#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/08/2011 10:51
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι τραπεζίτες κλείνουν συμφωνίες για να σωθούν και η κυβέρνηση κοιμάται...Η κυβέρνηση ευλογεί το deal Alpha – Eurobank μαθαίνουμε από το τραπεζικό ρεπορτάζ και καλά κάνει. Άλλωστε, αλλάζει και την ατζέντα έτσι και από την γενική καταστροφή της οικονομίας, τη διάλυση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, τις γκάφες με τις εγγυήσεις όλοι θα συζητούν για τη μεγάλη τράπεζα που δημιουργείται.

 

Αν, όμως, κάποιος δει διαφορετικά όλα όσα συμβαίνουν στον τραπεζικό κλάδο θα διαπιστώσει ότι μιλάμε για εγκλήματα που θα πληρώσουν όλοι και σύντομα. Διότι, την ίδια στιγμή που ο ιδιωτικός τομέας, εκεί δηλαδή που η κυβέρνηση της αποτυχίας δεν μπορεί να βάλει το χέρι της, κάνει συμφωνίες και προσπαθεί να βρει το δρόμο της, οι τράπεζες δημοσίου συμφέροντος  καταστρέφονται. Η μεγάλη Εθνική, το καμάρι της Ελλάδας, όχι μόνο έχει καταστραφεί χρηματιστηριακά και μόνο κανένας «λευκός ιππότης» από το εξωτερικό θα τη σώσει, αλλά θα βλέπει να γίνεται το deal Κωστόπουλου και Νανόπουλου και αυτή να μένει πίσω. Ο εκλεκτός της κυβέρνησης κ. Ταμβακάκης θα πρέπει να έχει σκυλιάσει που είναι αμέτοχος των εξελίξεων. Αλλά αυτό λίγη σημασία έχει. Αυτό που είναι κρίσιμο είναι τι θα κάνει η Εθνική τώρα. Με τις δύο μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες να συνενώνονται, με ποιους άλλους θα κάνει συμφωνία; Ή μήπως αυτό ήταν το κόλπο ώστε να έρθει από το εξωτερικό καμιά… Deutsche Bank για παράδειγμα και να μπει στη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα;

Μήπως, όμως, πρέπει να εξηγήσει κάποιους στους μετόχους της Εθνικής γιατί η κυβέρνηση την εξανάγκασε σε αγορές ομολόγων δεκάδων δις ευρώ, τη γέμισε δηλαδή με τοξικά ομόλογα για να σώζει κάθε φορά τις δημοπρασίες του δημοσίου και τώρα την έχει εγκαταλείψει στο έλεος των ξένων;

Από την άλλη, δύο άλλες κρατικού ενδιαφέροντος τράπεζες, η Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο βρίσκονται σε ημιθανή κατάσταση. Η πρώτη ένα βήμα πριν το λουκέτο, η δεύτερη δε καλύτερη κατάσταση αλλά δύσκολα θα μπορέσει να επιβιώσει στο νέο τραπεζικό τοπίο.

Τι κάνει η κυβέρνηση γι’ αυτές; Εκεί που οι επιχειρηματίες κλείνουν συμφωνίες για να σωθούν από τη λαίλαπα η κυβέρνηση κοιμάται και αφήνει να έρθει η φωτιά να κάψει τα πάντα. Είναι αυτή πολιτική υπέρ του δημοσίου συμφέροντος;

Η παθητική στάση και αδυναμία που δείχνει το οικονομικό επιτελείο να ακολουθήσει τις εξελίξεις, προοιωνίζονται πολύ περίεργες ημέρες για τις λεγόμενες κρατικές τράπεζες.

