#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/04/2011 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι τράπεζες τρέμουν την αναδιάρθρωση


Μια νέα οικονομική επανάσταση αναστατώνει την Ευρωπαϊκή Ένωση, και το βασικό της παράγωγο είναι οι … αυταπάτες.

Όταν χτύπησε η  κρίση του 2008, η ΕΕ ξεγέλασε τον εαυτό της, νομίζοντας πως τα ασθενέστερα κράτη θα μπορούσαν να αποφύγουν την ανάγκη διάσωσής τους.

Σήμερα, η ΕΕ κοροϊδεύει τον εαυτό της πιστεύοντας πως τα κράτη που ήδη δέχθηκαν βοήθεια, και αυτά που θα τη δεχτούν στο μέλλον, μπορούν να αποφύγουν την αναδιάρθρωση των χρεών τους.

Δεν μπορούν όμως. Και οι δανειστές θα χάσουν μακροπρόθεσμα, επειδή όλοι οι πολιτικοί προσπαθούν να αποφύγουν το μοιραίο.

Η Ελλάδα και η Ιρλανδία διασώθηκαν πέρσι, ενώ χθες ζήτησε βοήθεια και η Πορτογαλία, η οποία χτυπήθηκε από μια αποτυχημένη απόπειρα κοινοβουλευτικής έγκρισης των μέτρων λιτότητας, μια κυβέρνηση που κατέρρευσε, μια σειρά από υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής της ικανότητας, και τέλος τα οδυνηρά σπρέντς του 10%.

Οι οικονομικές διασώσεις κρατών, με φροντίδα της ΕΕ και του ΔΝΤ, είναι «παράξενα θηρία» που βοηθούν και βλάπτουν συγχρόνως. Είναι απαραίτητες όταν κάποιο κράτος δεν μπορεί να δανειστεί με λογικούς όρους. Με άλλα λόγια είναι μια προσωρινή δυνατότητα ρευστότητας. Συσσωρεύοντας όμως καινούργια χρέη πάνω στα παλιά, δεν βοηθά τη κατάσταση. Τη χειροτερεύει.

Στη περίπτωση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, παρά την οικονομική βοήθεια, τις άγριες περικοπές δαπανών, και τις προσπάθειες για μια πιο ανταγωνιστική οικονομία, οι δυο χώρες συνέχισαν να συσσωρεύουν χρέη, και μάλιστα σε μια εποχή που τα επιτόκια αυξάνονται. (Η ΕΚΤ αναμένεται να ανεβάσει τα επιτόκια αυτές τις μέρες, λόγω μεγάλου  πληθωρισμού).

Σύμφωνα με τις τελευταίες οικονομικές προβλέψεις της ευρωπαϊκής Κομισιόν, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, ως ποσοστό του ΑΕΠ, αναμένεται να φτάσει στο 156% το 2012, από το 127% που ήταν το 2009. Το αντίστοιχο της Ιρλανδίας θα αγγίξει το 114%, από 65%, και της Πορτογαλίας το 92% από το 76%. Η μέση πρόβλεψη για την ευρωζώνη συνολικά είναι το 88% για το 2012.

Πως θα αποπληρωθεί αυτό το τεράστιο χρέος. Φαίνεται αδύνατο, ειδικά όταν τίποτα δεν μοιάζει να πηγαίνει καλά για αυτές τις χώρες.

Οι οικονομίες της Ελλάδας και της Πορτογαλίας αναμένονται να συρρικνωθούν φέτος, ενώ το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην Ιρλανδία.

Και οι τρεις χώρες έχουν ανεργία πάνω από 10%, και πολύ πιο πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Και οι τρείς εφαρμόζουν μέτρα λιτότητας που εγγυώνται τη παράταση της ύφεσης, και τη μηδενική ανάπτυξη.

Η αυξημένη τιμή του πετρελαίου θα βλάψει την όποια ανάκαμψή τους.

Στην Ιρλανδία οι τράπεζες είναι σαν δράκουλες που ρουφάνε αίμα.

Στην Ελλάδα, όσο εξαφανίζονται οι κοινωνικές παροχές, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος σοβαρών κοινωνικών αναταραχών.

