#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/08/2011 18:35
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι τρεις μεγάλες οικονομίες οδεύουν προς σύγκρουση
[caption id="attachment_116662" align="alignnone" width="600" caption="Η ΕΕ αποδεικνύει καθημερινά ότι αποτελεί μια ένωση μεγάλων τραπεζών, και μεγάλων δανειστών, που έχουν βάλει σκοπό να πείσουν τους Έλληνες να εκποιήσουν τον Παρθενώνα"][/caption]

Παρά το γεγονός ότι η μεγάλη κρίση της Αμερικής σε σχέση με το όριο δανεισμού αποφεύχθηκε, η αλήθεια παραμένει πως ο Ομπάμα ξεπουλήθηκε. Πρόδωσε ακόμη και το φιλελεύθερο  κομμάτι του κόμματός του, βγάζοντας στο σφυρί τα όποια απομεινάρια του διχτύου κοινωνικής ασφάλισης του New Deal είχαν απομείνει, σε μια προσπάθειά του να γίνει αρεστός σε ένα υποτιθέμενο κέντρο, και να πετύχει πάση θυσία την επανεκλογή του.

Το αποτέλεσμα είναι πως, όπως οι Φοίνικες της Παλαιάς Διαθήκης, έτσι και οι Αμερικανοί θα θυσιάσουν τα παιδιά τους (και τους δασκάλους των παιδιών τους) στον σύγχρονο Μολώχ του ελλείμματος. Η σφαγή στον δημόσιο τομέα, μαζί με τις δραστικές περικοπές και καταργήσεις των επιδομάτων ανεργίας, θα πολλαπλασιάσουν την εξαθλίωση και την ανεργία.

Ας μη ξεχνάμε πως ζούμε σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία, όπου οι Αμερικάνοι είναι οι τελικοί καταναλωτές, και το δολάριο συνεχίζει να αποτελεί το πιο ασφαλές καταφύγιο για την υπεραξία που παράγει ο πλανήτης. Η νέα ύφεση, την οποία σχεδιάζουν τόσο προσεχτικά οι Ρεπουμπλικάνοι, θα θέσει υπό αμφισβήτηση τους τρεις βασικούς πυλώνες του σύγχρονου κόσμου, που ήδη ξεθεμελιώνονται: Την αμερικανική  κατανάλωση, την ευρωπαϊκή σταθερότητα, και την κινεζική ανάπτυξη.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η ΕΕ αποδεικνύει καθημερινά ότι αποτελεί μια ένωση μεγάλων τραπεζών, και  μεγάλων δανειστών, που έχουν βάλει σκοπό να πείσουν τους Έλληνες να εκποιήσουν τον Παρθενώνα, και τους Ιρλανδούς να μεταναστεύσουν στην Αυστραλία. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς οπαδός του Keynes για να ξέρει πως αν αυτό συμβεί, ο άνεμος απλά θα πνέει ισχυρότερος, και ψυχρότερος. Αν οι γερμανικές θέσεις απασχόλησης είναι ακόμη ασφαλείς, αυτό οφείλεται απλά στο ότι οι Κινέζοι, οι Ρώσοι, οι Βραζιλιάνοι, και οι Ινδοί συνεχίζουν ακόμη να αγοράζουν γερμανικά μηχανήματα και Μερσεντές.

Προς το παρόν, η Κίνα στηρίζει τον κόσμο. Το ερώτημα είναι: Ως πότε; Επισήμως, η χώρα βρίσκεται εν μέσω μιας ιστορικής μετάβασης από εξαγωγική οικονομία σε καταναλωτική. Ο τελικός σκοπός αυτής της μετάβασης είναι να μετατραπεί ο μέσος Κινέζος σε έναν ακόμη εποχούμενο των προαστίων, και να διαρραγούν οι αρρωστημένοι δεσμοί εξάρτησης της κινεζικής ανάπτυξης με το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα, το οποίο πρέπει να χρηματοδοτεί το Πεκίνο έτσι ώστε να μην υποτιμάται το γιουάν.