Εκτός, επαναλαμβάνουμε, αν πρόκειται για ξεκάθαρο σχέδιο αφελληνισμού των ελληνικών τραπεζών και ξεπουλήματος σε ξένους που θέλουν να έλθουν στην Ελλάδα για να «επενδύσουν». Για σκεφτείτε πόσο καλό θα ήταν για όλους αυτούς τους Γερμανούς που θυμήθηκαν ξαφνικά την Ελλάδα να έχουν στα χέρια τους και τον τραπεζικό τομέα;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. jkr avatar
  jkr 28/08/2011 11:19:29

  Οι κρατικές τράπεζες ΑΤΕ-ΤΤ είναι σε δυσχερή, αλλά σαφώς καλύτερη θέση από τις ιδιωτικές. Μην ακούτε τα παπαγαλάκια. Γι' αυτό δεν πρέπει η ΑΤΕ και το ΤΤ να χρησιμοποιηθούν για να ξελασπώσουν τους ιδιώτες, Πειραιώς και ΣΙΑ..

  • anonymous avatar
   anonymous @ jkr 28/08/2011 11:36:53

   Εμ βέβαια αφού η ΑΤΕ εξαέρωσε το μετοχικό της κεφάλαιο 2 φορές στα τελευταία 8 χρόνια είναι σε καλύτερη κατάσταση, αν και πολύ αμφιβάλλω. Για το ΤΤ δεν ξέρω.
   Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει ΑΤΕ και ΤΤ να συγνχωνευθούν και για την Εθνική βλέπουμε. Ανάλογα τη θέση της. Αν μπορεί μόνη της τότε μόνη της αν όχι τότε να συγχωνευθεί κι αυτή με την ΑΤΕ και το ΤΤ.
   Οπότε πάμε σε 2 μεγάλες τράπεζες και μερικές μικρές.

   • anonymous avatar
    anonymous @ anonymous 28/08/2011 14:40:24

    Χε χε κυκλοφορεί τώρα στο ίντερνετ ότι θέλει ο Βαρδινογιάννης να συγχωνεύσει την Πειραιώς με την ΑΤΕ και το ΤΤ !!!

  • drider avatar
   drider @ jkr 28/08/2011 12:43:53

   Κατά τα άλλα η Eurobank διαβεβαίωνε ότι δεν χρειαζότανε να ενισχύσει την κεφαλαιακή της επάρκεια και ότι είχε ήδη λάβει μέτρα, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests.

   Πηγή: h**p://in.reuters.com/article/2011/07/15/idINIndia-58283020110715

 2. danaos avatar
  danaos 28/08/2011 11:36:33

  Αμ δεν κοιμάται η κυβέρνηση! Τις ευλογεί! Μόνο απ΄τη φωτογραφία μπορείς να βγάλεις συμπέρασμα! Εύγε Φάκτορα! Θα πρότεινα σtον Αnatollio να του φορέσει παπικά άμφια και τιάρα ! Ωρέ μπράβο φωτογραφία!

  • M.Γ avatar
   M.Γ @ danaos 28/08/2011 13:28:17

   Πραγματικα, πολυ ευστοχη η παρατηρηση σου danaos. Καταπληκτικη φωτογραφια, γουρουνοειδης, που αποδιδει απολυτως τα κινητρα του ανθρωπου. Γι' αυτο δεν λενε αλλωστε πως "μια φωτογραφια αξιζει οσο χιλιες λεξεις" ;

   • danaos avatar
    danaos @ M.Γ 28/08/2011 14:20:10

    Ακριβώς Μ.Γ.

 3. ΣΠΥΡΟΣ avatar
  ΣΠΥΡΟΣ 28/08/2011 11:49:58

  Ποιές μεγάλες τράπεζες ; η ALPHA ΚΑΙ EUROBANK ; Τράπεζες για γέλια . Ξέρει κανένας τι γίνεται εκεί μέσα; Μιλάμε για ΑΦΓΑΓΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ που φοβούνται τον ίσκιο τους .

 4. drider avatar
  drider 28/08/2011 11:57:18

  Εγώ καταλαβαίνω 3 πράγματα για αυτή τη συμφωνία:
  1. Οι Καταριανοί ενισχύουν τη θέση τους για να προστατέψουν τις προηγούμενες επενδύσεις τους.
  2. Σηματοδοτεί ένα μεγάλο κύκλο απολύσεων στον τραπεζικό κλάδο, στο όνομα της επίτευξης των οικονομιών κλίμακας και των μικρότερων λειτουργικών εξόδων.
  3. Η συνένωση από μόνη της δεν σημαίνει ότι εξυγιαίνονται τα χαρτοφυλάκια τους. Η έκθεση τους π.χ. στα ελληνικά ομόλογα παραμένει αθροιστικά η ίδια.