Στην Πορτογαλία δεν έχει γίνει καμιά προσπάθεια να πάρει μπροστά η παραδοσιακά αργόστροφη οικονομία της, και να γίνει ανταγωνιστική.

Και τα τρία αυτά κράτη είναι ουσιαστικά πτωχευμένα. Αυτό μας λένε οι αγορές των ομολόγων. Η πρόβλεψη ότι τα χρέη τους θα πρέπει να αναδιαρθρωθούν κρατάει τα σπρέντς σε αβάσταχτα επίπεδα, κάνοντας την αποπληρωμή τους όλο και πιο απίθανη.

Γιατί  λοιπόν δεν προχωρούν σε αναδιαπραγμάτευση να τελειώνουν;

Επειδή οι πολιτικοί τρέμουν πως μια χρεοκοπία, που θα ακολουθηθεί από μια αναδιάρθρωση (κούρεμα των δανειστών, στην αργκό του χώρου), θα προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στις ασθενέστερες ευρωπαϊκές τράπεζες, κάτι που θα οδηγήσει σε ιδιαίτερα μεγάλη οικονομική κρίση.

Σε ένα πρόσφατο σημείωμά της, η Nomura Securities υπολογίζει πως η αναδιάρθρωση των χρεών της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, και της Πορτογαλίας θα προκαλέσει άμεση και έμμεση απώλεια έως και $240 δισ. στις τράπεζες της ευρωζώνης. Αυτό το νούμερο μπορεί εύκολα να αγγίξει τα $480 δισ. αν και η Ισπανία (4η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης) προχωρήσει σε αναδιάρθρωση.

Οι γερμανικές τράπεζες είναι εκτεθειμένες και στα 4 αυτά κράτη. Αν γίνει αναδιάρθρωση, θα χάσουν το 1/3 των συνολικών τους κεφαλαίων, $185 δισ. Όπως αναφέρει η Nomura Securities, «στο φινάλε, η γαλλική και η γερμανική κυβέρνηση έχουν τη δυνατότητα να αναχρηματοδοτήσουν τις απώλειες των τραπεζών τους εξαιτίας μιας αναδιάρθρωσης. Το αν αυτό είναι πολιτικά εφικτό, είναι κάτι το διαφορετικό».

Και πράγματι, η Γερμανία, με τη στήριξη της ΕΚΤ, αντιτίθεται σθεναρά στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης, τουλάχιστον έως το 2013, οπότε και θα ισχύσει ένας νέος μηχανισμός στήριξης. Και επίσης, δεν υπάρχει περίπτωση, η καγκελάριος Μέρκελ να υποστεί το πολιτικό ρίσκο μιας αναδιάρθρωσης, πριν από τις εθνικές εκλογές του 2013. Για αυτό και προτιμά τις οικονομικές διασώσεις.

Κρίμα. Αν και οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες θα πλήττονταν από την αναδιάρθρωση χρεών των ασθενών ευρωπαϊκών οικονομιών, η τελική ζημιά δεν θα ήταν δα και μοιραία. Κάποιες τράπεζες είναι όντως αδύναμες, αλλά οι περισσότερες είναι πολύ πιο δυνατές απ ότι πριν 2 χρόνια, και θα επιβίωναν.

Μια αναδιάρθρωση σήμερα θα κοστίσει πολύ λιγότερο, από ότι σε 2-3 χρόνια, οπότε και οι τρεις χώρες θα πνίγονται στα χρέη, τα οποία και δεν θα μπορούν να εξοφλήσουν.

Αν λοιπόν  η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη, η λογική  λέει να αφήσουν κάποιοι κατά μέρος τις αυταπάτες, και να προχωρήσουν αμέσως, για να τελειώνουμε.

The Globe and Mail (Canada)

Απόδοση S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 08/04/2011 07:35:51

  Καλημερα,
  ΑΕΠ σε Δις Ευρω
  2009 - 233.1
  2010 - 229.1
  2011 - 225.7
  2012 - 229
  2013 - 235.6
  2014 - 243.3

  Χρεος σε Δισ Ευρω
  2009 - 298
  2010 - 326.9
  2011 - 347.4
  2012 - 365.5
  2013 - 375.1
  2014 - 380.9

  Για το 2010 τα χρωστουμενα ηταν 342 Δις και για το 2011 προβλεπουν 394 Δις.
  Αυτα απο την εκθεση της ΕΕ Φεβρουαριος 2011 !