Δυστυχώς για τους Κινέζους, και ίσως και για τον υπόλοιπο κόσμο, η σχεδιαζόμενη καταναλωτική άνθηση της Κίνας, αρχίζει αργά αλλά σταθερά, να μετατρέπεται σε μια επικίνδυνη φούσκα ακινήτων. Η Κίνα κόλλησε τον ιό του Ντουμπάι, και η κάθε πόλη με περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους (πάνω από 160 πόλεις) ονειρεύεται ουρανοξύστες και σούπερ θηριώδη εμπορικά κέντρα. Το αποτέλεσμα δεν είναι άλλο, από ένα απέραντο όργιο υπερβολικών κατασκευών.

Παρά τους καθησυχασμούς από πλευράς των επιτηρητών μανδαρίνων του Πεκίνου, που ελέγχουν στενά το οικονομικό σύστημα, η Κίνα δείχνει να λειτουργεί πιο «μαφιόζικα», με ένα στυλ όπου οι τοπικοί πολιτικοί και κομματάρχες είναι σε αγαστή συνεργασία με τους εργολάβους, κλείνοντας μυστικές συμφωνίες με τις τεράστιες κρατικές τράπεζες. Στην ουσία, αυτό που γίνεται είναι ότι υπάρχει ένα σκιώδες τραπεζικό σύστημα, μέσα από το οποίο οι μεγάλες τράπεζες μεταφέρουν δάνεια από τα βιβλία τους σε εταιρίες μαϊμού, αποφεύγοντας τα επίσημα όρια συνολικού δανεισμού.

Τη περασμένη εβδομάδα, η Moody’s Business Service ανέφερε πως το κινεζικό τραπεζικό σύστημα κρύβει $ 0.5 τρισεκατομμύρια σε προβληματικά δάνεια, κυρίως προς αχρείαστα έργα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ένας άλλος οίκος αξιολόγησης προειδοποίησε πως τα δάνεια αυτού του είδους αποτελούν το 30% των τραπεζικών φακέλων.

Εν τω μεταξύ, η κερδοσκοπία των ακινήτων ρουφά τις καταθέσεις των κινεζικών νοικοκυριών, αφού οι περισσότερες αστικές οικογένειες σπεύδουν να επενδύσουν σε κατοικίες, μια και  οι τιμές των ακινήτων συνεχώς αυξάνονται (σας θυμίζει κάτι αυτό;). Σύμφωνα με το Business Week, οι επενδύσεις σε κατοικίες αντιστοιχούν στο 9% του κινεζικού ΑΕΠ, ενώ ήταν μόλις 3.4% το 2003.

Θα δούμε λοιπόν μια επανάληψη της Lehman Brothers από την China Construction Bank; Ποιος ξέρει; Πάντως είναι πολύ περίεργο το γεγονός, ότι κάποιοι, κατά τα άλλα συντηρητικοί, έχουν πιστέψει πως η κινεζική κομμουνιστική ηγεσία έχει ανακαλύψει το μυστικό της αιώνιας κίνησης, δημιουργώντας μια οικονομία αγοράς που δεν υπόκειται σε οικονομικούς κύκλους, και σε κερδοσκοπικές μανίες.

Αν η Κίνα προσγειωθεί ανώμαλα, θα συμπαρασύρει και τους προμηθευτές της όπως είναι η Βραζιλία, η Ινδονησία, η Αυστραλία, και η Ιαπωνία που βρίσκεται σε τρομερή ύφεση εξαιτίας των καταστροφών που αντιμετώπισε και που  είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε τριγμούς της αγοράς.

Ακόμη και η αραβική άνοιξη μπορεί πολύ εύκολα να μετατραπεί σε χειμώνα, αν οι νέες κυβερνήσεις δεν μπορέσουν να αναπτύξουν την απασχόληση και να περιορίσουν την αύξηση των τιμών των τροφίμων.

Καθώς τα τρία μεγάλα οικονομικά μπλοκ του πλανήτη οδεύουν προς μια ταυτόχρονη κρίση, θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για μια μεγάλη σύγκρουση… με αίματα.

 http://www.thenation.com/article/162291/what-happens-when-three-sputtering-economies-collide

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ignoramus avatar
  Ignoramus 05/08/2011 18:45:48

  exactamente!

