#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/08/2013 08:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι υποσχέσεις που δεν θα τηρηθούν και οι υποχρεώσεις που δεν θα πληρωθούνΣτην Ρουμανία, την εποχή του αλήστου μνήμης Τσαουσέσκου, ήταν πολύ διαδεδομένη στις τάξεις των εργαζόμενων Ρουμάνων η έκφραση «το κράτος παριστάνει πως μας πληρώνει κι εμείς παριστάνουμε πως εργαζόμαστε».

Κάτι ανάλογο, σε διαφορετικό επίπεδο συμβαίνει στην χώρα μας, όσο εξακολουθούμε να στροβιλιζόμαστε μέσα σε αυτό το καθοδικό σπιράλ του θανάτου: είναι σίγουρο πως εκείνο που έχουμε να αναμένουμε στο άμεσο μέλλον, είναι το μεν κράτος να συνεχίσει και να εντείνει την αθέτηση όλων όσων είχε υποσχεθεί (συμβατικών και χαριστικών) στις μέρες των παχιών δανεικών αγελάδων, οι δε πολίτες με την σειρά τους να επεκτείνουν συνεχώς την άρνηση εκπλήρωσης των (συμβατικών ή καταχρηστικώς επιβεβλημένων) υποχρεώσεών τους απέναντι σε ένα ασυνεπές και ανάλγητο κράτος. Δεν είναι ώρα να ερευνήσουμε αν η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα, αλλά να θέσουμε τον δάκτυλο επί των τύπων των ήλων και να αναγνωρίσουμε ως κοινωνία και ως χώρα αυτά που μας συμβαίνουν και να προβλέψουμε  όσα πρόκειται να μας συμβούν.

Αυτός ο φαύλος κύκλος που περιγράψαμε εν τάχει παραπάνω, μπορεί να συνοψιστεί σε στάση πληρωμών ουσιαστικά του κράτους προς τους πολίτες από την μία και αδυναμία πληρωμών στην πράξη από τους φορολογούμενους προς το κράτος από την άλλη.

Το κράτος λοιπόν, αδυνατεί ήδη: να επιστρέψει εγκαίρως τον ΦΠΑ στους δικαιούχους, να εξοφλήσει εντός των προθεσμιών και στο ακέραιο τους προμηθευτές του, να διατηρήσει τις θέσεις όλων των δημοσίων υπαλλήλων, να πατάξει την φοροδιαφυγή, να αναζητήσει τα κλεμμένα και να τιμωρήσει τους κλέφτες. Στο άμεσο μέλλον προβλέπεται επίσης το κράτος να καταργεί στην πράξη τα εφάπαξ και τα επιδόματα στους μισθούς, να περικόπτει γενναία τις κύριες και μέχρις εξαφανίσεως τις επικουρικές συντάξεις και να περικόπτει έτι περαιτέρω τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, ιδίως αυτών που ακόμη αμείβονται ικανοποιητικά. Με άλλα λόγια, το κράτος ήδη έχει κηρύξει στάση πληρωμών και οσονούπω θα παριστάνει ότι πληρώνει τους εργαζομένους σε αυτό ή τους συναλλασσόμενους με αυτό.

Οι φορολογούμενοι από την άλλη, αδυνατούν ήδη: να ανταποκριθούν στο χαράτσι της ΔΕΗ, στα τέλη και στις έκτακτες εισφορές, να πληρώσουν εγκαίρως τις ασφαλιστικές εισφορές είτε των εργαζομένων τους είτε των ιδίων, να αποδώσουν τον ΦΠΑ, να πληρώσουν στην ώρα τους τον φόρο εισοδήματος, να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις  προς τους Δήμους (πρόστιμα, κλήσεις, τέλη παρεπιδημούντων, κλπ). Επίσης, αρνούνται να κόψουν ή να ζητήσουν αποδείξεις, δεν αντέχουν (ή αρνούνται) να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους (στεγαστικών, επιχειρηματικών, καταναλωτικών) και συνεχώς πληθαίνουν τα κρούσματα αυτών που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να πληρώσουν τα διόδια και τα εισιτήρια των ΜΜΜ, ενώ αργά αλλά σταθερά, αυξάνει ο όγκος των νοικοκυριών που αδυνατούν να πληρώσουν την ΔΕΗ, το τηλέφωνο ή ακόμη και το ΝΕΡΟ! Με άλλα λόγια οι φορολογούμενοι έχουν ήδη αρχίσει να παριστάνουν πως ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους προς το κράτος.

