#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/08/2011 09:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι τράπεζες τρέμουν μια ...Μαύρη Πέτρα

[caption id="attachment_117568" align="alignnone" width="600" caption="Το ναυάγιο του "Black Rock""][/caption]

Πανικός έχει πέσει στα τραπεζικά επιτελεία και στα στελέχη με τους παχυλούς μισθούς. Μια… μαύρη πέτρα που κυλά, έρχεται να τους τσακίσει το ηθικό καθώς βλέπουν τα νούμερα στους ισολογισμούς δε βγαίνουν, οι ζημιές γιγαντώνονται, η κεφαλαιακή επάρκεια που απαιτεί το Μνημόνιο είναι όνειρο απατηλό. Η μαύρη πέτρα είναι η εταιρεία BlackRock η οποία μέχρι τέλος του έτους θα κάνει φύλλο και φτερό τα οικονομικά των ελληνικών τραπεζών.

Από τις αρχές του 2012 θα πρέπει να αλλάξουν πολλά. Το Μνημόνιο αναφέρει ότι απαιτείται από τις τράπεζες να εξαντλήσουν όλες τις προσπάθειες για να ανταποκριθούν στις νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις εντός του συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, ενώ «στο μεταξύ, οι τράπεζες που δεν ανταποκρίνονται στις κεφαλαιακές απαιτήσεις θα υπόκεινται σε εντατική εποπτεία». Αυτό σημαίνει ότι όποιες τράπεζες δεν ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα θα πάνε για φούντο, κοινώς θα βάλουν λουκέτο. Γι΄αυτό και ο πανικός που έχει πέσει καθώς σχεδόν καμιά δεν μπορεί να είναι σίγουρη ότι θα καταφέρει να μπει στο σωστό δρόμο.

Η εποχή των διακοποδανείων, των θαλασσοδανείων και των άλλων χορηγήσεων σε κάθε εταιρεία – σαπάκι, έχει περάσει. Όπως έχει περάσει και η απόλυτη κυριαρχία των τραπεζών που έκαναν ότι ήθελαν.

Η συνάντηση που είχαν την Πέμπτη στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος με στελέχη ιδιωτικών τραπεζών είχε στόχο να τεθεί συναγερμός και να μπουν οι βάσεις ώστε να παρουσιαστεί ένα συνολικό σχέδιο για τις τράπεζες. Μεγαλοτραπεζίτες που έπαιρναν παχυλότατους μισθούς, πολλές φορές από την τσέπη των φορολογούμενων, κι όχι των μετόχων, βρίσκονται τώρα σε μεγάλη αγωνία. Οι συγχωνεύσεις είναι προ των πυλών και οι υπόγειες διεργασίες πολλές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών διεξάγονται διαγνωστικές μελέτες, κάτι σαν στρες τεστ εσωτερικά προκειμένου να φανεί η αντοχή τους αλλά και με ποια άλλα χαρτοφυλάκια θα ταίριαζαν να συνενωθούν.

Μέσα στον Σεπτέμβρη θα είναι όλα έτοιμα ώστε να ξεκινήσει ένας γύρος συνενώσεων. Διότι αλλιώς δεν γλιτώνουν την εποπτεία ή ακόμη και την εξαγορά από κάποιο ξένο fund.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. K. Kapadoks avatar
  K. Kapadoks 12/08/2011 10:01:03

  Μαύρη πέτρα με ιστορία .
  Αντιγράφοντας :
  "Κύρια μέτοχος στην Goldman είναι η Black Rock, επενδυτική εταιρία του ομίλου Blackstone, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της οποίας μέχρι τις 14 Ιουλίου 2008 ήταν ο Lord Nathaniel Charles Jacob Rothschild ο οποίος παραιτήθηκε αφήνοντας ως διευθύνοντα σύμβουλο στην εταιρία τον Randall Rothschild. Με υπό διαχείριση κεφάλαια που αγγίζουν τα 3,5 τρις δολάρια και με το ύψος του χαρτοφυλακίου για το οποίο παρέχει επενδυτικές συμβουλές να ξεπερνά τα 9 τρις δολάρια, πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες, (αν όχι τη μεγαλύτερη) διεθνείς επενδυτικές εταιρίες.
  Η Black Rock τυχαίνει να είναι και ο 2ος μεγαλύτερος διεθνής επενδυτής στο ΧΑ με θέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδας, στην ΕΤΕ, την EFG Eurobank Ergasias και την Εμπορική. Τυχαίνει, επίσης, να είναι βασικός μέτοχος στους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s και Standard & Poor’s..."

  "... Οι νο1 και νο2 διεθνείς επενδυτές στο ΧΑ τυχαίνει να είναι παράλληλα και μεγαλομέτοχοι στη Goldman αλλά και μεγαλομέτοχοι στους 3 βασικούς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, ενώ έχουν ισχυρούς δεσμούς με την τραπεζική δυναστεία Rothschild.... "
  Από το link :
  h-tp://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/--a----goldman-sachs-fitch-moodys-sap--2010060824223/

 2. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 12/08/2011 10:28:52

  Ρε παιδιά, αυτή η ιστορία με τους "δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας", όσο περνάει ο καιρός μου φαίνεται όλο και πιο ύποπτη. Τα αυξάνουν, τα αυξάνουν, τα αυξάνουν, πόσο θα τα αυξήσουν τελικά; Πόσα κεφάλαια πρέπει να έχει, επιτέλους, μια τράπεζα προκειμένου να είναι "ασφαλής"; Γιατί παλιά που δεν είχαν δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας το σύστημα λειτουργούσε ενώ τώρα καταρρέει;

  Λοιπόν, υποψιάζομαι ότι το παιχνίδι είναι στημένο για να κλονίσει (φαινομενικά) την αξιοπιστία των τραπεζών για να τις ελέγξει τελικά αυτός που είναι ο βασικός μέτοχος της Black Rock;;;

 3. Vpower avatar
  Vpower 12/08/2011 10:59:19

  Σχετικό με την κεφαλαιακή επάρκεια και τις σχετικές Ελληνικές κοκορομαχίες στην Ελληνική Βουλή....


  Ο Βενιζέλος ξεσπαθώνει στη Βουλή και απαντά στο άρθρο της Ελευθεροτυπίας για την PROTON BANK. ----->
  http://greekreview.blogspot.com/2011/08/proton-bank-vpower.html

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.