  ΠΠ

 2. The Saint avatar
  The Saint 08/04/2011 07:44:44

  Kαι ο λαός βεβαίως, οι άνθρωποι πίσω απο αυτήν την ιστορία, είναι τα μεγάλα θύματα των προσωπικών πολιτικών επιδιώξεων, και σκοπιμοτήτων της κάθε Μερκελ... (και του κάθε εντεταλμένου ΓΑΠ)
  Πραγματικά όταν κάποτε αυτή η ιστορία φτάσει στο "σημείο μηδέν" όταν θα έχει ο κόσμος ξεσηκωθεί όπως στην Αργεντινή, θα ήθελα πολυ να δώ να εφαρμόζεται σε όλους αυτούς τους πολιτικούς δολοφόνους των λαών, η λύση Τσαουσέσκου...
  Χωρίς δικαστήρια, κατ'ευθείαν στον τοίχο...

 3. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 08/04/2011 07:48:37

  Απο την ιδια Εκθεση εχω αλλες 2 αποριες απο προχτες !!
  1.
  Government transfers by end February, EURO 1.000 million to a dedicated
  government account opened by the General Accounting Office. Funds from this
  account are regularly released to the Hellenic Financial Stability Fund to ensure
  the latter keeps a cash balance of EUR 1 500 million and ----------if programme reviews of bank capital suggest that the resources are necessary-----------------!!!!. The release of the funds is subject to agreement by the European Commission, ECB and IMF staffs.

  2.
  Government puts forward for parliamentary adoption a new tranche of ------------government guarantees for uncovered bank bonds-----------!!!!! This tranche will amount to EUR 30 billion.

  Θα μας πει ενας αρμοδιος τι σημαινουν ολα αυτα ?? Τι ειναι τα ακαλυπτα τραπεζικα ομολογα για τα οποια ολοι εμεις πληρωσαμε 30 Δις Ευρωπουλα???

  ΠΠ

 4. dimos avatar
  dimos 08/04/2011 08:55:06

  Πόρτα Πόρτα - δεν έχουμε πληρώσει τίποτα ακόμα. Απλά το ελληνικό κράτος εγγυάται τη έκδοση μη καλυμμένων ομολογιών από τις τράπεζες. Μη καλυμμένη (subordinated unsecured) σημαίνει ότι με την κατάσταση της οικονομίας καμία τράπεζα δεν θα μπορούσε να σηκώσει κεφάλαια χωρίς την εγγύηση του κράτους. Οι τράπεζες έχουν ήδη δεσμεύσει το ενεργητικό τους στην ΕΚΤ - δεν έχει μείνει τίποτα. Τέλος οι εγγυήσεις είναι ΜΗ χρηματική συμμετοχή του δημοσίου - το κράτος θα πληρώσει μόνο αν χρεωκοπήσουν οι τράπεζες.

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ dimos 08/04/2011 09:30:57

   Kαλημερα Dimo
   ειτε εγγυωμαστε για να πληρωσουν τα ομολογα που ΘΑ αγορασουν
   ειτε εγγυωμαστε για να "σηκωσουν" κεφαλαια ΑΠΟ ΠΟΥ???
   ετσι κ ελλιως δανειζονται απο ΕΚΤ με 1.25% απο χτες... με δικες τους εγγυησεις !
   ΟΧΙ?
   Διαφορετικα τι συμβαινει... εγγυωμαστε-πληρωνουμε αυλο χρημα για να παρουν τα κρατικα ομολογα και να τα πουλησουν/βαλουν εγγυηση να παρουν χρημα-credit απο την ΕΚΤ με 1.25%.
   Κατι απ ολα συμβαιναι και ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ !! σε καθε περιπτωση ΕΜΕΙΣ πληρωνουμε. Ο λογος και η αιτια ειναι κατι που αποφασιζεται χωρις εμας !

   ΠΠ

 5. Kώστας Ροδινός avatar
  Kώστας Ροδινός 08/04/2011 09:31:16

  Πολύ καλή επιλογή strange.
  Ως συνήθως δηλαδή!