Η κατάσταση αυτή που βαίνει επιδεινούμενη, είναι ελάχιστα ενθαρρυντική για την μελλοντική διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στην χώρα. Ο φαύλος κύκλος των ελλειμμάτων τα οποία υποχρεωτικά θα κλείνουν με νέα μέτρα, μειώσεις μισθών και συντάξεων και νέους, αβάσταχτους φόρους για τους μικρομεσαίους δεν μπορεί να συνεχίζεται επί πολύ ακόμη. Ο κίνδυνος να εμφανίσει η κοινωνία και η οικονομία μιθριδατισμό στο μπαταχτσιλίκι και συνεπώς να φτάσουμε στο σημείο κανείς να μην πληρώνει κανέναν και φυσικά κανείς να μην εργάζεται, είναι πραγματικός. Ήδη οι τράπεζες έχουν ρίξει «λευκή πετσέτα» και δεν μπορούν ή δεν θέλουν να χρηματοδοτήσουν ακόμη και τον υγιή τομέα της επιχειρηματικότητας. Τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά δάνεια έχουν σχεδόν εκλείψει. Η πιστωτικές κάρτες είναι πια είδος υπό εξαφάνιση και όποιος έχει απομείνει έστω με μία από δαύτες στο πορτοφόλι του αντιμετωπίζεται πια ως δυσεύρετο εξωτικό πτηνό. Το κομμάτι της οικονομίας που ακόμη είναι ζωντανό και επιμένει να κινείται, δουλεύει με μετρητά ή με ενεχυρίαση εμπορευμάτων αλλά καθώς η τραπεζική πίστη είναι ανύπαρκτη και η αφαίμαξη όσου ρευστού κυκλοφορεί ακόμη μέσω άμεσης και έμμεσης φορολογίας εντείνεται, κινδυνεύει κι αυτό με στραγγαλισμό και ακαριαίο θάνατο.

Το απόλυτο αυτό αδιέξοδο προς το παρόν δεν δείχνει να μπορεί να ξεπεραστεί από την Ελλάδα με ίδια μέσα. Προς αυτό τον σκοπό θα χρειαζόταν τέτοιας έκτασης, ταχύτητας και έντασης μεταρρυθμίσεις που ίσως να είναι αργά πια για να επιχειρηθούν με επιτυχία. Εδώ που αφέθηκε να φτάσει η κοινωνία, ίσως είναι καλύτερο και λιγότερο οδυνηρό για όλους ένα σταθερό και στοχευμένο πρόγραμμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που να μπορεί να απορροφήσει με ασφάλεια την φτώχια, τις οικονομικές στρεβλώσεις και τα ταξικά χάσματα. Ένα τέτοιο πρόγραμμα όμως, είναι αδύνατον να εφαρμοστεί και να ευδοκιμήσει αν δεν υποστηριχθεί από ένα συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο διάσωσης (ένα οικονομικό ΣΟΚ δηλαδή!). Εδώ που φτάσαμε, κάτι τέτοιο μονάχα με δύο τρόπους είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί. Ο πρώτος τρόπος, ο ομαλός και σύμφωνος με την μέχρι τώρα ροή των πραγμάτων, περιλαμβάνει γενναιόδωρη εξωτερική οικονομική βοήθεια και δραστικό κούρεμα του εξωτερικού χρέους ώστε να γίνει αυτό βιώσιμο (θετικό οικονομικό ΣΟΚ). Ο δεύτερος τρόπος, ο δύσκολος, καταστρεπτικός και αναπότρεπτος πια αν δεν επισυμβεί ο πρώτος, περιλαμβάνει χρεοκοπία της χώρας, έξοδο από την ευρωζώνη και επιστροφή σε εθνικό νόμισμα (αρνητικό οικονομικό ΣΟΚ).

Η εξελίξεις μετά τις γερμανικές εκλογές θα είναι καταιγιστικές, αναπότρεπτες και ίσως ανατρεπτικές. Οι αποφάσεις που θα πρέπει να παρθούν θα είναι δύσκολες, συνολικές και βαθιά πολιτικές. Ότι ήταν να δώσει η οικονομίστικη αντιμετώπιση της κρίσης της ευρωζώνης το έχει δώσει. Είναι ουτοπία να πιστεύει κανείς πως θα μπορέσει να διατηρήσει ζωντανές τις οικονομίες του νότου, χωρίς την απαραίτητη μετάγγιση κεφαλαίων από τον βορρά. Οι κοινωνίες δεν είναι γαϊδούρια που να αφήνονται να ψοφήσουν όταν μάθουν να ζουν χωρίς να τρώνε! Αν αυτό δεν το συνειδητοποιήσουν έστω και την ύστατη ώρα οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης, τότε δυστυχώς θα οδηγηθούμε στην διάλυση και το χάος. Και σε μια τέτοια περίπτωση, ειλικρινά δεν γνωρίζω σε βάθος μιας δεκαετίας ποιος θα βγει περισσότερο χαμένος από τους εταίρους, οι νότιοι ή οι βόρειοι. Γιατί το βέβαιο είναι πως όλοι θα βγούμε χαμένοι από μια τέτοια (δια) λύση.