 2. Orestios avatar
  Orestios 05/08/2011 18:49:42

  Γι΄αθτόν τον λόγο η ΕΕ πρέπει να διαλυθεί άμεσα.
  Ας βοηθήσουμε όλοι μαζί να γίνει πραγματικότητα

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Orestios 05/08/2011 21:36:46

   Τους ευρωλιγούρηδες και τους σαλονάτους ψευτοαριστερούς που εκστασιάζονται με τον "σαξωνικό ορθολογισμό", τους ρωτάς αν συμφωνούν;

   • Orestios avatar
    Orestios @ Αυριανιστής 05/08/2011 23:01:19

    Θα βγάζουν αφρούς γιατί θα χάσουν την επιδότηση.
    Τις επιδοτήσεις τους πληρώνει η Ελλάδα αυτή την στιγμή.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Orestios 06/08/2011 15:22:30

   Γιατι να διαλυθει;μπορει να φυγει η Ελλαδα μονη της.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Orestios 06/08/2011 19:51:21

   Πώς όμως και δεν ξεκολλάει σ' αυτή τη χώρα το ΚΚΕ πάνω από το 7 - 8 %;
   Πάντα την είχα αυτή την απορία. Ιδιαίτερα μετά το 1981, όταν το "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ ίδιο Συνδικάτο" (του Μεγάλου), έπαθε φούïτ και ξεφούσκωσε εν μία νυκτί.

 3. stefanos avatar
  stefanos 05/08/2011 19:00:26

  Σχόλιο για το τέλος: Πόλεμος πατήρ πάντων. Δυστυχώς εκεί πάμε με μαθηματική ακρίβεια.

  • Ignoramus avatar
   Ignoramus @ stefanos 05/08/2011 19:12:44

   στις 23 /12 του 2012;

  • manos avatar
   manos @ stefanos 05/08/2011 19:17:48

   Οταν αποτύχουν όλες οι άλλες μέθοδοι, τότε επεμβαίνει ο θεός Αρης.
   Πάντως, για μένα έχεις δίκιο. Το πόσο κοντά ή μακρυά είναι αυτό, θα δείξει.

  • brankaleon avatar
   brankaleon @ stefanos 06/08/2011 11:59:17

   Αγαπητέ μου έχεις απόλυτο δίκαιο.
   Η εικονική οικονομία (η οικονομία των αριθμών και των καμπυλών στα μόνιτορς) είναι σαν τις αλβανικές πυραμίδες.
   Αφαιμάζουν τους λαούς από τον πλούτο αντι "χαντρών"-αριθμών.
   Γι' αυτούς που χρεωστούν τα περισσότερα, θέλουν σαν το κουτσαβάκι, στον καφενέ της γειτονιάς, να σβήσει τα χρέη του από τον μαυροπίνακα.
   Με τον τσαμουκά του, τον κυνισμό του ή κατά το (με τους συσχετισμούς των δυνάμεων) να βάλουν τους άλλους να φαγωθούν, να ισοπεδωθούν για να επιβιώσουν αυτοί.
   Πρέπει να ξαναρχίσει να δουλεύει η μηχανή του κέρδους.
   "Παλαιότερα" τον ...έλεγαν Καπιταλισμό.
   Αυτή η μεσοπόλεμη περίοδος όμως έχει σαφείς διαφορές από τις δύο προηγούμενες.
   Το Αμέρικα, δεν μπορεί στο σημερινό σκηνικό να επιβάλλει έναν μεγάλο πόλεμο, διότι ήδη έχουν αναδειχθεί και άλλες μεγάλες δυνάμεις.
   Δεν μπορεί, σαν άλλοτε να την βγάλει αβρόχοις ποσσί (;).