 6. ΣΤΕΦΑΝΟΣ avatar
  ΣΤΕΦΑΝΟΣ 08/04/2011 10:18:43

  Τα νούμερα δεν βγαίνουν γιατί:
  α) δεν υπάρχει εθνικό όραμα και στρατηγική
  β) δεν υπάρχει πολιτική βούληση
  γ) (το σπουδαιότερο) κανένας "λεβέντης" από το οικονομικό επιτελείο δεν υπολογίζει αστοχίες και ελλείματα λόγω κοινωνικών αντιδράσεων -οργανομένων ή μη- και κόκκινων γραμμών.
  Νομίζουν ότι μπορούν να να πείσουν τους Έλληνες να σπριντάρουν για να προλάβουν (υποτίθεται) να καλύψουν σφάλματα δεκαετιών σε μια τριετία.
  Ο Έλληνας όμως βλέπει ότι πιέζεται να ακολουθήσει πλέον κάτι νεφελώδες,επικίνδυνο και ακαθόριστο στο οποίο και δεν πιστεύει.
  Ο ιθύνων κυβερνητικός νους εφαρμόζει ένα αποτυχημένο οικονομικό μοντέλο. Οι εξεταστικές του μέλλοντος θα αποδείξουν τα κίνητρα του. Και τότε θα ξεσπάσει πραγματική μπόρα.

  ΣΤΕΦΑΝΟΣ
  ΚΕΡΚΥΡΑ

 7. Miltex avatar
  Miltex 08/04/2011 11:15:38

  Θεωρώ ότι όλα αυτά είναι "λόγια του αέρα" γιατί αν δεν λύσουμε το ΒΑΣΙΚΟ πρόβλημα της Ελλάδος, όσες αναδιαρθρώσεις ή/και χρεωκοπίες και να γίνουν σε κάποια χρόνια θα είμαστε πάλι στην ίδια κατάσταση.
  Το ΒΑΣΙΚΟ λοιπον πρόβλημα της Ελλάδος θεωρώ ότι είναι ότι ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΕΙ ΤΙΠΟΤΑ:
  - Αγροτική παραγωγή: Περιμένουν τις επιδοτήσεις για να ζήσουν. Η ποιότητα της παραγωγής δεν τους ενδιαφέρει αφού θα πάει στην χωματερή και δεν θα πουληθεί.
  - Βιομηχανική παραγωγή: Να πούμε κανένα άλλο ανέκδοτο; Ο,τι εργοστάσιο υπήρχε φροντίσαμε (μέσω των ανίκανων χαραμοφάηδων που ψηφίζουμε) να το διώξουμε στην Τουρκία, Βουλγαρία κτλ.
  - Βιοτεχνία: Νοίκια στον ουρανό, τέλη, εισφορές σε πασης φύσεως ταμεία (αφήνω απ' έξω τους φόρους γιατί υποτίθεται ότι είναι βάσει κερδων, ο δε ΦΠΑ υποτίθεται ότι εισπράτεται από τις πωλήσεις)
  - Υπηρεσίες (τουρισμός, τραπεζικός τομέας κα): Μέτρια υποδομή που χρεωνέται πολύ πάνω από την αξία της, ανειδικευτο προσωπικό επειδή είναι 'φθηνό', κάκιστη εξυπηρέτηση με μόνο στόχο "να στα πάρουμε τώρα και δεν μας νοιάζει αν θα ξαναπάτησεις - θα βρεθεί άλλο "κορόιδο" να του τα πάρουμε". Τι σχέση έχει η Ελλάδα με π.χ. την Κύπρο στους τομείς αυτών των υπηρεσιών; ότι η μέρα (Κύπρος) με την νύχτα (εμείς).
  Αν αυτά δεν αλλάξουν είμαστε χαμένοι έτσι ή αλλιώς.

 8. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 08/04/2011 11:44:36

  Οι σαμουράι της Nomura ξέρουν εξαιρετικά μαθηματικά.
  Οι λόρδοι του City; Εξίσου καλά!
  Οι golden της Wall; Δεν πάνε καθόλου πίσω.
  Οι σαολίν της Σαγκάης; Είναι σαïνια, από την εποχή του Κομφούκιου.
  Οι Γαλάτες της BNP Paribas; Αντάξιοι διάδοχοι του Καρτέσιου.
  Οι λουκανικοφάγοι της Φραγκφούρτης; Ο Λάιμπνιτς είναι περήφανος γι αυτούς!
  Οι τοξότες της Ζυρίχης; Οι πρώτοι, ακρίβεια χιλιοστού!