Akenaton

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 21/08/2013 08:49:24

  Καλημέρα.Οἱ κοινωνίες δέν εἶναι γαϊδούρια,ἀλλά οἱ βορειοευρωπαίοι τό παίζουν χότζες μ' ἐμᾶς...Μιά ἐπισήμανση ἀγαπητέ akenaton γιά τίς πιστωτικές κάρτες πού εἶναι πιά δυσεύρετες στά πορτοφόλια μας,μήπως ἡ ὑπεραφθονία τους μέχρι πρίν τρία χρόνια δέν διόγκωσε τόσο τό οἰκονομικό ἀδιέξοδο χιλιάδων ἑλλήνων νοικοκυραῖων; Βέβαια κανεῖς δέν τούς τίς φόρτωσε μέ τό ζόρι,ἀλλά προσωπικά οὔτε πού θυμᾶμαι πόσες φορές ἔκλεισα τό τηλέφωνο σέ κοπέλες πού πιεστικότατα ἤθελαν νά μέ πείσουν νά παίρνω πιστωτικές καί ὅτι,ἄν δέν τό 'κανα,θά ἔχανα τήν εὐκαιρία τῆς ζωῆς μου...
  Τί τά θές,τόσα χρόνια παριστάναμε τούς πλούσιους,γι' αὐτό φτάσαμε τῶρα,τό κράτος νά παριστάνει πῶς μᾶς πληρώνει κι ἐμεῖς νά παριστάνουμε πῶς εἴμαστε ἐντάξει στίς ὑποχρεώσεις μας ἀπέναντί του.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Κυθήριος 21/08/2013 15:09:44

   Καλησπέρα φίλε μου! Όσον αφορά τις κάρτες έχεις δίκιο, το είχαμε παρακάνει. Όμως η παντελής έλλειψη πιστωτικής κατανάλωσης είναι στην άλλη άκρη της γραμμής. Χάθηκε ο μέσος δρόμος στην χώρα μας ...

 2. σιδεράκιας avatar
  σιδεράκιας 21/08/2013 09:16:00

  Αυτό που με τρόμο απορρίπταμε πριν 3 χρόνια γιατί είναι τώρα επιλογή; Όταν μεγάλο μέρος του λαού έχει εξαντληθεί; Το περίφημο πλασματικό πρωτογενές πλεόνασμα θα εξασφαλίσει καύσιμα, φάρμακα, τρόφιμα; Προσωπικά δεν πιστεύω πια ότι μπορεί κάτι να σωθεί, απλά κάποιοι θα επιβιώσουν, οι περισσότεροι θα βυθιστούν στην ανέχεια.
  Ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει εθνικό σχέδιο, ότι πουν οι δανειστές κι ότι επιβάλλουν αυτοί που ενδιαφέρονται πρωτίστως για τις τράπεζες.....

  • akenaton avatar
   akenaton @ σιδεράκιας 21/08/2013 11:05:18

   Δεν είναι επιλογή για μας! Ποτέ δεν ήταν. Απλούστατα, όσο περνά ο καιρός γίνεται αυξημένη πιθανότητα και θα πρέπει ακόμη και αυτή η έσχατη και αναγκαστική λύση να τύχει κάποιου είδους σχεδιασμού και προετοιμασίας, αλλιώς ο κίνδυνος για την χώρα θα είναι τρομακτικός.

  • bQ avatar
   bQ @ σιδεράκιας 21/08/2013 17:33:16

   Τι καμπανάκι του ύστατου γύρου έχει ήδη ηχήσει..... Δεν ξέρω πια τι προλαβαίνει να σώσει κανείς, αλλά κάποιοι επιμένουν να προσποιούνται τους κωφούς!

 3. Δημητριος avatar
  Δημητριος 21/08/2013 10:00:52

  Akenaton μπραβο για μια ακομη φορα

  • akenaton avatar
   akenaton @ Δημητριος 21/08/2013 15:10:13

   Ευχαριστώ πολύ!