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ brankaleon 06/08/2011 19:42:13

    Οι ΗΠΑ "μπλέξανε γυρεύοντας" σε 2 πολέμους τελευταία (Ιράκ, Αφγανιστάν), και αυτό επιτάχυνε την πτώση τους.
    Αντίθετα, οι κερδισμένες του 21ου αιώνα είναι προς το παρόν οι δυνάμεις που αποφεύγουν να εμπλακούν σε περιπέτειες (π.χ. Κίνα, Γερμανία).
    Το "Πόλεμος πατήρ πάντων" είχε ανέκαθεν την έννοια ότι οι πόλεμοι δημιουργούν νέους συσχετισμούς δυνάμεων, συνήθως φθείροντας όσους συμμετέχουν σε διαρκείς πολέμους.
    Η Κίνα, άν δεν καταφέρει να ελέγξει και εξορθολογίσει τους ραγδαίους ρυθμούς οικονομικής ανόδου, κάποια στιγμή θα πάθει αυτό που πάντα είναι η κατάληξη κάθε αναπτυξιακής φρενίτιδας: Η μεγέθυνση θα μετατραπεί σε φούσκα - και ως γνωστόν όλες οι φούσκες σκάνε.
    Προς το παρόν όμως, απέχουμε αρκετά από αυτό το ενδεχόμενο. Άλλη είναι η ημερήσια διάταξη (παραγωγικός μαρασμός του καταναλωτικού γίγαντα ΗΠΑ, ασθενής πολιτική - οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης), ενώ το βραχυπρόθεσμο μέλλον της Κίνας διαφαίνεται λαμπρό.
    Η Ιαπωνία δεν είναι ευαίσθητη σε τριγμούς της παγκόσμιας αγοράς διότι δεν έχει υπερθερμασμένη καταναλωτική οικονομία και παρά το δραματικά ψηλό δημόσιο χρέος, στηρίζεται σε πολύ δυνατή εσωτερική αποταμίευση.
    Συγκρούσεις περιφερειακές με αίματα, έχουμε αρκετές. Η μόνη μεγάλη, διεθνοποιημένη και με "ιδεολογικό φορτίο", είναι των εξτρεμιστών Ισλαμιστών με τους φονταμενταλιστές του "Αμερικανικού ονείρου". Αλλά οι δεύτεροι χάνουν τόσο στο πεδίο της μάχης όσο και στο "ταμείο", ενώ οι πρώτοι δεν έχουν κανένα σύμμαχο, μόνον πολλούς εχθρούς (έξω και μέσα στις κοινωνίες τους).

 4. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 05/08/2011 19:19:02

  Αυτοεκπληρούμενες προφητείες ή όλοι πια ξέρουν;

 5. ό παγωτατζής avatar
  ό παγωτατζής 05/08/2011 19:57:07

  Ρε τό Nation! κοίτα να δείς...
  Παράξενα πράγματα ..Παράξενε!!
  Για την Ρωσία, γιατί δεν αναφέρει τίποτα πού έχει την μεγαλύτερη φούσκα ακινήτων τού πλανήτη;;;
  Και γιατί δεν έσκασε ακόμη;;;;
  Εκτός άν την θεωρεί...Ε.Ε!
  Η τού γείτονα Καναδά......εκεί δίπλα είναι!!

  Ο καημός, ή Κίνα..κατανοητό, μεν....
  .....αλλά θα τό λέμε μέχρι να εμπεδωθεί:
  Είναι επική ή μάχη πού γίνεται....
  The mother of all loads λέγεται στην γλώσσα τού Nation. το game.
  Αλλά δυστυχώς (για όλα εμάς τά "υπόλοιπα".....) το ξέρουν άριστα και οι Κινέζοι!!

  Εχουν ξυπνήσει τα απανταχού ζώα..... μπεεεεεεέ!

  • brankaleon avatar
   brankaleon @ ό παγωτατζής 06/08/2011 12:04:54

   Νομίζω ότι το μέγεθος της φούσκας των ακινήτων στην Ρωσσία, εν σχέσει προς το παραγωγικό της μέγεθος και τις δυνατότητές της είναι τέτοιο που εξισορροπούν τα πράγματα. Όχι ότι δεν υφίστανται και εκεί κίνδυνοι.
   Θα γίνουν, εκεί επικίνδυνοι όταν "μεταλλαχθούν" σε ενδοεθνικές έριδες.