  Μα γιατί δεν συμφωνούν;
  Άς το χωνέψουμε, έχουν αντικρουόμενα οικονομικά συμφέροντα.
  Και εκτός από τα οικονομικά, διάβολε, it' s the politics, stupids, που θά 'λεγε και ο Κλίντονας.

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Ο Θείος 08/04/2011 11:50:45

   "Banking was conceived in iniquity and was born in sin.
   The Bankers own the earth. Take it away from them,
   but leave them the power to create deposits,
   and with the flick of the pen they will
   create enough deposits to buy it back again.
   However, take it away from them, and
   all the great fortunes like mine
   will disappear and they ought to disappear, for
   this would be a happier and better world to live in.
   But, if you wish to remain the slaves of Bankers
   and pay the cost of your own slavery,
   let them continue to create deposits."

   Sir Josiah Stamp ( Director, Bank of England, 1928-1941 )

   Αυτααααααααααααα

   ΠΠ

 9. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 08/04/2011 11:47:29

  "Το αν αυτό είναι πολιτικά εφικτό, είναι κάτι το διαφορετικό", λένε οι σαμουράι.
  Όχι μόνον μαθηματικά λοιπόν, οι σαμουράι γνωρίζουν καλά και πολιτική.
  Εμείς;
  Άστα να πάνε στο διάολο!

 10. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 08/04/2011 11:57:37

  Μήπως και εμείς, οι απλοί πολίτες της κάθε χώρας, δεν έχουμε αντικρουόμενα οικονομικά συμφέροντα μεταξύ μας;
  Φαίνεται, έ;

 11. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 08/04/2011 12:12:48

  Λοιπόν, το απλοποιημένο δίλημμα είναι το εξής:
  - Κάντε "κούρεμα" στα ομόλογα και διασώστε μετά τις τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία σε όλη την Ευρώπη με τα λεφτά των φορολογουμένων. Αυτή είναι η άποψη των νεοφιλελεύθερων, όπως τους ξέρουμε στην Αγγλοσαξωνία (στη Γερμανία οι αντίστοιχοι λέγονται Ordoliberalen).
  - Διασώστε τις χώρες (δηλαδή το Δημόσιο χρέος), εξυγιαίνοντας παράλληλα την οικονομία τους για να γίνουν μακροπρόθεσμα βιώσιμες και ανταγωνιστικές. Παράλληλα σώζονται έτσι έμμεσα και οι τράπεζες (ή και άμεσα όπως στην Ιρλανδία). Αυτή είναι η άποψη όλων των άλλων.
  Υπάρχει βέβαια και η άποψη των αναρχοαριστεριστών, τροτσκών, μάο μάο κτλ: Μάλλον παραλλαγή της πρώτης, και λέει κουρέψτε ή πληρωμάς παύσατε αλλά μετά μη σώζετε τράπεζες, αλλά ψεκάστε και τελειώσατε. Και καλοσωρίσατε στη Χονολουλού (μάλλον στη Βενεζουέλα).

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ Ο Θείος 08/04/2011 12:52:31

   Θείε, δεν ξέρω αν αποτυπώνεις ακριβώς την πραγματικότητα, πάντως η σχηματοποίηση είναι άκρως επιτυχημένη και κατανοητή. Τέτοιου είδους εκλαϊκευση χρειάζεται ο (οικονομικο)πολιτικός λόγος, προκειμένου να γίνει αντιληπτός στο πλατύ κοινό, κάτι που είναι απαραίτητο πια.

 12. filistor avatar
  filistor 08/04/2011 13:38:27

  να πω και ένα τρίτο σενάριο;

  Ας τυπώσει η ΚΤΕ ένα τρις ευρώ (όσα τυπώνει η Αμερική κάθε μήνα), να αγοραστεί με χαρτοπόλεμο το χρέος, θα πέσει αρκετά το νέο πληθωριστικό ευρώ έναντι των άλλων νομισμάτων, θα διευκολυνθούν έτσι οι εξαγωγές σε τρίτες χώρες, απλά θα ακριβήνει το πετρέλαιο και θα ανέβουν τα spreads.