 4. Gigi Riva avatar
  Gigi Riva 21/08/2013 10:08:14

  Αγαπητέ Ακενατον, νομίζω πως μας προτείνεις να σκεφθούμε πλέον περισσότερο στρατηγικά παρά τακτικά, δεδομένου πως οι τακτικές κινήσεις ότι ήταν να αποδώσουν το απέδωσαν (ίσως δύο τρία εισέτι πράγματα, εκεί που δεν πονούν τόσο, μπορούν να γίνουν ακόμη... έτσι, για τις νέες ισορροπίες).
  Σε μία εταιρεία, οι εταίροι βάζουν το κεφάλαιό τους (έδαφος και δομές απ' ότι φαίνεται εδώ) με την αναλογία που συμφωνείται και με την παραγωγική διαδικασία που προκρίνουν και συμμετέχουν στα αποτελέσματα χρήσης κατά τις μετοχικές τους αριθμήσεις, με κοινή διοίκηση που εκλέγεται από την πλειοψηφία των μετόχων και με εργαζόμενους τους ιδίους (με προφανείς "συμβάσεις" εργασίας στις οποίες έχουν εκ των προτέρων συμφωνήσει)... έτσι λέγουσιν οι νόμοι και οι προφήτες του καπιταλισμού.
  Ή το "μαγαζί" θα δουλέψει σωστά, γνωρίζοντας ο καθείς εξ αρχής τι θα κάνει, πως, πού και με πόσο για την παράδοση των κλειδιών της χώρας σε μία υπερεθνική αρχή που "αποφασίζει και διατάσσει", ή ξαναπαίρνει το τιμόνι στα χέρια του (μετά το μάθημα, που επι τέλους πρέπει να έγινε κατανοητό εις άπαντας-δεν ξοδεύουμε περισσότερα απ' ό,τι εισπράττουμε) και πορεύεται με ότι καλλίτερο θυμάται από το διαχειριστικό του παρελθόν.
  Ας μη λησμονούμε πως η χώρα μας δεν είναι μια απλή βαλκανική χώρα που περιμένει μερικά εργοστάσια για να βγή στην επιφάνεια.
  Οι καταναλωτικές παγκόσμιες συνήθειες μεταφέρουν πόρους σε γεωφυσικές ποιότητες τις οποίες η στενή χερσόνησός μας έχει κατ' αποκλειστικότητα και ου μόνον.
  Δεν γίνεται όμως τίποτε με ασφάλεια χωρίς το μεγάλο κονέ.
  Εδώ "μας" θέλω!

 5. Nik avatar
  Nik 21/08/2013 15:11:28

  Ευστοχότατη διάγνωση των πραγματικών δεδομένων της καθημερινής διαβίωσης στη χώρα. Μακάρι να ήταν τόσο ενημερωμένοι οι πολιτικοί και οι ξένοι δανειστές.

  Αφέθηκε η παραγωγική βάση να ατονίσει σε βαθμό που δεν ξέρει κανείς αν μπορεί να ανακάμψει. Και το γαμώτο της υπόθεσης είναι ότι έχουμε εξαιρετικά ταλέντα που αν τους αφήσουν μπορούν να δημιουργήσουν παραγωγή.

  Ομως δεν θα τους αφήσουν, διότι το πάνω χέρι στην διακυβέρνηση το έχουν ακόμα ανεπάγγελτοι φελλοί που για να καλύψουν την άγνοια τους εφευρίσκουν "μέτρα" που μας βάζουν πιο βαθιά στο τέλμα.

  Ενα παράδειγμα: μερικοί συμπατριώτες μας έστησαν μικρές επιχειρήσεις πουλώνοτας στο Διαδίκτυο. Ε, τους πενταπλασίασαν το κόσος αποστολής μικροδεμάτων εν μια νυκτί. Κάποιος στα ΕΛΤΑ την είδε "τιμωρός" όσων "κονομάνε στο Ιμπέι" και έκανε το θαύμα του. Και δεν βρέθηκε κανείς να του πει ότι πνίγει μια ανερχόμενη εξαγωγική βιομηχανία.

  Αυτοί είμαστε, εκεί πάμε.

 6. Στέργιος avatar
  Στέργιος 21/08/2013 15:37:49

  Τουλάχιστον η Ρουμανία είχε μηδενίσει το χρέος της... ενώ εμείς σε λίγα χρόνια θα ζούμε σαν τους Ρουμάνους τού Τσαουσέσκου με 1 τρις ευρώ χρέος στην πλάτη μας.