 6. Αναξίμανδρος avatar
  Αναξίμανδρος 05/08/2011 20:47:47

  Για όσους δεν θέλουν κάποιο μνημείο, διατίθεται και γραφικό νησί με παραλίες, πόλη, χωριά. Δώρο 30.000 δουλοπάροικοι για χρήση σε καλλιέργεια, κτηνοτροφία, μεταλεία, ιατρικά πειράματα και μεταμοσχεύσεις οργάνων. Επίσης μπορούν να εξαχθούν σε τρίτες χώρες για να μαζεύουν βαμβάκι ή ουράνιο. Τιμή ευκαιρίας. Τηλ. 666 666 666. Πληροφορίες κος Τρισέ ή κος Μπαρόζο.

 7. Διηνεκης avatar
  Διηνεκης 05/08/2011 20:55:47

  Και το γαμωτο είναι ότι στις κρίσιμες αυτές στιγμές η πατρίδα μας έχει για ηγέτη έναν πολυ μικρό κ´ ασήμαντο τύπο

 8. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 06/08/2011 01:51:42

  Παρά το γεγονός ότι η μεγάλη κρίση της Αμερικής σε σχέση με το όριο δανεισμού αποφεύχθηκε, η αλήθεια παραμένει πως ο Ομπάμα ξεπουλήθηκε. Πρόδωσε ακόμη και το φιλελεύθερο κομμάτι του κόμματός του, βγάζοντας στο σφυρί τα όποια απομεινάρια του διχτύου κοινωνικής ασφάλισης του New Deal είχαν απομείνει, σε μια προσπάθειά του να γίνει αρεστός σε ένα υποτιθέμενο κέντρο, και να πετύχει πάση θυσία την επανεκλογή του

  Από που ακριβώς προκύπτει ότι ο φιλελευθερισμός έχει οποιαδήποτε σχέση με κοινωνική ασφάλιση; Τι σύγχυση είναι αυτή με τον κοινωνικό φιλελευθερισμό; Ο φιλελευθερισμός πάει πακέτο με τον ωφελιμισμό και τον κοινωνικό δαρβινισμό, δεν έχει καμιά διάθεση για κράτος πρόνοιας, κ.λ.π. Προσφορά και ζήτηση, αυτές είναι οι δυνάμεις στις οποίες πιστεύει ο φιλελευθερισμός και οι οποίες υποτίθεται πως όταν ορίζουν ανεμπόδιστα την οικονομία θα φέρουν και τη μέγιστη κοινωνική ευημερία, που ορίζεται ως άθροισμα των ατομικών ευημεριών.

  • τηλέμαχος αναγνώστου avatar
   τηλέμαχος αναγνώστου @ Δημήτρης 06/08/2011 02:30:18

   Στην Αμερική liberal = φιλελεύθερος είναι ο οπαδός του κεϋνσιανισμού, της παρέμβασης του κράτους και της κοινωνικής προστασίας,και όχι ο λάτρης των αγορών, o νεο-φιλελεύθερος όπως λέμε στην Ευρώπη.

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ τηλέμαχος αναγνώστου 06/08/2011 11:20:57

    Έτσι ακριβώς.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ τηλέμαχος αναγνώστου 06/08/2011 19:44:52

    Βασική και κρίσιμη η διευκρίνηση.
    Το πολιτικό λεξιλόγιο στις ΗΠΑ είναι αρκετά διαφορετικό από της Ευρώπης.

 9. nick avatar
  nick 06/08/2011 02:45:14

  η ΕΕ δε μας νοιαζει, αλλα απο την ΟΝΕ πρεπει να βγουμε οσο ειναι καιρος.
  Για τους ευρωλιγουρηδες και τις μανταμ-Σουσουδες που ηδονιζονται να νοιωθουν ευρω-πεη, αμερικανοι, λορδοι κτλ, προκειμενου να μην τους παρουμε στο λαιμο μας κι εχουμε κυμα μαζικων αυτοκτονιων, το νεο Εθνικο νομισμα ας το ονομασουμε ΕΥΡΟΔΟΛΑΡΙΟ να ειναι κι αυτοι διπλα ευτυχισμενοι. :D

 10. man8os avatar
  man8os 06/08/2011 08:13:11

  1929-1939
  2007-?

 11. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 06/08/2011 23:14:59

  tea party και ξερό ψωμί

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.