  Γιατί όχι;

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ filistor 08/04/2011 21:14:16

   Αγαπητέ Φιλίστωρ,
   Το σενάριο αυτό είναι για τη φάση που θα συνεχιστεί η άνοδος του ευρώ και η πτώση του δολλαρίου, αλλά με (ικανή) υποχώρηση των πρώτων υλών και πετρελαίου σε σχέση με τις τωρινές τιμές. Τώρα όμως ανεβαινουν ταυτόχρονα πρώτες υλες, πετρέλαιο (σαν τρελό), χρυσος (σαν παλαβός), ευρώ (σαν ζουρλό), γιέν κτλ, και πέφτει μόνον το δολλάριο και το ...ουράνιο.
   Άν ρίξει τώρα χαρτοπόλεμο η ΕΚΤ, θα σταματήσει η πτώση του δολλαρίου, θα πέσει το ευρώ σε "λογικές" τιμές, αλλά διακινδυνεύεις να πάει 200 το πετρέλαιο και ο χρυσός 2500;
   Πρέπει πρώτα να "καθίσει η σκόνη της Φουκουσίμα", μετά ίσως γίνουν τέτοιες σκέψεις.
   Πάντως, άν η πτώση του δολλαρίου γίνει επικίνδυνα έντονη, αλλά και δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πληθωρισμού σε Γαλλία-Γερμανία, το σενάριο αυτό είναι αναπόφευκτο. Και θα έλεγα ότι ίσως δούμε την ΕΚΤ ακόμα και να αγοράζει δολλάριο για να συγκρατήσει την πτώση του.

 13. Apollonios avatar
  Apollonios 08/04/2011 13:49:13

  Υποψιάζομαι ότι κάποιοι καθυστερούν συνειδητά να δώσουν δραστική λύση στο θέμα του χρέους των PIIGS προκειμένου σε κατάσταση φόβου και παγωμάρας οι λαοί τους να αποδεχθούν χωρίς πολλές-πολλές διαμαρτυρίες τα δύσκολα μέτρα που θα επιφέρουν μία ισσοροπημένη δημοσιονομική λειτουργία κι ένα ευνοϊκότερο επιχειρηματικό - αναπτυξιακό περιββάλον, καθώς -ειδικά στην Ελλάδα- είχαμε ξεφύγει και δεν εννοούσαμε να διορθωθούμε.
  Όταν προχωρήσουν σε αξιοσημείωτο επίπεδο οι "διαρθρωτικές" ή ...διορθωτικές αλλαγές, τότε θα δωθεί λύση και στο χρέος με συνδυασμό αναδιάρθρωσης και συμμετοχής στο κόστος από την Ε.Κ.Τ που θα μπορούσε να "σβήσει" (φανερά ή συγκεκαλυμμ'ενα) τα ομόλογα που κατέχει.
  Υπάρχουν τεχνικοί τρόποι που μπορούν να μετριάσουν κατά πολύ τις παρενέργειες μιας αναδιάρθρωσης των χρεών των PIIGS, με κόστος ίσως λίγο παραπάνω πληθωρισμό στην Ε.Ε και πρόσκαιρη πτώση του Ευρώ.
  Το "σενάριο" μου αυτό είναι το αισιόδοξο, που υπολογίζει ότι υπάρχει σχέδιο σε επίπεδο Ευρώπης. Αλλιώς, μαύρο φίδι που μας έφαγε.