 7. Ελευθεριάδου Βούλα avatar
  Ελευθεριάδου Βούλα 21/08/2013 15:49:02

  έχεις απόλυτο δίκαιο ακριβώς έτσι είναι τα πράγματα, συμφωνώ και στο δια ταύτα, απλά ποιοί θα χειριστούν το οικονομικό θαύμα αν δώσει ο θεός και γίνει, όπως ποιοί θα έχουν και τα κότσια να σταθούν όρθιοι και να τραβήξουν τη χώρα μπροστά αν συμβεί το αρνητικό σενάριο;

 8. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 21/08/2013 18:25:02

  Πολύ καλή ανάλυση.

 9. Zame avatar
  Zame 21/08/2013 20:31:03

  ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ
  η ΑΝΕΜΑΚΤΗ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗΣ ΑΔΙΕΞΟΔΟΥ..
  όπου
  Αυτός ο φαύλος κύκλος που περιγράψατε εν τάχει παραπάνω,.
  δεν ειναι μονον η αυταπόδειχτη
  ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ
  του γνωστού βίαιου- δεν πληρωνω-μονο
  αλλα & η αποδεδειγμένη τεκμηρίωση της στρεβλής πορείας..
  που δειχνει την υπονομευση της πραγματικης παραγωγικης διαδικασιας & δρασης ..
  προς χάριν (τι ακριβώς) να μας το πουν οι επίμονοι εμπνευστές .
  πού θέλουν όσους δεν παράγουν κέρδος να κλείσουν..η & να πεθανουν..
  κερδοσκοπώντας χυδαια & ασύστολα από την μεθοδευση δόλιας μαζικης εξαθλίωσης της πλειοψηφίας..

  Το θετικό σοκ ( επιβεβλημένη αποκατάσταση των ζημιών )
  γιατί να μην συν επικουρείται ..
  από την συμμετοχή της χώρας στην εκτέλεση του πειράματος..
  αυτής της λαίμαργης βίαιης & εξαιρετικά άτσαλης εχθρικης παγκοσμιοποίησης
  γιατι στο ουδέτερο σοκ
  δεν λέει να ξεχειλίσει η άπατη μαύρη τρύπα του χρεους..
  που κάθε μέρα πού μπαινοβγαίνει..
  νέο χρέος προστίθεται & ανεβαίνει..

 10. George avatar
  George 21/08/2013 22:46:32

  Acenaton θα είχε νόημα " γενναιόδωρη εξωτερική οικονομική βοήθεια και δραστικό κούρεμα του εξωτερικού χρέους " σε κάποιον που '' χρειαζόταν τέτοιας έκτασης, ταχύτητας και έντασης μεταρρυθμίσεις " αλλά δεν θέλει να τις κάνει? Πεταμένα λεφτά...Γιατί ζητάμε από τους Βόρειους να γίνουν ανορθολογικοί? Δεν τους είναι και ότι πιό εύκολο! Το μόνο που έχει νόημα στο δικό τους μυαλό είναι να σε κρατάνε στην άκρη του γκεμού μπας και αλλάξεις. Μπορεί να μην τα καταφέρουν, αλλά είναι μια ορθολογική προσπάθεια. Αν πιστεύαμε εμείς ότι πρέπει να αλλάξουμε ούτε τρόικα θα υπήρχε και το θετικό σοκ θα ερχόταν. Οχι από την Ευρώπη αλλά από τις αγορές. Είναι πολύ πιό γρήγορες στο να δουν μια ευκαιρία. Την είδαν στην κομμουνιστική Κίνα το 78 του πεθαμένου Μάο, στην Ελλάδα θα την χάνανε? Μπορούμε να εκπλήξουμε τις αγορές με μεταρρυθμίσεις? Οχι almost there but over and above?

  • akenaton avatar
   akenaton @ George 22/08/2013 09:27:04

   Συμφωνώ απόλυτα! Κανείς δεν πρόκειται να σε "σώσει" αν δεν θέλεις να σωθείς.

 11. Albert avatar
  Albert 22/08/2013 16:18:45

  Κούρεμα δεν θα γίνει. Στήριξη ναι, γεναιόδωρη όχι, και πάντα υπο όρους και υπό επίβλεψη.
  Κατα τα άλλα, όλες οι αστοχίες, οι παλινωδίες, οι καθυστερήσεις, οι απροθυμίες, οι χαριστικές εξαιρέσεις, οι δοκιμές, οι πειραματισμοί και άλλα τινά, θα πληρώνονται στο ακέραιο απο τον (Έλληνα) φορολογούμενο, όπως συμβαίνει σε κάθε χώρα μεταξύ πολιτκού συστήματος και φορολογουμένων. Σάρκες να φαγωθούν υπάρχουν ακόμα μπόλικες.
  Μόνη εναλλακτική πολιτική θα ήταν αυτή που περιγράφεται σε αυτό το άρθρο

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.