  Τώρα βέβαια ερωτηματικό παραμένει το πως θα λειτουργήσει το ταμείο προσφοράς έκτακτης ρευστότητας. Αναμένεται ότι θα ενεργοποιηθεί ούτως η άλλως στο προσεχές μέλλον και για τις άλλες τράπεζες πέρα της Πρότον, καθότι τα δάνεια στη διατραπεζική αγορά έχουν ήδη παγώσει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και η κρίση βαθαίνει στην Ελλάδα αυξάνοντας παράλληλα τις επισφάλειες των ελληνικών ιδρυμάτων.

  Οπότε αναμένεται να προικοδοτηθεί το τραπεζικό μας σύστημα με επιπλέον κεφάλαια, ακόμα και αν χρειασθεί να τυπώσουμε Ευρώ (το κάνανε οι Ιρλανδοί πριν ενταχθούν στο μνημόνιο, γεγονός βέβαια που εξόργισε την ΕΚΤ και του λοιπούς Ευρωπαίους). Η προσφορά κοινών και όχι προνομιούχων μετοχών δε σημαίνει ότι οι τράπεζες θα κρατικοποιηθούν απαραίτητα, αλλά στρατηγικά σημαίνει ότι το δημόσιο θα συνεχίσει να κάνει ότι έκανε μέχρι σήμερα αλλά με μεγαλύτερη ένταση για να προστατεύσει την "επένδυση" του.

  Ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει τον λογαριασμό, ο οποίος πλέον θα περιλαμβάνει και την προσφορά "ζεστού" χρήματος για τη στήριξη των ζόμπυ τραπεζών μας...

 5. Aris. A avatar
  Aris. A 28/08/2011 12:19:49

  Aμα η οικογένεια Λάτση δεν στηρίζει την τραπεζά της και μαζί με τον Κωστόπουλο δίνουν για 500.000.000 ευρώ το 20% της ενοποιημένης τράπεζας τσάμπα στους Αραβες τα πράγματα είναι πολύ άσχημα.

 6. jz avatar
  jz 28/08/2011 14:00:13

  ΘΡΕΦΤΑΡΙ ΜΟΥ ΒΑΓΓΕΛΑΚΗ ΕΣΥ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ΣΟΥ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ, ΠΟΥ ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

  ΚΡΙΜΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ ΕΙΣΑΙ ΧΩΡΙΣ ΜΕΛΛΟΝ.

 7. βουλα ελευθεριαδου avatar
  βουλα ελευθεριαδου 28/08/2011 15:53:59

  ΠΑΕΙ ΔΕ ΠΑΕΙ ΜΗΝΑς ΠΟΥ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟς ΧΤΥΠΙΩΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΚΟΙΤΑ ΝΑ ΔΕΙς !
  ΤΙς ΔΙΚΕς ΜΑς ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙς ΠΟΙΟς ΘΑ ΤΙς ΣΩΣΕΙ?
  ΝΑ ΠΑΜΕ ΚΑΤΑ ΚΑΤΑΡ ΜΕΡΙΑ?

 8. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 28/08/2011 18:59:48

  Το έχω ξαναρωτήσει, αλλά ξαναγράφετε το ίδιο:
  Μπορείτε να μου πείτε πότε αυτή η σημερινή κυβέρνηση, προχώρησε σε δημοπρασίες ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου;
  Ομολόγων. Δεν εννοώ τα τρίμηνα ή εξάμηνα έντοκα γραμμάτια.

 9. Αξεστος avatar
  Αξεστος 29/08/2011 11:48:58

  εαν σμιξει η λαντα με την ζασταβα ας πουμε θα εχουμε ανατροπες στον τραπεζικο τομεα ; και ενα πανισχυρο κονσορτιουμ;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.