 14. georgiosa avatar
  georgiosa 08/04/2011 18:16:47

  Προσωπικη μου γνωμη ειναι ο,τι η Ελληνικη οικονομια εχει καποια περιθωρια εστω και την τελευταια στιγμη να αποφυγει το μοιραιο και να μην αναγκαστει να κυρηξει πτωχευση.Φυσικα για να συμβει αυτο χρειαζεται πρωτιστως να συνταχθει ενας αναπτυξιακος νομος που οι βασικοι του πυλωνες θα ειναι μειωση των φορολογικων συντελεστων ,και παραλληλα μειωση του ΦΠΑ και των ασφαλιστικων εισφορων δινοντας μ΄αυτον τον τροπο ανασα στην αγορα που βρισκεται σε διαρκη και βαθεια υφεση.Ετσι μ'αυτα τα απλα μετρα αυξανουμε την φορολογικη βαση δινοντας περρισοτερα εσοδα στην κρατικη μηχανη,ενω συγχρονως βοηθαμε την αγορα να επανελθει σε τροχια ανακαμψης δημιουργωντας ετσι και νεες θεσεις εργασιας.Επισης κυριο μελημα του νεου αναπτυξιακου νομου πρεπει να ειναι η παροχη ελκυστικων φορολογικων και οικονομικων κινητρων για την προσελκυση ξενων επενδυσεων.Δευτερο μελημα πρεπει να ειναι η θωρακιση του τραπεζικου συστηματος ,με την δεσμευση ομως, των τραπεζων για ευκολοτερες προυποθεσεις στην χορηγηση επαγγελματικων δανειων, στις μικρομεσαιες επιχειρησεις και στους μικροεπαγγελματιες. Ετσι μ'αυτον τον τροπο δινουμε στην επιχειρηση την απαιτουμενη ρευστοτητα για νεες επενδυσεις που θα δωσουν οξυγονο στην οικονομικη στασισομοτητα και παραλληλα θα δημιουργησουν καινουργιες θεσεις εργασιας.Το τριτο πραγμα που πρεπει να γινει ειναι η αξιοποιηση(οχι εκποιηση)της τεραστιας δημοσιας περιουσιας μεσω ΣΔΙΤ,αμοιβαιων κεφαλαιων ακινητων,μακροχρονιων ενοικιασεων κλπ.Αλλωστε το κρατος δεν ειναι ιδιωτης και μπορει μ'εναν νομο μια ξεχασμενη εκταση γης που ανηκει στο δημοσιο να την μετατρεψει σε φιλετο, παραγοντας μ'αυτον τον τροπο υπεραξια.Το τεταρτο πραγμα που πρεπει να γινει ειναι η αξιοποιηση(οχι απολυσεις στην παρουσα φαση)του δημοσιου τομεα με κινητρα που θα βελτιωνουν την αποδοση της κρατικης μηχανης,παταξη της φοροδιαφυγης και του παρεμποριου,δινοντας ετσι στο κρατος επιπροσθετα εσσοδα που τοσο αναγκη εχει.Πεμπτον αξιοποιηση της τεραστιας πολιτιστικης μας κληρονομιας, με την προβολη και την διαφημηση στο εξωτερικο των αρχαιολογικων μας μνημειων των φυσικων ομορφιων και της τουριστικης υποδομης ,της συγχρονης Ελλαδος.Εκτον φορολογικα κινητρα για την επιστροφη της ποντοπορου ναυτιλιας μας, που αποτελλει την ατμομηχανη της Ελληνικης οικονομιας,φερνοντας ετσι κι'αλλα επιπλεον εσοδα.Ετσι μπορουμε να μειωσουμε τα ελλειματα μας,να αποκαταστησουμε την χαμεμενη αξιοπιστια μας και να ξαναβγουμε στις αγορες ωστε να απεμπλακουμε απο το μνημονιο και τους διεθνεις τοκογλοφους της τροικας γρηγοροτερα χωρις κοστος, και το κυριοτερο χωρις την ληψη επιπροσθετων φορολογικων μετρων που δεν μπορει να αντεξει αλλο η Ελληνικη κοινωνια.Φυσικα για να γινουν ολα αυτα χρειαζεται οικονομικος σχεδιασμος,εθνικο οραμα,πολιτικη βουληση και σρατηγικη.Δυστυχως ομως για τον τοπο μας, η παρουσα κυβερνηση του εντολοδοτη πρωθυπουργου ΓΑΠ,δεν διαθετει κανενα απο τα παραπανω προτερηματα, οδηγωντας την Ελληνικη κοινωνια, με μαθηματικη ακριβεια, στην μιζερια στην εξαθλιωση και στην υποτελεια, που θα ειναι το τελικο αποτελεσμα αυτης της πολιτικης που τοσο σκοπιμα ασκουν.Ευχη μου και ελπιδα μου να απαλλαγουμε απ'αυτους μια ωρα αρχυτερα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.