22/01/2010 12:21
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ θα αναλάβουν τα οικονομικά μας;

Έγραφε χθες  στις οικονομικές σελίδες της η Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Τα κράτη της Ευρωζώνης θα βοηθήσουν την Ελλάδα – Ασχέτως με το τί λένε τώρα»:

Oι Υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. θα αναλάβουν την ευθύνη των δημοσίων οικονομικών της Ελλάδας σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης, σημειώνει η συντάκτρια. Αυτό δεν θα είναι μία  ευχάριστη εξέλιξη ούτε για τους Ευρωπαίους Υπουργούς ούτε για την ελληνική κυβέρνηση. Καμία χώρα του κόσμου δεν επιτρέπει υπό κανονικές συνθήκες εξωτερική ανάμιξη στα δημόσια οικονομικά της. Περί αυτού, όμως, πρόκειται: Η κατάσταση δεν μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογική. Τα τεράστια χρέη της Αθήνας αποτελούν κίνδυνο για το σύνολο της ΟΝΕ.

Κανείς δεν τολμάει να πει δημοσίως αυτό που από καιρό φαίνεται να διαγράφεται ως προοπτική. Η Ελλάδα κινδυνεύει να απωλέσει την πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου, ώστε να χρηματοδοτήσει τα χρέη της. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Το ελληνικό κράτος είναι υπερχρεωμένο πέραν πάσης ελπίδας και έχει απωλέσει την αξιοπιστία του λόγω πολυάριθμων στατιστικών «μαγειρεμάτων» και αδιανόητα απαρχαιωμένων συστημάτων τήρησης ισολογισμών.

Προκειμένου να μην περιέλθει η Ελλάδα σε κατάσταση αδυναμίας πληρωμών και απειλήσει σοβαρά το κοινό νόμισμα, οι εταίροι στην Ευρωζώνη θα πάρουν την Ελλάδα επισήμως υπό την προστασία τους.. Με τον τρόπο αυτό θέλουν να δείξουν στους διεθνείς οίκους αξιολόγησης ότι θα υπάρξει δημοσιονομική εξυγίανση και ότι το Ευρώ θα παραμείνει σταθερό, αφού αυτοί αναλαμβάνουν τον έλεγχο της κατάστασης.

Αυτό μπορεί να πετύχει, μπορεί και όχι, σχολιάζει η συντάκτρια. Κανείς δεν θέλει να στοιχηματίσει σχετικά με την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης για υλοποίηση των μέτρων εξοικονόμησης τη στιγμή που στη χώρα ετοιμάζονται μαζικές κινητοποιήσεις. Για το λόγο αυτό είναι έτοιμο και το δεύτερο σχέδιο εκτάκτου ανάγκης. Εάν δεν γίνεται διαφορετικά, οι Έλληνες θα λάβουν όχι μόνο πολιτική, αλλά και οικονομική στήριξη. Υπό αυστηρές προδιαγραφές, εννοείται. Το γεγονός ότι αυτό δεν λέγεται στους Έλληνες έχει μία «μπανάλ» εξήγηση: Οι Ευρωπαίοι εταίροι φοβούνται ότι οι Έλληνες θα χαλαρώσουν.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 22/01/2010 15:09:04

  Ομολογώ ότι δεν έχω ξαναζήσει τέτοιου είδους κατάσταση σε Κυβέρνηση. Προφανώς οι Κυβερνήσεις και οι πολιτικοί δεν είναι ορθολογικά όντα (rational beings). Τα ορθολογικά όντα, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, φασούλι φασούλι γεμίζει το σακούλι, κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε, κάλλιο δέκα και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρι, καλυτερα να σου βγεί το μάτι παρά τ' όνομα, τέτοια ορθολογικά...

  • 308qv avatar
   308qv @ archaeopteryx 23/01/2010 08:55:51

   Εμένα δεν θα με χάλαγε καθόλου ο υπουργος οικονομικών να ελέγχεται από Βέλγους τεχνοκράτες. Αλλωστε σε μεγάλο βαθμο Ευρωπαικά χρήματα χειρίζεται ειτε αυτα λέγονται δάνεια ειτε επιδοτήσεις.

   Σημερα το πρωτο κριτηριο για ένα υπουργο είναι να είναι κολλητός του ΓΑΠ.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ archaeopteryx 23/01/2010 09:20:41

   είναι και αυτό μια προσέγγιση... πιστέυω ότι είναι μέρους του πλάνου του στενού κύκλου, ή προέκυψε σαν βολικό: Η εκχώρηση προνομίων αλλά η κεντρική δουλίτσα θα γίνει. Θα αργήσουμε ίσως να την δούμε ολοκληρωμένη. Αλλά δες, ψύχραιμα, ένα ένα τι γίνεται. Όπως ένα ένα, τι έγινε με τον ΚΚ

 2. στ. τακης avatar
  στ. τακης 23/01/2010 13:38:08

  ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙΤΕ ΠΩΣ ΝΑ ΠΛΗΡΏΣΟΥΝ ΤΑ 3.000.000 ΑΛΛΟΔΑΠΌΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΦΟΡΤΩΣΑΝ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.