις εκλογές του 2012. Πιο συγκεκριμένα διεκδικεί την Κρήτη, τη Δυτική Ελλάδα, το Ιόνιο και φυσικά την Αττική που έχει ιδιαίτερη συμβολική και ουσιαστική σημασία.

Πάντως η θύελλα που προκάλεσε η περίπτωση του Οδυσσέα Βουδούρη αλλά και συνολικά η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων απλά ήρθε να προστεθεί σε ένα διάχυτο το τελευταίο διάστημα κλίμα δυσαρέσκειας που υπάρχει για τη στάση του Αλέξη Τσίπρα ότι συμπεριφέρεται «αρχηγικά» κατά τα πρότυπα των «αστικών κομμάτων». Μάλιστα αυτό προκαλεί δυσφορία ακόμα και σε στελέχη που πρόσκεινται στο στρατόπεδο της πλειοψηφίας. Ενδεικτικό αυτού του κλίματος είναι το γεγονός ότι ο Άλκης Ρήγος έθεσε στη διάθεση της ΚΕ την παραίτησή του από μέλους του οργάνου, διαμαρτυρόμενος για το ότι «η ΚΕ έχει καταστεί ένα μη όργανο» που εγκρίνει ήδη «προαποφασισμένα». Ενώ στους διαδρόμους κυκλοφόρησε και μια πληροφορία ότι η Οργάνωση της Θεσσαλίας χωρίς να εγείρει ενστάσεις για το πρόσωπο της Ηρώς Διώτη διαμαρτυρήθηκε για τη διαδικασία που επελέγη για την επιβολή υποψηφίων «από τα πάνω».

Το ότι η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ήταν η απλά η αφορμή για να εκφραστούν υπάρχουσες αντιθέσεις στο εσωτερικό αποτυπώθηκε και στο γεγονός ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση έθεσε στην Κεντρική επιτροπή τα θέματα που ταλάνισαν το ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομική πολιτική με αφορμή τις τοποθετήσεις Σταθάκη και Μηλιού ενώ στο κάδρο της κριτικής μπαίνει και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας που μιλάει για ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ. Ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας έθιξε το ζήτημα στην ομιλία του λέγοντας ότι «τοποθετήσεις κεντρικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που κάνουν λόγο για απεχθές χρέος της τάξης του 5% και για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς είναι αυθαίρετες, βαθύτατα λαθεμένες και εκτός συλλογικών αποφάσεων, ενώ η αναφορά σε σχέδια Μάρσαλ παραβλέπει ότι αυτά τα σχέδια είχαν βαθύτατα αντιαριστερό προσανατολισμό και χρησιμοποιήθηκαν για τον αμερικανικό έλεγχο της Δυτικής Ευρώπης και της Ελλάδας».

Τέλος σε ότι αφορά τους δήμους εκτός απ’ την υποψηφιότητα Σακελλαρίδη για την Αθήνα που εγκρίθηκε απ’ την Κεντρική Επιτροπή, φαίνεται να έχει κλειδώσει ο Θοδωρής Δρίτσας για τον Πειραιά και εκτιμάται απ’ το ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί να έχει αξιώσεις για να κερδίσει το συγκεκριμένο δήμο.

Κάλχας

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΜΑΛΒΙΝΑ avatar
  ΜΑΛΒΙΝΑ 03/02/2014 11:50:54

  Ο τιτανοτεράστιος ηγέτης της ευρωπαϊκής αριστεράς, πλέον, δεν μπορεί να χασομεράει με τέτοια... τα τέλειωσε άρπα κόλα και σ όποιον αρέσει.... πρέπει να τρέξει σήμερα στα Παρίσια για την ευρωπαϊκή του αποστολή . Στο καλό, Αλέξη, άλλωστε η χώρα ειναι στα καλά χέρια του Σαμαρά!

 2. sender avatar
  sender 03/02/2014 12:34:41

  Στην επαρχία τα ίδια πρόσωπα[πρώην πασόκ και νυν σύριζα]επανέρχονται δριμύτερα και κεκαθαρμένα,έτοιμα να προσφέρουν τις''υπηρεσίες'' τους στον τόπο με την γνωστή ψευδοεπαναστατική φόρμουλα.Οι πράσινες ακρίδες με τη ροζ μυζητική προβοσκίδα.

 3. Παυλίνα avatar
  Παυλίνα 04/02/2014 11:47:42

  Έχω μια χαζή απορία. Γιατί δεν έβαζαν έναν υποψήφιο από κάθε συνιστώσα για να είναι όλοι ευχαριστημένοι; :)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.